• Anmäl er till hängronden 29/9!

  Det är just nu många uppskjutna partier i Höstturneringen, och eftersom vi har begränsat antalet partier som kan spelas samtidigt i spellokalen så vill vi att de som vill spela på hängronden, tisdagen den 29/9, anmäler detta till turneringsledningen. Det kan ske på Facebook eller med mail till Magnus.

  En lista på hittills anmälda finns här.

  Listan är sorterad i anmälningsordning. Partierna på listan har företräde att spela på tisdag.

  Första ronden i höstturneringen spelad

  Under tisdagen och torsdagen den 15/9 och 17/0 spelades första ronden i höstturneringen, med totalt 32 deltagare. Det är den första vuxenaktiviteten på klubblokalen på sex månader!

  För att minska risken för smittspridning delade vi upp ronden på två dagar och spelade bara på vartannat bräde, utan åskådare, samt med diverse andra försiktighetsåtgärder. Under helgen innan drogs det kabel i spellokalen för att kunna sprida ut livebrädena i båda rummen, så nu kan alla partier i turneringen livesändas!

  Resultat och lottning finns här

  Utspridda och munskyddsförsedda spelare: Närmast kameran partiet Emma Larsson – Gabriel Nguyen och vid väggen Simon Malm – Simon Olsson.
  Ordförandens fighting face
  Kabeldragning för livebrädena.

  Corona-regler

  För att vi skall kunna spela över brädet med minimal risk för smitta så gäller speciella regler under höstturneringen.

  Allmänna regler (samma som i samhället i stort):

  • Kom inte till klubben om du har feber, förkylningssymtom eller andra coronasymtom.
  • Iakttag god handhygien. Tvätta och/eller sprita händerna innan du rör vid pjäserna. Handsprit finns tillgängligt i lokalen.
  • Undvik helst att skaka hand före och efter partiet.


  Regler för klubblokalen:

  • Endast spelare och funktionärer får vara i klubblokalen under pågående rond. Undantag kan göras för personer med giltigt ärende.
  • Det är inte tillåtet att analysera eller spela vid brädena i köket.
  • Spelare skall bära munskydd vid brädet. Engångsmunskydd ingår i startavgiften.
  • Endast spelarna i partiet och domaren får uppehålla sig närmare än 1,5 meter från ett pågående parti.
  • Handskar är inte obligatoriskt, men det finns engångshandskar tillgängliga i spellokalen.
  • Spelarna uppmanas att tvätta av pjäserna och klockan innan partiet påbörjas. Det finns deinficerande våtservetter i spellokalen.
  • Vi kommer endast att sälja kaffe, te och läsk i kiosken, men inget godis eller kaffebröd.


  Uppskjutna partier:

  • Det är tillåtet att skjuta upp ett parti på grund av sjukdom fram till rondstart (kl. 18.00). För att skjuta upp av andra anledningar krävs att man meddelar motståndaren minst en timme innan rondstart.

  Höstturneringen lottad

  Vi nådde upp till maximala antalet spelare i höstturneringen, 32 stycken, redan under lördagen 12/9, så vi beslöt att lotta turneringen redan då så att spelarna har ordentligt med tid att förbereda sig.

  Det går att anmäla sig som reserv till och med söndag 13/9, men enbart genom mail till turneringsledningen (se inbjudan). I och med att vi lottade stängdes webanmälan. Om någon inlottad spelare drar sig ur innan rond 1 träder eventuella reserver in i stället.

  Lottningen finns här.

  Partier med udda bordsnummer spelas på tisdagar och de med jämna bordsnummer på torsdagar. Partierna spelas alltså enligt följande:

  Tisdag 15/9:
  Fredrik Adolfsson – Rizo Pepic
  Istvan Orci – Love Janse
  Fredrik Andersson – Peter Halvarsson
  Archie Tonkin – Max Wahlund
  Olov Giertz – Dragan Stefanovic
  Jyotisman Nag – Mårten Garner
  Viktor Norgren – Simon Ivarsson
  Adam Åsbring – Alex Sahlström

  Torsdag 17/9:
  Simon Malm – Simon Olsson
  Rolf Gustavsson – Ingvar Carlsson
  Theo Ekman – Lennart Uvhagen
  Emma Larsson – Gabriel Nguyen
  Florian Wendorff – Muamer Alic
  Tomas Röjder – Ofelia Thörnqvist
  Mattias Sjögren – Magnus Olsson
  Alexander Tynnerstål Balog – Samuel Enblom

  Om du inte kan spela på aktuellt datum, kontakta din motspelare och turneringsledningen!

  Kalmar uteschack 2020

  I corona-tider får man leta efter schackturneringar att spela. Det var många som var lite sugna på Kalmar uteschack, och till slut blev det Peter, Magnus och Max som gav sig iväg till Kalmar. Vi fick åka ner redan på fredagen för att sedan starta spelet på lördagen. Vädret skulle bli strålande och medans Max sov över hos en gammal klasskompis i Nybro så tog Magnus, Peter och Sussi lite promenerande i Kalmar och mat och dryck.

  Förssvarspjäs?

  Sten Sture levererade fin mat till mig och Sussi medans Magnus utnyttjade sitt hotells materbjudande.

  Råbiff med tabasko!

  Efter det blev det som sagt var lite dryck med Magnus innan vi tog oss tillbaka till hotellet.

  Morgonen kom och nu skulle det äntligen bli schack! Men.. Vädret???

  Max i bil från Nybro

  Det var inte mycket att be för (förutom för Max möjligen) och vi tog oss upp till spelområdet som var en 4H-gård där uteschacket skulle vara vid grisarna. Peter och Sussi stötte ihop med ölänningen Mikael Lundström som de trodde skulle hitta. Han gav iaf sken av att hitta. Han berättade att i den ladan arrangerande man schackfyrans distriktsfinal, och där hade Kalmar sin klubblokal. Men uteschacket hittade han inte, vi valsade runt hela området, telefonsamtal ringdes, guidningar gavs… Till slut hittades området bakom ett hus.

  Spelområdet bredvid grisarna!

  Nio spel kan man stoltsera med. Kommunen hade stått för brädena och klubben för pjäserna. Otroligt imponerande! Det tog ett litet tag innan vi kom igång, för först skulle skyarna öppna sig ett slag och tävlingsledningen mobiltelefon var klart svårmanövrerad i regnet. Den gav faktiskt upp till slut och övriga fick hjälpas åt att lotta turneringen på sina mobiltelefoner.

  Men sen gick startskottet för den sex ronder långa turneringen med 20 minuters betänketid utan inkrement. 18 deltagare.

  På morgonen tänkte jag (Peter) lite i mitt huvud. ”En minut per drag, då hinner med 20 drag. 30 sekunder per drag då hinner man 40 drag… Hmmm. Man kommer nog att behöva spela ganska fort”. Det kan man lugnt säga, spelet kunde i gemensam tidsnöd likna en slags primitiv balett av 40-åriga gubbar, när de snurrade runt pjäser för att flytta en pjäs, snurrade runt igen och tog några raska steg för att trycka på klockan och sedan komma ur kurs för motståndarens snabba drag… Det kändes som ett utdraget blixtparti och man kunde definitivt få upp flåset.

  Max fick i rond 1 börja mot turneringens överlägset högst rankade spelare: Ferdinand Hellers under regnets skvalande.

  Heller – Wahlund ½ – ½

  Max var på väg att förlora, men Hellers hade ett problem, klockan. Fotot ovan är taget av Magnus med perfekt timing, Max slår nu Hellers ogarderade löpare på e3 och får med det remi några drag senare. Riktigt starkt!

  Nu är de igång, schackspelarna! Nu ska jag bara försöka hitta till Öland… 🤔😆

  Publicerat av Susanne Abel Lördag 22 augusti 2020

  Själv mötte jag nedåt, Lorenzo Valle, och fick värma upp med ett tacksamt parti där jag hade bra koll på öppningen.

  I rond 2 mötte Peter Jonas Mårdell i ett ruffligt parti där Peter var i klar brygga. Nu var de lite långsamma båda två, vilket gav effekten att de fick mer bråttom på slutet. Peter satte torn, men Jonas hade bara 25 sekunder kvar och bjöd remi, vilket Peter tog. Kändes osportsligt att göra något annat. Men här gick det hyggligt fort:

  Peter – Jonas

  Ronderna fram till lunch rullade på och lunchen intogs antingen på 4H-gårdens fik eller på en pizzeria en bit bort.

  Efter lunch började det torka upp, med effekten att luften blev ännu fuktigare. Svetten dröp på de flesta deltagare. Nu började dock alla få upp farten och inse hur viktigt det var att spela fort.

  Peter hade lite flyt efter lunch, Max sämre och Magnus hade som förväntat det tufft i många partier. Snittrankingen var väldigt hög, både jag och Max låg på mitten och Magnus bland de lägre rankade. Magnus vann dock starkt mot högre rankat motstånd i rond två i form av Mikael Cederbladh.

  Max hade ett festligt parti mot Jonas Mårdell där tidsnöden var brutal. Max kommenterar:

  Bilden kan innehålla: inomhus

  De  rusade kors och tvärs och välte pjäser. Här kunde Max rädda remi genom 1. – Txh7 men det såg han inte, istället drog han 1. – Kb2? vilket leder till vit vinst. Jonas spelade 2. Tb7+ Tb3 3. Txb3+ (ajajaj) Kxb3 och nu följde till publikens oförställda förtjusning det ytterst oväntade draget… 

  Bilden kan innehålla: skor och inomhus

  4. g8T ”SCHACK!!!!”
  Detta drag väcker en otrolig massa frågor som ingen av spelarna (och inte heller domaren) hann förstå och ännu mindre besvara. Istället fortsatte partiet i en halsbrytande fart och det var först när damen, ja tornet, började inte bara schacka utan även röra sig på snedden som domaren grep in. Vid det laget hade dam-tornet dessutom fått sällskap på brädet av en riktig dam ..

  Inför sista ronden låg Peter faktiskt delad trea och mötte en av ledarna Bengt Lindberg. Här hamnade han dock sämre efter att valt att spela på ruffel i ett läge i mittspelet, där Bengt annars skulle fått en sund, solid fördel som Peter räknade med att han aldrig skulle klara av. Efter ytterligare försök att få till något mot hans lite öppna kungsställning så var både Peters klocka och ställning hopplös.

  Det visade sig vara det som Bengt behövde då han vann tävlingen i och med detta på 5/6 och bättre kvalitetspoäng än tvåan Ferdinand Hellers. Trea kom Jonas Mårdell.

  Nu återstod hemfärden. I Kalmar denna dag skulle IronMan ha genomförts, det gick under rådande tider inte, men det var gott om super-motionärer som körde loppet i eget regi. När vi stannade vid en mack i Åtvidaberg stod en super-fit cyklist bredvid sin cykel och såg rätt plågad ut. Han hade gett sig ut vid midnatt för att cykla Östergötland runt. 50 mil. Han hade kommit 40 mil och skulle ”bara” hem till Norrköping. Han hade fått punktering, men det var inte så farligt, det vobblade lite bara. Men sen hade växlarna rasat varpå skyarna hade öppnat sig… Han var… Lite less.

  Så man kan åka 2×30 mil för lite snabbschack utomhus och man kan cykla i 18 timmar för att sedan inte komma i mål för cykeln rasar… Olika sysselsättningar har vi. Vi hade nog bra mycket roligare än cyklisten iaf…

  Magnus tar över tangentbordet.
  Vid SM i fjol gjorde Cajsa och Mikael från arrangörsklubben bra reklam för sin årliga uteschackturnering, och vi var flera som fick lust att spela (Ofelia och Adam var också intresserade men fick förhinder). Men som Peter skriver så är det långt att åka tur och retur Kalmar för sex ronder snabbschack – hade det inte varit för att vi efter corona-våren led av svår schackabstinens så hade vi kanske inte åkt. Men nu blev det en trevlig liten minisemester med schack som huvudnummer. Kalmar är en fin sommarstad som bland annat bjöd på denna morgonutsikt från hotellrummet (en timme senare började regnmolnen torna upp sig):

  Det var inte bara Peter som hade svårt att hitta spelplatsen. Att hitta Skälby och 4H-gården var inte så svårt, men det är en ganska stor anläggning. Jag anlände samtidigt som Ferdinand Hellers, som undrade om jag var schackspelare och kunde vägen. Det gjorde jag ju inte, men vi letade oss fram till ett sällskap personer som verkade förbereda något. Tyvärr visade det sig vara frisbeegolf de skulle spela, så vi fick leta vidare. Stormästaren tyckte att under alla sina resor till turneringar över hela världen så hade han aldrig varit med om en så svårhittad spellokal! Men vi kom rätt till slut.

  Turneringen var mycket trevlig, men det är svårt att spela med bräde och pjäser i jätteformat. Tiden var nog den värsta motståndaren – jag tillbringade nog halva min betänketid med att springa runt med pjäserna och rusa till klockan, fick två rena tidsförluster och schabblade bort en jämn ställningar i tidsnöden. Då var det bara ett mindre störningsmoment att pjäserna var utformade så att det var lite svårt att se skillnad på dem (vilket Max’ motståndare som nämnt fick erfara. Tornen såg faktiskt lite ”damaktiga” ut). Men detta var ju lika för alla!

  Spelplatsen var på en gräsplan bakom 4H-gården, granne med en gris (som verkade helt ointresserad av tidsnödsdramatiken på andra sidan stängslet). Anläggningen påminner om Valla friluftsområde i Linköping, med stora grönytor, 4H-gården med ponnyridning, getter, höns och grisar, och några stora lador där bland annat Kalmarunionen har sina klubb- och spellokaler när de inte är utomhus.

  Sammantaget var turneringen ett mycket trevligt arrangemang i fin miljö, och att spela på jättebräden har en speciell charm när man väl börjar vänja sig.

  4H-grisen visade, trots sin svart-vita färg, inget större schackintresse.
  Prisutdelningen. Från vänster segraren IM Bengt Lindberg, tvåan GM Ferdinand Hellers, trean Jonas Mårdell, samt arrangörerna Mikael Ohlsson och Cajsa Lindberg.

  Resultat:

  Mårten vann minigolf-KM

  Det är ju en tradition sedan några år med minigolf och biljard-KM i klubben. I år med corona blev det bara utomhusaktiviteten minigolf-KM. Med så få sociala tillfällen för oss stackars schackspelare så är det här ett av få KM som blir av i år.

  Till 29 graders värme och inte ett moln på himlen dök nio spelare upp på Valla minigolfbana för att göra upp.

  Uppdelning i tre tremanna-grupper gjordes, regeldiskussionen klarades nog faktiskt av på under minuten och så var det igång.

  Själv (Halvarsson) spelade jag med Max och Adam med blandade svordomar och tillbedjande av gudarna till höger och vänster. Det var blandade framgångar och motgångar. Det var högst oklart om tillbedjanden hjälpte, det var Adam som jag tror var nära att behöva besöka söndagsmässan efter att blivit bönhörd på ett hål. I slutändan var vi extremt jämspelta med 59 (Max), 60 (Adam) och 61 (Peter) slag.

  Efter att alla grupper tagit sig igenom banans 18 hål var det dags för prisutdelning. Det skulle visa sig att alla LASSare ändå var ganska jämspelta, om jag minns rätt vara alla inom 21 slag.

  Tröstpriset geléhjärtan fick Anna på 70 slag.

  Och vinnare, ett slag före Simon Ivarsson… Mårten Garner på 49 slag som vann en chokladask!

  Fritt taget ur huvudet tror jag övriga var: Qwarre blev trea, Ofelia fyra, Max femma, Adam sexa, Peter sjua, Simon Olsson åtta. Bra kämpat alla!

  Efter avslutat spel intog glass på Gelatohouse vid dammarna i Valla som har utsökt egengjord glass.

  Inbjudan till Höstturneringen (snabbschack över brädet)

  Vi kommer att organisera en coronaanpassad närschacksturnering under hösten, med start tisdagen den 15/9. För att minska smittrisken vidtar vi ett antal åtgärder, där de viktigaste är:

  • Kortare betänketid än vanligt: långa snabbschackspartier (45 min + 10 s / drag)
  • Vi flyttar isär brädena vilket innebär max 8 spelare per rum.
  • För att kompensera för färre bräden kommer vi vid fler än 16 deltagare att dela upp ronderna på tisdagar och torsdagar.
  • Maximalt 32 deltagare

  Tävlingen är också klubbmästerskap i snabbschack. Det blir tyvärr inget långparti-KM under hösten.

  Alla detaljer finns i inbjudan.

  Man kan anmäla sig direkt på webben.

  Listan på hittills anmälda finns också på nätet.

  En liten dansk språkövning

  Dansk Skak Union (danska schackförbundet) har en artikel på sin hemsida om turneringen i Køge, som vanns av Max Wahlund. I artikeln kommenterar Max ett av sina vinstpartier, mot en dansk junior.

  Artikeln finns här.

  Seger i dansk turnering

  För vissa är desperationen efter ”riktiga” turneringar större än för andra nu när coronaviruset behåller sitt grepp om schackvärlden. Undertecknad hör definitivt till dem som känner abstinensen värre än de flesta. Därför var det med stor tillfredsställelse jag upptäckte att Danmark faktiskt lite försiktigt återupptagit sitt schackliv.

  En turnering i Køge söder om Köpenhamn såg intressant ut. Inresebestämmelserna gjorde det svårt att komma dit men som det heter; ”when there’s a will, there’s a way”. Alltså slog jag mig till slut ner i en gymnastiksal tillsammans med två andra svenskar, samt 47 danskar, för en riktig hederlig sjuronders långpartiturnering. Och det började bra:

  M Wahlund – W Zbigniew Pawlak. Svart vid draget.

  Jag spelar vit och har just offrat en bonde för att komma ner med damen på sjunde raden. Min 1600-rankade danske motståndare valde att stanna klockan inför ogarderbar matt. Dock är matten inte fullt så ogarderbar, Stockfish avkunnar domen: ställningsvärdering 0,0. Man får lov att tacka.

  Ytterligare ett jämnt parti vanns i rond 2, och i rond 3 var det sedan dags för nästa gåva från hemmalaget:

  M Wahlund – M Overgaard Svendsen. Svart vid draget.

  Svart står egentligen rätt bra, e6-bonden har sprungit vilse. Se5 funkar. Men nu såg min danske motståndare i syne: 13. – Db6? 14. fxg4 Dxb2 Dubbelhot på c3 och a1, problemet är bara att det är extremt lätt avvärjt: 15. Kd2 och vit är pjäs över. Partiet varade bara tre drag till.

  A Nilsson – M Wahlund. Vit vid draget.

  I rond fyra blev det svenskmöte på toppbordet. Anders Nilsson från Helsingborg spelade vit och jag hamnade snabbt i rejäl brygga. Här har vit flera bra möjligheter, allra bäst är faktiskt 21. Lxf5 som klär av min kung alldeles. Men istället gav han bort ett helt torn med 21. Txe6!?? – det draget är väldigt mycket sämre. Det säger dock en del om vits fördel i diagramställningen att ställningen är jämn (!) trots svarts materiella övervikt. I praktiskt spel är det dessutom ruskigt svårt att spela svart, man vandrar på en mycket smal spång med bråddjup på båda sidor. Fortsättningen blev Sxe6 22. Lxf5 Sf4 23. Le6+ Ke8 24. Sg7+ och här hade jag behövt hitta det ganska märkliga men starka Kf8! – vem gör ett sånt drag? Gå tillbaka in i angreppet och ställa sig i en självbindning på f-linjen? Jag drog istället Kd8 och förlorade så småningom efter ytterligare ett antal förvecklingar.

  Om detta var en allvarlig knäck mot mina planer på en topplacering så blev det ytterligare mycket värre i rond fem. Jag gick bort mig ordentligt i öppningen och fick försöka kämpa så gott jag kunde med torn mot två lätta pjäser. Tornet blir visserligen starkare ju djupare in i slutspelet man kommer, men här har svart en relativt enkel väg mot segern:

  M Wahlund – H Mølvig. Svart vid draget.

  Den enkla metoden är helt enkelt Kc7. Efter Ta6 b4 Ta1 Ld3 så börjar man känna den brända doften från den kokta fläsket, då hade jag snart fått ge upp. Min motståndare var dock hungrigare än så, han ville ha ett helt torn till middag och drog därför 40. – b4?? Nu kommer inte tornet ut via a6. Dock finns ett litet problem med den planen: 41. h5! Kc7 42. h6! ”For helvede mand” gissar jag att han tänkte i det här läget. Han fortsatte Ld3 varpå jag drog det retliga 43. Tb5! ”Kom och ta mig bara”. Slutet blev Kd6 44. Kf6 Lxb5 (okej då!) 45. h7 b3 46. h8D b2 47. Df8+ och svart gav upp, damen plockar de svarta bönderna. Dam och bonde mot löpare och springare hade kanske kunnat vara ett intressant slutspel men Herr Mølvig såg ut att ha spelat tillräckligt med schack för dagen.

  Nu hade jag fyra poäng av fem medan Anders Nilsson ledde på full pott med två ronder kvar på söndagen.

  Nilsson mötte stormästaren Carsten Høi och fick remi i rond sex medan jag vann mot en dansk junior, och avståndet var nere på en halv poäng.

  I sista ronden vann jag ganska lätt mot ännu en junior medan Anders satt och svettades efter en misslyckad öppning. Hemmasonen Henrik Dahl Pedersen plockade lugnt av Anders pjäs efter pjäs och när svensken slutligen stannade klockan en bit in på söndagkvällen hade det osannolika blivit verklighet – jag stod som segrare i turneringen.

  En mycket trevlig tävling på alla sätt och vis och en finfin seger för Linköping 🙂

  Tre svenskar i stigande gladhetsordning från vänster:
  Staffan Thomasson, Anders Nilsson och Max Wahlund. Foto: Carsten Høi

  Slutställningen återfinns här och det gör även samtliga partier i sin helhet.

  Love vann Torsdagsturneringen

  Under åtta torsdagskvällar under våren och början av sommaren har Torsdagsturneringen spelats på chess.com. Tävlingen bestod av åtta deltävlingar med fyra ronder snabbschack (där de två sista deltävlingarna kortades ner till tre ronder av servern på grund av få deltagare).

  Varje deltävling var en fristående turnering men resultaten räknades också ihop för att få en totalsegrare. Love Janse och Simon Olssson låg sida vid sida i ledningen efter de första två deltävlingarna, men i deltävling tre tog Love en poäng mer och skuggades sedan av Simon. I de två sista deltävlingarna ställde inte Simon upp och Love kunde då defilera i mål med hela 25½ poäng av 30 möjliga, sju poäng före Simon. På delad tredjeplats kom Ofelia Thörnqvist och Magnus Olsson med 16 poäng.

  • 1. Love Janse 25½ p
  • 2. Simon Olsson 18½ p
  • 3-4. Ofelia Thörnqvist 16 p
  • 3-4. Magnus Olsson 16 p

  Fullständig resultattabell och resultat från alla deltävlingarna finns på turneringssidan.

  Love Janse mot Simon Olsson i ett tidigare möte över brädet (snabb-LM 2019).

  Max vann i första över brädet-turneringen på länge

  Sedan i våras har i princip allt fysiskt schack, där man möts över ett bräde och inte över nätet, legat nere på grund av smittrisken. Nu har läget förbättrats så pass mycket att man under helgen 12-14 juni kunde genomföra Sommarkampen i Uppsala. Turneringen spelades dock med smittskyddsåtgärder, som begränsat antal spelare, ökat avstånd mellan borden, höjda hygienkrav och desinfektion av pjäserna mellan partierna.

  Turneringen arrangerades av Uppsala SSS, spelades med fem långpartier och samlade 18 deltagare. Max Wahlund, som var ende deltagare från LASS, vann samtliga sina partier och därmed turneringen! Som grädde på moset innebär resultatet att han återigen går över 2100 i ELO.

  Max intervjuades efter segern av Carl Fredrik Johansson i en video som kan ses på YouTube:

  Fullständiga resultat.

  Reportage på arrangörens hemsida.

  Ofelia bästa svenska i Deniz’ damturnering

  I lördags, den 6 juni, spelades en internationell blixtturnering för kvinnliga spelare på chess.com. Turneringen arrangerades av vår tidigare medlem FM Deniz Arman (numera Stockholms SS), som på nätet är känd som kommentator och videoströmmare under namnet FedaMaster. Spelformen var nio ronder schweizer med betänketiden 3 minuter + 2 sekunder per drag.

  Turneringen samlade totalt 31 deltagare från 7 länder, varav 2 WGM, 1 WIM och 4 WFM. Slutsegrare blev WGM Adriana Nikolova, Bulgarien på 7½/9. LASS representerades av Ofelia Thörnqvist (Lassie79), som blev bästa svenska på tolfte plats med 4½ poäng.

  Hela evenemanget livesändes och kommenterades av Deniz på hans twitchkanal ”FedaMaster”. Man kan se en repris av hela sändningen här.

  Fullständiga resultat

  Reportage på SSFs hemsida

  WGM Adriana Nikolova vann turneringen. Foto: Wikipedia.
  Ofelia blev bästa svenska med 50%. Bilden är från blixt-SM 2019.

  Albin spelar mot Morozevitj

  På fredag och lördag spelar superstormästaren Alexandr Morozevitj simultan på Lichess. Han möter ett antal spelare från den stora lagtävlingen Worldwide Junior för spelare under 16 år, och en av de utvalda är vår medlem Albin Andersson (född 2011). Albin spelar för ett lag med spelare från LASS och Schack 08, som mycket passande är döpt till ”Schack 08 & LASS Juniorlag”, men på listan över deltagare står det av någon anledning bara ”Schack 08” vid Albins namn.

  Albin spelar på lördagen med start klockan 17 och partierna kan följas på Lichess.org. Vi önskar Albin lycka till!

  Deltagarna i simultanen

  Schack 08 & LASS Juniorlags hemsida

  Worldwide Juniors sida

  Halva torsdagsturneringen spelad

  I torsdags (28/5) spelades den fjärde deltävlingen i Torsdagsturneringen på chess.com och därmed är halva turneringen avklarad med 16 spelade ronder. Love Janse (Kelvandil) leder på 13½ poäng av 16, tätt följd av Simon Olsson (BlkNAlwaysTriumph) på 12½. Ofelia Thörnqvist (Lassie79) ligger trea på 10 poäng.

  Klockan 19 i kväll den 4/6 går vi in på andra halvan med femte deltävlingen. Alla medlemmar är välkomna att delta!

  Varje deltävling spelas som fyra ronder med betänketid 10 minuter + 5 s / drag. Fullständiga resultat och mer information finns på turneringssidan.

  Väl mött i kväll!

  Lyckad start i Swedish Rapid Team Battle

  Onsdagen den 13 maj spelades den första omgången i Swedish Rapid Team Battle. Precis som syskontävlingen Swedish Chess Team Battle är det en lagtävling för klubblag, som spelas som en arenaturnering på Lichess, men med den mer generösa betänketiden 10 minuter + 2 sekunder per drag.

  Vårt lag blev inplacerat i division 2 och lyckades efter särskiljning ta en andraplats. Det innebär att vi spelar i division 1 nästa vecka! Bästa poängplockare var Daniel Wettervik (Scrooge), Max Wahlund (inegrepus), Mårten Garner (MorgenGz), Ingvar Carlsson (Ingvar48) och Ofelia Thörnqvist (Lassie79). Ove Nyhlén gjorde comeback och online-debut efter några års bortavaro från schacket, och blev omskriven på nätet och i Aftonbladet som turneringens näst äldste spelare.

  Reportage på schack.se

  Resultattabell div 2

  85 åring förstärker!

  Den svenska snabbschacksligan som inleds på onsdag är en populär nyhet för de som tycker nätblixtens tempo inte lockar. Tidigare i år kom en tidigare medlem tillbaka till klubben, men det var osäkert om det skulle kunna bli något besök i klubblokalen.

  Bilden kan innehålla: 1 person

  Men ödets nycker kan ibland ta oväntade riktningar. I och med corona och nätsatsningar säger Ove Nyhlen, 85 år att han nu skaffat konto på lichess och prövat att spela 10 minuters partier för att se om han kan vara med.

  Och nu är han anmäld som spelare för LASS. ”En turnering för 85+ hade nog passat mig bättre men det är kul att efter så långt speluppehåll få representera LASS i en lagmatch”.

  Det är roligt att ha dig med Ove. Hoppas det blir en positiv övning!

  Simon och Love delade segern i första Torsdagsturneringen

  Den första deltävlingen i Torsdagsturneringen spelades den 7/5 och samlade 13 deltagare (en fjortonde var anmäld men hindrades från att spela av nätverksproblem). Efter en inbördes remi i sista ronden stod Simon Olsson och Love Janse som delade segrare, medan Ofelia Thörnqvist kom trea.

  Fullständiga resultat finns på turneringens resultatsida. Efter andra deltävlingen kommer också de ackumulerade poängen att visas där.

  LASS ställer upp i snabbschacksliga

  Online-schacket upplever en guldålder som aldrig förr nu när det vanliga spelet stoppats av coronan. Hittills har mycket handlat om blixt, men onsdag den 13 maj är det premiär för den nya svenska snabbschackligan och LASS är förstås med. Alla klubbens medlemmar är välkomna att delta. Spelet börjar 19.15 och pågår i två timmar. Betänketiden är 10 minuter per parti med 2 sekunders tillägg.

  Spelet äger rum på lichess-servern, så för att spela måste man ha eller skaffa ett konto där. Uppge ditt verkliga namn i informationsrutan. Sök upp laget Linköpings ASS och gå med i det. Gå sedan med i turneringen, delta och ha roligt!

  Snabbschack på nätet under våren

  Onsdagen den 29/4 spelar vi en liten snabbschacksturnering på chess.com mellan klockan 19 och (ungefär) 21. Spelformen är samma som förra gången, dvs fyra ronder schweizer, men den här gången kör vi med inkrementstid: 10 minuter + 5 sekunder per drag.

  Torsdagen den 7 maj drar därefter Torsdagsturneringen igång! Varje torsdagskväll klockan 19-21 spelas en deltävling om fyra ronder schweizer. I varje deltävling utses en segrare men dessutom läggs alla poäng från alla deltävlingarna ihop och en slutsegrare utses efter sista deltävlingen.

  Totalt blir det åtta deltävlingar, nämligen torsdagarna 7/5, 14/5, 21/5, 28/5, 4/6, 11/6, 18/6 och 25/6. Turneringen den 29/4 räknas alltså inte med, utan får fungera som lite uppvärmning.

  För att vara med i tävlingarna måste man ha konto på chess.com och vara med i ”klubben” LASS på den servern (och för att vara med där skall man ha betalt medlemsavgift i ”verkliga” LASS). Instruktioner finns här.

  Det kostar inget att vara med (och det blir därmed inte heller några priser, utom den ovanskliga äran). Välkomna!

  Fredrik Qwarfort vann första nätsnabbschacket

  På torsdagen den 23/4 spelades klubbens första interna nätturnering i snabbschack. Turneringen, som spelades på chess.com, samlade 11 deltagare och spelades som fyra ronder schweizer med betänketiden 15 minuter per spelare och parti.

  Segrare blev Fredrik Qwarfort på 3½ poäng före Peter Halvarsson och Adam Ståhlberg, båda på 3 poäng. Fullständiga resultat.

  Fredrik (FredrikQ på chess.com) vid draget under tremannablixten i vintras. Vid brädet bredvid: Ofelia Thörnqvist (Lassie79).

  Trots lite barnsjukdomar (någon spelare hade svårt att hitta turneringen och hann därför inte anmäla sig i tid, och en spelare missförstod att han hade fått frirond och trodde att turneringen hade avbrutits) så blev det ett lyckat arrangemang och kommer att upprepas nästa vecka. Håll ögonen öppna efter inbjudan!

  Snabbschack på nätet torsdag den 23/4

  Nu på torsdag den 23/4 kör vi en liten snabbschacksturnering på servern chess.com. Vi kör alltså inte på Lichess den här gången. Anledningen är att det bara verkar gå att köra arenaturneringar (där man spelar så många partier man hinner på en viss tid) på Lichess, men inte ”vanliga” turneringar med fast rondantal, som vi tyckte skulle vara en bättre spelform för snabbschack.

  Turneringen startar klockan 19.00 den 23/4 och spelas som fyra ronder schweizer med betänketiden 15 minuter per spelare och parti (inget inkrement). Den borde alltså vara färdigspelad senast klockan 21.

  Ingen startavgift och inga priser (utom äran).

  Antalet ronder och betänketiden får ses som lite av ett experiment eftersom det här är vår första snabbschacksturnering på nätet. Framtida turneringar kan t ex komma att få fler ronder och/eller inkrementtid.

  För att spela måste man vara medlem i LASS och gå med i en online-klubb på chess.com, som också heter LASS. Instruktioner för hur man gör finns här.

  Alla medlemmar är hjärtligt välkomna!

  Tisdagsblixt på nätet

  Som ni såg i Peters artikel härnedan så har LASS ett lag i online-lagtävlingen Swedish Team Chess Battle, som spelas på söndagskvällar. På tisdagskvällar spelar vi en egen blixttävling på Lichess.org. Alla medlemmar är välkomna! Precis som i lagtävlingen så måste man vara medlem i LASS’ lag. Se Peters instruktioner för hur man sätter upp sitt konto på Lichess och går med i laget.

  När man väl är med i laget kan man anmäla sig på tävlingens hemsida (man kan se sidan utan att vara inloggad men måste logga in för att kunna anmäla sig).

  Nästa speltillfälle är tisdagen den 14/4 klockan 19.00.

  Fler online-tävlingar för LASS-medlemmar diskuteras på klubbens Facebook-sida. Om du inte har Facebook men vill ha mer information, hör av dig till lagledaren, Peter Halvarsson.

  LASS på Lichess

  Sedan några söndagar har LASS spelat med i en halvofficiell online liga, Swedish Team Chess Battle, för svenska klubbar. Från början var det 10 lag i en division, nu är det tre divisioner, där vi idag den 12:e april ska spela i division II efter att ha åkt ur division I förra söndagen.

  Vi uppmuntrar alla LASSare att ställa upp! Alla som är med i laget spelar så mångar partier som de vill, hinner och orkar.  De 8 som tar flest poäng är de vars poäng LASS poäng grundar sig på.

  För att gå med måste man skapa ett konto på Lichess och gå med i LASS’ lag. Här finns detaljerade instruktioner för hur du gör.

  Alla medlemmar är hjärtligt välkomna. Betald medlemsavgift krävs (passivt medlemsskap räcker).

  Gabriel vann Linköpingsmästarskapet

  Årets Linköpingsmästerskap avbröts tyvärr efter sju ronder på grund av coronaepidemin, men spelarna fick möjlighet att skjuta upp partierna fram tills 7/4 (ursprungligt datum för rond 9) för att kunna spela med socialt avstånd.

  Ungefär hälften av partierna i rond 7 spelades på utsatt datum, och tre spelare drog sig ur turneringen, men övriga partier har spelats på olika tider under de tre senaste veckorna. För att hålla spänningen på topp så blev de två sista partierna som spelades direkt avgörande för turneringen!

  Inför kvällen den 7/4 återstod partierna Peter Halvarsson – Gabriel Nguyen, Simon Olsson – Love Janse, och Mats Ahlstrand – Håkan Lundh. Gabriel ledde på 5½ poäng av 6 spelade, medan Love hade 5 och Simon 4½ poäng. Peter hade ingen tätkänning men hade vid vinst kunnat ta sig upp på prisplats, medan Mats och Håkan återfanns längre ner i listan.

  Tyvärr slutade partiet Mats – Håkan med en wo-vinst för Mats eftersom Håkan fick förhinder, men de andra två partierna blev desto mer spännande! Peter offrade pjäs mot Gabriels kungsställning men angreppet räckte bara till remi. Och när Simon någon timme senare tvingade Love att ge upp så var det avgjort: svenske kadettmästaren Gabriel är nu också Linköpingsmästare!

  Gabriel under partiet mot Ofelia Thörnqvist i rond 2.

  De fem huvudpriserna fördelades efter särskiljning på följande sätt:

  1: Gabriel Nguyen, 6 / 7
  2: Muamer Alic, 5½
  3: Simon Olsson, Skara SS, 5½
  4: Love Janse, Västerås SK, 5
  5: Peter Åström, 4½

  I de fyra ratinggrupperna vann följande spelare. Ratingpriset i grupp R2 går till tvåan eftersom segraren Peter Åström vann ett ordinarie pris.

  R1: Stefan Andersson, 4½
  R2: Peter Åström, 4½. Ratingpriset går till Alex Sahlström, 4 p.
  R3: Samuel Enblom, 3½
  R4: Fredrik Adolfsson, 4½

  Fullständiga resultat finns här.

  Inga vårturneringar i år på grund av coronavirus

  På grund av den pågående corona-epidemin måste vi ställa in årets upplaga av LASS’ vårturneringar. Vi hade planerat att spela en öppen och en eller flera sanktionerade grupper i Linköping under Kristi Himmelsfärdshelgen den 21-24/5, men i nuvarande läge är risken för stor att det inte går att genomföra en sådan tävling.

  Detta är första gången sedan 2002 som det inte blir någon vårturnering, och vi hoppas att kunna återuppta traditionen nästa år.

  Tävlingskommittén

  Max vann Norrköpingsmästerskapet

  Max Wahlund valde att avstå från årets LM och spelade i stället i vår östra grannstad, i det öppna Norrköpingsmästerskapet.

  Tävlingen samlade 16 deltagare och var tänkt att spelas i sju ronder, men på grund av coronaepidemin ställdes de två sista ronderna in och ställningen efter rond 5 blev slutresultat.

  Max tog hem segern på 4½ poäng av 5 möjliga, före Anders Dahlstedt, José Eduardo Reynolds Puga, Tomas Löfgren och John Eckdal, alla på 3½ poäng. En annan LASS-medlem, Mattias Nörager, kom sexa på 3 poäng.

  Arrangörernas artikel med fullständiga resultat

  Max vid brädet i Norrköping vid ett tidigare tillfälle (Påskturneringen 2019). Foto: Lars OA Hedlund.

  Allsvenskan avslutad

  Sveriges Schackförbunds Tävlings- och regelkommitté har beslutat att den pågående säsongen i division I-III inte kommer att spelas färdigt. Nuvarande ställning blir slutställningen. Hela beslutet finns här.

  Beslutet är kanske inte helt oväntat med tanke på att coronaepidemin inte visar några tecken på att avmattas. Vissa hade trott och hoppats att man skulle ha försökt spela klart de resterande matcherna i höst, men vi får dra ett streck under säsongen 2019-20 och hoppas på bra spel i höst… eller mer spel i höst… eller snarare nån sorts spel över huvud taget, tack. Försvinn, tråkiga virus.
  Hur som helst, med detta beslut taget kan vi summera säsongen och se hur LASS tre allsvenska lag klarat sig:

  Förstalaget: Tvåa i division I:2. Två dagar innan finalmatchen hemma mot serieledande Stockholms SS tog SSF beslutet att ställa in. Därigenom gick LASS I miste om chansen att vinna serien.
  Betyget för säsongen i sin helhet måste bli med beröm godkänt. Ett par knackiga matcher innan jul solkade resultatet en aning men annars var det idel starka insatser. Slutplaceringen är den bästa på många år.

  Andralaget: Femma i division II:4. Andralaget rivstartade och ledde serien efter två omgångar. Därefter slog man av en aning på takten men gjorde ändå bra ifrån sig. Slutomgången hade kunnat bli spännande borta mot Schack 08:s tredjelag med risk för nedflyttning för båda lagen, men avbrottet och SSF:s övergångsregler gör att båda får hänga kvar och kan göra upp igen nästa säsong.

  Tredjelaget: Trea i division III:4. I likhet med förstalaget gick man med det för tidiga avslutet miste om chans till uppflyttning genom en avgörande match i sista ronden, då man skulle ha tagit emot Vaggeryd i kamp om den andraplats som nästan automatiskt innebär uppflyttning till division 2. Men med fem poäng på fyra matcher, nästan hela tiden mot starkare motstånd, har tredjelaget all anledning att känna sig stolt. Med tanke på de många nya spelare som tillkommit i klubben under säsongen tyder mycket på att uppflyttning till tvåan kan bli en realistisk målsättning inom inte alltför lång tid!

  Alla resultat från säsongen finns här.

  LASS femma i första nätblixtallsvenskan

  På söndagen spelades den första upplagan av den inofficiella nätblixtallsvenskan. 10 lag gjorde upp om en plats i ett internationellt nätblixtmästerskap, och trots att LASS till skillnad från andra inte hade några stormästare eller andra elitspelare i laget placerade vi oss på en ytterst hedrande femteplats.

  Nätblixtallsvenskan kommer att bli en återkommande begivenhet och de två sämst placerade lagen åker ner till division 2. Därför var det lite läskigt ett tag under de 90 minuter tävlingen pågick när LASS var nere och dansade kring strecket. Men med en stark spurt hävde vi oss rentav upp på den övre halvan.

  Vinnare blev Växjö som ju även i vanliga fall huserar högt upp i seriesystemet. De får nu spela i vad som humoristiskt döpts till ”Corona-Bundesliga”.

  LASS bästa poängplockare blev signaturen ”snellhest”, dvs Mattias Nörager, som visade att det flitiga nötandet på lichess inte varit förgäves. Totalt deltog 20 spelare för LASS.

  Redan nu på söndag är det dags igen men då är starttiden 18.15. Välkommen in i tävlingen via denna sida: https://lichess.org/tournament/c7NgRlCI

  Resultat från turneringen:

  Lagschack för alla på söndag!

  Mycket schack är nu inställt på grund av coronasmittan. Deppigt! Men teamet bakom schack.se har försökt hitta bra alternativ och LASS är med. På söndag 29 mars klockan 19.00 ordnar man en lagturnering på en internationell schackserver, och LASS ställer upp med ett lag! Reglerna är enkla: 10 lag, 90 minuters återkommande 3-minutersblixt, och de 8 bästa resultaten i varje lag räknas. Vi lottas bara mot andra lag, inte mot varandra. Det innebär att vi behöver så många spelare som möjligt! Om ditt resultat blir dåligt räknas det bort och du spelar bara för nöjes skull. Om ditt resultat bli bra är du med och lyfter LASS till en plats i Sverigetoppen!

  Hur går det till? Gå in på lichess.org och skaffa ett användarnamn (om du inte redan har ett) och gå sedan till turneringens hemsida. https://lichess.org/tournament/rfzlN8B3

  Klicka ”delta” och välj sedan rätt lag: Linköpings ASS. OBS – mejla ditt vanliga namn och användarnamn till lagledare Max Wahlund så blir du insläppt i vårt lag. Adress: max.wahlund@gmail.com

  Gör detta så snart som möjligt.

  Det ska tilläggas att medlemskap på denna server är GRATIS och deltagande i denna tävling är GRATIS för alla våra medlemmar!

  Se sedan till att vara inloggad på söndag senast klockan 18.55 så är det bara att njuta av schack i en och en halv timme!

  Rond 8 och 9 i LM ställs in på grund av coronavirus.

  På grund av coronavirusets härjningar så har vi fattat det svåra beslutet att ställa in rond 8 och 9 i årets LM. Rond 7, som spelas nu på tisdag (17/3) blir alltså den sista ronden.

  Eftersom detta meddelas med så kort varsel, och vi kan förvänta oss ett antal uppskjutna partier i rond 7, så har vi lättat på regeln att alla partier måste vara färdigspelade till sista ronden.

  I stället gäller följande: Det är tillåtet att skjuta upp partier i rond 7. Samtliga uppskjutna partier måste vara färdigspelade senast vid midnatt tisdagen den 7/4 (ursprungligt datum för rond 9). Partier som inte har resultatrapporterats vid detta klockslag kommer att avdömas.

  Vi stänger inte verksamheten utanför LM, utan klubben kommer, om omständigheterna medger, att hållas öppen för hängpartier och andra aktiviteter under tisdagskvällar fram till den 7/4.

  Bakgrunden till beslutet är att vi ser en stor risk för att många spelare inte kommer att kunna spela rond 8 och 9 enligt det ursprungliga schemat. Vi vill heller inte sätt press på spelarna att komma ner till klubben fast de kanske hellre hade velat undvika sammanhang med många deltagare. Alternativet hade varit att skjuta upp dessa ronder på obestämd tid (kanske till maj eller juni), men detta skulle orsakat så stor osäkerhet att turneringen skulle bli sportsligt fördärvad. Så vi såg detta som det minst dåliga alternativet.

  Vi hoppas på förståelse för beslutet. Det var inget lätt beslut att fatta, men vi tror att det under omständigheterna är det bästa.

  Linköping 20-03-15
  Tävlingskommittén

  Verksamheten – Corona

  Image result for corona virus

  I dessa smittspridningstider vill styrelsen nu förtydliga hur verksamheten kommer att genomföras framöver.

  Vi bedriver verksamhet i form av ungdomsgrupper, tävlingar på vardagskvällar och allsvenskan just nu och den verksamheten fortsätter tills vidare som planerat.

  Vi vill dock starkt trycka på att om man har förkylningssymptom som feber, snuva eller hosta, vänligen stanna hemma. Skjut hellre på partier i Linköpingsmästerskapen tills dess att du är helt frisk. Eller missa en träningskväll.

  Var vänlig var noga med hygienen.

  Som frisk är du, som alltid, varmt välkommen till klubben!

  Image result for välkommen

  Vinst, förlust och frirond i allsvenskan

  Söndagen den 1/3 spelades näst sista ronden i Allsvenskan.

  Förstalaget åkte till Stockholm för att möta Södra SASS, ett på pappret något starkare lag, med IM Johan Furhoff på förstabordet. Det slutade med vinst för LASS, med två vinster, en förlust och resten remier (bland annat i Rizo Pepics parti mot IM Furhoff). Förstalaget ligger nu tvåa i div I:2, en matchpoäng efter Stockholms SS II. I sista ronden blir det en direkt final mellan de två lagen. Vid vinst vinner LASS gruppen och får kvala om att gå upp i superettan!

  Andralaget spelade hemma mot Jönköpings SS och där blev det tyvärr förlust med minsta möjliga marginal. LASS II ligger nu farligt nära nedflyttningsplats i division II:4. I nästa rond möter vi Schack 08 III, som också är nedflyttningshotade, och resultatet av den matchen kan bli direkt avgörande för vårt öde.

  En bild från andralagets match. Peter Halvarsson vände som vit en förlorad ställning till vinst mot Leif Björking på andrabordet.

  Tredjelaget kunde ta det lugnt, eftersom det inte var något spel i deras grupp (div III:4 har bara sex deltagande lag). LASS III ligger i mitten av tabellen och kan varken vinna gruppen eller åka ur. Däremot kan ett bra resultat i sista ronden ge en andraplats, och det händer ibland att två lag får gå upp på grund av vakanser i högre serier.

  Det blir en spännande sistarond den 15/3. Vi hoppas på god uppslutning då!

  Torbjörn Lindelöf har somnat in

  Torbjörn var verksam i klubben under 2010-talet och deltog glatt i allvenskan, klubbmästerskapen och andra tävlingar. Han uppvaktades på klubben när han fyllde 80 år och donerade även en litografi till klubben.

  Vi kommer att minnas Torbjörns värme och intellekt.

  Muamer blev Linköpingsmästare i Schack 960

  Det är förkylningstider, och det var kanske därför startfältet i årets öppna Linköpingsmästerskap i Schack 960 (Fischerandom) blev lite mindre än vanligt. Sex spelare gjorde upp om titeln.

  Turneringen spelades som fem ronder Berger med betänketiden 8 minuter + 2 sekunder / drag. Inför varje rond lottades utgångsställningen fram och spelarna fick fem minuter på sig att förbereda sig innan klockorna startades.

  Det blev som vanligt många intressanta ställningar. Efter en udda öppningsfas gick många partier över i ganska normala mitt- och slutspel, medan andra behöll ovanliga strukturer ända till slutet.

  Muamer Alic byggde staket och tog hem titeln med 5 poäng av 5 möjliga. Tvåa kom Love Janse på 4 poäng. Priset till bästa junior gick till snart tolvåriga Emma Larsson. Både hon och lillasyster Elin spelade upp bra ställningar och skulle fått fler poäng om de inte hade haft lite svårt för den korta betänketiden.

  Fullständiga resultat.

  Turneringssegraren Muamer Alic med de svarta pjäserna mot Simon Malm.
  Juniorpristagaren Emma Larsson spelar mot Adam Ståhlberg medan lillasyster Elin och tvåan Love Janse tittar på.

  Schack 960-LM på fredag 21/2

  Nu på fredag den 21/2 spelar vi LM i Schack 960 (Chess960, Fischerandom, kärt barn har många namn).

  Schack 960 är en schackvariant som uppfanns av världsmästaren Bobby Fischer. Idén är att man lottar ut pjäsernas placering på första raden i utgångsställningen efter speciella regler. Det finns totalt 960 olika möjliga startställningar, alla med sina egenheter, vilket gör det nästan omöjligt att förbereda öppningsvarianter.

  Personlig anmälan klockan 18.30 och spelstart klockan 19.00 på klubblokalen. För spelform, prispengar, med mera, se inbjudan.

  Anmäl dig gärna här (det är inte obligatoriskt men underlättar).

  Anmälda spelare och resultat.

  Välkomna!


  Årsmöte 15/2 2020

  Under lördagen hade föreningen sitt 119:nde årsmöte. LASS grundades redan 1901.

  Verksamheten genomlystes av deltagarna och styrelse samt revisor svarade på frågor.

  Sammanfattningsvis kan sägas att föreningen är vid god vigör. Verksamhetsberättelsen kunde förtälja att klubbens medlemmar tävlat flitigt under året. Juniorverksamheten är stark och schackfyran glädjer skolor, elever och instruktörer. Tack vare juniorverksamheten är även kassan solid.

  Avslutningsvis diskuterades framtiden för föreningen ganska vitt och brett, det finns vissa potential för framtida styrelsen att se över.

  Gällande personvalen, så får undertecknad förtroendet att fortsätta vara ordförande, jag tackar för det. Övriga personer fick även de fortsatt förtroende. En skillnad är att Max Wahlund numera är ordinarie i styrelsen och Hugo Roginski är suppleant till styrelsen. Lite yngre personer är bra.

  Medlemsavgifter är oförändrade kommande år, med ett tillägg: de medlemamr som är huvudmedlemmar i annan klubb får nu rabatterad avgift om 500 kr, istället för annars 750 kr.

  Protokoll och verksamhetsberättelse finns under Medlemmar/Protokoll i menyn. Användarnamn och lösenord är samma som för att hämta ut parti-arkivet. Saknar detta, hör av dig till någon i styrelsen så får du det om du är medlem i LASS.

  Med gott hopp om framtiden

  Styrelsen, genom Peter Halvarsson

  Västgöta Open

  I helgen 15-16/2 spelades den traditionella snabbschacksturneringen Västgöta Open i Skara med 91 deltagare, varav 7 stormästare.

  Två LASS-medlemmar deltog. Simon Olsson (som representerade sin hemmaklubb, arrangörsklubben Skara SS) kom på 18:e plats på 5 poäng av 8 möjliga. Mate Nagy kom på 89:e plats med 2 poäng.

  Vann gjorde GM Pia Cramling på 6½ poäng. Stormästarna Maksimenko (Ukraina) och Sriram (Indien) hade också 6½ poäng men sämre särskiljning.

  Resultatlistan finns här.

  Veteran-DM i Skärblacka

  Årets DM för veteraner 50+ spelades i Skärblacka den 16/2 med sju ronder snabbschack och totalt nio deltagare.

  Distriktsmästare blev Erik Elenius, Skärblacka SK på 6.5 poäng av sju möjliga. Tvåa kom Tommy Fritz och trea Christer Liebgott.

  Fyra LASS-medlemmar deltog: Istvan Orci (som representerade sin hemmaklubb Motala SK), Klas Skytt, Lars-Göran Lantz och Olov Giertz. Av dessa komIstvan med 4 poäng på fjärde plats och Klas Skytt på en femte plats, också med fyra poäng. Lars-Göran gjorde en solid insats med fem remier mot högre rankade spelare, en förlust och en frirond.

  Fullständiga resultat finns på ÖSFs hemsida.

  Weekendspel i pampiga salonger

  Under helgen 7-9 februari avgjordes årets första GP-turnering, Elite Hotels Open, på Stora Hotellet i Växjö, i minst sagt pampiga lokaler med oljemålningar, draperier, guld och kristallkronor.

  Stora spellokalen i Växjö. Foto: Lars OA Hedlund.

  I år deltog sex stormästare och fyra IM med Baadur Jobava som topprankad. LASS representerades i huvudturneringen av Börje Pettersson, Peter Halvarsson, Mårten Garner, Fredrik Qwarfort, Thomas Lager, Ofelia Thörnqvist, Magnus Olsson och Erik Broomé. Vi hade dessutom två medlemmar som representerade andra klubbar: Istvan Orci och Håkan Lundh.

  I sidoturneringen Lilla Elite Hotels Open, för spelare under 1600 i rating, deltog bara en LASSare, elvaårige Mate Nagy. Mate tog totalt 4½ poäng av 8 möjliga och kom på 16:e plats bland de 58 deltagarna. Han blev därmed också bäste poängplockare från LASS. I huvudturneringen, som samlade 161 deltagare, var motståndet en aning starkare och där blev Fredrik bäste LASSare med en 70:e plats på 4 poäng. Börje och Peter tog också 4 poäng men hamnade på grund av sämre kvalitetspoäng på platserna 74 respektive 82.

  Fullständiga resultat.

  Slutspelsträning under våren

  Under våren kommer Stefan Andersson att hålla slutspelslektioner för vuxna under tre torsdagskvällar: 20/2 (torsdag nästa vecka), 12/3 och 26/3. Träningen börjar klockan 18.30 och varar ca. två timmar med fikapaus.

  Den första lektionen kräver inga förkunskaper utom att man kan schackreglerna. Vi börjar med de enklaste slutspelen som K+B mot K. Hur får man ner bonden till dam och hur kan motståndaren hindra den?

  Sedan höjs nivån tills på slutet även 1500-1600-spelare kan ha nytta av träningen.

  Välkomna!

  Spännande avslutning väntar för första- och tredjelaget

  Rond 5 i Allsvenskan och det börjar dra ihop sig. Alla de tre Lasslagen var i elden på söndagen. Förstalaget mönstrade starkast möjliga uppställning för den viktiga hemmamatchen mot Horndal. Lagkapten Carlsson har visat fantastisk fingertoppskänsla när han låtit firma Fransson-Wahlund dra i par i mitten av laguppställningen – Fransson vinner med vit, Wahlund håller remi med svart. Så blev det även denna gång. Jörgen tog sin femte raka vitvinst av fem möjliga, undertecknad fjärde raka remin med svart (en vinst i första ronden).

  Mats spelade vackert hem en seger på förstabordet med svart mot högre rankat motstånd. Även Daniel W vann. När Ingvar avslutningsvis tog remi med merbonde var matchsegern hemma, 4,5-3,5.

  Eftersom SödraSASS slog Stockholm SS i omgångens toppmöte har vi nu allt i egna händer. I omgång 6 åker vi för möte med SödraSASS i Stockholm och i slutronden kommer Sällskapet på besök i Linköping i vad som kan vara en ren final.

  Final var det också för andralaget när Allians/Motala togs emot. Tyvärr gick det ungefär som det borde enligt rankingen. Gabriel tog den enda vinsten genom att övertygande spela ner starka Lars Andersson från gästerna. Slutsiffror 2,5-5,5.

  Slutligen åkte tredjelaget till Nybro för spel i deras vackra och luftiga lokaler (se bild ovan av Simon Ivarsson). Här följdes inte rankingen: trots jämna lag svepte LASS helt rent på de sex främsta borden och gick avstannande i mål med två remier på de sista. 7-1 alltså. I sista ronden blir det en uppgörelse hemma mot Vaggeryd om andraplatsen i serien som ju mycket väl kan innebära uppflyttning till en högre division (från de flesta division 3-serier flyttas två lag upp).

  Tre snälla lamm vann tremannablixten

  Årets tremannablixt spelades söndagen den 26/1 i Linköping. Tävligen spelas mellan lag om tre spelare. I varje rond möter varje spelare i ett lag alla spelarna i det andra laget, så det är nio partier per match. Partierna spelas med tidshandikapp beroende på ratingskillnad.

  I år ställde tio lag upp och spelade sju ronder, så det blev 21 partier per spelare och totalt spelades 315 partier – mycket schack för pengarna!

  Segrade gjorde laget Tre snälla lamm (Love Janse, Simon Olsson och Max Wahlund). Motståndarna tyckte nog inte att de var så snälla (det pratades om ulvar i fårakläder) eftersom de vann alla matcher utom en och tog hem 46 partipoäng av 63 möjliga. Tvåa blev Bishops arms (Chrisoffer Stenman, Johan Wiklund och Mattias Nörager) på 44 pp och Sh5 utropstecken wow (Gabriel Nguyen, Hugo Roginski och Alex Sahlström) på 40.

  Det bästa individuella resultatet stod Gabriel Nguyen (Sh5 utropstecken wow) för. Han tog 20.5 poäng och släppte alltså bara en remi på 21 partier!

  Här finns korstabellen, laguppställningarna och inbjudan med handikappregler. I laget Gott och blandat ersattes Mate Nagy av Elin Larsson efter lunchpausen.

  Flick-SM

  I helgen avgjordes flick-SM i Örebro, med tre LASS-medlemmar i startfältet.

  I klass D (10 år och yngre) kom Elin Larsson trea på samma poäng och kvalitetspoäng som tvåan Cristina Ostafiev men med förlust i inbördes mötet. Det innebar tyvärr att hon missade en plats i flick-NM med minsta möjliga marginal. Vann gjorde Sol Andersson från Örgryte.

  Storasyster Emma inledde starkt i C-klassen (11-13 år) men föll tyvärr tillbaks mot slutet och hamnade ungefär mitt i fältet med en 24:e plats.

  Tuva Karlsson hade starkt motstånd i B-klassen (14-16 år), och kom på 18:e plats av 22. Högst rankad var Margo Zarytovskaya (tvåa i kadett-SM med över 1900 i lång-ELO), som ändå bara kom tvåa efter Linnea Johansson-Öman från Järfälla SS.

  Schackförbundets reportage om tävlingen (med fullständiga resultat).

  Elin kom trea i klass D i flick-SM. Foto: Lars OA Hedlund.

  38 deltagare i årets LM

  Första ronden i årets Linköpingsmästerskap spelades i tisdags, den 14/1. Trots att flitiga spelare som Max Wahlund och Börje Pettersson inte ställer upp i år så kom vi upp till 38 deltagare.

  Som så ofta i schweizerturneringar (där övre halvan på ratinglistan lottas mot undre halvan) blev det idel favoritsegrar i första ronden. De enda undantagen var partierna Rolf Gustavsson – Thomas Lager (439 elopoängs ratingskillnad) och Jona Kastö – Peter Halvarsson (388) som slutade remi.

  I år spelar två junior sitt första LM: Mate Nagy och Emma Larsson. Vi har också för första gången på länge mer än 10% kvinnliga deltagare (4 av 38).

  Turneringen kan följas på turneringssidan. Som vanligt livesänds åtta partier per rond.

  Det var nästan fullt i spellokalen under första ronden av LM

  Kallelse årsmöte

  Lördagen den 15 februari klockan 13:00 kallas medlemmarna till årsmöte. Kom och ta del och påverka vår förening!

  Hela kallelsen finns här.

  Rond 1 i LM är lottad

  Nu är rond 1 i LM lottad. I år blir det 38 deltagare vilket är lite mindre än i KM men fler än i förra LM.

  Lottningen finns här.

  Spelstart är tisdagen 14/1 klockan 18.00, med personlig anmälan 17.30-18. De spelare som har uppskjutna partier behöver inte komma till personlig anmälan.

  Mer information finns på turneringssidan.

  Välkomna!

  LASS I i Uppsala

  Max var den som började resan till Uppsala redan på lördagsförmiddagen med att få en ren naturupplevelse på ett SJ tåg. Vi andra petade in oss i bilar för att se E4an närmare 30 mil. På vägen avverkades politik, Klasheds treveckorsförkylning, onda knän, maratonplaner och en och annan teorivariant i någon schacköppning.

  Väl framme hinkades lite kaffé, många varma hälsningar (flera av Uppsalas spelare har en historik i LASS) och tom ett gruppfoto som Henryk tog. När vi satte oss så kunde vi konstatera att motståndarlaget såg ut ungefär som Max tippat inför matchen.

  Borden var dock minimala, inte en millimeter plats framför och bakom brädet varvid Henryk vid rondstart förundrat undrade var han skulle ha armbågarna när han tänkte…

  Spelet och kaffedrickandet vidtog och det såg ganska snabbt bra ut. Ingvar tog en ganska snabb remi mot Thomas Franzén och Börje vann mot sin motståndare i skandinaviskt genom en fin kombination som jag hade nöjet att följa som satt bredvid.

  Klashed masserade skickligt som vit mot Juan Pablo Fernandez som jag själv mötte i en klass I grupp i SM för två år sedan. Det uppstod dock snart en klart rörig ställning där Juan Pablo offrade dam för två pjäser. Han hade viss komp, men det kan väl aldrig vara tillräckligt(?). Jörgen Fransson mötte Kurt Ekelund med vit och kunde genom pjäsbyten utnyttja sista radens svaghet med förkrossande resultat.

  Mats och Daniels partier såg båda lovande ut, kontroll med mersmak. Brukar ge utdelning. Själv försökte jag skapa tryck som svart genom att ta terräng när motståndare spelare sicilianskt med g3. Efter lite klurigt spel från min motståndare genom att springa med h-bonden (ett alpha-zero trick som diskuterades på vägen hem) så valde jag att låsa spelet, dock medgav det att jag låste in mina pjäser en smula. Partiet fortsatte med pjäsrundflyttning i ett bra tag. I halvtidsnöden som uppstog mot 40 drag så spelade min motståndare sämre och det var jag som kunde ta en hel del terräng på damflygeln. Det var dock fortfarande helt låst och han bjöd. Givet matchställningen var det inte att fundera på. 3½-1½ till oss. Det borde ge sig. Dags att undersöka läget i övriga matcher:

  Den som tittar noga kan se att Mats numera har klara problem, Klashed står fortfarande bra och Daniel har satt sin motståndare i ett präktigt lås.

  Jag följde själv Mats parti mest. Skulle Mats kunna halka ur detta grepp?

  Partiet fortsatte och motståndarens klocka tickade raskt neråt i försöken att få hem partiet. Mats spelade på ganska snabbt.

  Det svarta tornet kom runt på b-linjen efter visst laverande men Mats offrade hästen på b6 för att själv spela fram d7 varvid svart fick offra tillbaka hästen. Sen var det torn och bonde mot Mats torn. Men vits kung stod framför bonden, så vid rätt spel är det det remi, vilket det också blev.

  Klashed låste till slut fast sin motståndare med sin dam och matchen var vunnen. Nu återstod Daniels parti som tyvärr halkat honom (vit) ur händerna, trots hans matthot. Henryk hade precis som jag dessutom listat ut att man på stauntonbräden får plats med armbågarna i hörnet på brädet så man kan lägga huvudet i händerna och tääääänka.

  Svart drar och vinner…

  Vi vann med 5-3 och det är alltid en muntrare färd hemåt då.

  Höstsäsongen officiellt avslutad

  Höstsäsongen avslutades fredagen den 20/12 med den traditionella julfesten. 23 medlemmar kom till middagen och några till anslöt senare under kvällen.

  Efter mingel och tipspromenad (frågorna finns här och facit här) bjöd Simon Ivarsson och Sam Grundel på middag — inte något traditionellt julbord utan en utmärkt thaigryta följd av citronmarängpaj.

  Tipspromenaden vanns av Fredrik Andersson med 12 rätt av 13 möjliga. Mårten Garner hade också 12 rätt men kom ett ELO-poäng längre bort från rätta svaret på utslagsfrågan. Tala om små marginaler!

  Till kaffet hölls prisutdelning i KM och snabb-KM. I samband med prisutdelningen avtackades även Martin Bengtsson, som efter många år som ungdomsledare nu drar sig tillbaks, med en minnesgåva.

  Björn Ingemansson har just fått sitt tredjepris i C-KM av Mårten.
  Martin avtackades av Stefan på ungdomskommitténs vägnar.

  Sedan avslutades kvällen med parblixt, som vanns av Per Ahlström och Michael Carlsson, som bara tappade en halv poäng. För övriga resultat, se turneringstabellen.

  Per Ahlström och Michael Carlsson (till höger) vann parblixten.

  Vi önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År, och välkomna tillbaks efter trettondagshelgen!

  Malmö Open 2019

  Lucia betyder för en del vita linnen, falsettsång och bedårande barn och ungdomar. För en del betyder det ett kallt Malmö och schackspel i rådhushallen. I år var vi förvånansvärt få, fyra deltagare: Peter Halvarsson(undertecknad), Mårten Garner, Björn Werstén och Mate Nagy.

  Malmö Open har senaste åren förändrats, från att tidigare ha ett mördarprogram på lördagen med tre entimmas partier följt av ett långparti till att totalt ha fem snabbschacksronder och tre långpartier. Det gör lördagen till rena rama hälsostunden jämfört med tidigare, men en del knorrar också över att det är så få långpartier. Det märktes i årets deltagarantal, 141 i öppna och 56 i lilla ger knappa 200 deltagare totalt. Jag pratade med turneringsledaren Johan Berntsén om situationen och vi kan nog förvänta oss förändringar till nästa år.

  Första ronden bjöd på stormästarmöten för två LASSare, själv fick jag möta Johnny Hector och Mårten fick Stellan Brynell. Mårten blev bryskt avföst från brädet, själv försvagade jag mig långsamt och Hector visade mig hur man spelar bra pjässpel (välj rond 1 nedan).

  I rond två fick Björn Wersten visa form genom att slå en 1900-spelare och kvällen avslutades med småsnack i en hotellobby. Mitt hotellrum var för övrigt stort, men spartanskt. Påminde väldigt mycket om ett slitet Malta-hotell fast utan värmen. Det var riktigt kallt på rummet. Utsikten var över en liten innergård, men den (fina) utsikten blockerades även av ventilationsrör. Jag drog ner rullgardinen, det var mindre deprimerande så. Mårten hade bättre utsikt från sitt rum:

  Lördagens ronder rullade på, jag spelade ganska bra men Daniel Jogstad (2236 i lång-ELO) gled ur händerna på mig. Två ronder efter fick jag dock chansen att vinna i ett kungsangrepp som svart mot Erik Tegler (2125 lång-ELO). Min utdelning i snabb-ELO mot dessa två blev dock negativ då de båda hade 200-300 poäng längre snabb-ELO än lång-ELO. Jag följde sedan upp med att slå Jacob Jönsson 2062 efter följande misstag:

  Vit drar och vinner

  Snabbschacket gick trögt för Mårten men han vann lördagens sista långparti och inför söndagen var han tillbaka där han borde vara i schweizerhissen. Björn spelade bra i snabbschacket och kammade hem 20 elo-poäng där och följde upp med en remi mot en 1950-spelare. Han fortsätter stabilt sin klättring i listorna.

  Kvällen avslutades med dryck och småsnack, men det blev en tidig kväll. Två långpartier väntade. Själv fick jag ladda lite för att möta Schack 08’as Niclas Ottenklev (2196). Han gillade att spela 1. e4 c5 2. b3 kunde jag se när jag tittade på hans nätpartier. Jag vände lite på dragordningen och fick en hyperaccelererad drake som jag brukar trivas bra i. Han tryckte dock på bra och jag fick börja leta lite ruffligare sätt att komma ur hans grepp.

  Här tänkte jag ett bra tag, men jag kunde inte få d5 att fungera riktigt. fxe5 fxe5 och Lg4 kändes lite obehagligt. Jag klurade lite och tyckte väl att Sd7 borde ge mig motspel för bonden. Datorn är inte lika positiv, men Niclas spelade Lxg4 varpå inte heller jag spelar det datorn vill. Jag borde slagit på f4 och sen spela Sc5, jag spelade Sc5 direkt. Då bör vit slå springaren med Lxc4, men vi är ju simpla människor så Niclas drog Dc4. Enligt datorn så väljer jag inte bästa draget nu heller, utan ett 2.5 bönder sämre med Tb8. Sen följer f5 Sxe4 Sxe4 d5 Db3.

  +3 för vit enligt maskinen. Men… Så var det det där med att vi är människor. Jag spelar d4 och nu är det +6 för vit. Det här ska väl vara slut? Nej, nej. Niclas gör (helt mänskligt naturliga) Lg5, det var det jag trodde han skulle göra också. Maskinen tycker nu att det är helt jämnt. Ett antal avbyten senare så uppkommer följande ställning:

  Det är så långt jag kan återge partiet korrekt, mitt stora problem nu är att jag bara spelar på 10 sekunders inkrementet och Niclas har 20 minuter kvar. I ett läge lämnar jag tornet ogarderat på d-linjen och vit kan slå Txe3. Utan den missen har jag koll på ställningen, men men… Man måste ha tid också. Svängigt parti som kunnat sluta bättre för min del.

  Både Mårten och Björn förlorade också på lördagsmorgonen och det blev dags för lunch. Vi fick lite till olika håll och det blåste upp till full storm och regn i Malmö. Blomkrukor och juldekorationer flög åt alla håll på gatorna och människor sprang i panik inomhus. Det var skönt då att redan sitta inne på en italiensk krog och ta en öl till maten. Till sällskap fick jag Lennart Friberg, Skara som precis slagit Mårten. När vi väl var klara hade det lugnat ner sig temporärt och vi spatserade tillbaka till spellokalen. Där fick jag SMS om att mitt tåg var inställt pga vädret. Inga tåg kom från Köpenhamn då bron var avstängd. Snabbt fram med mobilen och boka om. Valde 20.30 tåget, såg verkligen inte fram emot att komma hem 23.30. Suck!

  Sista ronden mötte jag en Skänninge-spelare och inför att ronden ska börja nämner jag att ett tåg var inställt. Han börjar då försöka boka om med mobilen och ber om tillstånd att få göra det även om ronden börjar. Inga problem svarade jag, drog e4 och tryckte över klockan. Han skrev koder och tryckte runt på telefonen. Han gick från brädet och pratade med domaren som godkände hans plirande med mobilen. Efter ett tag kom han tillbaka, meddelade att han inte lyckats boka om biljetten, men verkligen ville säkra biljett hem. Han ville gå till stationen och sträckte fram näven och sa att han lämnade w.o. Jag stod bara och gapade.

  Vid sekretariatet var det lite oklart om det verkligen skulle räknas som w.o. Han var ju ändå på plats. Tapio Tikkanen kontaktades som gav klara besked: W.O. Man måste göra ett drag för att det ska räknas som ett spelat parti. Jag bokade om min biljett igen och kom nu med 16.04 tåget istället och följer resultaten som ramlar in…

  Mårten hade även han en lite konstig sista rond. Hans motståndare drog a tempo hela partiet och förlorade fort. Han sa efter partiet att han ville hem(?).

  Jag följde ett par av Mate Nagys partier, såg ganska bra ut, men han spelar fortfarande lite för fort. I sista ronden var tydligen hans motståndare sjuk och han fick w.o. Men en vinst och två stabila remier mot högre rankade spelare bådar gott för framtiden!

  Det är fortfarande några partier kvar, men det ser ut som att jag vinner rankingpris på hela spektaklet och som knorr på det hela meddelar just Björn Werstén att han pratat med SJ och 19.10-tåget kommer att gå som beräknat till slut ändå.

  Tiger Hillarp Persson vann i stor stil på 7½/8 poäng. En poängs marginal till tvåan. Samtliga resultat

  Max vann ett stort och jämnt KM

  Årets KM var inte bara det största på länge (41 anmälda, varav 39 fullföljde!), utan också mycket jämnt.

  Inför sista ronden var det bara B-gruppen som redan hade en segrare. Där hade Muamer Alic skaffat sig en ointaglig ledning redan efter sju ronder, och Tomas Lager var också redan klar tvåa, trots att han fick frirond i sista ronden (Adam Ståhlberg utgick efter fyra ronder och fick alla sina resultat strukna). Å andra sidan var det desto hårdare kamp om tredjeplatsen. Till slut fick blev det särskiljning mellan fyra spelare på 4 poäng, där Pelle Carlbom kom bäst på inbördes möten.

  1. Muamer Alic, 7/8
  2. Thomas Lager, 5½
  3. Pelle Carlbom, 4
  Muamer Alic vann överlägset B-KM efter segern mot Peter Åström i sista ronden. Närmast väggen Klas Skytt mot Björn Modéer.

  I A-KM ledde Max Wahlund på 6 poäng efter åtta ronder, följd av Love Janse på 5½ och Simon Olsson och Erik Arvidsson på 5. Love slog Erik i ett finalparti och gick därmed om Max. Nu var frågan om Max skulle kunna slå Gabriel Nguyen, och det gjorde han! När sedan Simon något överraskande förlorade mot den nästan 300 ELO-poäng lägre rankade Fredrik Qwarfort så var Max vår nye klubbmästare, medan det blev särskiljning mellan tre personer om tredjeplatsen.

  1. Max Wahlund, 7/9
  2. Love Janse, 6½
  3. Simon Olsson, 5
  Max Wahlund vann som svart mot Gabriel och tog hem KM-titeln, medan Love Janse slog Erik Arvidsson och kom tvåa.

  C-gruppen var kanske den jämnaste av alla. När vi under första ronden försökte tippa slutsegraren kom vi fram till att alla deltagarna hade en sporstlig chans att vinna! Efter många spännande partier så blev det till slut två spelare på 6½ poäng och två på 5½. Särskiljningen ledde till följande resultat:

  1. Alex Sahlström, 6½/9
  2. Henrik Karlsson, 6½
  3. Björn Ingemansson, 5½
  Alex Sahlstöm (närmast kameran) vann C-KM, medan Mattias Nörager kom sexa.

  Särskiljning blev något av ett tema i årets KM, och det gällde också i D-KM, där tre spelare hade 6 poäng inför sista ronden. Även här var det spännande in i det sista. Håkan Lundh fick en w.o.-vinst på grund av sjukdom, och Jona Kastö fick snabbt ett förkrossande övertag mot Archie Tonkin, men Samuel Enbloms angrepp mot Lars-Göran Lantz, som först såg väldigt starkt ut, slog inte riktigt igenom, och Samuel hamnade bonde under i ett springarslutspel. Nu såg Lars-Göran ut att gå mot vinst, men han gick åt fel håll med springaren och förlorade i stället. Så ledartrion slutade på 7 poäng, och återigen var det de inbördes mötena som fällde avgörandet.

  1. Samuel Enblom, 7/9
  2. Håkan Lundh, 7
  3. Jona Kastö, 7
  Samuel Enblom (till höger) vann D-KM på 7 poäng, medan Jona Kastö (till vänster) kom trea på samma poäng.

  En glädjande sak med KM, förutom att det hade det största deltagarantalet sedan 2006 (då det sattes rekord med 50 spelare!), var att det fanns nya spelare i alla fyra grupperna. Det enda som hade kunnat vara lite bättre hade varit om fler juniorer hade deltagit: nu var det bara två juniorer med, Garbiel Nguyen och Alex Sahlström, och de är ju rutinerade turneringsspelare även i öppen klass. Vi får hoppas att juniorerna kommer med i LM stället!

  Fullständiga resultat

  Spellokalen var fullsatt under sista ronden.

  Välkomna till julavslutning fredag 20/12!

  Fredagen den 20/12 klockan 19.00 är det dags för vår traditionella julavslutning med middag och andra aktiviteter. Vi inleder som vanligt med en liten tipspromenad. Under middagen sker prisutdelningen för årets KM, och vi avslutar med parblixt (två spelare turas om att göra drag).

  Pris: 70:- där mat och kaffe ingår. Medtag valfri måltidsdryck. Respektive är också välkomna!

  Anmäl er på Facebook eller till Mårten Garner senast den 18/12 så vi kan planera matinköp.

  Välkomna!

  Rizo ny klubbmästare i blixt

  Årets öppna klubbmästerskap i blixt spelades fredagen den 6/12 och lockade hela 20 deltagare. Spelformen var sju ronder schweizer med betänketiden 3 minuter + 2 sekunder per drag.

  Regerande mästaren Max Wahlund var den här gången upptagen med att spela blixt-EM i Tallinn (vilket väl får anses vara giltigt förfall) men vi fick ändå ett starkt startfält. Norrköpingsspelaren Anders Dahlstedt besökte klubben för första gången på länge, kvällen till ära klädd i frack (nej, inte på grund av turneringen – han skulle spela pukor i Händels ”Messias” i Linköping och var tvungen att gå efter fjärde ronden för att hinna i tid).

  Det två högst rankade spelarna, Rizo Pepic och Love Janse, avlöste varandra på förstaplatsen, följda av Simon Olsson och Adam Ståhlberg som dock tappade lite på slutet. Till sist tog Rizo hem titeln på samma poäng och en halv kvalitetspoäng mer än Love. Tredjepriset togs hem av Simon Olsson och ratingpriset gick till Simon Ivarsson.

  1. Rizo Pepic, 6 p, 26 kp
  2. Love Janse, 6 p, 25½ kp
  3. Simon Olsson, 4½ p

  Fullständiga resultat

  Rizo förlorade med svart mot Simon Olsson (närmast kameran) i rond 3 men vann ändå turneringen. I bakgrunden applåderar Per Ahlström Daniel Namvars snygga matsättning.

  Tredubbel hemmamatch i Allsvenskan

  Söndagen den 1/12 spelades den tredje ronden i Allsvenskan. I sin outgrundliga visdom hade förbundet gett alla våra tre lag hemmamatcher, vilket ställde till lite problem: efter ommöbleringen i spellokalen skulle vi få svårt att få plats med 24 bord. Att hyra en extra lokal (vilket vi gjort någon gång tidigare) skulle vara både dyrt och jobbigt. Ett förslag att spela någon av matcherna på lördagen i stället fick inget bifall.

  Som tur var gick tredjelagets motståndare, alliansen mellan SS Allians och SS Motala, med på att spela matchen i Skänninge i stället, så vi inledde dagen med en halvtimmes bilresa över slätten. På pappret såg matchen lite tuff ut: motståndarna hade 100-150 poängs högre ranking på de fyra första borden, och på sistabordet hade vi ett oprövat kort i form av kadetten Karl Johansen, som gjorde sin första allsvenska match.

  Men det gick klart över förväntan! Karl spelade ut sin motståndare fullständigt och vann, och på de fyra första borden tog vi två vinster och två remier trots ratingskillnaden. Slutresultatet blev en klar seger med 5½-2½.

  Lars Jönsson slog Tom Nordgren på förstabordet.

  Under tiden i Linköping spelade våra andra lag mot något högre rankade motståndare från Stockholm. Andralaget råkade illa ut mot SK Rockadens fjärdelag: efter mindre än tre timmars spel stod det redan 1-4, och sedan vann bortalaget ett parti till. Thomas Lager kämpade för revansch i ett långt slutspel där han till slut hade springare och två bönder mot ett ensamt torn, men han kom inte undan motståndarens tornschackar och matchen slutade 2-6 utan vinster för LASS.

  Förstalagets match, mot Kungstornet II, blev jämnare, men tyvärr drog stockholmarna det längsta strået även här. Matchen avgjordes kanske i följande ställning:

  Niklas Hedlund (Kungstornet II) – Börje Pettersson (LASS)

  Vit har just gått på bonderov med 25. Ta4? och nu kunde svart ha avgjort med det inte helt lättfunna draget 25. – Txf2!! Tyvärr spelade Börje ett annat drag och förlorade så småningom, och matchen slutade 3-5.

  Till sist ytterligare en ställning från förstalagets match:

  Jörgen Fransson (LASS) – Anders Jansson Owen (Kungstornet II)

  Svart har haft det jobbigt med två bönder under, men har just tagit tillbaks en av dem med Txe3. Det straffade sig gruvligt! Jörgen avgjorde med Kf4! Om tornet går undan så följer g4+ och Th6 matt.

  Missa inte öppna blixt-KM på fredag 6/12!

  Nu på fredag den 6/12 klockan 19.00 spelar vi öppna KM i blixt. Det blir sju ronder med betänketiden 3 minuter + 2 sekunder per drag. Turneringen är ratinggrundande för blixt-ELO.

  Alla medlemmar i svenska schackklubbar eller utländska spelare med FIDE-id kan spela. Bästa LASS-medlem får titeln klubbmästare i blixt.

  Se inbjudan för alla detaljer.

  Anmäl dig gärna på den här länken. Det är inte obligatoriskt att föranmäla sig (alla som kommer till spellokalen före rondstart lottas in) men det är bra om vi kan se vem som kommer! Listan på hittills anmälda finns här.

  LASS-seger i juniorallsvenskan div III

  Under helgen har juniorallsvenskan spelats i Mönlycke kulturhus. Till skillnad från den vanliga allsvenskan så spelas hela juniorallsvenskan i ett sammandrag, med fyra spelare per lag och med kortare betänketid: 90+30 i division I och II, och 45+10 (vilket räknas som snabbschack) i division III.

  Tidigare har tävlingen spelats i två divisioner, men på grund av det stora antalet lag så har man i år infört en tredje division. I fjol kom LASS lag inte över kvalgränsen för division II och fick därför spela i division III i år, tillsammans med 14 andra lag.

  LASS lag bestod av Gabriel Nguyen, Alex Sahlström, Karl Johansen och Oskar Sandvall, med Sam Grundel som coach och lagledare, och var ratingmässigt en av favoriterna till segern. Och det levde man upp till genom att vinna alla matcherna stort, utom den mot Wasa SK II i rond 2 där Alex tyvärr förlorade på tid i bra ställning.

  I sista ronden blev det en direkt finalmatch mot ledarlaget Uppsala SSS II. LASS vann med 3-1 och gick därmed upp jämsides i både match- och partipoäng. Tack vare segern i det inbördes mötet knep LASS förstaplatsen och går upp till division II nästa år.

  Gabriel vann alla sina partier och blev därmed bäste poängplockare med en ELO-prestation på 2226. Även Alex och Oskar hamnade högt upp på den listan med 5 respektive 4 vinster.

  Resultaten finns här.

  Foto: Lars OA Hedlund

  Malta Open 2019

  Några av oss var nybörjare, några hade åkt ett par gånger. En var åldrande veteran. I antalet Malta Open resor.

  Ingvar är veteranen. Han har spelat alla år Malta Open existerat, nio gånger. Med flera starka resultat dessutom. Själv tillhör jag mittengänget tillsammans med Fredrik, tredje gången. Peter Åström gjorde sin första resa. Börje har varit här förr har jag för mig. Jag hade med mig Sussi som tog chansen att få lite värme. Det blev lite far och son övning också, Fredrik hade pappa Bengt (Växjö SS) med sig och Börje hade Alexander (Stockholms SS med ex-LASSare) med sig.

  Som vanligt var det bil till Skavsta, lite mat och sen lite flaxande i en konservburk. Väl framme tog vi taxi till Buggibia. Taxiresan brukar vara spännande, vänstertrafik och bilförare som kör som biltjuvar. Årets chaufför slog alla rekord. Det var mer racingförare. Andra bilar blev undanträngda i rondeller och det gick rekordfolk. Med andan i halsen var vi först framme av alla svenska schackspelare vid Topaz hotell. Ingvar, Börje och Alex valde hotell Dolmen detta år. Lite högre klass men en kvarts promenad till spellokalen.

  De rutinerade hade betalt de extra 40 kr per natt för pool-utsikt på Topaz, dvs Åström hamnade i grannhuset som har innergård med metallgaller med lätt fångkänsla. Jag och Sussi fick jackpott med stort dubbelrum och dubbelbalkong.

  Dagen efter inleddes med frukost utomhus i gassande sol och 17-18 grader. Det är halva resan.

  Jag och Sussi tog sen en långpromenad med Åström som lite guidning. Ronderna börjar inte förrän 17.30, så det blev lite mat också. Sen började allvaret. Jag och Åström hamnde precis på undre halvan av fältet, vilket betyder toppmöten i rond ett. Jag fick en brittisk IM på bord 4 och Åström en äldre ungersk GM på bord 8. Vi båda gjorde starka insatser, själv stod jag aldrig dåligt i partiet, förrän… Ja, det obligatoriska misstaget i drag 45, där jag trodde han var tvungen att retirera med damen för att stoppa mig från att matta. Det sket han högaktligen i, för det var ju inte ett matthot. Ridå. Hade jag bara flyttat runt pjäserna utan ambitioner hade det varit remi. Åström, god försvarare som han är, stod ganska stabilt större delen av partiet, det svängde lite ibland, men det var helt jämnt mot slutet. Tills han också visade sin svaghet och fick kapitulera. I övrigt lite blandade resultat i första ronden. Efteråt blev det öl och de vanliga kvällsdiskussionerna. Vi noterade bl.a att den högra toaletten fortfarande saknade lås och knappt gick att spola. ”Så har det varit alla år” fällde Ingvar in.

  Måndag morgon och dags för frukost. Men denna gång med lite gnissel. En servitris hade fått för sig att man inte fick sitta ute. Jag hade redan börjat duka upp ute, Åström blev dock portad. ”Inte äta ute” blev det bryska svaret och Peter fann inget val än att gå in och äta och berätta för mig och missödet. Jag kom sedan med tallrikar i full fart, hade definitivt inte för avsikt att sitta inomhus. En kvinna med stort leende, sa att jag inte fick äta ute. ”Men jag har alltid ätit frukost ute här tidigare år” blixtrade jag tillbaka med ett ännu större leende. ”Vi har så lite sol i Sverige”. Artighet fungerade, vi fick sitta ute. Alla andra som försökte sitta ute blev infösta, med motiveringen att ”vi hade tillstånd”. Kändes privilegierat, men framtiden för utefrukosten kändes en smula osäker för den kommande veckan.

  Efter frukosten tog jag på mig löparskorna, något som Åström missat att ta med sig. ”Det är väl ingen annan som springer…”. På den här resan sprang jag, Ingvar och Alex en hel del. En skön avkoppling mellan ronderna i det sköna Malta-vädret.

  Alla år jag varit här har även Horndalsgänget varit här, med bl.a Dick och Magnus. Istället för att spela rond 2 så valde dom att se Malta – Norge i EM kvalet.

  Foto: Dick Olsson

  Tisdagen kom med dubbelrond. Utefrukost var inte att tänka på, det vräkte ner regn. De som bodde på andra hotell fick en blöt promenad till spellokalen. Regnet började på vägen till spellokalen för flera som kom helt genomsura och fick sitta blöta och kalla och spela förmiddagsronden. Under ronden började det sedan åska. När jag spelat färdigt kom det t.o.m. hagel som lade sig i solstolarna.

  Det vita är HAGEL!

  Vi lyckades precis ta oss ut för en lunch mellan ronderna och hällregnandet.

  När tisdagens dubbelrond passerat kunde några tendenser anas.

  Jag låg själv bäst till av LASSarna efter att ha avverkat två lågrankade och vunnit mot en för passiv tysk gentleman med lite högre ranking på 3/4 poäng. Ingvar och Alex kom efter på 2½. Fredrik och Börje hade nu spottat upp sig till 2 poäng efter en trög inledning. Åström och Bengt hade 1½.

  I rond fem mötte jag Janse. Alltså Jan Joop Janse på 2200. En holländare som tillsammans med mig rörde till allt något helt oerhört.

  Jag har svart och Jan har precis spelat Sg4 för att försöka åstadkomma svagheter för min kungsställning. Efter att ha funderat ett slag hittade jag en plan:  d4 exd4 Sxg4 Dxg4 Lf6! Te1 Kf8 Sc3.

  Här har jag +1 fördel. Men hur fortsätter man? Här kan läsaren fundera på planer ett slag.

  För att ta mig hit hade jag använt en del tid, det var ingen panik, men jag insåg att jag nog kommer att behöva en del tid för att reda ut resten av partiet. Jag fortsatte Lxd4 (rätt) Kh1 och sedan drog jag Sb4 på ren instinkt. Den instinkten sög insåg jag snabbt vid brädet. Jan drog Sb5 och jag börjar (enligt datorn) se spöken. Det är faktiskt fortfarande helt lika enligt maskinerna.

  Mitt resonemang går dock kring: matthot på första raden, Sxd4 hotar och följt av det finns ju La3 som ser ut som en sjukt jobbig bindning. Jag drog till slut Da5 vilket var katastrof. Sxd4 cxd4 Te5 Da6 Lxd4 följde och sen försökt jag överleva ett slag utan större succé.

  Torsdagen kom med dubbelrond. Sussi passade på att ta en en båttur till de två öarna norr om huvudön; Gozo och Comino. €30 för båttur, guidning och fri dryck (vin av kanske inte den högsta kvalitén). Den här bilden kanske sammanfattar att hon hade en ganska trevlig tur:

  Jag avslutade turneringen bra, men på ett sätt lite avslaget. Fyra remier mot högre rankade tyskar. Fredrik och Börje skaffade efter darrigt spel i första ronderna sig en anständig poängsumma, men det hela kostade en del rankingpoäng. Peter Åström pinnade på rätt bra i sin come-back till schacket och ju längre turneringen gick desto säkrare gick han fram i partierna.

  Ingvar hade det slitigt och i sista ronden fick han avsluta mot en duktig 13 årig tjej från Singapore på 1400 i elo. Helt galet!

  Ingvar spelade draken och hon dansade glatt med utan problem som om hon aldrig gjort något annat. Det hela fick avslutas med en remi. Kom ihåg namnet Mak,Charlene Xiu Ning. Det här var första gången hon var i europa, men det lär inte vara den sista.

  PlatsStartTitleNamnEloPoängBuchh.
  11GMChatalbashev,Boris2530856
  26GMNaumkin,Igor24007,553
  34IMHanley,Craig2441754,5
  72112 Halvarsson,Peter1871543
  8551 Pettersson,Alexander2064539,5
  9187 Pettersson,Boerje1935538,5
  9649 Carlsson,Ingvar20684,545,5
  125102 Qvarfort,Fredrik18964,535
  143144 Qwarfort,Bengt1768440
  144120 Astrom,Peter1839439,5

  Totalt 225 deltagare.

  Spellokalen är ok, varken mer eller mindre. Notera Lutz som sitter nere till höger i bild med ansiktet mot mig. Han har cerebral pares och flyttar pjäser genom att på ett litet schackbräde flytta en rund bricka med ett S på och en rund bricka utan märkning. Brickan med S sätter han på startrutan för det drag och vill göra och den andra brickan sätter han dit den ska gå. Sen får motståndaren flytta pjäserna på det riktiga brädet. Lutz är cykelgalning och cyklar själv runt en massa. Det går inte fort i hans stora trehjuling, men vad gör väl det. Han har en vilja av stål, det är helt klart. Han samlade ihop fyra poäng i årets tävling och han har varit med alla år jag spelat. En styrka i schacket, alla kan vara med!

  Till slut var det dags att åka hemåt, passande nog började hotellet inredas i julbeklädnad sista dagen:

  Love vann ELO-blixten

  Den ELO-rankade blixtturneringen som spelades fredagen 22/11 lockade 16 deltagare, med Love Janse och Max Wahlund som ratingfavoriter.

  Max och Love tog ledningen från start och började bygga staket, men när de möttes i fjärde ronden vann Love och drog ifrån. Han släppte bara en halvpoäng mot trean Mattias Nörager i sista ronden vilket räckte till ensam seger. Max vann återstoden av sina partier och kom därmed tvåa.

  1. Love Janse 6½/7
  2. Max Wahlund 6/7
  3. Mattias Nörager 4½/7

  Tre spelare hade inte blixt-ELO-tal tidigare men kommer tack vare den här turneringen att få det på decemberlistan: Muamer Alic, Per Ahlström och Mate Nagy.

  Fullständiga resultat.

  ELO-blixt på fredag 22/11

  Nu på fredag den 22/11 klockan 19 spelar vi en ELO-rankad blixtturnering på klubben. Passa på att stiga i blixt-rating, eller skaffa dig ett blixt-ELO-tal om du inte redan har ett!

  Alla detaljer finns i inbjudan.

  Man kan anmäla sig till turneringen här. Det är inte obligatoriskt med föranmälan men vi vill gärna se vem som kommer. Hittills anmälda spelare.

  Välkomna!

  Max guidade i kungsgambitens värld

  Den 16/11 var det återigen schacklördag på klubben! Den här gången var det Max Wahlund som stod för programmet. Som vanligt bjöds det på föredrag varvat med praktiskt spel, och den här gången var temat kungsgambit, en öppning som har gett upphov till mängder av glanspartier genom århundradena och fortfarande har ett formidabelt rykte som skarp och svårspelad.

  Kvällen inleddes med filmvisning, närmare bestämt James Bond: i en scen i From Russia with Love visas slutet av ett schackparti som är nästan identiskt med partiet Spasskij-Bronstein från 1960. Max fortsatte med att visa hela det riktiga partiet, som inleddes med en kungsgambit. Det blev fler kungsgambitpartier av mer eller mindre kända mästare, däribland Håkan Winfridssons vinstparti mot Jonny Hector och ett glansparti av LASS-medlemmen Per Ahlström (som själv var med bland deltagarna).

  Max visar partiet Spasskij-Bronstein från 1960. I ställningen på brädet spelade vit 15. Sd6!!

  Efter varje parti visade Max huvudidéerna i öppningsvarianten, och sedan fick publiken pröva på samma variant i ett blixtparti. Efter en underhållande och informativ eftermiddag fortsatte huvuddelen av deltagarna till restaurang De Klomp för att avsluta lördagen med middag.

  Totalt deltog 12 personer som fick en intressant översikt över ett spännande spelöppningskomplex.

  Ofelia Thörnqvist tränar på att försvara sig mot kungsgambit mot Per Ahlström.

  Bland de varianter som spelades av deltagarna fanns Allgaiergambit, Steinitzgambit, Långa piskan, Bologans rekommendation mot Kieseritzkygambit samt dubbel Muziogambit.

  Utgångsställning för den dubbla Muziogambiten – vit vid draget ligger två pjäser under.

  Inofficiell kungsgambitmästare blev Adam Ståhlberg som vann det avgörande partiet på tid mot Daniel Wettervik med en sekund till godo på klockan.

  Blandad kompott i Allsvenskans rond 2

  I helgens allsvenska spel var det andralaget som briljerade. Solnas andralag slogs tillbaka med hela 6,5-1,5. Det var andra raka segern för LASS 2 som nu toppar division 2:4.

  Tredjelaget åkte till Värnamo som dock mönstrade ett väldigt starkt lag, så där blev det förlust.

  Jämnast var det i förstalagets match i Stockholm mot Kristallen 2, högst upp i Katarina skola på söder. LASS var högre rankade över hela linjen och vi hade räknat med matchvinst, men i schack kan som bekant allt hända.

  Först att stanna klockan var Martin Klashed och hans motståndare på tredjebordet. Martin stod lite obekvämt och tiden började rinna ut, så en remi kändes som ett rimligt resultat.

  Ungefär samtidigt slutade mitt (Max) parti, men inte som jag önskat. Jag har knycklat ihop motståndaren ganska ordentligt och frågan är bara hur stöten ska sättas in:

  Svart vid draget.

  Det finns många bra drag. Bäst är kanske 30. -h5, eller 30. -Kg7. Man vill ju öppna h-linjen, men jag valde inte den bästa metoden: 30. -Th8???

  För första gången i partiet fick min motståndare chansen, och han tog den: 31. Dxe4+! Txe4 32. Txf6+ Kg7 33. Tf7+ Kg8 34. Tf8+ remi.

  1-1, och det såg väldigt oklart ut på övriga bräden. Detta kunde gå hur som helst.

  Tidskontrollen närmade sig, och nu kom katastroferna slag i slag. På bord 2 hade Rizo missuppfattat tidskontrollen och i en något bättre ställning efter 38 drag löpte tiden ut. Inget att göra, 2-1 till Kristallen! Snart därefter fick vårt tysk-schweiziska stjärnskott Sarah sträcka vapen sedan motståndaren fått till ordentlig press i ett italienskt parti. 3-1.

  Ingvar hade rullat ut en siciliansk drake och med rockad åt olika håll stod båda kungarna rejält i skottlinjen. Vit tripplerade på den öppna h-linjen och bara genom att kasta allt tillgängligt material i gapet på kristallaren kunde LASS lagkapten med nöd och näppe få till evig schack. 3,5-1,5 nu till våra motståndare. Inte mycket marginaler kvar.

  Men på de sista brädena såg det bättre ut. Jörgen hade spelat ett riktigt spännande parti mot Felix Ytterberg och till slut hamnat i ett slutspel med dam och c-bonde mot dam. Det är teoretiskt vunnet, men praktiskt inte så enkelt mot bästa försvar. (Jag höll remi på den försvarande sidan i mitt första allsvenska parti 2016). Men Jörgen lotsade bonden hela vägen ner med säker hand.

  Tom hade också en merbonde på bord 8 i ett obalanserat springarslutspel. När han gafflade kung och pålle gav motståndaren snabbt upp.

  3,5-3,5 alltså, skulle vi rentav kunna vinna? Mats var kvar på förstabordet. Öppningen i partiet var milt uttryckt besynnerlig, det såg ut som om Mats spelade Fischer Random. Mittspelet var inte mindre mystiskt – ett tag ledde Mats med tre (!) pjäser. En farlig svart fribonde gjorde dock att materialet måste offras tillbaka. Om jag såg rätt var ställningen denna:

  Vit vid draget.

  Vit har alltså hela tre pjäser mer! Ändå säger Stockfish att ställningen är lika. Svart hotar bland annat Txg4+ och remischackar på g2/h2. Mats spelade Sxe3 med sekunder kvar på klockan och till slut hamnade partiet i ännu ett damslutspel där det trots allt var omöjligt att undvika remischackar.

  4-4 till slut alltså. Lite av en missräkning sett till ratingen men rättvist när allt kommer omkring.

  Nästa rond har alla tre LASS-lag hemmamatch. Då hoppas vi på många poäng!

  GP-debut för Mate och Fridolf

  Under allhelgonahelgen spelades GP-tävlingen Hasselbacken Chess Open med fyra deltager från LASS (se Max Wahlunds artikel). Som vanligt i Svenskt Grand Prix så spelades samtidigt en turnering för spelare under 1600 ELO, Lilla Hasselbacken Chess Open. Där deltog LASS-juniorerna Mate Nagy (född 2009) och Fridolf Walter (född 2006), som båda två därmed gjorde debut i GP-sammanhang.

  Totalt deltog 86 spelare, vilket är ovanligt mycket för en ”liten” GP-turnering. Fridolf kom på 28:e plats med 4.5 poäng av 8 möjliga, medan Mate slutade 63:a på 3 poäng. Vann gjorde islänningen Kristjan Dagur Jónson på 7.5 poäng.

  Fullständiga resultat finns här.

  Framgångsrik Stockholmsresa

  LASS laguppställning i Hasselbackens GP var den samma som i fjol: Mårten, Ofelia, Qwarre och undertecknad (Max). Även den totala poängsumman blev densamma, det var bara den inbördes fördelningen som blev något annorlunda. Precis som i fjol tog Ofelia och Qwarre 3,5 poäng vilket nog framför allt numera fru Thörnqvist är nöjd med. Mårten backade från 4 till 3,5 poäng medan jag själv gick fram från 5 till 5,5. Mårten brukar alltid hålla sig framme i Stockholm och fälla högrankat villebråd – i fjol var det Jimmy Mårdell och i år själve SSF-ordföranden, Ted Gemzell. Ofelia för sin del kryssade lugnt med många stabila remier, även det precis som i fjol.

  Mobilförbudet var i år skärpt och inga mobiler fick vara påslagna i spellokalen. Hur följande foto kommit till stånd är det därför ingen som vet:

  I fjol var kaffet nästan gratis och i år kostade det 30 kronor koppen. Å andra sidan gick nästan alla plus i ranking (utom Qwarre) så resan får nog sägas vara framgångsrik ändå!

  Fullständiga resultat finns här.

  Micke vann oktoberblixten

  Fredagen den 25/10 spelades en blixtturnering med sju deltagare och betänketiden 3 min + 2 s / drag. Mikael Broberg vann på 4 poäng medan Magnus Olsson kom tvåa på 3½ och Adam Ståhlberg trea på 3½ p men sämre särskiljning.

  Fullständiga resultat

  ELO-blixt 22/11 och öppna blixt-KM 6/12

  Under höstsäsongen kommer vi att spela två ELO-rankade blixtturneringar, där den ena dessutom är öppet KM i blixt.

  ELO-blixten spelas fredagen den 22/11 och öppna blixt-KM fredagen den 6/12. Båda turneringarna spelas på klubblokalen med start klockan 19.00.

  Spelform i båda turneringarna: 7 ronder nordisk schweizer med betänketiden 3 minuter och 2 sekunders tillägg per drag.

  Turneringarna är öppna för alla medlemmar i svenska schackklubbar och spelare med utländsk FIDE-registrering. Klubbmästartiteln går till bästa LASS-medlem.

  Inbjudan finns här:
  ELO-blixt 22/11
  Öppna blixt-KM 6/12

  Välkomna!

  LASS-framgångar i Allsvenskans rond 1

  Söndagen den 20 oktober inleddes allsvenska säsongen för LASS’ tre lag.

  I division III grupp 4 spelade tredjelaget (där jag själv spelade med) borta mot Skärblacka SK, i deras ljusa och trevliga lokal högst upp i Skärblacka Folkets Hus. Motståndarlaget kom förra säsongen sist i sin grupp och vi hoppades på goda vinstchanser, men de visade sig ha fått förstärkning och var nu klart högre rankade än LASS III. Det såg länge ganska mörkt ut, men vi kom igen på slutet och matchen slutade 4-4.

  Från matchen Skärblacka – LASS III.

  Under tiden i Linköping krossade förstalaget, som spelar i divison I:2, Schack 08s andralag med siffrorna 6½-1½. Vårt förstalag var det starkaste på länge med ett medel-ELO 2169, medan Norrköpingslaget visserligen hade hade starka spelare på toppborden men en betydligt svagare ”svans” och två orankade spelare på sistaborden.

  Andralaget hade också hemmamatch i div II:4 och mötte Kristallen SK III. Även den matchen slutade med hemmaseger med 5-3.

  I samtliga lag fanns det nya spelare som gjorde sina första matcher för LASS, och alla tre plockade poäng: Daniel Wettervik i LASS I, Sarah Hund i LASS II och Simon Malm i LASS III.

  Efter dagens matcher leder förstalaget sin grupp, medan andralaget ligger på delad andraplats och tredjelaget ligger delad trea.

  Många LASSare i skol-SM

  Under helgen har årets skol-SM spelats i Halmstad. Som vanligt samlade turneringen många deltagare (325 spelare i nio åldersklasser) och i år var hela 15 av dessa från LASS! Dessutom åkte Mårten och Stefan med som ledare, tillsammans med ett antal föräldrar.

  Fullständiga resultat finns här.

  Mårten skrev följande referat i eftermiddags medan han och några av spelarna väntade på ett tåget hem via Lund:

  Här kommer en liten rapport från Skol-SM i väntan på tåget som går först om tre timmar!

  Arrangemanget var i det stora hela bra. Spellokalen var en av de bästa jag sett i en ungdomstävling och den påminde mycket om SM-lokalen i Eskilstuna. Den enda svaga punkten var avståndet mellan spellokal och boende/mat. 5 min promenad, under vissa tider i ösregn, gjorde att vi inte använde sovsalen på samma sätt som annars.

  Spelet var som vanligt sådana här sammanhang både upp och ner men utan något riktigt bottennapp. Grupp för grupp såg det ut såhär:

  Grupp B:
  Gabriel spelade mycket stabilt och blev enda obesegrade spelaren i gruppen. Tyvärr togs någon remi för mycket för en seger men en stark tredjeplats blev det. Karl och Anton som inte spelar så mycket just nu gjorde klart godkända insatser i mitten av fältet.

  Grupp C:
  Oskar gjorde en helt ok insats och tog 50% i en grupp där han var rankad på nedre halvan.

  Grupp D:
  Fridolf blev bäste LASSare på en 15:e plats. Han hade något riktigt bra på gång när en klubbkamrat satte käppar i hjulet, då Sahil visade sig övermäktig. Sahil och Casper gjorde stabila insatser i mittfältet och Tuva hängde med bra trots sparsamt tävlande.

  Grupp F:
  Emma var med i toppstriden nästan hela turneringen men nådde inte riktigt hela vägen fram och slutade till sist 11:a. Även Noah gick bra och slutade i mitten medan Anton fick lita till en comeback under turneringens andra halva för att rädda sig undan en bottenplacering.

  Grupp G:
  Mate gick starkt genom hela turneringen och gjorde en av LASS starkare insatser med sitt 6:e pris.

  Grupp I:
  Här hade vi en stark ”toppbredd” med två spelare topp 8. Albin var bra rakt igenom och det slutade med ett 5:e pris, näst bäst av LASSarna. Elin började starkt, dippade sedan på lördagsförmiddagen för att sedan komma tillbaks till ett 8:e pris. Jyotisman klarade trots sin ringa erfarenhet nästan 50%.

  Nu är det snart bara två timmar till avgång och jag vill gratulera alla LASSare till fina insatser.

  Vi tackar spelare och ledare för sina insatser. Bra jobbat! Förhoppningsvis gick tåget i tid så att alla är på väg hem nu!

  Mate Nagy tvåa i Smålandsbarometern del 1

  Första deltävlingen i Smålandsbarometern gick av stapeln lördagen den 6 oktober. Yngste deltagare bland de 10 spelarna var LASS Mate Nagy, som kom på en stark andraplats!
  Det ger att Mate leder knattegruppen i den sammanlagda GP-serien i Småland.
  Resultat

  KM nu på menyraden

  Nu KM fått en egen rullgardinsmeny i menyraden högst upp på sidan. Det finns underval för att snabbt se inbjudan och resultaten i de olika grupperna, samt för att komma till livesändningen.

  SSF uppmärksammar våra klubbkvällar

  Det pågående klubbmästerskapet med 40 deltagare är ett tecken på att arbetet med att skapa god stämning kring klubbkvällarna ger god frukt. Sveriges schackförbund (SSF) uppmärksammade nyligen arbetet genom en stor intervju med LASS ordförande Peter Halvarsson på sin hemsida. Peter berättar bland annat:
  – Vi satsar på att det ska vara roligt, alla ska vara välkomna och det ska vara väl arrangerat. Det måste inte alltid vara genomproffsigt, men det ska vara tydligt. Hålla sig till tider, ge service.
  – En grupp vi satsat extra på är nya spelare. Vi har de senaste åren haft två rena nybörjargrupper med stor framgång. Och med stor framgång menar vi att några av dessa nybörjare numera spelar i våra klubbmästerskap. Det är jättekul. Det gör även att det är lättare att locka fler nya till klubben.

  Läs hela intervjun här.

  KM har startat

  Nu har första ronden i KM kommit igång! Fyrtio deltagare spelar i fyra bergergrupper. Det är det högsta deltagarantalet på många år – sist vi fick ihop fyra grupper var 2013, men då blev det bara nio deltagare i sista gruppen.

  Resultat och lottning finns här.

  Som vanligt livesänder vi åtta partier per rond.

  Årets KM lottat

  Nu har vi lottat årets KM. Det blev 40 deltagare fördelade på fyra 10-personsgrupper, vilket är så bra det kan bli! Spelet börjar i morgon 17/9 klockan 18.00 och vi kommer som vanligt att livesända åtta partier.

  Lottning och resultat finns här.

  Love klubbmästare i snabbschack

  De fyra sista ronderna i öppna KM i snabbschack spelades den 10/9, och det var spännande in i det sista!

  Inför sista ronden ledde regerande mästaren Simon Olsson på 5 poäng av 6 möjliga, medan Love Janse, Peter Halvarsson och Rizo Pepic flåsade honom i hälarna på 4½, följda av Muamer Alic och Fredrik Qwarfort på 4.

  I sista ronden spelade Simon remi mot Rizo, medan Love och Peter vann sina partier och gick upp jämsides med Simon. Efter särskiljning plockade Love hem segern medan Simon kom tvåa och Peter trea.

  Ofelia Thörnqvist, som skrällde i första ronden genom att slå Simon Olsson och bara förlorade ett parti (mot Love) kom femma och tog hem rankingpriset.

  Fullständiga resultat.

  Love Janse besegrade med svart Muamer Alic i sista ronden och säkrade därmed KM-titeln i snabbschack.
  Ofelia Thörnqvist skrällvann mot Simon Olsson i första ronden. Närmast väggen partiet Mattias Nörager – Max Wahlund.

  Tre ronder spelade i snabb-KM

  I kväll spelades de första tre ronderna i öppna snabb-KM, med betänketiden 20 min + 10 s / drag.

  Årets turnering lockade hela 24 deltagare, varav glädjande nog fyra nya medlemmar: Muamer Alic, som tidigare spelat i Finland, Simon Malm från Akademiska Schackklubben, Umeå, samt Weine Ångström och Lars Jönsson som båda kommer från Gusums SK. Vi hälsar dem varmt välkomna till LASS!

  De fyra avslutande ronderna spelas nästa tisdag, den 10/9. Lottning och resultat finns här.

  En av de nya medlemmarna, Simon Malm, spelade remi som svart mot Fredrik Qwarfort i rond 2. Närmast kameran: Adam Ståhlberg mot Fredrik Andersson.

  Mingolf- och biljard-KM

  Lördagen den 31/8 spelades vårt traditionella KM i minigolf och biljard.

  Vi inledde på äventyrsgolfbana vid idrottshallen med att spela 12 hål av varierande svårighetsgrad. Totalt deltog 13 personer. Överlägsen segrare i minigolfgrenen blev Mattias Burmansson.

  Efter golfen drog vi vidare till restaurang Strandgatan 2 för middag och 8-ball. 8 personer spelade en utslagsturnering som vanns av Mårten Garner.

  Det delades också ut ett tröstpris till sammanlagt sist placerade av dem som spelade i båda deltävlingarna, men vi låter den vinnaren få vara anonym. Pristagarna vann chokladaskar donerade av Ofelia. Under hela kvällen flyttades inte en enda schackpjäs!

  Mattias Burmansson vann överlägset minigolftävlingen.

  Öppen blixt (27/8 – 2019)

  Höstsäsongen är nu officiellt igång efter tisdagskvällens fria blixtturnering. Hela 18 spelare hade anslutit och där fanns både nya, gamla och nygamla namn. Vi hälsar alla varmt välkomna.

  Ordförande Peter Halvarsson visade vem som bestämmer i klubben genom att krossa allt motstånd och ta hem en suverän seger med 8/8.

  Här syns ordföranden i färd med att fullborda staketet.Hela slutställningen syns här:

  Nästa vecka börjar snabb-KM och två veckor efter det är det dags för stora KM.

  //Max Wahlund

  GP-säsongen inledd i Lund

  Första helgen i augusti (3-5/8) spelades säsongens första GP-turnering, Cellavision Chess Cup i Lund.

  Som vanligt var huvudturneringen mycket stark, med 17 GM, 4 IM, 1 WGM, 4 WIM och en bunt andra titelinnehavare bland de 199 deltagarna. LASS hade i år sju medlemmar med i detta getingbo: Simon Olsson, Max Wahlund, Mårten Garner, Fredrik Qwarfort, Peter Halvarsson, Ofelia Thörnqvist och Magnus Olsson.

  I den ”lilla” turneringen för spelare under 1600 deltog 50 spelare, varav ingen LASS-medlem.

  Turneringen vanns av GM Shirov före tredje året i rad, före GM-kollegerna Kryakvin och Külaots, alla på 7 poäng.

  För LASSarna gick det ungefär som förväntat för, utan några direkta överraskningar mer än att Ofelia slog en 2100-spelare i första ronden. Bäst gick det för Simon som kom på 38:e plats med 5 poäng av 8 möjliga. Max tog en halvpoäng mindre vilket placerade honom på 60:e plats. Därefter kom Fredrik på 3½, Mårten, Ofelia och Peter på 3 och jag själv (Magnus) på 2½.

  Fullständiga resultat finns här.

  Spelförhållandena var som vanligt helt utmärkta, med spel i konfernsavdelningen av spelarhotellet, i Lunds högsta hus på stadens högsta punkt vilket gav fin utsikt från hotellrummen. Det enda lite tråkiga var hotellets läge i en forskningspark i utkanten av staden, långt från den charmiga historiska stadskärnan. Men med åtta ronder på två och en halv dag hade vi hade ändå inte så mycket tid för sightseeing.

  I år fanns det också några trevliga kringarrangemang: simultanspel med Shirov, föredrag om Gideon Ståhlberg av Peter Holmgren (inte Motalaspelaren utan hans namne från Stockholm), och en konstutställning med tavlor med schackmotiv av WFM Maria Yugina (som deltog i turneringen). Vi köpte med oss en tavla med titeln ”Limelight Chess” hem till klubblokalen. Det fanns också ett kommentatorsrum med livekommentarer av IM Björn Ahlander.

  Max fick också sina 15 minuter i rampljuset efter att ha spelat en miniatyr mot Zoran Gajic på söndagsmorgonen.Max kom in i kommentatorsrummet innan Björn hade hunnit börja kommentera stormästarpartierna (jag satt bland publiken eftersom min motståndare lämnade w.o. på grund av sjukdom), och fick då visa upp sitt parti. I den här ställningen har vit, som har offrat pjäs för angrepp men enligt datorn inte har full kompensation, just spelat 11. g4.

  Max lade ut en lömsk fälla med 11. – h6 och motståndaren gick rakt i den med 12. Tg1. Max svarade 12. – Ld6! och vits dam är instängd mitt på brädet.

  Max beundrar konstutställningen. Foto: Lars OA Hedlund.
  Stora spellokalen strax innan rondstart.
  Ideon Gateway-skrapan med spellokal och spelarhotell.

  Säsongsstart med blixt den 27/8

  Nu börjar det dra ihop sig! Tisdagen den 27/8 inleder vi officiellt höstsäsongen med en öppen blixtturnering.

  Turneringen spelas med betänketiden 3 minuter per spelare och parti med 2 sekunders tillägg per drag. Spelform och antal ronder beror på antal deltagare. Vi tar ingen startavgift och turneringen kommer inte att ELO-registreras.

  Ingen föranmälan krävs utan alla som kommer ner till klubben senast klockan 18.30 lottas in. Alla, även icke medlemmar är välkomna!

  Säsongen fortsätter sedan med öppna KM i snabbschack under två tisdagskvällar, den 3 och 10 september. Inbjudan med mer detaljer kommer snart!

  Därefter börjar ”stora” KM. Inbjudan och länk till anmälan finns på tävlingssidan.

  SM i Eskilstuna

  Årets stora svenska schackfest har just avslutats. Under tio dagar, den 4-14 juli, samlades stora delar av schacksverige i Eskilstuna för SM med kringarrangemang.

  Årets arrangemang var utmärkta. Spellokalen i STIGA Sports Arena var en handbollshall där man hade dragit undan de lägre läktarna för att skapa en enorm golvyta där man hade lagt på en ljuddämpande nålfiltmatta. Sporthallar brukar oftast inte vara ideala för schack men den här lokalen var alldeles utmärkt! Det var gott om luft mellan spelborden och lugnt och svalt.

  Juniortävlingarna (utom J-SM) gick tyvärr i en lite mindre hall som man för att komma till var tvungen att ge sig ur och runt den stora spellokalen, vilket gjorde det lite svårt för seniorerna att följa med i knatte-, minior- och kadett-SM. Och kommentatorsrummet låg ännu längre bort, i andra änden av byggnadskomplexet. Men bortsett från det fanns inte mycket att klaga på.

  Den jättelika spellokalen sedd från läktarplats

  Som vanligt inleddes den första weekendturneringen redan på fredagskvällen. På lördagen startade elitgrupperna (SM, J-SM, Veteran-SM i två åldersgrupper, Mästarklassen Elit och Mästarklassen), som spelade nio ronder. Under lördagen spelades också schackfyranmästaren med hela 15 deltagare från LASS. Bäst av dem blev Emma Larsson som kom på en stark tredjeplats – se tidigare artikel.

  ”Fotfolket” i klass I-IV, indelade i grupper om åtta spelare, hade ett lättare schema och började inte förrän på måndagen tillsammans med Veteran Allmän, och de yngre junior-SM-grupperna, men spellokalen var ändå inte full – ett antal bord stod tomma och väntade på spelarna i weekend 2, som började spela den andra fredagen. Under torsdagskvällen spelades dessutom blixt-SM, som satte deltagarrekord med 175 deltagare.

  Den största framgången för LASS var Gabriel Nguyens seger i kadett-SM (se separat artikel). Det var tredje gången gillt för Gabriel som nästa år har en garanterad plats i ”stora” junior-SM. Årets besvikelse var att den gamle linköpingsspelaren GM Pontus Carlsson som redan efter två ronder fick dra sig ur SM-gruppen på grund av sjukdom. Nu blev Erik Blomqvist i stället svensk mästare efter en spännande turnering.

  I mästarklassen hade vi två LASS-medlemmar, nämligen Simon Olsson (som representerade Skara SS) och Max Wahlund. Max inledde starkt med tre poäng på de första fyra ronderna och vinster mot Nicolaj Zadruzny och J-O Lind, men föll tillbaks på slutet och slutade på 11:e plats av 21 deltagare med 4.5/9, medan Simon fick en halvpoäng mer och slutade sjua. Båda hänger kvar i mästarklassen till nästa år.

  I klass I hade vi två representanter, Peter Halvarsson och Sam Grundel. Peter var lägst rankad i sin grupp och visste att han hade en svår uppgift. Tyvärr räckte inte poäng till att hänga kvar utan han flyttas ner till klass II. Sam tog 3.5 poäng i sin grupp och stannar därmed kvar i klass I.

  I klass II gick Fredrik Qwarfort väldigt starkt. Han ledde sin grupp från start till mål och vann obesegrad på 5.5 poäng. Det gör att han ersätter Peter i klass I. Mårten Garner spelade också i klass II och hade vid vinst i sista ronden vunnit sin grupp, men partiet slutade remi och Mårten kom tvåa efter Peter Holmgren. Henrik Karlsson (som representerade SS Allians) spelade i samma grupp och slutade på tre poäng. Alex Sahlström spelade för första gången i klass II och tog, trots att han var klart lägst rankad i sin grupp, 50%, vilket räckte till en fjärdeplats.

  I klass III var undertecknad (Magnus Olsson) ensam LASSare. En väl snäll remi i rond 1 och en pjäsbortsättning i sista ronden gjorde att jag fick nöja mig med en femteplats. Bortsett från att Fredrik och Peter bytte klass med varandra så hängde alla klass-spelarna kvar i sina klasser.

  Fredrik vann obesegrad sin grupp och flyttas upp till klass I

  LASS hade i år inga representanter i veteranklasserna, och förutom de 15 deltagarna i schackfyranmästaren hade vi bara två deltagare i juniorklasserna. Gabriel Nguyen vann som sagt kadett-SM. Där spelade också Oskar Sandvall, som gjorde sitt första SM. Oskar kom på 21:a plats på fyra poäng.

  I den första weekendturneringen deltog Olov Giertz, som tyvärr kom sist i sin grupp. I weekend II spelade Björn Werstén och Mats Ahlstrand i grupp 3 och 4. Björn tog fyra poäng av fem möjliga och kom fyra i sin tolvmannagrupp, medan Mats slutade nia på två poäng.

  I blixt-SM tog Max, Peter, Simon, Alex och Gabriel på sig den tuffa uppgiften att spela elva ronder blixt efter eftermiddagens långparti. De fick sällskap av Rizo Pepic, Ofelia Eriksson, Mattias Nörager och Dragan Stefanovic, som hade rest upp bara för blixttävlingen.

  Gabriel inledde blixtturneringen enormt starkt och var som bäst uppe på femtebordet, men tappade tyvärr på slutet och sjönk tillbaks till 48:e plats på 6.5 poäng. Bäste LASSare blev Rizo på 28:e plats med 7 poäng. Det är jobbigt att spela blixt!

  Alla resultat från SM finns här.

  Emma trea i schackfyranmästaren

  Den första deltävlingen att spelas färdigt under SM-veckan i Eskilstuna var riksfinalen i Schackfyranmästaren. Det är en tävling för deltagare i årets schackfyra som kvalificerat sig i speciella kvaltävlingar.

  I år spelades finalen lördagen den 6/7 och totalt deltog 175 spelare, varav inte mindre än 15 stycken spelade för LASS!

  Bäst placerad blev Emma Larsson som kom trea på det imponerande resultatet 22 poäng av 24 möjliga. Det spelades 8 ronder med 3 poäng för vinst, 2 för remi och 1 för förlust, så Emma vann alla partierna utom ett – och det var mot segraren Edward Harlin, SS Luleå.

  Alla LASS-resultat:

  3. Emma Larsson, 22 poäng / 24
  11. Noah Leijon, 20
  42. Anton Garnemark, 18
  50. Felix Elebring, 18
  54. Viggo Jönsson, 18
  81. Jamil Zora, 16
  96. Wille Gunnarsson, 16
  97. Albin Hedström, 16
  113. Valter Stendahl, 15
  130. Hannes Dalbark, 14
  135. Jon Alvarsson, 14
  155. Hugo Norling, 12
  159. Isak Nordvall, 12
  165. Jazlynne-Anne Näslund, 12
  167. Alice Wernqvist, 11

  Hela resultattabellen finns här.

  Ett stort grattis till alla deltagarna!

  Emma med sitt pris från Schackfyranmästaren. Foto: Lars OA Hedlund

  Gabriel vann kadett-SM

  Det blev tredje gången gillt i kadett-SM för Gabriel Nguyen. 2016 kom han trea och i fjol tvåa men i årets SM i Eskilstuna kom han först i det 27 peroner stora startfältet på 7 poäng av 9 möjliga, en halvpoäng före Victor Muntean och Alexander Hall. Segern innebär att han får en garanterad plats i nästa års junior-SM i Helsingborg.

  Ett stort grattis till sverigemästaren Gabriel!

  Turneringstabell

  Gabriel med kadett-SM-trofén

  Max på äventyr i Norge

  Med start på midsommarafton och i en vecka framåt, den 21-27 juni, spelades Nordiska Mästerskapet i Sarpsborg, Norge. I år spelades en öppen klass och en seniorklass.

  Förra NM, 2017, råkade krocka med norska mästerskapen, så det var inte så många norrmän som deltog. I år tog norrmännen revansch på hemmaplan genom att vinna tredubbelt i öppna klassen! Nordisk mästare blev GM Frode Urkedal. I veteranklassen vann också en norrman, Jarl Ulrichsen.

  Den ende deltagaren från LASS var Max Wahlund, som tog 4½ poäng och kom på delad 29-40:e plats av 67 deltagare i öppna klassen, efter att bland annat ha remiserat mot GM Leif Ögåård.

  Fullständiga resultat finns här.

  Max har skrivit om tävlingen och sina upplevelser och reflektioner på Lars Grahns blogg, Inte bara schack (länken leder till första artikeln och sedan kan man klicka sig vidare till övriga dagars reportage).

  LASS Jubileumsbok för eboksläsare

  Mikael Karlsson har förtjänstfullt under gjort ett arbete med jubileumsboken till s.k epub-fil. Det gör att den enklare kan läsas på främst eboksläsare och mobiltelefoner. Tidigare var jubileumsboken inscannad och allt material var bilder. Nu är texterna utbrutna till just text, vilket gör att text skalas och radbryts så det passar din skärm. Du kan även få den uppläst om du skulle ha synsvårigheter. Så, det är bara att ladda ner och njuta av Hans-Åke Cedersunds kvalitetsarbete i LASS 100 års historia.

  Många priser till LASS i Växjöspelen

  En av schacksveriges äldsta traditioner är Växjöspelen, som har spelats helgen före midsommar varje år sedan 1962. Spelformen är ovanlig: tre långpartier som spelas i bergergrupper med fyra deltagare, indelade efter rating. Det gör att tävligen blir extremt jämn och att grupperna ofta inte avgörs förrän i sista ronden. Eftersom ettan och tvåan i varje grupp får pris blir det många priser att dela på!

  På lördagsförmiddagen spelas en juniorturnering i snabbschack indelad i åldersklasser. Här deltog i år två LASS-juniorer, som båda vann sina åldersklasser: Mate Nagy och Fridolf Walter (åldersklasserna hade slagits ihop till större grupper kom de tvåa efter särskiljning i sina respektive grupper).

  Efter framgången bland juniorerna fortsatte Mate Nagy i huvudturneringen, där han fick sällskap av tre till LASSare: Max Wahlund, Mårten Garner och Magnus Olsson. Tyvärr gick det inte så bra för Mate. Det var hans första turnering med långpartier och han lyckades inte plocka några poäng. Men han kan vara väldigt nöjd med juniorpriset!

  Max som var högst rankad av LASSarna spelade i grupp 3 och hade inför sista ronden vinstchans om allt gick hans väg – och det gjorde det! Max kom bättre redan i öppningen mot Sten Bernhardsson och kunde förvalta fördelen, och det andra partiet slutade remi, vilket gav Max gruppsegern efter särskiljning och hans första Växjöspelstrofé.

  I den sjätte gruppen mötte Mårten Johan Wiklund, Schack 08, i ett rent finalparti. Spelöppningen ledde till en oerhört komplicerad ställning med ett myller av pjäser över hela brädet. När det hela hade klarnat upp lite stod Mårten klart bättre. Ett desperat offer från Johan hjälpte inte, utan Mårten vann partiet och gruppen.

  För min egen del gällde det att vinna eller försvinna i sista ronden i grupp 15. Efter en tornbortsättning i första ronden låg jag sist på ½ poäng. Till slut lyckades jag spela hem ett damslutspel och kom efter särskiljning tvåa.

  Ett till resultat med LASS-anknytning: Ofelias syster Helena Gustafsson (som spelar för Växjö SK) vann grupp 17 efter att bara ha släppt en halv poäng.

  Huvudturneringen samlade i år hela 82 deltagare (37% fler än i fjol!). Det stora antalet deltagare gjorde att de lägre grupperna fick spela med lite äldre materiel – pjäser av svensk tävlingsstandard på masonitbräden, och i de fem lägsta grupperna tornur (man spelar med samma betänketid som 1962, utan inkrement) men i en traditionsrik turnering som denna tillför det lite charm och nostalgifaktor. Det är något visst när spellokalen fylls av tornurens trivsamma tickande…

  Sammantaget blev det hela en stor framgång för LASS med fyra gruppsegrar och priser åt alla deltagarna! Tyvärr hade flera spelare förhinder – annars hade det nog blivit ännu fler priser!

  Fullständiga resultat.

  Max med vinnartröja och glastrofé efter vinsten i grupp 3. Foto: Birgitta Rydström.
  Johan Wiklund (vit i förgrunden) och Mårten var huvudkonkurrenter i sin grupp.
  Spel med klassisk materiel och klassisk betänketid i grupp 16-20. I förgrunden: Anna Lindgren mot Oscar Morell, båda LASK.
  Prisbord, fikaförsäljning och sekretariat (med turneringsledaren Håkan Jalling)

  Sommaravslutning hos Schack-08

  Schack-08 i Norrköping bjöd på måndagkvällen den 10 juni in till sommaravslutning med en blixtturnering, betänketiden 3 minuter + 2 sekunder extra per drag. Från LASS deltog Mattias Nörager och Olov Giertz.

  Motståndare var väldigt många orankade blixtspelare, även om två orankade spelare utmärkte sig lite. IM Jonas Barkhagen och FM Johan Ingbrandt!

  Mattias Nörager gick bäst av LASS’arna och tog bl.a en stark remi mot Jonas Barkhagen och slutade på en fjärde plats. Olov hade det tufft och fick endast med sig en w.o poäng i bagaget hem.

  Vårsäsongen avslutad

  Fredagen den 7/6 avslutades vårsäsongen med en traditionell avslutningsfest på klubblokalen. Totalt kom 17 personer, varav en gäst från en annan klubb, Axel Tiger-Norqvist (Horndals SK).

  Vi inledde med mingel och en klurig tipspromenad komponerad av Simon Olsson. Därefter bjöds på en middag där Simon Ivarsson hade ordnat grillat kött och goda tillbehör. Under middagen hölls prisutdelning för LM.

  Kvällen avslutades med en parblixtturnering i fem ronder som samlade sju lag. Två lag slutade på delad förstaplats på 4 poäng: Martin Bengtsson/Mikael Broberg och Peter Halvarsson/Magnus Olsson.

  Martin Bengtsson och Mikael Broberg (här med svart mot Adam Ståhlberg och Simon Ivarsson) delade segern i parblixten.
  Resultaten i parblixten
  Ofelia Eriksson på väg att klämma in ett drag medan lagkamraten Michael Carlsson duckar.

  Alex och Axel vann vårturneringarna

  Några dagar innan spelstart i vårturneringarna såg anmälningsläget väldigt bra ut. Visserligen hade vi fått in för få anmälningar till klass II, men det gjorde att den öppna turneringen förstärktes av ett gäng klass II-spelare. I klass III hade vi betydligt fler anmälda än vanligt, och det fanns hopp om att för första gången kunna ordna en klass IV-grupp.

  Tyvärr tappade vi ett antal spelare dagarna innan start: några blev sjuka, en var tvungen att ta hand om sina hästar, någon var bara speltrött, och vi fick inte in så många klass IV-anmälningar som vi hade hoppats. Efter det att en av klass III-spelarna inte kommit till start slutade vi med en klass III-grupp som var lite större än vanligt (9 personer) och en öppen turnering som var något mindre än vanligt (10 personer).

  Oturligt nog ställdes klass III-gruppen inför ett svårt problem efter det att Mattias Nörager blivit akut sjuk och tvingats bryta: det var omöjligt att få ihop lottningen! Efter diskussion inom tävlingsledningen och godkännande från SSF löste vi problemet genom att två spelare (som inte var inblandade i tätstriden) fick mötas två gånger.

  Nu var det dock slut på motgångarna, och de kvarvarande spelarna bjöd på två intressanta turneringar.

  Den öppna turneringen dominerades av de två ratingfavoriterna, Axel Tiger-Norqvist och Simon Olsson. Axel byggde staket och tog hem turneringssegern med sju poäng av sju möjliga! Simon förlorade partiet mot Axel men vann de övriga. Trea kom Gabriel Nguyen på 4½ poäng. Ratingpriset togs hem av fyran Håkan Knutsson på 4 poäng. I hela turneringen spelades bara två remier!

  Resultat öppna turneringen

  Axel Tiger-Norqvist spelade vit mot Simon Olsson.

  Den sanktionerade turneringen hade stor geografisk spridning, från Östersund i norr till Lund i söder. Här dominerade två juniorer, Alex Sahlström och lundaminioren Ludvig Morell, nästan lika mycket som Axel och Simon gjorde i öppna turneringen. Alex släppte bara en remi (mot Mattias Burmansson, som lyckades kombinera fram evig schack i en besvärlig ställning), medan Ludvig förlorade det inbördes mötet men vann sina andra partier. Eftersom gränsen för uppflyttning är 80% så går båda två upp till klass II!

  Det var ett långt hopp ned till trean, den extremt underrankade Mattias Burmansson, som tog 4 poäng och gick upp inte mindre än 95 ELO-poäng! Det nyinstiftade fjärdepriset togs hem av Mats Ahlstrand på 3½ poäng. Femma kom Fredrik Andersson, som spelade i klass III i SM 1984 men sedan gjort ett långt uppehåll – en lyckad comeback som bevisade att han fortfarande platsar i klass III!

  Resultat sanktionerad turnering

  Alex Sahlström vann med svart det inbördes mötet mot Ludvig Morell och tog hem slutsegern.

  Vi riktar ett stort tack till alla spelare från hela Sverige som kom och spelade. Grattis till pristagarna och de två nya klass II-spelarna!

  Fler bilder från turneringarna finns här.

  Max vann ratingpris i Deltalift Open

  Under helgen har den sista tävlingen i GP-serien spelats, Deltalift Open i Tylösand utanför Halmstad.

  Eftersom turneringen alltid spelas samtidigt med våra egna vårturneringar brukar det inte vara några deltagare från LASS, men i år representerades vi av Max Wahlund. Max tog 5 poäng och slutade på en delad 19:e-39:e plats, vilket gav honom ett ratingpris.

  Max skriver själv om turneringen på Lars Grahns blogg.

  Fullständiga resultat finns här.

  Vårturneringarna har startat!

  I dag den 30/5 har det två första ronderna i årets vårturneringar spelats. Den sanktionerade turneringen fick i år bara en grupp, för klass III, vilket gjorde att den öppna turneringen har deltagare från alla andra klasser, från klass IV till mästarklass.

  Efter två ronder har de tre topprankade i den öppna turneringen, Axel Tiger-Norqvist (Horndals SK), Simon Olsson (Skara SS) och Gabriel Nguyen (LASS), full pott och ligger i delad ledning. I den sanktionerade turneringen ligger den yngste deltagaren, Ludvig Morell (LASK) i ensam ledning före Alex Sahlström (LASS) och Mattias Burmansson (SS Allians) som båda har tappat en halvpoäng (till varandra – de spelade remi i första ronden).

  Tredje ronden spelas i morgon den 31/5 klockan 10.00. Alla partier kommer att livesändas!

  Resultat och lotting i öppna turneringen och sanktionerade turneringen.

  Den sanktionerade turneringens yngste deltagare, Ludvig Morell, har full pott efter två ronder, medan Mattias Burmansson ligger en halvpoäng efter.

  Våravslutning med middag och parblixt fredag 7/6

  Vårsäsongen börjar gå mot sitt slut och det är dags att avrunda med vår traditionsenliga avslutningsfest!

  Tid: Fredagen den 7 juni klockan 19.00
  Plats: Klubblokalen

  Vi inleder som vanligt med en tipspromenad och fortsätter med middag. Klubben ordnar mat till det facila priset av 70:- (betalas på plats). Medtag lämplig dryck!

  Under middagen blir det prisutdelning för LM och därefter spelas en parblixtturnering. Vi håller öppet så länge folk orkar!

  Anmäl er på Facebook eller med mail till magnus01 (at) ml1.net senast den 5 juni så vi kan planera matinköpen!

  Välkomna!

  Preliminär gruppindelning för vårturneringarna

  Vi har nu gjort en preliminär gruppindelning för vårturneringarna. Tyvärr blev det för få anmälda för att vi skulle kunna ordna sanktionerade grupper i klass II eller IV. De anmälda spelarna har flyttats till öppna turneringen.

  Däremot är det just nu inte mindre än 11 anmälda till sanktionerade klass III, och 12 till den öppna turneringen!

  Anmälda öppen turnering och sanktionerad turnering klass III

  Simon Olsson blev Linköpingsmästare i snabbschack

  Under de senaste tre tisdagskvällarna har öppna snabbschacks-LM spelats på klubben, med två ronder per kväll och relativt lång betänketid för att vara snabbschack (30 minuter + 15 s / drag). Turneringen samlade totalt 24 deltagare och det spelades många spännande partier av (det måste medges) varierande kvalitet.

  Glädjande nog fanns det flera nya spelare i startfältet, däribland två deltagare från Max’ nybörjarkurs, och en helt ny medlem som gick med i klubben en halvtimme innan första ronden började. Däremot kom tyvärr inga av våra duktiga juniorer till start. Där kanske det spelade in att kadettallsvenskan spelades helgen före första ronden, och skollag-SM mitt i turneringen.

  Inför sista ronden var det spännande! Love Janse och Simon Olsson låg i delad ledning på 4 poäng, följda av tre spelare på 3½ och tre på 3 poäng. Som lök på laxen möttes dessutom Simon och Love i ett direkt finalparti, som blev helt vilt redan från spelöppningen och slutade med seger för Simon, som därmed kan titulera sig Linköpingsmästare både i klassiskt schack och snabbschack (Simon representerar visserligen officiellt Skara SS , men är mångårig linköpingsbo och LASS-medlem).

  Simon Olsson vann som svart finalpartiet mot Love Janse

  Rizo Pepic lyckades genom att vinna i sista ronden ta sig upp på andra plats på 4½ poäng, medan Love slutade trea på 4 poäng och Max Wahlund tog det sista ordinarie priset på 4 poäng men sämre särskiljning.

  På femte plats, även han på 4 poäng, kom Thomas Lager som därmed fick ratingpriset för grupp 1. De övriga rankingpriserna togs av Hugo Roginski (3½ p) och Mattias Burmansson (3½ p). Mattias har bara 1153 i långpartirating men kommer att få ett betydligt högre snabb-ELO: hans ratingprestation var hela 1793!

  Fullständiga resultat.

  Vi avslutar med några actionbilder från de sista två ronderna:

  Fredrik Qwarfort (vit) funderar i partiet mot Thomas Lager.
  Fredrik Andersson spelar vit mot Olov Giertz med Mats Ahlstrand som åskådare.
  Kurt Hörling
  Anna Krantz
  Ofelia Eriksson
  Simon Ivarsson (närmast kameran) och Håkan Lundh

  Öppna Blixt-LM

  Närvaron av fyra 21-spelare avskräckte inte ett dugg – allas vår käre herr ordförande Peter Halvarsson tog hem öppna Linköpingsmästerskapen i blixt i stor stil på fredagkvällen, trots att han själv låg 300 elopoäng under dessa. På de sju ronderna vann Peter sex partier, däribland mot 3 av de 4 favoriterna.

  Efter fem ronder såg annars Simon Olsson ut att ligga mycket bra till. Han hade 5/5 och besegrat både Rizo, Max och Love.

  Vad kunde nu hända? Herr ordföranden, det var vad som kunde hända. Med segern gick Peter upp på förstaplats som han höll in i mål. Totalt deltog 11 spelare.

  Hela resultatet finns här.