• Jörgens stormästarskalp från Växjö

  För två veckor sedan, den 9-11 februari, spelades GP-tävlingen Elite Hotels Open i Växjö, med sju LASSare i huvudturneringen och två i den “lilla” sidoturneringen (för tävlare under 1600 ELO). Bäste LASSare blev Jörgen Fransson, som kom på 23e plats av 158 deltagare och blev bäste spelare över 65 år.

  Jörgen stod för en riktig skräll i sjätte ronden när han slog ingen mindre än GM Jonny Hector (ELO 2449 och svensk mästare 2022). För dem som inte följde med i livesändningen kan partiet spelas genom att klicka här.

  Totalt deltog sju LASSare i huvudturneringen:

  • 23. Jörgen Fransson (ELO 2134) 5½ p av 8 möjliga
  • 74. Peter Halvarsson (1919) 4 p
  • 88. Per Ahlström (1770) 4 p
  • 93. Fredrik Qwarfort (1783) 3½ p
  • 95. Mårten Garner (1797) 3½ p
  • 99. Peter Nyberg (1848) 3½ p
  • 115. Fredrik Andersson (1509) 3½ p

  I den “lilla” sidoturneringen för spelare under ELO 1600 deltog två LASSare:

  • 33. Torgil Svensson (1180) 4 p
  • 47. Albin Andersson 3½ p

  För den som vill läsa mer om turneringen har Fredrik Andersson har skrivit en trevlig artikel.

  Uppdatering av ratingsystemet den 1/3

  Det pratas rätt mycket om att det är inflation i rankingsystemet – de starkaste spelarna i världseliten har fått högre och högre ratingtal de senaste decennierna – men enligt FIDE är det faktiskt ett större problem att det just nu är deflation i ELO-talen, där spelare som inte ligger i absoluta toppen får lägre och lägre rating trots att de inte spelar sämre än förut. Åtminstone i vår klubb tror jag en hel del spelare har märkt av det.

  För att göra något åt det här problemet så har FIDE beslutat att göra några mindre ändringar i hur ELO-talen beräknas från och med mars i år, och dessutom att alla spelare under ELO 2000 kommer att få högre rating den 1/3. Man får en större “bonus” ju lägre ranking man har. Effekten blir att man komprimerar ratingskalan under 2000, så att det blir större skillnad i spelstyrka mellan t ex ELO 1500 och ELO 1600 (tidigare var det ju så att det var stor skillnad i spelstyrka mellan ELO 2500 och 2600, men ganska liten skillnad mellan 1500 och 1600).

  SSF skriver mer om ändringarna här. Bland annat finns en tabell på hur ELO-talen förändras.

  Observera att detta är något som FIDE har beslutat och det gäller över hela världen. Oavsett vad man tycker om ändringarna så kan varken klubben eller SSF göra något åt dem. Men om du ser att du har mycket högre rating än tidigare på marslistan så är det inget fel, utan helt avsiktligt.

  Valberedningens förslag inför årsmötet

  På torsdag 22/2 kl 18.00 är det dags för årsmöte. Här följer valberedningens förslag inför årsmötet:

  § 9 Ordförande

  Omval av Ofelia Thörnqvist.

  § 10 Övriga styrelseledamöter

  Omval av Peter Halvarsson, Stefan Andersson, Sam Grundel, Mårten Garner, Magnus Olsson och Fredrik Qwarfort. 

  § 11 Två styrelsesuppleanter

  Omval av Anna Krantz samt nyval av Peter Nyberg.

  § 12 Två revisorer

  Omval av Archie Tonkin och Klas Skytt.

  § 13 Revisorssuppleanter

  Omval av Henrik Karlsson.

  § 14 Tävlingskommitté

  Omval av Mårten Garner (sammankallande), Fredrik Qwarfort, Magnus Olsson, Sam Grundel och Simon Malm.

  § 15 Ungdomskommitté

  Omval av Stefan Andersson (sammankallande), Mårten Garner och Daniel Jogstad.

  § 16 Lagledarkommitté

  Omval av Fredrik Qwarfort (sammankallande), Ingvar Carlsson och Simon Ivarsson.

  § 17 Valberedning

  Valberedningen har bestått av Ingvar Carlsson och Simon Ivarsson. Ingvar önskar avgå.

  Elite Hotels Open 2024

  I helgen spelades Elite Hotels Open i Växjö, en deltävling i Svenskt Grand Prix och för mig (Fredrik Andersson) blev det en ovanligt omtumlande upplevelse.

  Tävlingen spelades enligt sedvanligt GP-format med fyra snabbschackspartier (15 min+5 s/drag) på fredagen och två långpartier (90 min+30 s/drag) vardera på lördagen och söndagen.

  Innan jag berättar om mina upplevelser vill jag nämna övriga LASS-ares resultat. Bäste LASS-are blev Jörgen Fransson på 5.5 poäng och en hedrande 23:e plats. Han tog dessutom en mycket meriterande seger som jag berättar mer om nedan. Bland LASS-arna följde sedan Peter Halvarsson på 4 poäng, Per Ahlström 4, Fredrik Qwarfort 3.5, Mårten Garner 3.5 och Peter Nyberg 3.5. I Lilla turneringen (för spelare rankade under 1600) tog Torgil Svensson 4 poäng och Albin Andersson 3.5. Hur gick det då för mig? Läs vidare så ska jag berätta.

  I första ronden lottades jag mot LASS egen Peter Halvarsson och det började inte bra. Redan efter Peters fjärde drag stod det klart att jag skulle förlora pjäs. En av mina patenterade öppningskatastrofer var under uppsegling med andra ord. Jag gjorde vad jag kunde för att hitta motspel och förvecklingar men Peter var säkerheten själv och vann lätt partiet.

  I de övriga snabbschackspartierna spelade jag visserligen bättre, men mina motståndare var starkare än jag och när jag lämnade spellokalen för att gå ner på Bishop’s Arms stod jag på noll poäng efter fyra snabbschacksronder. Det blev gravöl istället för firande för min del. Jag orkade inte ens känna mig besviken. Inombords skrattade jag mest åt eländet och undrade hur länge pinan skulle fortsätta och om jag över huvud taget skulle få med mig någon poäng hem.

  På lördagförmiddagen tvingade jag mig själv att sluta deppa. I första långpartiet skulle jag spela vit mot Emil Lilja från Vaggeryd, rankad 1619 att jämföra med mina 1509. Detta parti började betydligt bättre än första snabbschackspartiet dagen innan för redan i drag 6 är min motståndare ouppmärksam och spelar 6. … e5 i en ställning där jag bara kan ta två gånger och vinna bonden eftersom en av bondens försvarare är bunden. Draget därefter kunde jag dessutom ställa min löpare på d6 och förhindra hans rockad.

  Efter det blev spelet vilt och komplicerat och vi gör båda många misstag men jag har övertaget ända tills jag spelar mitt 16:e drag 16. h3 och följande ställning uppkommer:

  Här kan svart utjämna genom att spela 16. … Dxf2 och datorn säger lika spel. I realiteten blir ställningen då mycket svårspelad för vit på grund av de halvt om halvt hängande pjäserna på g5 och f7 och det är tveksamt om jag hade klarat av att reda upp dessa svårigheter utan materialförlust.

  Min motståndare spelade dock 16. … Dc7? för att hota den dödliga avdragaren Sd3+. Problemet för svart är att efter 17. Kb1 har avdragshotet förvandlats till en bindning.

  Svart svarade med en egen bindning i form av 17. … Tf8 men efter 18. hxg4 ser det mörkt ut för svart.

  Det hotar Txh7#. Svart försökte med 18. … h6 men det följde 19. Txh6 som förnyar matthotet och tornet kan inte slås på grund av Th1+ med matt i nästa drag. Partiet slutade 19. … Txf7 20. Th7+ Kg8 21. Txf7 uppgivet.

  Därmed hade jag i alla fall spräckt nollan och nu väntade vit mot 17-årige Gustav Dingertz, Kristallens SK (1764) i rond 6. Jag hade redan fått stryk av hans något högre rankade lillebror Filip i snabbschacket och mitt minne av mitt första långparti mot Gustav ett och ett halvt år tidigare var … smärtsamt. Hur skulle då detta gå?

  Hoppet återvände då Gustav inte verkade vara bekant med öppningsvarianten vi spelade och efter 10 drag hade han gjort av med 30 min medan jag fortfarande hade mer tid än jag startade med och datorn värderar ställningen till +1.5 i min favör.

  Min fördel växte stadigt i mittspelet tills Gustav valde att offra en pjäs för två bönder för att befria sina pjäser och skaffa sig en fribonde. Jag lyckades erövra fribonden i utbyte mot en av mina bönder och vi gick in i ett komplicerat slutspel där jag initialt står på vinst. Jag spelar dock slutspelet svagt och gör till sist en katastrofal felbedömning och byter av sista tornparet och partiet mynnar ut i remi.

  Trots det snöpliga slutet på partiet är jag betydligt gladare när jag sätter mig på Bishop’s Arms än dagen innan och när kvällens hjälte Jörgen Fransson dyker upp utbryter stort jubel vid LASS-bordet. Jörgen har nämligen lyckats med bedriften att besegra …, nej, förresten, ‘pulvrisera’ heter det, självaste Jonny Hector. En fantastisk prestation!

  På söndagmorgonen väntade svart mot Zdenko Tencic, Vaggeryd (1737) och han bjöd på Grand Prix-attacken i Sicilianskt som jag inte var särskilt bekant med. Spelet är dock jämnt en bit in i mittspelet när min motståndare gör en taktisk miss och förlorar en bonde. Hans försök att reda upp situationen och vinna tillbaka bonden gör bara saken värre och efter ytterligare ett antal drag har jag en garderad fribonde på c3 och dubblerade torn på andra raden. Följande ställning uppkom efter vits 35. Se4:

  Här ska jag bara ro hem segern med 35. … f5 med hotet Tf2! ifall springaren flyttar men av någon anledning såg jag inte Tf2 och spelade 35. … Dc6 istället för 35. … f5. Min motståndare kunde då byta ett tornpar med 36. Te1 och efter fortsatt svagt spel i tidsnöd från min sida kunde han aktivera sin dam, skaffa sig en egen fribonde och dessutom säkra evig schack. Efter 49. Df5+ såg det ut så här:

  Här tänkte jag bjuda remi och gå på lunch men jag bestämde mig för att göra ett sista försök och spelade 49. … Dg5 med förhoppningen att han skulle glömma bort sitt torn när min fribonde blev ogarderad. Det följde dock 50. g4+ Kh6:

  och här chockar min motståndare mig fullständigt genom att spela 51. Dxg5+?? och efter 51. … Kxg5 52. Tc1 Txc1+ 53, Kg2 Tg1+ var det dags för vit att sträcka vapen.

  I sista ronden väntade svart mot Mikael Ohlsson, Kalmar (1682). Jag kände redan när partiet började att jag var rejält uttröttad av de tre tuffa partierna i rond 5, 6 och 7 och hade väldigt svårt att fokusera mina tankar, de verkade leva ett eget liv. Min motståndare verkade vara i samma sits, i alla fall om jag tolkade hans kroppsspråk rätt. Ingen av oss ville dock erbjuda remi utan vi spelade båda aggressivt och vårdslöst och hoppades på att det skulle bli motståndaren som satte bort sig först. Vi klarade oss i 20 drag då följande ställning uppkom:

  Vit har just slagit min bonde på f5 och jag svarade med 20. … gxf2. Om vit nu spelar 21. Txf2 säger datorn 0.00 och vi kunde ha enats om remi med gott samvete. Min trötte motståndare spelade istället 21. Dxd7+? och efter 21. … Sxd7 gav han omedelbart upp.

  Detta var min vådliga resa i Elite Hotels Open 2024. Efter den katastrofala starten med 0 poäng i snabbschacket lyckades jag ta 3.5 poäng av 4 i långpartierna mot motståndare med nästan 200 poäng högre genomsnittsrating än min egen. Den slutspurten gav mig också segern i ratinggrupp 13 och 50 nya fräscha poäng i långparti-Elo. Vad som hände med min snabb-Elo har jag tyvärr glömt … Detta blev därmed den hittills bästa GP-turnering jag spelat.

  Tack till alla som orkade läsa ända till slutet!

  Fredrik Andersson

  Los tres caballos vinnare!

  Tremannablixten som vilat något år, körde i år igång igen till flera deltagares förtjusning.

  Nio lag deltog, där den första frågan blev tävlingsformen. Ville man spela berger (alla möter alla) eller 6 ronder schweizer? Efter lite överläggning tyckte tillräckligt många att berger var för jobbigt. Det skulle innebära 3×8 partier, lunchpaus och färdig framåt 17. Nu tog vi det raskare alternativet.

  Första ronden körde igång, som alltid tar det lite extra tid att komma igång, eftersom tävlingsformen är ganska unik. Varje rond, består av 3 omgångar, där spelarna i varje omgång möter en av de övriga i laget. Efter de 3 omgångarna har varje spelare mött alla tre i motståndarlaget och totalt 9 partier har spelats i matchen. Och det med tidshandikapp dessutom!

  Traditionen med lagnamn fortsätter, i år spelade bland annat Stofilerna, Löparna med öron, Team tjocka släkten med flera. Ronderna gick i gemytlig atmosfär, med svordomar, suckar och schackglädje. Tremannablixten handlar mer om att ha kul än att vinna till varje pris.

  Vinnare till slut blev Los tres caballos som bestod av André Thyberg, Daniel Diaz Roncero och Simon Malm. De gjorde det ointagliga rycket i sista ronden, genom att få w.o, då tävlingen avgjordes i första hand på partipoäng. Två blev Nonsens schack med Peter Nyberg, Leo Odell-Johansson och Mattias Nörager och trea Team Ståhlberg med David, Adam och Andreas Ståhlberg.

  Vi ses igen om ett år!

  Resultat (observera att spelarna i varje rond inte stämmer alls)

  Bollen är rund!

  I dagens rond var det dags för derby mellan LASS 1 och LASS 2. På papperet ska LASS 1 vinna, men det är som alla vet en annan sak i verkligheten. Spelarna känner till varandra och i ärlighetens namn är spelarna i andralaget ofta mer aktiva än förstalagets ibland bänkvärmande spelare.

  Matchlistan angav att det fanns alla möjligheter att detta skulle bli en jämn match. Det var på bord 1-3 som det fanns rankingskillnad, sen var spelarna inom 100 rankingpoäng på följande bord.

  Ronden började planenligt, det var enda matchen i LASS klubblokalen idag och alla partierna såg jämna ut efter första timman. Daniel Diaz gjorde minsta möjliga som vit och spelade en säker remi mot Mats på bord 1, vilket i ärlighetens namn gjorde matchen ännu jämnare på papperet.

  Daniel Jogstad på tredjebordet spelade svart mot Stefan Andersson, där det blev en najdorf där Stefan hamnade på efterkälken i angreppet och fick sträcka fram handen efter att kungen bjudits på dans.

  Vladyslav mot Nyberg var ett jämnt parti där enda orosmomentet var Nybergs klocka som gick ner väldigt fort. Men trots lite tid spelade Peter helt korrekt och remin var klar.

  Ifrån Ingvars håll hörde jag ett remianbud, vilket jag, fullt upp med mitt eget parti, inte tog som ett gott tecken. Det var det inte heller. Simon visade varför han gått upp i Mästarklassen, han pressade tillbaka Ingvar och vann pjäs och därmed hela partiet. Nu började det se lite mörkt ut för förstalaget, för även Börje stod bra mot Leo. Och jag själv (Halvarsson), hade stått bra mot Mate i ett ganska svårspelat wienerparti, men klockan gick och när jag gjorde Ld2 här så såg jag problemet när jag skrev ner draget i protokollet. Problemet hade jag sett förut, men nu när klockan tickade så glömde jag bort idén igen….

  Ld2 spelade jag, varpå Sc4 finns. Jag spelade vidare Lg5 men det blir inte bättre än en merbonde för svart. Datorn ger att jag faktiskt har nära utjämnning ändå, men i praktiskt spel så lyckades jag inte mot Mate som spelade lugnt och helt korrekt resterande partiet och vann.

  Bredvid mig satt P-O Nordström som kommit tillbaka till LASS efter ett par decennier och spelade ett remiartat parti mot Ofelia. P-O och Ingvar stod innan partiet och diskuterade vem som börjat först i LASS nån gång på 70-talet. Men P-O underskattade springar mot löpare i detta skede i partiet:

  P-O spelade Se4 varför Ofelia bytte av och visade varför hästen kan vara jobbig. Efter att ha bytt h-bönderna fick Ofelia spela Sf7 och sen var det uppförsbacke:

  Adam och Klashed spelade jämnt hela partiet och på slutet inväntade dom att matchen skulle vara över så dom kunde ta remi, och över blev verkligen matchen.

  5½-2½… Till andralaget. Hej hopp!

  LASS III åket till Katrineholm som mönstrade ett lite starkare hemmalag. Siffrorna blev tyvärr stora, med endast Daniel Varro, Nils Lenti och Klas Skytt som fick remi, resten blev förluster.

  Fjärdelaget fick en muntrare resa till Västerås (jag vet inte för vilken gång i ordningen LASS och Västerås möts denna säsong, är det fjärde?).

  LASS I får slicka sina sår och iaf slicka sina sår i vetskapen att man ligger före LASS II i tabellen iaf.

  KM är lottat – spelstart på tisdag

  Nu är lottningen i årets KM klar. Det blev totalt 52 startande som fördelas på 5 grupper. Eftersom E-gruppen blev större än de övriga (12 spelare) så kommer den att spelas som en schweizerturnering med lottning efter varje rond. Grupp A-D spelas som bergergrupper (alla möter alla, “round robin”) så där är alla nio ronderna redan lottade.

  Grupp A
  Grupp B
  Grupp C
  Grupp D
  Grupp E

  Som vanligt spelar vi både på tisdagar och torsdagar. Vilken dag man spelar beror på vilken grupp man spelar i, men det går bra att byta speldag mellan tisdag och torsdag om båda spelarna är överens.

  Tisdagar: Grupp B, D och E.
  Torsdagar: Grupp A och C.

  Om ni undrar varför grupperna inte är indelade helt efter ranking så beror det dels på att gruppvinnarna från 2023 (Peter Nyberg, Samuel Enblom och Andreas Ståhlberg) har friplats i närmast högre grupp. Dessutom har vi flyttat upp två av de orankade spelarna på grund av tidigare prestationer. Oscar Bylund i grupp D hade LASK-ranking på över 1500 som junior, och Bengt Nilsson i A-gruppen vann KM 1998, och hade då nästan 2300 i LASK-tal!

  Vi önskar Bengt välkommen tillbaks i klubben – det skall bli spännande att se om de gamla takterna sitter i! Här är en artikel som han skrev efter KM-segern 1998, där han kommenterar sitt parti mot Janne Lindström.

  Spelet börjar på tisdag den 16/1 respektive på torsdag 18/1. Välkomna och lycka till!

  KM: sista anmälningsdatum 9/1

  Vi skulle vilja påminna om att sista anmälningsdatum för KM är tisdagen den 9/1.

  Startavgiften skall vara betald när vi lottar den 11/1. Spelare som inte är markerade som betalda i startlistan den 11/1 riskerar att inte bli inlottade.

  Inbjudan med länk till anmälan finns här.

  Om du inte kan anmäla dig via nätet så kan det bero på att du inte har betalt medlemsavgiften för 2024 och därför inte blivit registrerad i medlemsregistret.

  Hör av dig till tävlingsledningen (adress i inbjudan) om du får problem eller behöver mer information.

  Missa inte Tremannablixten 21/1

  Under pandemin somnade tremannablixten in ett tag. Nu tar vi upp succétävlingen igen. Tremannalag, ni plockar ihop lag helt själva. I en match möter alla i det ena laget alla i motståndarlaget i tre ronder. Tidshandikapp utjämnar spelstyrkan. Alla lag har chansen att vinna. Alla som spelat minns många partier och roliga matcher!

  Inbjudan och mer information finns på ÖSF:s hemsida.

  Belgisk mellandags-öl-föreläsnings-blixt

  Globetrottern Max Wahlund var på genomresa genom vårt avlånga land och passade på att tacksamt dra i att ha en mellandagsaktivitet på klubben. Som boende i Bryssel sedan ett par år så fick Belgien bli ett tema.

  Hur det funkar i Belgiskt klubbschack hanns med, men framför allt visades några partier.

  Först ut var Belgiens starkaste spelare genom tiderna: Edgard Colle och ett parti mot Gösta Stoltz, en av Sveriges starkaste spelare:

  Sedan blev det en liten tävling att lista ut vilka som spelade ett annat Colle-parti av i mer modern tappning där svart använde sig av den udda varianten att först spela Ld7 och sedan spela Lg4. Det var taget från Ding Liren mot Nepo i det avgörande VM-partiet, något som undertecknad kom på efter litet tag. Schweizisk (Max hann inte hitta Belgisk) choklad blev priset!

  Sedan gick vi vidare i att visa ett av Max egna partier från Belgiens allsvenska, där han mötte en man som spelade för en liten ort där det i princip bara finns ett kärnkraftsverk. Max motspelare började med att tänka i 20 minuter efter Max chockerande 1.e4 innan e6 kom. Därefter spelade Max 2. Sf3 varpå Sc6 kom efter ytterligare 10 minuters betänketid. Sen följde fler knepiga drag från svarts sida, varför följande ställning uppkom som Max valde att kalla för den “Belgiska kärnkraftsgambiten”.

  Efter detta följde en blixtturnering där alla 8 deltagarna mötte varande. Dock fick den lägre rankade spelaren välja mellan att spela antingen Colle som utgångsställning (1. d4 d5 2.Sf3 Sf6 3. e3) eller kärnkraftsgambiten (se ovan) eller vanligt schack.

  Det skulle visa sig att kärnkraftsgambiten var fruktansvärt svår att försvara som svart. Det prövades både lång och kort rockad, eller tom att gå med kungen via f8 till g7. Inget av alternativen hade några som helst överlevnadsgrader.

  Efter sju ronder så vann Max, men så kan vi ju inte ha det. Asker och Adam delade andraplatsen varvid ett armageddon-parti följde där Adam med svart fick spela kärnkraftsgambiten men vit behövde vinna. För Adam räckte remi. Adam lyckades här faktiskt få ihop något spelbart och vann till slut det åtråvärda första priset i form av en rejäl “boll” med Schweizisk choklad!

  Resultat i blixten: (här finns fullständiga)

  Till slut, ett stort tack till Max för underhållningen. Alltid lika trevligt!

  Inbjudan till KM 2024

  Klubbmästerskapet 2024 startar den 16 januari och håller på till den 18 april.

  Som vanligt spelar vi 9 ronder i Bergergrupper (alla möter alla) om 10 personer, indelade efter ranking. Betänketiden är 90 minuter mer 30 sekunders tillägg per drag. Spel på tisdagar och torsdagar med uppehåll över påsk. Speldatum finns inlagda i kalendern.

  Observera att vi lottar redan den 9 januari för att alla skall veta i god tid om de spelar på tisdagar eller torsdagar. Både startavgift och medlemsavgift för 2024 skall vara betalda innan dess för att man skall bli inlottad (vi kan göra undantag om någon vill skjuta på betalningen – kontakta i så fall tävlingsledningen).

  Inbjudan med alla detaljer finns här.

  Anmäl dig här eller direkt till Fredrik Qwarfort.

  Lista på anmälda spelare.

  Välkomna!

  Mate bästa poängplockare i Malmö Open!

  December månad betyder för många schackspelare Malmö Open. I år var det nära deltagarrekord i Rådhushallen, 229 i Malmö Open och 85 i MSF Open, totalt 314 spelare.

  En charm med Malmö Open är att alla spelar i samma lokal. Även om det i december, med stengolv i lokalen, är ett enda långt ekande av nysningar och harklingar. Annars var det trots antalet spelare ganska rymligt i lokalen, man har tagit bort projektor för livepartier och bänkrader för det.

  Första fredagskvällen är det snabbschack, 15 minuter + 2 sekunder per drag. I rond två mötte jag FM Paulius Meskenas och vann pjäs. Dock så fick han tillbaka material men jag fick till turneringens mattställning till slut!

  Mate vann starkt sista snabbschacksronden mot en 1900-spelare. Han fick high-five av mig och nånstans i glädjen så glömde han av att rapportera.

  Daniel gjorde även han stark insats i sista snabbschacksronden och slog Peter Petkovic.

  Jogstad hade det tuffare i samma rond och fick sträffa fram näven mot FM Arne Matthiesen. Ronden innan spelade han dock en stark remi mot IM Bengt Lindberg!

  Fredrik hade en tuff snabbschackskväll och fick finna sig i att Kristina (i MSF Open förvisso) hade fler poäng efter första kvällen.

  Mårten var nöjd med 50% på snabbschacket.

  Fredagskvällen bjöd sedan på mat, dryck och analyser på Bishops Arms. På bishops såg vi dock att det stod 0-0 w.o i Mates parti, jag meddelade om korrigering till tävlingsledningen, men nästa rond var redan lottad. Och.. Mate skulle möta samma spelare igen! Många protesterar säkert här, man kan väl inte möta samma spelare två gånger, men jo. Det kan man faktiskt. Ett parti med w.o räknas ur lottningshänseende som ospelat. Så dom fick, om än lite konfunderade, spela igen nästa morgon, med samma färger fast då långparti. Mates motståndare fick tyvärr revansch.

  Lördagsmorgonen bjöd för mig på en riktig långkörare mot en 1580 spelare, ett sånt där parti man ska vinna. Jag kom i vinstställning med valde fel variant och det gick ner till ett olikfärgat bondeslutspel med merbonde för mig. Vad hjälper det, man vinner inte ändå.

  Jogstad hade delite trögt under långpartierna och som extra krydda på turneringen så fick han i sista ronden möta FM Ramsdal på 2420 i ELO och slutade på 4½ poäng. Jag mötte två 2050-2100 spelare sista två ronderna och hade i båda partierna bud på mer, men båda slutade ganska rättvist med remi. Daniel, som siktade på att ta tåget 03.00 måndag morgon till Kastrup för flyg hem till Spanien över julen, fick ockå ihop 4½ poäng, vilket jag tror han är rätt nöjd med efter en period av lite sämre resultat. Mårten gjorde ett ok resultat med 3 poäng, även Fredrik med två poäng och Kristina Flynner fick tre remier som hon var nöjd med.

  Efter förlusten på lördagsmorgnen så visade Mate var skåpet ska stå. Första offret kom undan med remi, schackboxaren Stephan Kring 2046 i ELO (till höger i bild, inte Mate till vänster)

  Mate följde upp det med vinst mot Filip Dingertz 1883 och till sist en vinst mot Ghayth Tabaa 2026. Totalt 5/8 och bäste LASSare! 66 långparti-ELO plus och 56 snabbschack. Prestationsranking 2106.

  LASS gratulerar!

  Turneringen vanns av den högst rankade spelaren GM Li Min Peng på imponerande 7½/8 poäng.

  Resultatlista.

  Höstsäsongen avslutad med julmat och blixt

  Fredagen den 8/12 avslutades höstsäsongen med en traditionsenlig julmiddag.

  Kvällen inleddes som vanligt med mingel och tipspromenad och därefter blev det julmat. Fredrik Qwarfort, Simon Ivarsson och Daniel Jogstad hade ordnat med skinka, lax, ägg och sill, köttbullar, paj och andra läckerheter. och totalt 25 medlemmar lät sig väl smaka. Efter middagen var det dags för prisutdelning i LM och därefter spelades parblixt med 11 deltagande lag.

  Tipspromenaden, där Max Wahlund var vänlig nog att stå för frågorna, trots att han inte kunde vara med på festen, var lite mindre svår än vanligt. Här vann Mattias Sjögren som var ensam om att ha alla rätt, följd av inte mindre än fem personer med 12 poäng, nämligen (i ordning efter hur nära man kom på utslagsfrågan) Simon Malm, Daniel Jogstad, Mårten Garner, Leo Odell Johansson och Fredrik Andersson. Frågorna finns här (längst ner på sidan).

  Parblixten vanns av Daniel Jogstad och Peter Nyberg på 4 poäng av 5 möjliga, tätt följda av Mårten Garner och Leo Odell Johansson på samma poäng men med sämre kvalitetspoäng.

  Vi önskar alla medlemmar en God Jul och ett Gott Nytt År, samt välkomna tillbaks i januari!

  Ofelia tog SM-silver

  Under helgen 9-10/12 spelades SM i snabbschack för damer i Växjö. LASS representerades av Ofelia Thörnqvist, som kom på en meriterande andraplats efter rankingfavoriten WIM Cristine Rose Mariano. Ofelia var rankad femma och slog bland annat den nästan 300 ELO-poäng högre rankade Margareta Claesson.

  • 1. WIM Cristine Rose Mariano, SK Rockaden Umeå, 7 poäng av 7 möjliga
  • 2. Ofelia Thörnqvist, LASS, 5 p
  • 3. Erica Wigemo, SS Manhem, 4½ p
  Från vänster: Ofelia (2:a), Cristine (1:a), Erica (3:a) och Nellie Ståhl (bästa junior). Foto: Håkan Jalling.

  Fullständiga resultat

  På lördagen spelades också dam-SM i blixt. Även den turneringen vanns av WIM Mariano. LASS hade ingen deltagare i den turneringen, men Ofelias syster Helena tog hem tredjepriset, så det var en bra weekend för familjen!

  SSFs hemsida har en artikel med bilder.

  Daniel Jogstad vann Linköpingsmästerskapet

  Den 7/12 färdigspelades årets Linköpingsmästerskap. Turneringen samlade totalt 52 deltagare och spelades i åtta ronder med betänketiden 90 minuter med 30 sekunders tillägg per drag.

  Efter en hård och jämn turnering stod Daniel Jogstad som segrare på 7 poäng och blev därmed dubbel Linköpingsmästare – han vann nämligen också LM i snabbschack tidigare under hösten.

  De ordinarie priserna gick till:

  • 1. CM Daniel Jogstad, 7 p
  • 2. Simon Olsson, 6½ p (40 kvalitetspoäng)
  • 3. Leo Odell-Johansson, 6½ p (36 kp)
  • 4. Peter Halvarsson, 6 p (34 kp)
  • 5. Vladyslav Rogoz, 6 p (34 kp)

  André Thyberg tog också 6 p men hamnade på grund av sämre kvalitetspoäng utanför prispallen, men tog i stället hem ett ratingpris.

  Ratingpriserna vanns av:

  • R1: André Thyberg, 6 p (31½ kp)
  • R2: Mate Nagy, 5½ p
  • R3: Daniel Namvar, 4 p
  • R4: Gustav Martin, 3½ p
  • Bästa orankade spelare: Leon Asplund, 4½ p

  Bäst i ratinggrupp 1 var Leo Odell-Johansson som kom trea i hela tävlingen, men eftersom man inte kunde vinna både ett ordinarie pris och ett ratingpris gick ratingpriset till tvåan André.

  Fullständiga resultat

  LASS gör nu ett speluppehåll över jul och hälsar alla spelare välkomna tillbaks i januari!

  Inför sista ronden i LM

  Den här veckan spelas den åttonde och sista ronden i LM. Vi skulle vilja påminna om att det gäller en specialregel för sista ronden:

  Partier i sista ronden får inte skjutas upp, utan måste spelas senast på angivet datum (tisdag 5/12 för bord 1-13, torsdag 7/12 för bord 14 och upp).

  Det betyder att man inte kan byta speldag från tisdag till torsdag. Däremot går det bra att spela partier i förväg, så man kan byta från torsdag till tisdag.

  Rond 3 – Allsvenskan

  Idag spelade rond 3 i allsvenskan, vårt förstalag spelade hemma mot Kungstornet två och fjärdelaget hemma mot Örebro SS två.

  Innan vi kommit igång så dök två gamla bekantingar upp. Dels Olov Eklund som är uppväxt i Linköping och varit knatte och ungdomsspelare i en massa år i klubben. Dels Tim Nordenfur (tidigare Johansson) som var en av LASS större talanger i unga år. Båda var artiga nog att förlora i LASS lokal, det är hedervärt!

  I lokalen var även ett nytt ansikte, som var intresserad av att kanske börja spela. Det visade sig dock att gårdagskvällens krogrunda kanske höll på lite väl sent, eller kanske aldrig slutade. I vilket fall fick publiken helt enkelt avvisas från spellokalen utan större dramatik.

  Spelet gick vidare och LASS förstalag fick redan efter någon timmas spel matchen klar mot ett på papperet betydligt svagare Kungstornet II. Fascinerande tema på flera bräden var dam mot två torn. Se livesändning, välj rond 3.

  Fjärdelagets match var desto mer spännande. Lagledaren Emma stod förvisso bra i sitt parti, men när motståndaren dessutom gav bort både ett torn och gick i ett mattnät så var ställningen 4-3 till bortalaget med Tony Tolic kvar på förstabordet i ett spännande tornslutspel. Han hade tyvärr en bonde mindre, så det var ganska jobbigt läge. Efter en massa manövrerande och försök så fick tyvärr Tony sträcka fram näven och bortalaget vann med 5-3.

  LASS andralag möte Örebros förstalag som visade att Örebro var storleken större än LASS idag. De vann ganska programenligt med 6-2 mot LASS.

  LASS tredjelag var nära skräll mot Schack 08, Norrköpings andralag. Skiljde 250 poäng i snittranking, men LASS föll med minsta marginal 3½-4½. Vår Daniel Varro slog Stenman och P-O slog Tomas Löfgren, två starka insatser!

  Nu är det julledigt i allsvenskan, fjärderonden är 14 januari, då det bland annat blir derby, LASS ett möte LASS två.

  Istvan spelar EM-final

  Istvan Orci är inte bara en flitigt aktiv spelare över brädet, utan är också duktig på korrschack. Just nu går det riktigt bra för honom: genom delad seger i semifinalen i EM i schack 960 (Fisher random) så har han kvalificerat sig till final!

  Turenringen spelas som dubbelrondiga bergergrupper. Eftersom det är schack 960 slumpas utgångsställningen i partierna fram enligt speciella regler. Det var ursprungligen 42 personer i turneringen och nu återstår 10, varav Istvan alltså är en.

  Förr spelade man ju korrschack genom att skicka dragen som vanliga brev, men idag spelas de flesta tävlingar på officiella servrar på nätet. Trots det tar tävlingarna rejält med tid – finalen börjar den 5 december och beräknas hålla på till augusti 2025.

  Här är resultaten från Istvans semifinalgrupp. Man kan titta på partierna genom att klicka på resultaten.

  Och här är tabellen för finalen. Vi önskar Istvan lycka till!

  Julavslutning den 8 december

  Den 8 december klockan 19.00 är det dags för den traditionella julavslutningen för vuxna! (Ungdomsträningen brukar ha egna avslutningar)

  Sedvanliga nöjen och aktiviteter utlovas, inkl prisutdelning för LM!
  Kostnad ca 80:‐ där mat ingår. Medtag önskad dryck.
  Anmälan senast den 5 december till fredrik.qwarfort (at) gmail.com så vi kan planera matinköp/beställning.

  Betala gärna i förväg till plusgiro 49 61 30-6 eller Swish 123 521 9738

  Välkomna!

  LASS förstalag till div I efter Juniorallsvenskan på hemmaplan

  I helgen som gick arrangerade LASS Juniorallsvenskan på Elite Stora Hotellet, i samma lokaler där klubben en gång bildades 1901.

  Juniorallsvenskan spelas i två divisioner, och LASS deltog med två lag i division II. Gabriel Nguyen, som är sistaårsjunior, var ankare i vårt förstalag och också lagledare för båda lagen. Förstalaget var tredjerankade vid starten och målet var att gå upp till division I, vilket krävde en en första- eller andraplacering i tävlingen. I första ronden blev det internmöte mellan LASS I och LASS II, där LASS I vann med 4-0. Efter att sedan ha spelat lika mot Kålltorps SS och förlorat mot Stockholms SS, såg det efter första dagens tre ronder lite mörkt ut, men sedan vände det under söndagen. Efter att ha vunnit matcher mot i tur och ordning Kristallens SK III, Västerås SK och SS Manhem II lyckades LASS I knipa silvermedaljen och därmed har vi en plats i division I nästa år!

  Mate Nagy, Gabriel Nguyen och Fridolf Walter från LASS I. Även Elin Larsson och Gustav Martin spelade i laget. Foto: Lars OA Hedlund

  LASS andralag, som bestod av yngre spelare med många år kvar i juniorklassen, hade det lite tuffare, men lyckades spela oavgjort i ett par matcher och fick ihop 2 matchpoäng och 6 partipoäng.

  LASS II med Albin Andersson, Noah Leijon, Jyotisman Nag och Hector Morrison blir påhejade av Mate Nagy. Foto: Lars OA Hedlund.

  Segrare i division II blev Stockholms SS, alltså det enda laget som lyckades besegra LASS I.

  Division I spelade i ett eget rum med vita dukar och tjusiga lokaler. Vinnare där blev Kristallen I.

  Vinnarlaget Kristallen I inför sista ronden. Sam Grundel i bakgrunden skötte livesändning. Foto: Lars OA Hedlund

  Själva arrangemanget flöt på fint och vi fick många komplimanger av lagledare och andra på plats. LASS har ett gott rykte som turneringsarrangör som vi lyckades leva upp till även denna gång. Detta tack vare alla som hjälpte till; Mårten Garner, Sam Grundel, Peter Halvarsson, Stefan Andersson, Fredrik Qwarfort, Simon Malm samt undertecknad. Vi fick även hjälp av spelarna i LASS-lagen. Stort tack till alla inblandade!

  Fullständiga resultat finns här.

  Norrköpingsseger i spännande Novemberblixt

  Novemberblixten den 16/11 blev en jämn och spännande tillställning. Inför sista ronden låg Christoffer Stenman, Schack 08, och Daniel Jogstad i delad ledning på 4½ poäng, medan inte mindre än fyra spelare (Gustav Martin, Emma Larsson, Börje Pettersson och Anton Silfver) hade 4 poäng och därmed kunde gå om. Christoffer vann sitt parti i sista ronden, medan Gustav (blixtrating 1558) skrällvann mot Daniel (1976) och petade ner honom på fjärde plats. Även Anton vann sitt parti och tog andrapriset tack vare bättre kvalitetspoäng än Gustav.

  • 1. Christoffer Stenman, Schack 08 Norrköping 5½ p / 7
  • 2. Anton Silfver, 5 p (26.5 KP)
  • 3. Gustav Martin, 5 p (25 KP)

  Men Gustav var inte den enda junioren som gjorde en bra prestation. Emma Larsson kom sexa på 4 poäng och lillasyster Elin Larsson skrällde också två gånger och gick upp hela 78 blixt-ELO-poäng! Gustav fick nöja sig med “bara” 66 poäng i rankingvinst medan Noah Leijon gick upp 44 blixt-ELO.

  Totalt deltog 16 spelare, varav två var helt nya medlemmar som vi passar på att hälsa välkomna till föreningen: Nils Gustafsson och Ludvig Vigeland.

  Fullständiga resultat

  Toppborden i sista ronden. Närmast kameran spelar slutsegraren Christoffer Stenman svart mot Torgil Svensson, och bortom dem spelar Gustav Martin vit mot Daniel Jogstad.
  Våra nya medlemmar Nils (vit mot Mattias Nörager, närmast kameran) och Ludvig (svart mot Emma)

  André Thyberg gjorde succé i Stockholms GP

  LASS stora styrka är bredden, och vi brukar ha många spelare som deltar på de stora turneringarna. Vid Stockholms Grand Prix turnering som gick på Elite Palace Hotel i helgen 4-6 november deltog inte mindre än 11 Lassare!

  André Thyberg, foto Lars OA Hedlund

  Det LASS har i bredd saknar vi väl kanske i elit, men i den här turneringen hade vi en klubbmedlem som var uppe och nosade på de högra platserna i tabellen. André Thyberg, rankad 1832, lyckades med den otroliga bedriften att ta 5 1/2 poäng av 8 mot riktigt hårt motstånd och slutade på 21:a plats av 168 deltagare. En helt fantastisk insats där den ende som lyckade slå Thyberg var GM Tiger Hillarp. Thyberg vann bland annat mot Gustavo Luna rankad 2053 och spelade remi mot WIM Ellinor Frisk.

  Mårten Garner, Daniel Diaz-Roncero och Leo Odell Johansson tog 4½ poäng, Ofelia Thörnqvist 3½, Fredrik Qwarfort och Peter Nyberg 3 och Fredrik Andersson 2½ poäng.

  Mårten och André vann ratingpriser.

  I lilla turneringen blev Christos Zoupounidis 11:a på 5 poäng, medan Tomasz Mazurek tog 4 poäng och Kristina Flynner 3 poäng. Värt att nämna är att Kristina hade en prestationsranking på 1300, långt över sina 1059! Kristina har tagit sig förbi den tuffa perioden som vuxen nybörjare (som inte hade spelat tusentals nätpartier innan) då det mest blir nollor i kolumnerna och börjar nu kassera in lön för mödan.

  Vinnare av stora turneringen blev finske IM Vilka Sipila lilla turneringen vanns av Alexander Berg.

  Fullständiga resultat

  Max livekommenterar LM den 31/10

  Efter knallsuccén i rond 4 kör vi vidare i rond 5! Simon Olsson och Adam Ståhlberg delar ledningen i Linköpingsmästerskapen, och på tisdagkvällen drabbar de samman – med livekommentarer av LASS svenske mästare Max Wahlund i en sagolik show på Youtube där DU är välkommen att vara med och ha ditt ord med i leken. Får absolut inte missas. Partierna startar klockan 18 på tisdagkvällen, kommentarerna drar igång klockan 19 och pågår till slutet.

  Knappa in dig på Max Youtubekanal!

  En ögonblicksbild från livesändningen av rond 4

  Adam vann Linköpingsmästerskapet i blixt

  Årets blixt-LM avgjordes den 26/10 i nio ronder med betänketiden 3 minuter + 2 s / drag, med totalt 25 deltagare. Adam Ståhlberg tog hem titeln på 7 poäng av 9 möjliga, tätt följd av Peter Halvarsson och Daniel Jogstad. De två rankingpriserna vanns av Simon Malm och Fredrik Andersson.

  • 1. Adam Ståhlberg 7/9
  • 2. Peter Halvarsson 6½ (43½ kp)
  • 3. CM Daniel Jogstad 6½ (40 kp)
  • R1. Simon Malm 6
  • R2. Fredrik Andersson 5

  Fullständiga resultat

  Adam Ståhlberg blev Linköpingsmästare i blixt

  LASS IV vann!

  Första ronden är spelad i årets allsvenskan. Eller iaf för tre av våra fyra lag. Vårt tredjelag spelar de två långa bortamatcherna över en helg för att spara lite på resorna, och sköt därför upp första ronden till senare.

  LASS I spelade idag borta mot Västerås andralag. Som ofta i Västerås är det Rudbeckianska gymnasiet som blir spellokal. När vi kom fram väntande SS Allians på oss, de mötte Västerås tredjelag. De hade dock bara fått med sig sex spelare pga två sjukdomar imorse. Mycket som går nu, även Rizo hos oss fick ställa in pga sjukdom.

  Matchen inleddes med en tyst minut för de två svenskar som avled till följd av terrorattacken i Bryssel. En fin gest, dock stod jag bredvid Vladislav som är ukrainare och det hela kändes på det stora hela lite futtigt just där och då.

  Nåja, två timmar in i matcher såg det hoppfullt ut, både Klashed och Vladislav stod väldigt bra och övriga hade jämna ställningar. Klashed vann också väldigt övertygande, Mats spelade remi på förstabordet och höll därigenom sin streak i liv (han förlorade första comeback-partiet i LASS seriespel och det vill han inte göra om, så han har inte förlorat sen dess). Men nu började det se lite jobbigt ut på många ställen. Det slutade inte bättre än att jag, Jogstad och Adam förlorade. Jörgen och Ingvar fick remi och Vladislav satt kvar sist med två pjäser och bonde mot torn och en långt framskriden bonde. Det slutade med förslut till slut och resultatet blev 5-3 till Västerås.

  Det betyder att vi ligger före andralaget som åkte till Stockholm för att möta SK Rockaden III. Trots starka vinster av Simon Malm och Fredrik Qwarfort samt en stark remi av Mårten Garner så blev det förlust med 5½-2½.

  Men fjärdelaget fick en fin vinst med 6½-1½ på hemmaplan mot Schack 08 III från Norrköping. Ny lagledare var Emma som ledde laget mot seger. Partierna finns att spela igenom här.

  Alla tabeller och resultat finns här.

  På hemvägen stannade Daniel, jag, Mats och Jörgen på Mats google-sökning Restaurang Avenyn i Katrineholm. Mycket bra mat där, kan rekommenderas…. Till nästa helg, när förstalaget möter Västerås III borta !!!

  LASS-partier på hemsidan

  Ni undrar kanske vad som händer med alla de partier som livesänds på vår hemsida. Försvinner de när turneringen är slut? Nej, faktiskt inte! Alla livesända partier sparas och finns tillgängliga att spela genom på nätet. Om man går till menyn “Medlemmar” och väljer “Partier” så kommer man till en sida där man antingen kan spela genom partierna direkt i webläsaren eller ladda ner en stor PGN-fil med (för närvarande) över 1600 partier.

  Sidan är lösenordsskyddad så att bara LASS-medlemmar skall kunna läsa den – vi vill ju inte att våra motståndare skall få alltför lätt att preppa mot oss! Om du är LASS-medlem och inte har lösenordet, hör av dig till någon i turneringsledningen!

  Så här ser det ut när man spelar upp partier i webläsaren. Klicka på bilden för att komma till partisidan.

  LASS på Skol-SM i Uppsala

  I år anordnades skol-SM i schack i Uppsala. Lass ställde upp med 10 medlemmar i 4 klasser, B (2), C (2), E (4), I (2).

  Några av LASS deltagare efter tävlingen. Från vänster, Albin, Noah, Elin, Jyotisman, Edvin, Mate, Emma. Hector, Stina och Tristan hade redan åkt hem.

  Flera av deltagarna deltog för första gången. Ingen av dem gick poänglös ifrån tävlingen. Yngst av alla var Tristan och Stina som deltog i klass I och spelade flera bra partier. Slutplaceringen blev en 31:e respektive 27:e plats. Förhoppningsvis har de fått blodad tand och kommer tillbaka nästa år! Tristans Pappa Samuel tyckte nästan att det var ännu mer spännande att stå vid sidan och titta på än att spela själv.

  I klass E slutade Edvin på plats 36, Jyotisman på plats 11, Albin på plats 6 och Elin på plats 5. De tre sistnämndas topplaceringar förklaras delvis med en otroligt stark sista dag, med 5.5 av 6 möjliga poäng.

  Resultaten i klass C blev en 30:e plats för Hector och en 8:e plats för Mate. Hector hade flera bra partier, men resultaten lät också vänta på sig till sista dagen då han tog full pott! Mate gjorde en bra start, med full pott första och sista dagen. Dag två gick det inte riktigt lika bra. Kanske blev det för mycket 4:a-mannaschack?

  I klass B deltog Noah och Emma som slutade på plats 24 och 11. Även här blev det en mycket stark avslutning den sista dagen, med 3.5 av 4 möjliga poäng.

  Dag två stärktes ledarduon med Sam och Daniel upp av Mårten, som anslöt till resten av gänget. Mellan partierna fanns det gott om tid för analys, blixt och trevligt skitsnack. Maten fick många komplimanger av deltagarna och arrangemanget av turneringen var bra. Sammantaget var det på det hela en mycket givande turnering.

  Adam byggde staket i Oktoberblixten

  Hängrondstorsdagen den 5/10 spelade vi som vanligt en blixtturnering, som samlade 20 deltagare. Adam Ståhlberg kom, såg och segrade överlägset på 7 poäng av 7 möjliga, 1½ poäng före tvåan och trean André Thyberg och Vladyslav Rogoz.

  Det var fullsatt i högra spellokalen – de 10 brädena räckte precis till (i andra rummet spelades hängpartier från LM som vi inte ville störa).
  Två generationer Zoupounidis spelade i Oktoberblixten – Christos närmast kameran och Efthimios vid väggen.

  Prisplatser:

  1. Adam Ståhlberg, 7/7
  2. André Thyberg, 5½ (28 kp)
  3. Valdyslav Rogoz, 5½ (26 kp)

  Fullständiga resultat

  En lördag med schack på schemat!

  Den 30/9 var det schacklördag på klubben och CM Daniel Jogstad höll i träningen! Bland annat gicks det odödliga, klassiska partiet mellan Aronian och Anand (2013) titulerat “Nerves of Steel” igenom. Ett mycket vackert parti med ett antal “blixtnedslag” som Daniel kallade det. Partiet hittar man här om man inte har sett det tidigare! Efter en fikapaus hade Daniel ställt upp pussel på sammanlagt 17 bräden i svårighetsgrader från lätt ända upp till omöjligt. Deltagarna fick skriva ner sina lösningar som sedan kunde kontrolleras av Daniel. Och inte räckte det med någon första drag inte, utan “Jag vill ha matt!” var instruktionerna.

  Efter träningen hölls en 5-rondig blixtturnering där Leo slutade som segrare med 4.5 poäng, framför Daniel med 4 och Simon med 3.5! Fullständiga resultat ses här.

  Dagen avslutades sedan på Hamlet i stan. (Men kan också ha flyttat vidare till Ölstugan för ett antal timmars chock-spelande…)

  Sammantaget en trevlig lördag med bra träning, mycket spel och trevligt sällskap! Vi säger tack till Daniel och alla som deltog för den här gången, och välkomna åter nästa schacklördag!

  Pris till bästa orankade i LM

  I årets LM är det inte mindre än 13 orankade spelare. De är inte med och tävlar om rankingpriserna. Vi har därför beslutat införa ett pris till i år: bästa orankade spelare får samma summa som ratingpristagarna, dvs. 400:-.

  Som “orankad” menas spelare utan ELO-tal för långpartier – blixt- och snabb-ELO räknas alltså inte. Det är de spelare som det står 0 på i ratingkolumnen i deltagarlistan.

  För att se ställningen bland de orankade eller i de fyra rankinggrupperna, klicka på länkarna längst ner på resultatsidan (under lottningen för nästa rond).

  Kvibergspelen 2023

  Grand Prix-säsongen gick av stapeln i helgen och i huvudturneringen i den första deltävlingen Kvibergspelen representerades LASS av Daniel Jogstad, Max Wahlund, Leo Odell-Johansson, Peter Nyberg, Fredrik Qwarfort samt jag själv (Fredrik Andersson). I Lilla Kvibergspelen, öppen för spelare med rankingtal upp till 1600, försvarades LASS färger av Kristina Flynner.

  Om Leos bravader kan ni läsa i hans egen rapport längre ner på denna sida så denna redogörelse handlar i huvudsak om oss andra.

  Tävlingen inleddes enligt klassiskt GP-format, med fyra snabbschackspartier (15 min+5 s/drag) på fredagen följt av två långpartier (90 min+30 s/drag) vardera på lördagen och söndagen.

  Tävlingen spelades på Kviberg Park Hotel & Conference som är en del av Prioritet Serneke Arena vilket är nordens största multisportanläggning. I byggnaden fanns förutom hotellet många olika idrottsarenor såsom fotbollsplaner, handbollsplaner m m. Där fanns också ett drygt kilometerlångt längdskidspår i källaren. En riktigt imponerande anläggning med andra ord, väl värd ett besök.

  Hur gick det då i turneringen? För min egen personliga del räknade jag inte med att kunna rosa marknaden då jag var rankad som nr 129 av ca 140 deltagare, men jag hoppades få in några bra partier och i alla fall plocka några poäng.

  Detta mål infriades i rond 3 när min motståndare Lasse Ramsdal (orankad i snabbschack, 1737 i långparti) gick vilse i taktiska förvecklingar i mittspelets början och tappade en kvalitet. Han tänkte sedan alldeles för länge i sina försök att reda upp svårigheterna och förlorade till sist på tid. Därmed hade jag spräckt nollan och stod på 1 poäng av 4 möjliga efter snabbschacket. Jag hade till och med vunnit lite snabb-Elo eftersom alla mina motståndare varit betydligt högre rankade än jag.

  I långpartierna hade jag det tungt till en början och förlorade båda partierna på lördagen. På söndagförmiddagen var jag i trubbel igen och stod på klar förlust i ett slutspel där jag hade dam och springare mot dam och torn. Jag var dessutom två bönder under och hade slut på tid så jag spelade på inkrementet. Min motståndare, Susanne Ellerstrand, verkade dock bli stressad av att jag spelade så fort och hon började själv spela i blixttempo trots att hon hade över 40 minuter på sin klocka. Då kom misstagen och jag kunde vinna tillbaka allt material jag låg under. Med varsin dam, g- och h-bonde kvar på brädet enades vi om remi.

  Mitt sista parti blev ett av de kortaste långpartierna jag någonsin spelat. Jag hade vit mot Adrian Velicu (1597) och efter lite dragomkastningar kom vi till sist in i franskt och efter 1. d4 Sf6 2. Sc3 e6 3. e4 Lb4 4. Ld3 0-0 5. Sf3 b6 uppstod ställningen nedan. Gamla rävar i klubben ser förstås direkt vad som är på gång, men låt mig lägga ut texten lite eftersom vi har många nya medlemmar och alla kanske inte är bekanta med det som komma skall.

  Här har vit alla nödvändiga ingredienser för en s k ‘greek gift’: dam på d1, löpare på d3, springare på f3 och svart har inget sätt att snabbt täcka fältet h7 med dam eller vitfältslöpare. Om det bara gick att öppna diagonalen för löparen på d3 och bli av med svarts springare på f6…

  Efter 6 e5 Sd5 7. Lxh7+ hade så denna ställning uppkommit.

  Om nu 7. .. Kxh7 följer 8. Sg5+ och svart har fyra kungsdrag att välja på. 8. … Kh8 blir matt efter 9. Dh5+ Kg8 10 Dh7#. På 8. … Kg8 följer 9. Dh5 och svart måste ge damen med 9. … Dxg5 för att undvika matt. Det säger väl allt att detta är den fortsättning datorn föredrar. På 8. … Kh6 går damen förlorad efter avdragsschack med springaren. Ännu starkare är dock 9. Dd3 som hotar matt på h7. Bäst praktiska chanser ger nog 8. … Kg6 men vit får ett vinnande angrepp med t ex 9. h4 följt av 10 h5+ eller genom att spela damen till g-linjen och hota avdragsschackar.

  Min motståndare valde att inte anta löparoffret och spelade 7. … Kh8. I det läget blev jag lite skraj för svarts hot mot c3 och valde därför inte den aggressivaste och starkaste fortsättningen 8. Sg5, men jag fick trots det ett vinnande angrepp som övertygade min motståndare om att lägga ner vapnen efter bara 13 drag.

  Jag slutade därmed på 2.5 poäng av 8 vilket jag är ganska nöjd med i den konkurrensen.

  Det fanns förstås andra LASS:are som plockade betydligt fler poäng än så. Bäst av alla lyckades vår man i Bryssel, tillika svenske mästaren i veteranklassen, Max Wahlund som slutade på en fin 20:e plats i turneringen och tog 5.5 poäng, vilket också räckte till seger i ratinggrupp 4. Jag låter Max själv berätta:

  “Som vanligt hemsöktes turneringen av en massa svåra juniorer. Jag såg uträknad ut mot en av dem, Anders Johnson (1765) men som tur var blev ynglingen alltför angelägen om att sätta matt. Det gjorde att partiet tog en ny vändning, in i ett tornslutspel som väl ändå är remi – eller?

  Svart vid draget borde kunna hålla detta, tycker man. Men i praktiken är det svårt – vits pjäser är väldigt aktiva. Det blev hela poängen till Linköping, men sanningen om ställningen är fortfarande okänd. Kanske kan någon läsare hjälpa till?

  I sista ronden mötte jag den svåre och taktiskt skicklige Kim Nygren. Men det blev en förvånansvärt enkel resa. Kim valde att spela Gamens äldre kusin Fajarowiczgambit, som är nästan lika usel som sin släkting. Med normala och enkla drag får vit en vinstställning medan svart bara kommer trängre och trängre. 

  I denna ställning hittar datorn vinst direkt med Sf6+. Men även h4 som spelades dög bra. Slutsats: lär er riktiga öppningar…”

  Övriga LASS-resultat: Daniel Jogstad 5 p (2:a i ratinggrupp 3 efter bl a remi som svart mot IM Ritvars Reimanis), Leo Odell-Johansson 4.5 p (2:a i ratinggrupp 6), Fredrik Qwarfort 4 p (3:a i ratinggrupp 9) och Peter Nyberg 3.5 p.

  I Lilla Kvibergspelen tog Kristina Flynner 3 p efter att bl a ha besegrat den mer än 300 poäng högre rankade Jimmy Chang.

  Fullständiga resultat: https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=11908

  Fredrik Andersson

  Linköpingsmästerskapet har startat

  Tisdagen den 19/9 spelades de första partierna i årets Linköpingsmästerskap med 52 deltagare. Tävlingen spelas som 8 ronder schweizer med betänketiden 90 minuter + 30 s / drag, och kommer att pågå fram till början av december med spel på tisdagar och torsdagar klockan 18.

  8 partier livesänds varje spelkväll på LASS hemsida. Resultat och lottning finns här.

  Några bilder från första spelkvällen:

  Rapport från Kvibergspelen

  Leo Odell Johansson rapporterar från Göteborg:

  I Kvibergspelen i år åkte jag klassisk schweizer-hiss där jag i mångt och mycket förlorade mot klart högre rankade för att sedan vinna mot lägre rankade varannan rond. Det som dessutom spädde på effekten var att jag lyckades få svart i alla tuffa partier och vit i övriga. 3 av 4 lägre rankade var mycket yngre juniorer, vilket är psykologiskt lite intressant. Man vet rationellt att de kan vara underrankade och mycket farliga (vilket alla dessa visade sig vara), men ändå så tycker man alltid att man nog borde ta hem det med sin större erfarenhet. Detta trots att man regelbundet inte gjort det historiskt. Det är extra trist att åka på däng mot dessa “små monster” som Max Wahlund ofta kan höras kalla dem. Jag förlorade inget av dessa partier, men de var mycket nära i alla tre, och med stor gnutta flyt klarade jag mig med nöd och näppe och släppte bara en remi. Så på temat “svindla lovande juniorer”:

  Svetten började rinna redan i första ronden (snabbschack) där jag mötte Lucas Sandberg (1676s, 1439e(!)) född 09. Detta är nog det sämsta partiet jag spelade i turneringen och i slutet har Lucas mig definitivt på kroken i tidsnöden:

  Vit på draget och jag tänker att jag väl blir tvungen att slå på a7 hur jag än gör, men datorn påpekar att det går att hålla genom att bara stå kvar (Kb5 t.ex.). Men jag spelade Kxa7?? och nu kunde svart ha spelat b5! och så hade bönderna övermannat tornet när kungen hamnar på efterkälken. Istället drog svart Ld4 och jag hann tillbaka med kungen och kunde blockera med kung på b3 och torn på c2 och partiet slutade remi. En gammal räv hade kanske inte missat detta klassiska motiv, så det är möjligen inte bara av ondo att möta halvgröna ynglingar?

  Rond 6 vit mot Theodor Stedman (1597) född 09. Jag har gjort det lite dumt för mig på damflygeln och svart har precis vunnit en bonde. Även om datorn säger att det är lika tyckte jag att jag kämpade för remi i nedan ställning.

  25. … Dxb5 

  Partiet fortsatte: 26. Dc2 Se7 (Kanske borde gått Dd7 för att säkra. Nu kommer motspelet.) 27. Dc7 Sxd5 28. Dxd6 Sxe3 29. fxe3 Lf8 30. Df6 De8 31. Lxb7

  Den kritiska ställningen:

  Svart kan till exempel spela De7 för att utmana vits aktiva dam (och fortsatt lika enligt datorn). Istället kom 31. … Ta3? 32. Ld5 Ta7 (Nu har vit full kontroll eftersom svart är låst till att försvara den svaga f7 punkten.) 33. Dxg6+ Lg7 34. e4 Df8 35. Df5 Tc7 36. Rf2 De7 37. Kg2 Da7 (Vit har inte bråttom) 38. g4 Dc7 39. Kg3 Ta7 40. Tb2 Lf6 (Jag skred till verket, men tillät faktiskt Dg5 vilket kanske lett till ett slutspel, visserligen mycket bättre för vit men inte självklart. Att gå fram med h och g-bönderna var nog en enklare plan för att addera ytterligare en attackerare på f7.)

  41. Dg6+ Kf8 (samma fortsättningen efter Lg7) 42. Tb8+ Dd8 43. Dxh6+ Kg8 44. Txd8+ Lxd8 45. Dg6+ Kf8 46. Dd6+ Ke8 47. Lc6+ 1-0.

  I sista ronden mötte jag ytterligare en yngre förmåga, Dawen Wang (1706) född 08. Han hade tidigare slagit två 1900-spelare, men nog tänkte jag att jag skulle lyckas knyckla till honom. Så blev det väl knappast. Jag gick på för hårt och hade många bönder som gått fram lite för glatt. Jag blev väl sunt utspelad kan man säga. I nedan diagram står nog svart på vinst. Jag har precis dragit 32.Ta3 och tänkte väl att han definitivt skulle ana ugglor i mossen… Värt att nämna är att han har här lite över 40 min (!) kvar på klockan medan jag tänkt ner mig till ett par minuter. Ändå dröjer det bara en knapp minut innan han drar 32. …Txb2?

  Och med en lättnadens suck får jag dra 33. Txb3 och tornet är immunt eftersom löparschacken på c4 skulle få tillbaka tornet med en enkelt vunnet slutspel. Min motståndare spelade ändå på och till slut fick vi upp denna ställning där jag fick avsluta på vad i alla fall jag tyckte rätt elegant sätt (även om förstås alla drag vinner i ställningen):

  Lc8! uppgivet. Det absolut snabbast vinnande draget. Kxc8 ger två skilda fribönder kungen inte kan hindra. Men poängen visas särskilt med fortsättningen 40. … Kxd6 41.a6 Kc7 42.a7. Det mer naturliga 40.Lb7 skulle i den ställningen hänga på b7, men kontrollerar här istället b7-rutan och ger upp sig själv för att låta a-bonden gå ner i dam. Ett trevligt avslut på en trevlig turnering.

  Alla resultat hittar man här.

  Första ronden i LM är lottad

  Nu har vi lottat första ronden i LM! Lottningen finns på menyn “LM” på hemsidan, eller här.

  Det blev 52 deltagare, vilket är nästan lika många som i rekord-KM i våras! Vi får inte plats så många i klubblokalen, utan partierna på bord 1-13 i rond 1 spelas tisdag 19/9 och partierna på bord 14-26 spelas på torsdag 21/9.

  Det är tillåtet att byta speldag om du inte kan på den utsatta dagen.

  Hur du tar reda på om du spelar på tisdag eller torsdag, och hur du bär dig åt för att byta speldag om det skulle behövas, står här.

  Om du har frågor, kontakta tävlingsledningen: Mårten Garner, Fredrik Qwarfort, Simon Malm eller Magnus Olsson.

  Väl mött nästa vecka!

  Daniel Jogstad blev Linköpingsmästare i snabbschack

  Efter sex ronders spel under tre tisdagskvällar avgjordes årets Linköpingsmästerskap i snabbschack den 12 september. Tävlingen samlade rekordmånga deltagare: hela 38 spelare (det var 39 anmälda men en kom inte till start), varav fem stycken spelade sin första turnering över brädet. Betänketiden var “halvlånga” 30 minuter + 10 sekunder per drag, och det blev många hårda och spännande partier.

  Inför sista ronden ledde Daniel Jogstad på 5 poäng före André Thyberg på 4½, och passande nog möttes de två i ett rent finalparti. Daniel tog hem LM-titeln med sin sjätte raka vinst, medan André fick se sig passerad av både Simon Olsson och Simon Malm, som båda slutade på 5 poäng.

  De fyra prisplatserna togs alltså av:

  • 1. CM Daniel Jogstad, 6 p av 6 möjliga
  • 2. Simon Olsson, 5 p (22½ kvalitetspoäng)
  • 3. Simon Malm, 5 p (18½)
  • 4. André Thyberg, 4½ p

  Det blev hård strid om det första ratingpriset, för både André och Simon Malm spelade i ratinggrupp 1. Eftersom de redan hade vunnit ordinariepriser gick ratingpriset till grupptrean Dragan Stefanovic.

  • Ratingpris 1: Dragan Stefanovic, 4 p
  • Ratingpris 2: Mate Nagy, 4 p
  • Ratingpris 3: Christos Zoupounidis, 3 p

  Fullständiga resultat finns här.

  Daniel Jogstad spelade vit i finalpartiet mot André Thyberg
  Med 38 deltagare blev det fullt både i spellokalen och analysrummet. Närmast kameran analyserar Christos Zoupounidis sitt parti mot Emma Larsson.

  Inbjudan till Oktoberblixt 5/10

  Torsdagen den 5 oktober är det hängrond i LM. För att ingen skall drabbas av schackabstinens så ordnar vi denna dag inte oktoberfest, men väl oktoberblixt.

  Det blir det vanliga formatet för månadsblixtarna: sju ronder med betänketiden 3 min + 2 s/drag. Turneringen är blixt-ELO-rankad.

  För mer detaljer, se inbjudan.

  Anmäl er gärna här så vi vet hur många som kommer.

  Lista på hittills anmälda spelare.

  Välkomna!

  Nya rutiner för LM – missa inte inlottningen!

  Vi räknar med många deltagare i årets LM och precis som i fjol kommer vi att köra med två spelkvällar per vecka. Som vanligt vet man inte om man kommer att spela på tisdag eller torsdag förrän lottningen är gjord. För att ge alla en ordentlig chans att kontakta motståndaren och byta speldag om den inte passar så kommer vi därför att lotta rond 1 redan nu på torsdag den 14/9. Länken för anmälan över nätet stängs på kvällen den 12/9.

  För att vi skall vara säkra på vem som verkligen kommer att spela så måste alla spelare ha betalt startavgiften till klubbens konto senast den 14/9 klockan 18.00, eller ha kontaktat turneringsledning för att avtala annat betalsätt och/eller datum (det gäller t ex om man vill betala kontant). Annars kommer du inte att bli inlottad i rond 1 utan får vänta till rond 2.

  Titta efter i listan på anmälda om du är markerad som betald. Om du inte är markerad, betala in avgiften snarast eller kontakta tävlingsledningen. Skulle du redan ha betalt men inte är markerad så kontaktar du också tävlingsledningen så ordnar vi det!

  Och är du anmäld men inte kan spela så hör av dig så stryker vi dig från listan.

  Betalningsinformation:

  Startavgiften är 100:- för juniormedlemmar (20 år eller yngre), 200:- för övriga medlemmar och 400:- för dem som inte är medlemmar i LASS.

  Betala till klubbens plusgiro 49 61 30-6 eller Swish 123 521 9738.

  Välkomna till årets LM!

  Priser i snabbschacks-LM

  Vi har nu bestämt antalet priser och prissummorna i snabb-LM. Det blir priser till de fyra bäst placerade, och tre ratingpriser i grupper om åtta spelare. Orankade spelare tävlar ej om ratingpriser. Priser delas ej, utan särskiljning görs enligt SSF:s regler.

  Prissummor:

  1. 500:-
  2. 400:-
  3. 300:-
  4. 200:-

  samt tre ratingpriser om 200:-.

  Rekordstort snabb-LM inlett

  Tisdagen den 29/8 inleddes årets LM i snabbschack. Efter några avhopp och inhopp i sista minuten blev det hela 39 deltagare, vilket måste vara rekord. Tyvärr kunde några deltagare inte komma till första spelkvällen, men det blev ändå fullt i spellokalen!

  Efter de två första ronderna ligger hela åtta spelare i delad ledning på full pott. Resultaten ses här. Rond 3 och 4 spelas tisdagen den 5/9 och de två sista ronderna den 12/9. Ni kan följa kampen på toppborden i livesändning!

  Efter snabb-LM börjar “stora” LM den 19/9. Inbjudan och anmälan finns här. Vi hoppas det blir minst lika välbesökt som snabb-LM!

  Två spelare ur ledaroktetten fastnade på samma bild: Närmast kameran spelar Daniel Jogstad vit mot Ofelia Thörnqvist, och bredvid dem spelar Leo Odell-Johansson svart mot Mattias Sjögren.

  Adam vann säsongsstartsblixten

  Höstsäsongen 2023 invigdes med en blixtturnering fredagen den 25/8. Turneringen var öppen för alla, även icke medlemmar (och därför inte ELO-rankad) och glädjande nog var inte mindre än 8 av de 20 deltagarna nya spelare som inte hade spelat i klubb tidigare (Elliot står som “klubblös” i resultaten men är medlem i Schack 08 fast har inte registrerats än). Fem av dem gick med som medlemmar under kvällen och vi hoppas att det blir några till!

  Turneringen spelades som sju ronder schweizer med betänketiden 3 min + 2 s / drag. Ratingfavoriten Adam Ståhlberg visade sig för svår för konkurrenterna och vann på 7 poäng. Tvåa kom Peter Nyberg på 6 poäng och trea kom nykomlingen Tony Tolic på 5 poäng. Den fullständiga resultattabellen finns här

  Vi önskar de nya medlemmarna välkomna i klubben. Två av dem är redan anmälda till snabb-LM nästa vecka så vi får se mer av dem då.

  Höstsäsongen startar med blixt 25/8

  Nu är det snart dags att dra igång höstsäsongen!

  Vi inleder verksamheten på klubben med en blixtturnering fredagen den 25/8 klockan 18.00.

  Betänketiden blir 3 minuter + 2 sekunder per drag. Antal ronder beror på deltagarantal och intresse.

  Ingen startavgift (och därmed inte heller några priser). Turneringen är inte ELO-rankad. Även icke-medlemmar är välkomna!

  Man behöver inte anmäla sig i förväg men det underlättar om du gör det på den här länken, så vet vi vem som kommer och slipper knappa in det vid turneringsstart. Hittills anmälda.

  På onsdag samma vecka (den 23/8) är det dessutom schackkväll på Ölstugan 1892 Tullen. Vi kommer att finnas på plats med några schackbräden efter 16.30.

  Välkomna till en ny schacksäsong!

  Öppna LM i snabbschack startar 29/8

  Semestern börjar lida mot sitt slut och det är dags att planera för höstens schacksäsong. Det första större evenemanget på klubben blir öppna Linköpingsmästerskapet i snabbschack som kommer att spelas under tre tisdagskvällar: 29/8, 5/9 och 12/9. Vi kommer att spela två ronder per kväll med betänketiden 30 minuter + 10 s / drag.

  Inbjudan finns här.

  Anmälan görs på denna länk.

  Lista på hittills anmälda.

  Veckan efter snabb-LM börjar det “stora” LM med långpartier som kommer att pågå under hela hösten.

  Välkomna tillbaks till höstsäsongen!

  Många LASS-medlemmar i SM

  Om man berättar för icke-schackspelare att man tänker ställa upp i schack-SM brukar de ofta säga “Oj, är du så bra?” Men det som kanske inte hörs på namnet är att SM inte bara är för eliten, utan ett verkligt breddevenemang där alla spelare har något att hämta. Det rör sig nämligen inte om en tävling, utan om ett stort antal turneringar som spelas parallellt.

  Årets SM spelades i Helsingborg den 30 juni till 9 juli, och samlade över 900 deltagare. Även om man räknar bort blixtturneringen med 192 deltagare (som i år inte hade SM-status) och Schackfyranmästaren med 181 deltagare (som inte hör till själva SM-tävlingarna) så är det en imponerande stor tävling! Av alla dessa deltagare så deltog 31 LASS-medlemmar, varav sex stycken spelade i Schackfyranmästaren. Det är förmodligen någon sorts rekord och även om tre av våra medlemmar (Daniel Jogstad, Dragan Stefanovic och Henrik Karlsson) representerade andra klubbar så var LASS en av klubbarna med flest deltagare. Flera medlemmar spelade också både i blixtturneringen och någon av långpartigrupperna.

  Så hur gick det för alla dessa LASSare? Vi hade inga representanter i elitgrupperna – SM-klassen, Mästarklassen Elit (för de högst rankade mästarklasspelarna) och junior-SM. Alla de grupperna är enbart för inbjudna spelare, och uttagningen sker efter ranking. Däremot hade vi ett antal deltagare i de åldersbaserade SM-grupperna (där vem som helst som har rätt ålder får anmäla sig).

  Vi börjar med årets bästa LASS-resultat: som nämnt i en tidigare artikel så vann Max Wahlund veteran-SM för spelare 50 år och äldre på 6½ poäng av 9 möjliga! Gruppen hade 22 deltagare.

  I Veteran-SM för spelare 65 år och äldre, som samlade 30 spelare, hade vi tre deltagare. Ingvar Carlsson kom på en hedrande fjärdeplats på 6 poäng av 9, medan Per Ahlström kom 27:a på 3 poäng. Vår hedersmedlem Jan Lindström, som gjorde comeback efter ett längre uppehåll, fick tyvärr en svår förkylning och fick bryta efter två spelade partier.

  I Kadett-SM (för spelare upp till 16 år) kom Mate Nagy nia av 27 deltagare på 5 poäng, och i Minior-SM (för spelare födda 2010 eller senare) deltog Viktor Scheiderbauer. Viktor började spela i klubb i våras och det här var hans andra turnering någonsin. Tyvärr blev det inga poäng den här gången men förhoppningsvis fick han bra träning!

  Förutom de två veteran-SM-grupperna finns det en grupp som heter Veteran Allmän. Den var tidigare kval till veteran-SM, men är numera snarare ett alternativ för veteraner som vill spela på förmiddagarna i stället för (som alla andra grupper) på eftermiddagarna. Här kom Dragan Stefanovic sexa av 30 deltagare på 4½ poäng. Fredrik Elb gjorde liksom Janne comeback efter ett långt uppehåll och kom på 20:e plats på 3 poäng.

  Majoriteten av LASS spelarna spelade i klassgrupperna. Spelarna är nämligen indelade i klasser efter spelstyrka. Det finns fem klasser, där mästarklassen är den högsta och klass IV den lägsta. Man spelar upp sig en klass genom att vinna sin grupp eller ta minst 80% (vilket är svårt att göra utan att också vinna!) men om man inte lyckas ta 50% – ½ p så flyttas man ner (man kan inte flyttas upp ur mästarklassen eller ner ur klass IV eftersom det inte finns någon högre eller lägre klasser, men de två bästa spelarna i mästarklassgruppen får garanterade platser i Mästarklassen Elit-gruppen nästa år). För att klasserna inte skall bli för ojämna så kan man också flyttas upp (men inte ner!) om man har tillräckligt hög rating.

  Mästarklassen spelades som en stor schweizergrupp med nio ronder och 18 deltagare. Här deltog en LASS-medlem, Daniel Jogstad, som kom femma på 5 poäng.

  De andra klasserna spelades som Bergergrupper (alla möter alla) med åtta deltagare (dvs sju ronder). Några grupper blev större eftersom deltagarantalet inte var jämnt delbart med åtta, och de spelades som sju ronder schweizer. LASS-resultaten i klass I-IV framgår av tabellen nedan:

  Simon Malm och Fredrik Qwarfort vann sina grupper och flyttas därmed upp till mästarklassen och klass I. Adam Ståhlberg och Mats Ahlstrand klarade tyvärr inte nedflyttningsgränsen.

  Simon Malm vann sin klass I-grupp och går upp i mästarklassen. Foto: Lars OA Hedlund.

  För de som inte kan eller vill spela på veckodagar så ordnades två weekend-turneringar (där man spelare fem ronder fredag-söndag) i början och slutet av tävlingarna. Olov Giertz spelade i den andra weekendturneringen och kom tia av 13 deltagare i grupp 6 på 1½ p.

  I SM-blixten kom Adam Ståhlberg tia av 192 deltagare på 7/9. Ett imponerande resultat med tanke på att det fanns flera stormästare och IM och ett helt koppel av FM i fältet (Adam var bäst placerade spelaren utan titel). De andra LASSarnas resultat:

  I Schack-fyranmästaren så deltog sex LASS-juniorer:

  De fullständiga resultaten i alla grupperna finns här (man väljer grupp längst ner på sidan).

  Fira Max SM-guld onsdag 19/7!

  I SM i Helsingborg som avgjordes nyligen lyckades vår klubbkamrat Max Wahlund ta hem guldet i klassen för veteraner 50+ https://lass.no-ip.com/…/max-svensk-mastare-i-50-klassen/

  Det ska vi fira!

  Nu på onsdag 19/7 kommer Max och visar några ställningar/partier från SM och håller en liten föreläsning på klubben på Götgatan 48 kl 15.00. Vi kombinerar detta med en städdag som kör igång kl 12.00. Vi i styrelsen är tacksamma för all hjälp under städdagen, men det går också bra att komma ner vid kl 15. Efter Max föreläsning (ca 16.30) fortsätter de som vill vidare till schack på Ölstugan (gamla Gula Huset) , som vi har näst sista onsdagen i varje månad.

  Varmt välkommen att komma och fira vår Sverigemästare!

  Max svensk mästare i 50+-klassen

  I årets SM hade LASS för första gången en deltagare i veteran-SM för spelare 50 år och äldre. Klassen har inte funnits så länge (första gången den spelades var i Stockholm 2017) och är av någon anledning inte så populär, men i år bestämde sig Max Wahlund för att spela den i stället för mästarklassen. Enligt vad han själv sade var det för att slippa förlora mot underrankade barn, men chansen att bli svensk mästare lockade säkert också. Max var rankad sexa av de 22 deltagarna, men rankingavståndet upp till den högst rankade, CM Kjell Petersson, LASK, var bara 59 ELO-poäng.

  Max gick hårt ut från start med skarpt och kompromisslöst spel och fick utdelning: efter 6 ronder hade han 5½ poäng, 1½ poäng före tvåan. En förlust i sjunde ronden reducerade ledningen till en halv poäng men Max kom tillbaks med ytterligare en vinst och ledde inför sista ronden med en poäng. Det hela kändes ganska lugnt – en remi mot den 136 poäng lägre rankande Ronny Kirpo, Limhamn, och SM-guldet skulle vara i hamn.

  Men ödet – och Max – ville annorlunda. Max valde nämligen att som svart spela den minst sagt tvivelaktiga öppningen Gamen (en variant av Benoni där svart lägger två tempon på att flytta f6-springaren till d6) och blev snabbt totalt utspelad. Var det en grekisk tragedi som utspelade sig i livesändning, där gudarna känner sig hotade av den segrande hjälten och slår honom med blindhet?

  Max gam höll hur som helst inte måttet utan föll offer för en framrusande fribonde. Nu hade två spelare chans att komma ikapp Max: Patrik Nilsson och Ulf Karlsson, båda från Limhamn. Som tur var stod ingen av dem speciellt bra, så det hela skulle nog gå vägen. Ulf fick också ge sig, och Patrik stod trångt i slutspelet. Då hände det: Patriks motståndare offrade pjäs för att forcera fram en fribonde men hade räknat fel och förlorade i stället! Nu hade Patrik och Max samma poäng och det blev särskiljning om segern.

  Och nu visade sig schackets gudinna Caïssa vara betydligt mer välvillig än sina antika kolleger: Max hade en halv kvalitetspoäng mer än Patrik och fick sin välförtjänta SM-titel, gamäventyret till trots.

  Vi gratulerar till segern och hoppas att Max försvarar titeln i Växjö nästa år!

  Resultat

  Samtliga partier finns för genomspelning på Lichess.

  Max med sina troféer från veteran-SM 50+

  Allsvenskan

  Vad är det?

  Klubbspel i lag. Precis som i fotboll, ishockey eller bowling. Man tävlar för klubben. Hur kul som helst, det ger en dimension till.

  Hur funkar det?

  Man spelar åtta spelare i ett lag varje match. Ungefär var tredje söndag oktober till mars. Antingen har man hemmamatch eller bortamatch hos laget man ska möta. På det sättet får man se och lära känna spelare på andra orter. Spelare sätts i rankingordning (man får flytta runt lite enligt speciella regler), så alla möter en spelare i motståndarlaget. Betänketiden är: 40 drag på 1 timma och 30 minuter, därefter 30 minuter till och dessutom 30 sekunders inkrement hela partiet.

  LASS lag under slutspelet i Elitserien 2005. Tre av spelarna är fortfarande grundpelare i vårt förstalag.

  Så alla spelar var sitt parti och så summerar man poängen. Är det verkligen lagspel?

  Om alla bara spelade sitt parti så skulle det inte vara så mycket lagspel. Men. Som spelare försöker man hålla lite koll på de andra partierna för att se åt vilket håll matchen lutar. Om flera spelare står på vinst och några ser jämna ut, så kan man själva spela ganska lugnt. Då är det motståndarlagets spelare som måste pressa några av dom jämna ställningarna. Troligtvis mer än vad som är vettigt, för att försöka rädda matchen. Då kan man, om man spelar säkert få möjligheter att håva in hela poängen.

  Åt andra hållet, om matcher ser ut att väga över till motståndarna kan det vara dags att fundera på att vara kreativ vid brädet och försöka vinna partiet även det kan vara på gränsen till dumdristigt.

  Hela poängen är att lagresultatet är det som är det viktiga, egentligen inte det individuella.

  Spelarna som spelat klart sitt parti blir snabbt åskådare och spekulerar vilt kring utkomsten av matchen där det ofta kan bli oerhört spännande innan allt är avgjort.

  I våras satte publiken i köket i halsen under vår hemmamatch när Mats bjöd på denna karamell:

  Mats som svart drog Ld4 och alla i publiken tänkte: “Men Le4 och Mats förlorar damen!?”. Men Mats hinner inte förlora damen…

  Hur tar man sig till bortamatcher?

  Med bil. Typiskt två bilar med fyra spelare i varje. Två i laget för köra men får milersättning från klubben. Under resan blir det ofta diskussioner om öppningar, vad andra jobbar med eller andra fritidsintressen. Man lär känna varandra helt enkelt. Och så lite förberedelser och preppning för kommande matchen så klart!

  Förr var det ibland ett äventyr att hitta till spellokalen, idag hjälper GPSer oss som tur är.

  Vad kul. Hur går laguttagningen till?

  Ungefär två veckor innan en rond börjar lagledarna för varje lag samla spelare till sitt lag. Lagledaren för förstalaget börjar i toppen av rankinglistan och frågar spelare uppifrån och ner tills hen har åtta spelare. Lagledaren för andra laget tar vid och fortsätter neråt. Ända tills alla lagen är fyllda. Till kommande säsong kommer LASS att öka antalet lag till fyra. Så 32 spelare kommer få chansen varje rond. Men lagen är inte fasta, så ibland kan man flyttas upp till ett högre lag, eller ner. Klubben försöker få så starka lag det går.

  Måste man spela alla ronder om man vill vara med?

  Nej, lagledarna frågar alla varje rond om de kan vara med. Kan man inte en rond är det inga problem.

  Räknas det ranking i allsvenskan?

  Japp. Det räknas långpartiranking på alla partier.

  Vilka divisioner ligger vi i?

  I schacket finns det: Elitserien, superettan, division 1, division 2 och division 3. LASS har just nu 2 lag i division 1 grupp 2, ett lag i division 2 grupp 3 och ett lag i division 4 grupp 3. Kommande gruppindelning finns här.

  Kommer jag att få spela?

  LASS har till kommande säsong anmält ett lag mer än året innan, just för att vi får fler och fler spelare i klubben. Allsvenskan är väldigt roligt och vi vill kunna ge fler möjligheten att få spela! Så tveka inte nästa gång du får frågan, schack i lag är kul!

  Robert Ericsson har dessutom samlat en enorm mängd statistik kring alla som spelat allsvenskan genom alla år här. Ingvar leder maratonligan överlägset med 341 spelade matcher men det är aldrig för sent att börja jaga honom!

  Har du frågor om allsvenskan, så fråga på. Vi är många som hjälpa dig in lagspelets värld.

  Och du är varmt välkommen!

  Sommarcupen i Västervik 6 juni 2023

  Nationaldagen började som en skräckfilm när jag (Fredrik Andersson) och Kristina Flynner begav oss till Västerviks ASK:s klubblokal för att spela Sommarcupen, en Elo-rankad snabbschacksturnering med 15 minuters betänketid + 5 s per drag spelad över 7 ronder.

  På ett hustak intill lokalen hade nämligen ett ytterst folkilsket fiskmåspar med nykläckta ungar bosatt sig och de gick till upprepade flyganfall mot oss medan vi passerade deras territorium. Var detta möjligen en krigslist från hemmaspelarna för att få sina konkurrenter ur balans? Svaret på den frågan visade sig vara nej. Hemmaspelarna undgick inte heller fiskmåsarnas vrede och vi kunde konstatera att denna något oväntade extra prövning var lika för alla.

  Inför första ronden upptäckte jag att nästan halva startfältet var orankat. Till min stora förvåning var jag därför rankad på övre halvan i schweizerlottningen och skulle möta den orankade Siminica Bonculescu. Som säkert alla som läser detta har märkt är orankad numera inte detsamma som nybörjare. Jag satte därför upp det blygsamma målet att spela ett bättre parti än jag gjorde i första ronden i Aspacupen på samma plats ett knappt halvår tidigare. Detta parti varade mindre än en minut och jag hade då lyckats sätta bort både en pjäs och min dam på mindre än 10 drag.

  Detta mål uppnådde jag. Efter 10 drag hade jag ‘bara’ satt bort en pjäs. Jag kämpade dock vidare och lyckades vinna tillbaka pjäsen då min motståndare var väl ivrig att söka dambyte och fick en springare instängd bakom fiendelinjerna. Min ställning var dock fruktansvärt dålig och full av svagheter och inte ens med jämnt material lyckades jag hålla den utan tvingades så småningom ge upp.

  Under tiden hade Kristina spelat sitt parti i första ronden mot en av turneringens starkaste spelare, Jörgen Karlsson, en gång i tiden rankad över 2200. I detta parti visade dock Jörgen att även spelare av hans kaliber ibland är mänskliga, och efter att han missat en mellanschack under en slagväxling stod Kristina plötsligt på vinst. Var det ett mirakel på gång? Nej, skulle det visa sig. Även om spelare av Jörgens kaliber ibland gör misstag är de alltid notoriskt svåra att ge nådastöten och Jörgen kämpade ihärdigt vidare och kunde vända partiet och vinna.

  I andra ronden skulle jag spela vit mot unge Gabriel Carlsson från Nybro. Han visade sig vara ett Anna Cramling-fan och jag mötte för första gången hennes egna system Kon (The Cow) känt från tipspromenaden på avslutningsfesten.

  Betänketiden var för kort för att föra protokoll, men jag minns i alla fall de första dragen. Partiet började 1. d4 e6 2. Sc3 d6 3. e4 Sd7 4. f4 Sb6 5. Sf3 Se7 6. Ld3 Sg6 7. h4 och följande ställning uppkom:

  Denna ställning är inte bra för svart. Lichess analysmotor säger +2.7 och rekommenderar svart att gå tillbaka till e7 med springaren. Jag fortsatte med att utveckla min damflygel, göra lång rockad och närhelst tillfälle erbjöds fortsatte jag min påbörjade bondestorm av kungflygeln. Efter att min motståndare rockerat kort utvecklades bondestormen till ett fullfjädrat kungsangrepp som svart var alldeles för dåligt utvecklad för att kunna värja sig mot. Jag tror inte att Kon är att rekommendera som öppningssystem för svart.

  I tredje ronden spelade jag svart mot den unge hemmaspelaren Rizan Mousa. Jag minns inte den exakta dragföljden, men vi hamnade i en variant av avböjd damgambit som liknade Meranerförsvaret där svart spelar c6, dxc4 och följer upp med b5 efter vits Lxc4, med planen att senare öppna centrum med c5.

  Min motståndare överraskade mig med att rockera långt istället för kort och det var ett misstag. Mina bönder på damflygeln hade ju redan avancerat en bit och de kunde avancera ytterligare med tempo eftersom vit hade en springare på c3 och en löpare på b3. Jag fick därför en fri attack som min motståndare febrilt försökte försvara sig mot. Med vidöppen kung blev hoten till sist för många och när den vita kungen blev änkling gav min motståndare upp.

  Jag förlorade sedan mot Jaroslaw Smagalski i rond 4 och stod på 2 av 4 när vi tog lunchpaus. Alla spelare jag mött hade hittills varit orankade, men de jag förlorat mot hade gett ett starkt intryck så jag var inte alltför missnöjd med mitt resultat hittills .

  Kristina hade haft en tuff lottning på förmiddagen. Efter förlusten mot Jörgen Karlsson (rankad 2022) i första ronden hade hon också förlorat mot hemmaspelarna Sten Larsson (1666) (en av mina gamla antagonister från ungdomstiden) och Shauki Usef (1789). I tredje ronden fick Kristina dock möta en orankad spelare och då visade hon var skåpet skulle stå genom att ta en övertygande seger mot unge Eliel Junell från Oskarshamn.

  Under lunchpausen laddade jag upp med rejält med energi med en riktig Västerviksklassiker. Jag åt en “hälften av varje med en halv owäk” på Åhmans, d v s en stor grillad korv med en halv portion pommes, en halv portion mos och en halv portion räksallad ovanpå. Här är ‘en halv’ västerviksgatuköksdialekt för ‘90% av en hel’. Jag skulle därmed inte ha energibrist under eftermiddagen, men paltkoma var en reell möjlighet.

  I rond 5 skulle jag möta min första rankade spelare: Shauki Usef (1789). Jag kunde snabbt konstatera att han inte ville spela någon teorivariant för partiet började (jag har vit): 1. d4 d5 2. c4 Sf6 3. cxd5 Dxd5 4. Sc3 Dd6:

  Redan 2. … Sf6 är ovanligt och anses tveksamt och att sedan ta tillbaka med damen på d5 har jag aldrig sett förr. Efter den öppningen kunde min motståndare inte undvika en sämre ställning vid mittspelets början med bl a isolerade dubbelbönder på c6 och c7, men han hoppades nog på att kunna spela ut sin lägre rankade motståndare över tid.

  Till en början såg den strategin ut att vara framgångsrik. Jag gjorde ett oövertänkt springarutfall till f4 och först när min motståndare hotade springaren med en bonde insåg jag att enda sättet att rädda springaren var att flytta den till h5 och där skulle den vara borta från spelet under lång tid.

  Jag tog då, det förmodligen ytterst tveksamma, beslutet att offra springaren. Min kompensation bestod i att jag kunde ta båda svarts isolerade c-bönder med mitt torn, varav den andra med schack. Jag hade då fått in ett torn på sjunde raden. Jag hade dessutom 3 bönder mot 1 på de båda centrumlinjerna och den majoriteten hoppades jag kunna avancera. En dator hade förmodligen gjort slarvsylta av mig efter det offret men jag hoppades att min kompensation för pjäsen skulle ge mig en viss chans i praktiskt spel.

  Den svarta kungen visade sig vara ytterst tapper. Han tog beslutet att stoppa den vita övervikten i centrum på egen hand genom att så småningom avancera till d6. Där skyddade han också en löpare på d7. Efter en schack från en garderad bonde på e5 blev dock den svarta monarken tvungen att avancera till d5, rakt in i fiendens ställning och långt från de egna linjerna. Detta slutade på samma sätt som för närmare 400 år sedan när en annan kung gjorde detsamma i dimman vid Lützen. När mitt torn på c7 tog den nu ogarderade svarta löparen på d7 var det schack och matt.

  Min motståndare i rond 6, Magnus Spång från Oskarshamn, följde samma strategi som Shauki Usef men med betydligt större framgång. Han gick in i avbytesvarianten i franskt, som inte är särskilt teoretisk, spelade ut mig efter noter och vann ganska snabbt.

  I sista ronden mötte jag ännu en orankad spelare, hemmaspelaren Tobias Gustavsson. Jag minns inte mycket detaljer från partiet annat än att han kom dåligt redan i öppningen efter ett tidigt misstag och efter att ha förlorat en kvalitet i mittspelet gav han snabbt upp.

  Jag slutade alltså på 4 poäng av 7 vilket placerade mig som nummer 12 av 29. Jag inkasserade också lite snabb-Elo och kände mig därför ganska nöjd med dagen.

  Kristina avslutade turneringen med att möta tre unga orankade spelare. Hon förlorade tyvärr mot Gabriel Carlsson (efter att tidigare i partiet stått på klar vinst) och Rizan Mousa men besegrade Anton Nilsson från Nybro. Hon slutade därmed 26:a i turneringen på 2 poäng av 7 (med lite mersmak).

  I andra änden av tabellen tog arrangörsklubben en trippelseger genom Jörgen Karlsson (6 p) på första plats, tätt följd av Yan Yusuf (6 p) och Victor Nilsson (5.5 p).

  De fullständiga resultaten kan beskådas här:

  Till sist vill jag tacka Västerviks ASK för ett trevligt arrangemang. Jag återkommer gärna och spelar den här tävlingen igen. Jag vill också säga att detta är en utmärkt tävling för någon som är ny till schack över brädet. Oavsett spelstyrka finns det jämbördigt motstånd och betänketiden är tillräckligt lång för att det ska gå att spela bra schack men är ändå i paritet med de tidskontroller som är vanliga på nätet.

  Fredrik Andersson

  Säsongen avslutad med middag och parblixt

  Fredagen den 2/6 avslutade seniorerna vårsäsongen med en traditionell avslutningsfest med strax över 20 deltagare. Som vanligt inledde vi med mingel och tipspromenad och grillade ute på gården. Vi tog med maten ner i klubblokalen där Simon Ivarsson hade dukat upp potatissallad, såser och andra tillbehör.

  Innan desserten (även den tillagad av Simon) avslöjades de rätta svaren och resultatet i tipspromenaden. Frågorna och facit finns i vårt frågesportsarkiv. Två deltagare hade flest rätt (9 av 13): Fredrik Andersson och Mårten Garner. Eftersom Fredrik kom betydligt närmare på utslagsfrågan så fick han den odödliga äran av seger i tipspromenaden.

  Nu hölls även prisutdelning i KM och snabb-KM. Ofelia delade ut glaspjäser och plaketter till de tre första i varje grupp – totalt 18 priser. Tyvärr var många av pristagarna inte närvarande och deras priser finns kvar för upphämtning på klubben.

  Simon Olsson tar emot sin plakett för andrapriset i A-KM

  Efter middagen spelades parblixt i fem ronder med betänketiden 5 min + 3 s/drag. I parblixten turas man om att göra drag. “Trashtalk” är tillåtet men man får inte diskutera vad medspelaren skall göra för drag. Ingvar Carlsson och Fredrik Andersson vann på 4 poäng av 5 möjliga.

  Slutställningen i parblixten
  Vinnarna i parblixten, Ingvar och Fredrik, med de vita pjäserna mot Henrik och Vladyslav

  Efter blixten dröjde sig de flesta kvar och umgicks en bit in på småtimmarna.

  Vi hälsar alla medlemmar välkomna tillbaks till nästa säsong (preliminär start i början av september). Vill man spela schack under sommaren finns det turneringar på andra orter, t ex Växjöspelen 17-18/6 och SM i Helsingborg i början av juli.

  Tack för en trevlig säsong!

  LASS blev 9a i Damallsvenskan

  För andra året i rad spelades den återuppståndna tävlingen Damallsvenskan i Göteborg förra helgen. I egenskap av damansvarig för SSF och ordförande i LASS skulle det vara närmast tjänstefel om jag inte också tog på mig rollen som lagledare för ett LASS-lag. Vi blev ett gäng på fyra damer som begav oss till Göteborg, och laget bestod av mig själv, Anna Krantz, Cristina Svensson och Kristina Flynner. Systrarna Larsson och Helena Nede hade förhinder, men det kan nog finnas hopp om att nästa år få ihop två LASS-lag!

  Kristina, Cristina, Anna och Ofelia spelade i laget

  På resan till tävlingen sa jag att vår målsättning var att komma någonstans i mitten. I första ronden ställdes vi mot storfavoriterna Wasa SK, upp till slakt mot Pia Cramling för mig direkt alltså. Efter det blev motståndet mer mänskligt, vi spelade oavgjort mot Hindås/Nolered och fick sedan glädja oss med en 4-0 seger mot SS Manhem VI. Mycket imponerande av arrangörsklubben SS Manhem att skrapa ihop hela sex lag! Tjejen jag mötte hade börjat spela i januari, och det är riktigt kul med Damallsvenskan att alla typer av spelare är där, såväl nybörjaren som Pia Cramling och damer/tjejer i alla åldrar, den yngsta deltagaren hade ännu inte fyllt sju.

  Efter tre ronder låg vi 8a av 15 lag och kände oss ganska nöjda. Vi avnjöt en god middag på hotellets restaurang tillsammans med Smålands A-lag och sedan blev det tidigt i säng för att vara redo för söndagens ronder.

  I rond 4 mötte vi jämnstarka Manhem III i en match som slutade 3-3. Därefter vann vi mot Västmanland/Dalarna med 3-1 varpå vi i sista ronden återigen ställdes mot tufft motstånd mot Team Pelaro-Alingsås SS där vi blev utan poäng.

  Mittfältet var ovanligt stort och jämnt där alla lag från 4e till 13e plats hamnade på 6 matchpoäng. Med lite sämre särskiljning slutade vi på 9e plats, men lyckades ändå med vår målsättning att hamna runt mitten av tabellen.

  Resultatlistan från Damallsvenskan finns här

  Adam blev klubbmästare i blixt

  Säsongens sista turnering, öppna blixt-KM, spelades tisdagen den 30 maj med 28 deltagare. Betänketiden var 3 min + 2 s/drag och det blev nio ronder med kompromisslöst spel – totalt spelades bara fyra remier i hela turneringen!

  Slutsegrare blev Adam Ståhlberg på 8 poäng. Vi gratulerar till KM-titeln!

  Pristagare:

  • 1. Adam Ståhlberg, 8 poäng av 9 möjliga
  • 2. Muamer Alic, 7 p
  • 3. Fredrik Lindgren, SK Rockaden Umeå, 6½ p
  • Ratingpris 1: Peter Nyberg, 6 p
  • Ratingpris 2: Elin Larsson, 5 p

  Fullständiga resultat

  De tio högsta borden spelades i högra spellokalen.
  Vår nyaste medlem, Charlie Anljot, här vit mot Emma Larsson, gick med i klubben direkt innan tävlingen. Han har tidigare bara spelat på nätet och slutade på 2½ poäng.

  Våravslutning för seniorerna och prisutdelning KM fredagen den 2 juni!

  I år grillar vi utanför så tag med egen grillmat själv! Sallad, tzatsiki, potatissallad och efterrätt fixar klubbens kockar gemensamt till en kostnad av 30:-. Lämplig dryck medtages själv. Det blir prisutdelning för våra KM samt någon form av tipspromenad/frågesport. Sedan avrundar vi programmet med den sedvanliga parblixten. Kvällen fortsätter sedan tills siste man går hem oavsett hur sent (eller tidigt) det blir.

  Obs. 18-årsgräns. Vi startar kl 18.30.

  Anmäl er på Facebook eller till Fredrik Qwarfort senast på torsdag!

  Välkomna!

  Daniel Jogstad vann Vårturneringen – Simon Malm distriktsmästare

  Årets Vårturnering vanns överlägset av CM Daniel Jogstad (Eslövs SK) på 7 poäng av 7 möjliga, före Simon Malm (Linköpings ASS) på 5 poäng.

  Lennart Evertsson (Kungstornet) och Stefan Lindh (Stockholms SS) tog också 5 poäng men slutade efter särskiljning på tredje respektive fjärde plats.

  Tävlingen var också DM för Östergötland och som bäste östgötaspelare tog Simon Malm hem distriktsmästartiteln. Tvåa i DM blev Christoffer Stenman (Schack 08) på 4 poäng. Bäste junior i DM blev Mate Nagy (Linköpings ASS), 4 poäng.

  Det blev något av ett hat trick för Simon eftersom han dessutom vann ratingpris i ratinggrupp 1. I ratinggrupp 2 vann Mate Nagy och i ratinggrupp 3 Fredrik Andersson (Linköpings ASS) på 3½ poäng.

  Fullständiga resultat

  Turneringen spelades som sju ronder schweizer med betänketiden 90 minuter + 30 min efter 40 drag + 30 s / drag och samlade totalt 29 deltagare.

  Partiet Daniel Jogstad – Vidar Hagevi i sista ronden var inte avgörande för förstaplatsen, men vid seger för Vidar hade han kommit tvåa. Efter fem timmars kamp vann Daniel till slut ett komplicerat slutspel med 2L mot L+S och Vidar slutade femma.
  Ettan och tvåan i DM: Simon Malm till vänster och Christoffer Stenman till höger.

  Inbjudan till öppna blixt-KM

  Tisdagen den 30 maj är det dags för säsongens sista turnering på klubben: öppna KM i blixt.

  Vi spelar nio ronder med betänketid 3 minuter + 2 sekunder per drag.

  Turneringen är öppen för alla medlemmar i svenska schackklubbar. Bästa LASS-medlem blir klubbmästare i blixt.

  Startavgift: 50:-. Kontantpriser beroende på antal deltagare.

  Inbjudan finns här.

  Du anmäler dig enklast via denna länk.

  Hittills anmälda.

  Välkomna!

  Två ronder spelade i Vårturneringen

  De två första ronderna i Vårturneringen spelades under Kristi Himmelsfärdsdag den 18/5. Efter några sena avhopp blev det till slut 29 startande, varav 17 är huvudmedlemmar i ÖSF-klubbar och därmed tävlar om distriktsmästartiteln.

  När det gäller distriktsmästerskapet så har ÖSF höjt DM-priset till 999:- samt infört ett andrapris och ett juniorpris i DM, båda på 500:-. Dessa priser kan alltså bara vinnas av huvudmedlemmar i ÖSF-anslutna klubbar och är oberoende av de ordinarie priserna i turneringen.

  Efter två ronder har 6 spelare full pott:

  • Stefan Lindh, Stockholms SS
  • Lennart Evertsson, Kungstornet
  • David Ståhlberg, Malmö AS
  • Simon Malm, Linköpings ASS
  • Vidar Hagevi, Sundsvalls SS
  • CM Daniel Jogstad, Eslövs SK

  Lottning och resultat (de tre rankinggrupperna kan nås med länkarna R1, R2 och R3 längst ner på resultatsidan).

  Nästa rond spelas i morgon klockan 10.00. De åtta högsta borden livesänds här.

  Till vänster en av de sex fullpoängarna efter två ronder: Stefan Lindh, Stockholms SS. Bredvid honom sitter Christoffer Stenman, Schack 08 Norrköping
  Efteranalys i sofffan. Medsols från vänster Elin Larsson, Kristina Flynner, Mårten Garner, Daniel Namvar, Görgen Andersson och Jonatan Åkeborg

  Fem dagar kvar att anmäla sig till Vårturneringen – begränsat med platser kvar

  Med fem dagar kvar av anmälningstiden (sista anmälningsdatum är 16/5) så är det ovanligt många anmälda till Vårturneringen 2023. Vi brukar har runt 20-25 deltagare men i skrivande stund är vi uppe i 31 anmälda!

  Eftersom vi inte har begränsat med plats i klubblokalen så måste vi begränsa antalet deltagare till max 37 spelare (då får en spelare frirond, så det blir 18 partier i varje rond). Blir det fler anmälda så gäller “först till kvarn”.

  Inbjudan finns här.

  Man anmäler sig enklast på denna länk.

  Lista på hittills anmälda.

  LASS + Ölstugan = Sant

  Den näst sista onsdagen varje månad kommer LASS i samarbete med Ölstugan bjuda in till träff.

  Det hela är väldigt enkelt, från 16.30 finns det bord med schackbräden där några från schackklubben finns. Vi spelar på kul, lär ut tips och tricks, pratar om klubben, schack i Sverige, Magnus Carlsen, m.m och tar något gott att dricka.

  Nybörjare eller nyfikna är varmt välkomna att lära känna oss.

  Vi börjar den 24:e maj. Ni hittar oss bland schackbrädorna.

  Ölstugan finns på Klostergatan 19 (gamla Gula Huset).

  Öppna snabb-KM avgjort

  De två sista ronderna i årets öppna snabbschacks-KM spelades tisdagen den 9/5. Efter sex ronder stod Simon Olsson som segrare med full pott och blev därmed klubbmästare i snabbschack. Tvåa blev Vladyslav Rogoz på 5 poäng och Sergei Slavskii på 4½.

  Ratinggrupp 1 vanns av Daniel Namvar 4 poäng. I ratinggrupp 2 var Sergei Slavskii bäst med sina 4½ poäng, men eftersom man inte kunde vinna både ratingpris och ordinarie pris så gick ratingpriset i stället efter särskiljning till Emma Larsson som dessutom gick upp hela 131 snabb-ELO-poäng på turneringen.

  Fullständiga resultat

  De två ratingpristagarna Daniel Namvar och Emma Larsson med de svarta pjäserna mot E. G. Lilljebjörn och Mårten Garner. Emma har just offrat löpare på g3. Vit har inget bra försvar och Emma vann partiet.

  Prispengar i snabb-KM

  Vi har nu bestämt prispengarna i snabb-KM.

  • 1: 500:-
  • 2: 300:-
  • 3: 150:-

  samt två rankingpriser (i grupper om 8 spelare) om 150:-.

  De tre bästa spelarna vinner även minnespriser (plakett eller liknande).

  Priserna delas ej. Vid lika poäng sker särskiljning enlig SSF:s regler.

  Orankade spelare tävlar inte om rankingpriserna. Samma spelare kan inte vinna både rankingpris och ordinarie pris.

  Snabb-KM med många nya spelare

  Tisdagen den 25/4 spelades de två första ronderna i årets öppna snabbschacks-KM. Efter några sena avhopp blev det totalt 31 deltagare, med många ny ansikten: hela fem helt nya medlemmar, en junior (Kornelis) som spelar sin första seniorturnering, och en gästspelare från Ungern.

  Nästa tisdag spelas rond 3-4 och tävlingen avslutas med rond 5-6 tisdagen den 7/5. Det åtta högsta borden livesänds (under “Övriga tävlingar” på livesändnings-menyn) och det går att se resultaten här.

  Efter två ronder leder Simon Olsson (närmast väggen). Här spelar han mot Fredrik Andersson, ett parti som Simon vann. Vid brädet bredvid spelar Asker Davidsson mot Vladyslav Rogoz.

  Daniel Jogstad blev klubbmästare

  Årets KM samlade rekordmånga deltagare: hela 55 stycken, fördelade på fem grupper.

  I A-gruppen vann Daniel Jogstad före Simon Olsson och Muamer Alic och blev därigenom klubbmästare år 2023.

  • 1. Daniel Jogstad, 7 poäng av 9 möjliga
  • 2. Simon Olsson, 6½
  • 3. Muamer Alic, 6 p
  Daniel Jogstad blev klubbmästare 2023

  B-gruppen vanns överlägset av Peter Nyberg, två poäng före en trio av spelare. Av dessa drog Mate Nagy det kortaste strået i särskiljningen och hamnade utanför prislistan (observera att eftersom KM spelades som Bergergrupper så går inbördes möte före kvalitetspoäng i särskiljningen).

  • 1. Peter Nyberg, 7½ / 9
  • 2. André Thyberg, 5½
  • 3. Mårten Garner, 5½

  Det var jämnt i toppen i C- och D-KM också. Även där blev särskiljning om andra- och tredjeplatsen. Theo Ekman vann C-gruppen:

  • 1. Theo Ekman, 7 / 9
  • 2. Klas Skytt, 6½
  • 3. Asker Davidsson, 6½

  Samuel Enblom tog hem D-gruppen. Här kunde man bara ta 8 poäng eftersom en spelare hoppade av tidigt och alla hans partier ströks enligt SSF:s regler:

  • 1. Samuel Enblom, 7 / 8
  • 2. Archie Tonkin, 6
  • 3. Gustav Martin, 6

  E-KM blev större med 15 deltagare och det blev därför också fler pristagare. Vi kunde inte ha några ratingpriser eftersom 12 av deltagarna var orankade, så i stället blev det pris till fjärde- och femteplatserna. Här blev det jämnt i toppen med två spelare på 8 poäng och två på 6, och eftersom den här gruppen spelades med schweizerlottning så var det kvalitetspoängen som avgjorde.

  • 1. Andreas Ståhlberg, 8 / 9
  • 2. Sergei Slavskii, 8
  • 3. Sasan Behkalam, 6½
  • 4. Erik Gustaf Lilljebjörn, 6
  • 5. Kaj Lundgren, 6

  Fullständiga resultat (man väljer vilken grupp som skall visas längst ner på sidan)

  Långväga gäster i Aprilblixten

  Torsdagen den 13 april spelades månadens blixtturnering, och det fanns två riktigt långväga gäster bland deltagarna. Ofelias syster Ingela och svåger IM Igor Bjelobrk, som bor i Australien, var på besök hos släkten och passade på att spela blixt. Bland de 20 deltagarna fanns också några besökare från lite närmare håll, nämligen Solna och Motala.

  Igor var med sina 2335 i blixtrating klar favorit till segern men han rådde inte på Rizo Pepic, som tog hem slutsegern med 6 poäng av 7 möjliga, en halv poäng före den internationelle mästaren. Trea blev Adam Ståhlberg och fjärdepriset togs hem av Dragan Stefanonic, båda på 5 poäng.

  Resultattabellen med australiensiska flaggor i marginalen
  IM Igor Bjelobrk fick se sig besegrad av Rizo Pepic
  Trean Adam bredvid Sydneybon Ingela

  Inbjudan till LASS Vårturnering 2023

  Vi kommer som vanligt att arrangera en öppen turnering under Kristi himmelsfärdshelgen, den 18-21 maj.

  Turneringen spelas som sju ronder långpartier (samma betänketid som i Allsvenskan, dvs 90 minuter per parti och 30 minuter extra efter 40 drag, med 30 sekunders tillägg per drag). Nytt för i år är att turneringen även är DM för Östergötland. Bästa östgötaspelare blir distriktsmästare och får ett pris från Östergötlands Schackförbund.

  I fjol kom 28 spelare från hela Sverige och vi hoppas på ännu fler deltagare i år!

  Den fullständiga inbjudan med alla detaljer finns här.

  Anmälan sker via nätet senast den 16/5.

  Lista på anmälda spelare.

  Välkomna!

  LASS-are i Compo Cup

  Ett alternativ till att delta i LASS Workshop förra helgen var att bege sig till Stockholms Schacksalonger och spela i Compo Cup. Fyra LASS-are valde detta alternativ: Max Wahlund, jag själv (Fredrik Andersson), Cristina Svensson och Kristina Flynner.

  Compo Cup liknar Grand Prix-turneringarna till sitt upplägg men är lite kortare. Tre snabbschackspartier (20 min+5 s per drag) på fredagen och tre långpartier lördag-söndag (90 min för första 40 dragen, därefter 15 min för resten av partiet+30 s per drag).

  Jag tänkte länge inte ställa upp i turneringen då jag ville vara utvilad och hungrig inför Påskturneringen, men efter en snudd på katastrofal insats i KM kände jag att jag behövde ta alla chanser att återvinna lite självförtroende. Jag bestämde mig därför för att ställa upp.

  I första snabbschackspartiet ställdes jag mot f d LASS-aren Tim Nordenfur och ratingskillnaden på 500 poäng hade inga problem att göra sig gällande. Jag hade inte en chans. De följande två partierna följde båda samma mönster: Jag spelade tidigt upp en vinstställning och satte sedan bort mig och förlorade. Efter första dagen stod jag alltså på 0 poäng. Ingen drömstart direkt.

  Det gick lite bättre för några av de övriga LASS-arna. Max inledde starkt och vann sina två första partier. Det gjorde att han fick spela på förstabordet i rond 3 mot GM Vitalii Sivuk, och denne visade sig tyvärr bli alltför svår.

  Orankade Kristina Flynner (1084 i långparti) höll på att skrälla rejält i rond 3 mot 1350-rankade Christer Carmegren. Hon hade ett hejdundrande angrepp och stod på klar vinst när hon tyvärr gjorde ett misstag och motståndaren kunde komma undan med remischackar och blotta förskräckelsen. För Kristina var detta ett viktigt steg mot att erövra en snabbschacksrating. Hon behöver nu bara spela några fler partier mot rankat motstånd innan hon får ratingtal även i snabbschack.

  Cristina Svensson hade en tuff lottning i snabbschackspartierna och stod, liksom jag, på 0 poäng efter fredagen.

  I första långpartiet i rond 4 väntade för min del samme Christer Carmegren som remiserat Kristina dagen innan. Jag var extremt revanschsugen efter fredagsdebacklet och frågan var om han var villig att donera fler rankingpoäng till familjen.

  Jag spelade svart och detta parti kom att illustrera vikten av att inte slarva med taktikträningen. Följande ställning uppkom efter 9. 0-0?:

  Denna taktik dyker upp titt som tätt i problemen på chess.com eller lichess och efter 9. … Sxe5! 10. Lxd7+ Sxd7 var jag bonde upp och hade en bra ställning i övrigt.

  Nu är jag inte alltid själv ett föredöme vad gäller taktikträning, vilket visade sig några drag senare.

  Denna ställning uppkom efter att jag spelat 14. … Sd7-e5?. Min tanke var att jag efter 15. Sxe5 Lxe5 hotar att vinna en bonde till både med 16. … Lxh2+ och med 16. … Lxc3 17. bxc3 Dxc3. När jag protokollfört draget och tittade på brädet igen insåg jag till min stora fasa att vit efter bytet på e5 kan spela 16. Sxd5! och vinna tillbaka en bonde och tvinga min dam att flytta alternativt blir jag av med min starka springare på f5. Efter det står jag kanske fortfarande lite bättre, men fördelen är inte stor.

  Det blev en nervös väntan. Det tog min motståndare drygt 5 minuter att bestämma sig för 15. Sxe5 och jag svarade förstås med 15. … Lxe5, varefter följde 20 minuters mediterande innan min motståndare spelade 16. Dh3?. Puh, faran över. Jag behövde inte tänka länge innan jag satte stopp för Sxd5-idén en gång för alla med 16. … Lxc3 och kunde sedan vinna partiet utan alltför stora besvär.

  Cristina Svensson hade också firat en triumf i rond 4 och lottningsprogrammet förkunnade att det var dags för ett LASS-derby i rond 5, med mig som vit. Jag spelade (som vanligt?) tveksamt i öppningen men kom i alla fall ur den med lika spel. Partiet var jämnt tills Cristina gjorde en förhastad bondeframstöt i centrum.

  Denna lät mig byta bort min svaga d-bonde mot hennes e-bonde och bytet gav henne också en isolani på d5. Då en del av hennes pjäser också stod lite passivt kunde jag tvinga fram fler försvagningar och till sist gick hennes ställning inte att hålla ihop.

  Cristina valde då att spänna bågen och försöka komplicera spelet med ett bondeoffer. Jag lyckades dock navigera mellan taktiska grynnor och fallgropar, och vann så småningom partiet.

  I sista ronden skulle jag spela vit mot blott 12-årige Rishi Vishwanath. Hans rankingtal var inte så högt (1128) men i turneringen hade han bara tappat poäng mot spelare rankade över 1700 och han hade dessutom besegrat CM Mikael Helin. Jag var därför riktigt nervös innan partiet.

  Det blev ett väldigt roligt parti. I en Jobava-London kunde jag tidigt installera en “Pillsbury Knight”, d v s en springare på e5 understödd av bönder på d4 och f4. Jag rockerade sedan långt och min motståndare rockerade kort. Strax därefter kunde jag offra min springare på e5 i utbyte mot att komma in med min dam på h7 och jaga ut den svarta kungen på brädet. Min motståndare vågade (klokt nog!) inte anta offret och vi övergick båda till att försöka bondestorma motståndarkungen.

  Min attack slog igenom först och min motståndare tvingades sträcka vapen efter att ha förlorat en pjäs utan att för den skull ha kunnat stoppa angreppet.

  Detta var, hans låga rankingtal till trots och enligt min subjektiva bedömning, den starkaste motståndaren jag mötte i långpartierna. Med tanke på hans ringa ålder var det nog tur att jag mötte honom nu. Hade vi mötts om ett år eller två hade han nog spelat skjortan av mig.

  Övriga LASS-are då? Max hade ju inlett starkt i snabbschacket men i långpartierna fick han det tungt mot tre unga spelare. Han vann visserligen mot Vidar Seiger men förlorade mot Melvin Ral Lustig och Sebastian Gerdes. Max blev i alla fall bäste LASS-are på 3p då han hade mycket högre kvalitetspoäng än jag. Det räckte till en 23:e plats av 58 deltagare.

  Kristina Flynner tog en seger i långpartierna och stannade därmed på 1.5 poäng, en halvpoäng före Cristina Svensson på 1 poäng.

  Tävlingen vanns av GM Vitalii Sivuk 5.5 poäng, före CM Joar Östlund och FM Axel Falkevall på 5 poäng. Värt att nämna är också att 12-årige Melvin Ral Lustig slutade fyra, också på 5 poäng och med en prestationsranking på 2482. Jag nämner inte hans rankingtal. Det kommer ändå att vara inaktuellt väldigt snart.

  Själv har jag glömt snabbschackspartierna och känner mig nöjd med att ha spelat tre bra långpartier, även om motståndarna var ganska mycket lägre rankade än jag. Nu ser jag i alla fall fram emot Påskturneringen med lite tillförsikt.

  Stort tack till Stockholms schackförbund för en trevlig turnering!

  Fredrik Andersson

  Öppna KM i snabbschack 25/4-9/5

  Den 20 april spelas sista ronden i KM, men schacksäsongen är inte slut för det! De tre följande tisdagarna spelar (den 25/4, 2/5 och 9/5) spelas nämligen öppna KM i snabbschack.

  Vi spelar två ronder per kväll med betänketiden 30 minuter per parti och 10 sekunders tillägg per drag. Som vanligt livesänder vi de åtta högsta borden.

  Turneringen är öppen för alla medlemmar i svenska schackklubbar. Den bäst placerade LASS-medlemmen får titeln klubbmästare i snabbschack.

  Inbjudan finns här.

  Anmäl dig på denna länk.

  Hittills anmälda spelare.

  Välkomna!

  Adam vann marsblixten

  Efter att ha spelat två blixtturneringar på torsdagskvällar i februari återgick vi till vår gamla tradition med blixt på fredagar och spelade den ELO-rankade marsblixten fredagen den 17/3.

  Frågan var om det skulle vara mer eller mindre populärt än att spela på torsdagar, och den besvarades med ett “kanske” eftersom det blev precis lika många spelare som förra gången, dvs 14 stycken.

  Det var väldigt jämnt i toppen med tre spelare på 5 poäng. Adam Ståhlberg hade bäst kvalitetspoäng och vann därför, medan kampen om andrapriset avgjordes på att André hade fler vinstpartier än Simon.

  • 1. Adam Ståhlberg 5 p av 7 möjliga
  • 2. André Thyberg 5 p
  • 3. Simon Malm 5 p

  Fullständiga resultat finns i medlemssystemet.

  Adam tog efter särskiljning hem förstapriset i marsblixten

  Dyrare fikabröd

  Som ni har märkt har matpriserna gått upp kraftigt på sistone. Det gäller även för fikabröd, och nu kostar wienerbröd och bullar omkring 10:- styck.

  För att inte gå back på fikaförsäljningen så måste vi därför från och med idag höja priserna på wienerbröd, bullar och donuts på klubben till 15:- styck. Priserna på kaffe, te, läsk och godis är oförändrade.

  Fikalistan där man kan skriva upp eventuella inköp på kredit har uppdaterats så att den numera har tre kolumner. Alla skulder från den gamla listan har förts över till den nya.

  Vi hoppas ni har förståelse för prishöjningen.

  LASS WORKSHOP

  Lördagen 1 april kl 14-17 i LASS klubblokal. Vi bjuder på fika! Dessutom spännande VM-föreläsning

  Hur kan vi göra en redan bra klubb ännu bättre? Vi bjuder in till en workshop för alla som vill engagera sig i LASS!

  Kl 14.00

  Styrelsen presenterar sig och sitt arbete samt de olika kommittéerna

  Kl 14.30

  Hur engagerar vi fler?

  Att engagera sig i klubben behöver inte handla om ett stort åtagande som att sitta i styrelsen. Kanske är du en hejare på att baka och kan fixa fika en KM-kväll? Eller har du kanske bil och kan tänka dig att köra material vid en tävling? Har du en idé för en klubbkväll eller vill hålla ett föredrag? Vi brainstormar! 😊

  Kl. 15.15

  Inför VM-matchen: Daniel Jogstad presenterar Ian Nepomniachtchi och Ding Liren som gör upp om VM-titel i april

  Kl 16-17

  Fritt spel/ Öppet hus

  ELO-rankad blixt fredag den 17/3

  Nästa fredag är det dags igen för en ELO-rankad blixtturnering. Vi kör samma spelform som på de två senaste blixtturneringarna, dvs sju ronder med betänketiden 3 min + 2 s per drag.

  Observera att vi spelar på en fredag och inte på en torsdag som tidigare. Fredagar var ju den traditionella veckodagen för månadsblixtarna före pandemin, och vi vill testa och se om det passar bättre eller sämre än torsdagar.

  Inbjudan

  Du kan anmäla dig här.

  Lista på anmälda spelare.

  Ungdoms och knattecup.

  4/3 hölls 1:a delen av ungdoms och knattecupen i LASS klubblokal.

  Det var en välbesökt tillställning med 28 deltagare uppdelat på tre klasser.

  Resultat följer:

  Ungdom A (Högstadiet)

  1Mate Nagy512.55
  2Gustav Martin413.04
  3Agust Starck314.53

  Ungdom B (Mellanstadiet)

  1Felix Peña Mälinen513.50.05
  2Elin Larsson413.50.04
  3Oliver Hessington413.00.04

  Knatte

  Edvin Hageström1

  Sasan vann ELO-blixten

  Den ELO-rankade blixtturneringen den 23/2 vanns av vår nye medlem Sasan Behkalam på 5½ poäng av 7 möjliga. Tvåa respektive trea blev Christoffer Stenman (Schack 08) och Hugo Wilhelmsson, båda på 5 poäng. Totalt spelade 14 deltagare med betänketiden 3+2.

  Fullständiga resultat

  Turneringssegraren närmast kameran med de svarta pjäserna mot Christos Zoupounidis. I bakgrunden partiet Tomasz Mazurek – Martin Kuta.

  Peter lämnar ordförandeposten efter 17 år – Ofelia ny ordförande

  På årsmötet den 22 februari meddelade Peter Halvarsson att han efter 17 år som ordförande lämnar över klubban till Ofelia Thörnqvist, som tidigare var vice ordförande. Peter avtackades av klubben med ost och en fin ordförandeklubba.

  Peter kvarstår i styrelsen som vice ordförande så klubben kan fortsätta att dra nytta av hans erfarenhet och stora kontaktnät.

  Övriga styrelseledamöter omvaldes och sitter kvar på sina tidigare poster. Årsmötet beslutade även om medlemsavgifter för 2004 enligt styrelsens förslag samt antog förslaget till nya stadgar som fanns i kallelsen.

  Peter lämnar över klubbens ordförandeklubba till Ofelia.

  Många LASSare spelade i Växjö

  I helgen 10-12 februari spelades årets första deltävling i GP-serien, Elite Hotels Open, på Stadshotellet i Växjö.

  Det brukar vara många LASS-medlemmar som åker till Växjö för att spela, och så även i år. I huvudturneringen spelade 12 LASSare (varav en dock representerade en annan klubb) och i sidoturneringen Lilla Elite Hotels Open (för spelare under ELO 1600) hade vi också en representant. Det gjorde oss till tredje största klubb efter hemmaklubben Växjö SK med 20 deltagare och LASK med 17.

  Totalt deltog 145 spelare i huvudturneringen, med 8 stormästare och 6 IM i toppen. Tävlingen vanns av GM Platon Galperin på 7 poäng av 8 möjliga.

  Bäste LASS-medlem i huvudturneringen blev Leo Odell-Johansson som gjorde en mycket bra turnering, kom på 31:a plats på 5 poäng och vann ratingpris.

  LASSarnas resultat i huvudturneringen:

  • 31. Leo Odell-Johansson 5 p
  • 38. Peter Halvarsson 5 p
  • 76. Mattias Sjögren 4 p
  • 90. Simon Malm 3½ p
  • 94. Theo Ekman 3½ p
  • 95. Peter Nyberg 3½ p
  • 102. Mårten Garner 3½ p
  • 105. Daniel Díaz-Roncero 3 p
  • 111. Magnus Olsson 3 p
  • 125. Fredrik Andersson 2½ p
  • 128. Fredrik Qwarfort 2½ p

  Istvan Orci, som representerade SS Allians, tvingades tyvärr bryta turneringen efter att ha spelat fem partier (det står 6 spelade i resultatlistan med han hade frirond i sjätte ronden).

  I lilla turneringen spelade 60 deltagare varav bara en var LASSare, nämligen Cristina Svensson. Här vann Tommy Mendes, Växjö på 7 poäng medan Cristina kom på 40:e plats på 3½ poäng.

  Fullständiga resultat

  Allsvenskan rond 5 för förstalaget

  Det var dags för drabbning mot SK Rockaden Stockholms tredjelag denna söndagsmorgon. Uppstigning 06.45 för tvagning och en grötfrukost. På vägen mot bussen från Lambohov till klubben bjöds jag på denna fantastiska soluppgång.

  Läget i gruppen var jämnt. Vi, Schack 08 Norrköping och SK Passanten Stockholm hade lika många matchpoäng och endast en halv partipoäng skiljde oss åt. Så det var viktigt med varje parti!

  Förstalaget mönstrade ett starkt lag denna dag. I princip alla spelade och vi hade dessutom förberett en joker i laget. Jokern åkte kvällen innan från Bryssel… Med tåg! Vi andra tog bil på en välsaltad motorväg med ett kortare stopp i Sille krog. Standardstället var dock inte öppet än, så det fick bli bensinmacksfika. När man gick genom entrén på macken så var… Schack 08 Norrköpings förstalag redan där. Sverige är ganska litet för schackspelare på söndagar.

  Spellokal var Hägerstensåsens Medborgarhus, en stor lokal där en massa av Rockadens lag huserar på söndagar. Om LASS är en ganska stor klubb, så är det inget mot Rockaden. Idag var vi dock endast tre lag i den nedre salen. Vår motståndarlag var som förväntat, ungefär 100 poäng lägre snittranking, och skillnaden var att vi hade högre ranking på de högre borden.

  Ronden körde igång, själv fick jag möta Rockadens ordförande sen flera decennier, Lennart Örnmarker. Jag hade svart och det blev en ganska typisk hyperaccelererad drake. Den första utvecklingen i matchen var Jörgens parti, där han för ovanlighetens skull, hamnade helt galet i öppningen och tappade bonde helt utan kompensation. Strax därefter spelade Rizo remi efter flera avbyten.

  Klashed, Jogstad och Mats hade bra ställningar och det kändes ändå ganska tryggt. Ingvars motståndare gjorde ett vad jag tyckte osunt offer av pjäs med målet att få igång alla pjäserna, men jag såg inte riktigt hur han skulle kunna få ihop det. Jag och Örnmarker hade under tiden bytt pjäser till ett väldigt remiartat slutspel så jag kastade in ett remianbud efter 20 drag när jag hade 40 minuter kvar på klockan, Örnmarker 30. Min motståndare sonderade då läget och gick runt och kollade hur matchen stod. Max som stått ganska lugnt kastade här in ett kvalitéoffer för att få en bonde och vad som såg ut som bra spel, men motståndaren nekade offret och plockade två bönder istället. Nu började Max stå lite pyrt till. Örnmarker satte sig och började fundera vid brädet. Sen gick han upp igen och tittade runt. Nu var det Jogstads tur att förvandla en fördelaktig ställning till något som såg väääldigt osäkert ut. Örnmarker satte sig igen. Hans klocka var nu nere på 15 minuter.

  Nu tog Mats remi efter lite nerbyten till en lite sämre ställning. Örnmarker vandrade runt en vända till och sedan bedömde han att det var vettigt att ta remi med 9 minuter kvar på klockan. Frågan var nu om det var rätt att bjuda och/eller ta remi.

  Klashed vann iaf sitt parti och Ingvar detsamma. Jogstad fick släppa remi till slut. 4-2 till oss, men då var det två partier kvar som inte såg så optimistiska ut:

  David Narva-Jörgen Fransson och Zoran Todorovic mot Max Wahlund

  Jörgen försökte förgäves ruffla ihop något, faktum var att han var ett helt torn under i slutet, men till slut tog möjligheterna att skapa något slut och han fick ge upp.

  Kvar var Max med två bönder under. Det enda hoppet som fanns kvar var att det var varsitt torn och olikfärgade löpare. Skulle Max kunna trolla ihop ett remifort?

  Svaret blev nej. Det blev 4-4 i matchen och vi åkte lite besvikna därifrån i halv snöstorm. Schack 08 vann sin match planenligt, men SK Passanten gick på en 4-4 mina mot SS Stockholm II vilket var en liten skräll. Vi möter varandra lite huller om buller i de två sista ronderna, så hoppet och gruppvinst lever än!

  André vann februariblixten

  Månadsblixten för februari samlade hela 21 deltagare, varav tre nya medlemmar.

  André Thyberg vann på 6½ and 7 möjliga. Han släppte bara poäng mot tvåan Daniel Jogstad som tog 5½ poäng.

  Leo Odell-Johansson blev trea efter särskiljning mot Christoffer Stenman, som tog den fjärde och sista prisplatsen, båda på 5 poäng.

  Fullständiga resultat.

  Fler priser i E-KM

  Eftersom E-gruppen i årets KM är betydligt större (15 spelare) än de övriga grupperna har vi beslutat att lägga till ytterligare två penningpriser i E-gruppen. Priserna där blir:

  • 1: 700:-
  • 2: 500:-
  • 3: 300:-
  • 4: 300:-
  • 5: 300:-

  I de övriga grupperna gäller det som står i inbjudan, dvs

  • 1: 700:-
  • 2: 500:-
  • 3: 300:-

  De tre bäst placerade i alla grupperna får dessutom minnespriser.

  Tips för nya spelare

  Många spelare som kommer till klubben har spelat på nätet men aldrig tidigare spelat tävlingsschack över brädet. Det är en lite annan känsla, men man vänjer sig fort!

  Reglerna för hur pjäserna flyttar och vem som vinner är desamma över brädet som på nätet, men när man spelar tävlingsschack över brädet så finns det en del skillnader. Här är några av de viktigaste:

  Man får inte prata med motståndaren under partiet, mer än för att bjuda remi, ge upp eller påpeka feldrag. Man får inte lov att diskutera sitt eget parti med åskådare eller andra spelare medan man spelar.

  Har man rört en pjäs så måste man flytta den om det går (går det inte att göra några tillåtna drag med pjäsen så kan man ju inte flytta den utan får göra ett annat drag). Rör man vid en av motståndarens pjäser så måste man slå den om man kan. Detta gäller bara om man avsiktligt vidrör pjäsen – råkar man nudda en pjäs av misstag så behöver man inte flytta eller slå den. Vill man rätta till en pjäs som står fel på brädet så måste man först säga till motspelaren att man vill göra det. Man brukar ofta säga det på franska: “J’adoube” (eller, på svensk-franska, “schadåb”).

  Har man flyttat en pjäs och släppt den så får man inte ångra sig och ställa den någon annanstans (om det var tillåtet att ställa pjäsen där man släppte den, förstås).

  När man rockerar så måste man flytta kungen innan man flyttar tornet.

  Man får bara använda en hand till att göra sitt drag med, och man måste sedan trycka på klockan med samma hand.

  Det finns ingen dator som märker om du gör otillåtna drag (t ex ställer kungen i schack), så det måste du och din motspelare själva vara uppmärksamma på. I så fall: pausa klockan och hämta domaren. Första gången en spelare gör ett otillåtet drag så får motståndaren två minuters extra betänketid. Gör hen det en gång till i samma parti så dömer domaren vinst till motståndaren.

  Är ni osäkra på reglerna eller behöver hjälp med något så är det tillåtet att pausa klockan och fråga domaren.

  I partier med lång betänketid så måste man föra protokoll, dvs skriva ner varje drag på en speciell blankett. Man får inte skriva draget innan man har gjort det, och man måste skriva ner det innan man gör nästa drag. Man skriver dragen med samma notation som schackprogrammen använder.

  De officiella spelreglerna finns här om du vill läsa på eller slå upp något. Där förklaras också hur man skall skriva ner dragen om du är osäker. Men, som sagt, det är alltid tillåtet att fråga!

  Lottningen klar i rekordstort KM

  Nu är lottningen gjord för årets KM. Vi har rekordmånga deltagare, hela 55 stycken, och det blir därför fem grupper.

  Lottningen finns här.

  Grupp A, B, C och D spelar enligt Bergers system (alla möter alla, “round robin” på engelska). Det betyder att man redan nu kan se sina motståndare i alla nio ronderna.

  Grupp E har 15 deltagare så den kommer att lottas som nordisk schweizer, dvs samma system som i LM. Det betyder att varje rond lottas när föregående rond är färdigspelad. Eftersom det är udda antal deltagare kommer en spelare i varje rond inte att få någon motståndare. Den som får frironden får en “gratispoäng” som plåster på såren.

  Grupp A, C och E spelar på tisdagskvällar klockan 18. Grupp B och D spelar på torsdagskvällar klockan 18. Det är tillåtet att byta spelkväll mellan tisdag och torsdag om båda spelarna går med på det. Kontakta i så fall tävlingsledningen så att vi vet om att ni har bytt. Som vanligt är det tillåtet att spela partier i förväg eller skjuta upp partier. Vill ena spelaren skjuta upp partiet så måste han eller hon först kontakta motståndaren och bestämma en ny speltid, och därefter meddela tävlingsledningen.

  Startavgiften (200:- för seniorer, 100:- för juniorer) skall betalas innan första ronden startar. Det går att betala till plusgiro 49 61 30-6, Swish 123 521 9738 eller kontant i spellokalen. Skicka helst in betalningen i god tid så vi slipper hantera alla betalningar alldeles innan spelstart – det brukar bli stressigt nog ändå!

  Skulle du inte kunna betala innan spelstart så kontakta turneringsledningen så vi kan ge anstånd.

  Väl mött på tisdag resp. torsdag!

  ”ASPACUPEN 2023” eller ”Att återvända till sitt ursprung”

  Som många LASS-are säkert vet spelade jag (Fredrik Andersson) schack för Västerviks ASK när jag var barn och ända sedan jag började i LASS 2019 har ett av mina mål varit att besöka min moderklubb och spela en turnering där. 

  Aspacupen är en snabbschacksturnering med tidshandikapp (och således inte Elo-rankad) som spelas på schackklubben i Västervik varje trettondag jul. Betänketiden är 30 minuter för båda spelarna tillsammans och inget inkrement. Spelarna delas in i rating-grupper A, B, C, D, E efter deras snabb-Elo och när två spelare möts fördelas betänketiden som 15-15, 17-13, 20-10, 23-7 eller 27-3 beroende på hur många rating-grupper som skiljer spelarna åt.

  Efter två inställda turneringar p g a Covid var det äntligen dags för mig att uppnå mitt mål och jag fick med mig en av klubbens nyare medlemmar och tillika min partner sedan många år, Kristina Flynner. Vi placerades i ratinggrupp D respektive E så handikappreglerna borde i alla fall gynna oss.

  Jag var förväntansfull när vi anlände till schackklubben i Västervik på speldagen eftersom jag inte besökt lokalen sedan våren 1985. Utifrån såg allt ut som jag mindes det. Jag kände med viss bävan igen stentrappan ner till ingången till lokalen, där jag för mer än 40 år sedan halkade på en isfläck och slog i ryggen så hårt mot en trappstegskant att jag svimmade av smärta och låg medvetslös i ett par minuter. Västerviks numera legendariske ungdomstränare, Hugo Karlsson (pappa till Jörgen Karlsson för er som känner honom), såg helt skräckslagen ut när jag vaknade till.

  Inne i lokalen hängde fortfarande samma tavlor på väggen men i övrigt var mycket ombyggt och förändrat. En välkommen förändring var att det yttre rummet, som är bridgeklubbens lokal och som man måste passera genom för att komma till schackklubben, INTE var så inpyrt med tobaksrök att man måste hålla andan för att inte storkna. Rökförbud inomhus i lokaler där barn vistas var ingen självklarhet på 70- och 80-talet.

  Så var det dags för första ronden där jag mötte Ronald Heidenfors från Växjö. Under min tid i LASS har jag visserligen varit en ganska regelbunden leverantör av öppningskatastrofer, men det som hände i detta parti var den värsta av dem alla. När jag gav upp efter 8 drag och mindre än en minuts spel hade jag hunnit med att sätta bort en pjäs och dessutom få min dam bunden till kungen av en löpare. Och detta som vit.

  Jag var helt klart tagen av stundens allvar och i nästa rond väntade ett LASS- och familjederby eftersom jag lottats mot Kristina. Hon har gjort stora framsteg de senaste månaderna och behöver bara spela några fler rankade partier för att få sitt första ratingtal, i alla fall om jag förstått FIDE:s regler rätt. Nu behövde jag helt klart skärpa mig och börja spela bättre.

  Jag spelade vit i en damgambit och partiet var länge jämnt. I mittspelet påbörjade jag en ganska tveksam attack i centrum i hopp om att sätta min motståndare under press. Chansspelandet lönade sig då Kristina gjorde ett misstag och jag kunde vinna en pjäs. Det kostade mig dock nästan all min tid att tänka ut den kombinationen och i tidsnöd gjorde jag ett misstag som kunde blivit ödesdigert. Plötsligt insåg jag att Kristina kunde vinna tillbaka pjäsen med ett desperado-offer. Hon hittade dock inte det kritiska draget och jag kunde vinna partiet och kom därmed undan med blotta förskräckelsen.

  Nu hade min nervositet lagt sig och jag började spela bättre. I tredje ronden samarbetade ett torn, en springare och en bonde och satte min motståndare Josip Vrabec matt i slutspelet och trots förlust mot Juha Koivuniemi i rond 4 kände jag mig nästan nöjd när jag och Kristina promenerade till Åhmans (Västervikssenapens ursprung) för att äta lunch. Kristina hade haft en svår lottning i början och var inte helt nöjd med sitt spel, men hon stod i alla fall på 1 poäng så långt.

  När vi satte oss för att äta spelades passande nog en låt om schack skriven av en lokal låtskrivare vid namn Björn Ulvaeus i restaurangens högtalare. Jag talar naturligtvis om “One night in Bangkok”, framförd av Murray Head.

  Under eftermiddagen lyckades jag ganska bra och tog 2.5 av 4 och mina 4.5 av 8 räckte till 10:e plats av 24 deltagare. Kristina tog ytterligare 1 poäng och slutade 22:a med totalt 2 poäng. En imponerande och klart godkänd insats av någon som inte visste mer än hur pjäserna gick för 2 år sedan.

  Segrade i turneringen gjorde 19-årige Lukas Spång från Oskarshamn. Trots ett snabb-Elo på bara 1662 radade han upp segrar mot spelare rankade över 2000 i de första ronderna. Han förlorade visserligen mot Viktor Nilsson (2132) i rond 7 men en taktisk remi i sista ronden säkrade segern på 6.5 poäng, en hel poäng före 2:an Niklas Alexandersson, Västervik.

  Hela resultatlistan finns här: https://vasterviksask.se/?page_id=644

  Till sist vill jag tacka Västerviks ASK och speciellt Jörgen Karlsson för ett strålande arrangemang och för en trevlig turnering. Jag kan också varmt rekommendera Aspacupen till den som vill spela lite schack under trettonhelgen och speciellt vill jag rekommendera den till spelare som ännu inte har så hög rating. Tidshandikappet ger bra chanser även mot högt rankat motstånd. Alla deltagare är också garanterade ett pris i form av handtillverkad keramik från Aspagården

  Fredrik Andersson

  Messina Open

  Under hösten pratade jag och Fredrik om att det nog vore nåt att åka nånstans varmare och spela lite schack under vinterhalvåret. Jag googlade rätt på “Festival Internazionale di Scacchi 15º Kodokan “Città di Messina Porta della Sicilia”. Den gick 2-8 januari.

  De var lite anmälda, en koll av temperaturen gav att det brukar vara 12-14 grader vid den årstiden för turneringen. Inte jättevarmt, men gillar man sol som vi gör så kan det vara fullt tillräckligt. Vi velade fram och tillbaka under hösten, men när vintertiden kom och det blev becksvart hemma så var valet enkelt. Vi måste till värme och sol!

  Det var lite pyssligt att ta sig dit. Flyg Linköping-Amsterdam-Rom-Sicillien för ditresan. Avresa 06.03 från Linköping nyårsdagen. Tidigt satan.

  När vi närmade oss resan så fick vi mail från KLM att flyget Rom till Sicilien var inställt, men vi var ombokade till flyget innan. Som gick… 15 minuter efter att vi landat i Rom!?!?!

  Vi kom iaf iväg, jag var lite nervös om taxin skulle komma på nyårsdagen klockan 05.00 men det gjorde den och resan började bra. På planet till Rom var vi tre som skulle med planet till Catania, Sicilien. Jag och Qwarre samt en Norsk-Italienska som vi kom i samspråk med. Vi kom fram en halvtimme tidigt, MEN. Nu inträffade något oväntat. Det var en passagerare som fått hjärtproblem, så alla ner på sina platser och vänta på att den medicinska personalen fick göra sitt. Tralalalalalaa.

  Till slut släpptes vi iväg, kom ut i terminalen och såg att vårt plan gick bara några meter bort och kom på planet. Väl i Catania fortsatte tidslyckan då vi klev av planet (vi reste bara med handbagage iom alla byten) och klev på bussen till centrala Messina där vi skulle på första natten på ett B&B. Det var två timmar resande till. Väl framme orienterade vi oss till stället och blev hänvisade till ett rum med… en dubbelsäng… Alltså, det skulle väl gå, men har ni inget annat? Jodå, vi fick ett rum för tre personer istället.

  På morgonen så åt vi frukost med färskpressad apelsinjuice och annars ganska typisk italiensk frukost med en himla trevlig allt-i-allo på B&B. Bredvid var ett flerspråkigt gäng med en mamma och några ungdomar. De skulle senare visa sig att ungdomarna skulle till samma schackturnering i utkanterna av Messina (nära 300 000 invånare) och att en av dom vann turneringen.

  Vi tog en stadsbuss till turneringshotellet där vi skulle bo och spela, som tog en halvtimma. Äntligen framme! Hotellet i en liten förort “Torre Faro”. Schackturneringar är ju helt off-season av en anledning, det blir billigt att hyra ett helt hotell, vilket också ger att mycket är stängt.

  Fiskleveransstället

  Vi gick runt lite granna och hamnade vid vattnet. Där satt det två äldre män på muren i solen. Vi satte oss ner lite längre bort. Nu kommer det en båt och den ena mannen går långsamt ut i vattnet med frigolittråg. Jodå, fina fiskar får han. Sen går han till sin cykel på gatan, som har en gammal våg. Lastar på fisken, cyklar in i båtkvarteren vrålandes (jag kan inte italienska, men jag tror inte det behövs): “FÄRSK FISK, KÖP FÄRSK FISK”. Småskaligt värre.

  Fredrik spelade i B-gruppens 50 deltagare och jag i A-gruppens 50 deltagare. En ganska liten men väldigt seriöst organiserad turnering.

  Messinas borgmästare invigde turneringen med det typiska startdraget och man skymtar mig i bakgrunden där jag får möta en yngre Siciliansk FM i rond 1. Partiet var jämnt och efter många timmar (betänketiden är 90 min + 30 sek/drag + 15 minuter efter 40 drag) så trodde jag att jag fått upp ett fort:

  Efter 30 drags manövrerande så nötte han ut mig och jag missade en idé som fanns i ställningen. Lite tröttsamt, då det är remi vid rätt spel.

  De långa partierna skulle fortsätta för min del, de tre första var 65,65,85! drag. Och med början på rond 2 så var det metalldetektor som gällde innan man gick in i spellokalen. När man var klar med sitt parti så var det bara att gå därifrån, inte stanna kvar och hänga kvar. Det var nästan lite tysk ordnung mitt den väldigt avslappnade sicilianska miljön. Men det var absolut inte dåligt, det bra med lite ordning!

  A-gruppens deltagare bestod av några semestrande icke-italienare men sen väldigt många yngre italienare i ålder 15-25 år.

  Då var det tur att vi hittade det bästa matstället i närheten av spellokalen: Lido Puntafaro, Ristorante Bar Mashalai a Mare.

  De bytte meny varje dag och kocken var fantastisk. Det slutade med att vi åt lunch där tre dagar. Vi hade halvpension på hotellet dessutom, så någon brist på mat rådde det inte.

  Fredrik som spelade i b-gruppen var rankad femma i ett startfält brett på både ålder och spelstyrka. Men det skulle visa sig finnas en viss pandemi-effekt hos de yngre italienska spelarna som knaprade friskt på Fredriks ranking med idel tuffa remier.

  De första dagarna var vädret fantastiskt med 15-17 grader och stekande sol. Solbrännan började fästa bra på de bleka nordborna. Jag hann med lite löprundor, det togs en del promenader där vi blev kloka på att det odlas mycket musslor i de två sjöar som finns i området.

  Jag hade inte tänkt spela blixtturneringen (som började 22.00 en dag), men jag fick ett tacksamt snabbremi parti den dagen så jag slog till. Här var det lite mindre ordning och liknade mer en klubbblixt, men jag upplevde det som bara positivt. Det var lite mer glädje, skratt och upprymdhet som hör blixten till! Det var många bra spelare med och jag spelade bra, men fick inte riktigt alla resultat med mig. Jag slutade på 4/8 och +18 i ELO. Resultat

  En en av huvudturneringens ronder mötte jag en ung tjej, där jag valde b3 för att gå ur alla preppar hon antagligen gjort. Jag har väldigt mycket partier online och jo, efter 1.b3 såg det ut som hon sjönk ihop lite. Ett antal drag senare uppkom denna ställning:

  Här var planen att få ut löparen: Le5 och sedan Ld4. Sagt och gjort: Le5 Dd7 och Ld4. Jag får ut pjäserna med tempo.

  Här visade sig att min motståndaren både var en jäkel på att räkna och dessutom var fullständigt orädd. cxb3. Eh.. Aaaaah. Räkna. Ser obehagligt ut. Jag kör säkert. cxb3. Varpå Txc1 Dxc1 Tc8 Db2 kommer. Nu är det väl dags att flytta på hästen?

  Då spelar hon dxe4. Här tappade jag hakan och kontrollen på ställningen, det ska medges. Jag slog hästen, det var fel.Jag hade räknat på en kombination som uppkommer, men när man tappar fattningen är man inte alltid den bästa av spelare. exd3 Sd4. Jag såg kombinationen, men jag täckte ju c6 rutan med hästen. Men, ur fattningen så missade jag en detalj, när man byter pjäser så blir rutan pjäserna stod på ledig.

  Lxg2 Kg2 Db7 och hon får tillbaka pjäsen och har tagit två bönder. Här fortsätter jag med den riskabla vägen Tf3 som faktiskt fungerar. Jag förbättrar min position ytterligare och genom någon lång datorvariant har jag remi i ett läge, men jag fick även tidsproblem och hon besegrade mig välförtjänt.

  Turneringen rullade på med ömsom någon vinst, någon remi och en del förluster. Jag var trots allt nära bottenrankad i A-gruppen som var för spelare över 1800. Sista ronden fick jag på 3 poäng av 8 möta en FM, som jag lurade till mig en bonde av i öppningen men fruktansvärt trött och utan att se hur jag skulle förvalta den, så jag kastade in ett remierbjudande som han glatt tog. 44:e plats, 3½ poäng av 9, -13 i ELO.

  Fredrik hade en mer frustrerad turnering med idel välspelande motståndare av oftast yngre modell. Han slutade på 14:nde plats med 5 poäng av 9 och en hiskelig massa ELO back.

  Efter turneringen gav vi oss av till Catania för en dags semester då flyget gick först på tisdagen. Väl där var vi båda riktigt trötta men vi hann lite sightseeing ändå. Bodde gjorde vi i Bellinis uppväxthem, mitt i centrum.

  Resultat

  Totalt sett en schackturnering att rekommendera. Proffsigt arrangerad, kan inte anmärka på något. Massa sol och vi konstaterade att vi inte åt kött på en vecka. Det vara bara fisk för hela slanten!

  Introduktion för nya medlemmar

  Torsdagen den 12 januari har vi en kort intro för de som funderar på att bli medlemmar eller är nyfikna på vår verksamhet. Kom ner till vår spellokal kl 19 så berättar vi lite om kommande aktivitetet och hur det fungerar på klubben! Nåt blixtparti kanske det också blir.

  LASSare i Malmö

  Under helgen före jul, den 16-18 december, spelades traditionsenligt Malmö Open med sidoturneringen MSF Mobile Labs Open (för spelare under ELO 1600). Turneringen ingår i Svenskt GP och spelades som fyra ronder snabbschack på fredagskvällen följt av två långpartier på lördagen och två på söndagen.

  Totalt deltog 201 spelare, varav 5 GM och 17 IM, i huvudturneringen, medan den “lilla” turneringen samlade 66 spelare.

  Fem LASS-medlemmar ställde upp, alla i huvudturneringen. Bäst av dem blev Peter Halvarsson och Daniel Jogstad som båda fick 5 poäng av 8 möjliga och samma kvalitetspoäng. Efter särskiljning kom Peter på 52:a plats och Daniel blev 53:a.

  Peter Nyberg tog 4 poäng, Sam Grundel 3½ och Mårten Garner 2½. André Thyberg, som inte är LASS-medlem men bekant från LM tog 4½ poäng.

  Turneringen vanns av IM Platon Galperin på 7 poäng, följd av inte mindre än sju spelare på 6½. Ovanligt nog blev det bara en stormästare på prispallen, nämligen hemmaspelaren Stellan Brynell som kom trea.

  Fullständiga resultat.

  Inbjudan till KM 2023

  Vårsäsongen 2023 kommer att inledas med klubbmästerskapet. Som vanligt spelar vi nio ronder långpartier i Bergergrupper om 10 personer. Tävlingen är öppen för alla LASS-medlemmar.

  Vi spelar som under LM två kvällar i veckan, på tisdagar och torsdagar. Första ronden startar den 17/1. Övriga speldatum finns inlagda i kalendern på hemsidan.

  Alla detaljer finns i inbjudan.

  Enklaste sättet att anmäla sig är direkt här på webben.

  Lista på anmälda spelare.

  Välkomna!

  Höstsäsongen officiellt avslutad

  Fredagen den 9/12 var det dags för säsongsavslutning för seniorerna med traditionell middag, tipspromenad, prisutdelning och parblixt. Spellokalen hade julpyntats och till och med schackkungarna hade fått små tomteluvor (Ofelias idé för att sätta temat för juniorernas tomteschackturnering på måndag).

  Kvällen inleddes med mingel och en klurig tipspromenad med östgötatema konstruerad av Simon Olsson. Där lyckades Mårten Garner bäst med 10 rätt av 12 möjliga.

  Middagen blev i år inte julmat utan en läcker boeuf bourgignon, tillagad av Simon Ivarsson. Till kaffet presenterades resultaten av tipspromenaden och därefter blev det prisutdelning i LM.

  Kvällen avslutades med fem ronder parblixt där laget Vladyslav Rogoz och Daniel Namvar segrade.

  Slutställningen i parblixten.
  Mikael Broberg & Simon Ivarsson mot Fredrik Qwarfort och Henrik Karlsson. Observera tomteluvorna på kungarna!

  Nu håller seniorverksamheten en månads juluppehåll. Vi hälsar alla medlemmar välkomna tillbaks i januari och till KM som börjar den 17/1.

  God Jul!

  Ingvar Carlsson blev Linköpingsmästare

  Årets rekordstora LM, med hela 50 deltagare, spelades färdigt i torsdags den 8/12. I sista ronden säkrade Ingvar Carlsson segern genom en snabb remi mot Sam Grundel.

  Turneringen spelades som åtta ronder schweizer med betänketiden 90 minuter + 30 s / drag. Glädjande nog deltog många nya medlemmar i turneringen och det var hela 10 orankade spelare, som fick göra upp om ett specialpris (orankade spelare tävlar ju inte om ratingpriserna). Det var hård kamp om tredje- och fjärdepriset eftersom Muamer Alic och Peter Halvarsson hade samma poäng och samma kvalitetspoäng, och inte hade mött varandra. Tills slut to Muamer fjärdeplatsen eftersom han hade fler vinstpartier än Peter.

  Resultat:

  • 1. Ingvar Carlsson 7 p av 8 möjliga
  • 2. Daniel Jogstad 6.5 p
  • 3. Muamer Alic 6 p (35 kp)
  • 4. Peter Halvarsson 6 p (35 kp)
  • 5. Daniel Díaz-Roncero 6 p (33 kp)

  Ratingpriser:

  • R1: Vladyslav Rogoz, 5½ p
  • R2: Theo Ekman, 5 p
  • R3: André Thyberg, 5 p
  • Bästa orankade: Kalle Elfvin, 4½p

  Fullständiga resultat.

  Årest Linköpingsmästare Ingvar Carlsson vid prisutdelningen.

  Matchen innan matchen – LASS mot Schack 08

  Det var laddat för derby idag. I LASS klubblokal skulle LASS och Schack 08 mötas. Två gånger om!

  LASS förstalag och Schack 08’as andralag i ena matchen och LASS andralag och Schack 08’as förstalag i andra matchen. Vad det slutade med veti katten. LASS lagledare Ingvar och Fredrik hade diskuterat olika upplägg inför matchen. Man får flytta runt spelare inom vissa regler mellan lagen. Kursen blev att Mattias Sjögren flyttade upp till förstalaget och jag ner till andralaget.

  När Schack 08 kom till klubblokalen noterades snabbt att quislingen Simon Rosberg för ovanlighetens skull spelade i 08’as lag (born and raised i LASS). Sen kom laglistorna upp. De roterade runt tämligen mellan lagen. Schack 08as andralag var faktiskt rankat bara 7 rankingpoäng lägre i snitt än förstalaget. En ganska rejäl gambling måste man säga.

  Själv hade jag ganska lite fritid under matchen och kunde mest följa vår egen match. Det man kan säga är väl att LASS förstalag vann ganska komfortabelt med 5½ – 2½ mot Schack 08’as toppade andralag.

  Men den andra matchen då?

  Leo hamnade långt efter i utveckling och fick betala priset mot Ingemar Schütz. Qwarre fick vinna en centrumboende mot Anders Dahlstedt och trummade på mot slagverkaren i Norrköpings symfoniorkester. Simon Rosberg pressade Adam länge och väl och vann kvalité men behöll samtidigt trycket i ställningen. Hopplöst tyckte Adam och gav upp. Jobbigt läge.

  Men här började LASSarna plocka poäng på längden och bredden. Vladyslav vann kvalité och spelade mycket säkert mot Vide Löfgren. Lite bonderace senare och Vladuslav hade en dam mer och vann snabbt. Simon Malm hade en ganska jämn ställning när Hanna Youssef hjälpte Simon på traven genom att istället för att rädda damen, hotade Simons torn. Det naturliga draget för tornet var att hota den instängda damen som föll och därmed partiet.

  Daniel pressade Joakim Nyander hårt och i tidsnöden så såg Daniel kombinationen som vann Nyanders dam ungefär samtidigt som Börje, föga förvånande trots allt, fick ge upp mot nästan 400 poäng högre rankade Peter Laveryd. Qwarre vann även säkert mot Anders och då var ställningen var helt plötsligt 4-3 till LASS.

  Själv satt jag kvar och försökte skapa motspel mot Tomas Karlsson som pressat mig i en marozyställning länge och väl. Jag valde att försöka spela på mot Tomas kung och i detta läget tänkte jag att löparen borde vara starkare än ett instängt torn.

  Tf4 spelade jag som svart. Jag bedömde att jag stog lite sämre men att jag hade chanser till motspel. Vits pjäser står trots allt lite klumpigt. Tc2 spelade vit och jag valde att tro att svartfältslöparen var stark nog. Taf8. Lxf4 Txf4. De3 Df8. g3 Tf6. Tf1 Df8. b4 Dg7 (man måste hoppas!)

  Tomas gav mig inget hopp Kh1 Tf8. f4 Ld4. Df3 Sf6 e5 Sg5 och vi har nu båda gjort 40 drag.

  Fanns det hopp för svart var frågan. Det gör det. Men vit avvärjde de värsta snubbeltrådarna genom dambyte: exd6 exd6. Te2 e5. h3 Sf6. fxg5 Dxg5. Df5 Dg7. Dg6
  Dxg6. Lxg6 Kg7. Lf5 d5. Le6 dxc4. Lxc4 Tx8. Lb3 Tc3. Tc2 och efter det var Tomas precis i slutförande och jag fick räcka fram handen efter fem timmars spel. 4-4 i matchen och den taktiska speluttagningen vanns av LASS med 3 poäng av 4 i de två matcherna. Starkt jobbat alla!

  https://resultat.schack.se/ShowTournamentGroupMatchesServlet?id=10423&round=3

  Julavslutning den 9 december!

  Den 9 december klockan 19.00 är det dags för den traditionella julavslutningen (även om det var ett tag sen sist)!

  Sedvanliga nöjen och aktiviteter utlovas, inkl prisutdelning för LM!
  Kostnad ca 80:‐ där mat ingår. Medtag önskad dryck.
  Anmälan senast den 6 december till fredrik.qwarfort (at) gmail.com så vi kan planera matinköp/beställning.

  Välkomna!

  Daniel på äventyr i Gävle

  Under den gångna helgen spelades Gefle Elite Chess Open, GECO, i Gävle. En trevlig turnering i vackra lokaler som spelades för första gången 2021. Vi var då ett par stycken från LASS som deltog. 2022 representerades LASS av 2 spelare, jag och Istvan Orci. Dessvärre tvingades Istvan bryta turneringen och jag blev ensam LASSare.

  Jag åkte upp redan på torsdagen och slapp stress med tågresor i sista minuten som annars har blivit något av en vana för mig i svenska weekend-turneringar. Skönt tyckte jag och det gav mig också tid att besöka lokala släktingar innan tävlingsstart. Formatet på tävlingen var 4 snabbschackspartier under fredagen, följt av 4 långpartier lördag och söndag. Startfältet på 64 personer toppades av två starka Ukrainare, GM Vitalii Sivuk 2568 samt IM Platon Galperin 2511. De inledde stabilt med segrar i de två första ronderna. I rond 3 var det dags för nästa byte (läs gris).

  Jogstad, Daniel – Galperin, Platon

  1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4 Sf6 4.d3 h6

  Svart spelar ett tidigt h6. Redan här kan man ana syftet. Jag brukar själv spela h3 som vit mot italienskt tvåspringarförsvar men här kanske det bara bjuder in till svarts aggressiva planer.

  5.0–0 d6 6.a4 g5

  Mycket riktigt, där kom den! Att spela h3 här hade känts som att vara en konservburk och ge en öppnare åt motståndaren.

  7.a5 a6 8.Sc3 Lg7

  De naturliga dragen är nu klara och man kan börja ta mer svåra beslut. På klassiskt manér skall man spränga upp centrum om motståndaren angriper på flanken, alltså är draget d4 intressant. Men det är en räkneövning som måste göras först. Vad händer om svart svarar med g4? Då måste man ge sig in i följande komplikationer, annars hänger det på d4.

  9.d4 g4 10.dxe5 gxf3 11.exf6 fxg2

  12.fxg7 Man ger upp tornet på f1 med schack. Men eftersom svart måste flytta tornet på h8 i nästa drag finns det en stark uppföljning.

  12…gxf1D+ 13.Kxf1 Lh3+ 14.Ke1 Tg8

  15.Lxf7+ Kxf7

  15…Kd7 Överlever längre, men är hopplöst. Man kan ta på g8 eller spela det starkare 16.Dh5

  16.Dh5+ Kxg7 17.Lxh6+ Kf6 18.Sd5+ Ke6 19.Dxh3+ Kf7 20.Df5+ Ke8 21.De6+ De7 22.Sf6+ Svart står på matt.

  1–0

  Efter denna chockerande seger svävade jag som på små moln. Vem skulle jag nu få möta? Jo, ukrainare nummer två! Den här gången hade jag inte samma flyt och blev nermald av en ilsken stormästare som ville hämnas sin landsman. Men 3 av 4 efter första dagen var ett bra resultat. Och jag hade redan betat av toppmotståndarna! Mellan ronderna passade jag på att äta gott, sova bra, hinna med mina öppningsförberedelser och dessutom lite yogaövningar. Jag har upptäckt att Gävle har flera trevliga restauranger. Likt föregående år blev det besök på Basta, en charmig italiensk restaurang i centrum med mycket goda pizzor.

  Pizza Margherita med handgjord burrata

  Kanske var det på grund av avsaknaden av stress som det gick så otroligt bra för mig i år. Jag kunde slappna av och hann förbereda mig väl inför varje parti. Det kan nog vara första tävlingen jag inte gjort en blunder i. Analyserar man med dator förstår man ju att jag gör misstag, men under partierna fick jag aldrig infallet att svära högt över något enskilt drag. I långpartierna tog jag 3 av 4 poäng genom att släppa två remier. Resultatet 6/8 poäng tog mig hela vägen till en tredjeplats, efter de båda ukrainarna som annars var helt överlägsna.

  Jag kommer nog tillbaka nästa år!

  Näringslivet möter förorten

  Fredagseftermiddagen blev en fartfylld övning i Skäggetorps centrum med företagsrepresentanter, politiker, flera LASSare som hjälpte till med arrangemanget, men framförallt: BARN!

  Sam Grundel har varit ute i Skäggetorp och lärt barn spela schack inför eventet och han höll även i teknik och lottning denna dag.

  Sedvanligt parschack spelades, där en näringslivsrepresentant och ett barn parades ihop för fem ronder parschack. 20 lag deltog med betänketiden 3 min +3 sek.

  Därefter gick de fyra främsta lagen vidare till semifinal och final.

  Finalen spelades mellan Björn Alling&Amina mot Gabriel Nguyen&Raouf där Björn Alling och Amina vann en rafflande final som följdes av alla. Resultat.

  Det var skratt, nervositet, leenden, misstag och framförallt glädje denna eftermiddag. Många ovana schackspelare, men även några som glänste. Min medspelare kommer nog till måndagsgruppen rätt snart!

  Arrangemanget är ett samarrangemang mellan Pontus Carlsson, Linköpings kommun och LASS med flera företag som står bakom eventet.