LASS-framgångar i SM

Årets SM är nu slutspelat. Totalt deltog 29 LASS-medlemmar upp i någon av SM-tävlingarna, varav 3 (Love, Simon Olsson och Henrik) representerade andra klubbar. I Schackfyranmästaren hade vi hela 15 deltagare av 175!

Jens Amberts och Henrik Karlsson vann sina grupper och gick upp till klass I respektive klass II. Erik Broomé gjorde comeback efter flera års uppehåll och inledde starkt i klass III med tre raka segrar, men fick tyvärr bryta turneringen eftersom han var tvungen att jobba helg. Per Ahlström vann visserligen inte sin klass I-grupp, men tog 3.5 poäng fast han var lägst rankad och tjänade hela 39 ELO-poäng.

På juniorsidan kom Gabriel Nguyen trea efter särskiljning i kadett-SM. I Schackfyranmästaren kom Fridolf Walter på 15:e och Samuel Sundvall på 19:e plats av 175 deltagare.

Fullständiga resultat i alla klasser och deltävlingar

Spellokalen
Erik Broomé (längst till vänster) spelade i klass III.

SM startar i eftermiddag

I eftermiddag börjar årets SM i Eriksdalshallen i Stockholm. SM-gruppen börjar spela klockan 15 och två timmar senare börjar weekendturnering 1, där LASS representeras av Jens Amberts.

Totalt görs det 30 starter av LASS-medlemmar (några spelare räknas dubbelt eftersom de är anmälda till flera deltävlingar), varav 17 i Schackfyranmästaren som spelas i morgon.


Rapport från NM

Nordiska mästerskapen är nu färdigspelade. Det var en trevlig och välorganiserad turnering i pampiga lokaler på stadshotellet i Växjö. Hela 38 partier livesändes vilket gjorde att man hela tiden hade bra koll på konkurrenter och klubbkamrater, även om man lämnade spellokalen. Vädret passade bra för schack dessutom med regn och blåst!

Vi spelade med Sofiaregler (inga remianbud före drag 40) vilket kändes lite ovant men bra, både för åskådarna som fick mer schack att titta på, och för oss spelare som fick spela ut partierna utan frestelsen att bjuda remi bara för att ställningen kändes tråkig.

NM kändes som en stor utmaning för oss LASSare eftersom vi ställdes mot starkt motstånd. Även den högst rankade av oss, Max Wahlund, hamnade en bit ner på undre halvan i huvudturneringen. Men man lär sig ju som bekant mer av att spela mot starka spelare, så vi såg fram emot en lärorik upplevelse!

I den öppna huvudturneringen blev Max Wahlund bäste LASSare på 43:e plats med 4.5 poäng av nio möjliga. Eftersom turneringen är zonturnering kvalificerar det resultatet till FIDEs CM-titel! Peter Halvarsson kom 54:a på 3.5 poäng.

I damklassen spelade Ofelia Eriksson flera jämna och hårda kamppartier mot starka motståndare, men hade tyvärr inte marginalerna på sin sida och slutade på 3 poäng av 7 möjliga.

Själv spelade jag i den nya 50+-klassen där jag fick en oväntad present i form av en bortsatt springare mot en isländsk FM. Partiet slutade remi. Jag återställde karman genom att själva sätta bort mig mot Conny Holst i sista ronden och slutade på 11:e plats av 15 deltagare.

I 65+-gruppen började Istvan Orci starkt med remi mot en 2000-spelare och skulle ha fått remi mot gruppsegraren Weine Nilsson om han inte gått rakt in i en tvådragsmatt. Tyvärr blev Istvan därefter tvungen att bryta turneringen och hamnade sist i gruppen. Tråkigt!

Precis som vid SM blir man väldigt koncentrerad när man bara sysslar med schack i en hel vecka. Trots ett par dubbelronder kändes spelschemat ändå inte stressande; till skillnad mot på weekendturneringar har man tid att koppla av mellan partierna.

Fullständiga resultat

Den magnifika spellokalen på Stadshotellet i Växjö.
Max i djupa tankar.
Peter Halvarsson mot Ulf Karlsson, rond 8.
Ofelia Eriksson mot WIM Cristine Rose Mariano-Wågman i dam-NM.

NM pågår för fullt i Växjö

I NM deltar fem LASSare i alla fyra klasser! Max & Peter i Open, Ofelia i Dam, Magnus i 50+ och Istvan i 65+!
Redan i första ronden skrev de såhär på schack.se:

Det var en relativt skrällfri första rond i öppna klassen i NM som inleddes i Växjö idag. Med ett par undantag dock då Max Wahlund från Linköpings ASS pressade regerande nordiske mästaren GM Erik Blomqvist i ett parti som till slut blev remi. Huruvida Wahlund någonsin hade en vinst är oklart men nog var Blomqvist skakad vid ett eller ett par tillfällen.

Fotograf: Lars OA Hedlund


Fredrik slutade femma i SM i korrschack

Efter att ha vunnit öppna SM i korrschack (2012) fick jag spela i SM-gruppen (2015). Det kan man ju inte tacka nej till, även om jag noterat att det där med korrschack tar MYCKET mer tid än jag tänkt mig. SM-gruppen tog också tid, men orken och tålamodet tröt kanske lite mer där måste jag erkänna. Likväl slutade jag på en femte plats med 13 deltagare, vilket inte är så tokigt. Men nu får nog korrschacket vila till sig lite (och jag behöver uppgradera datorn om jag ska börja igen). Nu är det vanligt SM som gäller! Men visst, där är det rätt långt till SM-gruppen…


Fredrik vann pris i Växjöspelen

Fyra LASSare åkte ner till ProCivitas gymnasium i Växjö den 17-18 juli för att delta i årets upplaga av Växjöspelen, en kort men trevlig turnering med tre långpartier. Totalt var det 62 deltagare uppdelade i fyrmannagrupper (och en sexmannagrupp) efter rating.

Bäst gick det för Fredrik Qwarfort, som kom tvåa efter särskiljning i sin grupp på 1½ poäng av 3, och tog hem ett fint glaspris. Viktor Eriksson, Mårten Garner och Magnus Olsson kom alla på tredje plats i sina grupper.

Fullständiga resultat

Stefan Fransson – Fredrik Qwarfort
Viktor Eriksson – Roger Karlsson
Prisbordet

Jens A rider framgångsvåg

En av klubbens riktiga ratingraketer är Jens Amberts, som visar att det ger resultat att studera schack. För ett år sedan låg Jens under 1700 i elo, i juni i år sprängde han 1900-vallen. Och det tar inte slut där. Efter att ha sopat hem Uppsala Elo i näst högsta klassen med 4/4 visade Jens klassen i Juniturneringen i Stockholm genom att komma tvåa trots att han med marginal var lägst rankad i det sex man starka startfältet. Jens prestationsranking var hela 2171 (!)

En av motståndarna i Stockholm var stjärnskottet Jung Min Seo, 15 år, elo strax under 2300 och med stormästarskalper i bältet. Mot Jens kom han dock ingenstans utan LASS representant spelade säkert med en isolerad bonde och avvecklade till remi. Jens är vit i partiet som kan spelas igenom här.

LASS gratulerar och önskar lycka till i SM i sommar. Motståndarna i klass 2 får se upp!


Love Janse vann Pingstschacket

Årets upplaga av Pingstschacket, som också är DM i snabbschack för Östergötland, är nu slutspelat.

Love Janse, LASS vann på 6 poäng av 7 och blev därmed också distriktsmästare.
Två kom Adam Ståhlberg, LASS på 5 poäng och trea efter särskiljning Tomas Arvidsson, Schack 08 på 4½ poäng. Ratingpriset togs av Bo Jörstål, Schack 08, på 4 poäng.

Fullständiga resultat finns här

I förgrunden: Andy Andersson mot Adam Ståhlberg. I bakgrund Peter Halvarsson mot Love Janse.
Rebecka Holmström mot turneringens yngste deltagare, Casper Vu.