• Vårfrågesport i sommarvärmen

  Fredagen den 18/6 hölls vårens säsongsavslutning. Precis som julavslutningen skedde den över nätet, och som vanligt ingick en frågesport på programmet. Tyvärr kom det inte så många deltagare (det berodde förmodligen på att det var soligt och 30 grader varmt, så folk drog sig kanske för att sätta sig framför datorn), men frågesporten hölls öppen för att lämna in svar i några dagar till, och till slut kom det in 13 svar.

  Bäst resultat hade Robert Ericsson, som tog full pott med 13 poäng av 13 möjliga.
  Tvåa var Mårten Garner med 12 poäng, och därefter följde Adam Ståhlberg och Max Wahlund på 11 poäng (Adam kom lite närmare på utslagsfrågan).

  För den som vill gnugga geniknölarna lite grand i efterhand så finns här en länk till frågorna,

  och här finns rätt svar, kommentarer och statistik över svaren.

  SM-GULD !!!

  Stor pokal med gravyr från vasaboden.se

  Ja, alltså LASS vann säsong 10: ”SRCB Jubileumsturnering” ikväll. Efter en ganska brokig resa på vägen fram så stod vi helt plötsligt där, överst på prispallen.

  Det är alltså SSFs online-snabbschacksliga vi pratar om.

  Först spelade alla lag i samma serie i ett kval om fem onsdagkvällar där 28 lag deltog. Inför sista ronden där så skulle det behövas en stark insats av LASS, vilket också presterades. LASS kom tvåa och kunde ta den sista platsen i finalen! Under kategorin skryt kan undertecknad skryta lite som satte något slags rekord med 2572 i prestationsranking över tre timmars spel.

  Jubileumsturneringen: Ställning efter rond 5 säsong tio SRCB:
  Placering Tot.p TB
  1. Gävle SA 102 – 598
  2. Farsta SK 98 – 547
  3. Eksjö SK 96 – 531
  4. Södra SASS 92 – 533
  5. Limhamns SK 86 – 504
  6. Linköpings ASS 85 – 500
  ——————————————-
  7. Täby SK 80 – 491
  8. SS Seniorerna Uppsala 78 – 466
  9. Kristallen 75 – 459
  10. Örebro län SF 72 – 443
  ——————————————-
  11. Wasa SK 56 – 376
  12. Lunds ASK 54 – 364
  13. Stockholms SS 44 – 343
  14. Eskilstuna SK 39 – 296
  15. Helsingborgs SS 36 – 289
  16. SS Gambit 35 – 312
  17. Jönköpings SS 26 – 254
  18. SS Manhem 26 – 252
  ——————————————
  19. SK Rockaden 26 – 239
  20. Schack 08 19 – 216
  21. Kristineberg SK 13 – 186
  22. HASK 13 – 130
  23. Hisingsalliansen 12 – 205
  24. Team Pelaro SS 6 – 156
  25. Engelholms SK 2 – 94
  26. Malmö AS 0 – 114
  27. Nolereds SK 0 – 53
  28. Kålltorps SS 0 – 29

  Sedan var det dags för finalen, som gick parallellt med den betydelselösa fotbollsmatchen Sverige – Polen, där Sverige redan var klara för åttondelsfinal…

  Och LASS ställde upp mangrant! 29 spelare deltog, med allt ifrån Indiska och Uruguayansk IM som Max värvat på sina utlandsturnéer till flera av våra nybörjare.

  Det var länge jämnt, men på slutet ryckte vi ifrån till en säker vinst:

  Samtliga resultat

  Vi vill så klart rikta ett särskilt tack till IM Sidhant Mohapatra, IM Bala Chandra Prasad, Dhulipalla, IM Anwesh Upadhyaya, IM Hemant Sharma samt IM Luis Rodi som starkt bidrog till LASS seger i finalomgången. Bidrag poängmässigt till segern gjorde även: Adam Åsbrink, Rizo Pepic, Peter Halvarsson, Adam Ståhlberg samt Max Wahlund.

  Och stort tack till alla som varit med och kämpat alla kvällar under jubileumsomgången!

  Peter Halvarsson

  Välkommen till våravslutningen 18/6 kl 19!

  I morgon kväll blir det virtuell avslutningsfest för alla LASS-medlemmar i form av ett Google-möte klockan 19.00.

  Klicka på den här länken: https://meet.google.com/ekb-qqfu-wkg eller mata in koden ekb-qqfu-wkg i Google Meet-appen strax före 19 så släpper vi in dig (om du är medlem).

  Du behöver ha ett Google-konto för att kunna ansluta. Om du inte har något så kommer datorn att be dig registrera dig. Behöver du hjälp, kontakta mig.

  Webcamera behövs inte men det är ju trevligt att se varandra. Vi börjar med att umgås och prata schack och allt möjligt. Sedan kommer vi att dela ut länken till den virtuella tipspromenaden. Om intresse finns avslutar vi med en blixtturnering på Lichess.

  Välkomna!

  Magnus, för TK.

  Äntligen spel över brädet!

  Efter en trist schackvår, när spellokalen har varit tom och brädena stått och samlat damm, kunde vi till slut plocka fram pjäserna och ge dem lite motion. Tisdagen den 16/6 spelade tolv av våra medlemmar en liten turnering på restaurang Skeppets uteservering, under coronasäkra former utomhus med två spelare per bord.

  Turneringen spelades som sju ronder långsam blixt (betänketid 5 minuter + 2 sekunder per drag) och blev jämn och spännande. Peter Halvarsson låg först i delad ledning med Adam Ståhlberg och kom i ensam ledning efter seger över Adam i tredje ronden. Den ledningen behöll han sedan fram till sista ronden när Adam lyckades ta sig förbi och vinna turneringen.

  1. Adam Ståhlberg, 6 poäng / 7
  2. Peter Halvarsson, 5½ p
  3. Simon Ivarsson, 5 p

  Fullständiga resultat.

  Det kändes lite ovant i början att inte se ställningen på en datorskärm, och någon letade nog efter en mus när de skulle göra sina första drag, men det var roligt att äntligen få flytta riktiga pjäser och spela mot motståndare man kan se och tala med. Och vi behövde inte gå långt för att få en matbit efter avslutat spel!

  Vi planerar att genomföra ytterligare något utomhusevenemang under sommaren, och till hösten kommer det förhoppningsvis att gå att spela inomhus igen.

  Närmast kameran partiet Fredrik Qwarfort – Simon Ivarsson, och vid det bortre brädet Fredrik Andersson – Christos Zoupounidis
  Simon Ivarsson funderar på sitt drag mot Peter Halvarsson

  Uteschack på Skeppet den 15/6

  Nästa tisdag den 15/6 har vi bokat uteserveringen på restaurang Skeppet och tänker inta lite mat och dryck och spela en blixtturnering över brädet. Förhoppningsvis är det coronasäkert att vara utomhus. Munskydd och handsprit kommer att finnas tillgängliga om det efterfrågas.

  • Tid: 15/6 klockan 18
  • Plats: Skeppets uteservering vid Abiskorondellen, ca 200 m från klubben.
  • Betänketid: 5 minuter + 2 sekunder / drag.
  • Spelform: 5-7 ronder, beroende på antal spelare och intresse.
  • Max antal deltagare: 18 (vid fler anmälda gäller först till kvarn).

  Turneringen är öppen för LASS medlemmar. Partierna rankas ej. Ingen anmälningsavgift, inga priser. Mat och dryck bekostas av deltagarna själva.

  OBS! Vid dåligt väder kan vi tvingas ställa in eftersom vi på grund av smittrisken inte vill spela inomhus.

  Anmälan sker senast söndag 13/6 på denna länk.

  Listan på anmälda finns här.

  Vid frågor: kontakta turneringsledaren Mårten Garner, 0707-74 12 54.

  Välkomna!

  Våravslutning klockan 19 fredagen 18/6

  Det blev en konstig vårsäsong i år, den första säsongen i klubbens historia utan något schack över brädet, men en del nätschack blev det i alla fall, så den kan vara värd ett litet avslutningsevenemang!

  Som i julas så kör vi över nätet med ett videomöte för alla medlemmar där vi kan umgås och prata schack och annat. Middag blir tyvärr lite svårt att arrangera, men under mötet kommer vi att arrangera en traditionsenlig frågesport, och efter mötet blir det avslutningsblixt på Lichess.

  Vi tänker dra igång klockan 19.00 den 18/6 och hålla på tills vi tröttnar.

  Länk till videomötet kommer att publiceras här i god tid innan avslutningen.

  Hjärtligt välkomna!

  Start av jubileumsomgången av Snabbschacksallsvenskan!

  Onsdagen den 19 maj drog online-snabbschacks-allsvenskan igång med ett specialformat – samtliga lag spelade i samma division. Totalt deltog 27 lag.

  LASS kom till start med en förstärkt uppställning, toppad med två IM:

  Luis Ernesto Rodi player profile - ChessBase Players

  Luis Rodi från Uruguay och

  Hemant Sharma - Quora

  Hemant Sharma från Indien.

  Både Luis och Hemant har varit mina (Max) motståndare i turneringar i fjärran land, Rio de Janeiro 2016 respektive Cannes 2017, och vi har hållit kontakten sen dess. Schack är ett bra sätt att få vänner och bekantskaper. I kvällens turnering visade Luis vägen med hela 17 poäng mot starkt motstånd. Hemant tog ”bara” 14, men det innebar å andra sidan seger i samtliga de sju partier han spelade. Den indiske IM:en streamade dessutom hela sitt turneringsdeltagande, och där kunde man se honom gång på gång ta hem segrar i lika slutspelsställningar.

  Här gjorde till exempel Adrian Söderström ett avgörande misstag:

  Beskrivning saknas.

  Ställningen är knallremi, men det går att gå fel. Efter exempelvis Tb7 är svarts torn aktivt och vit kan inte vinna. Med 20 sekunder på klockan drog Adrian det naturliga draget a5, och Hemant visade illustrativt att svarts pjäser har det alltför trångt på de sista raderna: https://lichess.org/1lLh4gTQ/white#129

  Men även övriga spelare bidrog förstås med poäng. Bäst där var Adam Åsbrink och Peter Halvarsson med 11 poäng var. Totalt drog LASS ihop 93 poäng och hamnade på en mycket god åttondeplats av 27 lag. Dagens uthållighetsmedalj går till den nye medlemmen Christos Zoupounidis som spelade 16 partier (mot starkt motstånd) och förlorade samtliga. Imponerande att inte ge upp! Första vinsten kommer snart Christos 😊

  Nästa vecka spelas omgång 2 av 5 och vi hoppas på ännu fler deltagare från LASS då.

  Resultat första omgången: https://lichess.org/tournament/ex1WLQ00

  Majblixt på nätet tisdagen 18/5

  Klockan 18:30 nu på tisdag den 18/5 spelar vi blixt på Lichess.

  • Spelform: 7 ronder schweizer.
  • Betänketid: 3 minuter + 2 sekunder per drag.
  • Spelstart: 18:30 den 18/5.
  • För att delta måste man vara med i Lichess-laget Linköpings ASS.
  • Anmälan direkt på turneringssidan.

  Ingen startavgift, inga priser (men evig ära till segraren).

  Observera att eftersom det är en schweizerturnering så skall man vara anmäld och inloggad vid spelstart. Anmälda som kommer försent kommer att förlora första ronden på w.o.

  Välkomna!

  Simon Malm trea i nätblixt-DM

  Lördagen den 8/5 spelades DM i nätblixt. Av de 24 deltagarna var Simon Malm bästa LASSare på tredje plats med 5 poäng av sju möjliga. Vann gjorde vår före detta medlem Simon Rosberg (numera Schack 08) på 6 poäng och tvåa Rustan Håkansson (Schack 08).

  Läs mer på ÖSFs hemsida.

  DM i nätblixt lördagen den 8 maj

  Med start klockan 10.00 på lördag den 8 maj spelas DM i nätblixt på Lichess. Tävlingen spelas som sju ronder schweizer.

  Inbjudan finns här.

  Anmälan sker på turneringssidan (där man också kan se hittills anmälda). Observera att man måste vara medlem i ÖSFs lag för att spela – se inbjudan.

  LASS går upp i högsta divisionen!

  Såhär under pandemin har allt lagschack flyttat över till nätet, och två tävlingar löper på: snabbschack på onsdagar och blixt på söndagar. I kväll den 21 april spelades den sista omgången av säsong 9 (!) i nät-snabbschacks-Allsvenskan. Inför kvällens omgång låg Linköping trea i division 2, strax bakom Helsingborgs SS på plats två som innebär direktuppflyttning till division 1.

  Kvällen till ära ställde LASS upp med hela 18 spelare i alla spelstyrkor. Det visade sig att samtliga tog poäng – imponerande!

  Tävlingen blev ytterst rafflande. Helsingborgs SS svajade inledningsvis, men däremot spelade Jönköpings SS starkt och ledde hela tävlingen med bara 10 minuter kvar. Vinst för dem ikväll skulle innebära att de norpade andraplatsen totalt efter helt överlägsna Alingsås och LASS skulle i så fall behöva kvala. Samtidigt hade HSS vaknat ur sin dvala och hotade underifrån. Undertecknad (Max) hamnade i den besynnerliga situationen att jag eventuellt skulle hjälpa laget bäst genom att ge upp mina sista partier mot spelare från Alingsås och Helsingborgs ASK, som kämpade mot våra rivaler JSS och HSS om placeringar och avgörande matchpoäng. Så långt gick det dock aldrig och när krutröken lade sig hade Alingsås helt utan LASS-hjälp placerat sig 2 poäng före Jönköping och HASK på samma vis 2 poäng före HSS. Båda de resultaten var nödvändiga för att LASS skulle nå andraplatsen totalt sett. Kvällens resultat finns här. Den totala sluttabellen finns här.

  Bäste poängplockare ikväll blev klubbordförande Peter Halvarsson.

  Därigenom är uppflyttningen klar och LASS spelar i division 1 nästa säsong. Jönköping och Helsingborgs SS får nöja sig med att kvala.

  Alla medlemmar är välkomna att delta när nästa säsong drar igång den 19 maj!

  Månadsblixt på tisdag 20/4

  Klockan 18:30 nu på tisdag den 20/4 spelar vi aprilblixt på Lichess.

  • Spelform: 7 ronder schweizer.
  • Betänketid: 3 minuter + 2 sekunder per drag.
  • Spelstart: 18:30 den 20/4.
  • För att delta måste man vara med i Lichess-laget Linköpings ASS.
  • Anmälan direkt på turneringssidan.

  Ingen startavgift, inga priser (men evig ära till segraren).

  Observera att eftersom det är en schweizerturnering så skall man vara anmäld och inloggad vid spelstart. Anmälda som kommer försent kommer att förlora första ronden på w.o.

  Välkomna!

  Förlust i kvalmatch, men succe med 33 spelare i LASS-laget!

  Den 10 mars var det drabbning mot Wasa SK i ett direktkval för att få spela snabb-online-allsvenskans division 1. Uppsnacket innan var rejält, det pushades rejält i de egna leden om att ställa upp.

  Matchen skulle bli en holmgång i tre timmar med 10 +2 i betänketid. I formatet ingick att vardera lag måste ha 10 spelare som spelade hela turneringen.

  Vi var några som började fundera vad som hände om vi hade många flera spelare än Wasa. Vi hade lite på känn.

  Väl vid start hade LASS 30+ spelare och Wasa 15. Vilket betydde att många LASS’are fick sitta och vänta. Vilket så klart var väldigt tråkigt. Flera nya medlemmar var med, otroligt roligt!

  Det var jämnt hela tiden med viss fördel till Wasa… När klockan tickade ner under minuten skilde 3 poäng… Ett parti här blev klart, ett parti där. Och helt plötsligt så skiljde EN POÄNG. Tiden för turneringen gick ut och Wasa vann… Med en poäng. Efter 3 timmar. En nagelbitare.

  Till slut var det 33 LASSare som var med…

  Bäste poängplockare blev Gabriel Nguyen och Peter Halvarsson som tog 15 poäng.

  LASS kom trea i snabbschacksligan – kvalar till division 1

  I kväll 3/3 spelades säsongens sista omgång i lagtävlingen Swedish Rapid Chess, där LASS spelar i division 2. Vi kom trea i arenaturneringen (resultat finns här) vilket innebar att vi också kom trea totalt, efter Örebro Läns SF och Södra SASS.

  De två bästa lagen går direkt upp i division 1, medan LASS tillsammans med fyran Jönköpings SS kommer att få spela en kvalmatch om en uppflyttningsplats.

  Simon vann marsblixten

  Månadsblixten för mars månad spelades på grund av corona på nätet (Lichess) den 2/3 och samlade tio deltagare (tolv var anmälda, men två kom tyvärr inte till start).

  Simon Olsson (checkmateSO) vann obesegrad på 6½ av 7 möjliga. Han släppte bara en remi mot tvåan, Adam Ståhlberg.

  Fullständiga resultat finns på turneringssidan.

  Schackmåndag följs av blixttisdag

  Måndagen den 1/3 är det Schackmåndag för första gången! Klockan 18.00 kommer Max Wahlund att hålla träning över nätet, med temat bondecentrum.

  Alla medlemmar är välkomna! Se artikeln nedan för mer detaljer.

  Tisdagen den 2/3 klockan 19.00 spelar vi blixt på Lichess. Årets Marsblixt blir en sjuronders schweizerturnering med betänketid 3 minuter + 2 sekunder per drag.

  För att spela skall man vara med i LASS lag på Lichess. Anmäl er på turneringssidan!

  Mate vann första online-knattecupen

  Den 20 februari avgjordes den första nätupplagan av ÖSF:s knattecup. Den ”vanliga” knatte- och ungdomscupen över brädet är uppskjuten på grund av pandemin.

  Nättävlingen spelades på Lichess och samlade sex deltagare. Det låga deltagarantalet var en besvikelse, men beror förmodligen på att många av juniorerna hade andra saker för sig under sportlovet.

  Arrangören Mårten Garner skriver:

  Sportsligt var turneringen en framgång för Mate Nagy som vann med full poäng. Turneringen spelades som fem ronder snabbschack på Lichess men lottningen gick tyvärr ej ihop i r5 så det blev bara fyra ronder.
  Mate som alltså tog 4/4 vann då både turneringen i sig och mellanstadieklassen. Albin Andersson vann lågstadieklassen på 2/4.

  Låg- och mellanstadieklasserna spelade i samma grupp på grund av det låga deltagarantalet. Poängmässigt följdes Mate av Albin Hedström (M) på 2.5 och Emma Larsson (M) på 2 poäng men bättre särskiljning än Albin A.

  Fullständiga resultat finns på lichess turneringssida.

  Arrangörerna har planer på att ordna ytterligare online-knattecuper under säsongen. Mer detaljer kommer! Förhoppningsvis kommer det också gå att spela den traditionella cupen över brädet senare under året.

  Schackmåndag – gratis schackkurs på nätet för alla LASS-medlemmar!

  Personen på bilden har troligen ingenting med artikeln att göra.

  På allmän begäran sjösätter nu Max och Peter ”Schackmåndag med LASS” – gratis schacklektioner för alla LASS-medlemmar. Den första måndagen i varje månad är det Schackmåndag med Max, den andra måndagen i varje månad Schackmåndag med Peter. Max kurs är något svårare (kanske i närheten av elo 1500), Peters är något lättare (runt 1200). Men kurserna är öppna för alla LASS-medlemmar och är helt kostnadsfria.

  Kurstillfällena börjar 18.00 och pågår i cirka en timme. Använd varje kurstillfälles länk för att logga in i kursen.

  Vi kan nu bjuda in till de första schackmåndagarna:
  Schackmåndag med Max 1 mars:
  Tema: Bondecentrum – what is it good for?
  Länk: finns angiven i forumet på LASS lagsida på lichess.
  Schackmåndag med Peter 8 mars:
  Tema: Gardering. Behåll dina pjäser!
  Länk: finns angiven i forumet på LASS lagsida på lichess.

  Adam klubbmästare i nätblixt

  I kväll (9/2) spelades KM i nätblixt på Lichess. Spelformen var en schweizerturnering med betänketiden 3 minuter + 2 s per drag.

  Många av våra nya medlemmar från onlinekurserna deltog och det gjorde att tävlingen förmodligen fick det största antalet deltagare någonsin för en intern klubbtävling, åtminstone på seniorsidan, med hela 67 anmälda! Tyvärr hade några katter smugit sig in bland hermelinerna – det blev lite av anstormning när många kursdeltagare anmälde sig samtidigt, så några icke-medlemmar slank med av misstag, något som vi inte märkte förrän rond 1 hade startat. Max och Peter fick ge sig ut på kattjakt och efter första ronden var problemet löst.

  Tävlingen blev mycket jämn och fyra spelare slutade på 6 poäng. Efter särskiljning blev det dubbelt Adam i toppen: Adam Ståhlberg segrade före Adam Åsbrink, Max Wahlund och Peter Halvarsson.

  Vi gratulerar klubbens förste nät-klubbmästare till segern!

  Fullständiga resultat.

  Dags att betala medlemsavgift

  Nu när säsongen officiellt har inletts med nätblixten i tisdags så är det dags att betala medlemsavgiften för 2021, om du inte redan har betalat, förstås (eller är hedersmedlem).

  För deltagarna i Max Wahlunds online-kurser (både den som gick i december och den som pågår nu) ingår medlemsavgiften för 2021 i kursavgiften. Hedersmedlemmar betalar ingen avgift. För övriga medlemmar finns information om avgifter, medlemskategorier och betalning här.

  Tyvärr kan vi ju inte erbjuda så mycket verksamhet över brädet för närvarande, men vi kommer att ordna turneringar och förhoppningsvis även träning över nätet. Vill man bara spela online räcker det med passivt medlemskap. I medlemskapet ingår medlemskap i Sveriges Schackförbund SSF och prenumeration på Tidskrift för Schack.

  Observera att man måste vara medlem för att spela i online-ligan Swedish Chess Team Battle. Det är inte vi, utan förbundet, som ställer det kravet.

  Säsongen inledd med nätblixt

  Årets första tävling i LASS regi blev en blixtturnering på Lichess. Turneringen spelades som 7 ronder schweizer med betänktetiden 3+2, och samlade 13 deltagare (16 anmälda, men tre kom inte till start).

  Adam Ståhlberg inledde lite trevande med förlust mot Mårten, men vann sedan fem partier i rad och sägrade segern med en remi i sista ronden mot Fredrik Qwarfort. Tvåa kom Simon Malm (timonalf) på samma poäng men sämre kvalitet, och trea Mårten Garner (MortenGz).

  Fullständiga resultat finns på turneringssidan på lichess.

  Årsmöte 16/2 18:30

  Styrelsen hälsar alla medlemmar varmt välkomna till LASS årsmöte den 16 februari klockan 18.30. Pga corona kommer årets årsmöte att ske online.

  Mötesplatformen är Google Meet, för att använda den behöver du ett google-konto. Koppla gärna upp dig en kvart innan för att vara säker på att allt fungerar. Klicka här för att ansluta till mötet!

  Efter årsmötet erbjuds blixtturnering på lichess.

  Kallelsen.

  Imponerande resultat av nya spelare

  I kvällens snabbschack kom Linköping sexa av åtta lag – men sett till antalet spelare kom vi först! LASS ställde upp med hela 20 (!) spelare, varav många från kursen som pågår nu. Motståndet var förstås i svåraste laget för de flesta, men nästan alla lyckades faktiskt ta poäng. Imponerande! Olivia Glifberg var en av de nya spelarna, och mitt bland förlusterna lyckades hon plötsligt besegra Uppsalas Erik Lerneryd (rankad hela 2100) i bara 16 (!) drag. Se och njut!

  KM i nätblixt framflyttat. Välkomna till säsongsstartblixt den 26/1!

  KM i nätblixt är framflyttat från den 26/1 till den 9/2 klockan 19.00.

  På den ”gamla” tiden, klockan 19 den 26/1, spelar vi i stället en säsongsstartblixt på Lichess. Spelformen är densamma – enda skillnaden är att segraren inte kan kalla sig klubbmästare.

  De som anmält sig till blixt-KM på den gamla tiden är nu automatiskt flyttade till säsongsstartblixten.

  Vi ber om ursäkt om det blev lite rörigt!

  Man kan anmäla sig till säsongsstartblixten på turneringssidan.

  Ny turneringssida för nätblixt-KM.

  Du, i den nya generationen!

  LASS har alltid varit en klubb i framkant. När jag själv började i LASS var de flesta som jobbade i klubben 40-50 år. De hade fixat flera olika klubblokaler, arrangerat SM och skol-SM. Anordnat 24 timmars blixt. De hade rutin. Det fanns stabilitet.

  Det gav underlag för en generationsväxling. De som då var 20-30 år blev mer tongivande i klubben. Fixade tävlingar (tävlingskommittén), gav styrning åt klubben (styrelsen). Och ungdomsträningarna var fullspäckade med småpriser i alla tävlingar (ungdomskommittén).

  Det började dyka upp datorer och livesändningsbräden på klubben. Hemsidan blev en tongivande del av klubbens ansikte utåt. Det fixas, ordnas och alla växer tillsammans. Lär sig nya saker.

  Nu är klubben där igen. De flesta som jobbar i klubben är 40-50 år. Vi behöver nya idéer. Så därför vill jag väldigt gärna få in fler unga som hjälper till i klubben.

  Så bli som Gabriel. En gång i veckan hjälper han våra yngsta medlemmar att lära sig spela schack. Vi behöver fler som Gabriel. Mer nya idéer och energi. Du behöver inte kunna allt. Vi lär dig. Men vi behöver just dina idéer och tankar.

  Hör av dig!

  Peter Halvarsson Ordförande.

  Ofelia och Adam vann julfrågesporten och avslutningsblixten

  Vid våra julavslutningar anordnas traditionsenligt en frågesport i form av tipspromenad och en blixtturnering.

  I år firades avslutningsfesten på nätet, så det blev inte så mycket promenad över frågesporten, men Peter Halvarsson hade satt ihop tretton kluriga frågor med anknytning till klubbens aktiviteter och medlemmar. Frågorna finns här.

  Frågesporten samlade 14 deltagare och det blev jämnt i toppen: Ofelia Thörnqvist, Magnus Olsson och Max Wahlund hade 11 poäng, Mårten Garner 10, och Fredrik Qwarfort, Adam Ståhlberg och Simon Malm 9. Ofelia tog hem segern eftersom hon kom närmast rätt svar på utslagsfrågan.

  Tyvärr kunde vi inte hitta något sätt att spela parblixt på nätet, utan blixtturneringen spelades som en individuell arenaturnering med betänketid 3+2 på Lichess. Här deltog 12 spelare, och turneringen vanns av Adam Ståhlberg på 20 poäng (han spelade 6 partier och vann samtliga), före Peter Halvarsson på samma poäng men sämre särskiljning, och Dragan Stefanovic på 11 poäng. Fullständiga resultat.

  Schackåret 2020 är nu officellt avslutat och vi hälsar alla medlemmar välkomna tillbaks 2021!

  Bilder från schackåret 2020

  Nu när det är dags att avsluta höstsäsongen 2020 kan det vara läge att se tillbaks på klubbens schackår, och minnas att allt inte bara var sjukdom, nedstängning och elände.

  Året började som vilket schackår som helst med blixtturneringar, Linköpingsmästerskapet och allsvenska matcher.

  Redan den 12 januari var det dags för bortamatch i Allsvenskan. LASS förstalag slog Uppsala ASS II med 5-3
  LM drog igång den 14/1 med nästan fullsatt i spellokalen.
  …och framför livesändningen på köksväggen.
  Udda ställningar utforskades i Fischerandom-LM

  Klubbens medlemmar åkte på turneringar utanför Linköping. I februari var det dags för Elite Hotels Open i Växjö.

  Den pampiga spellokalen på Stora Hotellet i Växjö

  Första helgen i mars arrangerade vi vårens stora evenemang i Linköping: distriktsfinalerna i Schack-4:an, med hundratals barn och nästan lika många föräldrar och ledare.

  Matsalen på Ljunkan fylldes av tioåringar.

  Sedan började det dyka upp mer och mer oroande rapporter om coronavirus och smittspridning, och den 15/3 beslöt vi att avbryta LM efter sju ronder och lägga ner seniorverksamheten tills vidare (juniorträneingen fortsatte med försiktighetsåtgärder).

  I stället blev det en stor satsning på nätschack, men där finns det av naturliga skäl inte så bra bilder.

  I augusti åkte några LASS-medlemmar på Sveriges kanske enda coronasäkra turnering: det traditionella uteschacket i Kalmar. Det var en lite annorlunda upplevelse att spela på bräden så stora att en stor del av betänketiden gick åt till att springa runt med pjäserna.

  Rond 1 av uteschacket: Max spelade remi mot stormästaren Ferdinand Hellers

  I september hade smittspridningen avtagit så pass mycket att vi kunde ordna spel över brädet igen, fast med ett antal säkerhetsåtgärder. Höstturneringen startade den 15/9 med kortare betänkteid, munskydd, handsprit, och spel på bara vartannat bräde.

  Det var glest mellan spelarna i höstturneringen, men vi kunde i alla fall spela!

  Och sedan lade sig coronamörkret över landet igen. Den 29 oktober skärptes restriktionerna, och vi beslöt att skjuta upp de två sista ronderna i höstturneringen till början av 2021.

  Vi avslutar med vad som kanske är årets drag. I följande ställning från ett nätparti är Max Wahlund vid draget som svart:

  Det finns flera sätt att vinna med svart, men Max hittade det mest originella: han gick ned med bonden till b1 och förvandlade den till en löpare med b1L+!!?

  Inte nog med att det är oerhört ovanligt att förvandla till löpare, efter draget fick Max två vitfältslöpare! Och många taktiska motiv dyker upp: magnetoffer följt av en gaffel (om kungen slår på b1) och dolkstöt (om den går åt sidan). Vän av ordning invänder att det går precis lika bra att förvandla till dam, men man måste ju medge att det inte är lika originellt!

  Julavslutning

  19:00 online

  Många av oss får svårt att träffa nära och kära som vi tänkt oss denna jul. En upptakt inför julens firande har i många år varit klubbens julavslutning. Och den ska vi så klart ha även i år.

  Så den 18 decemember klockan 19:00 så bjuder vi in alla klubbens medlemmar här. Det är ett google-meet möte. Slå igång kameran och ljudet och ta med valfri dryck så surrar vi tillsammans om hösten, schacket och julen.

  Vi utlovar sedvanlig frågesport, prisutdelning i LM, blixtturnering och värme.

  Varmt välkomna!

  (skulle man sakna google-konto kan man få en separat inbjudan för att komma in. Är man osäker kan man pröva att gå in redan nu. Kommer man till en inloggning och inte har login-uppgifter så hör av er till Peter Halvarsson)

  Stort intresse för Max’ online-kurser

  I går, måndagen den 30/11, var det dags för första lektionen i Max Wahlunds onlinekurs för nybörjare. Kursen har samlat 29 deltagare från Luxemburg till Umeå, med varierande bakgrund: några vet bara hur pjäserna går, några har spelat på nätet och några har spelat i klubb men vill lära sig mer. I kursavgiften ingår ett års medlemskap i LASS så vi har nu 29 nya klubbspelare i Sverige (för dem som inte bor i närheten av Linköping kommer Max att tipsa om schackklubbar på kortare avstånd).

  I januari blir det en till kurs med samma upplägg. Det är den som vi annonserar ut som årets julklapp, och hittills (1/12) har 28 personer anmält sig till den.

  Det är glädjande att se ett så stort intresse för schack och få hälsa så många nya medlemmar välkomna. Vi önskar alla deltagarna ett stort lycka till i framtida turneringar!

  LASS i media

  Intresset för schack är just nu enormt. Just LASS lyfts just nu fram tack vare Max som håller i nybörjarkurser och Ofelia som arbetar på SSFs kansli från klubblokalen.

  Här är några blänkare:

  TV4 morgon-TV på söndagen

  Dela gärna årets julklapp i sociala medier.

  Årets julklapp

  Årets julklapp tycker vi inte kan vara ett stormkök. Precis som du tycker vi det ska vara en online-kurs i schack!

  Ge den till din partner, kollega, släkting som verkligen blev intresserad av Queens-Gambit-serien på Netflix. Eller kanske sitter hemma och spelar online. Vi vill att han eller hon ska ta steget och lära sig mer.

  Vi skräddarsyr kursen till lämplig träningsnivå beroende på deltagare. Kursen startar i januari och kommer att gå måndagar och omfattar bl.a. öppningar, regler, strategi och slutspel. Vi börjar den 11 januari klockan 18.00.

  Under fem kvällar kommer handleds deltagaren av Max Wahlund, en entusiastisk och erfaren schackspelare med god pedagogisk förmåga. Varje lektion har sitt tema och kursen hålls online. Efter och under teoridelen får man chans att testa dina nyvunna kunskaper i olika turneringar som spelas under våren. När terminen är slut kommer alla elever som fullföljer utbildningen och tävlingen att bli licensierade spelare.
  Kursavgiften är 300 kronor som du betalar vid kursstart. Man blir då även medlem i Linköpings ASS och Sveriges Schackförbund (SSF) hela 2021, vilket innebär att man får spela både i klubben och på tävlingar arrangerade av Sveriges Schackförbund.

  Man får även medlemstidningen TfS (Tidskrift För Schack).

  Anmäl dig eller den du vill ska få en schackkurs i julklapp via e-post till max.wahlund@gmail.com.

  Frågor besvaras av Max Wahlund, 0727-486083

  LASS kom femma i division 3

  I söndags spelades sista ronden i säsong tre av Swedish Chess Team Battle. LASS spelade i division 3 och slutade på en femte plats. Ervalla SS vann före Eskilstuna SK, och de två lagen flyttas därmed upp till division 2.

  Slutresultaten för division 2, 3 och 4 finns här.

  Allsvenskan 20-21 ställs in

  Sveriges Schackförbund meddelade just att den allsvenska säsongen 2020-21 ställs in på grund av coronapandemin. Även juniorallsvenskan ställs in.

  Man kommer att försöka ordna någon annan form av lagmästerskap (vi återkommer om det blir aktuellt för LASS att delta), men det blir alltså inget vanligt seriespel under hösten och våren.

  Här kan du läsa artikeln på SSFs hemsida.

  Max spelade i Helsingborg

  Efter totalstoppet för schack över brädet under våren har verksamheten kommit igång så smått under hösten, mest i form av interna klubbturneringar (som vår egen höstturnering), men det har också arrangerats ett litet antal öppna turneringar.

  En sådan spelades i Helsingborg helgen den 24-25 oktober. Det var den andra Scandic Helsingborg Nord Open (den första spelades i slutet av september), och där deltog Max Wahlund som ende östgöte.

  Turneringen spelades med samma spelform som Växjöspelen, dvs deltagarna delades in i grupper om fyra personer efter ranking, och sedan spelade varje grupp tre ronder Berger. Det blev alltså tre långpartier (betänketid 90 min + 30 s/drag, alltså lite längre än i Växjö) på två dagar.

  Max inledde med en övertygande seger i den näst högsta gruppen på lördagen men tyvärr gick det sämre på söndagen och det blev bara en halva för Max. Alla spelarna i gruppen slutade på 1½ p och eftersom Max hade två vitpartier gick inte särskiljningen hans väg.

  I första gruppen vann IM Bengt Lindberg, som var högst rankad, på 3 poäng av 3 möjliga.

  Resultaten finns här. Observera att resultaten rapporterades som en stor schweizergrupp, så medlemssystemet har särskiljt över gruppgränserna, trots att varje grupp räknades separat och hade sina egna priser. Placeringarna skall alltså tas med en stor nypa salt! (Det finns en inställning i medlemssystemet för att kunna hantera spelformen bättre, men den använde man av någon anledning inte).

  Vi får hoppas att smittläget tillåter att man upprepar arrangemanget i november!

  Höstturneringen pausad!

  På grund av myndigheternas skärpta allmänna råd med anledning av den ökande smittspridningen av Covid-19/Coronavirus i Östergötland (man avråds bland annat från att gå på möten och från att träffa personer man inte bor tillsammans med) måste vi tyvärr pausa Höstturneringen på obestämd tid.

  Det innebär att rond 6 och 7 samt hängronden efter rond 6 inte kommer att spelas på de utsatta datumen, och klubben kommer inte att hålla öppet dessa datum. Uppskjutna partier från tidigare ronder behöver inte spelas förrän efter rond 6.

  Så snart de skärpta allmänna råden lättas eller upphör kommer turneringen att återupptas. Vi återkommer med mer information så fort läget ändras.

  Välkomna åter då!

  /Tävlingskommittén

  LASS trea i rond 4 av nätblixtallsvenskan

  Allsvenskan i nätblixt, Swedish Chess Team Battle, har spelat rond 4 efter ett kort uppehåll på grund av den ”riktiga” allsvenskans finalsammandrag. LASS spelar i division 3. Som vanligt spelas varje rond som en arenaturnering på Lichess, den här gången med betänktetiden 3 min + 1 s/drag.

  Den här ronden i division 3 blev lite lidande av att flera klubbar inte lyckades få ihop fulla lag, och två klubbar fick inte ihop några lag alls. LASS hade dock hyfsad uppslutning och hamnade den här gången på tredje plats, efter Ervalla och Örebro. Vi får hoppas på fler deltagare nästa rond!

  Resultat

  LASS-dominans i knattecupen

  Årets upplaga av knatte- och ungdomscupen spelades i klubblokalen under lördagen, och samlade tyvärr inte så många deltagare som vanligt. Det blev i år en ”ren” knattecup, utan deltagare från högstadie- eller gymnasieklasserna. I mellanstadie- och lågstadieklasserna kom det 11 spelare, varav 8 från LASS och 3 från Schack 08.

  Båda de spelade klasserna vanns av LASSare på full poäng: Mate Nagy i mellanstadieklassen och Elin Larsson i lågstadieklassen. Imponerande!

  Fullständiga resultat och partier för nedladdning finns på ÖSFs hemsida.

  Halva höstturneringen spelad

  Nu har höstturneringen passerat mittpunkten, med fyra ronder av sju spelade. Det är jämnt i toppen, med fyra spelare på 3 poäng: Rizo Pepic, Lennart Uvhagen, Adam Åsbrink (som bara har spelat på internet tidigare!) och Gabriel Nguyen. Gabriel har dock ett uppskjutet parti så han har en chans att gå om de övriga!

  Det gör en stor skillnad för miljön i spellokalen att vi spelar dubbelt så ofta med hälften så många spelare åt gången. En typisk KM-kväll kan klubben kännas trång och instängd, med ett trettiotal spelare och ett antal åskådare, och fullt med folk inbegripna i livliga diskussioner och analyser i köket. Nu känns det luftigt och ibland nästan ödsligt, speciellt när några av partierna är uppskjutna. Det är ju bra ur smittskyddssynpunkt, men tyvärr betydligt tråkigare. Men i dessa tider får vi vara glada att vi kan bedriva verksamhet nästan som vanligt!

  Resultat och ställning finns här.

  Partiet Fredrik Adolfsson – Tomas Röjder i rond 4

  LASS kvar i division II i Swedish Rapid Chess Battle

  Sedan serien startades i våras har man hunnit med fyra säsonger av Swedish Rapid Chess Battle (din inofficiella online-allsvenskan i snabbschack). Allting går ju snabbare i nätschack än över brädet och säsongerna vara bara i ungefär en månad. Spelformen har varierat lite men den här säsongen spelades som fyra arenaturneringar (man spelar så många partier som man hinner på begränsad tid, mot slumpvisa motståndare från de andra lagen) på Lichess, där de åtta bästa resultaten i varje lag räknas i turneringen, och resultaten i varje turnering bidrar till slutpoängen.

  I onsdags (7/10) spelades den fjärde och sista omgången i säsong 4. LASS spelade i division II tillsammans med åtta andra lag, och kom på sjätte plats på 22 poäng. Segrade gjorde Farsta SK (48 p ) före Södra SASS (30) och SS Gambit (26). Det innebär att vi håller oss kvar i division II nästa säsong, som börjar den 28/10. Då får vi sällskap av Schack 08 och Jönköpings SS, som vann respektive kom tvåa i division III. Division I vanns av Eksjö SK före Wasa SK och Gävle SA.

  Anmäl er till hängronden 29/9!

  Det är just nu många uppskjutna partier i Höstturneringen, och eftersom vi har begränsat antalet partier som kan spelas samtidigt i spellokalen så vill vi att de som vill spela på hängronden, tisdagen den 29/9, anmäler detta till turneringsledningen. Det kan ske på Facebook eller med mail till Magnus.

  En lista på hittills anmälda finns här.

  Listan är sorterad i anmälningsordning. Partierna på listan har företräde att spela på tisdag.

  Första ronden i höstturneringen spelad

  Under tisdagen och torsdagen den 15/9 och 17/0 spelades första ronden i höstturneringen, med totalt 32 deltagare. Det är den första vuxenaktiviteten på klubblokalen på sex månader!

  För att minska risken för smittspridning delade vi upp ronden på två dagar och spelade bara på vartannat bräde, utan åskådare, samt med diverse andra försiktighetsåtgärder. Under helgen innan drogs det kabel i spellokalen för att kunna sprida ut livebrädena i båda rummen, så nu kan alla partier i turneringen livesändas!

  Resultat och lottning finns här

  Utspridda och munskyddsförsedda spelare: Närmast kameran partiet Emma Larsson – Gabriel Nguyen och vid väggen Simon Malm – Simon Olsson.
  Ordförandens fighting face
  Kabeldragning för livebrädena.

  Corona-regler

  För att vi skall kunna spela över brädet med minimal risk för smitta så gäller speciella regler under höstturneringen.

  Allmänna regler (samma som i samhället i stort):

  • Kom inte till klubben om du har feber, förkylningssymtom eller andra coronasymtom.
  • Iakttag god handhygien. Tvätta och/eller sprita händerna innan du rör vid pjäserna. Handsprit finns tillgängligt i lokalen.
  • Undvik helst att skaka hand före och efter partiet.


  Regler för klubblokalen:

  • Endast spelare och funktionärer får vara i klubblokalen under pågående rond. Undantag kan göras för personer med giltigt ärende.
  • Det är inte tillåtet att analysera eller spela vid brädena i köket.
  • Spelare skall bära munskydd vid brädet. Engångsmunskydd ingår i startavgiften.
  • Endast spelarna i partiet och domaren får uppehålla sig närmare än 1,5 meter från ett pågående parti.
  • Handskar är inte obligatoriskt, men det finns engångshandskar tillgängliga i spellokalen.
  • Spelarna uppmanas att tvätta av pjäserna och klockan innan partiet påbörjas. Det finns deinficerande våtservetter i spellokalen.
  • Vi kommer endast att sälja kaffe, te och läsk i kiosken, men inget godis eller kaffebröd.


  Uppskjutna partier:

  • Det är tillåtet att skjuta upp ett parti på grund av sjukdom fram till rondstart (kl. 18.00). För att skjuta upp av andra anledningar krävs att man meddelar motståndaren minst en timme innan rondstart.

  Höstturneringen lottad

  Vi nådde upp till maximala antalet spelare i höstturneringen, 32 stycken, redan under lördagen 12/9, så vi beslöt att lotta turneringen redan då så att spelarna har ordentligt med tid att förbereda sig.

  Det går att anmäla sig som reserv till och med söndag 13/9, men enbart genom mail till turneringsledningen (se inbjudan). I och med att vi lottade stängdes webanmälan. Om någon inlottad spelare drar sig ur innan rond 1 träder eventuella reserver in i stället.

  Lottningen finns här.

  Partier med udda bordsnummer spelas på tisdagar och de med jämna bordsnummer på torsdagar. Partierna spelas alltså enligt följande:

  Tisdag 15/9:
  Fredrik Adolfsson – Rizo Pepic
  Istvan Orci – Love Janse
  Fredrik Andersson – Peter Halvarsson
  Archie Tonkin – Max Wahlund
  Olov Giertz – Dragan Stefanovic
  Jyotisman Nag – Mårten Garner
  Viktor Norgren – Simon Ivarsson
  Adam Åsbring – Alex Sahlström

  Torsdag 17/9:
  Simon Malm – Simon Olsson
  Rolf Gustavsson – Ingvar Carlsson
  Theo Ekman – Lennart Uvhagen
  Emma Larsson – Gabriel Nguyen
  Florian Wendorff – Muamer Alic
  Tomas Röjder – Ofelia Thörnqvist
  Mattias Sjögren – Magnus Olsson
  Alexander Tynnerstål Balog – Samuel Enblom

  Om du inte kan spela på aktuellt datum, kontakta din motspelare och turneringsledningen!

  Kalmar uteschack 2020

  I corona-tider får man leta efter schackturneringar att spela. Det var många som var lite sugna på Kalmar uteschack, och till slut blev det Peter, Magnus och Max som gav sig iväg till Kalmar. Vi fick åka ner redan på fredagen för att sedan starta spelet på lördagen. Vädret skulle bli strålande och medans Max sov över hos en gammal klasskompis i Nybro så tog Magnus, Peter och Sussi lite promenerande i Kalmar och mat och dryck.

  Förssvarspjäs?

  Sten Sture levererade fin mat till mig och Sussi medans Magnus utnyttjade sitt hotells materbjudande.

  Råbiff med tabasko!

  Efter det blev det som sagt var lite dryck med Magnus innan vi tog oss tillbaka till hotellet.

  Morgonen kom och nu skulle det äntligen bli schack! Men.. Vädret???

  Max i bil från Nybro

  Det var inte mycket att be för (förutom för Max möjligen) och vi tog oss upp till spelområdet som var en 4H-gård där uteschacket skulle vara vid grisarna. Peter och Sussi stötte ihop med ölänningen Mikael Lundström som de trodde skulle hitta. Han gav iaf sken av att hitta. Han berättade att i den ladan arrangerande man schackfyrans distriktsfinal, och där hade Kalmar sin klubblokal. Men uteschacket hittade han inte, vi valsade runt hela området, telefonsamtal ringdes, guidningar gavs… Till slut hittades området bakom ett hus.

  Spelområdet bredvid grisarna!

  Nio spel kan man stoltsera med. Kommunen hade stått för brädena och klubben för pjäserna. Otroligt imponerande! Det tog ett litet tag innan vi kom igång, för först skulle skyarna öppna sig ett slag och tävlingsledningen mobiltelefon var klart svårmanövrerad i regnet. Den gav faktiskt upp till slut och övriga fick hjälpas åt att lotta turneringen på sina mobiltelefoner.

  Men sen gick startskottet för den sex ronder långa turneringen med 20 minuters betänketid utan inkrement. 18 deltagare.

  På morgonen tänkte jag (Peter) lite i mitt huvud. ”En minut per drag, då hinner med 20 drag. 30 sekunder per drag då hinner man 40 drag… Hmmm. Man kommer nog att behöva spela ganska fort”. Det kan man lugnt säga, spelet kunde i gemensam tidsnöd likna en slags primitiv balett av 40-åriga gubbar, när de snurrade runt pjäser för att flytta en pjäs, snurrade runt igen och tog några raska steg för att trycka på klockan och sedan komma ur kurs för motståndarens snabba drag… Det kändes som ett utdraget blixtparti och man kunde definitivt få upp flåset.

  Max fick i rond 1 börja mot turneringens överlägset högst rankade spelare: Ferdinand Hellers under regnets skvalande.

  Heller – Wahlund ½ – ½

  Max var på väg att förlora, men Hellers hade ett problem, klockan. Fotot ovan är taget av Magnus med perfekt timing, Max slår nu Hellers ogarderade löpare på e3 och får med det remi några drag senare. Riktigt starkt!

  Nu är de igång, schackspelarna! Nu ska jag bara försöka hitta till Öland… 🤔😆

  Publicerat av Susanne Abel Lördag 22 augusti 2020

  Själv mötte jag nedåt, Lorenzo Valle, och fick värma upp med ett tacksamt parti där jag hade bra koll på öppningen.

  I rond 2 mötte Peter Jonas Mårdell i ett ruffligt parti där Peter var i klar brygga. Nu var de lite långsamma båda två, vilket gav effekten att de fick mer bråttom på slutet. Peter satte torn, men Jonas hade bara 25 sekunder kvar och bjöd remi, vilket Peter tog. Kändes osportsligt att göra något annat. Men här gick det hyggligt fort:

  Peter – Jonas

  Ronderna fram till lunch rullade på och lunchen intogs antingen på 4H-gårdens fik eller på en pizzeria en bit bort.

  Efter lunch började det torka upp, med effekten att luften blev ännu fuktigare. Svetten dröp på de flesta deltagare. Nu började dock alla få upp farten och inse hur viktigt det var att spela fort.

  Peter hade lite flyt efter lunch, Max sämre och Magnus hade som förväntat det tufft i många partier. Snittrankingen var väldigt hög, både jag och Max låg på mitten och Magnus bland de lägre rankade. Magnus vann dock starkt mot högre rankat motstånd i rond två i form av Mikael Cederbladh.

  Max hade ett festligt parti mot Jonas Mårdell där tidsnöden var brutal. Max kommenterar:

  Bilden kan innehålla: inomhus

  De  rusade kors och tvärs och välte pjäser. Här kunde Max rädda remi genom 1. – Txh7 men det såg han inte, istället drog han 1. – Kb2? vilket leder till vit vinst. Jonas spelade 2. Tb7+ Tb3 3. Txb3+ (ajajaj) Kxb3 och nu följde till publikens oförställda förtjusning det ytterst oväntade draget… 

  Bilden kan innehålla: skor och inomhus

  4. g8T ”SCHACK!!!!”
  Detta drag väcker en otrolig massa frågor som ingen av spelarna (och inte heller domaren) hann förstå och ännu mindre besvara. Istället fortsatte partiet i en halsbrytande fart och det var först när damen, ja tornet, började inte bara schacka utan även röra sig på snedden som domaren grep in. Vid det laget hade dam-tornet dessutom fått sällskap på brädet av en riktig dam ..

  Inför sista ronden låg Peter faktiskt delad trea och mötte en av ledarna Bengt Lindberg. Här hamnade han dock sämre efter att valt att spela på ruffel i ett läge i mittspelet, där Bengt annars skulle fått en sund, solid fördel som Peter räknade med att han aldrig skulle klara av. Efter ytterligare försök att få till något mot hans lite öppna kungsställning så var både Peters klocka och ställning hopplös.

  Det visade sig vara det som Bengt behövde då han vann tävlingen i och med detta på 5/6 och bättre kvalitetspoäng än tvåan Ferdinand Hellers. Trea kom Jonas Mårdell.

  Nu återstod hemfärden. I Kalmar denna dag skulle IronMan ha genomförts, det gick under rådande tider inte, men det var gott om super-motionärer som körde loppet i eget regi. När vi stannade vid en mack i Åtvidaberg stod en super-fit cyklist bredvid sin cykel och såg rätt plågad ut. Han hade gett sig ut vid midnatt för att cykla Östergötland runt. 50 mil. Han hade kommit 40 mil och skulle ”bara” hem till Norrköping. Han hade fått punktering, men det var inte så farligt, det vobblade lite bara. Men sen hade växlarna rasat varpå skyarna hade öppnat sig… Han var… Lite less.

  Så man kan åka 2×30 mil för lite snabbschack utomhus och man kan cykla i 18 timmar för att sedan inte komma i mål för cykeln rasar… Olika sysselsättningar har vi. Vi hade nog bra mycket roligare än cyklisten iaf…

  Magnus tar över tangentbordet.
  Vid SM i fjol gjorde Cajsa och Mikael från arrangörsklubben bra reklam för sin årliga uteschackturnering, och vi var flera som fick lust att spela (Ofelia och Adam var också intresserade men fick förhinder). Men som Peter skriver så är det långt att åka tur och retur Kalmar för sex ronder snabbschack – hade det inte varit för att vi efter corona-våren led av svår schackabstinens så hade vi kanske inte åkt. Men nu blev det en trevlig liten minisemester med schack som huvudnummer. Kalmar är en fin sommarstad som bland annat bjöd på denna morgonutsikt från hotellrummet (en timme senare började regnmolnen torna upp sig):

  Det var inte bara Peter som hade svårt att hitta spelplatsen. Att hitta Skälby och 4H-gården var inte så svårt, men det är en ganska stor anläggning. Jag anlände samtidigt som Ferdinand Hellers, som undrade om jag var schackspelare och kunde vägen. Det gjorde jag ju inte, men vi letade oss fram till ett sällskap personer som verkade förbereda något. Tyvärr visade det sig vara frisbeegolf de skulle spela, så vi fick leta vidare. Stormästaren tyckte att under alla sina resor till turneringar över hela världen så hade han aldrig varit med om en så svårhittad spellokal! Men vi kom rätt till slut.

  Turneringen var mycket trevlig, men det är svårt att spela med bräde och pjäser i jätteformat. Tiden var nog den värsta motståndaren – jag tillbringade nog halva min betänketid med att springa runt med pjäserna och rusa till klockan, fick två rena tidsförluster och schabblade bort en jämn ställningar i tidsnöden. Då var det bara ett mindre störningsmoment att pjäserna var utformade så att det var lite svårt att se skillnad på dem (vilket Max’ motståndare som nämnt fick erfara. Tornen såg faktiskt lite ”damaktiga” ut). Men detta var ju lika för alla!

  Spelplatsen var på en gräsplan bakom 4H-gården, granne med en gris (som verkade helt ointresserad av tidsnödsdramatiken på andra sidan stängslet). Anläggningen påminner om Valla friluftsområde i Linköping, med stora grönytor, 4H-gården med ponnyridning, getter, höns och grisar, och några stora lador där bland annat Kalmarunionen har sina klubb- och spellokaler när de inte är utomhus.

  Sammantaget var turneringen ett mycket trevligt arrangemang i fin miljö, och att spela på jättebräden har en speciell charm när man väl börjar vänja sig.

  4H-grisen visade, trots sin svart-vita färg, inget större schackintresse.
  Prisutdelningen. Från vänster segraren IM Bengt Lindberg, tvåan GM Ferdinand Hellers, trean Jonas Mårdell, samt arrangörerna Mikael Ohlsson och Cajsa Lindberg.

  Resultat:

  Mårten vann minigolf-KM

  Det är ju en tradition sedan några år med minigolf och biljard-KM i klubben. I år med corona blev det bara utomhusaktiviteten minigolf-KM. Med så få sociala tillfällen för oss stackars schackspelare så är det här ett av få KM som blir av i år.

  Till 29 graders värme och inte ett moln på himlen dök nio spelare upp på Valla minigolfbana för att göra upp.

  Uppdelning i tre tremanna-grupper gjordes, regeldiskussionen klarades nog faktiskt av på under minuten och så var det igång.

  Själv (Halvarsson) spelade jag med Max och Adam med blandade svordomar och tillbedjande av gudarna till höger och vänster. Det var blandade framgångar och motgångar. Det var högst oklart om tillbedjanden hjälpte, det var Adam som jag tror var nära att behöva besöka söndagsmässan efter att blivit bönhörd på ett hål. I slutändan var vi extremt jämspelta med 59 (Max), 60 (Adam) och 61 (Peter) slag.

  Efter att alla grupper tagit sig igenom banans 18 hål var det dags för prisutdelning. Det skulle visa sig att alla LASSare ändå var ganska jämspelta, om jag minns rätt vara alla inom 21 slag.

  Tröstpriset geléhjärtan fick Anna på 70 slag.

  Och vinnare, ett slag före Simon Ivarsson… Mårten Garner på 49 slag som vann en chokladask!

  Fritt taget ur huvudet tror jag övriga var: Qwarre blev trea, Ofelia fyra, Max femma, Adam sexa, Peter sjua, Simon Olsson åtta. Bra kämpat alla!

  Efter avslutat spel intog glass på Gelatohouse vid dammarna i Valla som har utsökt egengjord glass.

  Inbjudan till Höstturneringen (snabbschack över brädet)

  Vi kommer att organisera en coronaanpassad närschacksturnering under hösten, med start tisdagen den 15/9. För att minska smittrisken vidtar vi ett antal åtgärder, där de viktigaste är:

  • Kortare betänketid än vanligt: långa snabbschackspartier (45 min + 10 s / drag)
  • Vi flyttar isär brädena vilket innebär max 8 spelare per rum.
  • För att kompensera för färre bräden kommer vi vid fler än 16 deltagare att dela upp ronderna på tisdagar och torsdagar.
  • Maximalt 32 deltagare

  Tävlingen är också klubbmästerskap i snabbschack. Det blir tyvärr inget långparti-KM under hösten.

  Alla detaljer finns i inbjudan.

  Man kan anmäla sig direkt på webben.

  Listan på hittills anmälda finns också på nätet.

  En liten dansk språkövning

  Dansk Skak Union (danska schackförbundet) har en artikel på sin hemsida om turneringen i Køge, som vanns av Max Wahlund. I artikeln kommenterar Max ett av sina vinstpartier, mot en dansk junior.

  Artikeln finns här.

  Seger i dansk turnering

  För vissa är desperationen efter ”riktiga” turneringar större än för andra nu när coronaviruset behåller sitt grepp om schackvärlden. Undertecknad hör definitivt till dem som känner abstinensen värre än de flesta. Därför var det med stor tillfredsställelse jag upptäckte att Danmark faktiskt lite försiktigt återupptagit sitt schackliv.

  En turnering i Køge söder om Köpenhamn såg intressant ut. Inresebestämmelserna gjorde det svårt att komma dit men som det heter; ”when there’s a will, there’s a way”. Alltså slog jag mig till slut ner i en gymnastiksal tillsammans med två andra svenskar, samt 47 danskar, för en riktig hederlig sjuronders långpartiturnering. Och det började bra:

  M Wahlund – W Zbigniew Pawlak. Svart vid draget.

  Jag spelar vit och har just offrat en bonde för att komma ner med damen på sjunde raden. Min 1600-rankade danske motståndare valde att stanna klockan inför ogarderbar matt. Dock är matten inte fullt så ogarderbar, Stockfish avkunnar domen: ställningsvärdering 0,0. Man får lov att tacka.

  Ytterligare ett jämnt parti vanns i rond 2, och i rond 3 var det sedan dags för nästa gåva från hemmalaget:

  M Wahlund – M Overgaard Svendsen. Svart vid draget.

  Svart står egentligen rätt bra, e6-bonden har sprungit vilse. Se5 funkar. Men nu såg min danske motståndare i syne: 13. – Db6? 14. fxg4 Dxb2 Dubbelhot på c3 och a1, problemet är bara att det är extremt lätt avvärjt: 15. Kd2 och vit är pjäs över. Partiet varade bara tre drag till.

  A Nilsson – M Wahlund. Vit vid draget.

  I rond fyra blev det svenskmöte på toppbordet. Anders Nilsson från Helsingborg spelade vit och jag hamnade snabbt i rejäl brygga. Här har vit flera bra möjligheter, allra bäst är faktiskt 21. Lxf5 som klär av min kung alldeles. Men istället gav han bort ett helt torn med 21. Txe6!?? – det draget är väldigt mycket sämre. Det säger dock en del om vits fördel i diagramställningen att ställningen är jämn (!) trots svarts materiella övervikt. I praktiskt spel är det dessutom ruskigt svårt att spela svart, man vandrar på en mycket smal spång med bråddjup på båda sidor. Fortsättningen blev Sxe6 22. Lxf5 Sf4 23. Le6+ Ke8 24. Sg7+ och här hade jag behövt hitta det ganska märkliga men starka Kf8! – vem gör ett sånt drag? Gå tillbaka in i angreppet och ställa sig i en självbindning på f-linjen? Jag drog istället Kd8 och förlorade så småningom efter ytterligare ett antal förvecklingar.

  Om detta var en allvarlig knäck mot mina planer på en topplacering så blev det ytterligare mycket värre i rond fem. Jag gick bort mig ordentligt i öppningen och fick försöka kämpa så gott jag kunde med torn mot två lätta pjäser. Tornet blir visserligen starkare ju djupare in i slutspelet man kommer, men här har svart en relativt enkel väg mot segern:

  M Wahlund – H Mølvig. Svart vid draget.

  Den enkla metoden är helt enkelt Kc7. Efter Ta6 b4 Ta1 Ld3 så börjar man känna den brända doften från den kokta fläsket, då hade jag snart fått ge upp. Min motståndare var dock hungrigare än så, han ville ha ett helt torn till middag och drog därför 40. – b4?? Nu kommer inte tornet ut via a6. Dock finns ett litet problem med den planen: 41. h5! Kc7 42. h6! ”For helvede mand” gissar jag att han tänkte i det här läget. Han fortsatte Ld3 varpå jag drog det retliga 43. Tb5! ”Kom och ta mig bara”. Slutet blev Kd6 44. Kf6 Lxb5 (okej då!) 45. h7 b3 46. h8D b2 47. Df8+ och svart gav upp, damen plockar de svarta bönderna. Dam och bonde mot löpare och springare hade kanske kunnat vara ett intressant slutspel men Herr Mølvig såg ut att ha spelat tillräckligt med schack för dagen.

  Nu hade jag fyra poäng av fem medan Anders Nilsson ledde på full pott med två ronder kvar på söndagen.

  Nilsson mötte stormästaren Carsten Høi och fick remi i rond sex medan jag vann mot en dansk junior, och avståndet var nere på en halv poäng.

  I sista ronden vann jag ganska lätt mot ännu en junior medan Anders satt och svettades efter en misslyckad öppning. Hemmasonen Henrik Dahl Pedersen plockade lugnt av Anders pjäs efter pjäs och när svensken slutligen stannade klockan en bit in på söndagkvällen hade det osannolika blivit verklighet – jag stod som segrare i turneringen.

  En mycket trevlig tävling på alla sätt och vis och en finfin seger för Linköping 🙂

  Tre svenskar i stigande gladhetsordning från vänster:
  Staffan Thomasson, Anders Nilsson och Max Wahlund. Foto: Carsten Høi

  Slutställningen återfinns här och det gör även samtliga partier i sin helhet.

  Love vann Torsdagsturneringen

  Under åtta torsdagskvällar under våren och början av sommaren har Torsdagsturneringen spelats på chess.com. Tävlingen bestod av åtta deltävlingar med fyra ronder snabbschack (där de två sista deltävlingarna kortades ner till tre ronder av servern på grund av få deltagare).

  Varje deltävling var en fristående turnering men resultaten räknades också ihop för att få en totalsegrare. Love Janse och Simon Olssson låg sida vid sida i ledningen efter de första två deltävlingarna, men i deltävling tre tog Love en poäng mer och skuggades sedan av Simon. I de två sista deltävlingarna ställde inte Simon upp och Love kunde då defilera i mål med hela 25½ poäng av 30 möjliga, sju poäng före Simon. På delad tredjeplats kom Ofelia Thörnqvist och Magnus Olsson med 16 poäng.

  • 1. Love Janse 25½ p
  • 2. Simon Olsson 18½ p
  • 3-4. Ofelia Thörnqvist 16 p
  • 3-4. Magnus Olsson 16 p

  Fullständig resultattabell och resultat från alla deltävlingarna finns på turneringssidan.

  Love Janse mot Simon Olsson i ett tidigare möte över brädet (snabb-LM 2019).

  Max vann i första över brädet-turneringen på länge

  Sedan i våras har i princip allt fysiskt schack, där man möts över ett bräde och inte över nätet, legat nere på grund av smittrisken. Nu har läget förbättrats så pass mycket att man under helgen 12-14 juni kunde genomföra Sommarkampen i Uppsala. Turneringen spelades dock med smittskyddsåtgärder, som begränsat antal spelare, ökat avstånd mellan borden, höjda hygienkrav och desinfektion av pjäserna mellan partierna.

  Turneringen arrangerades av Uppsala SSS, spelades med fem långpartier och samlade 18 deltagare. Max Wahlund, som var ende deltagare från LASS, vann samtliga sina partier och därmed turneringen! Som grädde på moset innebär resultatet att han återigen går över 2100 i ELO.

  Max intervjuades efter segern av Carl Fredrik Johansson i en video som kan ses på YouTube:

  Fullständiga resultat.

  Reportage på arrangörens hemsida.

  Ofelia bästa svenska i Deniz’ damturnering

  I lördags, den 6 juni, spelades en internationell blixtturnering för kvinnliga spelare på chess.com. Turneringen arrangerades av vår tidigare medlem FM Deniz Arman (numera Stockholms SS), som på nätet är känd som kommentator och videoströmmare under namnet FedaMaster. Spelformen var nio ronder schweizer med betänketiden 3 minuter + 2 sekunder per drag.

  Turneringen samlade totalt 31 deltagare från 7 länder, varav 2 WGM, 1 WIM och 4 WFM. Slutsegrare blev WGM Adriana Nikolova, Bulgarien på 7½/9. LASS representerades av Ofelia Thörnqvist (Lassie79), som blev bästa svenska på tolfte plats med 4½ poäng.

  Hela evenemanget livesändes och kommenterades av Deniz på hans twitchkanal ”FedaMaster”. Man kan se en repris av hela sändningen här.

  Fullständiga resultat

  Reportage på SSFs hemsida

  WGM Adriana Nikolova vann turneringen. Foto: Wikipedia.
  Ofelia blev bästa svenska med 50%. Bilden är från blixt-SM 2019.

  Albin spelar mot Morozevitj

  På fredag och lördag spelar superstormästaren Alexandr Morozevitj simultan på Lichess. Han möter ett antal spelare från den stora lagtävlingen Worldwide Junior för spelare under 16 år, och en av de utvalda är vår medlem Albin Andersson (född 2011). Albin spelar för ett lag med spelare från LASS och Schack 08, som mycket passande är döpt till ”Schack 08 & LASS Juniorlag”, men på listan över deltagare står det av någon anledning bara ”Schack 08” vid Albins namn.

  Albin spelar på lördagen med start klockan 17 och partierna kan följas på Lichess.org. Vi önskar Albin lycka till!

  Deltagarna i simultanen

  Schack 08 & LASS Juniorlags hemsida

  Worldwide Juniors sida

  Halva torsdagsturneringen spelad

  I torsdags (28/5) spelades den fjärde deltävlingen i Torsdagsturneringen på chess.com och därmed är halva turneringen avklarad med 16 spelade ronder. Love Janse (Kelvandil) leder på 13½ poäng av 16, tätt följd av Simon Olsson (BlkNAlwaysTriumph) på 12½. Ofelia Thörnqvist (Lassie79) ligger trea på 10 poäng.

  Klockan 19 i kväll den 4/6 går vi in på andra halvan med femte deltävlingen. Alla medlemmar är välkomna att delta!

  Varje deltävling spelas som fyra ronder med betänketid 10 minuter + 5 s / drag. Fullständiga resultat och mer information finns på turneringssidan.

  Väl mött i kväll!

  Lyckad start i Swedish Rapid Team Battle

  Onsdagen den 13 maj spelades den första omgången i Swedish Rapid Team Battle. Precis som syskontävlingen Swedish Chess Team Battle är det en lagtävling för klubblag, som spelas som en arenaturnering på Lichess, men med den mer generösa betänketiden 10 minuter + 2 sekunder per drag.

  Vårt lag blev inplacerat i division 2 och lyckades efter särskiljning ta en andraplats. Det innebär att vi spelar i division 1 nästa vecka! Bästa poängplockare var Daniel Wettervik (Scrooge), Max Wahlund (inegrepus), Mårten Garner (MorgenGz), Ingvar Carlsson (Ingvar48) och Ofelia Thörnqvist (Lassie79). Ove Nyhlén gjorde comeback och online-debut efter några års bortavaro från schacket, och blev omskriven på nätet och i Aftonbladet som turneringens näst äldste spelare.

  Reportage på schack.se

  Resultattabell div 2

  85 åring förstärker!

  Den svenska snabbschacksligan som inleds på onsdag är en populär nyhet för de som tycker nätblixtens tempo inte lockar. Tidigare i år kom en tidigare medlem tillbaka till klubben, men det var osäkert om det skulle kunna bli något besök i klubblokalen.

  Bilden kan innehålla: 1 person

  Men ödets nycker kan ibland ta oväntade riktningar. I och med corona och nätsatsningar säger Ove Nyhlen, 85 år att han nu skaffat konto på lichess och prövat att spela 10 minuters partier för att se om han kan vara med.

  Och nu är han anmäld som spelare för LASS. ”En turnering för 85+ hade nog passat mig bättre men det är kul att efter så långt speluppehåll få representera LASS i en lagmatch”.

  Det är roligt att ha dig med Ove. Hoppas det blir en positiv övning!

  Simon och Love delade segern i första Torsdagsturneringen

  Den första deltävlingen i Torsdagsturneringen spelades den 7/5 och samlade 13 deltagare (en fjortonde var anmäld men hindrades från att spela av nätverksproblem). Efter en inbördes remi i sista ronden stod Simon Olsson och Love Janse som delade segrare, medan Ofelia Thörnqvist kom trea.

  Fullständiga resultat finns på turneringens resultatsida. Efter andra deltävlingen kommer också de ackumulerade poängen att visas där.

  LASS ställer upp i snabbschacksliga

  Online-schacket upplever en guldålder som aldrig förr nu när det vanliga spelet stoppats av coronan. Hittills har mycket handlat om blixt, men onsdag den 13 maj är det premiär för den nya svenska snabbschackligan och LASS är förstås med. Alla klubbens medlemmar är välkomna att delta. Spelet börjar 19.15 och pågår i två timmar. Betänketiden är 10 minuter per parti med 2 sekunders tillägg.

  Spelet äger rum på lichess-servern, så för att spela måste man ha eller skaffa ett konto där. Uppge ditt verkliga namn i informationsrutan. Sök upp laget Linköpings ASS och gå med i det. Gå sedan med i turneringen, delta och ha roligt!

  Snabbschack på nätet under våren

  Onsdagen den 29/4 spelar vi en liten snabbschacksturnering på chess.com mellan klockan 19 och (ungefär) 21. Spelformen är samma som förra gången, dvs fyra ronder schweizer, men den här gången kör vi med inkrementstid: 10 minuter + 5 sekunder per drag.

  Torsdagen den 7 maj drar därefter Torsdagsturneringen igång! Varje torsdagskväll klockan 19-21 spelas en deltävling om fyra ronder schweizer. I varje deltävling utses en segrare men dessutom läggs alla poäng från alla deltävlingarna ihop och en slutsegrare utses efter sista deltävlingen.

  Totalt blir det åtta deltävlingar, nämligen torsdagarna 7/5, 14/5, 21/5, 28/5, 4/6, 11/6, 18/6 och 25/6. Turneringen den 29/4 räknas alltså inte med, utan får fungera som lite uppvärmning.

  För att vara med i tävlingarna måste man ha konto på chess.com och vara med i ”klubben” LASS på den servern (och för att vara med där skall man ha betalt medlemsavgift i ”verkliga” LASS). Instruktioner finns här.

  Det kostar inget att vara med (och det blir därmed inte heller några priser, utom den ovanskliga äran). Välkomna!

  Fredrik Qwarfort vann första nätsnabbschacket

  På torsdagen den 23/4 spelades klubbens första interna nätturnering i snabbschack. Turneringen, som spelades på chess.com, samlade 11 deltagare och spelades som fyra ronder schweizer med betänketiden 15 minuter per spelare och parti.

  Segrare blev Fredrik Qwarfort på 3½ poäng före Peter Halvarsson och Adam Ståhlberg, båda på 3 poäng. Fullständiga resultat.

  Fredrik (FredrikQ på chess.com) vid draget under tremannablixten i vintras. Vid brädet bredvid: Ofelia Thörnqvist (Lassie79).

  Trots lite barnsjukdomar (någon spelare hade svårt att hitta turneringen och hann därför inte anmäla sig i tid, och en spelare missförstod att han hade fått frirond och trodde att turneringen hade avbrutits) så blev det ett lyckat arrangemang och kommer att upprepas nästa vecka. Håll ögonen öppna efter inbjudan!

  Snabbschack på nätet torsdag den 23/4

  Nu på torsdag den 23/4 kör vi en liten snabbschacksturnering på servern chess.com. Vi kör alltså inte på Lichess den här gången. Anledningen är att det bara verkar gå att köra arenaturneringar (där man spelar så många partier man hinner på en viss tid) på Lichess, men inte ”vanliga” turneringar med fast rondantal, som vi tyckte skulle vara en bättre spelform för snabbschack.

  Turneringen startar klockan 19.00 den 23/4 och spelas som fyra ronder schweizer med betänketiden 15 minuter per spelare och parti (inget inkrement). Den borde alltså vara färdigspelad senast klockan 21.

  Ingen startavgift och inga priser (utom äran).

  Antalet ronder och betänketiden får ses som lite av ett experiment eftersom det här är vår första snabbschacksturnering på nätet. Framtida turneringar kan t ex komma att få fler ronder och/eller inkrementtid.

  För att spela måste man vara medlem i LASS och gå med i en online-klubb på chess.com, som också heter LASS. Instruktioner för hur man gör finns här.

  Alla medlemmar är hjärtligt välkomna!

  Tisdagsblixt på nätet

  Som ni såg i Peters artikel härnedan så har LASS ett lag i online-lagtävlingen Swedish Team Chess Battle, som spelas på söndagskvällar. På tisdagskvällar spelar vi en egen blixttävling på Lichess.org. Alla medlemmar är välkomna! Precis som i lagtävlingen så måste man vara medlem i LASS’ lag. Se Peters instruktioner för hur man sätter upp sitt konto på Lichess och går med i laget.

  När man väl är med i laget kan man anmäla sig på tävlingens hemsida (man kan se sidan utan att vara inloggad men måste logga in för att kunna anmäla sig).

  Nästa speltillfälle är tisdagen den 14/4 klockan 19.00.

  Fler online-tävlingar för LASS-medlemmar diskuteras på klubbens Facebook-sida. Om du inte har Facebook men vill ha mer information, hör av dig till lagledaren, Peter Halvarsson.

  LASS på Lichess

  Sedan några söndagar har LASS spelat med i en halvofficiell online liga, Swedish Team Chess Battle, för svenska klubbar. Från början var det 10 lag i en division, nu är det tre divisioner, där vi idag den 12:e april ska spela i division II efter att ha åkt ur division I förra söndagen.

  Vi uppmuntrar alla LASSare att ställa upp! Alla som är med i laget spelar så mångar partier som de vill, hinner och orkar.  De 8 som tar flest poäng är de vars poäng LASS poäng grundar sig på.

  För att gå med måste man skapa ett konto på Lichess och gå med i LASS’ lag. Här finns detaljerade instruktioner för hur du gör.

  Alla medlemmar är hjärtligt välkomna. Betald medlemsavgift krävs (passivt medlemsskap räcker).

  Gabriel vann Linköpingsmästarskapet

  Årets Linköpingsmästerskap avbröts tyvärr efter sju ronder på grund av coronaepidemin, men spelarna fick möjlighet att skjuta upp partierna fram tills 7/4 (ursprungligt datum för rond 9) för att kunna spela med socialt avstånd.

  Ungefär hälften av partierna i rond 7 spelades på utsatt datum, och tre spelare drog sig ur turneringen, men övriga partier har spelats på olika tider under de tre senaste veckorna. För att hålla spänningen på topp så blev de två sista partierna som spelades direkt avgörande för turneringen!

  Inför kvällen den 7/4 återstod partierna Peter Halvarsson – Gabriel Nguyen, Simon Olsson – Love Janse, och Mats Ahlstrand – Håkan Lundh. Gabriel ledde på 5½ poäng av 6 spelade, medan Love hade 5 och Simon 4½ poäng. Peter hade ingen tätkänning men hade vid vinst kunnat ta sig upp på prisplats, medan Mats och Håkan återfanns längre ner i listan.

  Tyvärr slutade partiet Mats – Håkan med en wo-vinst för Mats eftersom Håkan fick förhinder, men de andra två partierna blev desto mer spännande! Peter offrade pjäs mot Gabriels kungsställning men angreppet räckte bara till remi. Och när Simon någon timme senare tvingade Love att ge upp så var det avgjort: svenske kadettmästaren Gabriel är nu också Linköpingsmästare!

  Gabriel under partiet mot Ofelia Thörnqvist i rond 2.

  De fem huvudpriserna fördelades efter särskiljning på följande sätt:

  1: Gabriel Nguyen, 6 / 7
  2: Muamer Alic, 5½
  3: Simon Olsson, Skara SS, 5½
  4: Love Janse, Västerås SK, 5
  5: Peter Åström, 4½

  I de fyra ratinggrupperna vann följande spelare. Ratingpriset i grupp R2 går till tvåan eftersom segraren Peter Åström vann ett ordinarie pris.

  R1: Stefan Andersson, 4½
  R2: Peter Åström, 4½. Ratingpriset går till Alex Sahlström, 4 p.
  R3: Samuel Enblom, 3½
  R4: Fredrik Adolfsson, 4½

  Fullständiga resultat finns här.

  Inga vårturneringar i år på grund av coronavirus

  På grund av den pågående corona-epidemin måste vi ställa in årets upplaga av LASS’ vårturneringar. Vi hade planerat att spela en öppen och en eller flera sanktionerade grupper i Linköping under Kristi Himmelsfärdshelgen den 21-24/5, men i nuvarande läge är risken för stor att det inte går att genomföra en sådan tävling.

  Detta är första gången sedan 2002 som det inte blir någon vårturnering, och vi hoppas att kunna återuppta traditionen nästa år.

  Tävlingskommittén

  Max vann Norrköpingsmästerskapet

  Max Wahlund valde att avstå från årets LM och spelade i stället i vår östra grannstad, i det öppna Norrköpingsmästerskapet.

  Tävlingen samlade 16 deltagare och var tänkt att spelas i sju ronder, men på grund av coronaepidemin ställdes de två sista ronderna in och ställningen efter rond 5 blev slutresultat.

  Max tog hem segern på 4½ poäng av 5 möjliga, före Anders Dahlstedt, José Eduardo Reynolds Puga, Tomas Löfgren och John Eckdal, alla på 3½ poäng. En annan LASS-medlem, Mattias Nörager, kom sexa på 3 poäng.

  Arrangörernas artikel med fullständiga resultat

  Max vid brädet i Norrköping vid ett tidigare tillfälle (Påskturneringen 2019). Foto: Lars OA Hedlund.

  Allsvenskan avslutad

  Sveriges Schackförbunds Tävlings- och regelkommitté har beslutat att den pågående säsongen i division I-III inte kommer att spelas färdigt. Nuvarande ställning blir slutställningen. Hela beslutet finns här.

  Beslutet är kanske inte helt oväntat med tanke på att coronaepidemin inte visar några tecken på att avmattas. Vissa hade trott och hoppats att man skulle ha försökt spela klart de resterande matcherna i höst, men vi får dra ett streck under säsongen 2019-20 och hoppas på bra spel i höst… eller mer spel i höst… eller snarare nån sorts spel över huvud taget, tack. Försvinn, tråkiga virus.
  Hur som helst, med detta beslut taget kan vi summera säsongen och se hur LASS tre allsvenska lag klarat sig:

  Förstalaget: Tvåa i division I:2. Två dagar innan finalmatchen hemma mot serieledande Stockholms SS tog SSF beslutet att ställa in. Därigenom gick LASS I miste om chansen att vinna serien.
  Betyget för säsongen i sin helhet måste bli med beröm godkänt. Ett par knackiga matcher innan jul solkade resultatet en aning men annars var det idel starka insatser. Slutplaceringen är den bästa på många år.

  Andralaget: Femma i division II:4. Andralaget rivstartade och ledde serien efter två omgångar. Därefter slog man av en aning på takten men gjorde ändå bra ifrån sig. Slutomgången hade kunnat bli spännande borta mot Schack 08:s tredjelag med risk för nedflyttning för båda lagen, men avbrottet och SSF:s övergångsregler gör att båda får hänga kvar och kan göra upp igen nästa säsong.

  Tredjelaget: Trea i division III:4. I likhet med förstalaget gick man med det för tidiga avslutet miste om chans till uppflyttning genom en avgörande match i sista ronden, då man skulle ha tagit emot Vaggeryd i kamp om den andraplats som nästan automatiskt innebär uppflyttning till division 2. Men med fem poäng på fyra matcher, nästan hela tiden mot starkare motstånd, har tredjelaget all anledning att känna sig stolt. Med tanke på de många nya spelare som tillkommit i klubben under säsongen tyder mycket på att uppflyttning till tvåan kan bli en realistisk målsättning inom inte alltför lång tid!

  Alla resultat från säsongen finns här.

  LASS femma i första nätblixtallsvenskan

  På söndagen spelades den första upplagan av den inofficiella nätblixtallsvenskan. 10 lag gjorde upp om en plats i ett internationellt nätblixtmästerskap, och trots att LASS till skillnad från andra inte hade några stormästare eller andra elitspelare i laget placerade vi oss på en ytterst hedrande femteplats.

  Nätblixtallsvenskan kommer att bli en återkommande begivenhet och de två sämst placerade lagen åker ner till division 2. Därför var det lite läskigt ett tag under de 90 minuter tävlingen pågick när LASS var nere och dansade kring strecket. Men med en stark spurt hävde vi oss rentav upp på den övre halvan.

  Vinnare blev Växjö som ju även i vanliga fall huserar högt upp i seriesystemet. De får nu spela i vad som humoristiskt döpts till ”Corona-Bundesliga”.

  LASS bästa poängplockare blev signaturen ”snellhest”, dvs Mattias Nörager, som visade att det flitiga nötandet på lichess inte varit förgäves. Totalt deltog 20 spelare för LASS.

  Redan nu på söndag är det dags igen men då är starttiden 18.15. Välkommen in i tävlingen via denna sida: https://lichess.org/tournament/c7NgRlCI

  Resultat från turneringen:

  Lagschack för alla på söndag!

  Mycket schack är nu inställt på grund av coronasmittan. Deppigt! Men teamet bakom schack.se har försökt hitta bra alternativ och LASS är med. På söndag 29 mars klockan 19.00 ordnar man en lagturnering på en internationell schackserver, och LASS ställer upp med ett lag! Reglerna är enkla: 10 lag, 90 minuters återkommande 3-minutersblixt, och de 8 bästa resultaten i varje lag räknas. Vi lottas bara mot andra lag, inte mot varandra. Det innebär att vi behöver så många spelare som möjligt! Om ditt resultat blir dåligt räknas det bort och du spelar bara för nöjes skull. Om ditt resultat bli bra är du med och lyfter LASS till en plats i Sverigetoppen!

  Hur går det till? Gå in på lichess.org och skaffa ett användarnamn (om du inte redan har ett) och gå sedan till turneringens hemsida. https://lichess.org/tournament/rfzlN8B3

  Klicka ”delta” och välj sedan rätt lag: Linköpings ASS. OBS – mejla ditt vanliga namn och användarnamn till lagledare Max Wahlund så blir du insläppt i vårt lag. Adress: max.wahlund@gmail.com

  Gör detta så snart som möjligt.

  Det ska tilläggas att medlemskap på denna server är GRATIS och deltagande i denna tävling är GRATIS för alla våra medlemmar!

  Se sedan till att vara inloggad på söndag senast klockan 18.55 så är det bara att njuta av schack i en och en halv timme!

  Rond 8 och 9 i LM ställs in på grund av coronavirus.

  På grund av coronavirusets härjningar så har vi fattat det svåra beslutet att ställa in rond 8 och 9 i årets LM. Rond 7, som spelas nu på tisdag (17/3) blir alltså den sista ronden.

  Eftersom detta meddelas med så kort varsel, och vi kan förvänta oss ett antal uppskjutna partier i rond 7, så har vi lättat på regeln att alla partier måste vara färdigspelade till sista ronden.

  I stället gäller följande: Det är tillåtet att skjuta upp partier i rond 7. Samtliga uppskjutna partier måste vara färdigspelade senast vid midnatt tisdagen den 7/4 (ursprungligt datum för rond 9). Partier som inte har resultatrapporterats vid detta klockslag kommer att avdömas.

  Vi stänger inte verksamheten utanför LM, utan klubben kommer, om omständigheterna medger, att hållas öppen för hängpartier och andra aktiviteter under tisdagskvällar fram till den 7/4.

  Bakgrunden till beslutet är att vi ser en stor risk för att många spelare inte kommer att kunna spela rond 8 och 9 enligt det ursprungliga schemat. Vi vill heller inte sätt press på spelarna att komma ner till klubben fast de kanske hellre hade velat undvika sammanhang med många deltagare. Alternativet hade varit att skjuta upp dessa ronder på obestämd tid (kanske till maj eller juni), men detta skulle orsakat så stor osäkerhet att turneringen skulle bli sportsligt fördärvad. Så vi såg detta som det minst dåliga alternativet.

  Vi hoppas på förståelse för beslutet. Det var inget lätt beslut att fatta, men vi tror att det under omständigheterna är det bästa.

  Linköping 20-03-15
  Tävlingskommittén

  Verksamheten – Corona

  Image result for corona virus

  I dessa smittspridningstider vill styrelsen nu förtydliga hur verksamheten kommer att genomföras framöver.

  Vi bedriver verksamhet i form av ungdomsgrupper, tävlingar på vardagskvällar och allsvenskan just nu och den verksamheten fortsätter tills vidare som planerat.

  Vi vill dock starkt trycka på att om man har förkylningssymptom som feber, snuva eller hosta, vänligen stanna hemma. Skjut hellre på partier i Linköpingsmästerskapen tills dess att du är helt frisk. Eller missa en träningskväll.

  Var vänlig var noga med hygienen.

  Som frisk är du, som alltid, varmt välkommen till klubben!

  Image result for välkommen

  Vinst, förlust och frirond i allsvenskan

  Söndagen den 1/3 spelades näst sista ronden i Allsvenskan.

  Förstalaget åkte till Stockholm för att möta Södra SASS, ett på pappret något starkare lag, med IM Johan Furhoff på förstabordet. Det slutade med vinst för LASS, med två vinster, en förlust och resten remier (bland annat i Rizo Pepics parti mot IM Furhoff). Förstalaget ligger nu tvåa i div I:2, en matchpoäng efter Stockholms SS II. I sista ronden blir det en direkt final mellan de två lagen. Vid vinst vinner LASS gruppen och får kvala om att gå upp i superettan!

  Andralaget spelade hemma mot Jönköpings SS och där blev det tyvärr förlust med minsta möjliga marginal. LASS II ligger nu farligt nära nedflyttningsplats i division II:4. I nästa rond möter vi Schack 08 III, som också är nedflyttningshotade, och resultatet av den matchen kan bli direkt avgörande för vårt öde.

  En bild från andralagets match. Peter Halvarsson vände som vit en förlorad ställning till vinst mot Leif Björking på andrabordet.

  Tredjelaget kunde ta det lugnt, eftersom det inte var något spel i deras grupp (div III:4 har bara sex deltagande lag). LASS III ligger i mitten av tabellen och kan varken vinna gruppen eller åka ur. Däremot kan ett bra resultat i sista ronden ge en andraplats, och det händer ibland att två lag får gå upp på grund av vakanser i högre serier.

  Det blir en spännande sistarond den 15/3. Vi hoppas på god uppslutning då!

  Torbjörn Lindelöf har somnat in

  Torbjörn var verksam i klubben under 2010-talet och deltog glatt i allvenskan, klubbmästerskapen och andra tävlingar. Han uppvaktades på klubben när han fyllde 80 år och donerade även en litografi till klubben.

  Vi kommer att minnas Torbjörns värme och intellekt.

  Muamer blev Linköpingsmästare i Schack 960

  Det är förkylningstider, och det var kanske därför startfältet i årets öppna Linköpingsmästerskap i Schack 960 (Fischerandom) blev lite mindre än vanligt. Sex spelare gjorde upp om titeln.

  Turneringen spelades som fem ronder Berger med betänketiden 8 minuter + 2 sekunder / drag. Inför varje rond lottades utgångsställningen fram och spelarna fick fem minuter på sig att förbereda sig innan klockorna startades.

  Det blev som vanligt många intressanta ställningar. Efter en udda öppningsfas gick många partier över i ganska normala mitt- och slutspel, medan andra behöll ovanliga strukturer ända till slutet.

  Muamer Alic byggde staket och tog hem titeln med 5 poäng av 5 möjliga. Tvåa kom Love Janse på 4 poäng. Priset till bästa junior gick till snart tolvåriga Emma Larsson. Både hon och lillasyster Elin spelade upp bra ställningar och skulle fått fler poäng om de inte hade haft lite svårt för den korta betänketiden.

  Fullständiga resultat.

  Turneringssegraren Muamer Alic med de svarta pjäserna mot Simon Malm.
  Juniorpristagaren Emma Larsson spelar mot Adam Ståhlberg medan lillasyster Elin och tvåan Love Janse tittar på.

  Schack 960-LM på fredag 21/2

  Nu på fredag den 21/2 spelar vi LM i Schack 960 (Chess960, Fischerandom, kärt barn har många namn).

  Schack 960 är en schackvariant som uppfanns av världsmästaren Bobby Fischer. Idén är att man lottar ut pjäsernas placering på första raden i utgångsställningen efter speciella regler. Det finns totalt 960 olika möjliga startställningar, alla med sina egenheter, vilket gör det nästan omöjligt att förbereda öppningsvarianter.

  Personlig anmälan klockan 18.30 och spelstart klockan 19.00 på klubblokalen. För spelform, prispengar, med mera, se inbjudan.

  Anmäl dig gärna här (det är inte obligatoriskt men underlättar).

  Anmälda spelare och resultat.

  Välkomna!


  Årsmöte 15/2 2020

  Under lördagen hade föreningen sitt 119:nde årsmöte. LASS grundades redan 1901.

  Verksamheten genomlystes av deltagarna och styrelse samt revisor svarade på frågor.

  Sammanfattningsvis kan sägas att föreningen är vid god vigör. Verksamhetsberättelsen kunde förtälja att klubbens medlemmar tävlat flitigt under året. Juniorverksamheten är stark och schackfyran glädjer skolor, elever och instruktörer. Tack vare juniorverksamheten är även kassan solid.

  Avslutningsvis diskuterades framtiden för föreningen ganska vitt och brett, det finns vissa potential för framtida styrelsen att se över.

  Gällande personvalen, så får undertecknad förtroendet att fortsätta vara ordförande, jag tackar för det. Övriga personer fick även de fortsatt förtroende. En skillnad är att Max Wahlund numera är ordinarie i styrelsen och Hugo Roginski är suppleant till styrelsen. Lite yngre personer är bra.

  Medlemsavgifter är oförändrade kommande år, med ett tillägg: de medlemamr som är huvudmedlemmar i annan klubb får nu rabatterad avgift om 500 kr, istället för annars 750 kr.

  Protokoll och verksamhetsberättelse finns under Medlemmar/Protokoll i menyn. Användarnamn och lösenord är samma som för att hämta ut parti-arkivet. Saknar detta, hör av dig till någon i styrelsen så får du det om du är medlem i LASS.

  Med gott hopp om framtiden

  Styrelsen, genom Peter Halvarsson

  Västgöta Open

  I helgen 15-16/2 spelades den traditionella snabbschacksturneringen Västgöta Open i Skara med 91 deltagare, varav 7 stormästare.

  Två LASS-medlemmar deltog. Simon Olsson (som representerade sin hemmaklubb, arrangörsklubben Skara SS) kom på 18:e plats på 5 poäng av 8 möjliga. Mate Nagy kom på 89:e plats med 2 poäng.

  Vann gjorde GM Pia Cramling på 6½ poäng. Stormästarna Maksimenko (Ukraina) och Sriram (Indien) hade också 6½ poäng men sämre särskiljning.

  Resultatlistan finns här.

  Veteran-DM i Skärblacka

  Årets DM för veteraner 50+ spelades i Skärblacka den 16/2 med sju ronder snabbschack och totalt nio deltagare.

  Distriktsmästare blev Erik Elenius, Skärblacka SK på 6.5 poäng av sju möjliga. Tvåa kom Tommy Fritz och trea Christer Liebgott.

  Fyra LASS-medlemmar deltog: Istvan Orci (som representerade sin hemmaklubb Motala SK), Klas Skytt, Lars-Göran Lantz och Olov Giertz. Av dessa komIstvan med 4 poäng på fjärde plats och Klas Skytt på en femte plats, också med fyra poäng. Lars-Göran gjorde en solid insats med fem remier mot högre rankade spelare, en förlust och en frirond.

  Fullständiga resultat finns på ÖSFs hemsida.

  Weekendspel i pampiga salonger

  Under helgen 7-9 februari avgjordes årets första GP-turnering, Elite Hotels Open, på Stora Hotellet i Växjö, i minst sagt pampiga lokaler med oljemålningar, draperier, guld och kristallkronor.

  Stora spellokalen i Växjö. Foto: Lars OA Hedlund.

  I år deltog sex stormästare och fyra IM med Baadur Jobava som topprankad. LASS representerades i huvudturneringen av Börje Pettersson, Peter Halvarsson, Mårten Garner, Fredrik Qwarfort, Thomas Lager, Ofelia Thörnqvist, Magnus Olsson och Erik Broomé. Vi hade dessutom två medlemmar som representerade andra klubbar: Istvan Orci och Håkan Lundh.

  I sidoturneringen Lilla Elite Hotels Open, för spelare under 1600 i rating, deltog bara en LASSare, elvaårige Mate Nagy. Mate tog totalt 4½ poäng av 8 möjliga och kom på 16:e plats bland de 58 deltagarna. Han blev därmed också bäste poängplockare från LASS. I huvudturneringen, som samlade 161 deltagare, var motståndet en aning starkare och där blev Fredrik bäste LASSare med en 70:e plats på 4 poäng. Börje och Peter tog också 4 poäng men hamnade på grund av sämre kvalitetspoäng på platserna 74 respektive 82.

  Fullständiga resultat.

  Slutspelsträning under våren

  Under våren kommer Stefan Andersson att hålla slutspelslektioner för vuxna under tre torsdagskvällar: 20/2 (torsdag nästa vecka), 12/3 och 26/3. Träningen börjar klockan 18.30 och varar ca. två timmar med fikapaus.

  Den första lektionen kräver inga förkunskaper utom att man kan schackreglerna. Vi börjar med de enklaste slutspelen som K+B mot K. Hur får man ner bonden till dam och hur kan motståndaren hindra den?

  Sedan höjs nivån tills på slutet även 1500-1600-spelare kan ha nytta av träningen.

  Välkomna!

  Spännande avslutning väntar för första- och tredjelaget

  Rond 5 i Allsvenskan och det börjar dra ihop sig. Alla de tre Lasslagen var i elden på söndagen. Förstalaget mönstrade starkast möjliga uppställning för den viktiga hemmamatchen mot Horndal. Lagkapten Carlsson har visat fantastisk fingertoppskänsla när han låtit firma Fransson-Wahlund dra i par i mitten av laguppställningen – Fransson vinner med vit, Wahlund håller remi med svart. Så blev det även denna gång. Jörgen tog sin femte raka vitvinst av fem möjliga, undertecknad fjärde raka remin med svart (en vinst i första ronden).

  Mats spelade vackert hem en seger på förstabordet med svart mot högre rankat motstånd. Även Daniel W vann. När Ingvar avslutningsvis tog remi med merbonde var matchsegern hemma, 4,5-3,5.

  Eftersom SödraSASS slog Stockholm SS i omgångens toppmöte har vi nu allt i egna händer. I omgång 6 åker vi för möte med SödraSASS i Stockholm och i slutronden kommer Sällskapet på besök i Linköping i vad som kan vara en ren final.

  Final var det också för andralaget när Allians/Motala togs emot. Tyvärr gick det ungefär som det borde enligt rankingen. Gabriel tog den enda vinsten genom att övertygande spela ner starka Lars Andersson från gästerna. Slutsiffror 2,5-5,5.

  Slutligen åkte tredjelaget till Nybro för spel i deras vackra och luftiga lokaler (se bild ovan av Simon Ivarsson). Här följdes inte rankingen: trots jämna lag svepte LASS helt rent på de sex främsta borden och gick avstannande i mål med två remier på de sista. 7-1 alltså. I sista ronden blir det en uppgörelse hemma mot Vaggeryd om andraplatsen i serien som ju mycket väl kan innebära uppflyttning till en högre division (från de flesta division 3-serier flyttas två lag upp).

  Tre snälla lamm vann tremannablixten

  Årets tremannablixt spelades söndagen den 26/1 i Linköping. Tävligen spelas mellan lag om tre spelare. I varje rond möter varje spelare i ett lag alla spelarna i det andra laget, så det är nio partier per match. Partierna spelas med tidshandikapp beroende på ratingskillnad.

  I år ställde tio lag upp och spelade sju ronder, så det blev 21 partier per spelare och totalt spelades 315 partier – mycket schack för pengarna!

  Segrade gjorde laget Tre snälla lamm (Love Janse, Simon Olsson och Max Wahlund). Motståndarna tyckte nog inte att de var så snälla (det pratades om ulvar i fårakläder) eftersom de vann alla matcher utom en och tog hem 46 partipoäng av 63 möjliga. Tvåa blev Bishops arms (Chrisoffer Stenman, Johan Wiklund och Mattias Nörager) på 44 pp och Sh5 utropstecken wow (Gabriel Nguyen, Hugo Roginski och Alex Sahlström) på 40.

  Det bästa individuella resultatet stod Gabriel Nguyen (Sh5 utropstecken wow) för. Han tog 20.5 poäng och släppte alltså bara en remi på 21 partier!

  Här finns korstabellen, laguppställningarna och inbjudan med handikappregler. I laget Gott och blandat ersattes Mate Nagy av Elin Larsson efter lunchpausen.

  Flick-SM

  I helgen avgjordes flick-SM i Örebro, med tre LASS-medlemmar i startfältet.

  I klass D (10 år och yngre) kom Elin Larsson trea på samma poäng och kvalitetspoäng som tvåan Cristina Ostafiev men med förlust i inbördes mötet. Det innebar tyvärr att hon missade en plats i flick-NM med minsta möjliga marginal. Vann gjorde Sol Andersson från Örgryte.

  Storasyster Emma inledde starkt i C-klassen (11-13 år) men föll tyvärr tillbaks mot slutet och hamnade ungefär mitt i fältet med en 24:e plats.

  Tuva Karlsson hade starkt motstånd i B-klassen (14-16 år), och kom på 18:e plats av 22. Högst rankad var Margo Zarytovskaya (tvåa i kadett-SM med över 1900 i lång-ELO), som ändå bara kom tvåa efter Linnea Johansson-Öman från Järfälla SS.

  Schackförbundets reportage om tävlingen (med fullständiga resultat).

  Elin kom trea i klass D i flick-SM. Foto: Lars OA Hedlund.

  38 deltagare i årets LM

  Första ronden i årets Linköpingsmästerskap spelades i tisdags, den 14/1. Trots att flitiga spelare som Max Wahlund och Börje Pettersson inte ställer upp i år så kom vi upp till 38 deltagare.

  Som så ofta i schweizerturneringar (där övre halvan på ratinglistan lottas mot undre halvan) blev det idel favoritsegrar i första ronden. De enda undantagen var partierna Rolf Gustavsson – Thomas Lager (439 elopoängs ratingskillnad) och Jona Kastö – Peter Halvarsson (388) som slutade remi.

  I år spelar två junior sitt första LM: Mate Nagy och Emma Larsson. Vi har också för första gången på länge mer än 10% kvinnliga deltagare (4 av 38).

  Turneringen kan följas på turneringssidan. Som vanligt livesänds åtta partier per rond.

  Det var nästan fullt i spellokalen under första ronden av LM

  Kallelse årsmöte

  Lördagen den 15 februari klockan 13:00 kallas medlemmarna till årsmöte. Kom och ta del och påverka vår förening!

  Hela kallelsen finns här.

  Rond 1 i LM är lottad

  Nu är rond 1 i LM lottad. I år blir det 38 deltagare vilket är lite mindre än i KM men fler än i förra LM.

  Lottningen finns här.

  Spelstart är tisdagen 14/1 klockan 18.00, med personlig anmälan 17.30-18. De spelare som har uppskjutna partier behöver inte komma till personlig anmälan.

  Mer information finns på turneringssidan.

  Välkomna!

  LASS I i Uppsala

  Max var den som började resan till Uppsala redan på lördagsförmiddagen med att få en ren naturupplevelse på ett SJ tåg. Vi andra petade in oss i bilar för att se E4an närmare 30 mil. På vägen avverkades politik, Klasheds treveckorsförkylning, onda knän, maratonplaner och en och annan teorivariant i någon schacköppning.

  Väl framme hinkades lite kaffé, många varma hälsningar (flera av Uppsalas spelare har en historik i LASS) och tom ett gruppfoto som Henryk tog. När vi satte oss så kunde vi konstatera att motståndarlaget såg ut ungefär som Max tippat inför matchen.

  Borden var dock minimala, inte en millimeter plats framför och bakom brädet varvid Henryk vid rondstart förundrat undrade var han skulle ha armbågarna när han tänkte…

  Spelet och kaffedrickandet vidtog och det såg ganska snabbt bra ut. Ingvar tog en ganska snabb remi mot Thomas Franzén och Börje vann mot sin motståndare i skandinaviskt genom en fin kombination som jag hade nöjet att följa som satt bredvid.

  Klashed masserade skickligt som vit mot Juan Pablo Fernandez som jag själv mötte i en klass I grupp i SM för två år sedan. Det uppstod dock snart en klart rörig ställning där Juan Pablo offrade dam för två pjäser. Han hade viss komp, men det kan väl aldrig vara tillräckligt(?). Jörgen Fransson mötte Kurt Ekelund med vit och kunde genom pjäsbyten utnyttja sista radens svaghet med förkrossande resultat.

  Mats och Daniels partier såg båda lovande ut, kontroll med mersmak. Brukar ge utdelning. Själv försökte jag skapa tryck som svart genom att ta terräng när motståndare spelare sicilianskt med g3. Efter lite klurigt spel från min motståndare genom att springa med h-bonden (ett alpha-zero trick som diskuterades på vägen hem) så valde jag att låsa spelet, dock medgav det att jag låste in mina pjäser en smula. Partiet fortsatte med pjäsrundflyttning i ett bra tag. I halvtidsnöden som uppstog mot 40 drag så spelade min motståndare sämre och det var jag som kunde ta en hel del terräng på damflygeln. Det var dock fortfarande helt låst och han bjöd. Givet matchställningen var det inte att fundera på. 3½-1½ till oss. Det borde ge sig. Dags att undersöka läget i övriga matcher:

  Den som tittar noga kan se att Mats numera har klara problem, Klashed står fortfarande bra och Daniel har satt sin motståndare i ett präktigt lås.

  Jag följde själv Mats parti mest. Skulle Mats kunna halka ur detta grepp?

  Partiet fortsatte och motståndarens klocka tickade raskt neråt i försöken att få hem partiet. Mats spelade på ganska snabbt.

  Det svarta tornet kom runt på b-linjen efter visst laverande men Mats offrade hästen på b6 för att själv spela fram d7 varvid svart fick offra tillbaka hästen. Sen var det torn och bonde mot Mats torn. Men vits kung stod framför bonden, så vid rätt spel är det det remi, vilket det också blev.

  Klashed låste till slut fast sin motståndare med sin dam och matchen var vunnen. Nu återstod Daniels parti som tyvärr halkat honom (vit) ur händerna, trots hans matthot. Henryk hade precis som jag dessutom listat ut att man på stauntonbräden får plats med armbågarna i hörnet på brädet så man kan lägga huvudet i händerna och tääääänka.

  Svart drar och vinner…

  Vi vann med 5-3 och det är alltid en muntrare färd hemåt då.

  Höstsäsongen officiellt avslutad

  Höstsäsongen avslutades fredagen den 20/12 med den traditionella julfesten. 23 medlemmar kom till middagen och några till anslöt senare under kvällen.

  Efter mingel och tipspromenad (frågorna finns här och facit här) bjöd Simon Ivarsson och Sam Grundel på middag — inte något traditionellt julbord utan en utmärkt thaigryta följd av citronmarängpaj.

  Tipspromenaden vanns av Fredrik Andersson med 12 rätt av 13 möjliga. Mårten Garner hade också 12 rätt men kom ett ELO-poäng längre bort från rätta svaret på utslagsfrågan. Tala om små marginaler!

  Till kaffet hölls prisutdelning i KM och snabb-KM. I samband med prisutdelningen avtackades även Martin Bengtsson, som efter många år som ungdomsledare nu drar sig tillbaks, med en minnesgåva.

  Björn Ingemansson har just fått sitt tredjepris i C-KM av Mårten.
  Martin avtackades av Stefan på ungdomskommitténs vägnar.

  Sedan avslutades kvällen med parblixt, som vanns av Per Ahlström och Michael Carlsson, som bara tappade en halv poäng. För övriga resultat, se turneringstabellen.

  Per Ahlström och Michael Carlsson (till höger) vann parblixten.

  Vi önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År, och välkomna tillbaks efter trettondagshelgen!

  Malmö Open 2019

  Lucia betyder för en del vita linnen, falsettsång och bedårande barn och ungdomar. För en del betyder det ett kallt Malmö och schackspel i rådhushallen. I år var vi förvånansvärt få, fyra deltagare: Peter Halvarsson(undertecknad), Mårten Garner, Björn Werstén och Mate Nagy.

  Malmö Open har senaste åren förändrats, från att tidigare ha ett mördarprogram på lördagen med tre entimmas partier följt av ett långparti till att totalt ha fem snabbschacksronder och tre långpartier. Det gör lördagen till rena rama hälsostunden jämfört med tidigare, men en del knorrar också över att det är så få långpartier. Det märktes i årets deltagarantal, 141 i öppna och 56 i lilla ger knappa 200 deltagare totalt. Jag pratade med turneringsledaren Johan Berntsén om situationen och vi kan nog förvänta oss förändringar till nästa år.

  Första ronden bjöd på stormästarmöten för två LASSare, själv fick jag möta Johnny Hector och Mårten fick Stellan Brynell. Mårten blev bryskt avföst från brädet, själv försvagade jag mig långsamt och Hector visade mig hur man spelar bra pjässpel (välj rond 1 nedan).

  I rond två fick Björn Wersten visa form genom att slå en 1900-spelare och kvällen avslutades med småsnack i en hotellobby. Mitt hotellrum var för övrigt stort, men spartanskt. Påminde väldigt mycket om ett slitet Malta-hotell fast utan värmen. Det var riktigt kallt på rummet. Utsikten var över en liten innergård, men den (fina) utsikten blockerades även av ventilationsrör. Jag drog ner rullgardinen, det var mindre deprimerande så. Mårten hade bättre utsikt från sitt rum:

  Lördagens ronder rullade på, jag spelade ganska bra men Daniel Jogstad (2236 i lång-ELO) gled ur händerna på mig. Två ronder efter fick jag dock chansen att vinna i ett kungsangrepp som svart mot Erik Tegler (2125 lång-ELO). Min utdelning i snabb-ELO mot dessa två blev dock negativ då de båda hade 200-300 poäng längre snabb-ELO än lång-ELO. Jag följde sedan upp med att slå Jacob Jönsson 2062 efter följande misstag:

  Vit drar och vinner

  Snabbschacket gick trögt för Mårten men han vann lördagens sista långparti och inför söndagen var han tillbaka där han borde vara i schweizerhissen. Björn spelade bra i snabbschacket och kammade hem 20 elo-poäng där och följde upp med en remi mot en 1950-spelare. Han fortsätter stabilt sin klättring i listorna.

  Kvällen avslutades med dryck och småsnack, men det blev en tidig kväll. Två långpartier väntade. Själv fick jag ladda lite för att möta Schack 08’as Niclas Ottenklev (2196). Han gillade att spela 1. e4 c5 2. b3 kunde jag se när jag tittade på hans nätpartier. Jag vände lite på dragordningen och fick en hyperaccelererad drake som jag brukar trivas bra i. Han tryckte dock på bra och jag fick börja leta lite ruffligare sätt att komma ur hans grepp.

  Här tänkte jag ett bra tag, men jag kunde inte få d5 att fungera riktigt. fxe5 fxe5 och Lg4 kändes lite obehagligt. Jag klurade lite och tyckte väl att Sd7 borde ge mig motspel för bonden. Datorn är inte lika positiv, men Niclas spelade Lxg4 varpå inte heller jag spelar det datorn vill. Jag borde slagit på f4 och sen spela Sc5, jag spelade Sc5 direkt. Då bör vit slå springaren med Lxc4, men vi är ju simpla människor så Niclas drog Dc4. Enligt datorn så väljer jag inte bästa draget nu heller, utan ett 2.5 bönder sämre med Tb8. Sen följer f5 Sxe4 Sxe4 d5 Db3.

  +3 för vit enligt maskinen. Men… Så var det det där med att vi är människor. Jag spelar d4 och nu är det +6 för vit. Det här ska väl vara slut? Nej, nej. Niclas gör (helt mänskligt naturliga) Lg5, det var det jag trodde han skulle göra också. Maskinen tycker nu att det är helt jämnt. Ett antal avbyten senare så uppkommer följande ställning:

  Det är så långt jag kan återge partiet korrekt, mitt stora problem nu är att jag bara spelar på 10 sekunders inkrementet och Niclas har 20 minuter kvar. I ett läge lämnar jag tornet ogarderat på d-linjen och vit kan slå Txe3. Utan den missen har jag koll på ställningen, men men… Man måste ha tid också. Svängigt parti som kunnat sluta bättre för min del.

  Både Mårten och Björn förlorade också på lördagsmorgonen och det blev dags för lunch. Vi fick lite till olika håll och det blåste upp till full storm och regn i Malmö. Blomkrukor och juldekorationer flög åt alla håll på gatorna och människor sprang i panik inomhus. Det var skönt då att redan sitta inne på en italiensk krog och ta en öl till maten. Till sällskap fick jag Lennart Friberg, Skara som precis slagit Mårten. När vi väl var klara hade det lugnat ner sig temporärt och vi spatserade tillbaka till spellokalen. Där fick jag SMS om att mitt tåg var inställt pga vädret. Inga tåg kom från Köpenhamn då bron var avstängd. Snabbt fram med mobilen och boka om. Valde 20.30 tåget, såg verkligen inte fram emot att komma hem 23.30. Suck!

  Sista ronden mötte jag en Skänninge-spelare och inför att ronden ska börja nämner jag att ett tåg var inställt. Han börjar då försöka boka om med mobilen och ber om tillstånd att få göra det även om ronden börjar. Inga problem svarade jag, drog e4 och tryckte över klockan. Han skrev koder och tryckte runt på telefonen. Han gick från brädet och pratade med domaren som godkände hans plirande med mobilen. Efter ett tag kom han tillbaka, meddelade att han inte lyckats boka om biljetten, men verkligen ville säkra biljett hem. Han ville gå till stationen och sträckte fram näven och sa att han lämnade w.o. Jag stod bara och gapade.

  Vid sekretariatet var det lite oklart om det verkligen skulle räknas som w.o. Han var ju ändå på plats. Tapio Tikkanen kontaktades som gav klara besked: W.O. Man måste göra ett drag för att det ska räknas som ett spelat parti. Jag bokade om min biljett igen och kom nu med 16.04 tåget istället och följer resultaten som ramlar in…

  Mårten hade även han en lite konstig sista rond. Hans motståndare drog a tempo hela partiet och förlorade fort. Han sa efter partiet att han ville hem(?).

  Jag följde ett par av Mate Nagys partier, såg ganska bra ut, men han spelar fortfarande lite för fort. I sista ronden var tydligen hans motståndare sjuk och han fick w.o. Men en vinst och två stabila remier mot högre rankade spelare bådar gott för framtiden!

  Det är fortfarande några partier kvar, men det ser ut som att jag vinner rankingpris på hela spektaklet och som knorr på det hela meddelar just Björn Werstén att han pratat med SJ och 19.10-tåget kommer att gå som beräknat till slut ändå.

  Tiger Hillarp Persson vann i stor stil på 7½/8 poäng. En poängs marginal till tvåan. Samtliga resultat

  Max vann ett stort och jämnt KM

  Årets KM var inte bara det största på länge (41 anmälda, varav 39 fullföljde!), utan också mycket jämnt.

  Inför sista ronden var det bara B-gruppen som redan hade en segrare. Där hade Muamer Alic skaffat sig en ointaglig ledning redan efter sju ronder, och Tomas Lager var också redan klar tvåa, trots att han fick frirond i sista ronden (Adam Ståhlberg utgick efter fyra ronder och fick alla sina resultat strukna). Å andra sidan var det desto hårdare kamp om tredjeplatsen. Till slut fick blev det särskiljning mellan fyra spelare på 4 poäng, där Pelle Carlbom kom bäst på inbördes möten.

  1. Muamer Alic, 7/8
  2. Thomas Lager, 5½
  3. Pelle Carlbom, 4
  Muamer Alic vann överlägset B-KM efter segern mot Peter Åström i sista ronden. Närmast väggen Klas Skytt mot Björn Modéer.

  I A-KM ledde Max Wahlund på 6 poäng efter åtta ronder, följd av Love Janse på 5½ och Simon Olsson och Erik Arvidsson på 5. Love slog Erik i ett finalparti och gick därmed om Max. Nu var frågan om Max skulle kunna slå Gabriel Nguyen, och det gjorde han! När sedan Simon något överraskande förlorade mot den nästan 300 ELO-poäng lägre rankade Fredrik Qwarfort så var Max vår nye klubbmästare, medan det blev särskiljning mellan tre personer om tredjeplatsen.

  1. Max Wahlund, 7/9
  2. Love Janse, 6½
  3. Simon Olsson, 5
  Max Wahlund vann som svart mot Gabriel och tog hem KM-titeln, medan Love Janse slog Erik Arvidsson och kom tvåa.

  C-gruppen var kanske den jämnaste av alla. När vi under första ronden försökte tippa slutsegraren kom vi fram till att alla deltagarna hade en sporstlig chans att vinna! Efter många spännande partier så blev det till slut två spelare på 6½ poäng och två på 5½. Särskiljningen ledde till följande resultat:

  1. Alex Sahlström, 6½/9
  2. Henrik Karlsson, 6½
  3. Björn Ingemansson, 5½
  Alex Sahlstöm (närmast kameran) vann C-KM, medan Mattias Nörager kom sexa.

  Särskiljning blev något av ett tema i årets KM, och det gällde också i D-KM, där tre spelare hade 6 poäng inför sista ronden. Även här var det spännande in i det sista. Håkan Lundh fick en w.o.-vinst på grund av sjukdom, och Jona Kastö fick snabbt ett förkrossande övertag mot Archie Tonkin, men Samuel Enbloms angrepp mot Lars-Göran Lantz, som först såg väldigt starkt ut, slog inte riktigt igenom, och Samuel hamnade bonde under i ett springarslutspel. Nu såg Lars-Göran ut att gå mot vinst, men han gick åt fel håll med springaren och förlorade i stället. Så ledartrion slutade på 7 poäng, och återigen var det de inbördes mötena som fällde avgörandet.

  1. Samuel Enblom, 7/9
  2. Håkan Lundh, 7
  3. Jona Kastö, 7
  Samuel Enblom (till höger) vann D-KM på 7 poäng, medan Jona Kastö (till vänster) kom trea på samma poäng.

  En glädjande sak med KM, förutom att det hade det största deltagarantalet sedan 2006 (då det sattes rekord med 50 spelare!), var att det fanns nya spelare i alla fyra grupperna. Det enda som hade kunnat vara lite bättre hade varit om fler juniorer hade deltagit: nu var det bara två juniorer med, Garbiel Nguyen och Alex Sahlström, och de är ju rutinerade turneringsspelare även i öppen klass. Vi får hoppas att juniorerna kommer med i LM stället!

  Fullständiga resultat

  Spellokalen var fullsatt under sista ronden.

  Välkomna till julavslutning fredag 20/12!

  Fredagen den 20/12 klockan 19.00 är det dags för vår traditionella julavslutning med middag och andra aktiviteter. Vi inleder som vanligt med en liten tipspromenad. Under middagen sker prisutdelningen för årets KM, och vi avslutar med parblixt (två spelare turas om att göra drag).

  Pris: 70:- där mat och kaffe ingår. Medtag valfri måltidsdryck. Respektive är också välkomna!

  Anmäl er på Facebook eller till Mårten Garner senast den 18/12 så vi kan planera matinköp.

  Välkomna!