Sex Lassare i en maltesisk Lass-ask

En av de fina sakerna med schack är att det går att spela runtom i hela världen. Öppna turneringar finns överallt vilket innebär att oavsett vilken spelstyrka man har kan man få en utmaning, öka sin ranking, bli bättre på schack, träffa människor från hela världen och samtidigt passa på att turista, allt till kostnaden av en enkel charterresa.

Flera Lassare har upptäckt Malta Open som hålls i november, kanske den tid på året när man helst vill ha lite avkoppling och avbrott i vardagen. I år slås ett rekord med inte mindre än sex Linköpingsspelare på plats i St Pauls Bay på Malta där turneringen hålls. Ortnamnet kom av att aposteln Paulus led skeppsbrott här och då blev biten av en orm som dock inte kunde skada honom. Det återstår att se om Lass-gänget har något bett i spelet eller om det blir schackligt skeppsbrott för oss också. Kanske skulle man fundera på att damma av spelöppningen Ormen? Fast den biter kanske inte så bra…

Adam Ståhlberg spelar inte själv utan har mer tagit fasta på möjligheterna till turism. Vid brädena på Topaz Hotel återfinns Ingvar Carlsson, Peter Halvarsson, Per Ahlström, Fredrik Qwarfort och undertecknad Max Wahlund. Första ronden, som pågår just nu, innebar lätt lottning för Ingvar och mig själv och desto tuffare för de övriga. Turneringen är niorondig, pågår i en vecka och avslutas kommande lördag. Följ resultaten via denna länk.

Per och Ingvar granskar de vilda svängarna i Qwarres parti (ja, det är en vit springare där på a8…)

Peter möter tufft svenskt motstånd direkt i form av GM Stellan Brynell.

Min egen motståndare, en italienare boende på Malta, spelade för långsamt med de vita pjäserna i öppningen och lät svart ta greppet om ställningen. Hittar du svarts bästa drag som vinner minst en bonde och öppnar vits kungsställning?


Meriterande seger för tredjelaget

LASS tredjelag tog en fin skalp när nynedflyttade Örebro II kom på besök i Allsvenskan i helgen. Örebrolaget var högre rankade och hade nog räknat med en seger – de var senast i Linköping för ett drygt år sedan och slog då LASS II, men när de på söndagen mötte vårt tredjelag stannade matchpoängen i Östergötland efter stabilt spel. Torbjörn L och Leif J lade grunden med varsin säker vinst, och Ofelia höll enkelt remi i det sista partiet och spikade därmed siffrorna till 4,5-3,5 (bilden nedan; fotograf Magnus Olsson). Med två ronder spelade ligger LASS III bara en matchpoäng efter serieledande SS Allians II, som man också möter borta i nästa rond. Upplagt för ett spännande toppmöte i Skänninge i december alltså och vi hoppas kunna ställa upp med ett riktigt starkt lag då.

I det mindre spelrummet avhölls samtidigt ett LASS-derby som avlöpte ungefär som förväntat med tanke på ratingskillnaden. Förstalagets segersiffror skrevs 7-1 sedan Simon I och Thomas L hållit remi i sina partier för andralaget och resten av partierna vunnits av de högre rankade förstalagsspelarna. Även comebackande Andreas Carlsson kunde dock ha tagit poäng för andralaget – han fick till ett ruskigt angrepp mot Jens A på sistabordet och stod på klar vinst, men missade att Jens kunde vända på steken genom att skenoffra damen.

Tabellen i division II:4 har efter två ronder delats på mitten. LASS I hör till en kvartett som går för serieseger medan LASS II är ett av de fyra lag som får spela för att hänga kvar. I nästa rond tar förstalaget emot jumbon Ervalla II medan andralaget åker till Motala för en tidig streckmatch som kan visa sig helt avgörande när säsongen är över.

Även i Östgötaserien var det match i helgen och LASS representanter fick det svårt mot Gusum. Ett glädjeämne var dock Casper Vus fina remi mot starkt motstånd.

Leif Jakobsson går som tåget i tredjelaget med full pott hittills. Örebroaren Ravi Teja fick ge upp inför ogarderbar matt på sista raden.


LASSare i Hasselbacken Chess Open

Den tredje deltävlingen i GP-serien, Hasselbacken Chess Open, spelades i helgen i Stockholm. LASS representerades av Max Wahlund, Gabriel Nguyen, Mårten Garner och Mats Ahlstrand.

Bäste LASSare blev Gabriel, som var rankad 49:a av 146 deltagare och kom på delad 26-36 plats på 5 poäng av 8 möjliga, följd av Max på 4.5 poäng och Mårten på 4. Mats fick en tuff lottning med högre rankade motståndare i 6 av 8 ronder och slutade på 2.5 poäng.

Johan Wiklund som representerade sin hemmaklubb Schack 08 slutade på 3.5 poäng.

Resultat

Turneringshemsidan


Förstalaget levererade i allsvenskan

Så var årets allsvenska säsong inledd. Förstalaget fick en programenlig vinst, dock ännu lättare än tänkt. Motståndarna Motala fick bara ihop sex man!  LASS nygamla tillskott Rizo Pepic förstärkte LASS med en remi på förstabordet. Totalt 6½-1½.

Andralaget fick totalt sju timmars resa i minibuss till Säffle. Det rullade dock på bra och en godkänd insats vid bräderna i Säffle. Bland de första att bli klara var Adam och Stefan som båda missade taktiska övningar. Själv spelade jag en solid remi på andrabordet. Jens gick all-in på förstabordet mot väldigt starkt motstånd. Motståndaren hade dock läget under kontroll hela tiden och sakta men säkert hamnade Jens sämre och sämre. Simon Ivarsson på sjunde bordet hade hela tiden viss fördel i partiet men missade några avgörande lägen att hänga i fördelen och det hela rann ut i remi. Hugo räddade remi efter att var helt ute och turnerat i partiet, både naken och kung och mindre material i mitten av partiet. Nu var matchen förlorad och Mårten och Fredrik kämpade fortfarande på. Fredrik spelade starkt och pressade sin motståndare som i ett läge tog tag i sin springare för att sedan inse att den inte hade någonstans att gå! Den enda LASS-vinsten i matchen säkrad! Mårten låg bonde under men var egentligen aldrig i fara utan remin gick i hamn. Förlust med 5-3 mot starkare motstånd. LASS I får chansen att göra rent hus här senare i säsongen. Stort tack till Fredrik som körde alla milen fram och tillbaka OCH dessutom vann. Man kanske ska vara förare?

LASS III hänfördes av Klas, också i en minibuss till Hammarö. På papperet ser Hammarö ut att ha ett väldigt ungt lag med spretig spelstyrka, vilket matchrapporten verkar bekräfta. För Klas och Torbjörn var motståndet tufft med 300 rankingpoäng högre motståndare, på mittenborden hade vi övertaget med Mats, Björn och Leif medans våra juniorer på de tre lägsta borden hade det tyngre. Förutom Jun Jun som spelade remi mot jämbördigt motstånd.

12:e november är det dags igen för rond 2. Då möts LASS I och II samt LASS III möter Örebro II hemma. Tabeller och resultat


Jens A kom fyra i Sörmlands öppna DM

Två Lassare hoppade på tåget på lördagsmorgonen med sikte på Sörmlands öppna DM i Eskilstuna. Två dagar, fyra snabbschackspartier och tre långpartier senare hade Jens Amberts tagit hem en meriterande fjärdeplats i hårt motstånd, 5 poäng på de 7 ronderna och första rankingpris på 1000 kronor. Undertecknad (Max W) kom steget efter med en femteplats och 4,5/7 efter att ha spelat bort en bra ställning mot slutsegraren Kim Nygren – seger där hade givit delad förstaplats i turneringen. 

På bilden Jens A på väg att vinna ett slutspel mot Melvin Vu i sjätte ronden. 

Samtliga resultat finns här


Skol-SM halvtid.

Nu har Skol-SM kommit ungefär halvvägs, arrangemanget verka flyta på bra och spellokalen är förvisso en sporthall men det funkar alldeles utmärkt för en sån här turnering.

Till slut här vi 16 st deltagare som spelar i klasserna A-H, det är kul att så många av våra juniorer tycker att det är kul att spela en sån här turnering och dessutom verkar trivas skapligt ihop med varandra. Sovsalen är dock något för liten så det blir lite bökigt att sova.  Nåväl till resultaten efter rond 4 eller 5.

I grupp A,
Hugo Roginski 2/4
Marcus Sylvan 2/4

I Grupp B
Alex Sahlström 3/4
Sagar Batra 1,5 / 4

I Grupp C
Gabriel Nguyen 3/4

I Grupp D
Anton Berglund 2/4
Mille Larsson 1,5 /4
Karl Johansen 1/4

I Grupp E
Oskar Sandvall 3/4

I Grupp F
Sahil Batra 3,5/5
Samuel Sundvall 3/5
Casper Vu 3/5
August Wood 2/3 (5) Spelade ej R1,2
Fridolf Walter 2/5
Tuva Karlsson 0/5

I Grupp H
Emma Larsson 2,5 /5

I kväll blir det antingen film eller bowling för barnen beroende på vad de vill. Hoppas vi kan ta lite bilder senare under tävlingen så ni får se hur det ser ut.

Resultat kan följas på Skol-SM sidan