• Många LASSare på SM

  Årets SM spelades i klassisk brunnsmiljö i Ronnebybrunn, med spelarboende på spahotellet och de flesta spellokalerna i ett konferenscentrum några hundra meter därifrån, allt omgivet av den vackra brunnsparken. En semesterbetonad miljö, alltså, till skillnad från förra årets mer hektiska miljö i centrala Stockholm.

  Spellokalerna var utmärkta: rymliga, bekväma och luftkonditionerade (vilket var skönt i sommarhettan), det ordnades en massa kringaktiviteter, spelet flöt på, och totalt var det ett mycket lyckat arrangemang – många talade om det bästa SM:et någonsin!

  LASS framgångar började redan innan första draget hade gjorts – vi var nämligen största klubb räknat i antal anmälda! – och fortsatte med dubbelseger redan i första deltävlingen, Weekend 1, där Björn Werstén byggde staket och vann grupp 4 på 5 poäng av 5 möjliga medan Erik Broomé kom tvåa på 3½ och Mats Ahlstrand kom på nionde plats. I grupp 5 kom Karl Johansen sjua och Olov Giertz på 14:e plats.

  Trots att vi var största klubb deltog bara tre juniorer, om vi inte räknar med Schackfyranmästaren (som har fått en egen artikel nedan), nämligen Gabriel Nguyen, ALex Sahlström och Mille Larsson som alla tre spelade i Kadett-SM (för ungdomar födda 2002 och senare). Här bevisade Gabriel sin styrka genom att komma på andra plats efter Jacob Jönsson, SK Sandlöparen, på samma poäng (7½/9) men med en halv kvalitetspoäng mindre. Alex och Mille presterade långt över sina ratingtal och kom på delad 6-9-plats på 5 poäng. Alex gick upp hela 108 och Mille 69 ELO-poäng men fortsätter de att spela i samma stil så lär uppgången inte sluta där.

  I andra änden av åldersskalan spelade Börje Pettersson i veteran-SM 65+ och kom där på 6-10 plats på 5½/9, efter bl a en remi i sista ronden mot tvåan, den kände schackskribenten Lars Grahn. Vann gjorde GM Juan Bellon.

  Åtta LASSare var med och tävlade om SM-titeln i blixt och här blev Rizo Pepic bäst med en 25:e plats medan Ofelia Eriksson tog hem priset för bästa dam.

  I klassgrupperna hade LASS inte så stora framgångar. Här spelade Peter Halvarsson (I:1), Sam Grundel (I:2), Mårten Garner (II:1), Ofelia Eriksson (II:2), Fredrik Qwarfort (II:3), Simon Ivarsson (II:5), Magnus Olsson (III:1) och Olov Giertz (IV:2). Tyvärr lyckades ingen gå upp en klass, och Simon blir tyvärr nedflyttad, medan de övriga hängde kvar, dock inte alltid med så stor marginal.

  Slutligen deltog Max Wahlund i den andra weekendturneringen och kom tvåa i grupp 1.

  Vår ”meste” deltagare var Olov Giertz, som inte bara spelade i Weekend 1, Klass IV och Blixt-SM, utan även deltog i problemlösnings-SM.

  Sammanfattningsvis ett mycket lyckat och trevligt SM, både för LASS som klubb och oss enskilda deltagare!

  Alla resultat finns här.

  Fotogalleri från SM 2018 (Foto Magnus Olsson)

  Börje Pettersson spelade i Veteran-SM +65
  Gabriel Nguyen (närmast kameran till höger) kom tvåa i kadett-SM, en halv KP efter Jacob Jönsson (två bräden till höger om Gabriel)

  Ofelia bästa dam i blixt-SM

  Årets blixt-SM spelades i kväll i Ronneby, efter den ordinarie SM-ronden.

  Ofelia Eriksson tog hem  priset för bästa dam på 6 poäng av 11 möjliga.

  Bäst av 8 LASSare i turneringen var Rizo Pepic som kom på 25:e plats med 7 poäng. Totalt deltog 142 spelare.

  Fullständiga resultat

  Philip Dulaimi trea i schackfyranmästaren i SM

  Redan i distriktsfinalen i schackfyranmästaren visade Philip fin form. Han tog hem den på full poäng. Nu var det dags för riksfinalen med många starka schackfyror från landet, hela 175 stycken och deltagarrekord.

  Philip vann första sex partierna, men i sjunde partiet av åtta så blev den totala segraren Herman Enholm från Stockholm för svår. Philip avslutade dock starkt med att vinna sista ronden och kom därmed på en imponerande tredjeplats!

  Stort grattis!

  Hela prislistan

  Många LASSare i Växjöspelen – Mårten gruppsegrare

  Helgen före midsommar spelas traditionsenligt Växjöspelen på Pro Civitas gymnasium. Man har spelat varje år sedan 1962, med samma spelform och betänketid! Spelformen är ovanlig: tre långpartier i bergergrupper indelade efter rating.

  Till traditionen hör också att ett antal LASS-medlemmar spelar där. I år blev vi sex stycken: i rankingordning Max Wahlund, Fredrik Qwarfort, Mårten Garner, Ofelia Eriksson, artikelförfattaren (Magnus Olsson) och Istvan Orci. Istvan representerade dock sin hemmaklubb Motala men med fem deltagare blev LASS ändå, tillsammans med Ljungby SK, näst största klubb efter arrangörsklubben Växjö SK.

  En av de positiva sakerna med Växjöspelen är att det finns många priser, två i varje grupp. Tyvärr blev det dock lite klen utdelning för LASS i år. Det var bara Mårten som lyckades ta hem ett pris genom att vinna grupp 7. Inför sista ronden låg han i delad ledning på 1½ poäng och var garanterad att komma minst tvåa. Motståndaren bjöd tidigt remi men Mårten avvaktade hur det gick i konkurrentens parti i över 40 minuter innan han accepterade remianbudet. Sedan blev det en lång väntan på resultatet som dock slutligen gick rätt väg och Mårten blev ensam segrare på 2/3.

  Inför sista ronden hade även Ofelia segervittring i sin grupp men tyvärr blev det fel resultat i både hennes och konkurrenternas parti och hon slutade på tredje plats på 1½ poäng. Själv lyckades jag genom vinst i sista ronden också komma upp på 1½ poäng men det fanns en spelare till på samma poäng, remi i inbördes möte och exakt samma särskiljning, så enligt SSFs regler fick lotten avgöra och fru Fortuna gav mig tredjeplatsen. Max, Fredrik och Istvan var tyvärr avhängda redan efter andra ronden och blev också utan priser.

  Som vanligt var det en trevlig och lagom lättsam tävling som förhoppningsvis skall fungera som bra uppvärmning för SM.

  Fullständiga resultat

  Max skriver om turneringen och ett av sina partier på Inte Bara Schack.

  Mårten gick upp i delad ledning i grupp 7 genom att slå Lennart B. Johansson, Wasa. I bakgrunden spelar Fredrik mot Firas Alsaied Ali.

  Ljusa, luftiga spellokaler med gott om plats mellan brädena. Framför kartan spelar Max svart mot hemmaspelaren Nedzad Neretljak.
  Den lägsta gruppen spelade med tornur. Det är inte ofta man ser sådana, eller hör deras trivsamma tickande, nuförtiden!
  Ofelia gick med remi i rond 2 mot Bengt Svensson upp i delad ledning men blev tyvärr omkörd i sista ronden.

  Blixtrande historia i Arboga

  Under den gångna helgen avhölls ”Arboga riksmöte” i Ulf Anderssons hemstad, som ju är en ort med djupa historiska rötter. Tanken var att hedra legendaren med en specialturnering där han själv skulle få möta några av sina vänner från 70- och 80-talen. I olika skeden var enligt LASS källor sådana klassiska namn som Karpov, Timman, Ljubojevic, Hübner och Torre aktuella för medverkan. Tyvärr insjuknade först Hübner och sedan även Ulf A själv och av stormästarturneringen blev till slut inget.

  Istället avhölls amatördelen av turneringen i Arbogas medborgarhus i en festlig atmosfär. Kim Nygren från Burgsvik Alva tog hem både snabbschacket på lördagen och blixten på söndagen. LASS representerades av undertecknad som hade bra medlut på brädet på lördagen och kom trea i snabbschacket.

  Blixten på söndagen fungerade sämre och där blev det en sjundeplats.

  Starka blixtturneringar är inte så vanligt förekommande i Sverige, vi hoppas på en repris nästa år, då kanske fler Lassare kan tänka sig att göra den vackra tågresan norrut (bilden).

  Säsongen avslutad med middag och parblixt

  Vårsäsongen 2018 avslutades fredagen den 25 maj med tipspromenad, grillmiddag, prisutdelning och den traditionella parblixten.

  Parblixten samlade åtta lag och blev mycket jämn i toppen med tre lag på 3½ poäng. Efter särskiljning vann Martin Bengtsson och Peter Halvarsson. Fullständiga resultat.

  Vi hälsar alla spelare välkomna tillbaks till klubben efter sommaren!

  Ofelia Eriksson och Adam Ståhlberg spelar parblixt mot Henrik Karlsson och Christoffer Stenman.

  Arne Karlsson har lämnat oss

  Klubben har nåtts av det tråkiga beskedet att Arne Karlsson har lämnat oss. Vi minns Arne som en glad prick som gärna spelade anfallsglatt schack. Gick det snett i partiet var han lika glad för det och spelade nästa som om det förra inte hade hänt. De sista åren kunde Arne inte fortsätta spela aktivt i klubben. Arne blev 87 år. Begravningen sker med de närmast och familjen hänvisar till Hjärnfonden, tel 020 – 523 523.

  Arne Karlsson under SM 2001.

  Dubbel LASS-seger i Pingstschacket – Love distriktsmästare.

  Årets upplaga av Pingstschacket som tillika är DM i snabbschack spelades i år i Skänninge i regi av SS Allians. Det blev lite mindre uppslutning än vanligt, kanske på grund av det dåliga vädret (för schack, alltså: solen strålade och det var 24 grader varmt) med sju startande.

  Love Janse blev distriktsmästare efter att vara ha tappat en halvpoäng till tvåan, Adam Ståhlberg.

  Resultat:

  1. Love Janse, LASS, 5½ p / 6 möjliga
  2. Adam Ståhlberg, LASS, 5 p
  3. Henrik Karlsson, SS Allians, 3½ p
  4. Daniel Namvar, LASS, 3 p
  5. Magnus Olsson, LASS, 2½ p
  6. Istvan Orci, Motala SS, 1½ p
  7. Olov Giertz, LASS, 0 p

  Korstabell finns här

  Pingstschacket 2018, partierna Orci – Namvar (närmast kameran) och Janse – Ståhlberg.

  Adam vann majblixten

  Säsongens sista månadsblixt spelades fredagen den 18/5. Som vanligt när det gäller blixt så visade Adam framfötterna och tog full pott.

  Resultat:

  1. Adam Ståhlberg  5 poäng av 5 möjliga
  2. Ofelia Eriksson 4
  3. Henrik Karlsson 3
  4-5. Daniel Namvar  1½
  4-5. Mårten Garner 1½

  Maximal poäng är 5 eftersom man valde att ge poäng för frironder (normalt gör man inte det i Bergergrupper).

   

  Inbjudan till Våravslutning den 25 maj!

  Det bjuds på middag (60:-), lämplig dryck medtages själv, prisutdelning i LM samt någon form av tipspromenad/frågesport. Sedan avrundar vi programmet med den sedvanliga parblixten.

  Kvällen fortsätter sedan tills siste man går hem oavsett hur sent (eller tidigt) det blir.

  Anmälan till fredrik.qwarfort (at) bahnhof.se eller via LASS facebook-sida senast 24 maj.

  Välkomna!

  Tiger-Norqvist och Johansson vann vårturneringarna

  Årets vårturneringar avgjordes under söndagsförmiddagen. Sedan en av de tre ratingfavoriterna, Max Wahlund, brutit turneringen efter rond 5. togs de två första placeringarna av Axel Tiger-Norqvist, Horndals SK, och Simon Olsson. Trea blev Raúl Toledano Alos som också fick ratingpris för den prestationen.

  Resultat öppna turneringen

  Den sanktionerade turneringen blev en mycket jämn historia där inte mindre än fem spelare hade kunnat sluta på 3½ poäng. Nu blev det bara fyra spelare på den poängen eftersom Henrik Johansson gick upp på fyra poäng och blev ensam segrare. Därmed flyttas också Henrik upp till klass II inför årets SM.

  Efter en flervägssärskiljning (som ledde till att vi upptäcke buggar i medlemssystemets särskiljningsrutiner) tog till slut Mattias Nörager andrapriset och Lars Jönsson, Gusums SK  blev trea, medan de övriga 3½-poängarna Fredrik Qwarfort, och Görgen Andersson, Hallsberg SK hamnade utanför prispallen. Observera att medlemssystemet rapporterar (åtminstone i skrivande stund) en annan ordning mellan 2-5 pristagarna.

  Resultat sanktionerade turneringen

  Axel Tiger-Norqvist (längs till vänster) vann den öppna turneringen. Vid det bortre brädet spelar trean Raúl Toledano Alos vit mot Henrik Karlsson.

   

  Henrik Johansson vann den sanktionerade turneringen och flyttas upp till klass II. Stående Weine Ångström, Gusums SK.

  Vårturneringarna har startat!

  Första ronden i LASS traditionella vårturneringar spelades på Kristi himmelsfärdsdags förmiddag, den 10/5. Den öppna turneringen samlade i år totalt 14 deltagare, medan sanktionerade klass III fick sju deltagare och det tyvärr inte var tillräckligt intresse för att ordna en sanktionerad grupp för klass II.

  Nästa rond spelas i eftermiddag klockan 17.00. Samtliga tre bord från den sanktionerade turneringen, och de fem toppborden i den öppna, livesänds.

  Lottning och resultat för öppna turneringen och för den sanktionerade.

  Love vann öppna snabbschacks-LM

  I kväll den 8 maj avgjordes årest öppna LM i snabbschack. Love Janse slutade som segrare på 5/6 före Rizo Pepic, också 5 poäng men en kvalitetspoäng mindre. Trea blev Börje Pettersson på 4 poäng. De två rankingpriserna togs av Johan Wiklund och Hugo Roginski.

  Fullständiga resultat

  Love Janse (närmast kameran till vänster) tog hem turneringssegern med vinst mot Johan Wiklund i sista ronden. I bakgrund spelar tvåan Rizo Pepic mot trean Börje Pettersson.

  Resultat Skollag-SM

  Andra dagen i Skollag-SM gick lite lättare och var betydligt kortare som arrangör. Det märktes även på deltagarna, partier var kortare och vi var faktiskt färdiga innan utsatt tid. Alla klasser blev även klara i stort sett samtidigt och vi kunde ha gemensam prisutdelning.
  I gymnasieklassen vann ABB industrigymnasium, Västerås. De vann alla sina matcher i en ganska ojämn gymnasieklass med bara fyra lag, så de spelade dubbelrondigt berger.
  I högstadiet vann även Killebäcksskolan, Södra Sandby alla sina matcher och blev klara vinnare.
  I den största gruppen mellanstadiet var det desto jämnare. Maria Elementarskola, Stockholm och tvåan Vallatorpsskolan, Täby hade samma matchpoäng och spelade oavgjort inbördes. Partipoängen avgjorde till den förstnämnda skolans fördel och på tredje plats kom Rönnenskolan,
  I lågstadiet vann Myrängsskolan, Täby.

  Linköping hade två skolor med i mellanstadiet: Änggårdsskolan och Björkö Friskola. Båda hade det tufft i konkurrensen och hamnade i slutet i resultatlistan. I högstadiet kom IES Linköping i mitten av tabellen.

  Alla deltagare var glada och nöjda, inga incidenter hände under turneringen.

  Stort tack till alla funktionärer som hjälpte till!

  Första dagen klar!

  Vi hann ställa iordning allt i tid. Vi började klockan 09.00 på lördagsmorgonen, jag, qwarre och LG. Sen dök Niklas Sidmar upp och gjorde en stark insats!

  Sedan dök Ofelia och alla våra flinka ungdomar upp. De skötte surfplattor och inrapportering alldeles utmärkt! Lite uppkopplingsstrul med vår nya router gav VISS frustration i början, men efter ett tag började det hela flyta på. 56 lag blev det till slut och inga incidenter alls under första dagen.

  Dag två kvar, men från den ljusa sidan så är den bara hälften så lång som lördagen…

  (foto Fredrik Qwarfort)

  Skollag-SM

  Denna helg arrangerar LASS skollag-SM i schack på Ljungstedska Gymnasiet.

  Anmälda är 56 lag från hela landet i klasserna låg/mellan/högstadiet samt gymnasiet.

  Första ronden börjar klockan 13.00 och resultaten kommer att kunna följas här.

  Vi livesänder även här.

  Inbjudan och tävlingens hemsida ligger här

  Åtta dagar kvar till vårturneringarna

  Ni missar väl inte att anmäla er till våra traditionella vårturneringar? Som vanligt spelas de under Kristi himmelsfärdshelgen, den 10-13/5.

  Spelare i klass III eller klass II har chansen att spela upp sig en klass till SM i sommar genom att prestera bra i någon av de sanktionerade grupperna. Och alla är välkomna till den öppna gruppen!

  Anmäl er till Fredrik senast på måndag den 7/5!

  Inbjudan

  OBS! Lottningen som nu finns är preliminär!

  Anmälda Sanktionerade

  Anmälda Öppna

  Allsvenska gruppindelningen klar

  Nu har lottningen för Allsvenskan 2018/19 presenterats. De flesta hade nog trott att det som vanligt skulle bli många Stockholmsresor för LASS nyuppflyttade förstalag, men förbundet överraskade och har varit riktigt kreativa och fyndiga i år. I en division 1-serie satte de fyra stockholmslag och fyra göteborgslag som får logga in och börja boka biljetterna på X2000 när speldatumen kommer i augusti. I vår egen serie (div I Västra) har vi en del för oss nya lag:

  Linköpings ASS
  Rödeby SK
  Eksjö SK II
  Jönköpings SS
  Hultsfreds SK
  Västerviks ASK
  Skara SS
  Örebro SS

  Av dessa är Rödeby och Eksjö nykomlingar som vi själva. Inget lag kommer ner uppifrån Superettan. På det hela taget en väldigt öppen serie och med bra spel och kanske någon strategisk förstärkning är seriesegern absolut en möjlighet. Matchen mot Simon Olssons Skara kan visa sig mycket viktig.

  Andralaget har följande serie:

  Div II 4 Allsvenskan 2018/19

  Linköpings ASS II
  Karlstad AS
  Säffle SK
  Motala Schacksällskap
  Schack 08, Norrköping II
  SS Allians, Skänninge
  SS Allians, Skänninge II
  Ervalla SS

  Förmodligen blir det här främst en kamp för att vara kvar. Men eftersom det bara finns åtta division 3-serier denna gång åker bara ett lag ur och då bör det vara möjligt att klara. Henrik Karlssons Skänninge 2 får nog den svåraste uppgiften här.

  Tredjelaget har dessa motståndare:

  Div III 7 Allsvenskan 2018/19

  Linköpings ASS III
  Schack 08, Norrköping III
  Skärblacka SK
  Hultsfreds SK
  Oskarshamns SS
  Katrineholms SK
  SK Bosna Norrköping

  Att åka ur är inte möjligt, återstår att försöka knipa uppflyttningsplatsen. Det ser svårt ut men den gångna säsongen var det faktiskt bara några få partier som hade behövt ha annan utgång för att LASS 3 skulle ha vunnit hela serien. Så man vet aldrig!

  Vi ser fram emot en rolig och spännande allsvensk säsong. Speldatum är 21 oktober, 11 november, 2 december, 13 januari, 3 februari och 10 och 24 mars. Hela lottningen återfinns här.

  Kaptener för de respektive lagen är Ingvar Carlsson, Fredrik Qwarfort och Klas Skytt.

  Det ska tilläggas att lottningen är preliminär och att ändringar kan ske under sommaren. Exakt spelschema presenteras den 10 augusti.

  Tre LASSare drog västerut

  I helgen (20-22/4) spelades årets näst sista GP-tävling, Kvibergspelen i Göteborg. LASS representerades av Max Wahlund och Gabriel Nguyen i huvudturneringen och av Alex Sahlström i lilla turneringen (för spelare under 1600 ELO).

  Alex inledde med två vinster och två förluster i fredagskvällens snabbschack, men tog sedan full pott i långpartierna! Sex poäng räckte till en delad 3-5:e placering, efter Ludvig Morell, LASK (7½/8) och Elizabeth Johansson, Eslövs SK (5½). Alex tog dessutom hem ett ratingpris (trots att han var tredje lägst rankad i ratinggrupp 1) och gick up 87 ELO-poäng!

  Alex Sahlström vann mot Jan Johansson, SK Sandlöparen, i rond 7. Foto: Max Wahlund

  I huvudturneringen hade Gabriel tre av fyra efter snabbschacket, vilket innebar att han fick möta tufft motstånd i långpartierna. Efter förlust i sista ronden mot Tom Rydström, Växjö, fick han se sig passerad av Max, som hade två poäng efter snabbschacket men gjorde en stark avslutning med bland annat en remi mot GM Bellon.

  Max slutade på 5/8 och 20-34:e plats, medan Gabriel fick 4 poäng och slutade på plats 55-72.

  Max har skrivit två artiklar om lördagens och söndagens spel på Lars Grahns blogg (Max’ artiklar finns längst ner på sidorna).

  Fullständiga resultat

  LASS kämpade i kvalet till kadettallsvenskan

  Helgen den 14-15 april spelades kvaltävlingarna i kadettallsvenskan, som är svenska lagmästerskapet för spelare upp till 16 år. Spelformen skiljer sig en del från ”stora” allsvenskan: man spelar först en kvalificeringsomgång och därefter ett finalsammandrag.

  I år spelades två kvalgrupper, en i Göteborg och en i Stockholm, och LASS ställde upp med ett lag i göteborgsgruppen. Laget bestod av Gabriel Nguyen (ELO 2024), Sahil Batra (1487), Mille Larsson (1374), Alex Sahlström (1351), Casper Vu (1262), Anton Berglund och Oskar Sandvall med Sam Grundel och Mårten Garner som lagledare.

  Som vanligt var vårt lag inte riktigt i samma klass som topplagen men med Gabriel på förstabordet och lite flyt hade vi hopp om att ta en av de tre finalplatserna. Tyvärr gick det inte riktigt vägen – efter förlust mot det på pappret bara något starkare SK Sandlöparen i rond 2 räckte det inte med storvinster mot Kålltorps SS och Nolereds SK II och oavgjort mot SS Manhem i sista ronden, utan LASS slutade på sjätte plats, två matchpoäng efter de tre topplagen som alla fick 9 mp.

  Fullständiga resultat

  Love blev linköpingsmästare i blixt

  Årets öppna LM i blixt spelades den 20 april och blev mycket jämnt i toppen, med både Love Janse och Simon Olsson på 5½ poäng av sju möjliga och med samma kvalitetspoäng. Eftersom de hade spelat remi inbördes blev det enligt SSFs särskiljningsregler antalet vunna partier som avgjorde, och där hade Love överhanden med 5 vinster mot Simons 4.

  Även om tredjeplatsen var det hård kamp med både Fredrik Qwarfort och Adam Ståhlberg på 4½ poäng, men Fredrik hade en halv kvalitetspoäng mer.

  1. Love Janse
  2. Simon Olsson
  3. Fredrik Qwarfort

  Fullständiga resultat

  Stadsmatchen mot Norrköping blev oavgjord

  Den traditionella stadsmatchen mot Norrköping spelades den 15/4 som fyra ronder snabbschack över 16 bord. Spelarna delades in i fyrabordsgrupper efter ranking där man mötte alla motståndare i samma grupp. Betänketiden var 15 minuter med 5 sekunders tillägg per drag.

  Matchen var hela tiden mycket jämn men Norrköping började dra ifrån efter tredje ronden, men Linköping kom igen med en stark sistarond och utjämnade till 32-32.

  Bordsresultat

  Bord 5-6 i rond 2: Partierna Christoffer Stenman-Jens Amberts och Fredrik Qwarfort-Tomas Löfgren

  Sam Grundel blev Linköpingsmästare

  Det blev en spännande avslutning av årets LM. Efter åtta ronder ledde Sam Grundel på 7 poäng, men hade tre andra spelare hack i häl: Max Wahlund på 6½, och Love Janse och Simon Olsson på 6 poäng.

  Alldeles innan rondstart avslöjades resultatet av Sams sistarondsparti mot Gabriel Nguyen, som hade spelats i förväg och slutade remi. Nu hade Sam 7½ poäng och Simon och Love var avhängda, men om Max vann i sista ronden skulle han ta sig upp jämsides och ha goda chanser att vinna särskiljningen.

  Max spelade vit mot Simon Olsson och gick på hårt med angrepp i ett spännande parti. Tyvärr gick han på lite för hårt och fick till slut ge sig. Det innebär att Sam blev linköpingsmästare följd av Love och Simon, båda på 7 poäng, medan Max fick nöja sig med fjärdeplatsen och Gabriel blev femma på 6 poäng.

  Rankingpriserna togs hem av Dragan Stefanovic i grupp I (5½ poäng) och Andreas Carlsson i grupp II (också 5½ poäng, men sämre kvalitetspoäng).

  Årets Linköpingsmästare Sam Grundel

   

  Partiet Wahlund – Olsson blev avgörande för prislistan.

  Fullständiga resultat

  Extra speldag schackklubben varannan onsdag med start 11/4

  Med start 11/4 utökar Linköpings Allmänna Schacksällskap ungdomsverksamheten med en extra speldag varannan onsdag. Platsen är klubblokalen på Götgatan 48 och tiden 18.00-19.30 onsdagar udda veckor.

  Det kommer vara fritt spel och lättsamma turneringar, alltså ingen teoretisk träning utan enbart fokus på spel. Det är två föräldrar, Tomas Granath och Celvin Vu, som kommer att hålla i spelkvällen. Den vänder sig till de som går på måndagsträning på biblioteket och i klubblokalen, samt till andra intresserade juniorer från nybörjarnivå upp till spelstyrka på ca 1500 i elorating.

  Vägbeskrivning finns här.

  Varmt välkomna onsdag kl 18 11/4! Vi hoppas att intresset blir stort och det blir många deltagare.

  LASS-framgångar i Påskturneringen – Rizo blev distriktsmästare

  Under påskhelgen spelades den traditionella Påskturneringen på Grand Hotel i Norrköping. Tävlingen ingår i GP-serien och samlade 183 deltagare i huvudturneringen och 39 i Lilla Påskturneringen för spelare under 1600 ELO.

  I huvudturneringen deltog sju och i lilla turneringen två LASS-medlemmar. Dessutom hade vi två funktionärer: Sam Grundel skötte livesändningen och undertecknad var domare i lilla turneringen.

  Bäst gick det för Rizo Pepic, som kom på delad sjätteplats på 6/8, efter att bland annat ha spelat remi mot IM Nils-Gustaf Renman i sista ronden – ett direkt finalparti om DM-titeln, som gick till Rizo med en halv poängs marginal.

  Rizo Pepic tog 6 poäng i Påskturneringen och blev distriktsmästare.
  Foto: Lars OA Hedlund

   

  Love Janse och Simon Olsson, som båda representerade sina huvudklubbar, höll sig också framme och flera av deras partier livesändes. Gabriel Nguyen slutade på 4.5 poäng medan Mårten Garner gjorde en stark insats och tog 4 poäng trots att han enbart mötte betydligt högre rankade motståndare, något som belönades med hela 41.8 ELO-poäng! Fredrik Qwarfort tog lika många poäng som Mårten men mötte lite svagare motstånd och fick därför inte fullt så mycket ELO. Mats Ahlstrand var rankad åtta från slutet och fick tufft motstånd men tog ändå hem två poäng.

  Vid lunchen före rond sju diskuterades det bland annat mattsättning med springare + löpare, och Mårten nämnde att han hade vunnit ett sådant slutspel i en tidigare Påskturnering. Några timmar senare var det dags igen, och Mårten visade att han kom ihåg tekniken! Vad är oddsen för ett sådant sammanträffande?

  Mårten var inte den enda spelaren som fick många ELO-poäng – hela turneringen utmärkte sig för många överraskande resultat och några spelare gick upp över 100 ELO, medan andra gick ner kraftigt. Slutsegraren var dock ingen överraskning: fjolårets vinnare GM Hans Tikkanen lyckades i sista ronden besegra och gå om IM Bengt Lindberg med en halv kvalitetspoäng!

  Resultat i huvudturneringen

  I lilla turneringen representerades LASS av juniorerna Alex Sahlström och Casper Vu, som, även om de hamnade i mitten av fältet, spelade klart över sin ranking och fick in flera snygga kombinationer. Här segrade nyköpingsspelaren Ethem Korkut på 7 poäng, före stjärnskotten Simon Sandberg, SK Rockaden, och Ludvig Morell, LASK.

  Resultat i Lilla Påskturneringen

  Casper Vu tog 4 poäng av åtta möjliga i Lilla Påskturneringen.
  Foto: Lars OA Hedlund

  LASS tog hem Kennerudsblixten med Max i spetsen

  Påsken innebär för många schackspelare att man spelar antingen Påskturneringen i Norrköping eller Kenneruds minnesblixt i Skänninge. Fyra LASSare valde det senare och det blev totalt 10 deltagare.

  I halvtid hade LASSarna alla fyra topplatserna, det var nära att det även slutade så, men en spelare peta in i kvartetten innan målflaggan gick. Max vann det hela i stor stil, med ett hederligt staket. Bakom Max roterade platserna lite, men Adam blev stark tvåa, Peter trea och Mattias femma. Samtliga resultat: https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=5709

  LASS tog storslam i Knatte- och Ungdomscupen

  Säsongens andra Knatte- och Ungdomscup har avgjorts med 33 deltagare i tre klasser där lågstadieklassen hade 18 deltagare, mellanstadieklassen 12 deltagare och högstadieklassen 3 deltagare.

  I högstadiet spelade endast tre spelare, alla från LASS. Segrade gjorde Alex Sahlström med maximala 6 poäng.

  I mellanstadiet vann Fridolf Walter klart med fullt hus = 21 poäng. Bakom honom var det dock stenhårt med tre spelare på 17 poäng. Samtliga i toppen var LASSare

  I lågstadiet blev det särskiljning om segern mellan Mate Nagy, LASS och Vide Löfgren, Schack 08, båda på 18 poäng. Efter inbördes remi vann till slut Mate på kvalitetspoäng.

  Resultat finns här.

  Högstadiet

  Mellanstadiet

  Lågstadiet

  Rizo vann marsblixten

  Fredagen den 16/3 spelades mars månadsblixt som blev en jämn och spännande tillställning. Efter fem ronder låg Rizo, Max och Viktor i delad ledning på fyra poäng. Viktor halkade efter på slutet medan Rizo och Max vann de två sista ronderna och hamnade på sex poäng. Eftersom Rizo vann det inbördes mötet tog han hem förstaplatsen.

  Fullständiga resultat

  Marsblixten 2018

  Dags att anmäla sig till vårturneringarna

  Som vanligt kommer vi under Kristi Himmelsfärdshelgen att arrangera LASS vårturneringar. Precis som i fjol satsar vi på en sanktionerad turnering (med två grupper, för klass II och klass III) och en öppen turnering.

  Den sanktionerade turneringen ingår i samma klassystem som SM, vilket innebär att man kan spela upp eller ner sig en klass beroende på resultat.

  Inbjudan och lista på anmälda finns här.

  Allsvenskan färdigspelad!

  I söndags var det dags för sista ronden i allsvenskan. Allt var egentligen redan avgjort så de flesta kunde bara spela och njuta.

  LASS I besegrade Karlstad AS med 6-2 och vann sin div II-grupp mycket övertygande med sju raka segrar och hela fem poängs marginal till tvåan! Förstalaget går upp i div I Östra nästa säsong.

  Andralaget inledde lite skakigt med några snabba förluster men kom igen och lyckades spela oavgjort mot det starkare laget Ervalla I. LASS II slutade på 5 poäng och en 6:e plats, och .blir kvar i div II (samma grupp som förstalaget spelade i).

  LASS III åkte till Skärblacka och gjorde många fina resultat trots knapp förlust med 3-5. LASS III spelar kvar i div III.

  LASS IV och V spelade färdigt i Östgötaserien redan den 25/2, och LASS IV vann Östgötaserien!

  LASS I – Karlstad AS

  Skollag-DM avgjort!

  Här finns slutställningen för skollag-DM. Alla spelade i en grupp men varje grupp räknas sen för sig. Vinst för laget = 2p, oavgjort 1p och förlust 0p. Vid lika poäng avgjordes placeringen på antal vunna partier.

  I högstadiet segrade Engelska skolan som vann samtliga matcher OCH samtliga partier. De går vidare till Skollag-SM i Linköping.

  I mellanstadiet deltog åtta lag.

  1. Änggårdsskolan
  2. Slaka skola
  3. Björkö skola lag 1.

  Alla tre lagen går vidare till Skollag-SM i Linköping!

  I lågstadiet deltog två lag och båda går vidare till Skollag-SM

  1. Montessoriskolan
  2. Sandtorpsskolan

  Inbjudan till Skollag-SM den 5-6 maj finns här. Östergötlands schackförbund önskar lagen lycka till i SM!

  Lyckad helg i allsvenskan!

  Förstalaget lyckades besegra Säffle på bortaplan, vilket betyder att LASS I nu vinner serien och går upp i division I igen!

  Andralaget slog Schack 08 III med betryggande 6-2 och har räddat sin plats i div II.

  I Östgötaserien slog fjärdelaget Nyköpings ASK och med fyra raka segrar så vann vi Östgötaserien!

  Tredjelaget hade frirond men kan varken åka ur eller vinna sin div III-grupp. Femtelaget hade också frirond och kom sist i Östgötaserien.

  Schack 08 III – LASS II

  Rizo Pepic vann februariblixten!

  Den något sent påkomna februariblixten avgjordes ikväll (23/2) med sju deltagare. Rizo Pepic vann genom att ta full poäng! Enda hotet kom från Adam Ståhlberg som också hade fullt hus inför sista ronden där han dock föll mot Rizo.

  Västgöta Open

  Simon Olsson har varit hem-hemma och spelat Västgöta Open. Numera spelas turneringen över 9 ronder med betänketiden 45 min + 10 sekunder extra per drag.

  Efter lite rost i maskinen första ronden pinnade Simon på ända fram till sista ronden då den formstarke Pia Cramling stod för motståndet. Det blev övermäktigt denna gång och Simon slutade på en 17:nde plats av  68.

  Resultat

  Rizo Pepic vann veteran-DM

  Årets veteran-DM (50 år och äldre) samlade nio deltagare och spelades som sju ronder med betänketid 15 minuter + 5 s/drag. Rizo Pepic tog titeln med minsta möjliga marginal (en kvalitetspoäng) före Per Inge Helmertz (som spelade i SM-gruppen på 70-talet och vann öppna SM 1978). Deras inbördes parti (se bilden) slutade remi.

  Fullständiga resultat.

  Pepic-Helmertz, rond 4 i veteran-DM 2018.

  Lars-Göran Lantz hedersmedlem

  Under dagens årsmöte valdes Lars-Göran Lantz in i den exklusiva skara hedersmedlemmar som LASS har. Motiveringen lyder:

  ”För att med entusiasm och engagemang lockat tusentals unga till schackbrädet. Engagemanget i Schackfyran har  sträckt sig både inom och utom länets gränser. Skolans alla barn har med smittsam glädje fått skolning i  schackspelets ädla konst. För det är LASS och alla barn tacksamma.”

  50-årsgräns i Veteran-DM

  ÖSF har beslutat att använda den nya, lägre åldersgränsen för veterantävlingar i DM nu på söndag 18/2 (för inbjudan, se föregående inlägg).  Det innebär att tävlingen är öppen för alla som är födda 1968 och tidigare.

   

  Slutrapport GP i Växjö

  Som alltid blir det ömsom vin ömsom vatten under en helg av schack. Marginalerna i spelet är små, och det gäller att ha de där små jäklarna på sin sida.

  Mårten och Peter tillhörde den gruppen LASSare som hade lite mer flyt. Mårten hade 3½ / 7 inför sista ronden och fick WFM Emilia Horn i den sista. Emilia offrade pjäs för flera bönder men Mårten satte upp ett fort. Tyvärr kom ett fingerfel i följande ställning (om jag kommer ihåg ställningen rätt):

  Jag har inte kollat med dator, men Lb3 från Mårten torde ge dragupprepning efter Tf2 och Lf7 igen. Tyvärr kom Ke6 och vits kung kan penetrera ställningen.

  Själv hade jag en mycket bra inledning på turneringen och hade följande ställning under morgonpartiet (som här var lååångt in i lunchpausen, jag och Jacob Mejvik spelade båda på inkrementet och hade avverkat runt 70 drag här.

  Jacob hade tidigare gillrat pattfällor som jag undvikit men här hade vi flyttat runt länge och väl utan att jag lyckats få till den sista lilla knäppen så svart ramlar ner för stupet. Tyvärr fick jag inte hem partiet utan det slutade remi. Efter en ganska snabb förlust i sista blev det så 4/8 och ett klart fall framåt efter ett par ganska dåliga resultat sista året.

  Ofelia och Magnus spelade bra under snabbschacket medans långpartierna var tuffa. Istvan och Max hade det tungt denna helg.

  Slutresultat
  
   NAMN             KLUBB     RANKING SP + = - POÄNG KV.P 
  1 GM Pia Cramling       Wasa SK     2449  8 6 2 0  7.0 38.00 
  2 GM Tiger Hillarp Persson   Malmö AS     2543  8 5 3 0  6.5 40.00 
  3 GM Juan Bellon Lopez     Wasa SK     2322  8 6 1 1  6.5 37.00 
  59 Peter Halvarsson      Linköpings ASS  1847  8 3 2 3  4.0 33.00 
  82 Mårten Garner        Linköpings ASS  1827  8 3 1 4  3.5 35.00 
  111 CM Max Wahlund       Linköpings ASS  2099  7 2 2 3  3.0 25.00 
  116 Ofelia Eriksson      Linköpings ASS  1726  8 1 4 3  3.0 24.50 
  132 Magnus Olsson       Linköpings ASS  1695  8 0 4 4  2.0 25.50 
  142 Istvan Orci        Motala SS    1491  7 0 1 6  0.5 20.00

  Elite hotels Open

  Gårdagens snabbschacksronder bjöd på flera ljuspunkter för LASSare. Mårten slog Isak Storme, en duktig 2200 junior redan i rond 1. Själv spelade jag remi med FM Kaan Kücüksari efter en himla vevande i kritisk ställning med bara inkrementet fem sekunder för båda spelare. Ofelia började bra även hon med en remi mot Lennarth Eriksson. I rond två blev det LASS möte mellan mig och Max där jag vann tack vare en groda från Max, jag var annars utspelad det partiet. Ofelia mötte Patrik Nilsson och hade lätt vinst, men i funderingarna på den bästa vägen tog klockan och gick en promenad. Ridå! Ofelia följde dock upp med två remier till samlade in 2/4 första dagen. Efter Max snöpliga start så vann han de två nästkommande. Magnus var inte sen att utnyttja möjligheterna som lågrankad och spelade remi både mot Håkan Knutsson och Max Nimander, två 1800-spelare.

  I dagens tredje rond fick jag möte Lass-bekantingen Deniz Armand och fick följande studieartade slutspelsställning:

  Tyvärr dukade jag under efter en del laverande under denna gång men lämnar det som en övning.

  Det är inte lika  lätt att vinna som det ser ut, som Ingvar kommenterade på Facebook från de Italienska alperna.

  Idag har långpartierna börjat, Max spelade snabbt remi och jag vann lika snabbt…

  Aktuell ställning.

  Bilder från pågående partier lördag förmiddag:

  Full fart framåt!

  Idag spelades den andra delen i triologin om Ervalla. Igår vann tredjelaget stabilt mot Ervallas tredjelag och idag skulle då första och andralaget försöka följa upp det hela.

  Förstalaget var lite starkare på papperet men det såg lite riskabelt ut här och var samtidigt som vissa stod ganska tryggt. I hettan visade sig LASSarna vara mer värmetåliga (ena elementet gick inte att stänga av).  Klashed fick bekvämt offra sönder motståndarens kungsställning varvid motståndaren gav upp inför forcerad matt. Ingvar fick byta ner till ett vunnet tornslutspel mot Rolf Göransson. Gabriel hade alla pjäserna i knät men i Erik Karlssons tidsnöd svängde partiet helt och Gabriel fick norpa motståndarens dam. Börje slank ur greppet med olikfärgade löpare, trots två bönder under. och säkrade remi. Jan-Olov lind pressade Rizo länge och väl, vann pjäs men blev sedan tillbakapressad av Rizo. En enkel utväg för Jan-Olov blev dock att offra tillbaka pjäsen in i ett vunnet tornslutspel. Sam lyckades få loss en fribonde efter lite avbyten som motståndaren fick offra en pjäs på och sedan var det aldrig spännande.

  Max trodde alla skulle förlora, här är ställningen efter 33 drag:

  Fem drag senare:

  Det hela slutade med maximalt manöverarande av Max som…. Vann! Starkt jobbat!

  Totalt blev det 6½ – 1½

   

  Andralaget var rekordstarkt bemannat och favoriter i sin match. Qwarre visade vägen genom att att hota en häst som hade dragit stängslet lite väl tight runt sig. Den kunde inte flytta! Mårten körde över sin motståndare utan pardon och även Viktor överbelastade sin motståndares ställning. Görgen Andersson visade upp sin typiska spelstil mot Thomas Lager. Han offrade pjäs mot Thomas kungsställning varvid det blev väldigt dragit kring kungen. Thomas kunde dock parera det hela och Görgen fann ingen bättre utväg än att ta ut dragupprepning.

  Guilherme fick ett kämpigt parti. Han kom lite fel i öppningen och sedan förvandlades det hela till torn och löpare och nån bonde mot torn och en arme av bönder hos motståndaren Jan Andersson. Undertecknade trodde att  Guilherme  skulle duka under, men han klarade sig med ett blått remiöga till slut. Adam spelade solitt men bjöd remi i tidsnöden. Själv mötte jag en lägre rankad motståndare, kom bra i öppningen, vann bonde och fick in mina hästar i motståndarens ställning i en låst formation. Dock så hittade jag ingen effektiv fortsättning, hästarna fick masa sig tillbaka och ge plats för min motståndares hästar. I en ställning där jag står på förlust så bjuder min motståndare remi som jag tacksamt accepterade. Jens vann solitt efter en lång tids manövrerande.

  6-2 blev slutsiffrorna och nu fortsätter förstalagets tåg mot division ett och andralagets jakt mot att stanna kvar i sin serie.

  Renmans raketer vann Tremannablixten

  Årets upplaga av den traditionella tremannablixten samlade totalt sju lag och spelades som sju ronder Berger. Eftersom varje match består av tre partier så blev det totalt 18 blixtpartier per spelare. Norrköpingslaget Renmans raketer vann med ordentlig marginal men för övrigt blev det ganska tätt mellan lagen.

  Resultat:

  1. Renmans raketer (Tomas Arvidsson, Christoffer Stenman, Johan Wiklund) 37½ poäng
  2. De två vännerna & Adam (Adam Ståhlberg, Viktor Eriksson, Mattias Nörager) 30 p
  3. Tigrarna (Rizo Pepic, Magnus Olsson, Helena Nede) 27½ p
  4. Silverbacks (Tom Axelsson, Guilherme Barros, P-O Jakobsson) 26 p
  5. Kaos i kvadrat (;Love Janse, Dragan Stefanovic, Jens Amberts) 23½ p
  6. Damen, löparen & kvallen (Peter Halvarsson, Fredrik Qwarfort, Ofelia Eriksson) 22½ p
  7. Björnligan (Börje Pettersson, Simon Ivarsson, Björn Pettersson) 22 p

   

  Korstabell (om den är för liten för att läsa, klicka på rubriken till artikeln så får du förhoppningsvis se tabellen i större format).

  Emma suverän i flick-SM

  Emma    (C) Lars OA Hedlund

  Under helgen har flick-SM spelats i Västerås, och LASS hade två deltagare: Emma Larsson i yngsta klassen (10 år och yngre) och Tuva Karlsson i klass C (11-13 år).

  Emma var helt suverän i sin klass och vann alla partier utom ett på de tio ronderna. Eftersom man poängsätter 3-2-1 i de yngre klasserna innebär det att hon tog 28 poäng av 30 möjliga. Grattis till svenska mästarinnan!

  Tuva    (C) Lars OA Hedlund

   

  Tuva fick det lite tuffare i sin grupp och slutade på hedrande 18 poäng vilket gav en 27:e plats.

  Fullständiga resultat finns här

  Tuva och Emma på Flick-SM

  Flick-SM börjar ikväll där LASS Tuva och Emma deltar i grupp C och D. Och det börjar bra. I första ronden spelade Tuva remi och Emma vann! Man kan följa deras resultat under helgen här.

  Lycka till!!!

  Uppdatering: Nu har Emma vunnit sex raka och ska snart spela rond sju. Där möter hon tvåan i ett minst sagt viktigt parti. Lycka till Emma! Vi håller tummarna!

  LM har börjat!

  Första ronden i årets Linköpingsmästerskap spelades i går (16/1). Totalt deltar 31 spelare, varav 30 är LASS-medlemmar. Tävlingen går i nio ronder och pågår fram till den 10/4.

  Simon Ivarsson - Simon Olsson
  På förstabordet spelade de två Simon (Ivarsson och Olsson) remi.

  Resultat och lottning.

  Allt avgörs i februari!

  Andralaget hade motflyt mot Karlstad medan förstalaget vann stabilt mot 08:s tredjelag i Allsvenskans fjärde omgång på söndagen. Två oväntade resultat i de övriga matcherna bäddar för en mycket rafflande februari i de båda LASS-lagens division:

  Ervalla 1 fick bara oavgjort hemma mot Säffle, och tätstriden är därigenom helt öppen. Säffle lämnade WO på sistabordet mot en orankad spelare – det kan ha varit avgörande poäng som försvann där för deras del.

  Ervalla 2 slog något oväntat Motala vilket gör att även bottenstriden är vidöppen.

  Den sista omgången i mars innehåller matcherna LASS 1-Karlstad och LASS 2-Ervalla 1. Dessa matcher är sett till rankingen nästan klara på förhand och istället kommer divisionens både topp och botten att avgöras under de två omgångarna i februari.

  Vårt förstalag möter då toppkonkurrenterna Ervalla 1 och Säffle och bör helst vinna båda för att vara säkra på att ta hem serien. Andralaget för sin del ställs mot Ervalla 2 och Schack 08 3 och är ännu mer tvungna att ta hem fyra matchpoäng där och gärna ordentligt med partipoäng eftersom mycket talar för att LASS 2, Motala och Ervalla 2 i så fall hamnar jämsides på samma matchpoäng – ett av lagen trillar ur tillsammans med Schack 08 som verkar hamna sist.

  Allt avgörs i februari alltså och vi hoppas på god uppslutning från alla klubbmedlemmar för att bärga de nödvändiga segrarna till Östergötlands hjärta! 😀

  Hjärtligt plågsamt i en minibuss

  Karlstad stod på programmet för andralaget idag. Qwarre hyrde en minibuss så vi kunde preppa tillsammans på vägen upp. Vägen upp avverkades på fina vägar på knappa tre timmar. Spellokalen var för mig bekant från förstalaget som strapatser så vi slapp leta. Lite förhoppningar fick vi när deras lag presenterades, det var lite svagare än förväntat. Dock visade sig två av deras orankade spelare vara lite inaktiva 1800-2000 spelare. Räknefel blev dagens övning, Björn Ingemansson missade en matt kombination och dukade snabbt under. Jens räknade fel i tidsnöden mot Kjell-Åke Andersson, jag avstod från att ta kvalitet för att fortsätta pressa. Sen räknade jag för kort och min motståndare Joar kunde offra dam för två torn och få klart bättre spel. Simon Ivarsson och Mårten spelade säkra remier, qwarre blev långsamt mosad mot Bo Hedlund. Pelle Carlbom hittade ljuset i tunneln och vann ett tornslutspel och Guilherme lyckades forcera fram en vinst. Förlust med 5-3 och nu återstår att slicka såren i minibussen hem…

  LM börjar snart!

  Den 16 januari drar årets LM igång! Anmäl dig absolut senast den 14 januari, för den 15 januari lottar vi rond 1! Hittills är det 17 anmälda och dessa kan ses här.

  Mattias 12a i Trettondagsblixten i Eskilstuna

  Mattias Nörager var ensam LASSare trots att han försökte få med flera till Eskilstunas Trettondagsblixt idag. Det är tidshandikapp över 13 ronder. Mattias lyckades alldeles finemang och blev totalt 12a av 42 spelare och vann rankingrpis! Grattis

  !

  Jens i farten i Lund

  Jens är i farten i det nya året och spelar med i Lund International, en femronders turnering i schackhuset i Lund. Första ronden gick programenligt med en vinst mot en lägre rankad spelare. Betänketiden är 90 min + 30 sekunder per drag och sista ronden är på lördag.

  Resultat   Inbjudan

  LASS-framgångar i Karlstad Open

  Räden i västerled kröntes med framgång när Fredrik Q och undertecknad deltog i Karlstad Open på hotell Gustaf Fröding. Själv är jag mest nöjd med en svettig remi mot Simon Rosberg och hade i övrigt ganska väntade resultat. Qwarre var i god form, slog och spelade remi mot flera hundra poäng högre rankade spelare.

  14 erövrade rankingpoäng per person blev det, men kunde ha varit mer om hr Q förvaltat en ytterst svåröverskådlig ställning mot Andrew Wegerif i slutronden. Den dramatiska upplösningen kan ses här.

  På det hela taget en bra schackupplevelse. Bubbelpoolen varm och skön, bra mat i restaurangen. Kanske blir vi fler Lassare nästa år i mellandagarna?

  Qwarre svettas i sista ronden.

  Slutresultat: http://www.chess-results.com/tnr322687.aspx?lan=6

  Julavslutning

  Lass vill tacka Simon Ivarsson för exemplariskt matlagning ”lite experimentell pulled-pork”. Som vanligt god stämning, par-schack och frågesport.

  Nya hemsidan tillbaka

  Så… Lite glögg och pepparkakor senare så är en lite fräschare hemsida uppe igen. Lite annorlunda än sist men saker ligger på ungefär samma ställe. Allt kommer att fyllas på efterhand.

  Den här är mer mobilvänlig, något som jag tror många uppskattar 🙂