• Västgöta Open

  Simon Olsson har varit hem-hemma och spelat Västgöta Open. Numera spelas turneringen över 9 ronder med betänketiden 45 min + 10 sekunder extra per drag.

  Efter lite rost i maskinen första ronden pinnade Simon på ända fram till sista ronden då den formstarke Pia Cramling stod för motståndet. Det blev övermäktigt denna gång och Simon slutade på en 17:nde plats av  68.

  Resultat

  Rizo Pepic vann veteran-DM

  Årets veteran-DM (50 år och äldre) samlade nio deltagare och spelades som sju ronder med betänketid 15 minuter + 5 s/drag. Rizo Pepic tog titeln med minsta möjliga marginal (en kvalitetspoäng) före Per Inge Helmertz (som spelade i SM-gruppen på 70-talet och vann öppna SM 1978). Deras inbördes parti (se bilden) slutade remi.

  Fullständiga resultat.

  Pepic-Helmertz, rond 4 i veteran-DM 2018.

  Lars-Göran Lantz hedersmedlem

  Under dagens årsmöte valdes Lars-Göran Lantz in i den exklusiva skara hedersmedlemmar som LASS har. Motiveringen lyder:

  ”För att med entusiasm och engagemang lockat tusentals unga till schackbrädet. Engagemanget i Schackfyran har  sträckt sig både inom och utom länets gränser. Skolans alla barn har med smittsam glädje fått skolning i  schackspelets ädla konst. För det är LASS och alla barn tacksamma.”

  50-årsgräns i Veteran-DM

  ÖSF har beslutat att använda den nya, lägre åldersgränsen för veterantävlingar i DM nu på söndag 18/2 (för inbjudan, se föregående inlägg).  Det innebär att tävlingen är öppen för alla som är födda 1968 och tidigare.

   

  Slutrapport GP i Växjö

  Som alltid blir det ömsom vin ömsom vatten under en helg av schack. Marginalerna i spelet är små, och det gäller att ha de där små jäklarna på sin sida.

  Mårten och Peter tillhörde den gruppen LASSare som hade lite mer flyt. Mårten hade 3½ / 7 inför sista ronden och fick WFM Emilia Horn i den sista. Emilia offrade pjäs för flera bönder men Mårten satte upp ett fort. Tyvärr kom ett fingerfel i följande ställning (om jag kommer ihåg ställningen rätt):

  Jag har inte kollat med dator, men Lb3 från Mårten torde ge dragupprepning efter Tf2 och Lf7 igen. Tyvärr kom Ke6 och vits kung kan penetrera ställningen.

  Själv hade jag en mycket bra inledning på turneringen och hade följande ställning under morgonpartiet (som här var lååångt in i lunchpausen, jag och Jacob Mejvik spelade båda på inkrementet och hade avverkat runt 70 drag här.

  Jacob hade tidigare gillrat pattfällor som jag undvikit men här hade vi flyttat runt länge och väl utan att jag lyckats få till den sista lilla knäppen så svart ramlar ner för stupet. Tyvärr fick jag inte hem partiet utan det slutade remi. Efter en ganska snabb förlust i sista blev det så 4/8 och ett klart fall framåt efter ett par ganska dåliga resultat sista året.

  Ofelia och Magnus spelade bra under snabbschacket medans långpartierna var tuffa. Istvan och Max hade det tungt denna helg.

  Slutresultat
  
   NAMN             KLUBB     RANKING SP + = - POÄNG KV.P 
  1 GM Pia Cramling       Wasa SK     2449  8 6 2 0  7.0 38.00 
  2 GM Tiger Hillarp Persson   Malmö AS     2543  8 5 3 0  6.5 40.00 
  3 GM Juan Bellon Lopez     Wasa SK     2322  8 6 1 1  6.5 37.00 
  59 Peter Halvarsson      Linköpings ASS  1847  8 3 2 3  4.0 33.00 
  82 Mårten Garner        Linköpings ASS  1827  8 3 1 4  3.5 35.00 
  111 CM Max Wahlund       Linköpings ASS  2099  7 2 2 3  3.0 25.00 
  116 Ofelia Eriksson      Linköpings ASS  1726  8 1 4 3  3.0 24.50 
  132 Magnus Olsson       Linköpings ASS  1695  8 0 4 4  2.0 25.50 
  142 Istvan Orci        Motala SS    1491  7 0 1 6  0.5 20.00

  Elite hotels Open

  Gårdagens snabbschacksronder bjöd på flera ljuspunkter för LASSare. Mårten slog Isak Storme, en duktig 2200 junior redan i rond 1. Själv spelade jag remi med FM Kaan Kücüksari efter en himla vevande i kritisk ställning med bara inkrementet fem sekunder för båda spelare. Ofelia började bra även hon med en remi mot Lennarth Eriksson. I rond två blev det LASS möte mellan mig och Max där jag vann tack vare en groda från Max, jag var annars utspelad det partiet. Ofelia mötte Patrik Nilsson och hade lätt vinst, men i funderingarna på den bästa vägen tog klockan och gick en promenad. Ridå! Ofelia följde dock upp med två remier till samlade in 2/4 första dagen. Efter Max snöpliga start så vann han de två nästkommande. Magnus var inte sen att utnyttja möjligheterna som lågrankad och spelade remi både mot Håkan Knutsson och Max Nimander, två 1800-spelare.

  I dagens tredje rond fick jag möte Lass-bekantingen Deniz Armand och fick följande studieartade slutspelsställning:

  Tyvärr dukade jag under efter en del laverande under denna gång men lämnar det som en övning.

  Det är inte lika  lätt att vinna som det ser ut, som Ingvar kommenterade på Facebook från de Italienska alperna.

  Idag har långpartierna börjat, Max spelade snabbt remi och jag vann lika snabbt…

  Aktuell ställning.

  Bilder från pågående partier lördag förmiddag:

  Full fart framåt!

  Idag spelades den andra delen i triologin om Ervalla. Igår vann tredjelaget stabilt mot Ervallas tredjelag och idag skulle då första och andralaget försöka följa upp det hela.

  Förstalaget var lite starkare på papperet men det såg lite riskabelt ut här och var samtidigt som vissa stod ganska tryggt. I hettan visade sig LASSarna vara mer värmetåliga (ena elementet gick inte att stänga av).  Klashed fick bekvämt offra sönder motståndarens kungsställning varvid motståndaren gav upp inför forcerad matt. Ingvar fick byta ner till ett vunnet tornslutspel mot Rolf Göransson. Gabriel hade alla pjäserna i knät men i Erik Karlssons tidsnöd svängde partiet helt och Gabriel fick norpa motståndarens dam. Börje slank ur greppet med olikfärgade löpare, trots två bönder under. och säkrade remi. Jan-Olov lind pressade Rizo länge och väl, vann pjäs men blev sedan tillbakapressad av Rizo. En enkel utväg för Jan-Olov blev dock att offra tillbaka pjäsen in i ett vunnet tornslutspel. Sam lyckades få loss en fribonde efter lite avbyten som motståndaren fick offra en pjäs på och sedan var det aldrig spännande.

  Max trodde alla skulle förlora, här är ställningen efter 33 drag:

  Fem drag senare:

  Det hela slutade med maximalt manöverarande av Max som…. Vann! Starkt jobbat!

  Totalt blev det 6½ – 1½

   

  Andralaget var rekordstarkt bemannat och favoriter i sin match. Qwarre visade vägen genom att att hota en häst som hade dragit stängslet lite väl tight runt sig. Den kunde inte flytta! Mårten körde över sin motståndare utan pardon och även Viktor överbelastade sin motståndares ställning. Görgen Andersson visade upp sin typiska spelstil mot Thomas Lager. Han offrade pjäs mot Thomas kungsställning varvid det blev väldigt dragit kring kungen. Thomas kunde dock parera det hela och Görgen fann ingen bättre utväg än att ta ut dragupprepning.

  Guilherme fick ett kämpigt parti. Han kom lite fel i öppningen och sedan förvandlades det hela till torn och löpare och nån bonde mot torn och en arme av bönder hos motståndaren Jan Andersson. Undertecknade trodde att  Guilherme  skulle duka under, men han klarade sig med ett blått remiöga till slut. Adam spelade solitt men bjöd remi i tidsnöden. Själv mötte jag en lägre rankad motståndare, kom bra i öppningen, vann bonde och fick in mina hästar i motståndarens ställning i en låst formation. Dock så hittade jag ingen effektiv fortsättning, hästarna fick masa sig tillbaka och ge plats för min motståndares hästar. I en ställning där jag står på förlust så bjuder min motståndare remi som jag tacksamt accepterade. Jens vann solitt efter en lång tids manövrerande.

  6-2 blev slutsiffrorna och nu fortsätter förstalagets tåg mot division ett och andralagets jakt mot att stanna kvar i sin serie.

  Renmans raketer vann Tremannablixten

  Årets upplaga av den traditionella tremannablixten samlade totalt sju lag och spelades som sju ronder Berger. Eftersom varje match består av tre partier så blev det totalt 18 blixtpartier per spelare. Norrköpingslaget Renmans raketer vann med ordentlig marginal men för övrigt blev det ganska tätt mellan lagen.

  Resultat:

  1. Renmans raketer (Tomas Arvidsson, Christoffer Stenman, Johan Wiklund) 37½ poäng
  2. De två vännerna & Adam (Adam Ståhlberg, Viktor Eriksson, Mattias Nörager) 30 p
  3. Tigrarna (Rizo Pepic, Magnus Olsson, Helena Nede) 27½ p
  4. Silverbacks (Tom Axelsson, Guilherme Barros, P-O Jakobsson) 26 p
  5. Kaos i kvadrat (;Love Janse, Dragan Stefanovic, Jens Amberts) 23½ p
  6. Damen, löparen & kvallen (Peter Halvarsson, Fredrik Qwarfort, Ofelia Eriksson) 22½ p
  7. Björnligan (Börje Pettersson, Simon Ivarsson, Björn Pettersson) 22 p

   

  Korstabell (om den är för liten för att läsa, klicka på rubriken till artikeln så får du förhoppningsvis se tabellen i större format).

  Emma suverän i flick-SM

  Emma    (C) Lars OA Hedlund

  Under helgen har flick-SM spelats i Västerås, och LASS hade två deltagare: Emma Larsson i yngsta klassen (10 år och yngre) och Tuva Karlsson i klass C (11-13 år).

  Emma var helt suverän i sin klass och vann alla partier utom ett på de tio ronderna. Eftersom man poängsätter 3-2-1 i de yngre klasserna innebär det att hon tog 28 poäng av 30 möjliga. Grattis till svenska mästarinnan!

  Tuva    (C) Lars OA Hedlund

   

  Tuva fick det lite tuffare i sin grupp och slutade på hedrande 18 poäng vilket gav en 27:e plats.

  Fullständiga resultat finns här

  Tuva och Emma på Flick-SM

  Flick-SM börjar ikväll där LASS Tuva och Emma deltar i grupp C och D. Och det börjar bra. I första ronden spelade Tuva remi och Emma vann! Man kan följa deras resultat under helgen här.

  Lycka till!!!

  Uppdatering: Nu har Emma vunnit sex raka och ska snart spela rond sju. Där möter hon tvåan i ett minst sagt viktigt parti. Lycka till Emma! Vi håller tummarna!

  LM har börjat!

  Första ronden i årets Linköpingsmästerskap spelades i går (16/1). Totalt deltar 31 spelare, varav 30 är LASS-medlemmar. Tävlingen går i nio ronder och pågår fram till den 10/4.

  Simon Ivarsson - Simon Olsson
  På förstabordet spelade de två Simon (Ivarsson och Olsson) remi.

  Resultat och lottning.

  Allt avgörs i februari!

  Andralaget hade motflyt mot Karlstad medan förstalaget vann stabilt mot 08:s tredjelag i Allsvenskans fjärde omgång på söndagen. Två oväntade resultat i de övriga matcherna bäddar för en mycket rafflande februari i de båda LASS-lagens division:

  Ervalla 1 fick bara oavgjort hemma mot Säffle, och tätstriden är därigenom helt öppen. Säffle lämnade WO på sistabordet mot en orankad spelare – det kan ha varit avgörande poäng som försvann där för deras del.

  Ervalla 2 slog något oväntat Motala vilket gör att även bottenstriden är vidöppen.

  Den sista omgången i mars innehåller matcherna LASS 1-Karlstad och LASS 2-Ervalla 1. Dessa matcher är sett till rankingen nästan klara på förhand och istället kommer divisionens både topp och botten att avgöras under de två omgångarna i februari.

  Vårt förstalag möter då toppkonkurrenterna Ervalla 1 och Säffle och bör helst vinna båda för att vara säkra på att ta hem serien. Andralaget för sin del ställs mot Ervalla 2 och Schack 08 3 och är ännu mer tvungna att ta hem fyra matchpoäng där och gärna ordentligt med partipoäng eftersom mycket talar för att LASS 2, Motala och Ervalla 2 i så fall hamnar jämsides på samma matchpoäng – ett av lagen trillar ur tillsammans med Schack 08 som verkar hamna sist.

  Allt avgörs i februari alltså och vi hoppas på god uppslutning från alla klubbmedlemmar för att bärga de nödvändiga segrarna till Östergötlands hjärta! 😀

  Hjärtligt plågsamt i en minibuss

  Karlstad stod på programmet för andralaget idag. Qwarre hyrde en minibuss så vi kunde preppa tillsammans på vägen upp. Vägen upp avverkades på fina vägar på knappa tre timmar. Spellokalen var för mig bekant från förstalaget som strapatser så vi slapp leta. Lite förhoppningar fick vi när deras lag presenterades, det var lite svagare än förväntat. Dock visade sig två av deras orankade spelare vara lite inaktiva 1800-2000 spelare. Räknefel blev dagens övning, Björn Ingemansson missade en matt kombination och dukade snabbt under. Jens räknade fel i tidsnöden mot Kjell-Åke Andersson, jag avstod från att ta kvalitet för att fortsätta pressa. Sen räknade jag för kort och min motståndare Joar kunde offra dam för två torn och få klart bättre spel. Simon Ivarsson och Mårten spelade säkra remier, qwarre blev långsamt mosad mot Bo Hedlund. Pelle Carlbom hittade ljuset i tunneln och vann ett tornslutspel och Guilherme lyckades forcera fram en vinst. Förlust med 5-3 och nu återstår att slicka såren i minibussen hem…

  LM börjar snart!

  Den 16 januari drar årets LM igång! Anmäl dig absolut senast den 14 januari, för den 15 januari lottar vi rond 1! Hittills är det 17 anmälda och dessa kan ses här.

  Mattias 12a i Trettondagsblixten i Eskilstuna

  Mattias Nörager var ensam LASSare trots att han försökte få med flera till Eskilstunas Trettondagsblixt idag. Det är tidshandikapp över 13 ronder. Mattias lyckades alldeles finemang och blev totalt 12a av 42 spelare och vann rankingrpis! Grattis

  !

  Jens i farten i Lund

  Jens är i farten i det nya året och spelar med i Lund International, en femronders turnering i schackhuset i Lund. Första ronden gick programenligt med en vinst mot en lägre rankad spelare. Betänketiden är 90 min + 30 sekunder per drag och sista ronden är på lördag.

  Resultat   Inbjudan

  LASS-framgångar i Karlstad Open

  Räden i västerled kröntes med framgång när Fredrik Q och undertecknad deltog i Karlstad Open på hotell Gustaf Fröding. Själv är jag mest nöjd med en svettig remi mot Simon Rosberg och hade i övrigt ganska väntade resultat. Qwarre var i god form, slog och spelade remi mot flera hundra poäng högre rankade spelare.

  14 erövrade rankingpoäng per person blev det, men kunde ha varit mer om hr Q förvaltat en ytterst svåröverskådlig ställning mot Andrew Wegerif i slutronden. Den dramatiska upplösningen kan ses här.

  På det hela taget en bra schackupplevelse. Bubbelpoolen varm och skön, bra mat i restaurangen. Kanske blir vi fler Lassare nästa år i mellandagarna?

  Qwarre svettas i sista ronden.

  Slutresultat: http://www.chess-results.com/tnr322687.aspx?lan=6

  Julavslutning

  Lass vill tacka Simon Ivarsson för exemplariskt matlagning ”lite experimentell pulled-pork”. Som vanligt god stämning, par-schack och frågesport.

  Nya hemsidan tillbaka

  Så… Lite glögg och pepparkakor senare så är en lite fräschare hemsida uppe igen. Lite annorlunda än sist men saker ligger på ungefär samma ställe. Allt kommer att fyllas på efterhand.

  Den här är mer mobilvänlig, något som jag tror många uppskattar 🙂