• Prova på-schack på Agora i Skäggetorp

  Lördagen den 15 juni besökte LASS kulturhuset Agora i Skäggetorp och bjöd in barn 7-12 år samt medföljande föräldrar och syskon att prova på schack, lära sig pjäsernas gång, spela med klocka, testa att lösa schackproblem med mera. Detta som en del i LASS satsning på schack i Skäggetorp under 2024 där vi tack vare GM Pontus Carlssons kontakter har fått stöd med projektpengar från Länsförsäkringar.

  Ett 15-tal schackintresserade barn dök upp, och många hade med sina föräldrar som också provade på att spela. Koncentrationen var stor, några provade att spela schack för allra första gången men flera hade redan ett stort schackintresse. En av besökarna berättade om hur det blivit mycket lättare att koncentrera sig i skolan efter att ha börjat spela och träna schack på nätet. Barnen som besökte Agora erbjuds gratis medlemskap och schackträning till hösten, och det lät som att fler av deltagarna kommer att nappa på det erbjudandet! De barn som stannade tiden ut och spelade schack i hela tre timmar fick varsin välförtjänt LASS t-shirt som souvenir.

  Noah Leijon, Sam Grundel och Peter Halvarsson klurar på schackproblem med en av besökarna

  Uppslutning av ledare från klubben var god, och utöver Noah, Sam och Peter som syns på bild ovan hjälpte Anna, Adam, Fredrik Q samt undertecknad till, stort tack till er alla! Samarbetet med Agora fungerade utmärkt och vi planerar att ha ett liknande event på Agora i början av hösten.

  LASS I tvåa i Damallsvenskan!

  Anna Krantz, Elin Larsson, Emma Larsson och Ofelia Thörnqvist i LASS förstalag. Foto: Lars OA Hedlund

  Under helgen 8-9 juni 2024 spelades Damallsvenskan i Skärholmen i Stockholm. LASS har deltagit i Damallsvenskan med ett lag varje år sedan återstarten av tävlingen 2022, och tidigare placerat sig i mitten av tabellen. I år slöt spelarna upp damgrannt och mycket tack vare att 8-åriga Alva Nede (dotter till Helena) ställde upp och gjorde tävlingsdebut lyckades LASS få ihop borde ett förstalag och ett andralag. En stor framgång redan där!

  LASS I började starkt med tre raka vinster under lördagens tre ronder och låg i ledning efter första dagen. Det innebar att vi ställdes mot storfavoriterna och regerande mästarna Wasa SK. I förhoppning om att få ett möte med Pia Cramling bytte undertecknad och Emma plats på bord 1 och 2, eftersom jag haft chansen att möta Pia förut men inte Emma. Det visade sig att Pia ännu inte hade hunnit tillbaka från Norway Chess (hon dök upp och spelade i sista ronden senare under dagen), men det var ändå helt rätt att ändra laguppställningen då Emma mycket starkt lyckades hålla remi på förstabordet mot WIM Irina Tetenkina, vilket det också skrevs om i artikeln på schack.se där Emmas parti finns med. Vi andra förlorade partierna mot Wasa, som fortsatte med att vinna alla sina matcher och därmed tog hem guldet. Efter en vinst mot SS Manhem med 3-1 i rond 5 blev det ett mycket spännande möte för oss i den sista ronden. Vi ställdes i en helt avgörande match om andraplatsen mot Kristallens SK I, som var det mest jämnrankade laget med oss med en snittranking på 1606 mot våra 1645. Vi behövde spela 2-2 för att försäkra oss om andraplatsen. Efter att Anna och Emma förlorat sina partier medan jag vann mitt hängde allt på Elin. Det var skönt för mig att jag var upptagen med mitt eget parti och bara såg de sista minuterna, då Elin länge spelade med ca 20 sek på klockan. Men med rutin och starka nerver spelade Elin säkert hem slutspelet och vi slutade därmed tvåa i tabellen. Som Emma sa “Det gick så bra som det kunde för oss”!

  LASS II: Cristina Svensson, Alva Nede, Helena Nede och Kristina Flynner. Foto: Lars OA Hedlund

  Även LASS andralag med Cristina Svensson som lagledare gjorde en bra turnering och kom med 6 matchpoäng och 12 partipoäng på sjunde plats av 11 lag. Helena Nede lyckades med den imponerande bedriften att vinna alla sina partier! Till allas vår lättnad slapp de båda LASS-lagen också att möta varandra, vilket kändes bra eftersom vi nog alla kände oss som ETT lag.

  Fullständiga resultat finns här.

  Vårsäsongen traditionsenligt avslutad

  Den 5/6, kvällen innan nationaldagen, hölls en traditionsenlig säsongsavslutning för seniorerna. Efter allmänt mingel och tipspromenad bjöds det på en god middag, skickligt tillagad av Simon Ivarsson.

  Därefter var det prisutdelning i KM och snabb-KM.

  Klubbmästaren i snabbschack Vladyslav Rogoz tar emot sitt pris av Fredrik Qwarfort

  Kvällen avslutades med parblixt med totalt 11 lag där Peter Halvarsson och Mattias Sjögren som tog fyra poäng på de fem ronderna.

  Resultaten i parblixten (Ingvar var tvungen att gå efter tre ronder så Mårten tog över):

  I tipspromenaden var frågorna lite lättare än vanligt där många hade bra resultat, men Ingvar var ensam om att ha 13 rätt. Totalt deltog 20 personer:

  • 1 Ingvar Carlsson, 13 rätt (+40266 på utslagsfrågan)
  • 2. Ofelia Thörnqvist, 12 (+10539)
  • 3. Fredrik Andersson, 12 (-11449)
  • 4. Leo Odell Johansson, 12 (+13767)
  • 5. Mårten Garner, 12 (+59066)
  • 6. Peter Halvarsson, 11 (+6019)
  • 7. André Thyberg, 11 (+7986)
  • 8. Simon Malm, 11 (+15498)
  • 9. Asker Davidsson, 10 (-2734)
  • 10. Adam Ståhlberg, 10 (+7266)
  • 11. Fredrik Qwarfort, 10 (+52631)

  Frågorna finns här för dem som vill försöka hemifrån.

  Nu är vårsäsongen alltså slut. Vi tillönskar alla en skön sommar!

  Spännande finalmöten i snabb-KM

  Årets öppna snabbschacks-KM fick en spännande avslutning. Inför sista ronden låg Vladyslav Rogoz och André Thyberg i delad ledning på 4½ poäng, medan Simon Olsson och Peter Nyberg skuggade dem på 4 poäng, och turneringen kom att avgöras av två direkta finalpartier: Vladyslav mötte André på bord 1 och Simon mötte Peter på bord 2. Vladyslav vann sitt parti och blev därmed klubbmästare i snabbschack, medan Simon blev tvåa genom att slå Peter.

  Slutresultat:

  • 1. Vladyslav Rogoz, 5½ p av 6 möjliga
  • 2. Simon Olsson, 5 p
  • 3. André Thyberg, 4½ p
  • Ratingpris 1: Mate Nagy, 4½ p
  • Ratingpris 2: Nils Gustafsson, 3½ p
  • Ratingpris 3: Noah Leijon, 3 p

  Fullständiga resultat

  Totalt deltog 32 spelare. Turneringen spelades som 6 ronder FIDE-schweizer med betänketiden 30 min + 10 s / drag.

  De två finalpartierna: Närmast kameran Simon Olsson – Peter Nyberg, och vid väggen Vladyslav Rogoz – André Thyberg.

  Våravslutning och prisutdelning den 5 juni

  Det blir prisutdelning i KM samt någon form av tipspromenad/frågesport. Sedan avrundar vi programmet med den sedvanliga parblixten.
  Kostnad 100:‐ där mat ingår. Medtag önskad dryck.
  Anmälan senast den 2 juni så vi kan planera matinköp/beställning.
  Betala gärna i förväg till plusgiro 49 61 30-6 eller Swish 123 521 9738

  Obs. 18-årsgräns. Vi startar kl 18.30. Anmäl dig senast söndagen den 2 juni på facebook eller till Fredrik Qwarfort!

  Kvällen fortsätter sedan tills siste man går hem oavsett hur sent (eller tidigt) det blir.

  Välkomna!

  Prissummor i snabb-KM

  Vi har nu bestämt prissummorna i snabb-KM, och det blir enligt följande:

  • 1: 500:-
  • 2: 300:-
  • 3: 200:-
  • 3 ratingpriser om 200:-

  Dessutom kommer de tre bäst placerade att få minnespriser.

  Efter fyra spelade ronder ligger André Thyberg i ensam ledning på 4 poäng av 4 möjliga, tätt följd av Vladyslav Rogoz och Simon Olsson på 3½. Hela tabellen finns här.

  Efter fyra ronder ligger André Thyberg (här vit mot Mate Nagy på bord 2 i rond 3) på full pott.

  Öppna snabbschacks-KM inlett

  De två första ronderna i årets upplaga av öppna snabbschacks-KM spelades den 14 maj. Turneringen samlade totalt 32 deltagare, varav två stycken inte kunde komma första spelkvällen, och spelas i sex ronder med betänketiden 30 min + 10 s / drag. En förhoppningsvis stor publik kunde följa spelet på de högsta åtta borden i livesändningen.

  Efter två ronder har fyra spelare full pott, nämligen Peter Nyberg, Börje Pettersson, Mate Nagy och André Thyberg.

  Rond 3 och 4 spelas nästa tisdag, den 21/5, och de två sista ronderna den 28/5.

  Lottning och resultat.

  Stockholmsseger i Vårturneringen – Ofelia och Gustav distriktsmästare

  Årets Vårturnering spelades under Kristi Himmelsfärdshelgen 9-12 maj med 27 deltagare. Turneringen vanns av Lennart Evertsson, Kungstornet, på 6 poäng av 7 möjliga, före Simon Olsson på 5 poäng och Ofelia Törnqvist, också på 5 poäng men med sämre kvalitetspoäng.

  Turneringen var dessutom distriktsmästerskap för Östergötland, och eftersom Simon inte representerar LASS utan sin hemmaklubb Skara SS så gick DM-titeln till Ofelia. Distriktsmästare för juniorer blev Gustav Martin, som tog 4½ poäng.

  Bland LASS-medlemmarna var det inte bara Simon, Ofelia och Gustav som det gick bra för. Asker Davidsson låg efter tre ronder i delad ledning och hade vid vinst i sista ronden kunnat gå om Ofelia, men slutade på 4½ poäng och vann rankingpris. Nils Gustavsson, som spelade sin andra långpartiturnering någonsin, tog 4 poäng och gick upp hela 59 ELO-poäng.

  Priser och titlar:

  • 1. Lennart Eversson, Kungstornet, 6 p
  • 2. Simon Olsson, Skara SS, 5 p
  • 3. Ofelia Thörnqvist, LASS, 5 p (distriktsmästare)
  • 7. Gustav Martin, LASS, 4½ p (distriktsmästare för juniorer)
  • Rankingpris 1: Asker Davidsson, LASS, 4½ p
  • Rankingpris 2: Neo Malmquist, Trojanska hästen, 4½ p
  • Rankingpris 3: Elin Larsson, LASS, 3 p

  Ingemar Falk har skrivit två artiklar om turneringen på SSF:s hemsida. Båda artiklarna innehåller partier för genomspelning:

  Ledaren Lennart Evertsson lottades två gånger mot samma motståndare – Sveriges Schackförbund

  Vinnarna i Linköpings vårturnering – Sveriges Schackförbund

  Ofelia spelade hem DM-titeln genom att slå den lovande junioren Julina Savela, SS 4 Springare, i sista ronden. Bredvid Julina sitter Neo Malmquist, Trojanska Hästen, som blev bäste junior med 4½ poäng och en fjärdeplats.

  Fullständiga resultat

  Vårturneringen har startat

  Årets vårturnering har nu börjat, och kommer att pågå hela Kristi himmelsfärdshelgen. Efter några sena avhopp blev det till slut 27 deltagare.

  Totalt spelas det sju ronder med betänketiden 90 minuter + 30 minuter efter drag 40 + 30 sekunder per drag.

  Partierna på de åtta högsta borden livesänds här.

  Lottning och resultat.

  Toppborden i rond 1: Henrik Karlsson-Simon Olsson på bord 1 och Lennart Eversson-Emma Larsson på bord 2.

  Vladyslav vann blixt-KM

  Tisdagen efter “stora” KM, dem 23 april, spelades årets blixt-KM, som samlade 23 deltagare.

  Vladyslav Rogoz tappade bara en poäng på de nio ronderna och tog därmed hem klubbmästartiteln.

  • 1. Vladyslav Rogoz, 8 p / 9
  • 2. Simon Olsson, 7 p
  • 3. André Thyberg, 6½ p
  • Ratingpris: Christoffer Martinelle, 5½ p

  Fullständiga resultat finns här.

  Övriga deltagare tittar intresserat på det sista partiet i turneringen, Daniel Jogstad mot Adam Ståhlberg. Partiet slutade remi. Foto: Simon Malm.

  André Thyberg blev klubbmästare 2024

  I torsdags, den 18/4, spelades sista omgången av årets KM, med hela 52 deltagare uppdelade på fem grupper. Alla grupperna hade

  I A-KM säkrade André Thyberg titeln genom att ta remi i finalpartiet mot Adam Ståhlberg (hade Adam vunnit hade han blivit klubbmästare).

  • 1. André Thyberg, 6 p / 9
  • 2. Adam Ståhlberg, 5½ p
  • 3. Vladyslav Rogoz, 5½ p

  I B-KM hade Daniel Diaz-Roncero en ointaglig ledning inför sista ronden, där han mötte Mate Nagy. Mate vann partiet och kom därmed tvåa.

  • 1. Daniel Diaz-Roncero, 7 p
  • 2. Mate Nagy, 6 p
  • 3. Anton Silfver, 5½ p

  Klas Skytt spelade sista rondens parti i C-KM i förväg och hade därmed skaffat sig en ointaglig ledning. Asker Davidsson hade visserligen kunnat komma upp på samma poäng men hade förlorat det inbördes mötet (som är första särskiljningskriteriet i Bergergrupper). Nu spelade Asker remi i sista ronden, men det räckte ändå till en andraplats.

  • 1. Klas Skytt, 6½ p
  • 2. Asker Davidsson, 6 p
  • 3. Tony Tolic, 6 p

  D-KM tappade tidigt en spelare när Andreas Ståhlberg tvingades bryta pga andra åtaganden. Enligt tävlingsbestämmelserna för Bergerturneringar ströks alla Andreas’ resultat eftersom han bara hade spelat färdigt två partier (vinst mot Istvan och förlust mot Emma), så max antal poäng i D-KM är 8. Gruppen vanns av Oscar Bylund före Gustav Martin och Emma Larsson.

  • 1. Oscar Bylund, 6½ p / 8
  • 2. Gustav Martin, 6½
  • 3. Emma Larsson, 6

  E-KM, slutligen, hade 12 deltagare och spelades därför som nordisk schweizer. Här vann Ludvig Viveland före Noah Leijon och Kaj Lundgren.

  • 1. Ludvig Viveland, 7½ p
  • 2. Noah Leijon, 7 p
  • 3. Kaj Lundgren, 6½ p

  Fullständiga resultat

  LASS spelade kval till Kadettallsvenskan

  Helgen 13-14/4 spelades kval till kadettallsvenskan (lag-SM för spelare upp till 16 år). Kvalet var uppdelat på två tävlingar, en i Helsingborg och en i Stockholm. LASS ställde upp med ett lag i den norra kvaltävlingen, där vi var det enda laget som inte kom från Stockholm. I laget ingick Mate Nagy, Emma Larsson, Elin Larsson, Noah Leijon, Jypotisman Nag och Hector Morrison.

  Tävlingen spelades i 6 ronder med betänketiden 45 min + 10 s / drag. LASS vann tre matcher och spelade en oavgjord, vilket räckte till en sjätteplats av de 13 lagen. Tyvärr räckte det inte för att kvala in till finalen (bara tre lag gick vidare från varje kvaltävling).

  Bästa poängplockare av LASSarna blev Mate med fyra vinster, en remi och en förlust.

  Resultat Stockholm och Helsingborg.

  Finalen spelas den 10-11 augusti med lag från SS Manhem, Lunds ASK, Kålltorps SS, Kristallens SK, Wasa SK och Trojanska hästen.

  Kristallen SK:s vårblixt 18/4

  För att vara en kvällsblixt i Stockholm mitt i veckan var LASS överraskande välrepresenterat i Kristallens vårblixt. Mattias Nörager, Anna Krantz, Kristina Flynner och jag själv (Fredrik Andersson) styrde kosan mot Katarina Södra skola på torsdagkvällen för att delta.

  Tidskontrollen var 3 minuter med 2 sekunders inkrement, och tävlingen startade med ett LASS-derby redan i första ronden när Mattias och Kristina lottades mot varandra och det visade sig att den rutinerade blixträven Mattias drog längsta strået.

  I andra ronden var det dags för nästa LASS-derby då jag skulle spela svart mot Anna. Partiet var jämnt ända tills Anna gjorde en överilad bondeframstöt i centrum och efter några avbyten kunde jag binda Annas löpare till hennes dam, och så småningom vinna den. Pjäs upp kunde jag sedan leda mina styrkor till seger.

  I båda mina senaste GP-turneringar (Växjö och Norrköping) har jag spelat mot Kristallens 15-årige löfte Filip Dingertz och förlorat båda partierna. När vi småpratade efter partiet i Norrköping nämnde jag att det kanske kunde bli ett tredje möte på kort tid eftersom jag anmält mig till vårblixten, och nu i rond 3 visade det sig vara dags. Partiet blev minnesvärt, i alla fall för mig, och därför kan jag återge vissa delar av det nu i efterhand.

  När jag satte mig vid brädet satt Filip redan där och jag hälsade med ett “Vad var det jag sa!” varpå han replikerade “Vi får väl se om det blir tredje gången gillt.”. Efter sedvanliga lyckönskningar började partiet. Jag spelade svart och följande ställning uppkom:

  Här har vit just spelat 10. b4 med hotet b5 följt av Sxe5 om jag flyttar min springare. Här var jag först orolig över att redan ha gjort bort mig men sedan såg jag en möjlighet att gillra en fälla. Jag spelade 10. … a5 varefter följde 11. b5 Sd4 12. Sxe5 och här hade jag sett möjligheten 12. … Lf6.

  Här kan vit inte spela 13. Sf3 på grund av 13. … Sxf3+ och 13. Lf4 faller på 13. … g5. Filip spelade 13. f4 och jag svarade 13. … Lxe5 14. fxe5 Sb3.

  Vits bästa fortsättning är att acceptera kvalitetsförlust och spela t ex Le3 då vit enligt datorn bara står lite sämre. Filip missade dock mitt andra hot i ställningen och spelade 15. Tb1 varefter jag vann pjäs med 15. … Dd4+. Trots hårdnackat motstånd kunde jag sedan hålla min fördel och byta ner till ett vunnet slutspel. Revanschen var min! Ack så skönt!

  Efter fyra ronder hade Mattias genomlevt en av de värre schweizerhissar jag sett. Han vann som sagt mot Kristina i rond 1, förlorade sedan mot vinnaren av SM-blixten Lars Wålinder, slog orankade Vincent Rojas i rond 3 och därefter följde en förlust mot förre svenske mästaren Jung Min Seo. Därefter började han möta mer jämbördigt motstånd och efter starkt spel genom hela turneringen blev han bäste LASS-are med 7 poäng av 13 möjliga.

  Jag själv stannade på 6 poäng vilket jag känner mig klart nöjd med. Anna tog 4 poäng efter att bland annat ha triumferat i ännu ett LASS- och tillika familjederby mot storasyster Kristina som stannade på 2 poäng.

  Efter turneringen var Mattias tvungen att påbörja sin långa bilresa hem, men vi andra som bara hade en kort promenad till Kristinas lägenhet, passade på att mellanlanda och fira våra framgångar på en av Söders många pubar. Två Duvel har sällan smakat så gott.

  Till sist vill jag tacka arrangörerna för ett fantastiskt arrangemang. Att genomföra en 13-ronders blixtturnering med tillhörande fikapaus (med gratis fika dessutom!) på under tre och en halv timme är en bedrift. Jag återvänder gärna och spelar denna turnering fler gånger.

  Fullständiga resultat finns här: https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=13847&round=1

  Fredrik Andersson

  LASS-framgångar i Norrköping

  Under påskhelgen 29 mars-1 april spelades Påskturneringen på Grand Hotel i Norrköping. Turneringen ingår i Svenskt Grand Prix-serien, men har lite annorlunda spelform än de andra GP-turneringarna, med längre betänketid och fler långpartier.

  Som vanligt ställde ett gäng LASSare upp både i huvudturneringen och lilla turneringen (för spelare under 1600 i rating den 1/2). Själv spelade jag inte, men var med som domare i lilla turneringen.

  I huvudturneringen utmärkte sig Vladyslav Rogoz genom att komma på 11:e plats av 118 deltagare på 5½ poäng av 8 möjliga, och en ELO-prestation på 2297. Vladyslav slog flera 2200- och 2100-spelare och spelade remi mot IM Bengt Lindberg. Den prestationen gav Vladyslav ett ratingpris och 55 ELO-poäng.

  Alla LASS-resultat i huvudturneringen:

  • 11. Vladyslav Rogoz, 5½ p / 8
  • 23. Simon Olsson (representerade Skara SS), 5 p
  • 32. André Thyberg, 5 p
  • 66. Rizo Pepic, 4 p
  • 67. Simon Malm, 4 p
  • 100. Asker Davidsson, 3 p
  • 103. Gustav Martin, 2½ p
  • 110. Fredrik Andersson, 2 p

  Fullständiga resultat i huvudturneringen.

  I Lilla Påskturneringen gjorde Emma och Elin Larsson bra ifrån sig och hamnade i sista ronden på bord 1 och 2. Emma slog mycket övertygande slutsegraren Alexander Kuzminov, som tidigare bara hade tappat en halv poäng, medan Elin spelade remi mot tvåan Chale Zheng, och blev därmed obesegrad. Emma tog hem tredjepriset och Elin kom efter särskiljning sexa och missade med en hårsmån att ta ratingpris.

  LASS-resultat i Lilla Påskturneringen:

  • 3. Emma Larsson, 6 p
  • 6. Elin Larsson, 5½ p
  • 43. Ludvig Viveland, 1½ p
  • 44. Kristina Flynner, 1½ p

  Fullständiga resultat i Lilla Påskturneringen.

  Bord 1 och 2 i sista ronden av Lilla Påskturneringen. Närmast kameran partiet Alexander Kuzminov – Emma Larsson, och bortom dem Chale Zheng – Elin Larsson.

  Schackfyran och LASS-cupen på Ljunkan

  LASS-cupens vinnare Charlie Bjurström i mitten flankeras av tvåan Kalle Granath och trean Tristan Carlqvist

  Igår lördagen den 13 april spelades såväl Östergötlands distriktsfinal av Schackfyran som nybörjartävlingen LASS-cupen, på Anders Ljungstedts gymnasium. Schackfyran spelades på förmiddagen och resultaten finns på Östergötlands Schackförbunds hemsida. Många lassare ställde upp som domare, kioskpersonal och andra funktionärer. Tack samtliga för en bra och viktig insats!

  På eftermiddagen spelades nybörjarturneringen LASS-cupen för barn upp till 15 år, med fyra ronder utan klocka och 3-2-1 system. Några av deltagarna går i LASS nybörjargrupp, men de de flesta var helt nya, och blev i samband med tävlingen medlemmar i LASS. Vi välkomnar våra nya medlemmar!

  Samtliga deltagare fick plaketter, och topptrion fick fina pokaler.

  Resultat från LASS-cupen finns här.

  LASS-framgångar i Snabbschacks-SM för knattar och miniorer

  Sent omsider kommer här en liten rapport om Snabbschacks-SM för knattar och miniorer, som spelades i Falköping lördagen den 23 mars. I den yngsta klassen, knattar, hade LASS två deltagare. Stina Ström kammade hem 14 poäng (tävlingen spelas med 3-2-1 system) och Abhaj Munjulury tog 13 poäng. Knatteklassen vanns av Sebastian Shi från SK Rockaden, Sthlm.

  I miniorklassen var LASS representerade av fem spelare som alla gjorde bra resultat, och varav tre slutade i topp 10 bland 59 deltagare. Vincent Björkert tog 14 poäng och Jyotisman Nag 16 poäng. På nionde plats kom Felix Pena Mälinen med 19 poäng, precis efter Elin Larsson som kom på åttonde plats med 20 poäng. Allra bäst av Lassarna lyckades Albin Andersson som med 20 poäng, men bättre kvalitetspoäng än Elin, tog hem femte platsen. Segrare i miniorklassen blev Leo Andreasson från Uddevalla SS.

  Fullständiga resultat

  Inbjudan till Vårturneringen 2024

  Den traditionella Vårturneringen spelas som vanligt under Kristi himmelsfärdshelgen, den 9-12 maj. Vi spelar en 7-ronders schweizerturnering med långpartier. Precis som i fjol är tävlingen också DM för Östergötland.

  Mer information finns i inbjudan.

  Anmäl dig här.

  Lista på anmälda.

  LASS-dominans i Kenneruds minnesblixt

  Adam Ståhlberg drog längsta stråt när den årliga Kenneruds minnesblixt spelades på långfredagen. Det var dock med minsta möjliga marginal, före Peter Halvarsson och Fredrik Gidmark. Sexa kom även Mattias Nörager.

  Samtliga resultat

  Inbjudan till öppna blixt-KM den 23/4

  Tisdagen den 23/4, veckan efter sista ronden i KM, är det dags för nästa KM! Den kvällen spelas nämligen årets öppna blixt-KM. Vi spelar 9 ronder med betänketiden 3 minuter + 2 s / drag.

  Tävlingen är öppen för alla medlemmar i svenska schackklubbar men man måste vara medlem i LASS för att kunna ta hem klubbmästartiteln.

  Mer information finns i inbjudan.

  Anmälan sker här.

  Lista på anmälda spelare.

  KM och påsken

  Nästa helg är det som bekant påsk. För att inte KM skall inkräkta på helgen så blir håller klubben inte öppet på skärtorsdagen 28/3 eller på tisdagen den 2/4.

  Rond 8 i KM är uppdelad på två veckor. B-, D- och E-grupperna spelar tisdagen den 26/3, medan A- och C-KM spelar torsdagen efter påsk, den 4/4.

  För den som gärna vill spela schack i påsk så finns det två öppna turneringar i Östergötland att välja på: på långfredagen spelas Kenneruds Minnesblixt i Skänninge, och under hela helgen så pågår Påskturneringen i Norrköping. Vi hoppas få se många LASS-medlemmar där!

  Glad Påsk!

  Andralaget bäst igen!

  Idag spelade sista ronden i allsvenskan. Man skulle kunna tro att vi passerat den jobbigaste perioden för bortamatcher i vinterns tecken, men nattens temperaturdropp samt blötsnö gjorde att redan när jag skulle gå till bussen imorse så var det total isgata i Lambohov. Att ta elsparkcykeln fanns inte på kartan.

  Jag skulle spela för förstalaget mot serieledande Örebro, vi hade gott om tidsmarginal och jag satte mig i Ingvars bil med Jörgen och Klashed. Adam körde med Jogstad, Vladyslav och Leo. Börjar av resan var lugnt, men när vi kommit en bit så var skuggpartierna ren is och Ingvar kör dubbfria vinterdäck. Det släppte ett antal gånger med kanske inte helt glada tillrop från passagerarna i alla lägen. Vi kom dock fram utan problem. Väl framme så kunde vi notera att serieledande Örebro hade ett lag där det skiljde ca 100 poäng per bord till deras favör. Spellokalen var riktigt bra, ett modernt gymnasium mitt i stan.

  Vladyslav var den som kopplade ett rejält grepp tidigt och vann snabbt. I övrigt såg det ganska stabilt ut. Jag spelade mitt vanliga svar på Sicilianskt mot Krister Jönsson och fick följande ställning:

  Här spelade jag d5, varvid exd5 följdes av Lc2. Här hade jag förväntat mig Lc8, men dxe5 kom och jag slog Lxf5. Jag tänkte att jag borde ha lite fördel med häst för två bönder och ändå lite svag kungsställning för svart. Men min dåliga utveckling kombinerat med en hög centrumbönder gjorde det svårnavigerat. Ett antal drag senare:

  Vit vid draget och nu började jag bränna lite tid för hur tusan man skulle ställa upp sig och ha för spelidé nu. Svart har ändå ganska enkla idéer med a5 och La6, kombinerat med centrumbönderna och allt känns allt annat än stabilt. Jag manövrerade på utan att hitta direkt fördel och efter dubbla tornbyten stod snarast Krister lite bättre. Farbror datorn berömmer faktiskt vårt spel över lag och till slut ebbade det ut i remi.

  Under tiden hade Leo och Adam båda tappat kontrollen och förlorat. Och resten av partierna slutade remi, de var rätt jämna där Jörgen kanske hade bäst chanser att vinna. Det gjorde att vi förlorade med 4½-3½. När mobilen var påslagen kunde man inte annat än skratta när vi ser att andralaget hade gjort det igen. De vann sin match starkt mot Västerås SK II (som gav två w.o hemma!!!) och passerade förstalaget i tabellen. Den som minns fjolårets allsvenskan kan notera att samma sak hände även då! Stark insats här av Mate och Daniel Diaz Roncero som slog starkare motstånd.

  Tredjelaget slog bottenlaget SK Hammarö med 4½-3½.

  Hemmamatch där det även noterades att klubben fyllde 123 år dagen till ära:

  Fjärdelaget spelade seriefinal borta mot Skärblacka/Gusum-alliansen och körde fullständigt över motståndet i en på papperet helt jämn match. En halvpartipoäng var det enda LASS’arna släppte! Stort grattis till fjärdelaget under Emmas lagledarskap som därmed vann sin division 3 grupp och tar laget till division 2 nästa år.

  Klubben har verkligen enorm bredd!

  Tack till alla som spelat under året och försvarat klubbens färger. Nästa år kanske förstalaget kan visa var skåpet ska stå och fjärdelaget får ta i från tårna för att hänga kvar i division 2. Ses då!

  Adam vann marsblixten

  Årets första månadsblixt spelades torsdagen den 14/3 och samlade totalt 21 deltagare.

  Inför sista ronden låg Adam Ståhlberg i ensam ledning på 5½ poäng, tätt följd av vår nye medlem Oliver Pavlic (som tidigare har spelat i Skövde) på 5 poäng och Leo Odell-Johansson på 4½. Det blev ett direkt finalparti mellan Adam och Oliver. Adam vann och tog därmed hem slutsegern, före Leo och Daniel Jogstad som tog sig förbi Oliver på bättre kvalitetspoäng. Ratingpriset (för spelare under ELO 1800) togs hem av Arvid Rosén.

  • 1. Adam Ståhlberg, 6½ p av 7 möjliga
  • 2. Leo Odell-Johansson, 5½ p
  • 3. Daniel Jogstad, 5 p
  • Ratingpris: Arvid Rosén,

  Fullständiga resultat

  Finalpartiet Oliver Pavlic – Adam Ståhlberg vanns av Adam som därmed tog hem turneringssegern.

  LASS-Cupen – Nybörjartävling för barn 6-15 år 13 april

  Linköpings Allmänna Schacksällskap vill ta tillvara på det stora schackintresse som finns just nu och bjuder därför in barn 7-15 år gamla till nybörjartävlingen LASS-Cupen lördagen den 13 april k 14-16 på Anders Ljungstedts gymnasium. Tävlingen spelas utan klocka och alla deltagare får pris! Anmälningsavgiften är 20 kr. För nya medlemmar ingår medlemskap i LASS för 2024.

  Läs inbjudan här

  Jörgens stormästarskalp från Växjö

  För två veckor sedan, den 9-11 februari, spelades GP-tävlingen Elite Hotels Open i Växjö, med sju LASSare i huvudturneringen och två i den “lilla” sidoturneringen (för tävlare under 1600 ELO). Bäste LASSare blev Jörgen Fransson, som kom på 23e plats av 158 deltagare och blev bäste spelare över 65 år.

  Jörgen stod för en riktig skräll i sjätte ronden när han slog ingen mindre än GM Jonny Hector (ELO 2449 och svensk mästare 2022). För dem som inte följde med i livesändningen kan partiet spelas genom att klicka här.

  Totalt deltog sju LASSare i huvudturneringen:

  • 23. Jörgen Fransson (ELO 2134) 5½ p av 8 möjliga
  • 74. Peter Halvarsson (1919) 4 p
  • 88. Per Ahlström (1770) 4 p
  • 93. Fredrik Qwarfort (1783) 3½ p
  • 95. Mårten Garner (1797) 3½ p
  • 99. Peter Nyberg (1848) 3½ p
  • 115. Fredrik Andersson (1509) 3½ p

  I den “lilla” sidoturneringen för spelare under ELO 1600 deltog två LASSare:

  • 33. Torgil Svensson (1180) 4 p
  • 47. Albin Andersson 3½ p

  För den som vill läsa mer om turneringen har Fredrik Andersson har skrivit en trevlig artikel.

  Uppdatering av ratingsystemet den 1/3

  Det pratas rätt mycket om att det är inflation i rankingsystemet – de starkaste spelarna i världseliten har fått högre och högre ratingtal de senaste decennierna – men enligt FIDE är det faktiskt ett större problem att det just nu är deflation i ELO-talen, där spelare som inte ligger i absoluta toppen får lägre och lägre rating trots att de inte spelar sämre än förut. Åtminstone i vår klubb tror jag en hel del spelare har märkt av det.

  För att göra något åt det här problemet så har FIDE beslutat att göra några mindre ändringar i hur ELO-talen beräknas från och med mars i år, och dessutom att alla spelare under ELO 2000 kommer att få högre rating den 1/3. Man får en större “bonus” ju lägre ranking man har. Effekten blir att man komprimerar ratingskalan under 2000, så att det blir större skillnad i spelstyrka mellan t ex ELO 1500 och ELO 1600 (tidigare var det ju så att det var stor skillnad i spelstyrka mellan ELO 2500 och 2600, men ganska liten skillnad mellan 1500 och 1600).

  SSF skriver mer om ändringarna här. Bland annat finns en tabell på hur ELO-talen förändras.

  Observera att detta är något som FIDE har beslutat och det gäller över hela världen. Oavsett vad man tycker om ändringarna så kan varken klubben eller SSF göra något åt dem. Men om du ser att du har mycket högre rating än tidigare på marslistan så är det inget fel, utan helt avsiktligt.

  Valberedningens förslag inför årsmötet

  På torsdag 22/2 kl 18.00 är det dags för årsmöte. Här följer valberedningens förslag inför årsmötet:

  § 9 Ordförande

  Omval av Ofelia Thörnqvist.

  § 10 Övriga styrelseledamöter

  Omval av Peter Halvarsson, Stefan Andersson, Sam Grundel, Mårten Garner, Magnus Olsson och Fredrik Qwarfort. 

  § 11 Två styrelsesuppleanter

  Omval av Anna Krantz samt nyval av Peter Nyberg.

  § 12 Två revisorer

  Omval av Archie Tonkin och Klas Skytt.

  § 13 Revisorssuppleanter

  Omval av Henrik Karlsson.

  § 14 Tävlingskommitté

  Omval av Mårten Garner (sammankallande), Fredrik Qwarfort, Magnus Olsson, Sam Grundel och Simon Malm.

  § 15 Ungdomskommitté

  Omval av Stefan Andersson (sammankallande), Mårten Garner och Daniel Jogstad.

  § 16 Lagledarkommitté

  Omval av Fredrik Qwarfort (sammankallande), Ingvar Carlsson och Simon Ivarsson.

  § 17 Valberedning

  Valberedningen har bestått av Ingvar Carlsson och Simon Ivarsson. Ingvar önskar avgå.

  Elite Hotels Open 2024

  I helgen spelades Elite Hotels Open i Växjö, en deltävling i Svenskt Grand Prix och för mig (Fredrik Andersson) blev det en ovanligt omtumlande upplevelse.

  Tävlingen spelades enligt sedvanligt GP-format med fyra snabbschackspartier (15 min+5 s/drag) på fredagen och två långpartier (90 min+30 s/drag) vardera på lördagen och söndagen.

  Innan jag berättar om mina upplevelser vill jag nämna övriga LASS-ares resultat. Bäste LASS-are blev Jörgen Fransson på 5.5 poäng och en hedrande 23:e plats. Han tog dessutom en mycket meriterande seger som jag berättar mer om nedan. Bland LASS-arna följde sedan Peter Halvarsson på 4 poäng, Per Ahlström 4, Fredrik Qwarfort 3.5, Mårten Garner 3.5 och Peter Nyberg 3.5. I Lilla turneringen (för spelare rankade under 1600) tog Torgil Svensson 4 poäng och Albin Andersson 3.5. Hur gick det då för mig? Läs vidare så ska jag berätta.

  I första ronden lottades jag mot LASS egen Peter Halvarsson och det började inte bra. Redan efter Peters fjärde drag stod det klart att jag skulle förlora pjäs. En av mina patenterade öppningskatastrofer var under uppsegling med andra ord. Jag gjorde vad jag kunde för att hitta motspel och förvecklingar men Peter var säkerheten själv och vann lätt partiet.

  I de övriga snabbschackspartierna spelade jag visserligen bättre, men mina motståndare var starkare än jag och när jag lämnade spellokalen för att gå ner på Bishop’s Arms stod jag på noll poäng efter fyra snabbschacksronder. Det blev gravöl istället för firande för min del. Jag orkade inte ens känna mig besviken. Inombords skrattade jag mest åt eländet och undrade hur länge pinan skulle fortsätta och om jag över huvud taget skulle få med mig någon poäng hem.

  På lördagförmiddagen tvingade jag mig själv att sluta deppa. I första långpartiet skulle jag spela vit mot Emil Lilja från Vaggeryd, rankad 1619 att jämföra med mina 1509. Detta parti började betydligt bättre än första snabbschackspartiet dagen innan för redan i drag 6 är min motståndare ouppmärksam och spelar 6. … e5 i en ställning där jag bara kan ta två gånger och vinna bonden eftersom en av bondens försvarare är bunden. Draget därefter kunde jag dessutom ställa min löpare på d6 och förhindra hans rockad.

  Efter det blev spelet vilt och komplicerat och vi gör båda många misstag men jag har övertaget ända tills jag spelar mitt 16:e drag 16. h3 och följande ställning uppkommer:

  Här kan svart utjämna genom att spela 16. … Dxf2 och datorn säger lika spel. I realiteten blir ställningen då mycket svårspelad för vit på grund av de halvt om halvt hängande pjäserna på g5 och f7 och det är tveksamt om jag hade klarat av att reda upp dessa svårigheter utan materialförlust.

  Min motståndare spelade dock 16. … Dc7? för att hota den dödliga avdragaren Sd3+. Problemet för svart är att efter 17. Kb1 har avdragshotet förvandlats till en bindning.

  Svart svarade med en egen bindning i form av 17. … Tf8 men efter 18. hxg4 ser det mörkt ut för svart.

  Det hotar Txh7#. Svart försökte med 18. … h6 men det följde 19. Txh6 som förnyar matthotet och tornet kan inte slås på grund av Th1+ med matt i nästa drag. Partiet slutade 19. … Txf7 20. Th7+ Kg8 21. Txf7 uppgivet.

  Därmed hade jag i alla fall spräckt nollan och nu väntade vit mot 17-årige Gustav Dingertz, Kristallens SK (1764) i rond 6. Jag hade redan fått stryk av hans något högre rankade lillebror Filip i snabbschacket och mitt minne av mitt första långparti mot Gustav ett och ett halvt år tidigare var … smärtsamt. Hur skulle då detta gå?

  Hoppet återvände då Gustav inte verkade vara bekant med öppningsvarianten vi spelade och efter 10 drag hade han gjort av med 30 min medan jag fortfarande hade mer tid än jag startade med och datorn värderar ställningen till +1.5 i min favör.

  Min fördel växte stadigt i mittspelet tills Gustav valde att offra en pjäs för två bönder för att befria sina pjäser och skaffa sig en fribonde. Jag lyckades erövra fribonden i utbyte mot en av mina bönder och vi gick in i ett komplicerat slutspel där jag initialt står på vinst. Jag spelar dock slutspelet svagt och gör till sist en katastrofal felbedömning och byter av sista tornparet och partiet mynnar ut i remi.

  Trots det snöpliga slutet på partiet är jag betydligt gladare när jag sätter mig på Bishop’s Arms än dagen innan och när kvällens hjälte Jörgen Fransson dyker upp utbryter stort jubel vid LASS-bordet. Jörgen har nämligen lyckats med bedriften att besegra …, nej, förresten, ‘pulvrisera’ heter det, självaste Jonny Hector. En fantastisk prestation!

  På söndagmorgonen väntade svart mot Zdenko Tencic, Vaggeryd (1737) och han bjöd på Grand Prix-attacken i Sicilianskt som jag inte var särskilt bekant med. Spelet är dock jämnt en bit in i mittspelet när min motståndare gör en taktisk miss och förlorar en bonde. Hans försök att reda upp situationen och vinna tillbaka bonden gör bara saken värre och efter ytterligare ett antal drag har jag en garderad fribonde på c3 och dubblerade torn på andra raden. Följande ställning uppkom efter vits 35. Se4:

  Här ska jag bara ro hem segern med 35. … f5 med hotet Tf2! ifall springaren flyttar men av någon anledning såg jag inte Tf2 och spelade 35. … Dc6 istället för 35. … f5. Min motståndare kunde då byta ett tornpar med 36. Te1 och efter fortsatt svagt spel i tidsnöd från min sida kunde han aktivera sin dam, skaffa sig en egen fribonde och dessutom säkra evig schack. Efter 49. Df5+ såg det ut så här:

  Här tänkte jag bjuda remi och gå på lunch men jag bestämde mig för att göra ett sista försök och spelade 49. … Dg5 med förhoppningen att han skulle glömma bort sitt torn när min fribonde blev ogarderad. Det följde dock 50. g4+ Kh6:

  och här chockar min motståndare mig fullständigt genom att spela 51. Dxg5+?? och efter 51. … Kxg5 52. Tc1 Txc1+ 53, Kg2 Tg1+ var det dags för vit att sträcka vapen.

  I sista ronden väntade svart mot Mikael Ohlsson, Kalmar (1682). Jag kände redan när partiet började att jag var rejält uttröttad av de tre tuffa partierna i rond 5, 6 och 7 och hade väldigt svårt att fokusera mina tankar, de verkade leva ett eget liv. Min motståndare verkade vara i samma sits, i alla fall om jag tolkade hans kroppsspråk rätt. Ingen av oss ville dock erbjuda remi utan vi spelade båda aggressivt och vårdslöst och hoppades på att det skulle bli motståndaren som satte bort sig först. Vi klarade oss i 20 drag då följande ställning uppkom:

  Vit har just slagit min bonde på f5 och jag svarade med 20. … gxf2. Om vit nu spelar 21. Txf2 säger datorn 0.00 och vi kunde ha enats om remi med gott samvete. Min trötte motståndare spelade istället 21. Dxd7+? och efter 21. … Sxd7 gav han omedelbart upp.

  Detta var min vådliga resa i Elite Hotels Open 2024. Efter den katastrofala starten med 0 poäng i snabbschacket lyckades jag ta 3.5 poäng av 4 i långpartierna mot motståndare med nästan 200 poäng högre genomsnittsrating än min egen. Den slutspurten gav mig också segern i ratinggrupp 13 och 50 nya fräscha poäng i långparti-Elo. Vad som hände med min snabb-Elo har jag tyvärr glömt … Detta blev därmed den hittills bästa GP-turnering jag spelat.

  Tack till alla som orkade läsa ända till slutet!

  Fredrik Andersson

  Los tres caballos vinnare!

  Tremannablixten som vilat något år, körde i år igång igen till flera deltagares förtjusning.

  Nio lag deltog, där den första frågan blev tävlingsformen. Ville man spela berger (alla möter alla) eller 6 ronder schweizer? Efter lite överläggning tyckte tillräckligt många att berger var för jobbigt. Det skulle innebära 3×8 partier, lunchpaus och färdig framåt 17. Nu tog vi det raskare alternativet.

  Första ronden körde igång, som alltid tar det lite extra tid att komma igång, eftersom tävlingsformen är ganska unik. Varje rond, består av 3 omgångar, där spelarna i varje omgång möter en av de övriga i laget. Efter de 3 omgångarna har varje spelare mött alla tre i motståndarlaget och totalt 9 partier har spelats i matchen. Och det med tidshandikapp dessutom!

  Traditionen med lagnamn fortsätter, i år spelade bland annat Stofilerna, Löparna med öron, Team tjocka släkten med flera. Ronderna gick i gemytlig atmosfär, med svordomar, suckar och schackglädje. Tremannablixten handlar mer om att ha kul än att vinna till varje pris.

  Vinnare till slut blev Los tres caballos som bestod av André Thyberg, Daniel Diaz Roncero och Simon Malm. De gjorde det ointagliga rycket i sista ronden, genom att få w.o, då tävlingen avgjordes i första hand på partipoäng. Två blev Nonsens schack med Peter Nyberg, Leo Odell-Johansson och Mattias Nörager och trea Team Ståhlberg med David, Adam och Andreas Ståhlberg.

  Vi ses igen om ett år!

  Resultat (observera att spelarna i varje rond inte stämmer alls)

  Bollen är rund!

  I dagens rond var det dags för derby mellan LASS 1 och LASS 2. På papperet ska LASS 1 vinna, men det är som alla vet en annan sak i verkligheten. Spelarna känner till varandra och i ärlighetens namn är spelarna i andralaget ofta mer aktiva än förstalagets ibland bänkvärmande spelare.

  Matchlistan angav att det fanns alla möjligheter att detta skulle bli en jämn match. Det var på bord 1-3 som det fanns rankingskillnad, sen var spelarna inom 100 rankingpoäng på följande bord.

  Ronden började planenligt, det var enda matchen i LASS klubblokalen idag och alla partierna såg jämna ut efter första timman. Daniel Diaz gjorde minsta möjliga som vit och spelade en säker remi mot Mats på bord 1, vilket i ärlighetens namn gjorde matchen ännu jämnare på papperet.

  Daniel Jogstad på tredjebordet spelade svart mot Stefan Andersson, där det blev en najdorf där Stefan hamnade på efterkälken i angreppet och fick sträcka fram handen efter att kungen bjudits på dans.

  Vladyslav mot Nyberg var ett jämnt parti där enda orosmomentet var Nybergs klocka som gick ner väldigt fort. Men trots lite tid spelade Peter helt korrekt och remin var klar.

  Ifrån Ingvars håll hörde jag ett remianbud, vilket jag, fullt upp med mitt eget parti, inte tog som ett gott tecken. Det var det inte heller. Simon visade varför han gått upp i Mästarklassen, han pressade tillbaka Ingvar och vann pjäs och därmed hela partiet. Nu började det se lite mörkt ut för förstalaget, för även Börje stod bra mot Leo. Och jag själv (Halvarsson), hade stått bra mot Mate i ett ganska svårspelat wienerparti, men klockan gick och när jag gjorde Ld2 här så såg jag problemet när jag skrev ner draget i protokollet. Problemet hade jag sett förut, men nu när klockan tickade så glömde jag bort idén igen….

  Ld2 spelade jag, varpå Sc4 finns. Jag spelade vidare Lg5 men det blir inte bättre än en merbonde för svart. Datorn ger att jag faktiskt har nära utjämnning ändå, men i praktiskt spel så lyckades jag inte mot Mate som spelade lugnt och helt korrekt resterande partiet och vann.

  Bredvid mig satt P-O Nordström som kommit tillbaka till LASS efter ett par decennier och spelade ett remiartat parti mot Ofelia. P-O och Ingvar stod innan partiet och diskuterade vem som börjat först i LASS nån gång på 70-talet. Men P-O underskattade springar mot löpare i detta skede i partiet:

  P-O spelade Se4 varför Ofelia bytte av och visade varför hästen kan vara jobbig. Efter att ha bytt h-bönderna fick Ofelia spela Sf7 och sen var det uppförsbacke:

  Adam och Klashed spelade jämnt hela partiet och på slutet inväntade dom att matchen skulle vara över så dom kunde ta remi, och över blev verkligen matchen.

  5½-2½… Till andralaget. Hej hopp!

  LASS III åket till Katrineholm som mönstrade ett lite starkare hemmalag. Siffrorna blev tyvärr stora, med endast Daniel Varro, Nils Lenti och Klas Skytt som fick remi, resten blev förluster.

  Fjärdelaget fick en muntrare resa till Västerås (jag vet inte för vilken gång i ordningen LASS och Västerås möts denna säsong, är det fjärde?).

  LASS I får slicka sina sår och iaf slicka sina sår i vetskapen att man ligger före LASS II i tabellen iaf.

  KM är lottat – spelstart på tisdag

  Nu är lottningen i årets KM klar. Det blev totalt 52 startande som fördelas på 5 grupper. Eftersom E-gruppen blev större än de övriga (12 spelare) så kommer den att spelas som en schweizerturnering med lottning efter varje rond. Grupp A-D spelas som bergergrupper (alla möter alla, “round robin”) så där är alla nio ronderna redan lottade.

  Grupp A
  Grupp B
  Grupp C
  Grupp D
  Grupp E

  Som vanligt spelar vi både på tisdagar och torsdagar. Vilken dag man spelar beror på vilken grupp man spelar i, men det går bra att byta speldag mellan tisdag och torsdag om båda spelarna är överens.

  Tisdagar: Grupp B, D och E.
  Torsdagar: Grupp A och C.

  Om ni undrar varför grupperna inte är indelade helt efter ranking så beror det dels på att gruppvinnarna från 2023 (Peter Nyberg, Samuel Enblom och Andreas Ståhlberg) har friplats i närmast högre grupp. Dessutom har vi flyttat upp två av de orankade spelarna på grund av tidigare prestationer. Oscar Bylund i grupp D hade LASK-ranking på över 1500 som junior, och Bengt Nilsson i A-gruppen vann KM 1998, och hade då nästan 2300 i LASK-tal!

  Vi önskar Bengt välkommen tillbaks i klubben – det skall bli spännande att se om de gamla takterna sitter i! Här är en artikel som han skrev efter KM-segern 1998, där han kommenterar sitt parti mot Janne Lindström.

  Spelet börjar på tisdag den 16/1 respektive på torsdag 18/1. Välkomna och lycka till!

  KM: sista anmälningsdatum 9/1

  Vi skulle vilja påminna om att sista anmälningsdatum för KM är tisdagen den 9/1.

  Startavgiften skall vara betald när vi lottar den 11/1. Spelare som inte är markerade som betalda i startlistan den 11/1 riskerar att inte bli inlottade.

  Inbjudan med länk till anmälan finns här.

  Om du inte kan anmäla dig via nätet så kan det bero på att du inte har betalt medlemsavgiften för 2024 och därför inte blivit registrerad i medlemsregistret.

  Hör av dig till tävlingsledningen (adress i inbjudan) om du får problem eller behöver mer information.

  Missa inte Tremannablixten 21/1

  Under pandemin somnade tremannablixten in ett tag. Nu tar vi upp succétävlingen igen. Tremannalag, ni plockar ihop lag helt själva. I en match möter alla i det ena laget alla i motståndarlaget i tre ronder. Tidshandikapp utjämnar spelstyrkan. Alla lag har chansen att vinna. Alla som spelat minns många partier och roliga matcher!

  Inbjudan och mer information finns på ÖSF:s hemsida.

  Belgisk mellandags-öl-föreläsnings-blixt

  Globetrottern Max Wahlund var på genomresa genom vårt avlånga land och passade på att tacksamt dra i att ha en mellandagsaktivitet på klubben. Som boende i Bryssel sedan ett par år så fick Belgien bli ett tema.

  Hur det funkar i Belgiskt klubbschack hanns med, men framför allt visades några partier.

  Först ut var Belgiens starkaste spelare genom tiderna: Edgard Colle och ett parti mot Gösta Stoltz, en av Sveriges starkaste spelare:

  Sedan blev det en liten tävling att lista ut vilka som spelade ett annat Colle-parti av i mer modern tappning där svart använde sig av den udda varianten att först spela Ld7 och sedan spela Lg4. Det var taget från Ding Liren mot Nepo i det avgörande VM-partiet, något som undertecknad kom på efter litet tag. Schweizisk (Max hann inte hitta Belgisk) choklad blev priset!

  Sedan gick vi vidare i att visa ett av Max egna partier från Belgiens allsvenska, där han mötte en man som spelade för en liten ort där det i princip bara finns ett kärnkraftsverk. Max motspelare började med att tänka i 20 minuter efter Max chockerande 1.e4 innan e6 kom. Därefter spelade Max 2. Sf3 varpå Sc6 kom efter ytterligare 10 minuters betänketid. Sen följde fler knepiga drag från svarts sida, varför följande ställning uppkom som Max valde att kalla för den “Belgiska kärnkraftsgambiten”.

  Efter detta följde en blixtturnering där alla 8 deltagarna mötte varande. Dock fick den lägre rankade spelaren välja mellan att spela antingen Colle som utgångsställning (1. d4 d5 2.Sf3 Sf6 3. e3) eller kärnkraftsgambiten (se ovan) eller vanligt schack.

  Det skulle visa sig att kärnkraftsgambiten var fruktansvärt svår att försvara som svart. Det prövades både lång och kort rockad, eller tom att gå med kungen via f8 till g7. Inget av alternativen hade några som helst överlevnadsgrader.

  Efter sju ronder så vann Max, men så kan vi ju inte ha det. Asker och Adam delade andraplatsen varvid ett armageddon-parti följde där Adam med svart fick spela kärnkraftsgambiten men vit behövde vinna. För Adam räckte remi. Adam lyckades här faktiskt få ihop något spelbart och vann till slut det åtråvärda första priset i form av en rejäl “boll” med Schweizisk choklad!

  Resultat i blixten: (här finns fullständiga)

  Till slut, ett stort tack till Max för underhållningen. Alltid lika trevligt!

  Inbjudan till KM 2024

  Klubbmästerskapet 2024 startar den 16 januari och håller på till den 18 april.

  Som vanligt spelar vi 9 ronder i Bergergrupper (alla möter alla) om 10 personer, indelade efter ranking. Betänketiden är 90 minuter mer 30 sekunders tillägg per drag. Spel på tisdagar och torsdagar med uppehåll över påsk. Speldatum finns inlagda i kalendern.

  Observera att vi lottar redan den 9 januari för att alla skall veta i god tid om de spelar på tisdagar eller torsdagar. Både startavgift och medlemsavgift för 2024 skall vara betalda innan dess för att man skall bli inlottad (vi kan göra undantag om någon vill skjuta på betalningen – kontakta i så fall tävlingsledningen).

  Inbjudan med alla detaljer finns här.

  Anmäl dig här eller direkt till Fredrik Qwarfort.

  Lista på anmälda spelare.

  Välkomna!

  Mate bästa poängplockare i Malmö Open!

  December månad betyder för många schackspelare Malmö Open. I år var det nära deltagarrekord i Rådhushallen, 229 i Malmö Open och 85 i MSF Open, totalt 314 spelare.

  En charm med Malmö Open är att alla spelar i samma lokal. Även om det i december, med stengolv i lokalen, är ett enda långt ekande av nysningar och harklingar. Annars var det trots antalet spelare ganska rymligt i lokalen, man har tagit bort projektor för livepartier och bänkrader för det.

  Första fredagskvällen är det snabbschack, 15 minuter + 2 sekunder per drag. I rond två mötte jag FM Paulius Meskenas och vann pjäs. Dock så fick han tillbaka material men jag fick till turneringens mattställning till slut!

  Mate vann starkt sista snabbschacksronden mot en 1900-spelare. Han fick high-five av mig och nånstans i glädjen så glömde han av att rapportera.

  Daniel gjorde även han stark insats i sista snabbschacksronden och slog Peter Petkovic.

  Jogstad hade det tuffare i samma rond och fick sträffa fram näven mot FM Arne Matthiesen. Ronden innan spelade han dock en stark remi mot IM Bengt Lindberg!

  Fredrik hade en tuff snabbschackskväll och fick finna sig i att Kristina (i MSF Open förvisso) hade fler poäng efter första kvällen.

  Mårten var nöjd med 50% på snabbschacket.

  Fredagskvällen bjöd sedan på mat, dryck och analyser på Bishops Arms. På bishops såg vi dock att det stod 0-0 w.o i Mates parti, jag meddelade om korrigering till tävlingsledningen, men nästa rond var redan lottad. Och.. Mate skulle möta samma spelare igen! Många protesterar säkert här, man kan väl inte möta samma spelare två gånger, men jo. Det kan man faktiskt. Ett parti med w.o räknas ur lottningshänseende som ospelat. Så dom fick, om än lite konfunderade, spela igen nästa morgon, med samma färger fast då långparti. Mates motståndare fick tyvärr revansch.

  Lördagsmorgonen bjöd för mig på en riktig långkörare mot en 1580 spelare, ett sånt där parti man ska vinna. Jag kom i vinstställning med valde fel variant och det gick ner till ett olikfärgat bondeslutspel med merbonde för mig. Vad hjälper det, man vinner inte ändå.

  Jogstad hade delite trögt under långpartierna och som extra krydda på turneringen så fick han i sista ronden möta FM Ramsdal på 2420 i ELO och slutade på 4½ poäng. Jag mötte två 2050-2100 spelare sista två ronderna och hade i båda partierna bud på mer, men båda slutade ganska rättvist med remi. Daniel, som siktade på att ta tåget 03.00 måndag morgon till Kastrup för flyg hem till Spanien över julen, fick ockå ihop 4½ poäng, vilket jag tror han är rätt nöjd med efter en period av lite sämre resultat. Mårten gjorde ett ok resultat med 3 poäng, även Fredrik med två poäng och Kristina Flynner fick tre remier som hon var nöjd med.

  Efter förlusten på lördagsmorgnen så visade Mate var skåpet ska stå. Första offret kom undan med remi, schackboxaren Stephan Kring 2046 i ELO (till höger i bild, inte Mate till vänster)

  Mate följde upp det med vinst mot Filip Dingertz 1883 och till sist en vinst mot Ghayth Tabaa 2026. Totalt 5/8 och bäste LASSare! 66 långparti-ELO plus och 56 snabbschack. Prestationsranking 2106.

  LASS gratulerar!

  Turneringen vanns av den högst rankade spelaren GM Li Min Peng på imponerande 7½/8 poäng.

  Resultatlista.

  Höstsäsongen avslutad med julmat och blixt

  Fredagen den 8/12 avslutades höstsäsongen med en traditionsenlig julmiddag.

  Kvällen inleddes som vanligt med mingel och tipspromenad och därefter blev det julmat. Fredrik Qwarfort, Simon Ivarsson och Daniel Jogstad hade ordnat med skinka, lax, ägg och sill, köttbullar, paj och andra läckerheter. och totalt 25 medlemmar lät sig väl smaka. Efter middagen var det dags för prisutdelning i LM och därefter spelades parblixt med 11 deltagande lag.

  Tipspromenaden, där Max Wahlund var vänlig nog att stå för frågorna, trots att han inte kunde vara med på festen, var lite mindre svår än vanligt. Här vann Mattias Sjögren som var ensam om att ha alla rätt, följd av inte mindre än fem personer med 12 poäng, nämligen (i ordning efter hur nära man kom på utslagsfrågan) Simon Malm, Daniel Jogstad, Mårten Garner, Leo Odell Johansson och Fredrik Andersson. Frågorna finns här (längst ner på sidan).

  Parblixten vanns av Daniel Jogstad och Peter Nyberg på 4 poäng av 5 möjliga, tätt följda av Mårten Garner och Leo Odell Johansson på samma poäng men med sämre kvalitetspoäng.

  Vi önskar alla medlemmar en God Jul och ett Gott Nytt År, samt välkomna tillbaks i januari!

  Ofelia tog SM-silver

  Under helgen 9-10/12 spelades SM i snabbschack för damer i Växjö. LASS representerades av Ofelia Thörnqvist, som kom på en meriterande andraplats efter rankingfavoriten WIM Cristine Rose Mariano. Ofelia var rankad femma och slog bland annat den nästan 300 ELO-poäng högre rankade Margareta Claesson.

  • 1. WIM Cristine Rose Mariano, SK Rockaden Umeå, 7 poäng av 7 möjliga
  • 2. Ofelia Thörnqvist, LASS, 5 p
  • 3. Erica Wigemo, SS Manhem, 4½ p
  Från vänster: Ofelia (2:a), Cristine (1:a), Erica (3:a) och Nellie Ståhl (bästa junior). Foto: Håkan Jalling.

  Fullständiga resultat

  På lördagen spelades också dam-SM i blixt. Även den turneringen vanns av WIM Mariano. LASS hade ingen deltagare i den turneringen, men Ofelias syster Helena tog hem tredjepriset, så det var en bra weekend för familjen!

  SSFs hemsida har en artikel med bilder.

  Daniel Jogstad vann Linköpingsmästerskapet

  Den 7/12 färdigspelades årets Linköpingsmästerskap. Turneringen samlade totalt 52 deltagare och spelades i åtta ronder med betänketiden 90 minuter med 30 sekunders tillägg per drag.

  Efter en hård och jämn turnering stod Daniel Jogstad som segrare på 7 poäng och blev därmed dubbel Linköpingsmästare – han vann nämligen också LM i snabbschack tidigare under hösten.

  De ordinarie priserna gick till:

  • 1. CM Daniel Jogstad, 7 p
  • 2. Simon Olsson, 6½ p (40 kvalitetspoäng)
  • 3. Leo Odell-Johansson, 6½ p (36 kp)
  • 4. Peter Halvarsson, 6 p (34 kp)
  • 5. Vladyslav Rogoz, 6 p (34 kp)

  André Thyberg tog också 6 p men hamnade på grund av sämre kvalitetspoäng utanför prispallen, men tog i stället hem ett ratingpris.

  Ratingpriserna vanns av:

  • R1: André Thyberg, 6 p (31½ kp)
  • R2: Mate Nagy, 5½ p
  • R3: Daniel Namvar, 4 p
  • R4: Gustav Martin, 3½ p
  • Bästa orankade spelare: Leon Asplund, 4½ p

  Bäst i ratinggrupp 1 var Leo Odell-Johansson som kom trea i hela tävlingen, men eftersom man inte kunde vinna både ett ordinarie pris och ett ratingpris gick ratingpriset till tvåan André.

  Fullständiga resultat

  LASS gör nu ett speluppehåll över jul och hälsar alla spelare välkomna tillbaks i januari!

  Inför sista ronden i LM

  Den här veckan spelas den åttonde och sista ronden i LM. Vi skulle vilja påminna om att det gäller en specialregel för sista ronden:

  Partier i sista ronden får inte skjutas upp, utan måste spelas senast på angivet datum (tisdag 5/12 för bord 1-13, torsdag 7/12 för bord 14 och upp).

  Det betyder att man inte kan byta speldag från tisdag till torsdag. Däremot går det bra att spela partier i förväg, så man kan byta från torsdag till tisdag.

  Rond 3 – Allsvenskan

  Idag spelade rond 3 i allsvenskan, vårt förstalag spelade hemma mot Kungstornet två och fjärdelaget hemma mot Örebro SS två.

  Innan vi kommit igång så dök två gamla bekantingar upp. Dels Olov Eklund som är uppväxt i Linköping och varit knatte och ungdomsspelare i en massa år i klubben. Dels Tim Nordenfur (tidigare Johansson) som var en av LASS större talanger i unga år. Båda var artiga nog att förlora i LASS lokal, det är hedervärt!

  I lokalen var även ett nytt ansikte, som var intresserad av att kanske börja spela. Det visade sig dock att gårdagskvällens krogrunda kanske höll på lite väl sent, eller kanske aldrig slutade. I vilket fall fick publiken helt enkelt avvisas från spellokalen utan större dramatik.

  Spelet gick vidare och LASS förstalag fick redan efter någon timmas spel matchen klar mot ett på papperet betydligt svagare Kungstornet II. Fascinerande tema på flera bräden var dam mot två torn. Se livesändning, välj rond 3.

  Fjärdelagets match var desto mer spännande. Lagledaren Emma stod förvisso bra i sitt parti, men när motståndaren dessutom gav bort både ett torn och gick i ett mattnät så var ställningen 4-3 till bortalaget med Tony Tolic kvar på förstabordet i ett spännande tornslutspel. Han hade tyvärr en bonde mindre, så det var ganska jobbigt läge. Efter en massa manövrerande och försök så fick tyvärr Tony sträcka fram näven och bortalaget vann med 5-3.

  LASS andralag möte Örebros förstalag som visade att Örebro var storleken större än LASS idag. De vann ganska programenligt med 6-2 mot LASS.

  LASS tredjelag var nära skräll mot Schack 08, Norrköpings andralag. Skiljde 250 poäng i snittranking, men LASS föll med minsta marginal 3½-4½. Vår Daniel Varro slog Stenman och P-O slog Tomas Löfgren, två starka insatser!

  Nu är det julledigt i allsvenskan, fjärderonden är 14 januari, då det bland annat blir derby, LASS ett möte LASS två.

  Istvan spelar EM-final

  Istvan Orci är inte bara en flitigt aktiv spelare över brädet, utan är också duktig på korrschack. Just nu går det riktigt bra för honom: genom delad seger i semifinalen i EM i schack 960 (Fisher random) så har han kvalificerat sig till final!

  Turenringen spelas som dubbelrondiga bergergrupper. Eftersom det är schack 960 slumpas utgångsställningen i partierna fram enligt speciella regler. Det var ursprungligen 42 personer i turneringen och nu återstår 10, varav Istvan alltså är en.

  Förr spelade man ju korrschack genom att skicka dragen som vanliga brev, men idag spelas de flesta tävlingar på officiella servrar på nätet. Trots det tar tävlingarna rejält med tid – finalen börjar den 5 december och beräknas hålla på till augusti 2025.

  Här är resultaten från Istvans semifinalgrupp. Man kan titta på partierna genom att klicka på resultaten.

  Och här är tabellen för finalen. Vi önskar Istvan lycka till!

  Julavslutning den 8 december

  Den 8 december klockan 19.00 är det dags för den traditionella julavslutningen för vuxna! (Ungdomsträningen brukar ha egna avslutningar)

  Sedvanliga nöjen och aktiviteter utlovas, inkl prisutdelning för LM!
  Kostnad ca 80:‐ där mat ingår. Medtag önskad dryck.
  Anmälan senast den 5 december till fredrik.qwarfort (at) gmail.com så vi kan planera matinköp/beställning.

  Betala gärna i förväg till plusgiro 49 61 30-6 eller Swish 123 521 9738

  Välkomna!

  LASS förstalag till div I efter Juniorallsvenskan på hemmaplan

  I helgen som gick arrangerade LASS Juniorallsvenskan på Elite Stora Hotellet, i samma lokaler där klubben en gång bildades 1901.

  Juniorallsvenskan spelas i två divisioner, och LASS deltog med två lag i division II. Gabriel Nguyen, som är sistaårsjunior, var ankare i vårt förstalag och också lagledare för båda lagen. Förstalaget var tredjerankade vid starten och målet var att gå upp till division I, vilket krävde en en första- eller andraplacering i tävlingen. I första ronden blev det internmöte mellan LASS I och LASS II, där LASS I vann med 4-0. Efter att sedan ha spelat lika mot Kålltorps SS och förlorat mot Stockholms SS, såg det efter första dagens tre ronder lite mörkt ut, men sedan vände det under söndagen. Efter att ha vunnit matcher mot i tur och ordning Kristallens SK III, Västerås SK och SS Manhem II lyckades LASS I knipa silvermedaljen och därmed har vi en plats i division I nästa år!

  Mate Nagy, Gabriel Nguyen och Fridolf Walter från LASS I. Även Elin Larsson och Gustav Martin spelade i laget. Foto: Lars OA Hedlund

  LASS andralag, som bestod av yngre spelare med många år kvar i juniorklassen, hade det lite tuffare, men lyckades spela oavgjort i ett par matcher och fick ihop 2 matchpoäng och 6 partipoäng.

  LASS II med Albin Andersson, Noah Leijon, Jyotisman Nag och Hector Morrison blir påhejade av Mate Nagy. Foto: Lars OA Hedlund.

  Segrare i division II blev Stockholms SS, alltså det enda laget som lyckades besegra LASS I.

  Division I spelade i ett eget rum med vita dukar och tjusiga lokaler. Vinnare där blev Kristallen I.

  Vinnarlaget Kristallen I inför sista ronden. Sam Grundel i bakgrunden skötte livesändning. Foto: Lars OA Hedlund

  Själva arrangemanget flöt på fint och vi fick många komplimanger av lagledare och andra på plats. LASS har ett gott rykte som turneringsarrangör som vi lyckades leva upp till även denna gång. Detta tack vare alla som hjälpte till; Mårten Garner, Sam Grundel, Peter Halvarsson, Stefan Andersson, Fredrik Qwarfort, Simon Malm samt undertecknad. Vi fick även hjälp av spelarna i LASS-lagen. Stort tack till alla inblandade!

  Fullständiga resultat finns här.

  Norrköpingsseger i spännande Novemberblixt

  Novemberblixten den 16/11 blev en jämn och spännande tillställning. Inför sista ronden låg Christoffer Stenman, Schack 08, och Daniel Jogstad i delad ledning på 4½ poäng, medan inte mindre än fyra spelare (Gustav Martin, Emma Larsson, Börje Pettersson och Anton Silfver) hade 4 poäng och därmed kunde gå om. Christoffer vann sitt parti i sista ronden, medan Gustav (blixtrating 1558) skrällvann mot Daniel (1976) och petade ner honom på fjärde plats. Även Anton vann sitt parti och tog andrapriset tack vare bättre kvalitetspoäng än Gustav.

  • 1. Christoffer Stenman, Schack 08 Norrköping 5½ p / 7
  • 2. Anton Silfver, 5 p (26.5 KP)
  • 3. Gustav Martin, 5 p (25 KP)

  Men Gustav var inte den enda junioren som gjorde en bra prestation. Emma Larsson kom sexa på 4 poäng och lillasyster Elin Larsson skrällde också två gånger och gick upp hela 78 blixt-ELO-poäng! Gustav fick nöja sig med “bara” 66 poäng i rankingvinst medan Noah Leijon gick upp 44 blixt-ELO.

  Totalt deltog 16 spelare, varav två var helt nya medlemmar som vi passar på att hälsa välkomna till föreningen: Nils Gustafsson och Ludvig Vigeland.

  Fullständiga resultat

  Toppborden i sista ronden. Närmast kameran spelar slutsegraren Christoffer Stenman svart mot Torgil Svensson, och bortom dem spelar Gustav Martin vit mot Daniel Jogstad.
  Våra nya medlemmar Nils (vit mot Mattias Nörager, närmast kameran) och Ludvig (svart mot Emma)

  André Thyberg gjorde succé i Stockholms GP

  LASS stora styrka är bredden, och vi brukar ha många spelare som deltar på de stora turneringarna. Vid Stockholms Grand Prix turnering som gick på Elite Palace Hotel i helgen 4-6 november deltog inte mindre än 11 Lassare!

  André Thyberg, foto Lars OA Hedlund

  Det LASS har i bredd saknar vi väl kanske i elit, men i den här turneringen hade vi en klubbmedlem som var uppe och nosade på de högra platserna i tabellen. André Thyberg, rankad 1832, lyckades med den otroliga bedriften att ta 5 1/2 poäng av 8 mot riktigt hårt motstånd och slutade på 21:a plats av 168 deltagare. En helt fantastisk insats där den ende som lyckade slå Thyberg var GM Tiger Hillarp. Thyberg vann bland annat mot Gustavo Luna rankad 2053 och spelade remi mot WIM Ellinor Frisk.

  Mårten Garner, Daniel Diaz-Roncero och Leo Odell Johansson tog 4½ poäng, Ofelia Thörnqvist 3½, Fredrik Qwarfort och Peter Nyberg 3 och Fredrik Andersson 2½ poäng.

  Mårten och André vann ratingpriser.

  I lilla turneringen blev Christos Zoupounidis 11:a på 5 poäng, medan Tomasz Mazurek tog 4 poäng och Kristina Flynner 3 poäng. Värt att nämna är att Kristina hade en prestationsranking på 1300, långt över sina 1059! Kristina har tagit sig förbi den tuffa perioden som vuxen nybörjare (som inte hade spelat tusentals nätpartier innan) då det mest blir nollor i kolumnerna och börjar nu kassera in lön för mödan.

  Vinnare av stora turneringen blev finske IM Vilka Sipila lilla turneringen vanns av Alexander Berg.

  Fullständiga resultat

  Max livekommenterar LM den 31/10

  Efter knallsuccén i rond 4 kör vi vidare i rond 5! Simon Olsson och Adam Ståhlberg delar ledningen i Linköpingsmästerskapen, och på tisdagkvällen drabbar de samman – med livekommentarer av LASS svenske mästare Max Wahlund i en sagolik show på Youtube där DU är välkommen att vara med och ha ditt ord med i leken. Får absolut inte missas. Partierna startar klockan 18 på tisdagkvällen, kommentarerna drar igång klockan 19 och pågår till slutet.

  Knappa in dig på Max Youtubekanal!

  En ögonblicksbild från livesändningen av rond 4

  Adam vann Linköpingsmästerskapet i blixt

  Årets blixt-LM avgjordes den 26/10 i nio ronder med betänketiden 3 minuter + 2 s / drag, med totalt 25 deltagare. Adam Ståhlberg tog hem titeln på 7 poäng av 9 möjliga, tätt följd av Peter Halvarsson och Daniel Jogstad. De två rankingpriserna vanns av Simon Malm och Fredrik Andersson.

  • 1. Adam Ståhlberg 7/9
  • 2. Peter Halvarsson 6½ (43½ kp)
  • 3. CM Daniel Jogstad 6½ (40 kp)
  • R1. Simon Malm 6
  • R2. Fredrik Andersson 5

  Fullständiga resultat

  Adam Ståhlberg blev Linköpingsmästare i blixt

  LASS IV vann!

  Första ronden är spelad i årets allsvenskan. Eller iaf för tre av våra fyra lag. Vårt tredjelag spelar de två långa bortamatcherna över en helg för att spara lite på resorna, och sköt därför upp första ronden till senare.

  LASS I spelade idag borta mot Västerås andralag. Som ofta i Västerås är det Rudbeckianska gymnasiet som blir spellokal. När vi kom fram väntande SS Allians på oss, de mötte Västerås tredjelag. De hade dock bara fått med sig sex spelare pga två sjukdomar imorse. Mycket som går nu, även Rizo hos oss fick ställa in pga sjukdom.

  Matchen inleddes med en tyst minut för de två svenskar som avled till följd av terrorattacken i Bryssel. En fin gest, dock stod jag bredvid Vladislav som är ukrainare och det hela kändes på det stora hela lite futtigt just där och då.

  Nåja, två timmar in i matcher såg det hoppfullt ut, både Klashed och Vladislav stod väldigt bra och övriga hade jämna ställningar. Klashed vann också väldigt övertygande, Mats spelade remi på förstabordet och höll därigenom sin streak i liv (han förlorade första comeback-partiet i LASS seriespel och det vill han inte göra om, så han har inte förlorat sen dess). Men nu började det se lite jobbigt ut på många ställen. Det slutade inte bättre än att jag, Jogstad och Adam förlorade. Jörgen och Ingvar fick remi och Vladislav satt kvar sist med två pjäser och bonde mot torn och en långt framskriden bonde. Det slutade med förslut till slut och resultatet blev 5-3 till Västerås.

  Det betyder att vi ligger före andralaget som åkte till Stockholm för att möta SK Rockaden III. Trots starka vinster av Simon Malm och Fredrik Qwarfort samt en stark remi av Mårten Garner så blev det förlust med 5½-2½.

  Men fjärdelaget fick en fin vinst med 6½-1½ på hemmaplan mot Schack 08 III från Norrköping. Ny lagledare var Emma som ledde laget mot seger. Partierna finns att spela igenom här.

  Alla tabeller och resultat finns här.

  På hemvägen stannade Daniel, jag, Mats och Jörgen på Mats google-sökning Restaurang Avenyn i Katrineholm. Mycket bra mat där, kan rekommenderas…. Till nästa helg, när förstalaget möter Västerås III borta !!!

  LASS-partier på hemsidan

  Ni undrar kanske vad som händer med alla de partier som livesänds på vår hemsida. Försvinner de när turneringen är slut? Nej, faktiskt inte! Alla livesända partier sparas och finns tillgängliga att spela genom på nätet. Om man går till menyn “Medlemmar” och väljer “Partier” så kommer man till en sida där man antingen kan spela genom partierna direkt i webläsaren eller ladda ner en stor PGN-fil med (för närvarande) över 1600 partier.

  Sidan är lösenordsskyddad så att bara LASS-medlemmar skall kunna läsa den – vi vill ju inte att våra motståndare skall få alltför lätt att preppa mot oss! Om du är LASS-medlem och inte har lösenordet, hör av dig till någon i turneringsledningen!

  Så här ser det ut när man spelar upp partier i webläsaren. Klicka på bilden för att komma till partisidan.

  LASS på Skol-SM i Uppsala

  I år anordnades skol-SM i schack i Uppsala. Lass ställde upp med 10 medlemmar i 4 klasser, B (2), C (2), E (4), I (2).

  Några av LASS deltagare efter tävlingen. Från vänster, Albin, Noah, Elin, Jyotisman, Edvin, Mate, Emma. Hector, Stina och Tristan hade redan åkt hem.

  Flera av deltagarna deltog för första gången. Ingen av dem gick poänglös ifrån tävlingen. Yngst av alla var Tristan och Stina som deltog i klass I och spelade flera bra partier. Slutplaceringen blev en 31:e respektive 27:e plats. Förhoppningsvis har de fått blodad tand och kommer tillbaka nästa år! Tristans Pappa Samuel tyckte nästan att det var ännu mer spännande att stå vid sidan och titta på än att spela själv.

  I klass E slutade Edvin på plats 36, Jyotisman på plats 11, Albin på plats 6 och Elin på plats 5. De tre sistnämndas topplaceringar förklaras delvis med en otroligt stark sista dag, med 5.5 av 6 möjliga poäng.

  Resultaten i klass C blev en 30:e plats för Hector och en 8:e plats för Mate. Hector hade flera bra partier, men resultaten lät också vänta på sig till sista dagen då han tog full pott! Mate gjorde en bra start, med full pott första och sista dagen. Dag två gick det inte riktigt lika bra. Kanske blev det för mycket 4:a-mannaschack?

  I klass B deltog Noah och Emma som slutade på plats 24 och 11. Även här blev det en mycket stark avslutning den sista dagen, med 3.5 av 4 möjliga poäng.

  Dag två stärktes ledarduon med Sam och Daniel upp av Mårten, som anslöt till resten av gänget. Mellan partierna fanns det gott om tid för analys, blixt och trevligt skitsnack. Maten fick många komplimanger av deltagarna och arrangemanget av turneringen var bra. Sammantaget var det på det hela en mycket givande turnering.

  Adam byggde staket i Oktoberblixten

  Hängrondstorsdagen den 5/10 spelade vi som vanligt en blixtturnering, som samlade 20 deltagare. Adam Ståhlberg kom, såg och segrade överlägset på 7 poäng av 7 möjliga, 1½ poäng före tvåan och trean André Thyberg och Vladyslav Rogoz.

  Det var fullsatt i högra spellokalen – de 10 brädena räckte precis till (i andra rummet spelades hängpartier från LM som vi inte ville störa).
  Två generationer Zoupounidis spelade i Oktoberblixten – Christos närmast kameran och Efthimios vid väggen.

  Prisplatser:

  1. Adam Ståhlberg, 7/7
  2. André Thyberg, 5½ (28 kp)
  3. Valdyslav Rogoz, 5½ (26 kp)

  Fullständiga resultat

  En lördag med schack på schemat!

  Den 30/9 var det schacklördag på klubben och CM Daniel Jogstad höll i träningen! Bland annat gicks det odödliga, klassiska partiet mellan Aronian och Anand (2013) titulerat “Nerves of Steel” igenom. Ett mycket vackert parti med ett antal “blixtnedslag” som Daniel kallade det. Partiet hittar man här om man inte har sett det tidigare! Efter en fikapaus hade Daniel ställt upp pussel på sammanlagt 17 bräden i svårighetsgrader från lätt ända upp till omöjligt. Deltagarna fick skriva ner sina lösningar som sedan kunde kontrolleras av Daniel. Och inte räckte det med någon första drag inte, utan “Jag vill ha matt!” var instruktionerna.

  Efter träningen hölls en 5-rondig blixtturnering där Leo slutade som segrare med 4.5 poäng, framför Daniel med 4 och Simon med 3.5! Fullständiga resultat ses här.

  Dagen avslutades sedan på Hamlet i stan. (Men kan också ha flyttat vidare till Ölstugan för ett antal timmars chock-spelande…)

  Sammantaget en trevlig lördag med bra träning, mycket spel och trevligt sällskap! Vi säger tack till Daniel och alla som deltog för den här gången, och välkomna åter nästa schacklördag!

  Pris till bästa orankade i LM

  I årets LM är det inte mindre än 13 orankade spelare. De är inte med och tävlar om rankingpriserna. Vi har därför beslutat införa ett pris till i år: bästa orankade spelare får samma summa som ratingpristagarna, dvs. 400:-.

  Som “orankad” menas spelare utan ELO-tal för långpartier – blixt- och snabb-ELO räknas alltså inte. Det är de spelare som det står 0 på i ratingkolumnen i deltagarlistan.

  För att se ställningen bland de orankade eller i de fyra rankinggrupperna, klicka på länkarna längst ner på resultatsidan (under lottningen för nästa rond).

  Kvibergspelen 2023

  Grand Prix-säsongen gick av stapeln i helgen och i huvudturneringen i den första deltävlingen Kvibergspelen representerades LASS av Daniel Jogstad, Max Wahlund, Leo Odell-Johansson, Peter Nyberg, Fredrik Qwarfort samt jag själv (Fredrik Andersson). I Lilla Kvibergspelen, öppen för spelare med rankingtal upp till 1600, försvarades LASS färger av Kristina Flynner.

  Om Leos bravader kan ni läsa i hans egen rapport längre ner på denna sida så denna redogörelse handlar i huvudsak om oss andra.

  Tävlingen inleddes enligt klassiskt GP-format, med fyra snabbschackspartier (15 min+5 s/drag) på fredagen följt av två långpartier (90 min+30 s/drag) vardera på lördagen och söndagen.

  Tävlingen spelades på Kviberg Park Hotel & Conference som är en del av Prioritet Serneke Arena vilket är nordens största multisportanläggning. I byggnaden fanns förutom hotellet många olika idrottsarenor såsom fotbollsplaner, handbollsplaner m m. Där fanns också ett drygt kilometerlångt längdskidspår i källaren. En riktigt imponerande anläggning med andra ord, väl värd ett besök.

  Hur gick det då i turneringen? För min egen personliga del räknade jag inte med att kunna rosa marknaden då jag var rankad som nr 129 av ca 140 deltagare, men jag hoppades få in några bra partier och i alla fall plocka några poäng.

  Detta mål infriades i rond 3 när min motståndare Lasse Ramsdal (orankad i snabbschack, 1737 i långparti) gick vilse i taktiska förvecklingar i mittspelets början och tappade en kvalitet. Han tänkte sedan alldeles för länge i sina försök att reda upp svårigheterna och förlorade till sist på tid. Därmed hade jag spräckt nollan och stod på 1 poäng av 4 möjliga efter snabbschacket. Jag hade till och med vunnit lite snabb-Elo eftersom alla mina motståndare varit betydligt högre rankade än jag.

  I långpartierna hade jag det tungt till en början och förlorade båda partierna på lördagen. På söndagförmiddagen var jag i trubbel igen och stod på klar förlust i ett slutspel där jag hade dam och springare mot dam och torn. Jag var dessutom två bönder under och hade slut på tid så jag spelade på inkrementet. Min motståndare, Susanne Ellerstrand, verkade dock bli stressad av att jag spelade så fort och hon började själv spela i blixttempo trots att hon hade över 40 minuter på sin klocka. Då kom misstagen och jag kunde vinna tillbaka allt material jag låg under. Med varsin dam, g- och h-bonde kvar på brädet enades vi om remi.

  Mitt sista parti blev ett av de kortaste långpartierna jag någonsin spelat. Jag hade vit mot Adrian Velicu (1597) och efter lite dragomkastningar kom vi till sist in i franskt och efter 1. d4 Sf6 2. Sc3 e6 3. e4 Lb4 4. Ld3 0-0 5. Sf3 b6 uppstod ställningen nedan. Gamla rävar i klubben ser förstås direkt vad som är på gång, men låt mig lägga ut texten lite eftersom vi har många nya medlemmar och alla kanske inte är bekanta med det som komma skall.

  Här har vit alla nödvändiga ingredienser för en s k ‘greek gift’: dam på d1, löpare på d3, springare på f3 och svart har inget sätt att snabbt täcka fältet h7 med dam eller vitfältslöpare. Om det bara gick att öppna diagonalen för löparen på d3 och bli av med svarts springare på f6…

  Efter 6 e5 Sd5 7. Lxh7+ hade så denna ställning uppkommit.

  Om nu 7. .. Kxh7 följer 8. Sg5+ och svart har fyra kungsdrag att välja på. 8. … Kh8 blir matt efter 9. Dh5+ Kg8 10 Dh7#. På 8. … Kg8 följer 9. Dh5 och svart måste ge damen med 9. … Dxg5 för att undvika matt. Det säger väl allt att detta är den fortsättning datorn föredrar. På 8. … Kh6 går damen förlorad efter avdragsschack med springaren. Ännu starkare är dock 9. Dd3 som hotar matt på h7. Bäst praktiska chanser ger nog 8. … Kg6 men vit får ett vinnande angrepp med t ex 9. h4 följt av 10 h5+ eller genom att spela damen till g-linjen och hota avdragsschackar.

  Min motståndare valde att inte anta löparoffret och spelade 7. … Kh8. I det läget blev jag lite skraj för svarts hot mot c3 och valde därför inte den aggressivaste och starkaste fortsättningen 8. Sg5, men jag fick trots det ett vinnande angrepp som övertygade min motståndare om att lägga ner vapnen efter bara 13 drag.

  Jag slutade därmed på 2.5 poäng av 8 vilket jag är ganska nöjd med i den konkurrensen.

  Det fanns förstås andra LASS:are som plockade betydligt fler poäng än så. Bäst av alla lyckades vår man i Bryssel, tillika svenske mästaren i veteranklassen, Max Wahlund som slutade på en fin 20:e plats i turneringen och tog 5.5 poäng, vilket också räckte till seger i ratinggrupp 4. Jag låter Max själv berätta:

  “Som vanligt hemsöktes turneringen av en massa svåra juniorer. Jag såg uträknad ut mot en av dem, Anders Johnson (1765) men som tur var blev ynglingen alltför angelägen om att sätta matt. Det gjorde att partiet tog en ny vändning, in i ett tornslutspel som väl ändå är remi – eller?

  Svart vid draget borde kunna hålla detta, tycker man. Men i praktiken är det svårt – vits pjäser är väldigt aktiva. Det blev hela poängen till Linköping, men sanningen om ställningen är fortfarande okänd. Kanske kan någon läsare hjälpa till?

  I sista ronden mötte jag den svåre och taktiskt skicklige Kim Nygren. Men det blev en förvånansvärt enkel resa. Kim valde att spela Gamens äldre kusin Fajarowiczgambit, som är nästan lika usel som sin släkting. Med normala och enkla drag får vit en vinstställning medan svart bara kommer trängre och trängre. 

  I denna ställning hittar datorn vinst direkt med Sf6+. Men även h4 som spelades dög bra. Slutsats: lär er riktiga öppningar…”

  Övriga LASS-resultat: Daniel Jogstad 5 p (2:a i ratinggrupp 3 efter bl a remi som svart mot IM Ritvars Reimanis), Leo Odell-Johansson 4.5 p (2:a i ratinggrupp 6), Fredrik Qwarfort 4 p (3:a i ratinggrupp 9) och Peter Nyberg 3.5 p.

  I Lilla Kvibergspelen tog Kristina Flynner 3 p efter att bl a ha besegrat den mer än 300 poäng högre rankade Jimmy Chang.

  Fullständiga resultat: https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=11908

  Fredrik Andersson

  Linköpingsmästerskapet har startat

  Tisdagen den 19/9 spelades de första partierna i årets Linköpingsmästerskap med 52 deltagare. Tävlingen spelas som 8 ronder schweizer med betänketiden 90 minuter + 30 s / drag, och kommer att pågå fram till början av december med spel på tisdagar och torsdagar klockan 18.

  8 partier livesänds varje spelkväll på LASS hemsida. Resultat och lottning finns här.

  Några bilder från första spelkvällen:

  Rapport från Kvibergspelen

  Leo Odell Johansson rapporterar från Göteborg:

  I Kvibergspelen i år åkte jag klassisk schweizer-hiss där jag i mångt och mycket förlorade mot klart högre rankade för att sedan vinna mot lägre rankade varannan rond. Det som dessutom spädde på effekten var att jag lyckades få svart i alla tuffa partier och vit i övriga. 3 av 4 lägre rankade var mycket yngre juniorer, vilket är psykologiskt lite intressant. Man vet rationellt att de kan vara underrankade och mycket farliga (vilket alla dessa visade sig vara), men ändå så tycker man alltid att man nog borde ta hem det med sin större erfarenhet. Detta trots att man regelbundet inte gjort det historiskt. Det är extra trist att åka på däng mot dessa “små monster” som Max Wahlund ofta kan höras kalla dem. Jag förlorade inget av dessa partier, men de var mycket nära i alla tre, och med stor gnutta flyt klarade jag mig med nöd och näppe och släppte bara en remi. Så på temat “svindla lovande juniorer”:

  Svetten började rinna redan i första ronden (snabbschack) där jag mötte Lucas Sandberg (1676s, 1439e(!)) född 09. Detta är nog det sämsta partiet jag spelade i turneringen och i slutet har Lucas mig definitivt på kroken i tidsnöden:

  Vit på draget och jag tänker att jag väl blir tvungen att slå på a7 hur jag än gör, men datorn påpekar att det går att hålla genom att bara stå kvar (Kb5 t.ex.). Men jag spelade Kxa7?? och nu kunde svart ha spelat b5! och så hade bönderna övermannat tornet när kungen hamnar på efterkälken. Istället drog svart Ld4 och jag hann tillbaka med kungen och kunde blockera med kung på b3 och torn på c2 och partiet slutade remi. En gammal räv hade kanske inte missat detta klassiska motiv, så det är möjligen inte bara av ondo att möta halvgröna ynglingar?

  Rond 6 vit mot Theodor Stedman (1597) född 09. Jag har gjort det lite dumt för mig på damflygeln och svart har precis vunnit en bonde. Även om datorn säger att det är lika tyckte jag att jag kämpade för remi i nedan ställning.

  25. … Dxb5 

  Partiet fortsatte: 26. Dc2 Se7 (Kanske borde gått Dd7 för att säkra. Nu kommer motspelet.) 27. Dc7 Sxd5 28. Dxd6 Sxe3 29. fxe3 Lf8 30. Df6 De8 31. Lxb7

  Den kritiska ställningen:

  Svart kan till exempel spela De7 för att utmana vits aktiva dam (och fortsatt lika enligt datorn). Istället kom 31. … Ta3? 32. Ld5 Ta7 (Nu har vit full kontroll eftersom svart är låst till att försvara den svaga f7 punkten.) 33. Dxg6+ Lg7 34. e4 Df8 35. Df5 Tc7 36. Rf2 De7 37. Kg2 Da7 (Vit har inte bråttom) 38. g4 Dc7 39. Kg3 Ta7 40. Tb2 Lf6 (Jag skred till verket, men tillät faktiskt Dg5 vilket kanske lett till ett slutspel, visserligen mycket bättre för vit men inte självklart. Att gå fram med h och g-bönderna var nog en enklare plan för att addera ytterligare en attackerare på f7.)

  41. Dg6+ Kf8 (samma fortsättningen efter Lg7) 42. Tb8+ Dd8 43. Dxh6+ Kg8 44. Txd8+ Lxd8 45. Dg6+ Kf8 46. Dd6+ Ke8 47. Lc6+ 1-0.

  I sista ronden mötte jag ytterligare en yngre förmåga, Dawen Wang (1706) född 08. Han hade tidigare slagit två 1900-spelare, men nog tänkte jag att jag skulle lyckas knyckla till honom. Så blev det väl knappast. Jag gick på för hårt och hade många bönder som gått fram lite för glatt. Jag blev väl sunt utspelad kan man säga. I nedan diagram står nog svart på vinst. Jag har precis dragit 32.Ta3 och tänkte väl att han definitivt skulle ana ugglor i mossen… Värt att nämna är att han har här lite över 40 min (!) kvar på klockan medan jag tänkt ner mig till ett par minuter. Ändå dröjer det bara en knapp minut innan han drar 32. …Txb2?

  Och med en lättnadens suck får jag dra 33. Txb3 och tornet är immunt eftersom löparschacken på c4 skulle få tillbaka tornet med en enkelt vunnet slutspel. Min motståndare spelade ändå på och till slut fick vi upp denna ställning där jag fick avsluta på vad i alla fall jag tyckte rätt elegant sätt (även om förstås alla drag vinner i ställningen):

  Lc8! uppgivet. Det absolut snabbast vinnande draget. Kxc8 ger två skilda fribönder kungen inte kan hindra. Men poängen visas särskilt med fortsättningen 40. … Kxd6 41.a6 Kc7 42.a7. Det mer naturliga 40.Lb7 skulle i den ställningen hänga på b7, men kontrollerar här istället b7-rutan och ger upp sig själv för att låta a-bonden gå ner i dam. Ett trevligt avslut på en trevlig turnering.

  Alla resultat hittar man här.

  Första ronden i LM är lottad

  Nu har vi lottat första ronden i LM! Lottningen finns på menyn “LM” på hemsidan, eller här.

  Det blev 52 deltagare, vilket är nästan lika många som i rekord-KM i våras! Vi får inte plats så många i klubblokalen, utan partierna på bord 1-13 i rond 1 spelas tisdag 19/9 och partierna på bord 14-26 spelas på torsdag 21/9.

  Det är tillåtet att byta speldag om du inte kan på den utsatta dagen.

  Hur du tar reda på om du spelar på tisdag eller torsdag, och hur du bär dig åt för att byta speldag om det skulle behövas, står här.

  Om du har frågor, kontakta tävlingsledningen: Mårten Garner, Fredrik Qwarfort, Simon Malm eller Magnus Olsson.

  Väl mött nästa vecka!

  Daniel Jogstad blev Linköpingsmästare i snabbschack

  Efter sex ronders spel under tre tisdagskvällar avgjordes årets Linköpingsmästerskap i snabbschack den 12 september. Tävlingen samlade rekordmånga deltagare: hela 38 spelare (det var 39 anmälda men en kom inte till start), varav fem stycken spelade sin första turnering över brädet. Betänketiden var “halvlånga” 30 minuter + 10 sekunder per drag, och det blev många hårda och spännande partier.

  Inför sista ronden ledde Daniel Jogstad på 5 poäng före André Thyberg på 4½, och passande nog möttes de två i ett rent finalparti. Daniel tog hem LM-titeln med sin sjätte raka vinst, medan André fick se sig passerad av både Simon Olsson och Simon Malm, som båda slutade på 5 poäng.

  De fyra prisplatserna togs alltså av:

  • 1. CM Daniel Jogstad, 6 p av 6 möjliga
  • 2. Simon Olsson, 5 p (22½ kvalitetspoäng)
  • 3. Simon Malm, 5 p (18½)
  • 4. André Thyberg, 4½ p

  Det blev hård strid om det första ratingpriset, för både André och Simon Malm spelade i ratinggrupp 1. Eftersom de redan hade vunnit ordinariepriser gick ratingpriset till grupptrean Dragan Stefanovic.

  • Ratingpris 1: Dragan Stefanovic, 4 p
  • Ratingpris 2: Mate Nagy, 4 p
  • Ratingpris 3: Christos Zoupounidis, 3 p

  Fullständiga resultat finns här.

  Daniel Jogstad spelade vit i finalpartiet mot André Thyberg
  Med 38 deltagare blev det fullt både i spellokalen och analysrummet. Närmast kameran analyserar Christos Zoupounidis sitt parti mot Emma Larsson.

  Inbjudan till Oktoberblixt 5/10

  Torsdagen den 5 oktober är det hängrond i LM. För att ingen skall drabbas av schackabstinens så ordnar vi denna dag inte oktoberfest, men väl oktoberblixt.

  Det blir det vanliga formatet för månadsblixtarna: sju ronder med betänketiden 3 min + 2 s/drag. Turneringen är blixt-ELO-rankad.

  För mer detaljer, se inbjudan.

  Anmäl er gärna här så vi vet hur många som kommer.

  Lista på hittills anmälda spelare.

  Välkomna!

  Nya rutiner för LM – missa inte inlottningen!

  Vi räknar med många deltagare i årets LM och precis som i fjol kommer vi att köra med två spelkvällar per vecka. Som vanligt vet man inte om man kommer att spela på tisdag eller torsdag förrän lottningen är gjord. För att ge alla en ordentlig chans att kontakta motståndaren och byta speldag om den inte passar så kommer vi därför att lotta rond 1 redan nu på torsdag den 14/9. Länken för anmälan över nätet stängs på kvällen den 12/9.

  För att vi skall vara säkra på vem som verkligen kommer att spela så måste alla spelare ha betalt startavgiften till klubbens konto senast den 14/9 klockan 18.00, eller ha kontaktat turneringsledning för att avtala annat betalsätt och/eller datum (det gäller t ex om man vill betala kontant). Annars kommer du inte att bli inlottad i rond 1 utan får vänta till rond 2.

  Titta efter i listan på anmälda om du är markerad som betald. Om du inte är markerad, betala in avgiften snarast eller kontakta tävlingsledningen. Skulle du redan ha betalt men inte är markerad så kontaktar du också tävlingsledningen så ordnar vi det!

  Och är du anmäld men inte kan spela så hör av dig så stryker vi dig från listan.

  Betalningsinformation:

  Startavgiften är 100:- för juniormedlemmar (20 år eller yngre), 200:- för övriga medlemmar och 400:- för dem som inte är medlemmar i LASS.

  Betala till klubbens plusgiro 49 61 30-6 eller Swish 123 521 9738.

  Välkomna till årets LM!

  Priser i snabbschacks-LM

  Vi har nu bestämt antalet priser och prissummorna i snabb-LM. Det blir priser till de fyra bäst placerade, och tre ratingpriser i grupper om åtta spelare. Orankade spelare tävlar ej om ratingpriser. Priser delas ej, utan särskiljning görs enligt SSF:s regler.

  Prissummor:

  1. 500:-
  2. 400:-
  3. 300:-
  4. 200:-

  samt tre ratingpriser om 200:-.

  Rekordstort snabb-LM inlett

  Tisdagen den 29/8 inleddes årets LM i snabbschack. Efter några avhopp och inhopp i sista minuten blev det hela 39 deltagare, vilket måste vara rekord. Tyvärr kunde några deltagare inte komma till första spelkvällen, men det blev ändå fullt i spellokalen!

  Efter de två första ronderna ligger hela åtta spelare i delad ledning på full pott. Resultaten ses här. Rond 3 och 4 spelas tisdagen den 5/9 och de två sista ronderna den 12/9. Ni kan följa kampen på toppborden i livesändning!

  Efter snabb-LM börjar “stora” LM den 19/9. Inbjudan och anmälan finns här. Vi hoppas det blir minst lika välbesökt som snabb-LM!

  Två spelare ur ledaroktetten fastnade på samma bild: Närmast kameran spelar Daniel Jogstad vit mot Ofelia Thörnqvist, och bredvid dem spelar Leo Odell-Johansson svart mot Mattias Sjögren.

  Adam vann säsongsstartsblixten

  Höstsäsongen 2023 invigdes med en blixtturnering fredagen den 25/8. Turneringen var öppen för alla, även icke medlemmar (och därför inte ELO-rankad) och glädjande nog var inte mindre än 8 av de 20 deltagarna nya spelare som inte hade spelat i klubb tidigare (Elliot står som “klubblös” i resultaten men är medlem i Schack 08 fast har inte registrerats än). Fem av dem gick med som medlemmar under kvällen och vi hoppas att det blir några till!

  Turneringen spelades som sju ronder schweizer med betänketiden 3 min + 2 s / drag. Ratingfavoriten Adam Ståhlberg visade sig för svår för konkurrenterna och vann på 7 poäng. Tvåa kom Peter Nyberg på 6 poäng och trea kom nykomlingen Tony Tolic på 5 poäng. Den fullständiga resultattabellen finns här

  Vi önskar de nya medlemmarna välkomna i klubben. Två av dem är redan anmälda till snabb-LM nästa vecka så vi får se mer av dem då.

  Höstsäsongen startar med blixt 25/8

  Nu är det snart dags att dra igång höstsäsongen!

  Vi inleder verksamheten på klubben med en blixtturnering fredagen den 25/8 klockan 18.00.

  Betänketiden blir 3 minuter + 2 sekunder per drag. Antal ronder beror på deltagarantal och intresse.

  Ingen startavgift (och därmed inte heller några priser). Turneringen är inte ELO-rankad. Även icke-medlemmar är välkomna!

  Man behöver inte anmäla sig i förväg men det underlättar om du gör det på den här länken, så vet vi vem som kommer och slipper knappa in det vid turneringsstart. Hittills anmälda.

  På onsdag samma vecka (den 23/8) är det dessutom schackkväll på Ölstugan 1892 Tullen. Vi kommer att finnas på plats med några schackbräden efter 16.30.

  Välkomna till en ny schacksäsong!

  Öppna LM i snabbschack startar 29/8

  Semestern börjar lida mot sitt slut och det är dags att planera för höstens schacksäsong. Det första större evenemanget på klubben blir öppna Linköpingsmästerskapet i snabbschack som kommer att spelas under tre tisdagskvällar: 29/8, 5/9 och 12/9. Vi kommer att spela två ronder per kväll med betänketiden 30 minuter + 10 s / drag.

  Inbjudan finns här.

  Anmälan görs på denna länk.

  Lista på hittills anmälda.

  Veckan efter snabb-LM börjar det “stora” LM med långpartier som kommer att pågå under hela hösten.

  Välkomna tillbaks till höstsäsongen!

  Många LASS-medlemmar i SM

  Om man berättar för icke-schackspelare att man tänker ställa upp i schack-SM brukar de ofta säga “Oj, är du så bra?” Men det som kanske inte hörs på namnet är att SM inte bara är för eliten, utan ett verkligt breddevenemang där alla spelare har något att hämta. Det rör sig nämligen inte om en tävling, utan om ett stort antal turneringar som spelas parallellt.

  Årets SM spelades i Helsingborg den 30 juni till 9 juli, och samlade över 900 deltagare. Även om man räknar bort blixtturneringen med 192 deltagare (som i år inte hade SM-status) och Schackfyranmästaren med 181 deltagare (som inte hör till själva SM-tävlingarna) så är det en imponerande stor tävling! Av alla dessa deltagare så deltog 31 LASS-medlemmar, varav sex stycken spelade i Schackfyranmästaren. Det är förmodligen någon sorts rekord och även om tre av våra medlemmar (Daniel Jogstad, Dragan Stefanovic och Henrik Karlsson) representerade andra klubbar så var LASS en av klubbarna med flest deltagare. Flera medlemmar spelade också både i blixtturneringen och någon av långpartigrupperna.

  Så hur gick det för alla dessa LASSare? Vi hade inga representanter i elitgrupperna – SM-klassen, Mästarklassen Elit (för de högst rankade mästarklasspelarna) och junior-SM. Alla de grupperna är enbart för inbjudna spelare, och uttagningen sker efter ranking. Däremot hade vi ett antal deltagare i de åldersbaserade SM-grupperna (där vem som helst som har rätt ålder får anmäla sig).

  Vi börjar med årets bästa LASS-resultat: som nämnt i en tidigare artikel så vann Max Wahlund veteran-SM för spelare 50 år och äldre på 6½ poäng av 9 möjliga! Gruppen hade 22 deltagare.

  I Veteran-SM för spelare 65 år och äldre, som samlade 30 spelare, hade vi tre deltagare. Ingvar Carlsson kom på en hedrande fjärdeplats på 6 poäng av 9, medan Per Ahlström kom 27:a på 3 poäng. Vår hedersmedlem Jan Lindström, som gjorde comeback efter ett längre uppehåll, fick tyvärr en svår förkylning och fick bryta efter två spelade partier.

  I Kadett-SM (för spelare upp till 16 år) kom Mate Nagy nia av 27 deltagare på 5 poäng, och i Minior-SM (för spelare födda 2010 eller senare) deltog Viktor Scheiderbauer. Viktor började spela i klubb i våras och det här var hans andra turnering någonsin. Tyvärr blev det inga poäng den här gången men förhoppningsvis fick han bra träning!

  Förutom de två veteran-SM-grupperna finns det en grupp som heter Veteran Allmän. Den var tidigare kval till veteran-SM, men är numera snarare ett alternativ för veteraner som vill spela på förmiddagarna i stället för (som alla andra grupper) på eftermiddagarna. Här kom Dragan Stefanovic sexa av 30 deltagare på 4½ poäng. Fredrik Elb gjorde liksom Janne comeback efter ett långt uppehåll och kom på 20:e plats på 3 poäng.

  Majoriteten av LASS spelarna spelade i klassgrupperna. Spelarna är nämligen indelade i klasser efter spelstyrka. Det finns fem klasser, där mästarklassen är den högsta och klass IV den lägsta. Man spelar upp sig en klass genom att vinna sin grupp eller ta minst 80% (vilket är svårt att göra utan att också vinna!) men om man inte lyckas ta 50% – ½ p så flyttas man ner (man kan inte flyttas upp ur mästarklassen eller ner ur klass IV eftersom det inte finns någon högre eller lägre klasser, men de två bästa spelarna i mästarklassgruppen får garanterade platser i Mästarklassen Elit-gruppen nästa år). För att klasserna inte skall bli för ojämna så kan man också flyttas upp (men inte ner!) om man har tillräckligt hög rating.

  Mästarklassen spelades som en stor schweizergrupp med nio ronder och 18 deltagare. Här deltog en LASS-medlem, Daniel Jogstad, som kom femma på 5 poäng.

  De andra klasserna spelades som Bergergrupper (alla möter alla) med åtta deltagare (dvs sju ronder). Några grupper blev större eftersom deltagarantalet inte var jämnt delbart med åtta, och de spelades som sju ronder schweizer. LASS-resultaten i klass I-IV framgår av tabellen nedan:

  Simon Malm och Fredrik Qwarfort vann sina grupper och flyttas därmed upp till mästarklassen och klass I. Adam Ståhlberg och Mats Ahlstrand klarade tyvärr inte nedflyttningsgränsen.

  Simon Malm vann sin klass I-grupp och går upp i mästarklassen. Foto: Lars OA Hedlund.

  För de som inte kan eller vill spela på veckodagar så ordnades två weekend-turneringar (där man spelare fem ronder fredag-söndag) i början och slutet av tävlingarna. Olov Giertz spelade i den andra weekendturneringen och kom tia av 13 deltagare i grupp 6 på 1½ p.

  I SM-blixten kom Adam Ståhlberg tia av 192 deltagare på 7/9. Ett imponerande resultat med tanke på att det fanns flera stormästare och IM och ett helt koppel av FM i fältet (Adam var bäst placerade spelaren utan titel). De andra LASSarnas resultat:

  I Schack-fyranmästaren så deltog sex LASS-juniorer:

  De fullständiga resultaten i alla grupperna finns här (man väljer grupp längst ner på sidan).

  Fira Max SM-guld onsdag 19/7!

  I SM i Helsingborg som avgjordes nyligen lyckades vår klubbkamrat Max Wahlund ta hem guldet i klassen för veteraner 50+ https://lass.no-ip.com/…/max-svensk-mastare-i-50-klassen/

  Det ska vi fira!

  Nu på onsdag 19/7 kommer Max och visar några ställningar/partier från SM och håller en liten föreläsning på klubben på Götgatan 48 kl 15.00. Vi kombinerar detta med en städdag som kör igång kl 12.00. Vi i styrelsen är tacksamma för all hjälp under städdagen, men det går också bra att komma ner vid kl 15. Efter Max föreläsning (ca 16.30) fortsätter de som vill vidare till schack på Ölstugan (gamla Gula Huset) , som vi har näst sista onsdagen i varje månad.

  Varmt välkommen att komma och fira vår Sverigemästare!

  Max svensk mästare i 50+-klassen

  I årets SM hade LASS för första gången en deltagare i veteran-SM för spelare 50 år och äldre. Klassen har inte funnits så länge (första gången den spelades var i Stockholm 2017) och är av någon anledning inte så populär, men i år bestämde sig Max Wahlund för att spela den i stället för mästarklassen. Enligt vad han själv sade var det för att slippa förlora mot underrankade barn, men chansen att bli svensk mästare lockade säkert också. Max var rankad sexa av de 22 deltagarna, men rankingavståndet upp till den högst rankade, CM Kjell Petersson, LASK, var bara 59 ELO-poäng.

  Max gick hårt ut från start med skarpt och kompromisslöst spel och fick utdelning: efter 6 ronder hade han 5½ poäng, 1½ poäng före tvåan. En förlust i sjunde ronden reducerade ledningen till en halv poäng men Max kom tillbaks med ytterligare en vinst och ledde inför sista ronden med en poäng. Det hela kändes ganska lugnt – en remi mot den 136 poäng lägre rankande Ronny Kirpo, Limhamn, och SM-guldet skulle vara i hamn.

  Men ödet – och Max – ville annorlunda. Max valde nämligen att som svart spela den minst sagt tvivelaktiga öppningen Gamen (en variant av Benoni där svart lägger två tempon på att flytta f6-springaren till d6) och blev snabbt totalt utspelad. Var det en grekisk tragedi som utspelade sig i livesändning, där gudarna känner sig hotade av den segrande hjälten och slår honom med blindhet?

  Max gam höll hur som helst inte måttet utan föll offer för en framrusande fribonde. Nu hade två spelare chans att komma ikapp Max: Patrik Nilsson och Ulf Karlsson, båda från Limhamn. Som tur var stod ingen av dem speciellt bra, så det hela skulle nog gå vägen. Ulf fick också ge sig, och Patrik stod trångt i slutspelet. Då hände det: Patriks motståndare offrade pjäs för att forcera fram en fribonde men hade räknat fel och förlorade i stället! Nu hade Patrik och Max samma poäng och det blev särskiljning om segern.

  Och nu visade sig schackets gudinna Caïssa vara betydligt mer välvillig än sina antika kolleger: Max hade en halv kvalitetspoäng mer än Patrik och fick sin välförtjänta SM-titel, gamäventyret till trots.

  Vi gratulerar till segern och hoppas att Max försvarar titeln i Växjö nästa år!

  Resultat

  Samtliga partier finns för genomspelning på Lichess.

  Max med sina troféer från veteran-SM 50+

  Allsvenskan

  Vad är det?

  Klubbspel i lag. Precis som i fotboll, ishockey eller bowling. Man tävlar för klubben. Hur kul som helst, det ger en dimension till.

  Hur funkar det?

  Man spelar åtta spelare i ett lag varje match. Ungefär var tredje söndag oktober till mars. Antingen har man hemmamatch eller bortamatch hos laget man ska möta. På det sättet får man se och lära känna spelare på andra orter. Spelare sätts i rankingordning (man får flytta runt lite enligt speciella regler), så alla möter en spelare i motståndarlaget. Betänketiden är: 40 drag på 1 timma och 30 minuter, därefter 30 minuter till och dessutom 30 sekunders inkrement hela partiet.

  LASS lag under slutspelet i Elitserien 2005. Tre av spelarna är fortfarande grundpelare i vårt förstalag.

  Så alla spelar var sitt parti och så summerar man poängen. Är det verkligen lagspel?

  Om alla bara spelade sitt parti så skulle det inte vara så mycket lagspel. Men. Som spelare försöker man hålla lite koll på de andra partierna för att se åt vilket håll matchen lutar. Om flera spelare står på vinst och några ser jämna ut, så kan man själva spela ganska lugnt. Då är det motståndarlagets spelare som måste pressa några av dom jämna ställningarna. Troligtvis mer än vad som är vettigt, för att försöka rädda matchen. Då kan man, om man spelar säkert få möjligheter att håva in hela poängen.

  Åt andra hållet, om matcher ser ut att väga över till motståndarna kan det vara dags att fundera på att vara kreativ vid brädet och försöka vinna partiet även det kan vara på gränsen till dumdristigt.

  Hela poängen är att lagresultatet är det som är det viktiga, egentligen inte det individuella.

  Spelarna som spelat klart sitt parti blir snabbt åskådare och spekulerar vilt kring utkomsten av matchen där det ofta kan bli oerhört spännande innan allt är avgjort.

  I våras satte publiken i köket i halsen under vår hemmamatch när Mats bjöd på denna karamell:

  Mats som svart drog Ld4 och alla i publiken tänkte: “Men Le4 och Mats förlorar damen!?”. Men Mats hinner inte förlora damen…

  Hur tar man sig till bortamatcher?

  Med bil. Typiskt två bilar med fyra spelare i varje. Två i laget för köra men får milersättning från klubben. Under resan blir det ofta diskussioner om öppningar, vad andra jobbar med eller andra fritidsintressen. Man lär känna varandra helt enkelt. Och så lite förberedelser och preppning för kommande matchen så klart!

  Förr var det ibland ett äventyr att hitta till spellokalen, idag hjälper GPSer oss som tur är.

  Vad kul. Hur går laguttagningen till?

  Ungefär två veckor innan en rond börjar lagledarna för varje lag samla spelare till sitt lag. Lagledaren för förstalaget börjar i toppen av rankinglistan och frågar spelare uppifrån och ner tills hen har åtta spelare. Lagledaren för andra laget tar vid och fortsätter neråt. Ända tills alla lagen är fyllda. Till kommande säsong kommer LASS att öka antalet lag till fyra. Så 32 spelare kommer få chansen varje rond. Men lagen är inte fasta, så ibland kan man flyttas upp till ett högre lag, eller ner. Klubben försöker få så starka lag det går.

  Måste man spela alla ronder om man vill vara med?

  Nej, lagledarna frågar alla varje rond om de kan vara med. Kan man inte en rond är det inga problem.

  Räknas det ranking i allsvenskan?

  Japp. Det räknas långpartiranking på alla partier.

  Vilka divisioner ligger vi i?

  I schacket finns det: Elitserien, superettan, division 1, division 2 och division 3. LASS har just nu 2 lag i division 1 grupp 2, ett lag i division 2 grupp 3 och ett lag i division 4 grupp 3. Kommande gruppindelning finns här.

  Kommer jag att få spela?

  LASS har till kommande säsong anmält ett lag mer än året innan, just för att vi får fler och fler spelare i klubben. Allsvenskan är väldigt roligt och vi vill kunna ge fler möjligheten att få spela! Så tveka inte nästa gång du får frågan, schack i lag är kul!

  Robert Ericsson har dessutom samlat en enorm mängd statistik kring alla som spelat allsvenskan genom alla år här. Ingvar leder maratonligan överlägset med 341 spelade matcher men det är aldrig för sent att börja jaga honom!

  Har du frågor om allsvenskan, så fråga på. Vi är många som hjälpa dig in lagspelets värld.

  Och du är varmt välkommen!

  Sommarcupen i Västervik 6 juni 2023

  Nationaldagen började som en skräckfilm när jag (Fredrik Andersson) och Kristina Flynner begav oss till Västerviks ASK:s klubblokal för att spela Sommarcupen, en Elo-rankad snabbschacksturnering med 15 minuters betänketid + 5 s per drag spelad över 7 ronder.

  På ett hustak intill lokalen hade nämligen ett ytterst folkilsket fiskmåspar med nykläckta ungar bosatt sig och de gick till upprepade flyganfall mot oss medan vi passerade deras territorium. Var detta möjligen en krigslist från hemmaspelarna för att få sina konkurrenter ur balans? Svaret på den frågan visade sig vara nej. Hemmaspelarna undgick inte heller fiskmåsarnas vrede och vi kunde konstatera att denna något oväntade extra prövning var lika för alla.

  Inför första ronden upptäckte jag att nästan halva startfältet var orankat. Till min stora förvåning var jag därför rankad på övre halvan i schweizerlottningen och skulle möta den orankade Siminica Bonculescu. Som säkert alla som läser detta har märkt är orankad numera inte detsamma som nybörjare. Jag satte därför upp det blygsamma målet att spela ett bättre parti än jag gjorde i första ronden i Aspacupen på samma plats ett knappt halvår tidigare. Detta parti varade mindre än en minut och jag hade då lyckats sätta bort både en pjäs och min dam på mindre än 10 drag.

  Detta mål uppnådde jag. Efter 10 drag hade jag ‘bara’ satt bort en pjäs. Jag kämpade dock vidare och lyckades vinna tillbaka pjäsen då min motståndare var väl ivrig att söka dambyte och fick en springare instängd bakom fiendelinjerna. Min ställning var dock fruktansvärt dålig och full av svagheter och inte ens med jämnt material lyckades jag hålla den utan tvingades så småningom ge upp.

  Under tiden hade Kristina spelat sitt parti i första ronden mot en av turneringens starkaste spelare, Jörgen Karlsson, en gång i tiden rankad över 2200. I detta parti visade dock Jörgen att även spelare av hans kaliber ibland är mänskliga, och efter att han missat en mellanschack under en slagväxling stod Kristina plötsligt på vinst. Var det ett mirakel på gång? Nej, skulle det visa sig. Även om spelare av Jörgens kaliber ibland gör misstag är de alltid notoriskt svåra att ge nådastöten och Jörgen kämpade ihärdigt vidare och kunde vända partiet och vinna.

  I andra ronden skulle jag spela vit mot unge Gabriel Carlsson från Nybro. Han visade sig vara ett Anna Cramling-fan och jag mötte för första gången hennes egna system Kon (The Cow) känt från tipspromenaden på avslutningsfesten.

  Betänketiden var för kort för att föra protokoll, men jag minns i alla fall de första dragen. Partiet började 1. d4 e6 2. Sc3 d6 3. e4 Sd7 4. f4 Sb6 5. Sf3 Se7 6. Ld3 Sg6 7. h4 och följande ställning uppkom:

  Denna ställning är inte bra för svart. Lichess analysmotor säger +2.7 och rekommenderar svart att gå tillbaka till e7 med springaren. Jag fortsatte med att utveckla min damflygel, göra lång rockad och närhelst tillfälle erbjöds fortsatte jag min påbörjade bondestorm av kungflygeln. Efter att min motståndare rockerat kort utvecklades bondestormen till ett fullfjädrat kungsangrepp som svart var alldeles för dåligt utvecklad för att kunna värja sig mot. Jag tror inte att Kon är att rekommendera som öppningssystem för svart.

  I tredje ronden spelade jag svart mot den unge hemmaspelaren Rizan Mousa. Jag minns inte den exakta dragföljden, men vi hamnade i en variant av avböjd damgambit som liknade Meranerförsvaret där svart spelar c6, dxc4 och följer upp med b5 efter vits Lxc4, med planen att senare öppna centrum med c5.

  Min motståndare överraskade mig med att rockera långt istället för kort och det var ett misstag. Mina bönder på damflygeln hade ju redan avancerat en bit och de kunde avancera ytterligare med tempo eftersom vit hade en springare på c3 och en löpare på b3. Jag fick därför en fri attack som min motståndare febrilt försökte försvara sig mot. Med vidöppen kung blev hoten till sist för många och när den vita kungen blev änkling gav min motståndare upp.

  Jag förlorade sedan mot Jaroslaw Smagalski i rond 4 och stod på 2 av 4 när vi tog lunchpaus. Alla spelare jag mött hade hittills varit orankade, men de jag förlorat mot hade gett ett starkt intryck så jag var inte alltför missnöjd med mitt resultat hittills .

  Kristina hade haft en tuff lottning på förmiddagen. Efter förlusten mot Jörgen Karlsson (rankad 2022) i första ronden hade hon också förlorat mot hemmaspelarna Sten Larsson (1666) (en av mina gamla antagonister från ungdomstiden) och Shauki Usef (1789). I tredje ronden fick Kristina dock möta en orankad spelare och då visade hon var skåpet skulle stå genom att ta en övertygande seger mot unge Eliel Junell från Oskarshamn.

  Under lunchpausen laddade jag upp med rejält med energi med en riktig Västerviksklassiker. Jag åt en “hälften av varje med en halv owäk” på Åhmans, d v s en stor grillad korv med en halv portion pommes, en halv portion mos och en halv portion räksallad ovanpå. Här är ‘en halv’ västerviksgatuköksdialekt för ‘90% av en hel’. Jag skulle därmed inte ha energibrist under eftermiddagen, men paltkoma var en reell möjlighet.

  I rond 5 skulle jag möta min första rankade spelare: Shauki Usef (1789). Jag kunde snabbt konstatera att han inte ville spela någon teorivariant för partiet började (jag har vit): 1. d4 d5 2. c4 Sf6 3. cxd5 Dxd5 4. Sc3 Dd6:

  Redan 2. … Sf6 är ovanligt och anses tveksamt och att sedan ta tillbaka med damen på d5 har jag aldrig sett förr. Efter den öppningen kunde min motståndare inte undvika en sämre ställning vid mittspelets början med bl a isolerade dubbelbönder på c6 och c7, men han hoppades nog på att kunna spela ut sin lägre rankade motståndare över tid.

  Till en början såg den strategin ut att vara framgångsrik. Jag gjorde ett oövertänkt springarutfall till f4 och först när min motståndare hotade springaren med en bonde insåg jag att enda sättet att rädda springaren var att flytta den till h5 och där skulle den vara borta från spelet under lång tid.

  Jag tog då, det förmodligen ytterst tveksamma, beslutet att offra springaren. Min kompensation bestod i att jag kunde ta båda svarts isolerade c-bönder med mitt torn, varav den andra med schack. Jag hade då fått in ett torn på sjunde raden. Jag hade dessutom 3 bönder mot 1 på de båda centrumlinjerna och den majoriteten hoppades jag kunna avancera. En dator hade förmodligen gjort slarvsylta av mig efter det offret men jag hoppades att min kompensation för pjäsen skulle ge mig en viss chans i praktiskt spel.

  Den svarta kungen visade sig vara ytterst tapper. Han tog beslutet att stoppa den vita övervikten i centrum på egen hand genom att så småningom avancera till d6. Där skyddade han också en löpare på d7. Efter en schack från en garderad bonde på e5 blev dock den svarta monarken tvungen att avancera till d5, rakt in i fiendens ställning och långt från de egna linjerna. Detta slutade på samma sätt som för närmare 400 år sedan när en annan kung gjorde detsamma i dimman vid Lützen. När mitt torn på c7 tog den nu ogarderade svarta löparen på d7 var det schack och matt.

  Min motståndare i rond 6, Magnus Spång från Oskarshamn, följde samma strategi som Shauki Usef men med betydligt större framgång. Han gick in i avbytesvarianten i franskt, som inte är särskilt teoretisk, spelade ut mig efter noter och vann ganska snabbt.

  I sista ronden mötte jag ännu en orankad spelare, hemmaspelaren Tobias Gustavsson. Jag minns inte mycket detaljer från partiet annat än att han kom dåligt redan i öppningen efter ett tidigt misstag och efter att ha förlorat en kvalitet i mittspelet gav han snabbt upp.

  Jag slutade alltså på 4 poäng av 7 vilket placerade mig som nummer 12 av 29. Jag inkasserade också lite snabb-Elo och kände mig därför ganska nöjd med dagen.

  Kristina avslutade turneringen med att möta tre unga orankade spelare. Hon förlorade tyvärr mot Gabriel Carlsson (efter att tidigare i partiet stått på klar vinst) och Rizan Mousa men besegrade Anton Nilsson från Nybro. Hon slutade därmed 26:a i turneringen på 2 poäng av 7 (med lite mersmak).

  I andra änden av tabellen tog arrangörsklubben en trippelseger genom Jörgen Karlsson (6 p) på första plats, tätt följd av Yan Yusuf (6 p) och Victor Nilsson (5.5 p).

  De fullständiga resultaten kan beskådas här:

  Till sist vill jag tacka Västerviks ASK för ett trevligt arrangemang. Jag återkommer gärna och spelar den här tävlingen igen. Jag vill också säga att detta är en utmärkt tävling för någon som är ny till schack över brädet. Oavsett spelstyrka finns det jämbördigt motstånd och betänketiden är tillräckligt lång för att det ska gå att spela bra schack men är ändå i paritet med de tidskontroller som är vanliga på nätet.

  Fredrik Andersson

  Säsongen avslutad med middag och parblixt

  Fredagen den 2/6 avslutade seniorerna vårsäsongen med en traditionell avslutningsfest med strax över 20 deltagare. Som vanligt inledde vi med mingel och tipspromenad och grillade ute på gården. Vi tog med maten ner i klubblokalen där Simon Ivarsson hade dukat upp potatissallad, såser och andra tillbehör.

  Innan desserten (även den tillagad av Simon) avslöjades de rätta svaren och resultatet i tipspromenaden. Frågorna och facit finns i vårt frågesportsarkiv. Två deltagare hade flest rätt (9 av 13): Fredrik Andersson och Mårten Garner. Eftersom Fredrik kom betydligt närmare på utslagsfrågan så fick han den odödliga äran av seger i tipspromenaden.

  Nu hölls även prisutdelning i KM och snabb-KM. Ofelia delade ut glaspjäser och plaketter till de tre första i varje grupp – totalt 18 priser. Tyvärr var många av pristagarna inte närvarande och deras priser finns kvar för upphämtning på klubben.

  Simon Olsson tar emot sin plakett för andrapriset i A-KM

  Efter middagen spelades parblixt i fem ronder med betänketiden 5 min + 3 s/drag. I parblixten turas man om att göra drag. “Trashtalk” är tillåtet men man får inte diskutera vad medspelaren skall göra för drag. Ingvar Carlsson och Fredrik Andersson vann på 4 poäng av 5 möjliga.

  Slutställningen i parblixten
  Vinnarna i parblixten, Ingvar och Fredrik, med de vita pjäserna mot Henrik och Vladyslav

  Efter blixten dröjde sig de flesta kvar och umgicks en bit in på småtimmarna.

  Vi hälsar alla medlemmar välkomna tillbaks till nästa säsong (preliminär start i början av september). Vill man spela schack under sommaren finns det turneringar på andra orter, t ex Växjöspelen 17-18/6 och SM i Helsingborg i början av juli.

  Tack för en trevlig säsong!

  LASS blev 9a i Damallsvenskan

  För andra året i rad spelades den återuppståndna tävlingen Damallsvenskan i Göteborg förra helgen. I egenskap av damansvarig för SSF och ordförande i LASS skulle det vara närmast tjänstefel om jag inte också tog på mig rollen som lagledare för ett LASS-lag. Vi blev ett gäng på fyra damer som begav oss till Göteborg, och laget bestod av mig själv, Anna Krantz, Cristina Svensson och Kristina Flynner. Systrarna Larsson och Helena Nede hade förhinder, men det kan nog finnas hopp om att nästa år få ihop två LASS-lag!

  Kristina, Cristina, Anna och Ofelia spelade i laget

  På resan till tävlingen sa jag att vår målsättning var att komma någonstans i mitten. I första ronden ställdes vi mot storfavoriterna Wasa SK, upp till slakt mot Pia Cramling för mig direkt alltså. Efter det blev motståndet mer mänskligt, vi spelade oavgjort mot Hindås/Nolered och fick sedan glädja oss med en 4-0 seger mot SS Manhem VI. Mycket imponerande av arrangörsklubben SS Manhem att skrapa ihop hela sex lag! Tjejen jag mötte hade börjat spela i januari, och det är riktigt kul med Damallsvenskan att alla typer av spelare är där, såväl nybörjaren som Pia Cramling och damer/tjejer i alla åldrar, den yngsta deltagaren hade ännu inte fyllt sju.

  Efter tre ronder låg vi 8a av 15 lag och kände oss ganska nöjda. Vi avnjöt en god middag på hotellets restaurang tillsammans med Smålands A-lag och sedan blev det tidigt i säng för att vara redo för söndagens ronder.

  I rond 4 mötte vi jämnstarka Manhem III i en match som slutade 3-3. Därefter vann vi mot Västmanland/Dalarna med 3-1 varpå vi i sista ronden återigen ställdes mot tufft motstånd mot Team Pelaro-Alingsås SS där vi blev utan poäng.

  Mittfältet var ovanligt stort och jämnt där alla lag från 4e till 13e plats hamnade på 6 matchpoäng. Med lite sämre särskiljning slutade vi på 9e plats, men lyckades ändå med vår målsättning att hamna runt mitten av tabellen.

  Resultatlistan från Damallsvenskan finns här

  Adam blev klubbmästare i blixt

  Säsongens sista turnering, öppna blixt-KM, spelades tisdagen den 30 maj med 28 deltagare. Betänketiden var 3 min + 2 s/drag och det blev nio ronder med kompromisslöst spel – totalt spelades bara fyra remier i hela turneringen!

  Slutsegrare blev Adam Ståhlberg på 8 poäng. Vi gratulerar till KM-titeln!

  Pristagare:

  • 1. Adam Ståhlberg, 8 poäng av 9 möjliga
  • 2. Muamer Alic, 7 p
  • 3. Fredrik Lindgren, SK Rockaden Umeå, 6½ p
  • Ratingpris 1: Peter Nyberg, 6 p
  • Ratingpris 2: Elin Larsson, 5 p

  Fullständiga resultat

  De tio högsta borden spelades i högra spellokalen.
  Vår nyaste medlem, Charlie Anljot, här vit mot Emma Larsson, gick med i klubben direkt innan tävlingen. Han har tidigare bara spelat på nätet och slutade på 2½ poäng.

  Våravslutning för seniorerna och prisutdelning KM fredagen den 2 juni!

  I år grillar vi utanför så tag med egen grillmat själv! Sallad, tzatsiki, potatissallad och efterrätt fixar klubbens kockar gemensamt till en kostnad av 30:-. Lämplig dryck medtages själv. Det blir prisutdelning för våra KM samt någon form av tipspromenad/frågesport. Sedan avrundar vi programmet med den sedvanliga parblixten. Kvällen fortsätter sedan tills siste man går hem oavsett hur sent (eller tidigt) det blir.

  Obs. 18-årsgräns. Vi startar kl 18.30.

  Anmäl er på Facebook eller till Fredrik Qwarfort senast på torsdag!

  Välkomna!

  Daniel Jogstad vann Vårturneringen – Simon Malm distriktsmästare

  Årets Vårturnering vanns överlägset av CM Daniel Jogstad (Eslövs SK) på 7 poäng av 7 möjliga, före Simon Malm (Linköpings ASS) på 5 poäng.

  Lennart Evertsson (Kungstornet) och Stefan Lindh (Stockholms SS) tog också 5 poäng men slutade efter särskiljning på tredje respektive fjärde plats.

  Tävlingen var också DM för Östergötland och som bäste östgötaspelare tog Simon Malm hem distriktsmästartiteln. Tvåa i DM blev Christoffer Stenman (Schack 08) på 4 poäng. Bäste junior i DM blev Mate Nagy (Linköpings ASS), 4 poäng.

  Det blev något av ett hat trick för Simon eftersom han dessutom vann ratingpris i ratinggrupp 1. I ratinggrupp 2 vann Mate Nagy och i ratinggrupp 3 Fredrik Andersson (Linköpings ASS) på 3½ poäng.

  Fullständiga resultat

  Turneringen spelades som sju ronder schweizer med betänketiden 90 minuter + 30 min efter 40 drag + 30 s / drag och samlade totalt 29 deltagare.

  Partiet Daniel Jogstad – Vidar Hagevi i sista ronden var inte avgörande för förstaplatsen, men vid seger för Vidar hade han kommit tvåa. Efter fem timmars kamp vann Daniel till slut ett komplicerat slutspel med 2L mot L+S och Vidar slutade femma.
  Ettan och tvåan i DM: Simon Malm till vänster och Christoffer Stenman till höger.

  Inbjudan till öppna blixt-KM

  Tisdagen den 30 maj är det dags för säsongens sista turnering på klubben: öppna KM i blixt.

  Vi spelar nio ronder med betänketid 3 minuter + 2 sekunder per drag.

  Turneringen är öppen för alla medlemmar i svenska schackklubbar. Bästa LASS-medlem blir klubbmästare i blixt.

  Startavgift: 50:-. Kontantpriser beroende på antal deltagare.

  Inbjudan finns här.

  Du anmäler dig enklast via denna länk.

  Hittills anmälda.

  Välkomna!

  Två ronder spelade i Vårturneringen

  De två första ronderna i Vårturneringen spelades under Kristi Himmelsfärdsdag den 18/5. Efter några sena avhopp blev det till slut 29 startande, varav 17 är huvudmedlemmar i ÖSF-klubbar och därmed tävlar om distriktsmästartiteln.

  När det gäller distriktsmästerskapet så har ÖSF höjt DM-priset till 999:- samt infört ett andrapris och ett juniorpris i DM, båda på 500:-. Dessa priser kan alltså bara vinnas av huvudmedlemmar i ÖSF-anslutna klubbar och är oberoende av de ordinarie priserna i turneringen.

  Efter två ronder har 6 spelare full pott:

  • Stefan Lindh, Stockholms SS
  • Lennart Evertsson, Kungstornet
  • David Ståhlberg, Malmö AS
  • Simon Malm, Linköpings ASS
  • Vidar Hagevi, Sundsvalls SS
  • CM Daniel Jogstad, Eslövs SK

  Lottning och resultat (de tre rankinggrupperna kan nås med länkarna R1, R2 och R3 längst ner på resultatsidan).

  Nästa rond spelas i morgon klockan 10.00. De åtta högsta borden livesänds här.

  Till vänster en av de sex fullpoängarna efter två ronder: Stefan Lindh, Stockholms SS. Bredvid honom sitter Christoffer Stenman, Schack 08 Norrköping
  Efteranalys i sofffan. Medsols från vänster Elin Larsson, Kristina Flynner, Mårten Garner, Daniel Namvar, Görgen Andersson och Jonatan Åkeborg

  Fem dagar kvar att anmäla sig till Vårturneringen – begränsat med platser kvar

  Med fem dagar kvar av anmälningstiden (sista anmälningsdatum är 16/5) så är det ovanligt många anmälda till Vårturneringen 2023. Vi brukar har runt 20-25 deltagare men i skrivande stund är vi uppe i 31 anmälda!

  Eftersom vi inte har begränsat med plats i klubblokalen så måste vi begränsa antalet deltagare till max 37 spelare (då får en spelare frirond, så det blir 18 partier i varje rond). Blir det fler anmälda så gäller “först till kvarn”.

  Inbjudan finns här.

  Man anmäler sig enklast på denna länk.

  Lista på hittills anmälda.

  LASS + Ölstugan = Sant

  Den näst sista onsdagen varje månad kommer LASS i samarbete med Ölstugan bjuda in till träff.

  Det hela är väldigt enkelt, från 16.30 finns det bord med schackbräden där några från schackklubben finns. Vi spelar på kul, lär ut tips och tricks, pratar om klubben, schack i Sverige, Magnus Carlsen, m.m och tar något gott att dricka.

  Nybörjare eller nyfikna är varmt välkomna att lära känna oss.

  Vi börjar den 24:e maj. Ni hittar oss bland schackbrädorna.

  Ölstugan finns på Klostergatan 19 (gamla Gula Huset).

  Öppna snabb-KM avgjort

  De två sista ronderna i årets öppna snabbschacks-KM spelades tisdagen den 9/5. Efter sex ronder stod Simon Olsson som segrare med full pott och blev därmed klubbmästare i snabbschack. Tvåa blev Vladyslav Rogoz på 5 poäng och Sergei Slavskii på 4½.

  Ratinggrupp 1 vanns av Daniel Namvar 4 poäng. I ratinggrupp 2 var Sergei Slavskii bäst med sina 4½ poäng, men eftersom man inte kunde vinna både ratingpris och ordinarie pris så gick ratingpriset i stället efter särskiljning till Emma Larsson som dessutom gick upp hela 131 snabb-ELO-poäng på turneringen.

  Fullständiga resultat

  De två ratingpristagarna Daniel Namvar och Emma Larsson med de svarta pjäserna mot E. G. Lilljebjörn och Mårten Garner. Emma har just offrat löpare på g3. Vit har inget bra försvar och Emma vann partiet.

  Prispengar i snabb-KM

  Vi har nu bestämt prispengarna i snabb-KM.

  • 1: 500:-
  • 2: 300:-
  • 3: 150:-

  samt två rankingpriser (i grupper om 8 spelare) om 150:-.

  De tre bästa spelarna vinner även minnespriser (plakett eller liknande).

  Priserna delas ej. Vid lika poäng sker särskiljning enlig SSF:s regler.

  Orankade spelare tävlar inte om rankingpriserna. Samma spelare kan inte vinna både rankingpris och ordinarie pris.

  Snabb-KM med många nya spelare

  Tisdagen den 25/4 spelades de två första ronderna i årets öppna snabbschacks-KM. Efter några sena avhopp blev det totalt 31 deltagare, med många ny ansikten: hela fem helt nya medlemmar, en junior (Kornelis) som spelar sin första seniorturnering, och en gästspelare från Ungern.

  Nästa tisdag spelas rond 3-4 och tävlingen avslutas med rond 5-6 tisdagen den 7/5. Det åtta högsta borden livesänds (under “Övriga tävlingar” på livesändnings-menyn) och det går att se resultaten här.

  Efter två ronder leder Simon Olsson (närmast väggen). Här spelar han mot Fredrik Andersson, ett parti som Simon vann. Vid brädet bredvid spelar Asker Davidsson mot Vladyslav Rogoz.

  Daniel Jogstad blev klubbmästare

  Årets KM samlade rekordmånga deltagare: hela 55 stycken, fördelade på fem grupper.

  I A-gruppen vann Daniel Jogstad före Simon Olsson och Muamer Alic och blev därigenom klubbmästare år 2023.

  • 1. Daniel Jogstad, 7 poäng av 9 möjliga
  • 2. Simon Olsson, 6½
  • 3. Muamer Alic, 6 p
  Daniel Jogstad blev klubbmästare 2023

  B-gruppen vanns överlägset av Peter Nyberg, två poäng före en trio av spelare. Av dessa drog Mate Nagy det kortaste strået i särskiljningen och hamnade utanför prislistan (observera att eftersom KM spelades som Bergergrupper så går inbördes möte före kvalitetspoäng i särskiljningen).

  • 1. Peter Nyberg, 7½ / 9
  • 2. André Thyberg, 5½
  • 3. Mårten Garner, 5½

  Det var jämnt i toppen i C- och D-KM också. Även där blev särskiljning om andra- och tredjeplatsen. Theo Ekman vann C-gruppen:

  • 1. Theo Ekman, 7 / 9
  • 2. Klas Skytt, 6½
  • 3. Asker Davidsson, 6½

  Samuel Enblom tog hem D-gruppen. Här kunde man bara ta 8 poäng eftersom en spelare hoppade av tidigt och alla hans partier ströks enligt SSF:s regler:

  • 1. Samuel Enblom, 7 / 8
  • 2. Archie Tonkin, 6
  • 3. Gustav Martin, 6

  E-KM blev större med 15 deltagare och det blev därför också fler pristagare. Vi kunde inte ha några ratingpriser eftersom 12 av deltagarna var orankade, så i stället blev det pris till fjärde- och femteplatserna. Här blev det jämnt i toppen med två spelare på 8 poäng och två på 6, och eftersom den här gruppen spelades med schweizerlottning så var det kvalitetspoängen som avgjorde.

  • 1. Andreas Ståhlberg, 8 / 9
  • 2. Sergei Slavskii, 8
  • 3. Sasan Behkalam, 6½
  • 4. Erik Gustaf Lilljebjörn, 6
  • 5. Kaj Lundgren, 6

  Fullständiga resultat (man väljer vilken grupp som skall visas längst ner på sidan)

  Långväga gäster i Aprilblixten

  Torsdagen den 13 april spelades månadens blixtturnering, och det fanns två riktigt långväga gäster bland deltagarna. Ofelias syster Ingela och svåger IM Igor Bjelobrk, som bor i Australien, var på besök hos släkten och passade på att spela blixt. Bland de 20 deltagarna fanns också några besökare från lite närmare håll, nämligen Solna och Motala.

  Igor var med sina 2335 i blixtrating klar favorit till segern men han rådde inte på Rizo Pepic, som tog hem slutsegern med 6 poäng av 7 möjliga, en halv poäng före den internationelle mästaren. Trea blev Adam Ståhlberg och fjärdepriset togs hem av Dragan Stefanonic, båda på 5 poäng.

  Resultattabellen med australiensiska flaggor i marginalen
  IM Igor Bjelobrk fick se sig besegrad av Rizo Pepic
  Trean Adam bredvid Sydneybon Ingela

  Inbjudan till LASS Vårturnering 2023

  Vi kommer som vanligt att arrangera en öppen turnering under Kristi himmelsfärdshelgen, den 18-21 maj.

  Turneringen spelas som sju ronder långpartier (samma betänketid som i Allsvenskan, dvs 90 minuter per parti och 30 minuter extra efter 40 drag, med 30 sekunders tillägg per drag). Nytt för i år är att turneringen även är DM för Östergötland. Bästa östgötaspelare blir distriktsmästare och får ett pris från Östergötlands Schackförbund.

  I fjol kom 28 spelare från hela Sverige och vi hoppas på ännu fler deltagare i år!

  Den fullständiga inbjudan med alla detaljer finns här.

  Anmälan sker via nätet senast den 16/5.

  Lista på anmälda spelare.

  Välkomna!

  LASS-are i Compo Cup

  Ett alternativ till att delta i LASS Workshop förra helgen var att bege sig till Stockholms Schacksalonger och spela i Compo Cup. Fyra LASS-are valde detta alternativ: Max Wahlund, jag själv (Fredrik Andersson), Cristina Svensson och Kristina Flynner.

  Compo Cup liknar Grand Prix-turneringarna till sitt upplägg men är lite kortare. Tre snabbschackspartier (20 min+5 s per drag) på fredagen och tre långpartier lördag-söndag (90 min för första 40 dragen, därefter 15 min för resten av partiet+30 s per drag).

  Jag tänkte länge inte ställa upp i turneringen då jag ville vara utvilad och hungrig inför Påskturneringen, men efter en snudd på katastrofal insats i KM kände jag att jag behövde ta alla chanser att återvinna lite självförtroende. Jag bestämde mig därför för att ställa upp.

  I första snabbschackspartiet ställdes jag mot f d LASS-aren Tim Nordenfur och ratingskillnaden på 500 poäng hade inga problem att göra sig gällande. Jag hade inte en chans. De följande två partierna följde båda samma mönster: Jag spelade tidigt upp en vinstställning och satte sedan bort mig och förlorade. Efter första dagen stod jag alltså på 0 poäng. Ingen drömstart direkt.

  Det gick lite bättre för några av de övriga LASS-arna. Max inledde starkt och vann sina två första partier. Det gjorde att han fick spela på förstabordet i rond 3 mot GM Vitalii Sivuk, och denne visade sig tyvärr bli alltför svår.

  Orankade Kristina Flynner (1084 i långparti) höll på att skrälla rejält i rond 3 mot 1350-rankade Christer Carmegren. Hon hade ett hejdundrande angrepp och stod på klar vinst när hon tyvärr gjorde ett misstag och motståndaren kunde komma undan med remischackar och blotta förskräckelsen. För Kristina var detta ett viktigt steg mot att erövra en snabbschacksrating. Hon behöver nu bara spela några fler partier mot rankat motstånd innan hon får ratingtal även i snabbschack.

  Cristina Svensson hade en tuff lottning i snabbschackspartierna och stod, liksom jag, på 0 poäng efter fredagen.

  I första långpartiet i rond 4 väntade för min del samme Christer Carmegren som remiserat Kristina dagen innan. Jag var extremt revanschsugen efter fredagsdebacklet och frågan var om han var villig att donera fler rankingpoäng till familjen.

  Jag spelade svart och detta parti kom att illustrera vikten av att inte slarva med taktikträningen. Följande ställning uppkom efter 9. 0-0?:

  Denna taktik dyker upp titt som tätt i problemen på chess.com eller lichess och efter 9. … Sxe5! 10. Lxd7+ Sxd7 var jag bonde upp och hade en bra ställning i övrigt.

  Nu är jag inte alltid själv ett föredöme vad gäller taktikträning, vilket visade sig några drag senare.

  Denna ställning uppkom efter att jag spelat 14. … Sd7-e5?. Min tanke var att jag efter 15. Sxe5 Lxe5 hotar att vinna en bonde till både med 16. … Lxh2+ och med 16. … Lxc3 17. bxc3 Dxc3. När jag protokollfört draget och tittade på brädet igen insåg jag till min stora fasa att vit efter bytet på e5 kan spela 16. Sxd5! och vinna tillbaka en bonde och tvinga min dam att flytta alternativt blir jag av med min starka springare på f5. Efter det står jag kanske fortfarande lite bättre, men fördelen är inte stor.

  Det blev en nervös väntan. Det tog min motståndare drygt 5 minuter att bestämma sig för 15. Sxe5 och jag svarade förstås med 15. … Lxe5, varefter följde 20 minuters mediterande innan min motståndare spelade 16. Dh3?. Puh, faran över. Jag behövde inte tänka länge innan jag satte stopp för Sxd5-idén en gång för alla med 16. … Lxc3 och kunde sedan vinna partiet utan alltför stora besvär.

  Cristina Svensson hade också firat en triumf i rond 4 och lottningsprogrammet förkunnade att det var dags för ett LASS-derby i rond 5, med mig som vit. Jag spelade (som vanligt?) tveksamt i öppningen men kom i alla fall ur den med lika spel. Partiet var jämnt tills Cristina gjorde en förhastad bondeframstöt i centrum.

  Denna lät mig byta bort min svaga d-bonde mot hennes e-bonde och bytet gav henne också en isolani på d5. Då en del av hennes pjäser också stod lite passivt kunde jag tvinga fram fler försvagningar och till sist gick hennes ställning inte att hålla ihop.

  Cristina valde då att spänna bågen och försöka komplicera spelet med ett bondeoffer. Jag lyckades dock navigera mellan taktiska grynnor och fallgropar, och vann så småningom partiet.

  I sista ronden skulle jag spela vit mot blott 12-årige Rishi Vishwanath. Hans rankingtal var inte så högt (1128) men i turneringen hade han bara tappat poäng mot spelare rankade över 1700 och han hade dessutom besegrat CM Mikael Helin. Jag var därför riktigt nervös innan partiet.

  Det blev ett väldigt roligt parti. I en Jobava-London kunde jag tidigt installera en “Pillsbury Knight”, d v s en springare på e5 understödd av bönder på d4 och f4. Jag rockerade sedan långt och min motståndare rockerade kort. Strax därefter kunde jag offra min springare på e5 i utbyte mot att komma in med min dam på h7 och jaga ut den svarta kungen på brädet. Min motståndare vågade (klokt nog!) inte anta offret och vi övergick båda till att försöka bondestorma motståndarkungen.

  Min attack slog igenom först och min motståndare tvingades sträcka vapen efter att ha förlorat en pjäs utan att för den skull ha kunnat stoppa angreppet.

  Detta var, hans låga rankingtal till trots och enligt min subjektiva bedömning, den starkaste motståndaren jag mötte i långpartierna. Med tanke på hans ringa ålder var det nog tur att jag mötte honom nu. Hade vi mötts om ett år eller två hade han nog spelat skjortan av mig.

  Övriga LASS-are då? Max hade ju inlett starkt i snabbschacket men i långpartierna fick han det tungt mot tre unga spelare. Han vann visserligen mot Vidar Seiger men förlorade mot Melvin Ral Lustig och Sebastian Gerdes. Max blev i alla fall bäste LASS-are på 3p då han hade mycket högre kvalitetspoäng än jag. Det räckte till en 23:e plats av 58 deltagare.

  Kristina Flynner tog en seger i långpartierna och stannade därmed på 1.5 poäng, en halvpoäng före Cristina Svensson på 1 poäng.

  Tävlingen vanns av GM Vitalii Sivuk 5.5 poäng, före CM Joar Östlund och FM Axel Falkevall på 5 poäng. Värt att nämna är också att 12-årige Melvin Ral Lustig slutade fyra, också på 5 poäng och med en prestationsranking på 2482. Jag nämner inte hans rankingtal. Det kommer ändå att vara inaktuellt väldigt snart.

  Själv har jag glömt snabbschackspartierna och känner mig nöjd med att ha spelat tre bra långpartier, även om motståndarna var ganska mycket lägre rankade än jag. Nu ser jag i alla fall fram emot Påskturneringen med lite tillförsikt.

  Stort tack till Stockholms schackförbund för en trevlig turnering!

  Fredrik Andersson

  Öppna KM i snabbschack 25/4-9/5

  Den 20 april spelas sista ronden i KM, men schacksäsongen är inte slut för det! De tre följande tisdagarna spelar (den 25/4, 2/5 och 9/5) spelas nämligen öppna KM i snabbschack.

  Vi spelar två ronder per kväll med betänketiden 30 minuter per parti och 10 sekunders tillägg per drag. Som vanligt livesänder vi de åtta högsta borden.

  Turneringen är öppen för alla medlemmar i svenska schackklubbar. Den bäst placerade LASS-medlemmen får titeln klubbmästare i snabbschack.

  Inbjudan finns här.

  Anmäl dig på denna länk.

  Hittills anmälda spelare.

  Välkomna!

  Adam vann marsblixten

  Efter att ha spelat två blixtturneringar på torsdagskvällar i februari återgick vi till vår gamla tradition med blixt på fredagar och spelade den ELO-rankade marsblixten fredagen den 17/3.

  Frågan var om det skulle vara mer eller mindre populärt än att spela på torsdagar, och den besvarades med ett “kanske” eftersom det blev precis lika många spelare som förra gången, dvs 14 stycken.

  Det var väldigt jämnt i toppen med tre spelare på 5 poäng. Adam Ståhlberg hade bäst kvalitetspoäng och vann därför, medan kampen om andrapriset avgjordes på att André hade fler vinstpartier än Simon.

  • 1. Adam Ståhlberg 5 p av 7 möjliga
  • 2. André Thyberg 5 p
  • 3. Simon Malm 5 p

  Fullständiga resultat finns i medlemssystemet.

  Adam tog efter särskiljning hem förstapriset i marsblixten

  Dyrare fikabröd

  Som ni har märkt har matpriserna gått upp kraftigt på sistone. Det gäller även för fikabröd, och nu kostar wienerbröd och bullar omkring 10:- styck.

  För att inte gå back på fikaförsäljningen så måste vi därför från och med idag höja priserna på wienerbröd, bullar och donuts på klubben till 15:- styck. Priserna på kaffe, te, läsk och godis är oförändrade.

  Fikalistan där man kan skriva upp eventuella inköp på kredit har uppdaterats så att den numera har tre kolumner. Alla skulder från den gamla listan har förts över till den nya.

  Vi hoppas ni har förståelse för prishöjningen.