• Vårturneringen har startat

  Efter två års pandemi-uppehåll så har det äntligen blivit dags för den traditionella vårturneringen, med 27 deltagare från hela Sverige, från Malmö till Östersund.

  Andra ronden pågår just nu och hittills har det inte blivit några stora överraskningar. Resultaten publiceras här.

  Rond 3 spelas i morgon fredag klockan 10.00. De åtta högsta borden livesänds på hemsidan.

  Våravslutning för seniorerna och prisutdelning KM fredagen den 3 juni!

  Från våravslutningen 2006 med ordförande Susanne i mitten.

  I år grillar vi utanför så tag med egen grillmat själv! Sallad, tzatsiki, potatissallad, pickles och efterrätt fixar klubbens kockar gemensamt till en kostnad av 30:-. Lämplig dryck medtages själv. Det blir prisutdelning i KM samt någon form av tipspromenad/frågesport. Sedan avrundar vi programmet med den sedvanliga parblixten. Kvällen fortsätter sedan tills siste man går hem oavsett hur sent (eller tidigt) det blir.

  Obs. 18-årsgräns.

  Anmäl er på Facebook eller till Fredrik Qwarfort!

  Välkomna!

  Elin Larsson vann schackfyranmästaren

  Idag spelades schackfyranmästaren där de bästa från schackfyrans distriktsfinal var inbjudna! Elin Larsson vann alla fem partierna och tog 15 poäng. Tvåa kom Jyotisman Nag och trea Elliot Schöllin, båda 13 poäng.

  https://osf.no-ip.com/resultat/2022/schackfyramnastaren_stallning.htm

  De som tog 11 poäng eller mer är kvalificerade för schackfyranmästarens riksfinal i Uppsala i sommar, se information här: https://schack.se/schackfyran/schackfyranmastaren/.

  Adam Åsbrink blev klubbmästare

  Torsdagen den 19/5 spelades sista ronden i årets KM, som på flera sätt blev lite annorlunda. Till att börja med fick starten flyttas fram två gånger på grund av pandemin, men vi kunde till slut äntligen börja spela den 22 februari. Några sena avhopp gjorde att spelformen med fyra bergergrupper med 10 spelare var blev hotad, men i stället för att slå ihop de två lägsta grupperna till en stor schweizergrupp (vilket vi gjort tidigare) valde vi att banta grupperna till tre niospelargrupper och en grupp med åtta spelare, men fortfarande spela alla-möter-alla, något som spelarna inte hade något emot. I rond 5 kunde vi inte spela i klubblokalen eftersom det pågick arbete med avloppet, men det löste sig genom att vi med kort varsel kunde hyra en skolmatsal.

  A-KM blev dessutom lite rumphugget när en av favoriterna, Max Wahlund, tvingades bryta turneringen på grund av flytt till Stockholm. Eftersom han hade spelat mindre än halva turneringen ströks hans resultat enligt tävlingsreglerna, men han hann med att spela två remier (mot Stefan Andersson och Daniel Jogstad) och ett förlustparti (mot Ingvar Carlsson).

  Av de kvarvarande spelarna lyckades till slut Adam Åsbrink, som spelade sitt första KM i LASS, ta hem segern med 5 poäng av 7 möjliga. Adam Ståhlberg blev tvåa på 4 poäng följd av Muamer Alic, också på 4 poäng men med förlust i det inbördes mötet mot Adam S.

  Slutsegraren i A-KM, Adam Åsbrink, spelade remi med svart mot tvåan Adam Ståhlberg i rond 5 (som spelades på Tornhagsskolan eftersom klubblokalen var stängd).

  B-KM blev jämnt i toppen med Fredrik Qwarfort och Mårten Garner på 6 poäng av 8 möjliga. Här vann Fredrik gruppen tack vare seger i deras inbördes möte. Trea kom Anton Silfver på 5 poäng.

  I C-KM var nyblivne distriktsmästaren Mate Nagy suverän segrare på 7½/8, före Theo Ekman på 5 poäng och Fredrik Adolfsson på 4½. Precis som i Påskturneringen spelade Mate mycket säkert med en spelstyrka långt över hans ELO-tal.

  D-KM avgjordes i ett direkt finalparti Peter Nyberg-Emma Larsson i sista ronden. Peter körde över Emma med sina centrumbönder och tog hem segern på 6½/7, medan Tomasz Mazurek kom tvåa på 6 poäng och Emma trea på 5.

  Fullständiga resultat för alla grupper finns här.

  Andralaget går upp i allsvenska div 1

  Idag lyckades andralaget hålla för pressen att klara minst oavgjort mot Östra Skaraborgsalliansen II, och det med råge. Efter att motståndarna lämnat tre WO skrevs slutresultatet till 7½-½ och går därmed upp i div 1. Nästa säsong har vi två lag i ettan.

  Förstalaget spelar redan i div 1, började lite trevande men avslutade sedan starkt och slutade på en fjärde plats.

  Tredjelaget kunde varken vinna eller åka ur när de mötte Örebros andralag, men slutade med flaggan i topp och vann med hela 8-0 och knep en andraplats i div 3.

  Blixtexpedition till Tyskland

  Av Max Wahlund

  Ett par veckor efter Kennerudsblixten i Skänninge började det klia allvarligt i schackfingrarna igen. Eftersom jag pga jobbyte hade en del ledigt slog jag återigen upp den fantastiska resursen World’s Biggest Chess Tournament Calendar på internet och zoomade in på Tyskland: 21 ronder blixt i Krefeld nära Ruhrområdet kunde kanske smaka fågel?

  Så fick det bli. Tågbiljett bokades och blixtöppningarna slipades. Jag var rankad 20e man av cirka 100 deltagare. Ridande på en framgångsvåg från Skänninge hade jag höga förhoppningar.

  Till skillnad från i Sverige betraktas corona fortfarande som en stor sak i Tyskland. Det innebar i princip mask under sju timmars tågresa. Inte helt bekvämt. Jag parkerade mig därför i restaurangvagnen vilket var både gott och skönt att slippa masken. (Nyttigt kan däremot diskuteras – öl och mikrovärmd currywurst ska man nog egentligen ta det lugnt med.)

  Ingången till schackklubben i Krefeld. ”Den som här inträder, låt allt hopp fara…”

  Även framkommen i Krefeld i spellokalen slapp man masken. Däremot slapp man förstås inte räliga juniorer. Jag blev väldigt orolig när första rondens motståndare var en 1400-rankad 10-åring. Han spelade dock i snabbaste laget dessbättre.

  En ständig fråga i blixt är hur pass viktigt det är att spela bra? Det borde vara viktigt, men minst lika angeläget är att ta vara på de chanser som uppstår. Inledningen av turneringen gick helt min väg. Jag var totalt utspelad av en 1800-spelare när jag plötsligt kunde spela Db7xg2 schack matt! Det långa draget hade han inte sett. Han blev hörbart missnöjd.

  I nästa parti mötte jag nummer 4 rankingmässigt och hängde åter mot repen i ett slutspel med dam och torn på varje sida. Men min dam stod på f6 och när jag drog Ta6-a8 blev matten på h8 omöjlig att gardera. Motståndaren grymtade ilsket, vräkte in alla pjäser på brädet i raseri och började svära på tyska. ”Alla mina drag är löjliga, hur kunde jag spela sådär?!” sade han och tittade mig ilsket i ögonen. Vad svarar man på det? ”Ja jag är tacksam” fick jag ur mig. Han ropade ”Det förstår jag!”, hoppade upp och rusade ut i en liten trädgård intill spellokalen för att finna frid kanske.

  Mot mitten av turneringen vände vinden och jag fick en del stolpe ut. Skulle det bli en fiaskoturnering? Nej! Styrkt av en pizza från kafeterian spurtade jag med 4/4 på slutet, slutade på 13/21 och en 14:e plats av 100, med plus i blixtelon. Ingen dundersuccé kanske, men får ses som godkänt.

  Nu blir det lite andra aktiviteter ett tag, men kanske är det snart dags för en ny turnering. Jag brukar inte kunna hålla mig så länge…

  Resultat:
  1. IM Ilja Schneider, 17.5/21
  2. Simon Knudsen, 16
  3. IM Tobias Jugelt, 15

  14. CM Max Wahlund, 13
  Fullständiga resultat

  Daniel vann aprilblixten

  Den 29/4 spelades den första månadsblixten på länge. 6 spelare ställde upp och spelade en dubbelronding Bergergrupp med betänktetiden 3+2.

  Daniel Jogstad byggde nästan staket men tappade en poäng till trean Henrik Karlsson i första ronden. Nio poäng räckte till en ohotad seger. Adam Ståhlberg kom tvåa på 7 poäng.

  Daniel rusade på med h-bonden i alla partierna. Här spelar han vit mot Asker.
  Trean Henrik mot tvåan Adam.

  Mate skrällde i Påskturneringen — blev distriktsmästare

  Efter två års pandemiuppehåll blev det i år åter dags för den traditionella Påskturneringen i Norrköping, som är en deltävling i Svenskt Grand prix. Under fyra dagar spelades två snabbschackspartier och sex långpartier på Grand Hotel och i deras konferenslokal Bankiren på andra sidan gatan.

  Gatuvy mot entrén till stora spellokalen. Foto: Lars OA Hedlund.

  Huvudturneringen samlade i år lite färre deltagare än vanligt, men var ovanligt stark i toppen med fyra stormästare och inte mindre än åtta IM. Här deltog fem LASSare: Muamer Alic, Mårten Garner, Theo Ekman, Fredrik Andersson och Mate Nagy. Sidoturneringen Lilla Påskturneringen, för spelare under ELO 1600, blev tyvärr ovanligt liten med bara 14 deltagare. Här representerades LASS av Kristina Flynner.

  I första snabbschacksronden höll Mårten på att åstadkomma en riktig skräll: efter 13 drag stod han enligt datorn på vinst mot IM Erik Hedman. Tyvärr kom Mårten i tidsnöd, gjorde ett misstag som tappade hela fördelen och lite till, och förlorade partiet.

  Det blev i stället den lägst rankade LASSaren som stod för skrällarna. Mate Nagy med 1482 i ELO slog i rond 2 Gert Lyngsjö (snabb-ELO 1742), och i långpartierna vann han först mot arrangörsklubbens Christoffer Stenman (1929) och därefter mot den högst rankade LASSaren Muamer Alic (2054), vilket gav honom den rondens skrällpris. Därefter fick han en svår lottning mot högt rankade motståndare men tog ytterligare en poäng mot Johan Samuelsson (1885) och slutade på 55:e plats, vilket inte bara gav honom ett ratingpris utan också gjorde honom till distriktsmästare som bäst placerade ÖSF-medlem.

  Mate förde de vita styrkorna till seger mot Gert Lyngsjö i rond 2. Foto: Lars OA Hedlund.

  Samtliga LASS-resultat:

  55. Mate Nagy (4/8)
  67. Muamer Alic (3½)
  83. Mårten Garner (3)
  91. Theo Ekman (3)
  93. Fredrik Andersson (2½)
  14 i Lilla Påskturneringen: Kristina Flynner (1/8)

  Turneringen vanns av GM Vitalii Sivuk på 7 poäng.

  Fullständig resultatlista.

  Fredrik Anderson i djupa funderingar. Foto: Lars OA Hedlund.

  Max vann Kenneruds minnesblixt!

  Under påsken kan man äta ägg, spela Påskturneringen i Norrköping eller Kenneruds minnesblixt i Skänninge om man tillhör den lite latare skalan.

  I år blev vi 17 deltagare från Motala, Skänninge och Linköping i femminutersblixt utan inkrement. 12 ronder med en fikapaus i mitten.

  Förr spelades ju femminutersblixt på längden och bredden, men numera får man erkänna att det är lite ovant att inte ha inkrement. Men efter några ronder fick man tillbaka känslan. Adam och Max ledde genom hela tävlingen och slutade även på samma poäng, men Max fick sin andra inteckning i vandringspriset till slut på 9½ av 12. Samma som tvåan Adam. Trea kom undertecknad och fyra och vinnare av rankingpriset Ofelia. Total LASS dominans med andra ord!

  Alla resultat: https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=10068

  KM-spelschemat runt påsk

  Skärtorsdagen den 14/4 är det ingen KM-spel och klubblokalen är stängd.

  Tisdagen efter påsk den 19/4 håller vi öppet för spel av uppskjutna partier.

  Torsdagen den 21/4 spelas rond 6 i B-KM. D-KM har ingen rond denna kväll men spelarna är välkomna om de vill spela uppskjutna partier.

  Klubblokalen öppen igen

  Nu har vatten och avlopp slagits på igen i klubblokalen, så vi kommer att ha öppet som vanligt från och med i morgon.

  Den allsvenska hemmamatchen söndag 10/4 spelas alltså i klubblokalen och inte som tidigare sagts på Tornhagsskolan.

  På tisdag den 12/4 klockan 18.00 spelas rond 6 i A- och C-KM. B- och D-KM får påsklov denna vecka och spelar därför sina ronder först efter påsk. Spelschemat finns här.

  Avloppsarbetena i huset kommer att fortsätta men vi hoppas att det inte kommer att beröra oss.

  Välkomna tillbaks!

  KM-spel på Tornhagsskolan

  I kväll (7/4) blev det en lite ovanlig KM-rond, eftersom vi på grund av avloppsarbeten i klubblokalen fick ombasera till Tornhagsskolan. Matsalen var ljus och luftig och inte så dum som spellokal, även om det fortfarande doftade av dagens lunch. En annan ovanlig sak var att det spelades på masonitbräden med tillhörande pjäser (de var lättare att komma åt och transportera än våra vanliga bräden).

  För dem som inte var med följer här några bilder.

  Henrik Karlsson begrundar stående den skarpa ställningen i sitt parti mot Jona Kastö. Vid fönstret Ingvar Carlsson-Daniel Jogstad.
  Lars-Göran och Archie spelade ett vänskapsparti eftersom båda deras motståndare lämnade wo.
  Muamer Alic-Stefan Andersson. I bakgrunden Simon Olsson-Peter Halvarsson.

  Tillfällig spellokal torsdag 7/4 och söndag 10/4

  Eftersom klubblokalen är stängd på grund av avloppsarbete så har vi hyrt Tornhagsskolans matsal vid två tillfällen denna vecka.

  Torsdag den 7/4 klockan 17.00 (OBS! Ändrad starttid!) spelas veckans rond i alla KM-grupperna. A- och C-grupperna är alltså flyttade från tisdag till torsdag.

  Anledningen till att vi börjar en timme tidigare är att vi bara får disponera lokalen fram till klockan 22.00 och vi vill ge alla en vettig möjlighet att spela färdigt sina partier. Kan ni inte spela på denna tid gäller det vanliga: kontakta motståndaren och bestäm ny speltid, och meddela därefter tävlingsledningen.

  Söndagen den 10/4 klockan 10.00 spelas den allsvenska matchen LASS II – Östra SKaraborgsalliansen i samma lokal.

  Tornhagsskolan ligger på Stenbrötsgatan 5 i Linköping och vi spelar som sagt i matsalen.

  Tornhagsskolan – Google Maps

  Tyvärr kommer vi inte att kunna livesända från den tillfälliga lokalen.

  Välkomna!

  Spellokalen stängd tills vidare

  På grund av avloppsarbetena i huset måste vi tyvärr hålla spellokalen stängd från och med idag 4/4 och tills vidare. Arbetena skall ta några veckor men vi vet inte hur länge just vår lokal är berörd.

  Juniorträningen ikväll 4/4 och KM-ronden tisdagen 5/4 är inställda. Partierna i rond 5 för A- och C-KM skjuts upp tills vi kan ordna en möjlighet att spela dem.

  Vi arbetar på att ordna en ersättningslokal och återkommer med mer information så fort vi vet hur det blir och hur KM kommer att påverkas. Uppdatering: Vi har hyrt en ersättningslokal torsdag 7/4 och söndag 10/4. Se separat inlägg.

  För mer information, kontakta styrelsen eller tävlingskommittén.

  Inbjudan till LASS Vårturnering 2022

  Nu har inbjudan till vår traditionella vårturnering under Kristi himmelsfärdshelgen den 26-29 maj publicerats.

  Eftersom anmälningsläget fortfarande är lite osäkert, och turneringen kommer ovanligt sent i år och dessutom direkt efter vårt KM, så har vi valt att bara inbjuda till en öppen turnering i år och inte bjuda in till en sanktionerad grupp (det brukar vara lite svårt att fylla den, även normala spelår). Detta är speciellt för i år och vi hoppas kunna återkomma med en sanktionerad grupp 2023.

  Turneringen är ELO-rankad och är öppen för alla medlemmar i svenska schackklubbar eller utländska spelare med ELO-registrering. Den spelas som som sju ronder schweizer med betänketiden 90 minuter för de första 40 dragen med ytterligare 30 minuter efter 40 drag, samt 30 sekunders inkrement per drag genom hela partiet.

  Inbjudan finns här.

  Anmälan görs på den här länken.

  Lista på anmälda spelare.

  Välkomna!

  Första ronden i KM spelad

  Efter att ha blivit uppskjuten två gånger kunde vi till sist spela första ronden i KM under veckan. A- och C-KM spelade tisdagen 23/2 och B- och D-KM torsdagen den 25.

  Det blev tyvärr lite glest med spelare eftersom flera partier blev uppskjutna, men de partier som spelades blev spännande! Nästa rond spelas tisdag och torsdag nästa vecka.

  Resultat och lottning finns här.

  Ingvar Carlsson mötte Adam Ståhlberg i första ronden av A-KM

  KM lottat – viktig information om D-gruppen

  Vi har nu lottat årets KM. På grund av några sena avhopp så var vi tvungna att göra en lite okonventionell gruppindelning.

  Lottningen finns här: A-KM B-KM C-KM D-KM

  Grupp A, B och C spelas som nio ronder Berger men med bara nio deltagare var. Det blir alltså en frirond för alla i dessa grupper. Att vi gör så här beror på att vi ville se till att alla skulle få spela i Bergergrupper i år – en stor schweizergrupp med dubbla speldagar hade fått ett ganska rörigt spelschema.

  Grupp D spelar bara sju ronder Berger, men utan frirond. Eftersom den gruppen spelar två ronder mindre så lägger vi den lite i otakt med de övriga: spelkvällarna 24/3 och 21/4 blir extra hängronder för grupp D och de sista tre ronderna spelas sedan samtidigt med de sista tre ronderna i de övriga grupperna.

  Som vi tidigare sagt så spelar A- och C-KM konsekvent på tisdagar och B- och D-KM konsekvent på torsdagar. Spelschemat ser alltså ut så här:

  Obs! Det står fel på sista raden – B- och D-KM spelar sista ronden den 19/5.

  Som vanligt går det bra att byta speldag mellan tisdagar och torsdagar. Kontakta bara spelledningen först!

  Säsongen inledd med snabbschack

  Kvällen den 17/2 var det äntligen dags för spel över brädet igen. 18 personer spelade fyra ronder snabbschack.

  Klubben fick en besökare, Kent Olsson från Vetlanda, som var på besök i Linköping och frågade om han kunde få hoppa in i turneringen trots att han inte hade spelat tävlingsschack på 30 år, och det var han ju välkommen att göra.

  Det visade sig att Kent kom, såg och segrade – han tog full pott och vann ensam på 4 poäng av 4 möjliga. Tvåa kom Simon Malm på 3½ och trea Daniel Jogstad, även han på 3½ men med sämre särskiljning. Vår nye medlem Peter Nyberg, som gjorde tävlingsdebut på klubben, delade fjärdeplatsen med Mattias Sjögren.

  Fullständiga resultat.

  Nu på söndag är det årsmöte. Därefter börjar KM och sedan kommer det förhoppningsvis att vara full verksamhet på klubben hela våren. Alla medlemmar och andra intresserade hälsas välkomna tillbaks!

  Rond 2 har just börjat. Till vänster turneringssegraren Kent Olsson (med blå mössa).

  Försenad säsongsstart med snabbschack

  Nu på torsdag den 17 februari inleder vi vårsäsongen med en liten snabbschacksturnering som uppvärmning inför KM.

  När? Torsdag 17/2 klockan 18.30-21 (ca)

  Var? Klubblokalen, Götgatan 48A

  Hur? Vi spelar fyra ronder schweizer med betänketiden 10 minuter + 5 s / drag.

  Startavgift 20:-. Alla startavgifter delas ut som priser. Hur många och hur stora priserna blir beror på deltagarantal. Turneringen rankas ej.

  Personlig anmälan i klubblokalen klockan 18-18.30 den 17/2.

  Anmäl er här på nätet eller vid personlig anmälan.

  Lista på anmälda spelare.

  Välkomna!

  Daniel Jogstad vann nät-snabbschacket

  I tisdags den 1/2 spelade vi en liten snabbschacksturnering på Lichess (5 ronder schweizer med betänktetiden 10 minuter + 2 s / drag).

  Turneringen samlade 15 deltagare och vanns av Daniel Jogstad (med Lichess-namnet industrispionage) som bara tappade en halv poäng (mot Adam Ståhlberg). Tvåa blev Adam Åsbring (adaas_e4) på 4 poäng och trea Simon Malm (timonalf) på samma poäng men sämre särskiljning.

  Fullständiga resultat finns på turneringssidan.

  Kallelse årsmöte

  Schackvänner,

  Härmed kallas ni till Linköpings Allmänna Schacksällskaps årsmöte.

  DATUM: Söndagen den 20 februari kl. 11:00

  PLATS: LASS klubblokal, Götgötan 48A

  Årsmötet hålls i klubblokalen om det är möjligt enligt FHM regler. Annars annonseras förändring på LASS hemsida.

  Väl mött till en nytt verksamhetsår!

  Peter Halvarsson Ordförande

  telefon: 0722 – 20 86 86

  e-postadress: peter@halvarsson.no-ip.com


  FÖREDRAGNINGSLISTA

  §1. Mötets öppnande

  §2. Föredragningslistans godkännande

  §3. Val av årsmötesfunktionärer

  a) val av ordförande

  b) val av sekreterare

  c) val av två justeringsmän

  §4. Mötets behöriga utlysande

  §5. Styrelsens verksamhetsberättelse

  §6. Kassarapport

  §7. Revisorernas berättelse

  §8. Ansvarsfrihet för styrelsen

  §9. Val av ordförande

  §10. Val av övriga styrelseledamöter

  §11. Val av två styrelsesuppleanter

  §12. Val av två revisorer

  §13. Val av revisorssuppleant

  §14. Val av matrikelförare

  §15. Val av tävlingskommitté

  §16. Val av ungdomskommitté

  §17. Val av lagledarkommitté

  §18. Val av valberedningskommitté

  §19. Fastställande av medlemsavgifter

  Styrelsen föreslår årsmötet följande medlemsavgifter för 2023 gällande huvudmedlemmar:

  Seniorer 750 kr, Pensionärer 500 kr, Barn och ungdomar (upp till 20 år) 10 kr,

  Passiva medlemmar 300 kr.

  Vuxna sekundärmedlemmar (medlemmar som är huvudmedlemmar i annan klubb) betalar 500 kr.

  §20. Fastställande av milersättning

  Styrelsen föreslår att kontinuerligt följa Skatteverkets skattefria milersättning.

  §21. Lotteriverksamheten

  Styrelsen föreslår årsmötet att ansöka om sex lotterier för juniorverksamheten samt fyra för seniorverksamheten, samt så stort tillstånd som möjligt vid fördelningen av bingotillstånd. Årsmötet ska även välja en lotteriansvarig.

  §22. Motioner

  Inga motioner har inkommit.

  §23. Övriga frågor

  §24. Mötets avslutande

  I väntan på KM: nätschack den 1/2

  Nästa tisdag, den 1/2, var det tänkt att KM skulle börja, men på grund av pandemin har vi som bekant skjutit upp spelstarten tre veckor.

  För att ni inte skall drabbas av alltför mycket schackabstinens innan dess så ordnar vi en snabbschacksturnering på Lichess den 1/2 klockan 19.00.

  Spelform: 5 ronder schweizer med betänketid 10 minuter + 2 s / drag

  Anmälan: på turneringssidan

  OBS 1: För att delta måste du vara med i LASS’ lag på Lichess (som bara är öppet för LASS-medlemmar). Om du inte är med i laget kan du anmäla dig här.

  OBS 2: Eftersom det är en schweizerturnering och inte en arena så gäller det att logga in i tid. Spelare som inte har gått med i turneringen vid utsatt spelstart riskerar att inte komma med.

  OBS 3: Ronderna startar inte förrän alla partier i föregående rond är färdigspelade, så blir man klar snabbt kan man få vänta på nästa parti. Vid udda deltagarantal kommer någon att få frirond i varje rond och därför inte lottas in. Får du ingen motståndare så beror det förmodligen på det. I så fall får du vara åskådare tills nästa rond börjar.

  Elin och Emma spelade i Flickmästerskapet

  Som så många tävlingar de senaste åren blev årets Flick-SM, som skulle ha spelats i helgen, inställt. I stället organiserade SSF en onlinetävling, Flickmästerskapet, på Lichess.

  Från LASS deltog Elin och Emma Larsson. Elin kom trea i klass B (spelare födda 2009-11) medan storasyster Emma kom sexa i klass A (födda 2002-2008).

  Resultat finns på SSF hemsida.

  KM flyttat till 22 februari

  På grund av smittläget har vi beslutat att flytta fram starten av KM tre veckor, till den 22/2. Det betyder att sista ronden spelas färdigt den 19/5.

  Vi hoppas att alla har förståelse för detta!

  Nya speldatum finns i kalendern här på hemsidan.

  Tävlingskommittén

  KM flyttat till februari

  Som ni säkert har hört så härjar omikronvarianten av coronaviruset och smittspridningen är hög. Vi har därför beslutat att flytta fram starten av KM, som skulle ha ägt rum den 11/1.

  Nytt startdatum är 1/2, och slutdatum 28/4. För datum för de individuella ronderna, se kalendern!

  Nytt sista anmälningsdatum är den 30/1.

  Inbjudan är uppdaterad (du kan behöva ladda om den för att få den senaste versionen).

  För att kunna hålla avstånd i spellokalen måste vi begränsa antalet deltagare till 38. Vid fler än 38 anmälda får spelare med betald startavgift företräde. I övrigt gäller först till kvarn. Överskjutande anmälda sätts på reservplats om det blir återbud.

  Vi har också bestämt speldag för de olika grupperna.

  Om det blir tre grupper spelas A-KM på tisdagar, B-KM på torsdagar och C-KM på onsdagar (nyhet!)

  Om det blir fyra grupper spelas A- och C-KM på tisdagar och B- och D-KM på torsdagar.

  Vi hoppas alla har förståelse för att vi måste ändra datumen.

  Väl mött i februari!

  Avslutningsfesten inställd

  Den kombinerade julavslutningen och våruppstartsfesten som skulle ha hållits den 7 januari är tyvärr inställd på grund av det rådande coronasmittläget och gällande rekommendationer.

  Vi hoppas för förståelse för detta, och satsar på att komma igen och organisera en vårfest när smittskyddsläget tillåter.

  Malmö Open 2021

  Vi var nog många som dagarna innan Malmö Open funderade över….. Var det här egentligen vettigt?

  Tiden innan Malmö Open var nämligen en ny variant på uppgående. ”Va, en ny variant, vilken öppning? Damindiskt, Spanskt, Katalanskt?” Nej, omikron-varianten av covid-19.

  Malmö Open gick tidigt ut med att covid-pass var det som gällde för att komma in i spellokalen. En viss trygghet. Jag hade samtal med arrangören under turneringen och det var allt några som försökte med diverse papper, hänvisande till olika studier och ren vilja, att slippa covidpass och ändå spela turneringen. Men det var stopp för det.

  Efter uppvisade av covidpass så fick man åkband för turneringen att visa upp när man skulle gå in i spellokalen i Malmö rådhus, där Malmö Open spelats alla år iaf jag spelat, och det är väl iaf 25+ år.

  Från LASS var Daniel Jogstad, Peter Halvarsson (undertecknad), Adam Ståhlberg, Mårten Garner, Mate Nagy, Theo Ekman, Asker Davidsson anmälda. Sen kom Max Wahlund med som en bonus också, han bestämde sig i sista stund och kastade sig på ett tåg och hann ner till rond 2.

  Första kvällen är det fyra ronder snabbschack och själv hamnade jag på den s.k undre halvan i startfältet och fick därmed möta en dansk IM i första ronden. Jag såg ingen anledning att inte köra beprövade ruffelvarianter. Min motståndare sprang med huvudet före rakt in i väggen och fick efter 15 drag ge upp! Schysst skalp!

  15 drag. 1-0

  Även Adam skrällde i första ronden mot Helsingborgs 2200-spelare Anders Nilsson och Theo Ekman med sina 1437 slog Bengt Wihlborn (1800).

  I andra ronden anslöt Max som i stressen tyvärr förlorade mot en lågrankad junior. I fortsättningen radade dock Max upp vinster och remier mot starkt motstånd och slutade på 5 poäng och en 52:a plats.

  Adam fick under turneringen väldigt bra motstånd, alla hans motståndare i hela turneringen hade högre ranking än han själv. Spelet flöt rätt bra också och 3½ poäng, rankingpris och några rankingpoäng fick följa med hem till Linköping. Adam bodde hos sin bror som började riktigt bra i turneringen, men kände sig krasslig på söndagsmorgonen och gjorde det ansvariga och stannade hemma. Det bröt inte ut till något men bättre att vara säker i dessa tider.

  LASS nye medlem från Skåne, Daniel Jogstad spelade stabilt under turneringen, i näst sista ronden fick han möta sin rankingmässigt lite starkare bror, Martin.

  Jogstad-Jogstad

  Daniel fick en bonde, men stod väldigt tillbakapressad. Han missade tyvärr möjligheterna att slingra sig loss och förlorade till slut. Men en snabb vinst i sista ronden gjorde att han slutade på fem poäng och bästa LASSare på 45:e plats.

  Theo fortsatte rada upp resultat hela turneringen, i näst sista ronden när Theo hade 3½/6 poäng fick han möta en FM som haft det en smula motigt i turneringen. Theo med sina 1437 fann sig ha svart mot en motståndare på 2324, en diff på 900 rankingpoäng. Theo spelade dock att bra parti även här, även om det inte räckte hela vägen.

  I sista ronden spelade Theo för rankingpris i sin grupp, men fick svårt mot danske Henrik Mortensen, slutspelet var omöjligt. Men.. Han rakade in 47 långparti-ELO och 30 snabbschacks-ELO under turneringen. Stort grattis!

  Theo i sista ronden.

  Orankade Asker som även var med mig till Uppsala i augusti anmälde sig tufft till den öppna turneringen och fick kämpa hårt i alla sina partier. Men han vann starkt två partier och det fanns helt klart bud på mer. Jag måste säga att jag är imponerad av hur snabbt hans spel utvecklats!

  Här i sista ronden stod Asker med liten fördel, men i tidsnöden försvann den och han fick ge poängen till sin motståndare.

  Mårten hade för omväxlings skull lite mer flyt i snabbschacket och lite motflyt i långpartierna. Här spelade han starkt remi med Västerviks Jörgen Karlsson.

  Mårten valde att spela turneringen med munskydd.

  Mårten slutade på 3/8 poäng och en godkänd insats.

  En underhållning är alltid Mikael Helin, Stockholm. I sista ronden mötte han Niclas Ottenklev, Schack 08. Niclas stod bra hela partiet och till slut vann han damen av Helin. Vad gjorde Helin? Riggade ett kungsangrepp så klart!

  Helin som vit satte matt i denna ställning!

  Men, jag har hittils inte nämnt den bästa LASSaren i turneringen: Mate Nagy. Mate var rankad rund 10:nde i lilla turneringen, men jag hade på känn att han med lite bra spel skulle kunna blanda sig i toppstriden. Han förlorade ett parti i sjätteronden, men avslutade starkt med två vinster och slutade tvåa! Ett litet genombrott för Mate som glädjande får återväxten även mötte tre tjejer i lilla turneringen.

  Grattis Mate!

  Undertecknad spelade stabilt under turneringen och vann faktiskt rankingpris på 4½ poäng.

  Vinnare av Malmö Open blev Ralf Åkesson ensam på 7 poäng på de 8 partierna.

  Ännu ett Malmö Open, med lördagslunch på Piccolo Mondo, kvällsprat över mat och dryck och nu, en förhoppning om att alla deltagare varit ansvarstagande och att man inte åker på en förkylning (eller värre) inför julfirandet.

  Samtliga resultat.

  Dramatisk avslutning i Linköpingsmästerskapet

  Torsdagen den 16/12 var sista speldagen i årets LM. Inför rond 9 ledde Muamer Alic ensam på 7 poäng, men skuggades av Peter Halvarsson och Simon Olsson, båda på 6 poäng.

  Tyvärr var det många spelare som tvingades lämna w.o. i sista ronden (bara 10 partier av 18 spelades), och både Peter och Simon hörde till de som fick poäng utan spel. Muamer, som hittills gått från klarhet till klarhet i turneringen och bara tappat två remier mot just Simon och Peter, fick däremot en svår motståndare: han ställdes mot Daniel Jogstad som har 200 ELO-poäng mer. Nu blev det spännande: om Daniel vann skulle vi få tre spelare på 7 poäng och det skilde inte mycket i kvalitetspoäng mellan dem.

  Ett tag såg det ut som om just det skulle hända, för efter ett tvivelaktigt bondeoffer av Muamer fick Daniel starkt tryck med terrängfördel, en garderad fribonde i centrum och tunga pjäser på väg in i Muamers ställning – när han råkade gå rakt in i en gaffel och förlorade ett helt torn. Nu blev i stället Muamer ensam segrare på 8/9, följd av Simon och Peter på 7 och Adam Ståhlberg på 6.

  Daniel Jogstad - Muamer Alic
  Muamer Alic (svart) besegrade Daniel Jogstad i sista ronden av LM och erövrade därmed titeln.

  Vid bordet bredvid spelade en annan Simon, nämligen Simon Malm, mot Gabriel Nguyen. Gabriel vann ganska tidigt en bonde och hade komfortabelt spel i ett dubbelt tornslutspel. För att hjälpa fram sin fribonde på c-linjen gick Gabriel ut på a-linjen med sin kung, men gjorde ett oförsiktigt torndrag och hamnade i ett mattnät. För att komma loss tvingades Gabriel även han ge ett helt torn, och förlorade så småningom partiet.

  Nu gick Simon upp på femteplats med 6 poäng (men sämre kvalitet än Adam) och blev bäste spelare i ratinggrupp 1. Eftersom femteplatsen gav honom ett ordinarie pris kunde han inte vinna rankingpris, utan det gick till sexan David Namvar, också på 6 poäng.

  I ratinggrupp 2 vann Fredrik Andersson på 5½ poäng.

  I år deltog ovanligt många nya spelare. Hela 11 spelare av 38 hade inget ELO-tal. Bäst av de orankade var Adam Åsbrink, som länge hade kontakt med täten men fick starkt motstånd mot slutet (och fick dessutom tyvärr lämna wo i sista ronden) och slutade nia på 5½ poäng.

  Pristagare:

  1. Muamer Alic, 8 poäng av 9 möjliga
  2. Simon Olsson, 7 (46½ KP)
  3. Peter Halvarsson, 7 (46)
  4. Adam Ståhlberg, 6 (44)
  5. Simon Malm, 6 (41)

  Ratingpris 1: Daniel Namvar, 6 (40½)
  Ratingpris 2: Fredrik Andersson, 5½

  Som synes var det en mycket jämn turnering! Fullständiga resultat finns här.

  Här finns lite fler bilder från LM.

  Julavslutning/Vårstart den 7 januari!

  Den 7 januari klockan 19.00 är det dags för den traditionella julavslutningen, fast lite senarelagd. Sedvanliga nöjen och aktiviteter utlovas, inkl prisutdelning för LM och höstsnabbschacket!
  Kostnad 60-80:‐ där mat ingår. Medtag önskad dryck.
  Anmälan senast den 5 januari till fredrik.qwarfort (at) gmail.com eller via LASS facebooksida, event julavslutning) så vi kan planera matinköp/beställning.Välkomna!

  Lite bilder från LM

  Inför sista ronden i LM, som spelas nästa vecka, kan det kanske vara läge att se tillbaks på höstsäsongen och de tidigare åtta ronderna med några bilder? Det har gnuggats många geniknölar och gjorts många drag, både bra och dåliga, sedan spelstart den 21 september.

  Nästa turnering blir KM som startar den 11/1. Vi hoppas få se lika många spelsugna då som i LM!

  Inbjudan till KM 2022

  På grund av pandemin blev det inget KM vare sig 2020 eller 2021, men nu är det dags igen! Den 11 januari drar vi igång 2022 års upplaga av KM. Som vanligt spelar vi nio ronder Berger (alla möter alla) i tiopersonsgrupper (om vi inte får ihop antalet spelare i sista gruppen kommer den att spelas som schweizer).

  Tidigare har ju KM spelats på hösten, men från och med nu byter vi plats på LM och KM, så att KM går på våren och LM på hösten. Vi hoppas att detta inte upplevs som alltför traditionsvidrigt!

  Inbjudan till KM 2022 finns här.

  Anmäl er på denna länk eller genom att kontakta tävlingsledningen.

  Hittills anmälda.

  Välkomna!

  KM 2019
  Max Wahlund (närmast kameran) vann KM sist det begav sig. Vem blir klubbmästare 2022?

  Inför sista ronden i LM

  Nästa tisdag och torsdag, den 14 och 16/12, spelas sista ronden i LM.

  Till skillnad från i tidigare ronder spelas partierna på bord 10-18 på tisdag och bord 1-9 på torsdag. Det är som vanligt tillåtet att byta speldag mellan tisdag och torsdag i mån av plats. Kontakta spelledningen om ni vill byta!

  Partierna i rond 9 måste ha påbörjats (vit klocka startad och minst en spelare på plats) senast klockan 18.30 torsdag 16/12. Alla partier från rond 1-8 måste vara färdigspelade och resultatrapporterade innan spelstart klockan 18.00 tisdag 14/12. Annars kommer partierna att avdömas av turneringsledningen.

  I morgon kväll den 9/12 är sista ordinarie tillfället att spela hängpartier med livesändning och domare på plats. Det är tillåtet att spela vid annan tidpunkt så länge resultatet rapporteras in i tid. Det är också tillåtet att spela partierna i rond 9 i förväg (ett parti spelades igår).

  Lycka till med hängpartierna och rond 9!

  Allsvenskan har börjat

  Årets allsvenska har äntligen börjat, med försening på grund av pandemin förra helgen.

  Förstalaget spelade en dubbel hemmamatch mot SK Kamraterna, som har två lag i samma division I-grupp. På lördagen mötte vi deras förstalag och förlorade med 2½-5½ medan deras andralag mötte alliansen SS Allians/Motala SS. På söndagen bytte Kamraternas lag plats och den här gången blev det oavgjort mot LASS I.

  Resultat från div I:3

  Andralaget hade två bortamatcher ända bort i Karlstad och kombinerade dem med en övernattning på hotell Gustaf Fröding i Karlstad. På lördagen slog vi SSK Hammarö med 1½-6½ och på söndagen spelade vi oavgjort mot Karlstad AS.

  Resultat div II:4

  Tredjelaget behövde som tur var inte resa längre än till Katrineholm. Tyvärr blev det förlust med 5-3 mot Katrineholms SK.

  Resultat div III:4

  Vi hoppas säsongen får flyta på utan störningar av nya smittvågor. Nästa rond blir i januari (den 16/1 för andralaget och den 30/1 för första- och tredjelagen).

  Höstsnabbschacket avslutat

  Sista ronden i Höstsnabbschacket är nu spelad och i denna fullbordade Theo Ekman sitt staket och vann därmed turneringen på maximala 7 poäng.


  Mate Nagy slutade på andra plats med 6 poäng efter att ha besegrat samtliga motståndare utom just Theo. Efter Mate följde ett helt koppel på fyra spelare med 4 poäng och av dessa hade Emma Larsson bäst kvalitetspoäng och hon knep därför tredjeplatsen. En stark insats av ungdomarna i turneringen alltså.


  Värt att notera är också att under hela turneringen slutade endast ett parti med remi, något för VM-kombattanterna Carlsen och Nepomniachtchi att lära sig av alltså!


  Hela resultatlistan kan beskådas här: https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=9199

  Några mattställningar från LM

  Under den gångna veckan har vi haft hängrond i LM, det vill säga det har inte spelats någon ordinarie rond utan de två spelkvällarna (16 och 18/11) har ägnats åt att spela uppskjutna partier från tidigare ronder. Det blev kompromisslöst spel med bara två remier och många kungsangrepp och flera partier som gick till matt. Några av mattställningarna kan vara värda att bevara till eftervärlden:

  I partiet Mate Nagy-Ofelia Thörnqvist gick Ofelia till kungsangrepp i slutspelet och fick till en elegant och ekonomisk mattställning:

  Mate Nagy – Ofelia Thörnqvist efter 39. – Te2#

  I ett skarpt parti fick Muamer Alic kraftigt tryck mot Mattias Sjögrens kungsställning. Det slutade med att svarts kung jagades ända ner till g4 och blev mattsatt av en bonde:

  Muamer Alic – Mattias Sjögren efter 39. f3#

  I partiet Olov Giertz – Christos Zoupounidis gick vits kung redan i spelöppningen ut på f2 för att komma ur en bindning på e-linjen, men det var att gå ur askan i elden – svarts pjäser stod redo att kasta sig över den ensamma kungen och den gick samma öde till mötes som Mattias kung:

  Olov Giertz – Christos Zoupounidis efter 19. – h6#

  Det klagas ibland på att spelare ger upp för tidigt så att publiken inte förstår varför partiet tog slut, men mycket tydligare än så här kan det inte bli!

  Fyra LASSare åkte norrut

  Efter det långa pandemiuppehållet har nu turneringsverksamheten i Sverige kommit igång på allvar. Helgen den 12-14 november spelades en helt ny weekendturnering på Grand Hotel i Gävle, Gefle Elite Chess Open, och torsdagen den 11 spelades dessutom en blixtturnering på samma plats.

  Huvudturneringen spelades med samma spelform som i Svenskt Grand Prix, dvs med fyra snabbschackspartier på fredagskvällen, två långpartier på lördagen och två långpartier på söndagen. Eftersom det var första gången hade man begränsat sig till relativt få deltagare. I inbjudan stod det max 50 deltagare, men det kom faktiskt 63 spelare till start. Bland dem fanns det fyra LASS-medlemmar: Daniel Jogstad (som representerade Eslövs SK), Fredrik Qwarfort, Ofelia Thörnqvist och Istvan Orci.

  LASSarna placerade sig i inbördes rankingordning:

  15. Daniel Jogstad, 5 p / 8
  18. Fredrik Qwarfort, 5 p
  32. Ofelia Thörnqvist, 4 p
  54. Istvan Orci, 3 p

  Vann gjorde CM Edvin Trost (född 2007) på 7 poäng.

  Fullständiga resultat finns här.

  Många LASSare i Hasselbacken Open

  En mycket trevlig spellokal, med en tjusig entré! Foto: Simon Malm

  Det blev några fina schackdagar på Djurgården i Stockholm när Hasselbacken Chess Open 2021 spelades i helgen. Hela 8 LASS-medlemmar var på plats! (Asker Davidsson, Christos Zoupounidis, CM Daniel Jogstad, Fredrik Andersson, Kristina Flynner, Mattias Sjögren, CM Max Wahlund och Simon Malm)

  Turneringen är den första för säsongen i Svenskt Grand Prix och totalt spelade ca 150 personer. Inte minst den lokala grillkioskägaren verkade uppskatta engagemanget och fick oss som åt där (mest i brist på billiga alternativ) att känna oss som riktiga stammisar redan dag två. Han ville också hemskt gärna att vi rekommenderade kiosken åt samtliga spelare, men riktigt så god var nog inte den uppvärmda frys-kebaben.

  Startfältet i tävlingen var dock starkt och i schweitzerformatet visade det sig speciellt under de fyra första snabbschackspartierna som spelades på fredagskvällen. Max var ensam LASSare med ett positivt resultat inför långpartierna.

  I långpartierna plockade vi hem desto fler poäng men en riktig dundersuccé blev nog tyvärr inte resultatet för någon av spelarna. Bäste LASSare blev just Max på 5,5 poäng, och med det kammade han åtminstånde hem segern i sin ratinggrupp! Samtliga resultat kan hittas på turneringens resultatsida:

  Fullständiga resultat

  Vi tackar arrangörerna i Stockholm så mycket för denna gång och ser fram emot en fortsatt spännande GP-säsong!

  Som vanligt var kanske inte precis alla poäng införskaffade helt utan flyt. I följande position gav Askers motståndare upp trots att vit kan hålla remi i ställningen:
  Till höger: Asker från LASS. Foto: Lars OA Hedlund
  Till höger: CM Daniel Jogstad som spelar i LASS. Foto: OA Hedlund

  Slutspurt på de öppna schackkurserna

  Under 2021 har LASS bjudit alla medlemmar på gratis virtuella schackkurser två onsdagkvällar i månaden. Nu är det snart dags för de sista sessionerna och alla är välkomna att delta kostnadsfritt.

  Onsdag 3 november klockan 18-19, svårare nivå
  Kursledare: Max Wahlund
  länk: https://meet.google.com/kfu-ptoz-fsk

  Onsdag 10 november klockan 18-19, lättare nivå
  Kursledare: Peter Halvarsson
  länk: https://meet.google.com/ntm-goxz-veo

  Onsdag 1 december klockan 18-19, svårare nivå
  Kursledare: Daniel Jogstad
  länk: https://meet.google.com/oxw-yoyt-ehg

  Onsdag 8 december klockan 18-19, lättare nivå
  Kursledare: Peter Halvarsson
  länk: https://meet.google.com/vhj-whdh-vfh

  Fem LASSare i skol-SM

  Helgen den 8-10 oktober spelades årets skol-SM i Helsingborg. Tävlingen spelades i 10 åldersgrupper från 5 till 20 år. Från LASS reste två ledare (Mårten och Sam) och fem spelare söderut:

  Grupp B (15-16 år):
  Fridolf Walter

  Grupp D (13 år):
  Emma Larsson

  Grupp E (12 år):
  Mate Nagy

  Grupp G (10 år):
  Albin Andersson och Elin Larsson

  Som vanligt i skol-SM var det många deltagare, hårt motstånd och många partier att spela. Alla LASS-spelarna gjorde bra insatser. Bäst placerade i sina grupper var Mate som kom fyra och Elin med en sjätteplats.

  Fullständiga resultat finns här.

  Full fart på seniorverksamheten

  Efter en förlorad vårsäsong så har nu seniorverksamheten kommit igång på allvar, med inte mindre än tre spelkvällar i veckan och två turneringar på gång samtidigt: LM med 38 deltagare på tisdagar och torsdagar, och Höstsnabbschacket med 14 deltagare på onsdagar. Så mycket seniorverksamhet har det inte varit på mycket länge, om någonsin!

  För att hålla nere smittrisken spelar vi fortfarande bara på vartannat bräde, men det kompenserar vi som sagt med dubbla speltillfällen i LM. En fördel med det upplägget är att nästan alla LM-partier kan livesändas (se livesändningsmenyerna på hemsidan).

  Nu väntar vi bara på att Allsvenskan skall sätta igång så att vi kan spela på helgerna också!

  Ställningen i LM och i Höstsnabbschacket

  Rond 2 i LM den 28/9

  Schackträning oktober

  Även i oktober blir det gratis virtuell schackträning för alla LASSare. Efter fina tränarinsatser från Daniel Wettervik och Luis Rodi på sistone är det nu åter undertecknad (Max Wahlund) som sätter sig vid skärmen onsdag 6 oktober kl 18-19. Möteslänken är meet.google.com/nzj-tikt-adt
  En vecka senare onsdag 13 oktober kl 18-19 ger Peter Halvarsson en lite enklare kurs på nybörjarnivå och länken till den lektionen är meet.google.com/qps-kmyg-crg
  Ingen föranmälan krävs. Varmt välkomna!!

  Lars Jönsson i LASK weekend

  Samtidigt som fem LASSare kämpade i Småland; ”Asker och Fredrik tog pris i Växjö”, vågade sig en LASS-medlem sig ut på de skånska slagfälten.

  Lars Jönsson deltog i Lunds Akademiska Schackklubbs LASK Weekend 4. Det är samma upplägg som Växjöspelen 90 min + 30 sek /drag, fyramannagrupper efter rating, ett parti på lördagen och två på söndagen.

  Sedan i somras spelas LASK Weekend återkommande, detta var fjärde gången och femman kommer i oktober.

  Välorganiserat, trevliga lokaler och givetvis coronaanpassat.

  Lars resultat är inte mycket att orda om. Eftersom det var nästan två år sedan Lars var i närheten av ett schackbräde lyste ovanan igenom, lägst rankad i gruppen -130 i snitt blev det ½/3 men nöjd ändå, inget katastrofspel. Mer spelsugen nu!

  Resultat

  — Lars Jönsson

  Linköpingsmästerskapet har startat

  Efter en förlorad vårsäsong vad gäller närschack så blev det äntligen dags att spela långpartier igen den 21/9, när rond 1 i årets Linköpingsmästerskap inleddes (för att undvika trängsel i spellokalen så här i pandemitider har varje rond delats upp på två speltillfällen).

  Turneringen spelas som nio ronder schweizer och lockade 38 startande, varav ovanligt många är orankade – klubben har fått många nya medlemmar under året, och många av dem har aldrig spelat långpartier över brädet förut.

  ”First blood” drogs av vår nye medlem Christos Zoupounidis, som besegrade Dragan Stefanovic i ett vilt parti.

  Christos kungsangrepp med de vita pjäserna slog genom innan Dragans fribonde hann fram.

  Kvällens skräll leverades av Fredrik Andersson, som vann ett övertygande angreppsparti mot rankingfavoriten, CM Daniel Jogstad (som har 659 ELO-poäng högre ranking). Partiet kan spelas genom här.

  Partiet Fredrik Andersson – Daniel Jogstad. Fredrik har slagit sönder svarts kungsställning med ett pjäsoffer och lyckade så småningom få ner bönder till både g7 och h8.

  Rond 1 spelas färdigt torsdag 23/9 och sedan kommer turneringen att fortsätta ända in i december, om inte det införs nya smittskyddsrestriktionerna. Partierna livesänds på LASS hemsida.

  Lottning och resultat

  Asker och Fredrik tog pris i Växjö

  En av Sveriges äldsta turneringar är Växjöspelen, som ända sedan 1961 har spelats helgen före midsommar – ända fram till 2020, då den ställdes in på grund av pandemin. I år blev den också inställd, men när smittan började avta så beslöt man att i stället ordna Växjöspelen Special den 18-19 september. Precis som i vanliga Växjöspelen så delas spelarna in efter rating i grupper om fyra spelare där alla möter alla. Det blir alltså en ovanligt kort turnering med bara 3 långpartier, men det finns också ovanligt många priser: ettan och tvåan i varje grupp får pris, så det är 50% chans att vinna något!

  Växjöspelen brukar alltid locka LASS-medlemmar, och i år åkte fem spelare söderut. Max spelade i högsta gruppen mot starkt motstånd (högst rankad var IM Bengt Lindberg på ELO 2375), Fredrik Qwarfort i grupp 5, Fredrik Andersson och Istvan Orci i grupp 7 och vår nye medlem Asker Davidsson i den lägsta gruppen, grupp 10 med bara orankade spelare.

  Bäste poängplockare blev Asker som vann sin grupp på full pott, 3 av 3 möjliga. Fredrik Q kom tvåa i sin grupp på 2 poäng och kunde sätta upp ytterligare en glastrofé på sin prishylla (det har blivit en del sådana genom åren).

  Fredrik A kom trea i sin grupp på 1½ poäng och Istvan och Max kom tyvärr fyra i sina grupper.

  Fullständiga resultat (Länken visar grupp 1. Klicka på gruppnumren längst ner på sidan för att se de andra grupperna).

  Rond 1 i LM lottas i kväll 19/9

  Rond 1 i årets LM kommer att lottas klockan 22.00 i kväll, söndag den 19/9.

  Det går att anmäla sig fram tills dess. Vi har visserligen passerat garantigränsen på 36 spelare, men kan ta emot ett litet antal till. Det är dock bara de 36 först anmälda som är garanterade plats.

  Ny turnering i höst – snabbschack parallellt med LM

  Är du ny medlem och lite ovan vid att spela över brädet? Eller är du bara lite ringrostig? Tycker du att det känns jobbigt att spela LM med nio ronder långpartier?

  I så fall kanske vår nya turnering, Höstsnabbschacket, kan vara något för dig? Det blir färre ronder (sju i stället för nio), kortare betänketid, lite lättsammare former och kanske också lite lättare motstånd.

  Turneringen spelas under sju onsdagskvällar under hösten och är öppen för alla medlemmar med ELO-tal mindre än 1600 eller inget ELO-tal alls.

  Inbjudan finns här.

  Anmäl dig genom att klicka här eller genom att kontakta Fredrik Qwarfort.

  Lista på anmälda spelare.

  Väl mött!

  Många besökte introduktionskvällen!

  Introduktionskvällen blev en lyckad tillställning med många fler deltagare än väntat. Vi avslutade med en blixtturnering där Mattias vann trots att han inte kunde vara med sista ronden. Han började spela schack i mars förra året… Han har fått sparringshjälp av Simon Malm som tycks ha gjort susen! Här är resultatlistan.

  Höstturneringen färdigspelad – Gabriel mästare

  Efter tio månaders pandemiuppehåll kunde vi äntligen spela färdigt de två sista ronderna i Höstturneringen. För att kunna hålla avstånd mellan brädena har varje rond varit uppdelad på två speltillfällen, och i kväll den 9/9 var det dags för den övre halvan av sista ronden.

  Ställningen inför sista ronden var mycket jämn, med två spelare (Gabriel Nguyen och Max Wahlund) på 5 poäng och fyra (Rizo Pepic, Peter Halvarsson, Simon Olsson och Adam Åsbrink) på 4½. Och sista spelkvällen möttes just dessa spelare i tre finalpartier: Gabriel-Max, Adam-Rizo och Simon-Peter. Dessutom spelade Ingvar Carlsson mot Muamer Alic och Simon Ivarsson mot Fredrik Adolfsson. Övriga partier i sjunde ronden hade spelats i tisdags, men ingen av de spelarna kunde lägga sig i toppstriden.

  Kvällen började lite snöpligt med att Fredrik lämnade wo mot Simon I, men de övriga partierna blev desto mer spännande. Rizo vann ett bondeslutspel med 6 bönder var, Muamer gick till kungsangrepp i Ingvars tidsnöd och satte matt, och Gabriel tryckte ner en fribonde i mittspelet och fick avgörande materialfördel. Det var bara Simon Olssons parti mot Peter som fick ett fredligt slut.

  Tack vare segern mot Max blev Gabriel ensam segrare och kan titulera sig klubbmästare i snabbschack.

  Efter särskiljning gick de fyra huvudpriserna till:

  1. Gabriel Nguyen, 6 p
  2. Rizo Pepic, 5½ p
  3. Peter Halvarsson, 5 p
  4. Simon Olsson, 5 p

  I ratinggrupp 1 var Muamer Alic bäst på 5 p, och i ratinggrupp 2 gick priset till Simon Malm på 4½ p

  Fullständiga resultat

  Genom att slå Max (till vänster) blev Gabriel ensam segrare och därmed också klubbmästare i snabbschack.

  Sista ronden i Höstturneringen är lottad

  Vi har nu lottat rond 7 i Höstturneringen, och eftersom det är sista ronden så har vi fördelat partierna lite annorlunda än vanligt mellan tisdag och torsdag. För att ingen i toppstriden skall få någon fördel av att veta hur det gick för konkurrenterna spelar undre halvan på tisdag och övre halvan på torsdag.

  På tisdag 7/9 spelas följande partier:

  • Theo – Rolf
  • Emma – Fredrik Andersson
  • Tomas – Magnus
  • Alexander – Istvan
  • Mikaela – Archie
  • Jyotisman – Viktor
  • Olov – Mattias

  På torsdag 9/9 spelas:

  • Gabriel – Max
  • Adam – Rizo
  • Simon O – Peter
  • Samuel – Dragan
  • Ingvar – Muamer
  • Simon M – Mårten
  • Simon I – Fredrik Adolfsson

  Eftersom Florian har dragit sig ur turneringen får Andreas frirond.

  Partierna i rond 7 måste påbörjas (dvs vits klocka skall ha startats) senast 18.00 den 9/9. Om särskilda skäl finns kan tävlingsledningen medge att partistart skjuts fram till senast klockan 19, men i så fall måste tävlingsledningen kontaktas om detta senast klockan 18 samma dag.

  Ställning och lottning finns här.

  Inbjudan till höstens LM!

  Äntligen är det dags för riktiga långpartier igen över brädet! LM startar den 21 september. Då det fortfarande är coronatider kommer vi att dela upp LM varje rond på två speldagar. Helst vill vi hålla det till två speldagar, så anmäl dig fort så vi ser hur många som vill vara med! ”Först till kvarn blir först mald” som den gamle LASSaren Chris brukade säga…

  Inbjudan finns här.

  Anmäl dig nu! Här kan man se anmälda.

  Inbjudan till en introduktionskväll i LASS

  den 14 september kl 18:00!

  Hejsan! Nu börjar det bli dags att starta upp schacket igen efter coronans framfart. Vi har fått många nya medlemmar och ni är hjärtligt välkomna på en kväll där vi träffas och ni får se vår klubblokal. Vi kommer att spela några partier schack också! Och fika såklart.

  Det blir information om höstens planerade aktiviteter, tex höstens LM (LinköpingsMästerskap) och en turnering för nybörjare som vi ska försöka genomföra i höst! Inbjudan till nybörjarturneringen kommer på denna uppstartskväll. Vi går också igenom lite hur en schackturnering går till med lottning, protokollskrivande, klockor och annat praktiskt, och vad som skiljer spel över brädet från nätspel. För att ha lite koll på hur många det blir skulle vi vilja att ni anmäler er i förväg! Skicka ett mail till fredrik.qwarfort@gmail.com så vet vi vilka som kommer.

  Hela inbjudan finns här. Väl mött!

  IM Luis Rodi ger gratislektion till alla LASSare!

  Hösten är på ingång, och schacklektionerna fortsätter! Vi bjuder ju på två gratislektioner varje månad som är öppna för alla medlemmar. Under sommaren har Daniel Wettervik hoppat in och hållit i de avancerade lektionerna. Peter Halvarsson har som vanligt hållit i lektionerna på nybörjarnivå.
  I september kommer en av klubbens utländska stjärnor att stå för den avancerade lektionen. Det är ingen mindre än den uruguayanske internationelle mästaren Luis Rodi som kommer att ge en genomgång på engelska. Titeln är ”Defense: Using your resources”. Missa inte chansen att lyssna på Luis!
  Kursen äger rum onsdag 1 september klockan 18-19 och som vanligt är det Google Meet som är plattformen. Länk: https://meet.google.com/bnj-wmci-pkz
  Veckan efter håller Peter Halvarsson som vanligt i nybörjarkursen. Tid är onsdag 8 september klockan 18-19, länk: https://meet.google.com/ffs-xixf-uyd
  Välkomna!

  Uppsala Schackfestival post-corona(?)

  Länge har man längtat efter att få åka iväg och spela en schacktävling. Så när Carla hade frågor kring medlemssystemet och en turnering han skulle arrangera, så slängde han rutinerad som han är, iväg en fråga om inte jag skulle vara med.

  ”En schackturnering, i mitten av augusti. Kommer det att gå verkligen” , var min första tanke. Men jag sög på karamellen och tänkte att jag kan väl alltid anmäla mig. Det kan ju faktiskt gå. Och ju längre tiden gick, desto mer möjligt kändes det.

  Jag valde att spela Open-gruppen. En rond 90 min + 30 sek/drag om dagen, rondstart 10.00 varje dag. Det blev inte så mycket förberedelser inför, jag tränade lite problem på Lichess bara och körde något parti snabbschack med livesändningsbrädet jag har. Strax innan turneringen hörde två av sig, dels ville dom bli medlemmar, dels så tänkte dom spela i Uppsala. Anton Silver i weekend-turneringen med fem ronder 90 30 och Asker Davidsson i Amatör som spelade sju ronder 15 min + 5 sek / drag. Även Istvan Orci var anmäld till weekend.

  Inför första ronden var jag riktigt nervös får jag medge. Startfältet bestod av en oerhörd mängd juniorer, som troligtvis hade rankingtal som låg långt efter deras utveckling. I vanliga fall brukar vuxna vara lite rädda för underrankade juniorer, men med 1½ års stillastående rankingtal för dessa juniorer torde de vara livsfarliga för de av oss som mest försöker undvika att sjunka i ranking.

  I Uppsala gick jag även förbi denna passande byggnad, Qwarre i klubben brukar ju prata om schackspelare som grisar på Farmek ibland 😉

  Min nervositet försvann när jag väl hamnade vid brädet. Trots att jag fick möta en 12 årig liten knatte på 1400 i ranking. I efterhand fick jag reda på att han vunnit Skol-SM ett par gånger och han visade varför när han mötte mig. Jag försökte spela säkert men ändå ställa honom för ställningsbedömningar. Som han klarade galant. Det hela gick ner i ett torn+häst slutspel, där jag trodde att jag skulle få initiativet. Så fel jag hade. Han fick initiativet och när jag trodde jag lurat honom lite genom att han slog en h-bonde med tornet som torde ge att jag skulle återta initiativet, så fick jag se att.. Jaha.. Han hotar matt nu också. Så var det med det initiativet och sen avslutade han kliniskt. Inte den bästa starten.

  Turneringen fortsatte lite bättre, jag spelade överlag ganska ok, mitt motstånd var dock väldigt ungt. Efter fem ronder hade jag mött EN! spelare över 16 år och fem mellan 12 och 16 år. Sen fick jag möta vuxna spelare, som i båda fallen gjorde lite enkla taktiska misstag och lät mig vinna pjäs i mittspelet.

  Under lördagens parti hade jag fullt upp att nyfiket bevaka Amatör-klassen. Den fick 51! deltagare som inte hade en ranking. Ett fantastiskt initiativ av Carla. När de kom in i spellokalen blev de varmt välkomnade och informerade var de skulle spela.

  Amatörgruppen
  Asker till vänster

  Asker kom 11:a av 51 deltagare och var nöjd efteråt och taggad på mer spel. Jättekul!

  Anton Silver började på fredagen, men hade kommit upp på torsdagen och käkat middag med Carla och Tiger. Jag fick nu veta att Anton är en riktigt duktig Go-spelare, vilket förklarar kopplingen till Tiger som även spelar Go.

  Anton till höger i första ronden.

  Målet för Anton var att få en ranking, vilket den sista weekend-gruppen inte kunde ge, då många, som han, var orankade. Det behövs som bekant fem partier mot rankade spelare med minst en halv poäng i resultat för att få en ranking. Han radade dock upp resultaten och i sista ronden så blev det ren final om gruppsegern. Partiet var långt och slutade till slut remi. Med samma särskiljning och lika många svarta så vann Anton på lotten. Stort grattis!

  Istvan hamnade i den femte weekendgruppen med sex spelare berger (alla möter alla).

  Han fick ömsom vinster, ömsom förluster i jämna längre partier som är Istvans signum. Han tog till slut 1½ på 5.

  Min insats räckte faktiskt till delat rankingpris och en åttondeplats av 62 deltagare. En skön semestervecka, fina spelförhålanden och jag hann både med bra löprundor längs med Fyrisån, middagar i varma sommarkvällar med min gamle vapendragare Anil Surender samt en spelning med Stefan Sundström. Men bästa intrycket var nog amatörklassen. Det vi andra höll på med var väl som att kolla på färg som torkar i jämförelse.

  Alla resultat

  Rizo överlägsen på Skeppet

  Sommarens andra uteschackturnering på restaurang Skeppet samlade 10 deltagare, däribland två nya medlemmar som spelade sin första turnering i LASS: Björn Gylemo och Andreas Karlsson. Turneringen spelades som sju ronder schweizer med betänketiden 5 minuter + 2 s per drag.

  Rizo Pepic var rankingfavorit och tog full pott. Tvåa blev Simon Ivarsson på 6/7, och trea Fredrik Andersson på 4½ poäng. Andreas gjorde en lyckad debutinsats och kom fyra på 4 poäng!

  Efter en snabb seger i rond 5 studerar Rizo (stående) partiet Simon-Fredrik. Närmast kameran spelar Daniel mot Dragan.

  Fullständiga resultat.

  Uteschack på Skeppet igen den 12/8

  Uteschackturneringen i juni på restaurang Skeppets uteservering blev populär, så nu upprepar vi evenemanget!

  Vi har bokat uteserveringen nästa torsdag, den 12/8, och tänker inta lite mat och dryck och spela en blixtturnering över brädet. Förhoppningsvis är det coronasäkert att vara utomhus. Munskydd och handsprit kommer att finnas tillgängliga om det efterfrågas.

  • Tid: 12/8 klockan 18
  • Plats: Skeppets uteservering vid Abiskorondellen, ca 200 m från klubben.
  • Betänketid: 5 minuter + 2 sekunder / drag.
  • Spelform: 5-7 ronder, beroende på antal spelare och intresse.
  • Max antal deltagare: 18 (vid fler anmälda gäller först till kvarn).

  Turneringen är öppen för LASS medlemmar. Partierna rankas ej. Ingen anmälningsavgift, inga priser. Mat och dryck bekostas av deltagarna själva.

  OBS! Vid dåligt väder kan vi tvingas ställa in.

  Anmälan sker senast tisdag 10/8 på denna länk.

  Listan på anmälda finns här.

  Vid frågor: kontakta turneringsledaren Mårten Garner, 0707-74 12 54.

  Välkomna!

  Spellokalen öppnar igen

  Efter tio långa månader, när vi har hållit vår spellokal stängd på grund av smittskyddsrestriktionerna, planerar vi nu att öppna igen för spel över brädet under sensommaren och hösten.

  Vi börjar med att spela färdigt höstturneringen (se tidigare artikel) med början den 17/8.

  Därefter planerar vi att spela LM 2021 med start den 21/9. Vi håller på med planeringen men återkommer med en inbjudan i god tid innan spelstart!

  Vi kommer, precis som hösten 2020, att spela på vartannat bräde så att det går att hålla avstånd. För att kompensera för detta så kommer vi att ha två speltillfällen varje vecka (tisdagar och torsdagar).

  Detta gäller under förutsättning att inte myndigheterna skärper restriktionerna igen, som de gjorde förra hösten. Vi får hoppas på det bästa!

  Dags att spela färdigt höstturneringen

  Vi fick som bekant pausa Höstturneringen 2020 i oktober när smittskyddsrestriktionerna skärptes. Vi hann spela de första fem ronderna av sju, och deltagarnas snabb-ELO uppdaterades utgående från de färdigspelade partierna men rond 6 och 7 sköts upp på obestämd tid.

  Nu när smittspridningen har avtagit kommer vi att försöka spela färdigt turneringen under slutet av augusti och början av september, och hälsar alla deltagarna hjärtligt välkomna tillbaks till klubben!

  OBS! Om du vet med dig att du inte kommer att kunna eller vilja fullfölja turneringen skulle vi vara tacksamma om du meddelar detta snarast, så att du inte blir inlottad i rond 6.

  Vi spelar på samma sätt som i höstas, dvs med hälften av partierna på tisdagar och hälften på torsdagar så att vi kan hålla avstånd mellan brädena. Vi använder samma specialregler för smittskydd som då, med lättnaden att det är frivilligt att bära munskydd. Vi kan också tänka oss att tillåta ett litet antal åskådare i spellokalen, så länge de kan hålla avstånd till spelarna och varandra.

  Spelform och specialreglerna finns i inbjudan.
  Resultat och ställning efter fem ronder finns här.

  Vi inleder med en extra hängrond för att spela färdigt uppskjutna partier från rond 1-5 (det går bra att spela dem vid annat tillfälle också, så länge resultaten är inrapporterade innan rond 7
  startar). Dessa partier kommer tyvärr inte att ratingberäknas eftersom FIDE inte tillåter efterrapportering av resultaten.

  Nytt spelschema (samtliga tillfällen i klubblokalen klockan 18.00):

  • Tisdag 17/8: Hängrond för uppskjutna partier från rond 1-5.
  • Tisdag 24/8: Rond 6, udda bord
  • Torsdag 26/8: Rond 6, jämna bord
  • Tisdag 31/8: Hängrond för uppskjutna partier
  • Tisdag 7/9: Rond 7, udda bord
  • Torsdag 9/9: Rond 7, jämna bord.

  Partier från rond 1-6 som inte är färdigspelade när rond 7 startar kommer att avdömas.

  Välkomna!

  Skaraspelen 2021 – Tillbaka till brädet!

  Fyra representanter från LASS (Simon Olsson, Simon Malm, Mattias Sjögren och Istvan Orci) fanns på plats när den fem-rondiga turneringen i Skara spelades mellan den 24:e-25:e Juli. Glädjen av att få spela en turnering på brädet igen var stor och det rådde mycket god stämning i turneringslokalerna! Kul också var det att turneringen inte verkar haft problem med att locka spelare, utan nådde sitt tak på totalt 48 st, som blev uppdelade i fyra rankinggrupper (A till D).

  De första två ronderna spelades snabbschackspartier med 45 minuter på klockan, medan de resterande tre ronderna bestod av långpartier med 90 minuter och 30 sekunder per drag. Första dagen blev något av ett maraton i och med att tre partier skulle spelas, och inför sista rundan för dagen kunde ett ljudligt ”Oh nej, inte ett till” höras från ett bräde i C-gruppen. Komiskt, tyckte vi andra, samtidigt som vi proppade i oss nötter och russin och fyllde på kaffekopparna för att själva hålla oss vakna. I slutändan en underbar dag fylld av schack tillbaka på brädet!

  Bäst placerad från LASS i sin rankinggrupp blev Simon Malm med två vinster, två remier och en lite snörplig förlust i sista ronden. Men inte hänger man läpp när man trots förlusten kammar hem sin första pokal någonsin!

  Simon Malm (LASS), Jakob Hagström och Hans-Olof Stolt

  Vi tackar Skaraspelen och Västergötlands Schackförbund för den här gången, här är en länk till deras slutrapport:

  Simon Malm

  Vårfrågesport i sommarvärmen

  Fredagen den 18/6 hölls vårens säsongsavslutning. Precis som julavslutningen skedde den över nätet, och som vanligt ingick en frågesport på programmet. Tyvärr kom det inte så många deltagare (det berodde förmodligen på att det var soligt och 30 grader varmt, så folk drog sig kanske för att sätta sig framför datorn), men frågesporten hölls öppen för att lämna in svar i några dagar till, och till slut kom det in 13 svar.

  Bäst resultat hade Robert Ericsson, som tog full pott med 13 poäng av 13 möjliga.
  Tvåa var Mårten Garner med 12 poäng, och därefter följde Adam Ståhlberg och Max Wahlund på 11 poäng (Adam kom lite närmare på utslagsfrågan).

  För den som vill gnugga geniknölarna lite grand i efterhand så finns här en länk till frågorna,

  och här finns rätt svar, kommentarer och statistik över svaren.

  SM-GULD !!!

  Stor pokal med gravyr från vasaboden.se

  Ja, alltså LASS vann säsong 10: ”SRCB Jubileumsturnering” ikväll. Efter en ganska brokig resa på vägen fram så stod vi helt plötsligt där, överst på prispallen.

  Det är alltså SSFs online-snabbschacksliga vi pratar om.

  Först spelade alla lag i samma serie i ett kval om fem onsdagkvällar där 28 lag deltog. Inför sista ronden där så skulle det behövas en stark insats av LASS, vilket också presterades. LASS kom tvåa och kunde ta den sista platsen i finalen! Under kategorin skryt kan undertecknad skryta lite som satte något slags rekord med 2572 i prestationsranking över tre timmars spel.

  Jubileumsturneringen: Ställning efter rond 5 säsong tio SRCB:
  Placering Tot.p TB
  1. Gävle SA 102 – 598
  2. Farsta SK 98 – 547
  3. Eksjö SK 96 – 531
  4. Södra SASS 92 – 533
  5. Limhamns SK 86 – 504
  6. Linköpings ASS 85 – 500
  ——————————————-
  7. Täby SK 80 – 491
  8. SS Seniorerna Uppsala 78 – 466
  9. Kristallen 75 – 459
  10. Örebro län SF 72 – 443
  ——————————————-
  11. Wasa SK 56 – 376
  12. Lunds ASK 54 – 364
  13. Stockholms SS 44 – 343
  14. Eskilstuna SK 39 – 296
  15. Helsingborgs SS 36 – 289
  16. SS Gambit 35 – 312
  17. Jönköpings SS 26 – 254
  18. SS Manhem 26 – 252
  ——————————————
  19. SK Rockaden 26 – 239
  20. Schack 08 19 – 216
  21. Kristineberg SK 13 – 186
  22. HASK 13 – 130
  23. Hisingsalliansen 12 – 205
  24. Team Pelaro SS 6 – 156
  25. Engelholms SK 2 – 94
  26. Malmö AS 0 – 114
  27. Nolereds SK 0 – 53
  28. Kålltorps SS 0 – 29

  Sedan var det dags för finalen, som gick parallellt med den betydelselösa fotbollsmatchen Sverige – Polen, där Sverige redan var klara för åttondelsfinal…

  Och LASS ställde upp mangrant! 29 spelare deltog, med allt ifrån Indiska och Uruguayansk IM som Max värvat på sina utlandsturnéer till flera av våra nybörjare.

  Det var länge jämnt, men på slutet ryckte vi ifrån till en säker vinst:

  Samtliga resultat

  Vi vill så klart rikta ett särskilt tack till IM Sidhant Mohapatra, IM Bala Chandra Prasad, Dhulipalla, IM Anwesh Upadhyaya, IM Hemant Sharma samt IM Luis Rodi som starkt bidrog till LASS seger i finalomgången. Bidrag poängmässigt till segern gjorde även: Adam Åsbrink, Rizo Pepic, Peter Halvarsson, Adam Ståhlberg samt Max Wahlund.

  Och stort tack till alla som varit med och kämpat alla kvällar under jubileumsomgången!

  Peter Halvarsson

  Välkommen till våravslutningen 18/6 kl 19!

  I morgon kväll blir det virtuell avslutningsfest för alla LASS-medlemmar i form av ett Google-möte klockan 19.00.

  Klicka på den här länken: https://meet.google.com/ekb-qqfu-wkg eller mata in koden ekb-qqfu-wkg i Google Meet-appen strax före 19 så släpper vi in dig (om du är medlem).

  Du behöver ha ett Google-konto för att kunna ansluta. Om du inte har något så kommer datorn att be dig registrera dig. Behöver du hjälp, kontakta mig.

  Webcamera behövs inte men det är ju trevligt att se varandra. Vi börjar med att umgås och prata schack och allt möjligt. Sedan kommer vi att dela ut länken till den virtuella tipspromenaden. Om intresse finns avslutar vi med en blixtturnering på Lichess.

  Välkomna!

  Magnus, för TK.

  Äntligen spel över brädet!

  Efter en trist schackvår, när spellokalen har varit tom och brädena stått och samlat damm, kunde vi till slut plocka fram pjäserna och ge dem lite motion. Tisdagen den 16/6 spelade tolv av våra medlemmar en liten turnering på restaurang Skeppets uteservering, under coronasäkra former utomhus med två spelare per bord.

  Turneringen spelades som sju ronder långsam blixt (betänketid 5 minuter + 2 sekunder per drag) och blev jämn och spännande. Peter Halvarsson låg först i delad ledning med Adam Ståhlberg och kom i ensam ledning efter seger över Adam i tredje ronden. Den ledningen behöll han sedan fram till sista ronden när Adam lyckades ta sig förbi och vinna turneringen.

  1. Adam Ståhlberg, 6 poäng / 7
  2. Peter Halvarsson, 5½ p
  3. Simon Ivarsson, 5 p

  Fullständiga resultat.

  Det kändes lite ovant i början att inte se ställningen på en datorskärm, och någon letade nog efter en mus när de skulle göra sina första drag, men det var roligt att äntligen få flytta riktiga pjäser och spela mot motståndare man kan se och tala med. Och vi behövde inte gå långt för att få en matbit efter avslutat spel!

  Vi planerar att genomföra ytterligare något utomhusevenemang under sommaren, och till hösten kommer det förhoppningsvis att gå att spela inomhus igen.

  Närmast kameran partiet Fredrik Qwarfort – Simon Ivarsson, och vid det bortre brädet Fredrik Andersson – Christos Zoupounidis
  Simon Ivarsson funderar på sitt drag mot Peter Halvarsson

  Uteschack på Skeppet den 15/6

  Nästa tisdag den 15/6 har vi bokat uteserveringen på restaurang Skeppet och tänker inta lite mat och dryck och spela en blixtturnering över brädet. Förhoppningsvis är det coronasäkert att vara utomhus. Munskydd och handsprit kommer att finnas tillgängliga om det efterfrågas.

  • Tid: 15/6 klockan 18
  • Plats: Skeppets uteservering vid Abiskorondellen, ca 200 m från klubben.
  • Betänketid: 5 minuter + 2 sekunder / drag.
  • Spelform: 5-7 ronder, beroende på antal spelare och intresse.
  • Max antal deltagare: 18 (vid fler anmälda gäller först till kvarn).

  Turneringen är öppen för LASS medlemmar. Partierna rankas ej. Ingen anmälningsavgift, inga priser. Mat och dryck bekostas av deltagarna själva.

  OBS! Vid dåligt väder kan vi tvingas ställa in eftersom vi på grund av smittrisken inte vill spela inomhus.

  Anmälan sker senast söndag 13/6 på denna länk.

  Listan på anmälda finns här.

  Vid frågor: kontakta turneringsledaren Mårten Garner, 0707-74 12 54.

  Välkomna!

  Våravslutning klockan 19 fredagen 18/6

  Det blev en konstig vårsäsong i år, den första säsongen i klubbens historia utan något schack över brädet, men en del nätschack blev det i alla fall, så den kan vara värd ett litet avslutningsevenemang!

  Som i julas så kör vi över nätet med ett videomöte för alla medlemmar där vi kan umgås och prata schack och annat. Middag blir tyvärr lite svårt att arrangera, men under mötet kommer vi att arrangera en traditionsenlig frågesport, och efter mötet blir det avslutningsblixt på Lichess.

  Vi tänker dra igång klockan 19.00 den 18/6 och hålla på tills vi tröttnar.

  Länk till videomötet kommer att publiceras här i god tid innan avslutningen.

  Hjärtligt välkomna!

  Start av jubileumsomgången av Snabbschacksallsvenskan!

  Onsdagen den 19 maj drog online-snabbschacks-allsvenskan igång med ett specialformat – samtliga lag spelade i samma division. Totalt deltog 27 lag.

  LASS kom till start med en förstärkt uppställning, toppad med två IM:

  Luis Ernesto Rodi player profile - ChessBase Players

  Luis Rodi från Uruguay och

  Hemant Sharma - Quora

  Hemant Sharma från Indien.

  Både Luis och Hemant har varit mina (Max) motståndare i turneringar i fjärran land, Rio de Janeiro 2016 respektive Cannes 2017, och vi har hållit kontakten sen dess. Schack är ett bra sätt att få vänner och bekantskaper. I kvällens turnering visade Luis vägen med hela 17 poäng mot starkt motstånd. Hemant tog ”bara” 14, men det innebar å andra sidan seger i samtliga de sju partier han spelade. Den indiske IM:en streamade dessutom hela sitt turneringsdeltagande, och där kunde man se honom gång på gång ta hem segrar i lika slutspelsställningar.

  Här gjorde till exempel Adrian Söderström ett avgörande misstag:

  Beskrivning saknas.

  Ställningen är knallremi, men det går att gå fel. Efter exempelvis Tb7 är svarts torn aktivt och vit kan inte vinna. Med 20 sekunder på klockan drog Adrian det naturliga draget a5, och Hemant visade illustrativt att svarts pjäser har det alltför trångt på de sista raderna: https://lichess.org/1lLh4gTQ/white#129

  Men även övriga spelare bidrog förstås med poäng. Bäst där var Adam Åsbrink och Peter Halvarsson med 11 poäng var. Totalt drog LASS ihop 93 poäng och hamnade på en mycket god åttondeplats av 27 lag. Dagens uthållighetsmedalj går till den nye medlemmen Christos Zoupounidis som spelade 16 partier (mot starkt motstånd) och förlorade samtliga. Imponerande att inte ge upp! Första vinsten kommer snart Christos 😊

  Nästa vecka spelas omgång 2 av 5 och vi hoppas på ännu fler deltagare från LASS då.

  Resultat första omgången: https://lichess.org/tournament/ex1WLQ00

  Majblixt på nätet tisdagen 18/5

  Klockan 18:30 nu på tisdag den 18/5 spelar vi blixt på Lichess.

  • Spelform: 7 ronder schweizer.
  • Betänketid: 3 minuter + 2 sekunder per drag.
  • Spelstart: 18:30 den 18/5.
  • För att delta måste man vara med i Lichess-laget Linköpings ASS.
  • Anmälan direkt på turneringssidan.

  Ingen startavgift, inga priser (men evig ära till segraren).

  Observera att eftersom det är en schweizerturnering så skall man vara anmäld och inloggad vid spelstart. Anmälda som kommer försent kommer att förlora första ronden på w.o.

  Välkomna!

  Simon Malm trea i nätblixt-DM

  Lördagen den 8/5 spelades DM i nätblixt. Av de 24 deltagarna var Simon Malm bästa LASSare på tredje plats med 5 poäng av sju möjliga. Vann gjorde vår före detta medlem Simon Rosberg (numera Schack 08) på 6 poäng och tvåa Rustan Håkansson (Schack 08).

  Läs mer på ÖSFs hemsida.

  DM i nätblixt lördagen den 8 maj

  Med start klockan 10.00 på lördag den 8 maj spelas DM i nätblixt på Lichess. Tävlingen spelas som sju ronder schweizer.

  Inbjudan finns här.

  Anmälan sker på turneringssidan (där man också kan se hittills anmälda). Observera att man måste vara medlem i ÖSFs lag för att spela – se inbjudan.

  LASS går upp i högsta divisionen!

  Såhär under pandemin har allt lagschack flyttat över till nätet, och två tävlingar löper på: snabbschack på onsdagar och blixt på söndagar. I kväll den 21 april spelades den sista omgången av säsong 9 (!) i nät-snabbschacks-Allsvenskan. Inför kvällens omgång låg Linköping trea i division 2, strax bakom Helsingborgs SS på plats två som innebär direktuppflyttning till division 1.

  Kvällen till ära ställde LASS upp med hela 18 spelare i alla spelstyrkor. Det visade sig att samtliga tog poäng – imponerande!

  Tävlingen blev ytterst rafflande. Helsingborgs SS svajade inledningsvis, men däremot spelade Jönköpings SS starkt och ledde hela tävlingen med bara 10 minuter kvar. Vinst för dem ikväll skulle innebära att de norpade andraplatsen totalt efter helt överlägsna Alingsås och LASS skulle i så fall behöva kvala. Samtidigt hade HSS vaknat ur sin dvala och hotade underifrån. Undertecknad (Max) hamnade i den besynnerliga situationen att jag eventuellt skulle hjälpa laget bäst genom att ge upp mina sista partier mot spelare från Alingsås och Helsingborgs ASK, som kämpade mot våra rivaler JSS och HSS om placeringar och avgörande matchpoäng. Så långt gick det dock aldrig och när krutröken lade sig hade Alingsås helt utan LASS-hjälp placerat sig 2 poäng före Jönköping och HASK på samma vis 2 poäng före HSS. Båda de resultaten var nödvändiga för att LASS skulle nå andraplatsen totalt sett. Kvällens resultat finns här. Den totala sluttabellen finns här.

  Bäste poängplockare ikväll blev klubbordförande Peter Halvarsson.

  Därigenom är uppflyttningen klar och LASS spelar i division 1 nästa säsong. Jönköping och Helsingborgs SS får nöja sig med att kvala.

  Alla medlemmar är välkomna att delta när nästa säsong drar igång den 19 maj!

  Månadsblixt på tisdag 20/4

  Klockan 18:30 nu på tisdag den 20/4 spelar vi aprilblixt på Lichess.

  • Spelform: 7 ronder schweizer.
  • Betänketid: 3 minuter + 2 sekunder per drag.
  • Spelstart: 18:30 den 20/4.
  • För att delta måste man vara med i Lichess-laget Linköpings ASS.
  • Anmälan direkt på turneringssidan.

  Ingen startavgift, inga priser (men evig ära till segraren).

  Observera att eftersom det är en schweizerturnering så skall man vara anmäld och inloggad vid spelstart. Anmälda som kommer försent kommer att förlora första ronden på w.o.

  Välkomna!

  Förlust i kvalmatch, men succe med 33 spelare i LASS-laget!

  Den 10 mars var det drabbning mot Wasa SK i ett direktkval för att få spela snabb-online-allsvenskans division 1. Uppsnacket innan var rejält, det pushades rejält i de egna leden om att ställa upp.

  Matchen skulle bli en holmgång i tre timmar med 10 +2 i betänketid. I formatet ingick att vardera lag måste ha 10 spelare som spelade hela turneringen.

  Vi var några som började fundera vad som hände om vi hade många flera spelare än Wasa. Vi hade lite på känn.

  Väl vid start hade LASS 30+ spelare och Wasa 15. Vilket betydde att många LASS’are fick sitta och vänta. Vilket så klart var väldigt tråkigt. Flera nya medlemmar var med, otroligt roligt!

  Det var jämnt hela tiden med viss fördel till Wasa… När klockan tickade ner under minuten skilde 3 poäng… Ett parti här blev klart, ett parti där. Och helt plötsligt så skiljde EN POÄNG. Tiden för turneringen gick ut och Wasa vann… Med en poäng. Efter 3 timmar. En nagelbitare.

  Till slut var det 33 LASSare som var med…

  Bäste poängplockare blev Gabriel Nguyen och Peter Halvarsson som tog 15 poäng.

  LASS kom trea i snabbschacksligan – kvalar till division 1

  I kväll 3/3 spelades säsongens sista omgång i lagtävlingen Swedish Rapid Chess, där LASS spelar i division 2. Vi kom trea i arenaturneringen (resultat finns här) vilket innebar att vi också kom trea totalt, efter Örebro Läns SF och Södra SASS.

  De två bästa lagen går direkt upp i division 1, medan LASS tillsammans med fyran Jönköpings SS kommer att få spela en kvalmatch om en uppflyttningsplats.

  Simon vann marsblixten

  Månadsblixten för mars månad spelades på grund av corona på nätet (Lichess) den 2/3 och samlade tio deltagare (tolv var anmälda, men två kom tyvärr inte till start).

  Simon Olsson (checkmateSO) vann obesegrad på 6½ av 7 möjliga. Han släppte bara en remi mot tvåan, Adam Ståhlberg.

  Fullständiga resultat finns på turneringssidan.

  Schackmåndag följs av blixttisdag

  Måndagen den 1/3 är det Schackmåndag för första gången! Klockan 18.00 kommer Max Wahlund att hålla träning över nätet, med temat bondecentrum.

  Alla medlemmar är välkomna! Se artikeln nedan för mer detaljer.

  Tisdagen den 2/3 klockan 19.00 spelar vi blixt på Lichess. Årets Marsblixt blir en sjuronders schweizerturnering med betänketid 3 minuter + 2 sekunder per drag.

  För att spela skall man vara med i LASS lag på Lichess. Anmäl er på turneringssidan!

  Mate vann första online-knattecupen

  Den 20 februari avgjordes den första nätupplagan av ÖSF:s knattecup. Den ”vanliga” knatte- och ungdomscupen över brädet är uppskjuten på grund av pandemin.

  Nättävlingen spelades på Lichess och samlade sex deltagare. Det låga deltagarantalet var en besvikelse, men beror förmodligen på att många av juniorerna hade andra saker för sig under sportlovet.

  Arrangören Mårten Garner skriver:

  Sportsligt var turneringen en framgång för Mate Nagy som vann med full poäng. Turneringen spelades som fem ronder snabbschack på Lichess men lottningen gick tyvärr ej ihop i r5 så det blev bara fyra ronder.
  Mate som alltså tog 4/4 vann då både turneringen i sig och mellanstadieklassen. Albin Andersson vann lågstadieklassen på 2/4.

  Låg- och mellanstadieklasserna spelade i samma grupp på grund av det låga deltagarantalet. Poängmässigt följdes Mate av Albin Hedström (M) på 2.5 och Emma Larsson (M) på 2 poäng men bättre särskiljning än Albin A.

  Fullständiga resultat finns på lichess turneringssida.

  Arrangörerna har planer på att ordna ytterligare online-knattecuper under säsongen. Mer detaljer kommer! Förhoppningsvis kommer det också gå att spela den traditionella cupen över brädet senare under året.

  Schackmåndag – gratis schackkurs på nätet för alla LASS-medlemmar!

  Personen på bilden har troligen ingenting med artikeln att göra.

  På allmän begäran sjösätter nu Max och Peter ”Schackmåndag med LASS” – gratis schacklektioner för alla LASS-medlemmar. Den första måndagen i varje månad är det Schackmåndag med Max, den andra måndagen i varje månad Schackmåndag med Peter. Max kurs är något svårare (kanske i närheten av elo 1500), Peters är något lättare (runt 1200). Men kurserna är öppna för alla LASS-medlemmar och är helt kostnadsfria.

  Kurstillfällena börjar 18.00 och pågår i cirka en timme. Använd varje kurstillfälles länk för att logga in i kursen.

  Vi kan nu bjuda in till de första schackmåndagarna:
  Schackmåndag med Max 1 mars:
  Tema: Bondecentrum – what is it good for?
  Länk: finns angiven i forumet på LASS lagsida på lichess.
  Schackmåndag med Peter 8 mars:
  Tema: Gardering. Behåll dina pjäser!
  Länk: finns angiven i forumet på LASS lagsida på lichess.

  Adam klubbmästare i nätblixt

  I kväll (9/2) spelades KM i nätblixt på Lichess. Spelformen var en schweizerturnering med betänketiden 3 minuter + 2 s per drag.

  Många av våra nya medlemmar från onlinekurserna deltog och det gjorde att tävlingen förmodligen fick det största antalet deltagare någonsin för en intern klubbtävling, åtminstone på seniorsidan, med hela 67 anmälda! Tyvärr hade några katter smugit sig in bland hermelinerna – det blev lite av anstormning när många kursdeltagare anmälde sig samtidigt, så några icke-medlemmar slank med av misstag, något som vi inte märkte förrän rond 1 hade startat. Max och Peter fick ge sig ut på kattjakt och efter första ronden var problemet löst.

  Tävlingen blev mycket jämn och fyra spelare slutade på 6 poäng. Efter särskiljning blev det dubbelt Adam i toppen: Adam Ståhlberg segrade före Adam Åsbrink, Max Wahlund och Peter Halvarsson.

  Vi gratulerar klubbens förste nät-klubbmästare till segern!

  Fullständiga resultat.

  Dags att betala medlemsavgift

  Nu när säsongen officiellt har inletts med nätblixten i tisdags så är det dags att betala medlemsavgiften för 2021, om du inte redan har betalat, förstås (eller är hedersmedlem).

  För deltagarna i Max Wahlunds online-kurser (både den som gick i december och den som pågår nu) ingår medlemsavgiften för 2021 i kursavgiften. Hedersmedlemmar betalar ingen avgift. För övriga medlemmar finns information om avgifter, medlemskategorier och betalning här.

  Tyvärr kan vi ju inte erbjuda så mycket verksamhet över brädet för närvarande, men vi kommer att ordna turneringar och förhoppningsvis även träning över nätet. Vill man bara spela online räcker det med passivt medlemskap. I medlemskapet ingår medlemskap i Sveriges Schackförbund SSF och prenumeration på Tidskrift för Schack.

  Observera att man måste vara medlem för att spela i online-ligan Swedish Chess Team Battle. Det är inte vi, utan förbundet, som ställer det kravet.

  Säsongen inledd med nätblixt

  Årets första tävling i LASS regi blev en blixtturnering på Lichess. Turneringen spelades som 7 ronder schweizer med betänktetiden 3+2, och samlade 13 deltagare (16 anmälda, men tre kom inte till start).

  Adam Ståhlberg inledde lite trevande med förlust mot Mårten, men vann sedan fem partier i rad och sägrade segern med en remi i sista ronden mot Fredrik Qwarfort. Tvåa kom Simon Malm (timonalf) på samma poäng men sämre kvalitet, och trea Mårten Garner (MortenGz).

  Fullständiga resultat finns på turneringssidan på lichess.

  Årsmöte 16/2 18:30

  Styrelsen hälsar alla medlemmar varmt välkomna till LASS årsmöte den 16 februari klockan 18.30. Pga corona kommer årets årsmöte att ske online.

  Mötesplatformen är Google Meet, för att använda den behöver du ett google-konto. Koppla gärna upp dig en kvart innan för att vara säker på att allt fungerar. Klicka här för att ansluta till mötet!

  Efter årsmötet erbjuds blixtturnering på lichess.

  Kallelsen.

  Imponerande resultat av nya spelare

  I kvällens snabbschack kom Linköping sexa av åtta lag – men sett till antalet spelare kom vi först! LASS ställde upp med hela 20 (!) spelare, varav många från kursen som pågår nu. Motståndet var förstås i svåraste laget för de flesta, men nästan alla lyckades faktiskt ta poäng. Imponerande! Olivia Glifberg var en av de nya spelarna, och mitt bland förlusterna lyckades hon plötsligt besegra Uppsalas Erik Lerneryd (rankad hela 2100) i bara 16 (!) drag. Se och njut!

  KM i nätblixt framflyttat. Välkomna till säsongsstartblixt den 26/1!

  KM i nätblixt är framflyttat från den 26/1 till den 9/2 klockan 19.00.

  På den ”gamla” tiden, klockan 19 den 26/1, spelar vi i stället en säsongsstartblixt på Lichess. Spelformen är densamma – enda skillnaden är att segraren inte kan kalla sig klubbmästare.

  De som anmält sig till blixt-KM på den gamla tiden är nu automatiskt flyttade till säsongsstartblixten.

  Vi ber om ursäkt om det blev lite rörigt!

  Man kan anmäla sig till säsongsstartblixten på turneringssidan.

  Ny turneringssida för nätblixt-KM.

  Du, i den nya generationen!

  LASS har alltid varit en klubb i framkant. När jag själv började i LASS var de flesta som jobbade i klubben 40-50 år. De hade fixat flera olika klubblokaler, arrangerat SM och skol-SM. Anordnat 24 timmars blixt. De hade rutin. Det fanns stabilitet.

  Det gav underlag för en generationsväxling. De som då var 20-30 år blev mer tongivande i klubben. Fixade tävlingar (tävlingskommittén), gav styrning åt klubben (styrelsen). Och ungdomsträningarna var fullspäckade med småpriser i alla tävlingar (ungdomskommittén).

  Det började dyka upp datorer och livesändningsbräden på klubben. Hemsidan blev en tongivande del av klubbens ansikte utåt. Det fixas, ordnas och alla växer tillsammans. Lär sig nya saker.

  Nu är klubben där igen. De flesta som jobbar i klubben är 40-50 år. Vi behöver nya idéer. Så därför vill jag väldigt gärna få in fler unga som hjälper till i klubben.

  Så bli som Gabriel. En gång i veckan hjälper han våra yngsta medlemmar att lära sig spela schack. Vi behöver fler som Gabriel. Mer nya idéer och energi. Du behöver inte kunna allt. Vi lär dig. Men vi behöver just dina idéer och tankar.

  Hör av dig!

  Peter Halvarsson Ordförande.

  Ofelia och Adam vann julfrågesporten och avslutningsblixten

  Vid våra julavslutningar anordnas traditionsenligt en frågesport i form av tipspromenad och en blixtturnering.

  I år firades avslutningsfesten på nätet, så det blev inte så mycket promenad över frågesporten, men Peter Halvarsson hade satt ihop tretton kluriga frågor med anknytning till klubbens aktiviteter och medlemmar. Frågorna finns här.

  Frågesporten samlade 14 deltagare och det blev jämnt i toppen: Ofelia Thörnqvist, Magnus Olsson och Max Wahlund hade 11 poäng, Mårten Garner 10, och Fredrik Qwarfort, Adam Ståhlberg och Simon Malm 9. Ofelia tog hem segern eftersom hon kom närmast rätt svar på utslagsfrågan.

  Tyvärr kunde vi inte hitta något sätt att spela parblixt på nätet, utan blixtturneringen spelades som en individuell arenaturnering med betänketid 3+2 på Lichess. Här deltog 12 spelare, och turneringen vanns av Adam Ståhlberg på 20 poäng (han spelade 6 partier och vann samtliga), före Peter Halvarsson på samma poäng men sämre särskiljning, och Dragan Stefanovic på 11 poäng. Fullständiga resultat.

  Schackåret 2020 är nu officellt avslutat och vi hälsar alla medlemmar välkomna tillbaks 2021!

  Bilder från schackåret 2020

  Nu när det är dags att avsluta höstsäsongen 2020 kan det vara läge att se tillbaks på klubbens schackår, och minnas att allt inte bara var sjukdom, nedstängning och elände.

  Året började som vilket schackår som helst med blixtturneringar, Linköpingsmästerskapet och allsvenska matcher.

  Redan den 12 januari var det dags för bortamatch i Allsvenskan. LASS förstalag slog Uppsala ASS II med 5-3
  LM drog igång den 14/1 med nästan fullsatt i spellokalen.
  …och framför livesändningen på köksväggen.
  Udda ställningar utforskades i Fischerandom-LM

  Klubbens medlemmar åkte på turneringar utanför Linköping. I februari var det dags för Elite Hotels Open i Växjö.

  Den pampiga spellokalen på Stora Hotellet i Växjö

  Första helgen i mars arrangerade vi vårens stora evenemang i Linköping: distriktsfinalerna i Schack-4:an, med hundratals barn och nästan lika många föräldrar och ledare.

  Matsalen på Ljunkan fylldes av tioåringar.

  Sedan började det dyka upp mer och mer oroande rapporter om coronavirus och smittspridning, och den 15/3 beslöt vi att avbryta LM efter sju ronder och lägga ner seniorverksamheten tills vidare (juniorträneingen fortsatte med försiktighetsåtgärder).

  I stället blev det en stor satsning på nätschack, men där finns det av naturliga skäl inte så bra bilder.

  I augusti åkte några LASS-medlemmar på Sveriges kanske enda coronasäkra turnering: det traditionella uteschacket i Kalmar. Det var en lite annorlunda upplevelse att spela på bräden så stora att en stor del av betänketiden gick åt till att springa runt med pjäserna.

  Rond 1 av uteschacket: Max spelade remi mot stormästaren Ferdinand Hellers

  I september hade smittspridningen avtagit så pass mycket att vi kunde ordna spel över brädet igen, fast med ett antal säkerhetsåtgärder. Höstturneringen startade den 15/9 med kortare betänkteid, munskydd, handsprit, och spel på bara vartannat bräde.

  Det var glest mellan spelarna i höstturneringen, men vi kunde i alla fall spela!

  Och sedan lade sig coronamörkret över landet igen. Den 29 oktober skärptes restriktionerna, och vi beslöt att skjuta upp de två sista ronderna i höstturneringen till början av 2021.

  Vi avslutar med vad som kanske är årets drag. I följande ställning från ett nätparti är Max Wahlund vid draget som svart:

  Det finns flera sätt att vinna med svart, men Max hittade det mest originella: han gick ned med bonden till b1 och förvandlade den till en löpare med b1L+!!?

  Inte nog med att det är oerhört ovanligt att förvandla till löpare, efter draget fick Max två vitfältslöpare! Och många taktiska motiv dyker upp: magnetoffer följt av en gaffel (om kungen slår på b1) och dolkstöt (om den går åt sidan). Vän av ordning invänder att det går precis lika bra att förvandla till dam, men man måste ju medge att det inte är lika originellt!

  Julavslutning

  19:00 online

  Många av oss får svårt att träffa nära och kära som vi tänkt oss denna jul. En upptakt inför julens firande har i många år varit klubbens julavslutning. Och den ska vi så klart ha även i år.

  Så den 18 decemember klockan 19:00 så bjuder vi in alla klubbens medlemmar här. Det är ett google-meet möte. Slå igång kameran och ljudet och ta med valfri dryck så surrar vi tillsammans om hösten, schacket och julen.

  Vi utlovar sedvanlig frågesport, prisutdelning i LM, blixtturnering och värme.

  Varmt välkomna!

  (skulle man sakna google-konto kan man få en separat inbjudan för att komma in. Är man osäker kan man pröva att gå in redan nu. Kommer man till en inloggning och inte har login-uppgifter så hör av er till Peter Halvarsson)

  Stort intresse för Max’ online-kurser

  I går, måndagen den 30/11, var det dags för första lektionen i Max Wahlunds onlinekurs för nybörjare. Kursen har samlat 29 deltagare från Luxemburg till Umeå, med varierande bakgrund: några vet bara hur pjäserna går, några har spelat på nätet och några har spelat i klubb men vill lära sig mer. I kursavgiften ingår ett års medlemskap i LASS så vi har nu 29 nya klubbspelare i Sverige (för dem som inte bor i närheten av Linköping kommer Max att tipsa om schackklubbar på kortare avstånd).

  I januari blir det en till kurs med samma upplägg. Det är den som vi annonserar ut som årets julklapp, och hittills (1/12) har 28 personer anmält sig till den.

  Det är glädjande att se ett så stort intresse för schack och få hälsa så många nya medlemmar välkomna. Vi önskar alla deltagarna ett stort lycka till i framtida turneringar!

  LASS i media

  Intresset för schack är just nu enormt. Just LASS lyfts just nu fram tack vare Max som håller i nybörjarkurser och Ofelia som arbetar på SSFs kansli från klubblokalen.

  Här är några blänkare:

  TV4 morgon-TV på söndagen

  Dela gärna årets julklapp i sociala medier.

  Årets julklapp

  Årets julklapp tycker vi inte kan vara ett stormkök. Precis som du tycker vi det ska vara en online-kurs i schack!

  Ge den till din partner, kollega, släkting som verkligen blev intresserad av Queens-Gambit-serien på Netflix. Eller kanske sitter hemma och spelar online. Vi vill att han eller hon ska ta steget och lära sig mer.

  Vi skräddarsyr kursen till lämplig träningsnivå beroende på deltagare. Kursen startar i januari och kommer att gå måndagar och omfattar bl.a. öppningar, regler, strategi och slutspel. Vi börjar den 11 januari klockan 18.00.

  Under fem kvällar kommer handleds deltagaren av Max Wahlund, en entusiastisk och erfaren schackspelare med god pedagogisk förmåga. Varje lektion har sitt tema och kursen hålls online. Efter och under teoridelen får man chans att testa dina nyvunna kunskaper i olika turneringar som spelas under våren. När terminen är slut kommer alla elever som fullföljer utbildningen och tävlingen att bli licensierade spelare.
  Kursavgiften är 300 kronor som du betalar vid kursstart. Man blir då även medlem i Linköpings ASS och Sveriges Schackförbund (SSF) hela 2021, vilket innebär att man får spela både i klubben och på tävlingar arrangerade av Sveriges Schackförbund.

  Man får även medlemstidningen TfS (Tidskrift För Schack).

  Anmäl dig eller den du vill ska få en schackkurs i julklapp via e-post till max.wahlund@gmail.com.

  Frågor besvaras av Max Wahlund, 0727-486083

  LASS kom femma i division 3

  I söndags spelades sista ronden i säsong tre av Swedish Chess Team Battle. LASS spelade i division 3 och slutade på en femte plats. Ervalla SS vann före Eskilstuna SK, och de två lagen flyttas därmed upp till division 2.

  Slutresultaten för division 2, 3 och 4 finns här.

  Allsvenskan 20-21 ställs in

  Sveriges Schackförbund meddelade just att den allsvenska säsongen 2020-21 ställs in på grund av coronapandemin. Även juniorallsvenskan ställs in.

  Man kommer att försöka ordna någon annan form av lagmästerskap (vi återkommer om det blir aktuellt för LASS att delta), men det blir alltså inget vanligt seriespel under hösten och våren.

  Här kan du läsa artikeln på SSFs hemsida.

  Max spelade i Helsingborg

  Efter totalstoppet för schack över brädet under våren har verksamheten kommit igång så smått under hösten, mest i form av interna klubbturneringar (som vår egen höstturnering), men det har också arrangerats ett litet antal öppna turneringar.

  En sådan spelades i Helsingborg helgen den 24-25 oktober. Det var den andra Scandic Helsingborg Nord Open (den första spelades i slutet av september), och där deltog Max Wahlund som ende östgöte.

  Turneringen spelades med samma spelform som Växjöspelen, dvs deltagarna delades in i grupper om fyra personer efter ranking, och sedan spelade varje grupp tre ronder Berger. Det blev alltså tre långpartier (betänketid 90 min + 30 s/drag, alltså lite längre än i Växjö) på två dagar.

  Max inledde med en övertygande seger i den näst högsta gruppen på lördagen men tyvärr gick det sämre på söndagen och det blev bara en halva för Max. Alla spelarna i gruppen slutade på 1½ p och eftersom Max hade två vitpartier gick inte särskiljningen hans väg.

  I första gruppen vann IM Bengt Lindberg, som var högst rankad, på 3 poäng av 3 möjliga.

  Resultaten finns här. Observera att resultaten rapporterades som en stor schweizergrupp, så medlemssystemet har särskiljt över gruppgränserna, trots att varje grupp räknades separat och hade sina egna priser. Placeringarna skall alltså tas med en stor nypa salt! (Det finns en inställning i medlemssystemet för att kunna hantera spelformen bättre, men den använde man av någon anledning inte).

  Vi får hoppas att smittläget tillåter att man upprepar arrangemanget i november!

  Höstturneringen pausad!

  På grund av myndigheternas skärpta allmänna råd med anledning av den ökande smittspridningen av Covid-19/Coronavirus i Östergötland (man avråds bland annat från att gå på möten och från att träffa personer man inte bor tillsammans med) måste vi tyvärr pausa Höstturneringen på obestämd tid.

  Det innebär att rond 6 och 7 samt hängronden efter rond 6 inte kommer att spelas på de utsatta datumen, och klubben kommer inte att hålla öppet dessa datum. Uppskjutna partier från tidigare ronder behöver inte spelas förrän efter rond 6.

  Så snart de skärpta allmänna råden lättas eller upphör kommer turneringen att återupptas. Vi återkommer med mer information så fort läget ändras.

  Välkomna åter då!

  /Tävlingskommittén