• Rizo ny klubbmästare i blixt

  Årets öppna klubbmästerskap i blixt spelades fredagen den 6/12 och lockade hela 20 deltagare. Spelformen var sju ronder schweizer med betänketiden 3 minuter + 2 sekunder per drag.

  Regerande mästaren Max Wahlund var den här gången upptagen med att spela blixt-EM i Tallinn (vilket väl får anses vara giltigt förfall) men vi fick ändå ett starkt startfält. Norrköpingsspelaren Anders Dahlstedt besökte klubben för första gången på länge, kvällen till ära klädd i frack (nej, inte på grund av turneringen – han skulle spela pukor i Händels ”Messias” i Linköping och var tvungen att gå efter fjärde ronden för att hinna i tid).

  Det två högst rankade spelarna, Rizo Pepic och Love Janse, avlöste varandra på förstaplatsen, följda av Simon Olsson och Adam Ståhlberg som dock tappade lite på slutet. Till sist tog Rizo hem titeln på samma poäng och en halv kvalitetspoäng mer än Love. Tredjepriset togs hem av Simon Olsson och ratingpriset gick till Simon Ivarsson.

  1. Rizo Pepic, 6 p, 26 kp
  2. Love Janse, 6 p, 25½ kp
  3. Simon Olsson, 4½ p

  Fullständiga resultat

  Rizo förlorade med svart mot Simon Olsson (närmast kameran) i rond 3 men vann ändå turneringen. I bakgrunden applåderar Per Ahlström Daniel Namvars snygga matsättning.

  Tredubbel hemmamatch i Allsvenskan

  Söndagen den 1/12 spelades den tredje ronden i Allsvenskan. I sin outgrundliga visdom hade förbundet gett alla våra tre lag hemmamatcher, vilket ställde till lite problem: efter ommöbleringen i spellokalen skulle vi få svårt att få plats med 24 bord. Att hyra en extra lokal (vilket vi gjort någon gång tidigare) skulle vara både dyrt och jobbigt. Ett förslag att spela någon av matcherna på lördagen i stället fick inget bifall.

  Som tur var gick tredjelagets motståndare, alliansen mellan SS Allians och SS Motala, med på att spela matchen i Skänninge i stället, så vi inledde dagen med en halvtimmes bilresa över slätten. På pappret såg matchen lite tuff ut: motståndarna hade 100-150 poängs högre ranking på de fyra första borden, och på sistabordet hade vi ett oprövat kort i form av kadetten Karl Johansen, som gjorde sin första allsvenska match.

  Men det gick klart över förväntan! Karl spelade ut sin motståndare fullständigt och vann, och på de fyra första borden tog vi två vinster och två remier trots ratingskillnaden. Slutresultatet blev en klar seger med 5½-2½.

  Lars Jönsson slog Tom Nordgren på förstabordet.

  Under tiden i Linköping spelade våra andra lag mot något högre rankade motståndare från Stockholm. Andralaget råkade illa ut mot SK Rockadens fjärdelag: efter mindre än tre timmars spel stod det redan 1-4, och sedan vann bortalaget ett parti till. Thomas Lager kämpade för revansch i ett långt slutspel där han till slut hade springare och två bönder mot ett ensamt torn, men han kom inte undan motståndarens tornschackar och matchen slutade 2-6 utan vinster för LASS.

  Förstalagets match, mot Kungstornet II, blev jämnare, men tyvärr drog stockholmarna det längsta strået även här. Matchen avgjordes kanske i följande ställning:

  Niklas Hedlund (Kungstornet II) – Börje Pettersson (LASS)

  Vit har just gått på bonderov med 25. Ta4? och nu kunde svart ha avgjort med det inte helt lättfunna draget 25. – Txf2!! Tyvärr spelade Börje ett annat drag och förlorade så småningom, och matchen slutade 3-5.

  Till sist ytterligare en ställning från förstalagets match:

  Jörgen Fransson (LASS) – Anders Jansson Owen (Kungstornet II)

  Svart har haft det jobbigt med två bönder under, men har just tagit tillbaks en av dem med Txe3. Det straffade sig gruvligt! Jörgen avgjorde med Kf4! Om tornet går undan så följer g4+ och Th6 matt.

  Missa inte öppna blixt-KM på fredag 6/12!

  Nu på fredag den 6/12 klockan 19.00 spelar vi öppna KM i blixt. Det blir sju ronder med betänketiden 3 minuter + 2 sekunder per drag. Turneringen är ratinggrundande för blixt-ELO.

  Alla medlemmar i svenska schackklubbar eller utländska spelare med FIDE-id kan spela. Bästa LASS-medlem får titeln klubbmästare i blixt.

  Se inbjudan för alla detaljer.

  Anmäl dig gärna på den här länken. Det är inte obligatoriskt att föranmäla sig (alla som kommer till spellokalen före rondstart lottas in) men det är bra om vi kan se vem som kommer! Listan på hittills anmälda finns här.

  LASS-seger i juniorallsvenskan div III

  Under helgen har juniorallsvenskan spelats i Mönlycke kulturhus. Till skillnad från den vanliga allsvenskan så spelas hela juniorallsvenskan i ett sammandrag, med fyra spelare per lag och med kortare betänketid: 90+30 i division I och II, och 45+10 (vilket räknas som snabbschack) i division III.

  Tidigare har tävlingen spelats i två divisioner, men på grund av det stora antalet lag så har man i år infört en tredje division. I fjol kom LASS lag inte över kvalgränsen för division II och fick därför spela i division III i år, tillsammans med 14 andra lag.

  LASS lag bestod av Gabriel Nguyen, Alex Sahlström, Karl Johansen och Oskar Sandvall, med Sam Grundel som coach och lagledare, och var ratingmässigt en av favoriterna till segern. Och det levde man upp till genom att vinna alla matcherna stort, utom den mot Wasa SK II i rond 2 där Alex tyvärr förlorade på tid i bra ställning.

  I sista ronden blev det en direkt finalmatch mot ledarlaget Uppsala SSS II. LASS vann med 3-1 och gick därmed upp jämsides i både match- och partipoäng. Tack vare segern i det inbördes mötet knep LASS förstaplatsen och går upp till division II nästa år.

  Gabriel vann alla sina partier och blev därmed bäste poängplockare med en ELO-prestation på 2226. Även Alex och Oskar hamnade högt upp på den listan med 5 respektive 4 vinster.

  Resultaten finns här.

  Foto: Lars OA Hedlund

  Malta Open 2019

  Några av oss var nybörjare, några hade åkt ett par gånger. En var åldrande veteran. I antalet Malta Open resor.

  Ingvar är veteranen. Han har spelat alla år Malta Open existerat, nio gånger. Med flera starka resultat dessutom. Själv tillhör jag mittengänget tillsammans med Fredrik, tredje gången. Peter Åström gjorde sin första resa. Börje har varit här förr har jag för mig. Jag hade med mig Sussi som tog chansen att få lite värme. Det blev lite far och son övning också, Fredrik hade pappa Bengt (Växjö SS) med sig och Börje hade Alexander (Stockholms SS med ex-LASSare) med sig.

  Som vanligt var det bil till Skavsta, lite mat och sen lite flaxande i en konservburk. Väl framme tog vi taxi till Buggibia. Taxiresan brukar vara spännande, vänstertrafik och bilförare som kör som biltjuvar. Årets chaufför slog alla rekord. Det var mer racingförare. Andra bilar blev undanträngda i rondeller och det gick rekordfolk. Med andan i halsen var vi först framme av alla svenska schackspelare vid Topaz hotell. Ingvar, Börje och Alex valde hotell Dolmen detta år. Lite högre klass men en kvarts promenad till spellokalen.

  De rutinerade hade betalt de extra 40 kr per natt för pool-utsikt på Topaz, dvs Åström hamnade i grannhuset som har innergård med metallgaller med lätt fångkänsla. Jag och Sussi fick jackpott med stort dubbelrum och dubbelbalkong.

  Dagen efter inleddes med frukost utomhus i gassande sol och 17-18 grader. Det är halva resan.

  Jag och Sussi tog sen en långpromenad med Åström som lite guidning. Ronderna börjar inte förrän 17.30, så det blev lite mat också. Sen började allvaret. Jag och Åström hamnde precis på undre halvan av fältet, vilket betyder toppmöten i rond ett. Jag fick en brittisk IM på bord 4 och Åström en äldre ungersk GM på bord 8. Vi båda gjorde starka insatser, själv stod jag aldrig dåligt i partiet, förrän… Ja, det obligatoriska misstaget i drag 45, där jag trodde han var tvungen att retirera med damen för att stoppa mig från att matta. Det sket han högaktligen i, för det var ju inte ett matthot. Ridå. Hade jag bara flyttat runt pjäserna utan ambitioner hade det varit remi. Åström, god försvarare som han är, stod ganska stabilt större delen av partiet, det svängde lite ibland, men det var helt jämnt mot slutet. Tills han också visade sin svaghet och fick kapitulera. I övrigt lite blandade resultat i första ronden. Efteråt blev det öl och de vanliga kvällsdiskussionerna. Vi noterade bl.a att den högra toaletten fortfarande saknade lås och knappt gick att spola. ”Så har det varit alla år” fällde Ingvar in.

  Måndag morgon och dags för frukost. Men denna gång med lite gnissel. En servitris hade fått för sig att man inte fick sitta ute. Jag hade redan börjat duka upp ute, Åström blev dock portad. ”Inte äta ute” blev det bryska svaret och Peter fann inget val än att gå in och äta och berätta för mig och missödet. Jag kom sedan med tallrikar i full fart, hade definitivt inte för avsikt att sitta inomhus. En kvinna med stort leende, sa att jag inte fick äta ute. ”Men jag har alltid ätit frukost ute här tidigare år” blixtrade jag tillbaka med ett ännu större leende. ”Vi har så lite sol i Sverige”. Artighet fungerade, vi fick sitta ute. Alla andra som försökte sitta ute blev infösta, med motiveringen att ”vi hade tillstånd”. Kändes privilegierat, men framtiden för utefrukosten kändes en smula osäker för den kommande veckan.

  Efter frukosten tog jag på mig löparskorna, något som Åström missat att ta med sig. ”Det är väl ingen annan som springer…”. På den här resan sprang jag, Ingvar och Alex en hel del. En skön avkoppling mellan ronderna i det sköna Malta-vädret.

  Alla år jag varit här har även Horndalsgänget varit här, med bl.a Dick och Magnus. Istället för att spela rond 2 så valde dom att se Malta – Norge i EM kvalet.

  Foto: Dick Olsson

  Tisdagen kom med dubbelrond. Utefrukost var inte att tänka på, det vräkte ner regn. De som bodde på andra hotell fick en blöt promenad till spellokalen. Regnet började på vägen till spellokalen för flera som kom helt genomsura och fick sitta blöta och kalla och spela förmiddagsronden. Under ronden började det sedan åska. När jag spelat färdigt kom det t.o.m. hagel som lade sig i solstolarna.

  Det vita är HAGEL!

  Vi lyckades precis ta oss ut för en lunch mellan ronderna och hällregnandet.

  När tisdagens dubbelrond passerat kunde några tendenser anas.

  Jag låg själv bäst till av LASSarna efter att ha avverkat två lågrankade och vunnit mot en för passiv tysk gentleman med lite högre ranking på 3/4 poäng. Ingvar och Alex kom efter på 2½. Fredrik och Börje hade nu spottat upp sig till 2 poäng efter en trög inledning. Åström och Bengt hade 1½.

  I rond fem mötte jag Janse. Alltså Jan Joop Janse på 2200. En holländare som tillsammans med mig rörde till allt något helt oerhört.

  Jag har svart och Jan har precis spelat Sg4 för att försöka åstadkomma svagheter för min kungsställning. Efter att ha funderat ett slag hittade jag en plan:  d4 exd4 Sxg4 Dxg4 Lf6! Te1 Kf8 Sc3.

  Här har jag +1 fördel. Men hur fortsätter man? Här kan läsaren fundera på planer ett slag.

  För att ta mig hit hade jag använt en del tid, det var ingen panik, men jag insåg att jag nog kommer att behöva en del tid för att reda ut resten av partiet. Jag fortsatte Lxd4 (rätt) Kh1 och sedan drog jag Sb4 på ren instinkt. Den instinkten sög insåg jag snabbt vid brädet. Jan drog Sb5 och jag börjar (enligt datorn) se spöken. Det är faktiskt fortfarande helt lika enligt maskinerna.

  Mitt resonemang går dock kring: matthot på första raden, Sxd4 hotar och följt av det finns ju La3 som ser ut som en sjukt jobbig bindning. Jag drog till slut Da5 vilket var katastrof. Sxd4 cxd4 Te5 Da6 Lxd4 följde och sen försökt jag överleva ett slag utan större succé.

  Torsdagen kom med dubbelrond. Sussi passade på att ta en en båttur till de två öarna norr om huvudön; Gozo och Comino. €30 för båttur, guidning och fri dryck (vin av kanske inte den högsta kvalitén). Den här bilden kanske sammanfattar att hon hade en ganska trevlig tur:

  Jag avslutade turneringen bra, men på ett sätt lite avslaget. Fyra remier mot högre rankade tyskar. Fredrik och Börje skaffade efter darrigt spel i första ronderna sig en anständig poängsumma, men det hela kostade en del rankingpoäng. Peter Åström pinnade på rätt bra i sin come-back till schacket och ju längre turneringen gick desto säkrare gick han fram i partierna.

  Ingvar hade det slitigt och i sista ronden fick han avsluta mot en duktig 13 årig tjej från Singapore på 1400 i elo. Helt galet!

  Ingvar spelade draken och hon dansade glatt med utan problem som om hon aldrig gjort något annat. Det hela fick avslutas med en remi. Kom ihåg namnet Mak,Charlene Xiu Ning. Det här var första gången hon var i europa, men det lär inte vara den sista.

  PlatsStartTitleNamnEloPoängBuchh.
  11GMChatalbashev,Boris2530856
  26GMNaumkin,Igor24007,553
  34IMHanley,Craig2441754,5
  72112 Halvarsson,Peter1871543
  8551 Pettersson,Alexander2064539,5
  9187 Pettersson,Boerje1935538,5
  9649 Carlsson,Ingvar20684,545,5
  125102 Qvarfort,Fredrik18964,535
  143144 Qwarfort,Bengt1768440
  144120 Astrom,Peter1839439,5

  Totalt 225 deltagare.

  Spellokalen är ok, varken mer eller mindre. Notera Lutz som sitter nere till höger i bild med ansiktet mot mig. Han har cerebral pares och flyttar pjäser genom att på ett litet schackbräde flytta en rund bricka med ett S på och en rund bricka utan märkning. Brickan med S sätter han på startrutan för det drag och vill göra och den andra brickan sätter han dit den ska gå. Sen får motståndaren flytta pjäserna på det riktiga brädet. Lutz är cykelgalning och cyklar själv runt en massa. Det går inte fort i hans stora trehjuling, men vad gör väl det. Han har en vilja av stål, det är helt klart. Han samlade ihop fyra poäng i årets tävling och han har varit med alla år jag spelat. En styrka i schacket, alla kan vara med!

  Till slut var det dags att åka hemåt, passande nog började hotellet inredas i julbeklädnad sista dagen:

  Love vann ELO-blixten

  Den ELO-rankade blixtturneringen som spelades fredagen 22/11 lockade 16 deltagare, med Love Janse och Max Wahlund som ratingfavoriter.

  Max och Love tog ledningen från start och började bygga staket, men när de möttes i fjärde ronden vann Love och drog ifrån. Han släppte bara en halvpoäng mot trean Mattias Nörager i sista ronden vilket räckte till ensam seger. Max vann återstoden av sina partier och kom därmed tvåa.

  1. Love Janse 6½/7
  2. Max Wahlund 6/7
  3. Mattias Nörager 4½/7

  Tre spelare hade inte blixt-ELO-tal tidigare men kommer tack vare den här turneringen att få det på decemberlistan: Muamer Alic, Per Ahlström och Mate Nagy.

  Fullständiga resultat.

  ELO-blixt på fredag 22/11

  Nu på fredag den 22/11 klockan 19 spelar vi en ELO-rankad blixtturnering på klubben. Passa på att stiga i blixt-rating, eller skaffa dig ett blixt-ELO-tal om du inte redan har ett!

  Alla detaljer finns i inbjudan.

  Man kan anmäla sig till turneringen här. Det är inte obligatoriskt med föranmälan men vi vill gärna se vem som kommer. Hittills anmälda spelare.

  Välkomna!

  Max guidade i kungsgambitens värld

  Den 16/11 var det återigen schacklördag på klubben! Den här gången var det Max Wahlund som stod för programmet. Som vanligt bjöds det på föredrag varvat med praktiskt spel, och den här gången var temat kungsgambit, en öppning som har gett upphov till mängder av glanspartier genom århundradena och fortfarande har ett formidabelt rykte som skarp och svårspelad.

  Kvällen inleddes med filmvisning, närmare bestämt James Bond: i en scen i From Russia with Love visas slutet av ett schackparti som är nästan identiskt med partiet Spasskij-Bronstein från 1960. Max fortsatte med att visa hela det riktiga partiet, som inleddes med en kungsgambit. Det blev fler kungsgambitpartier av mer eller mindre kända mästare, däribland Håkan Winfridssons vinstparti mot Jonny Hector och ett glansparti av LASS-medlemmen Per Ahlström (som själv var med bland deltagarna).

  Max visar partiet Spasskij-Bronstein från 1960. I ställningen på brädet spelade vit 15. Sd6!!

  Efter varje parti visade Max huvudidéerna i öppningsvarianten, och sedan fick publiken pröva på samma variant i ett blixtparti. Efter en underhållande och informativ eftermiddag fortsatte huvuddelen av deltagarna till restaurang De Klomp för att avsluta lördagen med middag.

  Totalt deltog 12 personer som fick en intressant översikt över ett spännande spelöppningskomplex.

  Ofelia Thörnqvist tränar på att försvara sig mot kungsgambit mot Per Ahlström.

  Bland de varianter som spelades av deltagarna fanns Allgaiergambit, Steinitzgambit, Långa piskan, Bologans rekommendation mot Kieseritzkygambit samt dubbel Muziogambit.

  Utgångsställning för den dubbla Muziogambiten – vit vid draget ligger två pjäser under.

  Inofficiell kungsgambitmästare blev Adam Ståhlberg som vann det avgörande partiet på tid mot Daniel Wettervik med en sekund till godo på klockan.

  Blandad kompott i Allsvenskans rond 2

  I helgens allsvenska spel var det andralaget som briljerade. Solnas andralag slogs tillbaka med hela 6,5-1,5. Det var andra raka segern för LASS 2 som nu toppar division 2:4.

  Tredjelaget åkte till Värnamo som dock mönstrade ett väldigt starkt lag, så där blev det förlust.

  Jämnast var det i förstalagets match i Stockholm mot Kristallen 2, högst upp i Katarina skola på söder. LASS var högre rankade över hela linjen och vi hade räknat med matchvinst, men i schack kan som bekant allt hända.

  Först att stanna klockan var Martin Klashed och hans motståndare på tredjebordet. Martin stod lite obekvämt och tiden började rinna ut, så en remi kändes som ett rimligt resultat.

  Ungefär samtidigt slutade mitt (Max) parti, men inte som jag önskat. Jag har knycklat ihop motståndaren ganska ordentligt och frågan är bara hur stöten ska sättas in:

  Svart vid draget.

  Det finns många bra drag. Bäst är kanske 30. -h5, eller 30. -Kg7. Man vill ju öppna h-linjen, men jag valde inte den bästa metoden: 30. -Th8???

  För första gången i partiet fick min motståndare chansen, och han tog den: 31. Dxe4+! Txe4 32. Txf6+ Kg7 33. Tf7+ Kg8 34. Tf8+ remi.

  1-1, och det såg väldigt oklart ut på övriga bräden. Detta kunde gå hur som helst.

  Tidskontrollen närmade sig, och nu kom katastroferna slag i slag. På bord 2 hade Rizo missuppfattat tidskontrollen och i en något bättre ställning efter 38 drag löpte tiden ut. Inget att göra, 2-1 till Kristallen! Snart därefter fick vårt tysk-schweiziska stjärnskott Sarah sträcka vapen sedan motståndaren fått till ordentlig press i ett italienskt parti. 3-1.

  Ingvar hade rullat ut en siciliansk drake och med rockad åt olika håll stod båda kungarna rejält i skottlinjen. Vit tripplerade på den öppna h-linjen och bara genom att kasta allt tillgängligt material i gapet på kristallaren kunde LASS lagkapten med nöd och näppe få till evig schack. 3,5-1,5 nu till våra motståndare. Inte mycket marginaler kvar.

  Men på de sista brädena såg det bättre ut. Jörgen hade spelat ett riktigt spännande parti mot Felix Ytterberg och till slut hamnat i ett slutspel med dam och c-bonde mot dam. Det är teoretiskt vunnet, men praktiskt inte så enkelt mot bästa försvar. (Jag höll remi på den försvarande sidan i mitt första allsvenska parti 2016). Men Jörgen lotsade bonden hela vägen ner med säker hand.

  Tom hade också en merbonde på bord 8 i ett obalanserat springarslutspel. När han gafflade kung och pålle gav motståndaren snabbt upp.

  3,5-3,5 alltså, skulle vi rentav kunna vinna? Mats var kvar på förstabordet. Öppningen i partiet var milt uttryckt besynnerlig, det såg ut som om Mats spelade Fischer Random. Mittspelet var inte mindre mystiskt – ett tag ledde Mats med tre (!) pjäser. En farlig svart fribonde gjorde dock att materialet måste offras tillbaka. Om jag såg rätt var ställningen denna:

  Vit vid draget.

  Vit har alltså hela tre pjäser mer! Ändå säger Stockfish att ställningen är lika. Svart hotar bland annat Txg4+ och remischackar på g2/h2. Mats spelade Sxe3 med sekunder kvar på klockan och till slut hamnade partiet i ännu ett damslutspel där det trots allt var omöjligt att undvika remischackar.

  4-4 till slut alltså. Lite av en missräkning sett till ratingen men rättvist när allt kommer omkring.

  Nästa rond har alla tre LASS-lag hemmamatch. Då hoppas vi på många poäng!

  GP-debut för Mate och Fridolf

  Under allhelgonahelgen spelades GP-tävlingen Hasselbacken Chess Open med fyra deltager från LASS (se Max Wahlunds artikel). Som vanligt i Svenskt Grand Prix så spelades samtidigt en turnering för spelare under 1600 ELO, Lilla Hasselbacken Chess Open. Där deltog LASS-juniorerna Mate Nagy (född 2009) och Fridolf Walter (född 2006), som båda två därmed gjorde debut i GP-sammanhang.

  Totalt deltog 86 spelare, vilket är ovanligt mycket för en ”liten” GP-turnering. Fridolf kom på 28:e plats med 4.5 poäng av 8 möjliga, medan Mate slutade 63:a på 3 poäng. Vann gjorde islänningen Kristjan Dagur Jónson på 7.5 poäng.

  Fullständiga resultat finns här.

  Framgångsrik Stockholmsresa

  LASS laguppställning i Hasselbackens GP var den samma som i fjol: Mårten, Ofelia, Qwarre och undertecknad (Max). Även den totala poängsumman blev densamma, det var bara den inbördes fördelningen som blev något annorlunda. Precis som i fjol tog Ofelia och Qwarre 3,5 poäng vilket nog framför allt numera fru Thörnqvist är nöjd med. Mårten backade från 4 till 3,5 poäng medan jag själv gick fram från 5 till 5,5. Mårten brukar alltid hålla sig framme i Stockholm och fälla högrankat villebråd – i fjol var det Jimmy Mårdell och i år själve SSF-ordföranden, Ted Gemzell. Ofelia för sin del kryssade lugnt med många stabila remier, även det precis som i fjol.

  Mobilförbudet var i år skärpt och inga mobiler fick vara påslagna i spellokalen. Hur följande foto kommit till stånd är det därför ingen som vet:

  I fjol var kaffet nästan gratis och i år kostade det 30 kronor koppen. Å andra sidan gick nästan alla plus i ranking (utom Qwarre) så resan får nog sägas vara framgångsrik ändå!

  Fullständiga resultat finns här.

  Micke vann oktoberblixten

  Fredagen den 25/10 spelades en blixtturnering med sju deltagare och betänketiden 3 min + 2 s / drag. Mikael Broberg vann på 4 poäng medan Magnus Olsson kom tvåa på 3½ och Adam Ståhlberg trea på 3½ p men sämre särskiljning.

  Fullständiga resultat

  ELO-blixt 22/11 och öppna blixt-KM 6/12

  Under höstsäsongen kommer vi att spela två ELO-rankade blixtturneringar, där den ena dessutom är öppet KM i blixt.

  ELO-blixten spelas fredagen den 22/11 och öppna blixt-KM fredagen den 6/12. Båda turneringarna spelas på klubblokalen med start klockan 19.00.

  Spelform i båda turneringarna: 7 ronder nordisk schweizer med betänketiden 3 minuter och 2 sekunders tillägg per drag.

  Turneringarna är öppna för alla medlemmar i svenska schackklubbar och spelare med utländsk FIDE-registrering. Klubbmästartiteln går till bästa LASS-medlem.

  Inbjudan finns här:
  ELO-blixt 22/11
  Öppna blixt-KM 6/12

  Välkomna!

  LASS-framgångar i Allsvenskans rond 1

  Söndagen den 20 oktober inleddes allsvenska säsongen för LASS’ tre lag.

  I division III grupp 4 spelade tredjelaget (där jag själv spelade med) borta mot Skärblacka SK, i deras ljusa och trevliga lokal högst upp i Skärblacka Folkets Hus. Motståndarlaget kom förra säsongen sist i sin grupp och vi hoppades på goda vinstchanser, men de visade sig ha fått förstärkning och var nu klart högre rankade än LASS III. Det såg länge ganska mörkt ut, men vi kom igen på slutet och matchen slutade 4-4.

  Från matchen Skärblacka – LASS III.

  Under tiden i Linköping krossade förstalaget, som spelar i divison I:2, Schack 08s andralag med siffrorna 6½-1½. Vårt förstalag var det starkaste på länge med ett medel-ELO 2169, medan Norrköpingslaget visserligen hade hade starka spelare på toppborden men en betydligt svagare ”svans” och två orankade spelare på sistaborden.

  Andralaget hade också hemmamatch i div II:4 och mötte Kristallen SK III. Även den matchen slutade med hemmaseger med 5-3.

  I samtliga lag fanns det nya spelare som gjorde sina första matcher för LASS, och alla tre plockade poäng: Daniel Wettervik i LASS I, Sarah Hund i LASS II och Simon Malm i LASS III.

  Efter dagens matcher leder förstalaget sin grupp, medan andralaget ligger på delad andraplats och tredjelaget ligger delad trea.

  Många LASSare i skol-SM

  Under helgen har årets skol-SM spelats i Halmstad. Som vanligt samlade turneringen många deltagare (325 spelare i nio åldersklasser) och i år var hela 15 av dessa från LASS! Dessutom åkte Mårten och Stefan med som ledare, tillsammans med ett antal föräldrar.

  Fullständiga resultat finns här.

  Mårten skrev följande referat i eftermiddags medan han och några av spelarna väntade på ett tåget hem via Lund:

  Här kommer en liten rapport från Skol-SM i väntan på tåget som går först om tre timmar!

  Arrangemanget var i det stora hela bra. Spellokalen var en av de bästa jag sett i en ungdomstävling och den påminde mycket om SM-lokalen i Eskilstuna. Den enda svaga punkten var avståndet mellan spellokal och boende/mat. 5 min promenad, under vissa tider i ösregn, gjorde att vi inte använde sovsalen på samma sätt som annars.

  Spelet var som vanligt sådana här sammanhang både upp och ner men utan något riktigt bottennapp. Grupp för grupp såg det ut såhär:

  Grupp B:
  Gabriel spelade mycket stabilt och blev enda obesegrade spelaren i gruppen. Tyvärr togs någon remi för mycket för en seger men en stark tredjeplats blev det. Karl och Anton som inte spelar så mycket just nu gjorde klart godkända insatser i mitten av fältet.

  Grupp C:
  Oskar gjorde en helt ok insats och tog 50% i en grupp där han var rankad på nedre halvan.

  Grupp D:
  Fridolf blev bäste LASSare på en 15:e plats. Han hade något riktigt bra på gång när en klubbkamrat satte käppar i hjulet, då Sahil visade sig övermäktig. Sahil och Casper gjorde stabila insatser i mittfältet och Tuva hängde med bra trots sparsamt tävlande.

  Grupp F:
  Emma var med i toppstriden nästan hela turneringen men nådde inte riktigt hela vägen fram och slutade till sist 11:a. Även Noah gick bra och slutade i mitten medan Anton fick lita till en comeback under turneringens andra halva för att rädda sig undan en bottenplacering.

  Grupp G:
  Mate gick starkt genom hela turneringen och gjorde en av LASS starkare insatser med sitt 6:e pris.

  Grupp I:
  Här hade vi en stark ”toppbredd” med två spelare topp 8. Albin var bra rakt igenom och det slutade med ett 5:e pris, näst bäst av LASSarna. Elin började starkt, dippade sedan på lördagsförmiddagen för att sedan komma tillbaks till ett 8:e pris. Jyotisman klarade trots sin ringa erfarenhet nästan 50%.

  Nu är det snart bara två timmar till avgång och jag vill gratulera alla LASSare till fina insatser.

  Vi tackar spelare och ledare för sina insatser. Bra jobbat! Förhoppningsvis gick tåget i tid så att alla är på väg hem nu!

  Mate Nagy tvåa i Smålandsbarometern del 1

  Första deltävlingen i Smålandsbarometern gick av stapeln lördagen den 6 oktober. Yngste deltagare bland de 10 spelarna var LASS Mate Nagy, som kom på en stark andraplats!
  Det ger att Mate leder knattegruppen i den sammanlagda GP-serien i Småland.
  Resultat

  KM nu på menyraden

  Nu KM fått en egen rullgardinsmeny i menyraden högst upp på sidan. Det finns underval för att snabbt se inbjudan och resultaten i de olika grupperna, samt för att komma till livesändningen.

  SSF uppmärksammar våra klubbkvällar

  Det pågående klubbmästerskapet med 40 deltagare är ett tecken på att arbetet med att skapa god stämning kring klubbkvällarna ger god frukt. Sveriges schackförbund (SSF) uppmärksammade nyligen arbetet genom en stor intervju med LASS ordförande Peter Halvarsson på sin hemsida. Peter berättar bland annat:
  – Vi satsar på att det ska vara roligt, alla ska vara välkomna och det ska vara väl arrangerat. Det måste inte alltid vara genomproffsigt, men det ska vara tydligt. Hålla sig till tider, ge service.
  – En grupp vi satsat extra på är nya spelare. Vi har de senaste åren haft två rena nybörjargrupper med stor framgång. Och med stor framgång menar vi att några av dessa nybörjare numera spelar i våra klubbmästerskap. Det är jättekul. Det gör även att det är lättare att locka fler nya till klubben.

  Läs hela intervjun här.

  KM har startat

  Nu har första ronden i KM kommit igång! Fyrtio deltagare spelar i fyra bergergrupper. Det är det högsta deltagarantalet på många år – sist vi fick ihop fyra grupper var 2013, men då blev det bara nio deltagare i sista gruppen.

  Resultat och lottning finns här.

  Som vanligt livesänder vi åtta partier per rond.

  Årets KM lottat

  Nu har vi lottat årets KM. Det blev 40 deltagare fördelade på fyra 10-personsgrupper, vilket är så bra det kan bli! Spelet börjar i morgon 17/9 klockan 18.00 och vi kommer som vanligt att livesända åtta partier.

  Lottning och resultat finns här.

  Love klubbmästare i snabbschack

  De fyra sista ronderna i öppna KM i snabbschack spelades den 10/9, och det var spännande in i det sista!

  Inför sista ronden ledde regerande mästaren Simon Olsson på 5 poäng av 6 möjliga, medan Love Janse, Peter Halvarsson och Rizo Pepic flåsade honom i hälarna på 4½, följda av Muamer Alic och Fredrik Qwarfort på 4.

  I sista ronden spelade Simon remi mot Rizo, medan Love och Peter vann sina partier och gick upp jämsides med Simon. Efter särskiljning plockade Love hem segern medan Simon kom tvåa och Peter trea.

  Ofelia Thörnqvist, som skrällde i första ronden genom att slå Simon Olsson och bara förlorade ett parti (mot Love) kom femma och tog hem rankingpriset.

  Fullständiga resultat.

  Love Janse besegrade med svart Muamer Alic i sista ronden och säkrade därmed KM-titeln i snabbschack.
  Ofelia Thörnqvist skrällvann mot Simon Olsson i första ronden. Närmast väggen partiet Mattias Nörager – Max Wahlund.

  Tre ronder spelade i snabb-KM

  I kväll spelades de första tre ronderna i öppna snabb-KM, med betänketiden 20 min + 10 s / drag.

  Årets turnering lockade hela 24 deltagare, varav glädjande nog fyra nya medlemmar: Muamer Alic, som tidigare spelat i Finland, Simon Malm från Akademiska Schackklubben, Umeå, samt Weine Ångström och Lars Jönsson som båda kommer från Gusums SK. Vi hälsar dem varmt välkomna till LASS!

  De fyra avslutande ronderna spelas nästa tisdag, den 10/9. Lottning och resultat finns här.

  En av de nya medlemmarna, Simon Malm, spelade remi som svart mot Fredrik Qwarfort i rond 2. Närmast kameran: Adam Ståhlberg mot Fredrik Andersson.

  Mingolf- och biljard-KM

  Lördagen den 31/8 spelades vårt traditionella KM i minigolf och biljard.

  Vi inledde på äventyrsgolfbana vid idrottshallen med att spela 12 hål av varierande svårighetsgrad. Totalt deltog 13 personer. Överlägsen segrare i minigolfgrenen blev Mattias Burmansson.

  Efter golfen drog vi vidare till restaurang Strandgatan 2 för middag och 8-ball. 8 personer spelade en utslagsturnering som vanns av Mårten Garner.

  Det delades också ut ett tröstpris till sammanlagt sist placerade av dem som spelade i båda deltävlingarna, men vi låter den vinnaren få vara anonym. Pristagarna vann chokladaskar donerade av Ofelia. Under hela kvällen flyttades inte en enda schackpjäs!

  Mattias Burmansson vann överlägset minigolftävlingen.

  Öppen blixt (27/8 – 2019)

  Höstsäsongen är nu officiellt igång efter tisdagskvällens fria blixtturnering. Hela 18 spelare hade anslutit och där fanns både nya, gamla och nygamla namn. Vi hälsar alla varmt välkomna.

  Ordförande Peter Halvarsson visade vem som bestämmer i klubben genom att krossa allt motstånd och ta hem en suverän seger med 8/8.

  Här syns ordföranden i färd med att fullborda staketet.Hela slutställningen syns här:

  Nästa vecka börjar snabb-KM och två veckor efter det är det dags för stora KM.

  //Max Wahlund

  GP-säsongen inledd i Lund

  Första helgen i augusti (3-5/8) spelades säsongens första GP-turnering, Cellavision Chess Cup i Lund.

  Som vanligt var huvudturneringen mycket stark, med 17 GM, 4 IM, 1 WGM, 4 WIM och en bunt andra titelinnehavare bland de 199 deltagarna. LASS hade i år sju medlemmar med i detta getingbo: Simon Olsson, Max Wahlund, Mårten Garner, Fredrik Qwarfort, Peter Halvarsson, Ofelia Thörnqvist och Magnus Olsson.

  I den ”lilla” turneringen för spelare under 1600 deltog 50 spelare, varav ingen LASS-medlem.

  Turneringen vanns av GM Shirov före tredje året i rad, före GM-kollegerna Kryakvin och Külaots, alla på 7 poäng.

  För LASSarna gick det ungefär som förväntat för, utan några direkta överraskningar mer än att Ofelia slog en 2100-spelare i första ronden. Bäst gick det för Simon som kom på 38:e plats med 5 poäng av 8 möjliga. Max tog en halvpoäng mindre vilket placerade honom på 60:e plats. Därefter kom Fredrik på 3½, Mårten, Ofelia och Peter på 3 och jag själv (Magnus) på 2½.

  Fullständiga resultat finns här.

  Spelförhållandena var som vanligt helt utmärkta, med spel i konfernsavdelningen av spelarhotellet, i Lunds högsta hus på stadens högsta punkt vilket gav fin utsikt från hotellrummen. Det enda lite tråkiga var hotellets läge i en forskningspark i utkanten av staden, långt från den charmiga historiska stadskärnan. Men med åtta ronder på två och en halv dag hade vi hade ändå inte så mycket tid för sightseeing.

  I år fanns det också några trevliga kringarrangemang: simultanspel med Shirov, föredrag om Gideon Ståhlberg av Peter Holmgren (inte Motalaspelaren utan hans namne från Stockholm), och en konstutställning med tavlor med schackmotiv av WFM Maria Yugina (som deltog i turneringen). Vi köpte med oss en tavla med titeln ”Limelight Chess” hem till klubblokalen. Det fanns också ett kommentatorsrum med livekommentarer av IM Björn Ahlander.

  Max fick också sina 15 minuter i rampljuset efter att ha spelat en miniatyr mot Zoran Gajic på söndagsmorgonen.Max kom in i kommentatorsrummet innan Björn hade hunnit börja kommentera stormästarpartierna (jag satt bland publiken eftersom min motståndare lämnade w.o. på grund av sjukdom), och fick då visa upp sitt parti. I den här ställningen har vit, som har offrat pjäs för angrepp men enligt datorn inte har full kompensation, just spelat 11. g4.

  Max lade ut en lömsk fälla med 11. – h6 och motståndaren gick rakt i den med 12. Tg1. Max svarade 12. – Ld6! och vits dam är instängd mitt på brädet.

  Max beundrar konstutställningen. Foto: Lars OA Hedlund.
  Stora spellokalen strax innan rondstart.
  Ideon Gateway-skrapan med spellokal och spelarhotell.

  Säsongsstart med blixt den 27/8

  Nu börjar det dra ihop sig! Tisdagen den 27/8 inleder vi officiellt höstsäsongen med en öppen blixtturnering.

  Turneringen spelas med betänketiden 3 minuter per spelare och parti med 2 sekunders tillägg per drag. Spelform och antal ronder beror på antal deltagare. Vi tar ingen startavgift och turneringen kommer inte att ELO-registreras.

  Ingen föranmälan krävs utan alla som kommer ner till klubben senast klockan 18.30 lottas in. Alla, även icke medlemmar är välkomna!

  Säsongen fortsätter sedan med öppna KM i snabbschack under två tisdagskvällar, den 3 och 10 september. Inbjudan med mer detaljer kommer snart!

  Därefter börjar ”stora” KM. Inbjudan och länk till anmälan finns på tävlingssidan.

  SM i Eskilstuna

  Årets stora svenska schackfest har just avslutats. Under tio dagar, den 4-14 juli, samlades stora delar av schacksverige i Eskilstuna för SM med kringarrangemang.

  Årets arrangemang var utmärkta. Spellokalen i STIGA Sports Arena var en handbollshall där man hade dragit undan de lägre läktarna för att skapa en enorm golvyta där man hade lagt på en ljuddämpande nålfiltmatta. Sporthallar brukar oftast inte vara ideala för schack men den här lokalen var alldeles utmärkt! Det var gott om luft mellan spelborden och lugnt och svalt.

  Juniortävlingarna (utom J-SM) gick tyvärr i en lite mindre hall som man för att komma till var tvungen att ge sig ur och runt den stora spellokalen, vilket gjorde det lite svårt för seniorerna att följa med i knatte-, minior- och kadett-SM. Och kommentatorsrummet låg ännu längre bort, i andra änden av byggnadskomplexet. Men bortsett från det fanns inte mycket att klaga på.

  Den jättelika spellokalen sedd från läktarplats

  Som vanligt inleddes den första weekendturneringen redan på fredagskvällen. På lördagen startade elitgrupperna (SM, J-SM, Veteran-SM i två åldersgrupper, Mästarklassen Elit och Mästarklassen), som spelade nio ronder. Under lördagen spelades också schackfyranmästaren med hela 15 deltagare från LASS. Bäst av dem blev Emma Larsson som kom på en stark tredjeplats – se tidigare artikel.

  ”Fotfolket” i klass I-IV, indelade i grupper om åtta spelare, hade ett lättare schema och började inte förrän på måndagen tillsammans med Veteran Allmän, och de yngre junior-SM-grupperna, men spellokalen var ändå inte full – ett antal bord stod tomma och väntade på spelarna i weekend 2, som började spela den andra fredagen. Under torsdagskvällen spelades dessutom blixt-SM, som satte deltagarrekord med 175 deltagare.

  Den största framgången för LASS var Gabriel Nguyens seger i kadett-SM (se separat artikel). Det var tredje gången gillt för Gabriel som nästa år har en garanterad plats i ”stora” junior-SM. Årets besvikelse var att den gamle linköpingsspelaren GM Pontus Carlsson som redan efter två ronder fick dra sig ur SM-gruppen på grund av sjukdom. Nu blev Erik Blomqvist i stället svensk mästare efter en spännande turnering.

  I mästarklassen hade vi två LASS-medlemmar, nämligen Simon Olsson (som representerade Skara SS) och Max Wahlund. Max inledde starkt med tre poäng på de första fyra ronderna och vinster mot Nicolaj Zadruzny och J-O Lind, men föll tillbaks på slutet och slutade på 11:e plats av 21 deltagare med 4.5/9, medan Simon fick en halvpoäng mer och slutade sjua. Båda hänger kvar i mästarklassen till nästa år.

  I klass I hade vi två representanter, Peter Halvarsson och Sam Grundel. Peter var lägst rankad i sin grupp och visste att han hade en svår uppgift. Tyvärr räckte inte poäng till att hänga kvar utan han flyttas ner till klass II. Sam tog 3.5 poäng i sin grupp och stannar därmed kvar i klass I.

  I klass II gick Fredrik Qwarfort väldigt starkt. Han ledde sin grupp från start till mål och vann obesegrad på 5.5 poäng. Det gör att han ersätter Peter i klass I. Mårten Garner spelade också i klass II och hade vid vinst i sista ronden vunnit sin grupp, men partiet slutade remi och Mårten kom tvåa efter Peter Holmgren. Henrik Karlsson (som representerade SS Allians) spelade i samma grupp och slutade på tre poäng. Alex Sahlström spelade för första gången i klass II och tog, trots att han var klart lägst rankad i sin grupp, 50%, vilket räckte till en fjärdeplats.

  I klass III var undertecknad (Magnus Olsson) ensam LASSare. En väl snäll remi i rond 1 och en pjäsbortsättning i sista ronden gjorde att jag fick nöja mig med en femteplats. Bortsett från att Fredrik och Peter bytte klass med varandra så hängde alla klass-spelarna kvar i sina klasser.

  Fredrik vann obesegrad sin grupp och flyttas upp till klass I

  LASS hade i år inga representanter i veteranklasserna, och förutom de 15 deltagarna i schackfyranmästaren hade vi bara två deltagare i juniorklasserna. Gabriel Nguyen vann som sagt kadett-SM. Där spelade också Oskar Sandvall, som gjorde sitt första SM. Oskar kom på 21:a plats på fyra poäng.

  I den första weekendturneringen deltog Olov Giertz, som tyvärr kom sist i sin grupp. I weekend II spelade Björn Werstén och Mats Ahlstrand i grupp 3 och 4. Björn tog fyra poäng av fem möjliga och kom fyra i sin tolvmannagrupp, medan Mats slutade nia på två poäng.

  I blixt-SM tog Max, Peter, Simon, Alex och Gabriel på sig den tuffa uppgiften att spela elva ronder blixt efter eftermiddagens långparti. De fick sällskap av Rizo Pepic, Ofelia Eriksson, Mattias Nörager och Dragan Stefanovic, som hade rest upp bara för blixttävlingen.

  Gabriel inledde blixtturneringen enormt starkt och var som bäst uppe på femtebordet, men tappade tyvärr på slutet och sjönk tillbaks till 48:e plats på 6.5 poäng. Bäste LASSare blev Rizo på 28:e plats med 7 poäng. Det är jobbigt att spela blixt!

  Alla resultat från SM finns här.

  Emma trea i schackfyranmästaren

  Den första deltävlingen att spelas färdigt under SM-veckan i Eskilstuna var riksfinalen i Schackfyranmästaren. Det är en tävling för deltagare i årets schackfyra som kvalificerat sig i speciella kvaltävlingar.

  I år spelades finalen lördagen den 6/7 och totalt deltog 175 spelare, varav inte mindre än 15 stycken spelade för LASS!

  Bäst placerad blev Emma Larsson som kom trea på det imponerande resultatet 22 poäng av 24 möjliga. Det spelades 8 ronder med 3 poäng för vinst, 2 för remi och 1 för förlust, så Emma vann alla partierna utom ett – och det var mot segraren Edward Harlin, SS Luleå.

  Alla LASS-resultat:

  3. Emma Larsson, 22 poäng / 24
  11. Noah Leijon, 20
  42. Anton Garnemark, 18
  50. Felix Elebring, 18
  54. Viggo Jönsson, 18
  81. Jamil Zora, 16
  96. Wille Gunnarsson, 16
  97. Albin Hedström, 16
  113. Valter Stendahl, 15
  130. Hannes Dalbark, 14
  135. Jon Alvarsson, 14
  155. Hugo Norling, 12
  159. Isak Nordvall, 12
  165. Jazlynne-Anne Näslund, 12
  167. Alice Wernqvist, 11

  Hela resultattabellen finns här.

  Ett stort grattis till alla deltagarna!

  Emma med sitt pris från Schackfyranmästaren. Foto: Lars OA Hedlund

  Gabriel vann kadett-SM

  Det blev tredje gången gillt i kadett-SM för Gabriel Nguyen. 2016 kom han trea och i fjol tvåa men i årets SM i Eskilstuna kom han först i det 27 peroner stora startfältet på 7 poäng av 9 möjliga, en halvpoäng före Victor Muntean och Alexander Hall. Segern innebär att han får en garanterad plats i nästa års junior-SM i Helsingborg.

  Ett stort grattis till sverigemästaren Gabriel!

  Turneringstabell

  Gabriel med kadett-SM-trofén

  Max på äventyr i Norge

  Med start på midsommarafton och i en vecka framåt, den 21-27 juni, spelades Nordiska Mästerskapet i Sarpsborg, Norge. I år spelades en öppen klass och en seniorklass.

  Förra NM, 2017, råkade krocka med norska mästerskapen, så det var inte så många norrmän som deltog. I år tog norrmännen revansch på hemmaplan genom att vinna tredubbelt i öppna klassen! Nordisk mästare blev GM Frode Urkedal. I veteranklassen vann också en norrman, Jarl Ulrichsen.

  Den ende deltagaren från LASS var Max Wahlund, som tog 4½ poäng och kom på delad 29-40:e plats av 67 deltagare i öppna klassen, efter att bland annat ha remiserat mot GM Leif Ögåård.

  Fullständiga resultat finns här.

  Max har skrivit om tävlingen och sina upplevelser och reflektioner på Lars Grahns blogg, Inte bara schack (länken leder till första artikeln och sedan kan man klicka sig vidare till övriga dagars reportage).

  LASS Jubileumsbok för eboksläsare

  Mikael Karlsson har förtjänstfullt under gjort ett arbete med jubileumsboken till s.k epub-fil. Det gör att den enklare kan läsas på främst eboksläsare och mobiltelefoner. Tidigare var jubileumsboken inscannad och allt material var bilder. Nu är texterna utbrutna till just text, vilket gör att text skalas och radbryts så det passar din skärm. Du kan även få den uppläst om du skulle ha synsvårigheter. Så, det är bara att ladda ner och njuta av Hans-Åke Cedersunds kvalitetsarbete i LASS 100 års historia.

  Många priser till LASS i Växjöspelen

  En av schacksveriges äldsta traditioner är Växjöspelen, som har spelats helgen före midsommar varje år sedan 1962. Spelformen är ovanlig: tre långpartier som spelas i bergergrupper med fyra deltagare, indelade efter rating. Det gör att tävligen blir extremt jämn och att grupperna ofta inte avgörs förrän i sista ronden. Eftersom ettan och tvåan i varje grupp får pris blir det många priser att dela på!

  På lördagsförmiddagen spelas en juniorturnering i snabbschack indelad i åldersklasser. Här deltog i år två LASS-juniorer, som båda vann sina åldersklasser: Mate Nagy och Fridolf Walter (åldersklasserna hade slagits ihop till större grupper kom de tvåa efter särskiljning i sina respektive grupper).

  Efter framgången bland juniorerna fortsatte Mate Nagy i huvudturneringen, där han fick sällskap av tre till LASSare: Max Wahlund, Mårten Garner och Magnus Olsson. Tyvärr gick det inte så bra för Mate. Det var hans första turnering med långpartier och han lyckades inte plocka några poäng. Men han kan vara väldigt nöjd med juniorpriset!

  Max som var högst rankad av LASSarna spelade i grupp 3 och hade inför sista ronden vinstchans om allt gick hans väg – och det gjorde det! Max kom bättre redan i öppningen mot Sten Bernhardsson och kunde förvalta fördelen, och det andra partiet slutade remi, vilket gav Max gruppsegern efter särskiljning och hans första Växjöspelstrofé.

  I den sjätte gruppen mötte Mårten Johan Wiklund, Schack 08, i ett rent finalparti. Spelöppningen ledde till en oerhört komplicerad ställning med ett myller av pjäser över hela brädet. När det hela hade klarnat upp lite stod Mårten klart bättre. Ett desperat offer från Johan hjälpte inte, utan Mårten vann partiet och gruppen.

  För min egen del gällde det att vinna eller försvinna i sista ronden i grupp 15. Efter en tornbortsättning i första ronden låg jag sist på ½ poäng. Till slut lyckades jag spela hem ett damslutspel och kom efter särskiljning tvåa.

  Ett till resultat med LASS-anknytning: Ofelias syster Helena Gustafsson (som spelar för Växjö SK) vann grupp 17 efter att bara ha släppt en halv poäng.

  Huvudturneringen samlade i år hela 82 deltagare (37% fler än i fjol!). Det stora antalet deltagare gjorde att de lägre grupperna fick spela med lite äldre materiel – pjäser av svensk tävlingsstandard på masonitbräden, och i de fem lägsta grupperna tornur (man spelar med samma betänketid som 1962, utan inkrement) men i en traditionsrik turnering som denna tillför det lite charm och nostalgifaktor. Det är något visst när spellokalen fylls av tornurens trivsamma tickande…

  Sammantaget blev det hela en stor framgång för LASS med fyra gruppsegrar och priser åt alla deltagarna! Tyvärr hade flera spelare förhinder – annars hade det nog blivit ännu fler priser!

  Fullständiga resultat.

  Max med vinnartröja och glastrofé efter vinsten i grupp 3. Foto: Birgitta Rydström.
  Johan Wiklund (vit i förgrunden) och Mårten var huvudkonkurrenter i sin grupp.
  Spel med klassisk materiel och klassisk betänketid i grupp 16-20. I förgrunden: Anna Lindgren mot Oscar Morell, båda LASK.
  Prisbord, fikaförsäljning och sekretariat (med turneringsledaren Håkan Jalling)

  Sommaravslutning hos Schack-08

  Schack-08 i Norrköping bjöd på måndagkvällen den 10 juni in till sommaravslutning med en blixtturnering, betänketiden 3 minuter + 2 sekunder extra per drag. Från LASS deltog Mattias Nörager och Olov Giertz.

  Motståndare var väldigt många orankade blixtspelare, även om två orankade spelare utmärkte sig lite. IM Jonas Barkhagen och FM Johan Ingbrandt!

  Mattias Nörager gick bäst av LASS’arna och tog bl.a en stark remi mot Jonas Barkhagen och slutade på en fjärde plats. Olov hade det tufft och fick endast med sig en w.o poäng i bagaget hem.

  Vårsäsongen avslutad

  Fredagen den 7/6 avslutades vårsäsongen med en traditionell avslutningsfest på klubblokalen. Totalt kom 17 personer, varav en gäst från en annan klubb, Axel Tiger-Norqvist (Horndals SK).

  Vi inledde med mingel och en klurig tipspromenad komponerad av Simon Olsson. Därefter bjöds på en middag där Simon Ivarsson hade ordnat grillat kött och goda tillbehör. Under middagen hölls prisutdelning för LM.

  Kvällen avslutades med en parblixtturnering i fem ronder som samlade sju lag. Två lag slutade på delad förstaplats på 4 poäng: Martin Bengtsson/Mikael Broberg och Peter Halvarsson/Magnus Olsson.

  Martin Bengtsson och Mikael Broberg (här med svart mot Adam Ståhlberg och Simon Ivarsson) delade segern i parblixten.
  Resultaten i parblixten
  Ofelia Eriksson på väg att klämma in ett drag medan lagkamraten Michael Carlsson duckar.

  Alex och Axel vann vårturneringarna

  Några dagar innan spelstart i vårturneringarna såg anmälningsläget väldigt bra ut. Visserligen hade vi fått in för få anmälningar till klass II, men det gjorde att den öppna turneringen förstärktes av ett gäng klass II-spelare. I klass III hade vi betydligt fler anmälda än vanligt, och det fanns hopp om att för första gången kunna ordna en klass IV-grupp.

  Tyvärr tappade vi ett antal spelare dagarna innan start: några blev sjuka, en var tvungen att ta hand om sina hästar, någon var bara speltrött, och vi fick inte in så många klass IV-anmälningar som vi hade hoppats. Efter det att en av klass III-spelarna inte kommit till start slutade vi med en klass III-grupp som var lite större än vanligt (9 personer) och en öppen turnering som var något mindre än vanligt (10 personer).

  Oturligt nog ställdes klass III-gruppen inför ett svårt problem efter det att Mattias Nörager blivit akut sjuk och tvingats bryta: det var omöjligt att få ihop lottningen! Efter diskussion inom tävlingsledningen och godkännande från SSF löste vi problemet genom att två spelare (som inte var inblandade i tätstriden) fick mötas två gånger.

  Nu var det dock slut på motgångarna, och de kvarvarande spelarna bjöd på två intressanta turneringar.

  Den öppna turneringen dominerades av de två ratingfavoriterna, Axel Tiger-Norqvist och Simon Olsson. Axel byggde staket och tog hem turneringssegern med sju poäng av sju möjliga! Simon förlorade partiet mot Axel men vann de övriga. Trea kom Gabriel Nguyen på 4½ poäng. Ratingpriset togs hem av fyran Håkan Knutsson på 4 poäng. I hela turneringen spelades bara två remier!

  Resultat öppna turneringen

  Axel Tiger-Norqvist spelade vit mot Simon Olsson.

  Den sanktionerade turneringen hade stor geografisk spridning, från Östersund i norr till Lund i söder. Här dominerade två juniorer, Alex Sahlström och lundaminioren Ludvig Morell, nästan lika mycket som Axel och Simon gjorde i öppna turneringen. Alex släppte bara en remi (mot Mattias Burmansson, som lyckades kombinera fram evig schack i en besvärlig ställning), medan Ludvig förlorade det inbördes mötet men vann sina andra partier. Eftersom gränsen för uppflyttning är 80% så går båda två upp till klass II!

  Det var ett långt hopp ned till trean, den extremt underrankade Mattias Burmansson, som tog 4 poäng och gick upp inte mindre än 95 ELO-poäng! Det nyinstiftade fjärdepriset togs hem av Mats Ahlstrand på 3½ poäng. Femma kom Fredrik Andersson, som spelade i klass III i SM 1984 men sedan gjort ett långt uppehåll – en lyckad comeback som bevisade att han fortfarande platsar i klass III!

  Resultat sanktionerad turnering

  Alex Sahlström vann med svart det inbördes mötet mot Ludvig Morell och tog hem slutsegern.

  Vi riktar ett stort tack till alla spelare från hela Sverige som kom och spelade. Grattis till pristagarna och de två nya klass II-spelarna!

  Fler bilder från turneringarna finns här.

  Max vann ratingpris i Deltalift Open

  Under helgen har den sista tävlingen i GP-serien spelats, Deltalift Open i Tylösand utanför Halmstad.

  Eftersom turneringen alltid spelas samtidigt med våra egna vårturneringar brukar det inte vara några deltagare från LASS, men i år representerades vi av Max Wahlund. Max tog 5 poäng och slutade på en delad 19:e-39:e plats, vilket gav honom ett ratingpris.

  Max skriver själv om turneringen på Lars Grahns blogg.

  Fullständiga resultat finns här.

  Vårturneringarna har startat!

  I dag den 30/5 har det två första ronderna i årets vårturneringar spelats. Den sanktionerade turneringen fick i år bara en grupp, för klass III, vilket gjorde att den öppna turneringen har deltagare från alla andra klasser, från klass IV till mästarklass.

  Efter två ronder har de tre topprankade i den öppna turneringen, Axel Tiger-Norqvist (Horndals SK), Simon Olsson (Skara SS) och Gabriel Nguyen (LASS), full pott och ligger i delad ledning. I den sanktionerade turneringen ligger den yngste deltagaren, Ludvig Morell (LASK) i ensam ledning före Alex Sahlström (LASS) och Mattias Burmansson (SS Allians) som båda har tappat en halvpoäng (till varandra – de spelade remi i första ronden).

  Tredje ronden spelas i morgon den 31/5 klockan 10.00. Alla partier kommer att livesändas!

  Resultat och lotting i öppna turneringen och sanktionerade turneringen.

  Den sanktionerade turneringens yngste deltagare, Ludvig Morell, har full pott efter två ronder, medan Mattias Burmansson ligger en halvpoäng efter.

  Våravslutning med middag och parblixt fredag 7/6

  Vårsäsongen börjar gå mot sitt slut och det är dags att avrunda med vår traditionsenliga avslutningsfest!

  Tid: Fredagen den 7 juni klockan 19.00
  Plats: Klubblokalen

  Vi inleder som vanligt med en tipspromenad och fortsätter med middag. Klubben ordnar mat till det facila priset av 70:- (betalas på plats). Medtag lämplig dryck!

  Under middagen blir det prisutdelning för LM och därefter spelas en parblixtturnering. Vi håller öppet så länge folk orkar!

  Anmäl er på Facebook eller med mail till magnus01 (at) ml1.net senast den 5 juni så vi kan planera matinköpen!

  Välkomna!

  Preliminär gruppindelning för vårturneringarna

  Vi har nu gjort en preliminär gruppindelning för vårturneringarna. Tyvärr blev det för få anmälda för att vi skulle kunna ordna sanktionerade grupper i klass II eller IV. De anmälda spelarna har flyttats till öppna turneringen.

  Däremot är det just nu inte mindre än 11 anmälda till sanktionerade klass III, och 12 till den öppna turneringen!

  Anmälda öppen turnering och sanktionerad turnering klass III

  Simon Olsson blev Linköpingsmästare i snabbschack

  Under de senaste tre tisdagskvällarna har öppna snabbschacks-LM spelats på klubben, med två ronder per kväll och relativt lång betänketid för att vara snabbschack (30 minuter + 15 s / drag). Turneringen samlade totalt 24 deltagare och det spelades många spännande partier av (det måste medges) varierande kvalitet.

  Glädjande nog fanns det flera nya spelare i startfältet, däribland två deltagare från Max’ nybörjarkurs, och en helt ny medlem som gick med i klubben en halvtimme innan första ronden började. Däremot kom tyvärr inga av våra duktiga juniorer till start. Där kanske det spelade in att kadettallsvenskan spelades helgen före första ronden, och skollag-SM mitt i turneringen.

  Inför sista ronden var det spännande! Love Janse och Simon Olsson låg i delad ledning på 4 poäng, följda av tre spelare på 3½ och tre på 3 poäng. Som lök på laxen möttes dessutom Simon och Love i ett direkt finalparti, som blev helt vilt redan från spelöppningen och slutade med seger för Simon, som därmed kan titulera sig Linköpingsmästare både i klassiskt schack och snabbschack (Simon representerar visserligen officiellt Skara SS , men är mångårig linköpingsbo och LASS-medlem).

  Simon Olsson vann som svart finalpartiet mot Love Janse

  Rizo Pepic lyckades genom att vinna i sista ronden ta sig upp på andra plats på 4½ poäng, medan Love slutade trea på 4 poäng och Max Wahlund tog det sista ordinarie priset på 4 poäng men sämre särskiljning.

  På femte plats, även han på 4 poäng, kom Thomas Lager som därmed fick ratingpriset för grupp 1. De övriga rankingpriserna togs av Hugo Roginski (3½ p) och Mattias Burmansson (3½ p). Mattias har bara 1153 i långpartirating men kommer att få ett betydligt högre snabb-ELO: hans ratingprestation var hela 1793!

  Fullständiga resultat.

  Vi avslutar med några actionbilder från de sista två ronderna:

  Fredrik Qwarfort (vit) funderar i partiet mot Thomas Lager.
  Fredrik Andersson spelar vit mot Olov Giertz med Mats Ahlstrand som åskådare.
  Kurt Hörling
  Anna Krantz
  Ofelia Eriksson
  Simon Ivarsson (närmast kameran) och Håkan Lundh

  Öppna Blixt-LM

  Närvaron av fyra 21-spelare avskräckte inte ett dugg – allas vår käre herr ordförande Peter Halvarsson tog hem öppna Linköpingsmästerskapen i blixt i stor stil på fredagkvällen, trots att han själv låg 300 elopoäng under dessa. På de sju ronderna vann Peter sex partier, däribland mot 3 av de 4 favoriterna.

  Efter fem ronder såg annars Simon Olsson ut att ligga mycket bra till. Han hade 5/5 och besegrat både Rizo, Max och Love.

  Vad kunde nu hända? Herr ordföranden, det var vad som kunde hända. Med segern gick Peter upp på förstaplats som han höll in i mål. Totalt deltog 11 spelare.

  Hela resultatet finns här.

  LASS i kval till kadettallsvenskan

  I helgen har det spelats kval till Kadettallsvenskan i Lund och Stockholm. LASS deltog med ett lag i stockholmsgruppen, med Gabriel Nguyen, Mille Larsson, Casper Vu, Karl Johansen, Anton Berglund och Oskar Sandvall.

  Tyvärr var motståndet lite för starkt för att det skulle bli någon finalplats, men det blev i alla fall segrar mot Uppsala II och Järfälla, och förlust med minsta möjliga marginal mot Rockaden II. Det räckte till en 11:e plats av 16 lag där flera lag hade mycket högre medelranking.

  Resultattabell

  Alingsås jubileumsturnering

  Under helgen har Alingsås SS firat sitt 100-årsjubileum med en snabbschacksturnering för tvåspelarlag. Startfältet innehöll fem stormästare, däribland Ulf Andersson, fem IM och tre FM fördelade på de 28 lagen.

  Från LASS deltog Ofelia Eriksson, som spelade med sin syster Helena Gustafsson (Växjö SK), och Max Wahlund, som spelade med motalaspelaren Daniel Wettervik.

  Max och Daniel slutade på tionde plats, sedan Daniel remiserat mot Ulf Andersson i femte ronden och Max remiserat mot GM Gdanski i rond 8.

  Ofelia och Helena var rankade 26:a men slutade på 16:e plats och tog hem priset som bästa ”rena” damlag, efter att ha besegrat det andra damlaget Eva Johansson och Ywonne Wetterling i sista ronden.

  Fullständiga resultat

  Max Wahlund skriver om turneringen på Lars Grahns blogg (under texten om Sigemanturneringen).

  Ofelia och Helena tog dampriset i Alingsås.
  Foto: Ywonne Wetterling
  Max och Daniel remiserade mot stormästarna Gdanski och Andersson.
  Foto: Ofelia Eriksson

  Max har lovat att skriva om turneringen på Lars Grahns blogg (artikeln kommer att uppdateras med länk så fort det är publicerat), och Ofelia återkommer med en artikel här på LASS hemsida.

  Adam vann majblixten

  Fredagens månadsblixt lockade totalt sju deltagare. Två av våra nya medlemmar, nämligen Jona Kastö och Tomas Röjder, som båda gått Max’ nybörjarkurs under våren, spelade. Vår tidigare medlem Peter Åström kom också till klubben för första gången på många år.

  Det blev dock ingen av dessa som tog hem segern, utan det gjorde Adam Ståhlberg på suveräna 6½ poäng av 7 möjliga. Tvåa kom Daniel Namvar på 5 poäng och på delade 3-4 plats med 3½ p Simon Ivarsson och Mårten Garner.

  Sanktionerade turneringen öppen för klass IV

  I inbjudan till vårturneringarna stod det tidigare att den sanktionerade turneringen endast är öppen för klass II och III-spelare.

  Vi har fått några frågor varför inte klass IV-spelare får spela, och har därför beslutat att öppna turneringen även för klass IV. Den öppna turneringen är naturligtvis fortfarande öppen för spelare av alla klasser.

  Observera att reglerna för sanktionerade turneringar säger att alla spelare i en grupp måste höra till samma klass, och en grupp måste ha minst sju spelare. Blir det för få spelare av någon klass flyttas deras anmälan automatiskt till den öppna turneringen.

  Alla detaljer (och länk till anmälan) finns här.

  Påskfirande i Norrköping

  För Östergötlands schackvänner är påsken en av årets höjdpunkter. Då spelas nämligen den traditionella Påskturneringen i Norrköping, i år för 24:e gången. Turneringen är en deltävling i GP-serien, men har ett lite annat upplägg: eftersom det finns en ”extra” speldag jämfört med en vanlig weekendturnering så är inslaget av snabbschack nertonat, med bara två ronder av åtta med kort betänketid. Samtidigt spelas Lilla Påskturneringen med samma spelform, men för spelare med max ELO 1600.

  I år deltog fem LASS-medlemmar. Två av dessa (Love Janse och Simon Olsson) representerade sina hemmaklubbar, så det blev bara två LASS-representanter i huvudturneringen (Max Wahlund och Alex Sahlström) och en i lilla turneringen (Oskar Sandvall). Å andra sidan hjälpte hela fyra LASSare (Mårten Garner, Stefan Andersson, Björn Werstén och undertecknad) till som funktionärer, och några LASSare syntes bland åskådarna.

  Love gjorde en imponerande insats mot starkt motstånd. Han mötte tre IM och tappade bara en halv poäng på de tre partierna (vinst mot Bengt Lindberg och Patrik Lyrberg och remi mot Jonas Barkhagen)! Till det kan man lägga vinst mot Milton Pantzar och remi mot Joar Ölund. Enda förlusten kom mot GM Jonny Hector. Totalt tog Love 6 poäng av 8 möjliga, vann ett delat femtepris och ett rankingpris, och gick upp 54 ELO-poäng!

  Simon mötte också Jonny, fast i ett av snabbpartierna, och tvingade stormästaren till dragupprepning! Simon slutade tolva och tog också hem ett rankingpris.

  Bäst av LASS-representanterna var Max, som, trots att han inte var nöjd med sitt spel, blev bäste östgötaspelare på 5 poäng och därmed distriktsmästare och intervjuad i lokalpressen.

  Alex hörde till de lägst rankade i huvudturneringen och fick tufft motstånd. Han slutade på 2.5 poäng vilket är lite bättre än förväntat (ratingprestation 1800), tog 1.5 poäng mot två 2000-spelare, och blev bäste junior från distriktet.

  I lilla turneringen var Oskar Sandvall enda LASSaren. Det var hans första öppna turnering och det märktes ibland att han var lite ovan vid betänketiden, men han slutade på en meriterande tjugondeplats (av 44 deltagare) efter att bland annat ha slagit två 1400-spelare.

  Fullständiga resultat

  Max vann DM-titeln i Påsktureringen. Foto: Lars OA Hedlund.
  Oskar Sandvall spelade svart mot Simon Ingelman-Sundberg i Lilla Påskturneringen.

  Förlängt påsklov för seniorerna

  Tisdagen den 23/5 är dagen efter påsk (och påskturneringen) och den 30/5 är valborgsmässoafton. Det är därför ingen seniorverksamhet dessa dagar och klubblokalen är stängd.

  Därefter öppnar vi igen med majblixt fredagen den 3/5, och öppna snabbschacks-LM som startar tisdagen den 7/5.

  Inbjudan till Öppna Snabb-LM

  Under tre tisdagar i maj spelas öppna linköpingsmästerskapet i snabbschack på klubben. Vi spelar sex ronder med betänketiden 30 minuter + 15 sekunder per drag. Turneringen är registrerad för snabb-ELO.

  Rond 1-2 spelas den 7/5, rond 3-4 den 14/5 och rond 5-6 den 21/5.

  Inbjudan finns här.

  Anmäl er senast den 5/5. Det enklaste sättet att anmäla sig är att klicka här.

  Lista på anmälda spelare.

  Välkomna!

  Välbesökt ELO-blixt

  ELO-blixten som spelades tisdagen den 16/4 samlade inte mindre än 25 deltagare. Några av deltagarna kom direkt från Max’ nybörjarkurs och spelade sin första ”riktiga” turnering. Vi hoppas upplevelsen gav mersmak!

  Inför sista ronden låg Mats Andersson och Max Wahlund i delad ledning på 5 poäng av 6 möjliga, med Adam en halvpoäng efter. I sista ronden möttes Mats och Max i ett rent finalparti som slutade remi, medan Adam förlorade mot Love.

  Efter särskiljning tog Mats hem förstapriset, Max blev tvåa och Love trea. Ratingpriset (till bäste spelare under 1600 i blixt-ELO) gick till Alex Sahlström.

  Fullständiga resultat

  Många åskådare till Weines slutspel mot Mårten.
  Alex slog Ofelia i rond 5 och gick vidare till att vinna ratingpriset. I bakgrunden spelar Dragan vit mot Daniel.

  Max (vit närmast väggen) mötte Mats i ett rent finalparti som slutade remi. I förgrunden spelar Love mot Adam om tredjepriset.

  Thomas blev Kursmästare 2019

  Torsdagen den 11 april avslutades vårens nybörjarkurs med en blixtturnering. Totalt 14 personer (varav tre kvinnor) gick kursen där deltagarna fick bekanta sig med schackets regler och historia, slutspel, mittspel och spelöppningar.

  Blixtturneringen vanns av Thomas (till vänster i bild) som besegrade Jona (till höger) i ett direkt avgörande finalparti i sista ronden. Därigenom blev han LASS kursmästare 2019 och kvalificerade sig (i likhet med övriga deltagare samt de som inte deltog) för nästa tisdags ELO-blixt i klubblokalen.

  LASS säger grattis till samtliga och tack för er nyfikna medverkan! Förmodligen blir det en ny version av kursen nästa år – håll ögonen öppna!

  ELO-blixt tisdagen 16/4

  LM är slutspelat, men för den skull stänger inte klubben. Vi kommer att ordna flera turneringar under våren. Den första äger rum redan nu på tisdag och är en ELO-rankad blixtturnering i sju ronder. Betänketiden är 3 minuter med 2 sekunders tillägg per drag.

  Inbjudan finns här

  Om man vill kan man anmäla sig här så vi ser vem som kommer, men det räcker att anmäla sig på klubben innan spelstart.

  Personlig anmälan är från klockan 18 på klubben och spelstart är 18.30.

  Lista på anmälda och resultat.

  Simon blev linköpingsmästare

  Efter en spännande sista rond är nu årets Linköpingsmästerskap avgjort.

  Titeln gick denna gång till Simon Olsson, på samma poäng som men med bättre särskiljning än Love Janse.

  Resultat:
  1. Simon Olsson, 7½ / 9
  2. Love Janse, 7½
  3. Max Wahlund, 7
  4. Börje Pettersson, 6½
  5. Sam Grundel, 6½

  Börje Pettersson var bäste spelare i ratinggrupp 1, men eftersom Börje kom på ordinarie prisplats gick ratingpris 1 till Peter Halvarsson, 6 poäng.

  Ratingpris 2 vanns av Mattias Nörager på 4½ poäng och det tredje ratingpriset gick till Daniel Namvar på 5 poäng.

  Både Börje och Daniel presterade långt bättre än sin ranking och går upp hela 47 respektive 58 ELO-poäng!

  Fullständiga resultat

  Love Janse vann som svart mot Lennart Uvhagen och slutade tvåa.
  Ofelia spelade remi mot Mårten medan Dragan förlorade mot Guilherme.

  Archie (i förgrunden) i djupa tankar medan Lars-Göran spelar mot Samuel.
  Simon Olsson (i mitten) följer med spänning livesändningen av Loves parti medan Samuel, Lars-Göran, Hugo och Börje analyserar sina partier och Rizo tittar på.

  LASS Vårturneringar den 30/5-2/6

  Hej. I år går Vårturneringarna senare än vanligt, nämligen 30 maj-2 juni. Det är som vanligt sju långpartier som spelas under fyra dagar. Vi försöker återigen att få ihop både en öppen grupp och en eller två sanktionerade (där man kan gå upp eller ner i SM-klasser). För inbjudan, anmälan och anmälda, se här.

  Adam vann aprilblixten

  Månadsblixten den 5 april blev denna gång en väldigt jämn och spännande tillställning. Inför sista ronden låg Ofelia och Börje i delad ledning men förlorade båda två sina finalpartier och fick se sig omkörda av Adam och Rizo. Adam hade en halv kvalitetspoäng mer än Rizo och blev därför slutsegrare.

  Fullständiga resultat

  I rond 2 spelade Adam vit mot Daniel (närmast kameran) och Börje vit mot Fredrik.

  Allsvenska säsongen slut – väl godkänt för LASS

  Från förstalagets segermatch mot Eksjö 2: LASS Martin Klashed och Mats Andersson spelar mot Nedeljko Malesevic och Håkan Åkvist. Foto: Magnus Olsson

  Den allsvenska säsongen 2018/19 är slut och det kan konstateras att samtliga tre LASS-lag i Allsvenskan gjorde bra ifrån sig. Inget lag åkte ur sin serie. Inget gick heller upp – men det var inte så långt ifrån på sina håll!

  Förstalaget var nykomling i division 1 och hamnade i en nykomponerad serie med ”allt som blev över” sedan Norrland, Stockholm, Göteborg och Skåne placerats in. I teorin var vi faktiskt högst rankade och borde kunna utmana om seriesegern – förutsatt att vi hade fullt lag. Det var precis där skon klämde när vi rullade genom ett oktoberruskigt Småland ner mot första bortamatchen i Rödeby. Flera av lagets viktigaste spelare var borta och vi fick tacka bristande geografikunskaper för att det blev några ersättare för dem. ”Hade jag vetat var Rödeby ligger hade jag aldrig sagt ja” suckade Erik Arvidsson i bilen hem. Kraftigt underrankade fick vi vara glada över 4-4.

  Även i rond två saknades flera ordnarie spelare (Rizo, Ingvar, Sam, Gabriel) och det blev för svårt borta mot ett ordinarie Skara. Jörgen fällde deras högst rankade spelare Daniel Ronneland i ett slutspel men med tre förluster i andra partier slutade matchen 3-5.

  Tredje ronden spelades på hemmaplan, nu var vi så gott som ordinarie och körde över Jönköping med 6,5-1,5. Efter nyår var det ny hemmamatch mot Hultsfred, men åter saknades många toppspelare och det blev en ny förlust, nu med knappast möjliga marginal. Tre poäng på fyra matcher och närheten till nedflyttningsstrecket var besvärande.

  Men inför de tre sista ronderna presenterade ordförande Peter årets stora nygamla förvärv. Språkgeniet Mats Andersson lämnade universitetets avlånga korridorer till förmån för mer kvadratiska utmaningar. Med Mats i spetsen avslutade LASS med tre tunga matchsegrar mot Västervik, Eksjö 2 och Örebro. Slutsumman blev 9 matchpoäng och en fjärdeplats! Med bara ett par extra partipoäng mot exempelvis Hultsfred (eller Skara) hade vi vunnit hela serien!

  Ambitionen nästa år måste vara så ordinarie lag som möjligt, då hägrar seriesegern!

  Andralaget klarade sig precis kvar i fjol i division 2 och inget tydde på att det skulle bli lättare denna säsong. Men redan i första ronden visade Lassarna riktigt klös i lejonklon. Topptippade (eller tipptoppade?) Ervalla fick stryk på hemmaplan. Bland annat höll Mårten remi mot J-O Lind medan både Qwarre, Adam och franska gäststudenten Valentin Orfeuvre slog klart högre rankade motståndare.

  Styrkeuppvisningen fortsatte i nästa rond hemma mot Säffle med en ny seger. Säffle lämnade visserligen 3 wo, men ändå.

  Nu började det dofta gott på riktigt. Tyvärr blev det två hårfina bortaförluster (3,5-4,5) mot Karlstad och Norrköping 2 i rond tre och fyra – det hade precis lika gärna kunnat bli omvända siffror i båda fallen. Avslutningen blev hur som helst stark med 5 poäng av 6 möjliga i östgötauppgörelserna mot Skänningex2 samt Motala.

  Resultat: 9 matchpoäng och en tredjeplats i serien. Bravo! LASS 2 lyfte sig i håret och imponerade. Vi hoppas på något lika bra eller ännu bättre med start i höst!

  Tredjelaget spelade i en sexlagsgrupp i division 3. Man blandade och gav och slutade på en fjärdeplats på fem poäng. Men även här var det så jämnt att man mycket väl kunnat vinna och gå upp. Ett par partipoäng till i matchen mot Hultsfred 2 så hade det blivit division 2 nästa!

  På det hela taget en spännande och välspelad säsong! Redan i maj kommer serieindelningen för hösten och man kan börja gotta sig inför vad som komma skall…

  Snabb-SM för knattar och miniorer

  I helgen spelades snabb-SM i Örebro för knattar födda 2009- och miniorer födda 2006-2008. Åtta ronder med betänketiden 12 minuter + 3 sekunder per drag spelades.

  I knatte-klassen placerade sig Mate Nagy (bilden) på en stark 12:e plats bland 53 deltagare. Även Alexander Bramby och spelade bra med en 35:e plats.

  I minior-klassen hade LASS med tre deltagare där Tuva Karlsson lyckades bäst med en 28:nde plats, Nathanael Carlsson på en 41:a tätt följd av Noah Leijon på en 43 plats av 47 deltagare.

  Samtliga resultat.

  Vuxenträning fredag 15/3

  Klockan 19.00 nu på fredag håller Stefan Andersson en träningskväll för klubbspelare. Programmet är inte fastlagt ännu.

  Välkomna ner till klubben!

  LASS-lagen säkrade kontrakten

  Med en rond kvar att spela har både första- och andralagen säkrat fortsatt spel i division 1 respektive 2 i höst. Mycket starkt.

  Förstalaget tog emot bottenlaget Eksjö 2 som kämpade heroiskt för att försöka hänga kvar mot alla odds. Trots att LASS ställde upp med starkast möjliga lag (ja, med undantag för Robert då), och det starkaste på åratal, blev det en stenhård kraftmätning. Efter drygt två timmar kom det första resultatet när Ingvar antog motståndarens remianbud. När tidskontrollen nalkades tog även undertecknad (Max) remi i en ganska urvattnad ställning, på lagledare Ingvars kommando. Ingvar hade tittat över ställningarna och tyckte det såg bra ut. Då hade han dock inte räknat med att Rizo plötsligt skulle förlora på tid i ett lika slutspel: 2-1 till Eksjö.

  Bilden kan innehålla: 1 person, sitter, tabell, schack och inomhus

  Med vinster från Sam och Mats var LASS tillbaka i förarsätet, 3-2. Nu var det tre partier kvar. Martin såg ut att hålla remi i ett komplicerat tornslutspel. Jörgen stod på vinst, men det var inte helt trivialt. Gabriel hade däremot kommit helt snett som vit mot Budapestgambit och här räknade vi nog alla med förlust. Svart vid draget:

  Allra enklast är 49. – b3 och vit får väldigt svårt att hinna hem i tid för att stoppa bonden.

  Svart drog 49. – Txe6? vilket är fel idé även om det fortfarande vinner. 50. Lg7+ Kh7 51. Txe6 och nu är enda draget Kxg7! Svart vinner, bönderna är för starka. Men som sagt, svart är inne på fel spår redan.

  51. – Lxe6? 52. Lxd4 med remi. Bravo Gabriel!

  Bilden kan innehålla: en eller flera personer, personer som sitter och tabell

  Martin Klashed på förstabordet mot gamle LASSaren Nedeljko Malesevic. På andrabordet Mats Andersson mot Håkan Åkvist.

  Martin höll sin remi och då gjorde det inget att Jörgen tappade sitt goda slutspel till ännu en remi. 4,5-3,5 till LASS. Eksjö 2 får spela i tvåan nästa år.

  Andralaget åkte till Motala för match mot ett riktigt spöke. De senaste åren har just Motala varit riktigt svåra.

  Det började lysande, eller ja. Det beror på hur man ser det. Hemmalaget hade sju man och någon måste stå över. Alla ville ju spela, men för att säkra ett så starkt lag som möjligt så fick P-O ta pendeln hem med en w.o-vinst. Jag hoppas han kunde njuta av det fina vädret denna dag i alla fall.

  För laget utvecklades matchen desto sämre. Efter två timmars spel verkade Richard Andersson komplicera ställningen så pass att Mårten verkade vilse. Mattias Nörager hamnade efter forcerade tornbyten bonde under och ohjälpligt på förlust mot bekantingen Istvan. Broberg såg hopplöst förlorad ut med kvalité under med varsin dam, där svart dessutom hade en a-bonde som hade raka vägen framåt. Själv spelade jag caféschack mot Azis som stod bättre, men det var svårspelat. Övriga hade ställningskrig.

  Mitt cafeschack (som faktiskt datorn inte helt ogillar) gav följande ställning där jag precis plockat a2-bonden istället för att vinna kvalité. Jag tyckte mina linjer och vits konstiga pjäsföring borde ge utdelning:

  25. .. e4! (jag ska erkänna att jag inte räknade ut alla komplikationer, men det såg sunt ut) 26. Lxg7 exf3 27. Db2 Te2 28. Dc3 fxg2 29. Kxg2 ?? Här blev det fel och tur det, för här ger datorn vit +3 för enkla Tfe1. Jag trodde jag skulle vara med här fortfarande, men caféschackaren var ute och cyklade. Som tur var så fick jag ändå motståndaren på en åktur.

  29 .. Tc2 30. Df6 Dc6 31. Kg1 Sd5 32. Df3 Kxg7 Nu ska väl saken vara biff… Nej men vänta här nu… 33. Tbd1 Se7 34. Dxc6 ?? Tack, nu blev saken biff. Behåller vit damen är det klart krångligt. Vits splittrade bönder maldes långsamt ner och efter 84 drag blev mitt parti klart.

  Under tiden gick även sista minuten inkastade Johan Wästlunds motståndare Tom vilse i en drake med rockad åt varsitt håll och Johan kunde kamma hem en poäng. Adam spelade hem en vinst ur en till synes helt jämn ställning, jag missade hur partiet gick här. Och Broberg… Ja, sann sin spelstil så lyckades han på något mirakulöst sätt få mattangrepp medans hans unge motståndare hade alla pjäserna långt borta från sin egen kung. Ännu en vinst. Börje mötte Peter Holmgren i ett stabilt parti som slutade med remi. Och ja… Vi fick alla Bullens korv!

  5,5-2,5 skrevs slutligen de tydliga segersiffrorna. Även Motala får ta ett steg neråt till hösten.

  Tredjelaget hade spelledigt men både fjärde- och femtelagen spelade i Östgötaseriens avslutning.

  Bilden kan innehålla: 2 personer, personer som sitter och tabell
  Från fjärdelagets match: Tomas Löfgren har rest sig från brädet medan Vide funderar på sitt drag mot Björn.

  Tack vare tredjelagets frirond var fjärdelaget kraftigt förstärkt och betydligt starkare än vanligt (medelranking 1688). Det visade sig behövas mot Schack 08’s fjärdelag! På förstabordet utsattes Hugo ut för ett kraftigt angrepp av Tomas Löfgren. Hugo lyckades stå emot kungsangreppet men föll i stället offer för en stark fribonde i centrum som visade sig ostoppbar.

  Björn Werstén på tredjebordet mötte Tomas’ son Vide, som spelade i Linköping för andra dagen i rad – igår kom han tvåa i knattecupen. Den här gången gick det inte lika bra, utan Vide kom under med torn mot två lätta pjäser. Björn bytte ner till slutspel och vann säkert.

  På tredjebordet vann Vides bror Love (som också spelade i knattecupen) pjäs mot Simon Ivarsson, men efter det att Simon hade vunnit tillbaks pjäsen slutade partiet fredligt. På fjärdebordet blev det en hård kamp med ömsesidiga kungsangrepp mellan Mats Ahlstrand och ännu en Löfgren, nämligen Christer (om jag har förstått rätt är han farfar till Love och Vide, så matchen var en familjehistoria!). Strax före tidskontrollen var Mats nere på inkrementet och tappade efter avbyten till dubbelt tornslutspel en bonde, men lyckades kontra med kungsangrepp och vann tillbaks bonden. I lättnaden av att klarat tidskontrollen gick motståndaren fel och tappade helt snöpligt det ena tornet.

  Slutresultatet blev en meriterande seger med 2½-1½.

  Femtelaget hade ännu en tuff rond mot ett mycket starkare Gusum. På förstabordet förlorade Fridolf Walter mot Lars Jönsson (1734) medan Oskar Sandvall höll remi mot Weine Ångström (1659). På tredjebordet förlorade Olov mot b4-specialisten Karl Tingström, medan Emma Larsson vann kvalitet mot Mikael Socjusz, men fick tyvärr sin springare instängd och förlorade. Starkt spelat av Oskar och Emma!

  Helgen 23-24 mars avslutas allsvenskan med en riktig jackpot – alla LASS tre allsvenska lag har hemmamatch. Mest gäller det i förstalagets match då gästande Örebro är tvingade att vinna för att säkra seriesegern och en kvalmatch till Superettan. Schackfest!

  Max Wahlund (förstalaget), Peter Halvarsson (andralaget) och Magnus Olsson (fjärde- och femtelaget)

  Knattecupen avgjord

  Vårens knattecup samlade 20 deltagare, varav 4 från lågstadiet, 15 från mellanstadiet och en från högstadiet. Tävlingen spelades i en stor monradgrupp, sju ronder med 15 minuters betänketid.

  Högstadieklassen vanns av den ende deltagaren, Oskar Sandvall på 17 poäng av 21 möjliga (partierna poängsattes med 3 poäng för vinst, 2 för remi och 1 för förlust).

  Oskar Sandvall

  Mellanstadieklassen vanns efter särskiljning av Fridolf Walter på 19 poäng, före Vide Löfgren, Schack 08, också 19 poäng, Sahil Batra (17 p), Nathanel Carlsson (17 p) och Emma Larsson (15 p).

  Från vänster: Sahil, Nathanael, Emma, Vide och Fridolf.

  I lågstadieklassen blev det väldigt jämnt med tre spelare på 15 poäng. Efter särskiljning vann Albin Andersson före Mate Nagy och Elin Larsson. Fyra kom Love Löfgren, Schack 08 på 13 p.

  Från vänster: Albin, Elin, Mate och Love

  Det spelades många kamppartier i turneringen och endast ett parti slutade remi!

  Fullständiga resultat

  Partier från bord 1-4 rond 2-7

  Magnus Olsson, Mårten Garner, Sam Grundel och Ofelia Eriksson

  Max rapporterar i Inte bara schack

  (Bilden: Fransk bondestorm mot kungen?)

  Under sportlovsveckan var Max på resa till Cannes Open på den franska Rivieran. Under samma tid tog redaktör Lars Grahn delvis ledigt från sin hyllade blogg Inte bara schack och lät LASS-representanten stå för mestadelen av bloggens innehåll. Det blev 7 rapporter, måndag till söndag, som kan hittas här (scrolla ner en aning och läs inläggen från Cannes). Utöver det schackliga framgår bland annat varför de Gula västarna demonstrerar, vad som var Ludvig XIV:s bästa argument och vilket skaldjur fransmännen klär ut sig till vid förlust i schack (kanske).

  Love vann Fisherrandom!

  Mycket klurande, spontana kommentarer och skratt kom ut av KM i fisherrandom. Ställningarna genererades allt eftersom, vi klurade i någon minut innan klockan startades. Sen klurades det ännu mer över hur man bäst spelade öppningsdelen.

  Många roliga ställningar blev det men efter fem ronder med fem deltagare så var Love starkast som bara släppte en remi. Tvåa kom Peter och trea Simon. Resultat

  Dragan distriktsmästare för +50

  Under söndagen spelades Östergötlands distriktmästerskap för veteraner +50 (födda 1969 eller tidigare) i Linköping. Turneringen spelades i sju ronder med betänketiden 15 min + 5 s/drag, och samlade 14 deltagare.

  Titelinnehavaren Rizo Pepic var klar ratingfavorit men förlorade i rond 2 mot Peter Holmgren som tog ledningen och höll den till och med rond 4. Turneringen blev mycket jämn och många spelare hade segervittring fram till slutronderna.

  I sista ronden lyckades Rizo återta ledningen för ett tag men fick se sig omsprungen på mållinjen av Dragan Stefanovic som genom att slå Börje Pettersson blev ensam segrare på 5½ poäng. Rizo kom tvåa på 5 poäng och Fredrik Qwarfort trea på 4½.

  Dragan (vit) slog Peter i femte ronden och gick vidare till att vinna turneringen.

  Dragan har visserligen Katrineholm som huvudklubb, men som LASS-medlem är han även östgötsk spelare och blev därmed distriktsmästare.

  Fullständiga resultat

  Grand Prix i pampig miljö

  Under helgen 8-10/2 spelades årets första Grand Prix-turnering, Elite Hotels Open, på Stora Hotellet i Växjö. I år deltog sex LASS-medlemmar: Mårten Garner, Peter Halvarsson, Ofelia Eriksson, Hugo Roginski, Alex Sahlström och undertecknad (Magnus Olsson).

  Stora spellokalen under rond 5. Peter kan skymtas längst till höger på tredje bordet från kameran. Foto: Lars O.A. Hedlund.

  Som vanligt i GP-sammanhang spelades samtidigt en ”liten” turnering för spelare under ELO 1600 (där ingen LASSare deltog i år). Det gjorde att det var få spelare under 1600 i huvudturneringen, så Alex och jag hörde som 1600-spelare till de lägst rankade medan Mårten och Peter hamnade strax under mitten på startlistan. I toppen återfanns sju stormästare och sex IM. Totalt deltog 138 spelare i huvudturneringen och 46 i den lilla turneringen.

  Stora öppna turneringar som den här är en av de få chanserna vanliga klubbspelare har att få möta en GM eller IM. Den här gången blev Mårten lottad mot IM Petro Golubka medan Peter mötte Pia Cramling i första ronden. Det gick som väntat, även om Peter höll emot ganska länge i sitt parti.

  Under fredagskvällen spelades fyra ronder snabbschack med den korta betänktetiden 15 m + 5 s/drag (eller, som Mårten kallar det, ”långblixt”), en betänketid som kräver energi och koncentration. Det hade Peter, för han plockade trots förlusten mot Pia hem 2½ poäng på de fyra ronderna. För oss andra gick det inte fullt så bra utan vi fick efter diverse bortsättningar, tidsförluster och (förstås!) starkt motstånd nöja oss med en poäng var.

  Under lördag och söndag spelades två långpartier per dag. Nu drog Ofelia igång på allvar och vann tre raka partier, varav två mot betydligt högre rankade spelare. Först i sista ronden blev det stopp mot en av Sveriges bästa kadetter, Gustav Törngren (ELO 2057). Fyra poäng och en 77:e plats totalt är inte bara till ett nytt personligt GP-rekord för Ofelia, utan gav henne också ett ratingpris!

  Mårten tog också tre poäng i långpartierna, i några fall med viss hjälp av motståndarna. I femte ronden vann Mårten pjäs mot tre bönder, men motståndaren hade fyra (!) förbundna fribönder. Efter diverse förvecklingar kom Mårten bonde över i Philidorställning (teoretisk remi) men motståndaren gick frivilligt ur remiställningen och förlorade. På grund av sämre särskiljning slutade Mårten ett snäpp efter Ofelia, på 78:e plats. Både Mårten och Ofelia plockade med sig många färska ELO-poäng hem och sätter personliga rekord i flytande rating, i Ofelias fall för första gången över 1800.

  Peters flyt från snabbschacket höll tyvärr inte hela vägen, utan han slutade på 3½ poäng och en 82:a plats, något sämre än förväntat (han var rankad 76:a). Hugo och jag kom också något sämre än förväntat på 3 respektive 2 poäng. Tyvärr var det inte Alex’ turnering den här gången och han slutade näst sist. Det går bättre nästa gång!

  Som vanligt i Växjö var turnerigen mycket välorganiserad. Alla ronder började på utsatt tid, det var inga problem med resultatrapportering eller lottning, och alla spelare fullföljde turneringen (vilket nog är någon sorts rekord för en så här stor turnering).

  Spellokalerna var utmärkta. Vi spelade som vanligt i festsalarna på Stora Hotellet, med kristallkronor, mattor, guldfärg och konst på väggarna. Man kan diskutera vilka lokaler som är pampigast, de här eller de på Hasselbacken, men Växjös lokaler är i alla fall rymligare och det fanns gott om plats för åskådare och analys. Det enda man möjligtvis kunde klaga på var knarriga golv (svårt att göra något åt i en gammal byggnad) och lite svag belysning i de mindre spelsalarna. Hotellrestaurangen serverade en god lunch för spelarna, så de som bodde på hotellet slapp ge sig ut i det idealiska schackvädret (kallt, grått och regnigt).

  Till sist måste vi återge Mårtens partislut mot Apichai Sukhayanudit i sista ronden. Mårten spelade vit och svart har just spelat Sxg2 med farliga avdragshot. Men Mårtens hot var starkare: Texg6+! och svart gav upp, för det går inte att undvika matt.

  Garner – Sukhayanudit, Elite Hotels Open 2019 (8). Vit vid draget.

  Turneringen vanns av GM Orest Gritsak från Ukraina, följd av GM Tiger Hillarp Persson och IM Christian Jepson, alla på 6½ poäng.

  Fullständiga resultat.

  Tredjelaget vann i Katrineholm

  En av de trevligaste sidorna av allsvenskan är att man får komma ut i landet och se hur andra klubbar har det. Idag besökte tredjelaget Katrineholms SK i deras nya lokal, som visade sig vara både ljus, luftig och hemtrevlig, med mattor och fototapeter (se bilden).


  Christoffer begrundar Alex’ ställning i matchen Katrineholm – LASS III

  Nackdelen med allsvenskan är å andra sidan att man måste resa för att ta sig till bortamatcher. Nu är det visserligen inte mer än en timmes bilväg till Katrineholm, men nattens snöoväder gjorde att det inte var helt säkert att vi ens skulle kunna ta oss dit. Nu hann som tur var snöandet avta och vägarna var plogade, om än en smula hala och slingriga, så det tog bara lite längre tid än beräknat och vi hann i tid till utsatt matchstart. Hemmalagets spelare verkade faktiskt ha lite mer problem, men matchen startade med två kompletta lag en kvart försenad.

  På pappret var det två ganska jämnstarka lag som möttes, utom på förstabordet där Mattias Nörager (1764) fick möta Stephane Grun (2155). På de övriga borden bedömde vi oss dock ha goda chanser, och det började bra på de två lägsta borden. Christoffer Martinelle, som gjorde comeback efter en längre tids uppehåll, fick tidigt in ett torn på sjunde raden där det band upp motspelarens löpare (som han väldigt tillmötesgående hade murat in på b7 bakom sina egna bönder), och vann pjäs. Under tiden plocakde Mats Ahlstrand bönder av Erik Blomqvist (tyvärr inte stormästaren, utan en orankad junior), och vann snabbt även han. 2-0 till LASS!

  Hugo fick mycket bekvämt spel mot Dragan som svart i breyervarianten av spanskt (något av en dröm för svart i slutet spanskt!). Dragan kämpade emot och tog terräng, men Hugo spelade ganska lätt hem partiet. 3-0. Under tiden råkade Klas, som efter att ha kommit lite trångt i öppningen hade spelat upp en bra ställning, missa en taktiskt vändning och förlorade material. 3-1.

  Mitt parti gick från engelskt över i en lite ovanlig variant av symmetrisk damgambit. Efter att jag hade ”förstört” motståndarens bondeställning med ett avbyte som öppnade f-linjen åt honom fick han tryck mot min kung. Då blev det lunchpaus och klockorna stannades så att vi kunde förse oss med smörgåsar och diverse goda pålägg (lite av en ovanlighet i allsvenskan nuförtiden, men klart bättre än att slänga i sig formfranska med gouda under pågående parti).

  Efter lunchen lyckades jag neutralisera svarts angrepp vilket ledde till förflackning, några djupa suckar från motståndaren, och ett remislut. Tyvärr såg jag inte vad som hände i Simons parti, men det slutade också med remi ungefär samtidigt. 4-2.

  Det återstod nu bara två partier. På förstabordet hade en lite udda öppning gått över i en damindisk ställning där Mattias höll emot bra. Till slut gick han dock vilse i komplikationerna och fick ge sig inför en gaffel mot dam och torn. 4-3.

  Vårt hopp om matchseger stod nu till Alex, som fick möta Albins motgambit (1. d4 d5 2. c4 e5) men var lite osäker på teorin och avböjde med 3. e3, vilket ledde till en sorts slavisk struktur fast utan e-bönder. Motståndaren blev tydligen också lite osäker och gav sig ut på märkliga manövrer på damflygeln, vilket Alex utnyttjade till att få ett väldigt tryck mot f7, längs såväl sjunde raden som f-linjen och diagonalen. Men nu var Alex nere på inkrementet och hade 16 drag kvar tills tidskontrollen! I tidsnöden kombinerade Alex till sig en pjäs men motståndaren fick lite motspel med matthot på första raden. Alex parerade iskallt, fortfarande nere på inkrementet, och när väl tidskontrollen var avklarad gav motståndaren upp. Slutresultat: 5-3 till LASS III.

  Andralagets spännande match mot SS Allians Skänninge!

  Dagens rond var jämn på papperet och blev lika jämn på brädet. Alla kom i tid till rond trots de två decimetrarna snö som fallit under natten. Gabriel, Börje och Ofelia började med tre snabba remier. Då var det fem partier kvar som kunde avgöra matchen. Sen kom ett mellanpass när Viktors fru ringde och sökte honom. Viktor fick lite extrapuls då de ska ha barn om två månader. Men det var ingen fara, han kunde återgår till sitt parti. Där stod han lite trångt, men kanske hade det under kontroll.


  P-O’s parti var det enda som var skarpt, annars var det mycket ställningskrig. Här har P-O tryckt in f5! Ett långsamt angrepp som till slut bar frukt. Ett steg närmare ett elo-tal för P-O.

  På tredje bord satt Erik, vars parti jag hade lite svårt att få grepp på. Hade han komp eller inte?

  Ett par drag senare så fick dock vit igång pjäserna mot svarts kung och Erik fick sträcka fram näven.

  Själv satt jag på förstabord och mötte Kardell för tredje gången på ett halvår. Det blev ett sicilianare som alltid och när vi båda hade runt inkrementet kvar bjöd Kardell i denna ställning:

  Efteråt gick ljugarbänken fram och tillbaka över ställningsbedömningen under stora delar av partiet, väl hemma kan man säga att ställningen här är helt lika, men att det böljat lite under partiet. Jag antog remin här, jag hoppades att Viktor skulle vinna och att Broberg skulle hålla remi på sjundebordet och vi därmed skulle vinna matchen!

  Sist jag kollade på Brobergs parti så stod det så här mot Daniel Andersson, Daniel hade då även mycket sämre tid:

  Nu visade det sig att jag inte var helt uppdaterad, för Daniel hade laverat runt och vid rätt tillfälle spelade han f4 och sprängde upp ställningen till sin fördel.

  Så nu kunde man i en halvtimma följa Brobergs försök att sina med dubbla torn och dam i knät mot Daniels aktiva dubbla torn och dam försöka åstadkomma remischacksidéer, samtidigt som Viktor skulle undvika detsamma i sitt slutspel:

  Viktor spelade precist och vann sitt parti väldigt säkert trots att det gick ner i dam mot dam. Broberg lyckades få vissa chanser till remischackar, men var nog aldrig riktigt nära.

  Så den jämna matchen på papperet slutade lika jämnt. 4-4!

  Stor tillströmning till nybörjarkursen

  Schack är hett i Linköping. Hela 14 personer kom till klubblokalen för det första lektionstillfället i torsdags när LASS höll kurs för nybörjare – klart över prognosen! Vi gick igenom spelregler, pratade om schackets historia, och tittade på några klassiska partier. Mot slutet var det dags att öva sig i att sätta matt med kung och dam mot kung; varning för den hemska patten som sätter käppar i hjulet! De som redan behärskade detta fick pröva kung och torn mot kung istället, nog så utmanande.

  Kursen fortsätter under fem tillfällen varannan torsdag och näst på tur står slutspelsträning innan det blir mittspel, öppningar och som avslutning en liten turnering. Samtliga kursdeltagare blir medlemmar i LASS med rätt att spela i turneringar inom och utom klubben.

  Elin Larsson trea i flick-SM!

  Tre LASS-tjejer var med och spelade i flick-SM i Helsingborg i helgen, Emma Larsson, Tuva Karlsson och Elin Larsson. Emma och Tuva spelade i C-gruppen där Emma kom på en fin 13:e plats och Tuva på 26:e plats av hela 46 startande. Bäst kom Elin i D-gruppen som roffade åt sig en pokal med en tredjeplats, trots att hon har två år kvar att spela i D-gruppen! Starkt, Elin!

  Över 100 spelare deltog i flick-SM 2019. I förgrunden två av pristagarna i klass D: Lavinia Valcu, Solna och Elin Larsson, Linköping. Foto: Lars OA Hedlund

  Öppna LM i schack 960 (fischerandom) den 22/2

  Fredagen den 22/2 klockan 19 spelar vi öppna LM i schack 960, eller fischerandom, eller Fischer random, eller fischerschack – kärt barn har många namn!

  Det är en variant av schack där man lottar ut pjäsernas placering på första raden efter speciella regler (se t ex Wikipedias artikel om spelet). Bönderna börjar som i vanligt schack. Eftersom det inte är säkert att kungen och tornen startar på sina vanliga rutor finns det speciella regler för rockad. I övrigt spelar man efter vanliga schackregler.

  Poängen är att minska betydelsen av öppningsförberedelser och teori. De ovanliga startställningarna kan leder ofta över till helt ”normala” mittspel men kan ibland leda till exotiska ställningstyper med ovanliga strategiska idéer.

  Vi spelar fem ronder blixt med lite längre betänketid än vanligt (8 minuter + 2 sekunder / drag) eftersom man behöver tänka lite mer i öppningen. Alla (även icke medlemmar) kan spela. Bästa linköpingsbo/LASS-medlem erhåller titeln Linköpingsmästare i schack 960.

  Startavgift: 20:-. Personlig anmälan på klubben 18.30-19.00.

  Välkomna!

  Inbjudan finns här

  Linköpingsmästerskapet har börjat

  I tisdags, den 15/1, spelades första ronden i linköpingsmästerskapet.

  Årets turnering samlade 34 deltagare, varav två spelar sitt första LM: Erik Arvidsson, som tidigare spelat för LASK, och Victor Näslund. Turneringen innebär en comeback för Mikael Broberg som gör sitt första LM på 18 år! Förra LM för Mikaels del var 2001, när han kom femma.

  Gamla världsmästare vakar över partierna Ahlstrand-Barros och Lantz-Ståhlberg
  Mikael Broberg mötte Ofelia Eriksson. I bakgrunden Daniel Namvar.

  Mattias Nörager fick som svart till en vacker mattbild mot Victor Näslund. Om man tar bort bönderna och den vilsegångna springaren på a1 så skulle ställningen inte skämmas för sig som slutställning i ett problem:

  Näslund-Nörager, LM 2019. Ställningen efter 34. – Lf1#

  Nästa rond spelas på tisdag den 22/1. Som vanligt livesänds åtta partier i varje rond. Resultaten finns här.

  Inbjudan till veteran-DM 50+

  Söndagen den 17 februari är det dags för veteran-DM i snabbschack. Precis som i fjol är det LASS som sköter arrangemanget åt ÖSF, och vi använder den nya definitionen av veteran som 50 år eller äldre (det räcker att man fyller 50 år under 2019).

  Turneringen kommer att ELO-registreras för snabbschack.

  Inbjudan finns här.

  Gastkramande match mot Hultsfred

  I allsvenskans fjärde rond tog förstalaget emot Hultsfred hemma. Matchen kändes på förhand viktig – LASS på 3 poäng mötte ett Hultsfred som visserligen bara tagit två men mött båda topplagen i serien. Rond 4 är ju mittpunkten i serien och kunde avgöra om avslutningen utkämpas i övre eller nedre halvan av tabellen.

  Undertecknad hade fått förtroendet att spela på förstabordet och med svart mot Håkan Alm (2250) kändes det inte som läge för någon Traxler, Gam eller Elefant. Istället blev det en teorivariant i Katalanskt där vi nog aldrig gick bortom +0.5 för någondera spelaren. Remi i 28 drag.

  Strax därefter gick Gabriel tyvärr in i en matt på femtebordet och Hultsfred tog ledningen. Guilherme brassade på stenhårt och offrade till slut ett helt torn. Tyvärr höll det inte riktigt. 2,5-0,5 till Hultsfred.

  Ändå såg det inte så dåligt ut. Comebackande Sam hade först lite svårt att få bukt med motståndarens mycket tidiga f5 i en fransk framskjutningsvariant. Men en snygg kombination ledde till att damen kunde ta för sig av svarts outvecklade torn på h8. Svarts förtvivlade försök att stänga in damen var förgäves. ”Jag spelade som en junior”, muttrade Hultsfredspelaren efteråt. 2,5-1,5 och nytt hopp för LASS.

  Ingvar övergav sin kära Leningradvariant för Grünfeld denna gång och resultatet blev ett jämnt och spännande mittspel med ömsesidiga chanser. I tidsnöden mynnade det dock ut i remi: 3-2.

  Peter offrade kvalitet – det ska man ju göra. Just detta var dock ett undantag och kompensationen blev knapp. I intensiv tidsnöd prövade klubbordföranden att även offra alla övriga pjäser för remischackar. Några sådana fanns dock inte på brädet: 4-2 till Hultsfred. All heder dock till Peter som kämpade med dam mot dam, torn och löpare in i det bittra slutet. Så ser lagspel ut!

  Nu stod hoppet om oavgjort till våra två sista vitspelare: Jörgen och Mårten. Båda måste vinna.

  Jörgen satt och gnuggade med ett tornslutspel med bonde över. Motståndarens kung var nedtryckt på sista raden av Jörgens torn men det verkade ändå väldigt svårt att komma igenom eftersom merbonden var en dubbelbonde och det verkade svårt att vare sig skapa en fribonde, attackera svarts bönder, eller komma igenom med kungen.

  Mårtens parti såg mer hoppfullt ut – med två merbönder i ett slutspel med torn och varsin lätt pjäs verkade chanserna goda. Mårten bytte snyggt av tornen och nu såg det svettigt ut för svart som var tvungen att försöka offra sin löpare för två bönder för att få remi. Det visade sig omöjligt och nu stod det 4-3 till Hultsfred!

  Jörgen malde på med sin vanliga Ulf Andersson-precision. Jag är glad att jag aldrig behöver möta honom i KM! Fyra och en halv timme efter rondstart hade merbonden förvandlats till förbundna b- och c-bönder mot en svart f-bonde – varsitt torn också. Ingvar utbrast ”Jörgen vinner!” i ett läge när jag själv undrade om inte svarts bonde hade börjat bli farlig. Ställningen var allt annat än enkel och i ett fullsatt fikarum haglade kommentarerna och analyserna. Motståndaren lyckades rädda sig in i en Philidorställning, men övergav den och hoppet tändes tillfälligt hos hemmaspelarna. Tyvärr gick det inte att krama ut någon seger hur Jörgen än försökte. Remi och 4,5-3,5 till Hultsfred.

  Så är schacket! Spännande, gastkramande. I februari spelar vi mot Västervik och det blir säkert lika spännande.

  Kallelse Årsmöte

  Lördagen den 16 februari klockan 13:00 kommer vi att ha årsmöte. Vi går igenom föreningens verksamhet 2018 och tar beslut för 2019.

  Här är kallelsen.

  Varmt välkomna!

  Nybörjarkurs för vuxna börjar 31 januari

  Nu börjar en efterfrågad nybörjarkurs för vuxna under ett antal torsdagar! Kursen har som syfte att ta vara på det schackintresse som finns hos vuxna och riktar sig till både nybörjare, spelare som kanske bara spelat via internet samt de som varit borta från schacket en längre tid. Vi skräddarsyr kursen till lämplig träningsnivå beroende på deltagare.

  Kursen startar 31 januari och kommer att gå varannan torsdag och omfattar bl a öppningar, regler, strategi och slutspel. Under fem kvällar kommer ni att handledas av Max Wahlund, en entusiastisk och erfaren schackspelare med god pedagogisk förmåga. Varje lektion har sitt tema och kursen hålls i LASS klubblokal på Götgatan 48A.

  Läs mer i den bifogade inbjudan som också innehåller anmälningsuppgifter till kursen. Anmäl Dig senast den 21 januari!

  Rilton Cup 2018-19

  Under mellandagarna (27/12 – 5/1) spelades de traditionella Rilton-turneringarna på Hotell Continental i Stockholm. Turneringen spelades i tre grupper: huvudturneringen, Rilton Cup, för spelare över ELO 2200, Rilton ELO för spelare under 2200 och Rilton 1800 för spelare under 1800. Desutom spelades två blixtturneringar.

  LASS hade i år två representanter i Rilton ELO: Max Wahlund och Thomas Lager. Max kom på 50:e plats med 5 poäng av nio möjliga, medan Thomas slutade 104:a på 4 poäng. Huvudturneringen vanns av den israeliske stormästaren Tamir Nabaty före Tiger Hillarp-Persson och Sergey Volkov.

  Resultat.

  Max skriver på Lars Grahns blogg om Milton Panzars positionella damoffer i rond 7.

  Karlstad Open 2018

  Istvan, Fredrik och Ofelia åkte till Karlstad under mellandagarna för att spela Karlstad Open. Förr har det varit sju långpartier under fyra dagar, men nu var det först två snabbschack följt av sex långpartier. Då blev den första kvällen bara ganska sen, man slapp spela till kl 23 på kvällen vilket var en bra ändring.

  Själv var jag ovanligt spelsugen och var nyfiken på om det kan inverka på resultatet. Jag har dessutom en ny turpenna, vad kan gå fel då? Jag var rankad på undre halvan och Ofelia lite lägre till, men det var inga riktigt starka spelare med utan endast en över 2300 (Per Vernersson hade iofs 2299) så vi kände båda två att man kan faktiskt ta poäng av vem som helst!

  I första ronden mötte jag Malte Burwick och blev mosad, Han vann hela turneringen. Ofelia mötte Daniel Johnsson (2111) och stretade emot nåt väldigt, men förlorade till slut. Istvan mötte en betydligt högre rankad norrman och fick också bita i gräset. Nästa rond fick Ofelia en WO och jag fick slå Berth Bråby. Sen började långpartierna! Nu fick turpennan visa vad den gick för! Jag blev då effektivt nermald av Mats Harrén och blev lite tveksam till pennan. Ofelia åkte också schweizerhiss och förlorade enligt plan. Istvan plockade sin första halva poäng av en 1700-spelare. Sen började pennan funka och Ofelia spelade också på fint med sin Biltema-penna som verkade funka precis lika bra…

  Jag förlorade, vann, förlorade osv enligt schweizerhissen, men spelade en snabb remi i näst sista ronden och lyckades sen vinna sista ronden! Då är det alltid en bra turnering om man vinner sista…

  Ofelia spelade sig ur schweizerhissen genom att plocka två remier mot två 1900-ingar (varav Mikael Möller, Säffle var en. Han spelade även på Malta) så då fick hon tuffare och tuffare motstånd och förlorade tyvärr de två sista. Men hon var rankad nr 70 (av 100) och slutade på en 74:e plats så det blev som förväntat. Istvan slutade på 95:e plats. Själv var jag rankad 54:a och slutade 35:a och snuvade Johan Wiklund på första ratingpriset på 999:- (det var två ratingpriser per 10-mannagrupp)!

  Kvällarna (efter partiet som började kl 15:30) tillbringades med att titta på Snabbschacks-VM på NRK, mat, vin, spa och .. ja, det var väl det ungefär. Ofelia slet nästan ut massagestolen som faktiskt var innanför spelområdet (men utanför spellokalen)! Andra dagen blev vi klara rätt fort båda två och hann se Karlstad centrum. Annars ligger spellokalen och hotellet några km från centrum så man håller sig gärna på hotellet. Men hotellet är ganska bra. Hiss ner till spellokalen och man är där. Ljus och fin spellokal. Otroligt bekvämt!

  Ofelia förlorade mot Eskil Nilsson (1931) i en till synes remiställning. Men det visade sig att den var väldigt svår att försvara. Mycket lärorikt.

  Resultaten finns här.

  Malmö Open 2018

  Ännu ett år, ännu ett Malmö Open. Så är det verkligen för Mårten, som i år spelade för 16:nde gången.

  Tävlingsformen har varierat lite sista åren, tidigare var Malmö känd för ”mördarlördan” med tre entimmas partier för att sedan avsluta med en tvåtimmars. Schack 10-23 kunde det bli. Nu är det betydligt beskedligare, två ronder 20min + 10sek per drag på fredagkvällen. Sedan tre ronder med samma betänketid på lördagen följt av det första långpartiet 1 timma 50 min + 10 sekunder per drag. Söndagen avslutat med två till långpartier.

  160 deltagare i Malmö Open och 75 i MSF Open (under 1600) ställde upp i år och vi var totalt åtta LASSare. I MSF Open vårt ena franska nytillskott Valentin Orfeuvre, som där var rankad i toppen. I Malmö Open fanns Max Wahlund, Peter Halvarsson (undertecknad), Mårten Garner, Hugo Roginski, Björn Wersten, Alex Sahlström och Mille Larsson.

  Många hade så klart ambitioner inför resan, men kaxigast var nog Mille som valde att spela i Malmö Open med höga 1300 i ELO!

  Både jag och Mårten hamnade precis i mitten av gruppen, vilket betydde att vi båda fick möta orankade spelare i rond 1. Själv mötte jag Jonatan Tops, en av initiativtagarna till Bistro Stella Chess Event, snabbschacksturneringen med den svenska eliten på en Michelinkrog i Malmö. Han visade sig ha betydligt mer än 0 i ranking. Jag var på väg att tappa kontrollen över centrum som vit i min a3-sicilianska variant, men jag insåg att hans idé inte fungerar. Ett par drag senare så vann jag pjäs. Senare i turneringen vann han mot Hugo i ett rörigt parti (se nedan) och Jonatan slutade på fyra poäng av åtta. Inte dåligt av en 0-rankad.

  Mårtens nollrankade spelare var Christian Carlsson som var två år äldre än Pontus tydligen och från Norrköping från början. Nån kanske har koll på honom? Han hade inte spelat på 25 år men ville ta upp schacket nu. Han började tyvärr med att slå Mårten i första ronden. Se bild nedan.

  Bilden kan innehålla: 2 personer, personer som sitter, schack och tabell

  Juniorerna fick möta tufft motstånd och förlorade första ronden medans Max hamnade på övre halvan och vann ganska komfortabelt. I rond två blev det LASS-möten de lux. Max mot mig och Mårten mot Björn. Mitt och Max parti blev rörigt som det ofta blir, han hade lite extra motivation efter som jag i Växjö slog honom efter en tankevurpa från Max i ett klart vunnet tornslutspel. Jag hade mina chanser, men Max drog det längsta strået. Björn visade ingen pardon mot Mårten och vann!

  Under lördagen intogs sedvanlig pizza och pasta på Piccolo Mondo, som alltid gjorts under Malmö Open. Bordsbokning hade dom inte längre, men Mårten fick ändå boka bord. Är man stammis en gång om året så är man!

  Snabbschack passar mig ganska bra som många vet och jag plockade 3.5/5 på snabbschacksronderna. Som första långparti fick jag Jung Min Seo som jag mött flera gånger förut. Han stod på vinst nästan hela partiet men när min tid var nästan slut började han spela på min tid när han själv hade en timma kvar. Vinnaren på det blev jag och jag lyckades komma tillbaka till ett remislutspel, men tyvärr slarvade jag bort det under 10 sekunders inkrementet. Blah!

  Många var ganska trötta efter den, förhållandesvis korta, lördagen och efteranalyserna uteblev. Själv träffade jag gamla kompisar som ska ha barn vilken dag som helst…

  Söndagsmorgonen fick jag en ganska snabb remi mot en dansk på 2100 och kunde då ta nedan bilder på LASSarna. Mille missades som redan förlorat tyvärr.

  Valentin som ofta står upp och tänker när han spelar, tappade nåt parti för mycket på slarv enligt han själv och slutade till sist på en 18:nde plats.

  Efter mitt snabba parti på söndagsmorgonen fick jag lite annat att tänka på, svärfar in på sjukhus för inflammation i bukspottskörteln. Ett besök där och lite mat så var jag tillbaka för avslutningen. Tyvärr blev det inte något av mina bästa partier och jag slutade till slut på 4 poäng, men ändå en mer än godkänd turnering.

  Max spelade remi sista partiet och fick därmed också en helt godkänd insats. I övrigt var det lite knackigt här och var. Men Mille fick i sista partiet en remi (förutom en frirond). All heder!

  MSF Open (75 deltagare)

  18 Valentin Orfeuvre Linköpings ASS 1588 8 5 0 3 5.0 34.50

  Malmö Open (160 deltagare)

  41 CM Max Wahlund Linköpings ASS 2128 8 4 2 2 5.0 31.50
  65 Peter Halvarsson Linköpings ASS 1900 8 3 2 3 4.0 33.50
  96 Mårten Garner Linköpings ASS 1898 8 3 2 3 4.0 21.00
  107 Björn Werstén Linköpings ASS 1696 8 3 1 4 3.5 27.00
  130 Hugo Roginski Linköpings ASS 1704 8 3 0 5 3.0 23.50
  136 Alex Sahlström Linköpings ASS 1659 8 2 1 5 2.5 27.00
  157 Mille Larsson Linköpings ASS 1382 8 1 1 6 1.5 21.50

  För samtliga resultat, klicka här

  Jubileumsboken årets julklapp?

  Linköpings Allmänna Schacksällskap bildades 17 mars 1901. Lagom till 100-års jubileet tog Hans-Åke Cedersund fram LASS 100-årshistoria en oerhört omfattande och högkvalitatit jubileumsskrift.

  I jubileumsboken ser vi bland annat världsstjärnor som Tarrasch, Botvinnik, Keres, Petrosjan, Kasparov passera revy. Omslagsbilden visar förövrigt Tarrasch under en simultanföreställning på Frimurarehotellet 1913.

  Boken är en krönika om LASS historia mellan 1901-2001, späckad med bland annat berättelser, över 200 bilder, fakta och allsköns statistik.

  Nu finns Jubileumsboken att ladda ner från LASS hemsida. För mer information, se Medlemmar/Jubileumsbok i menyn ovanför.

  Mycket nöje,

  God Jul och Gott Nytt år!!

  Säsongen avslutad med julbord, tipspromenad och parblixt

  Seniorernas höstsäsong avslutades fredagen den 7 december med vår traditionella julmiddag på klubben.

  Som vanligt inleddes festligheterna med mingel och en klurig tipspromenad, i år komponerad av Max Wahlund och med temat de tre första världsmästarna (Steinitz, Lasker och Capablanca). Tipspromenaden vanns av Simon Ivarsson, som trots de svåra frågorna lyckades få 10 rätt!

  Därefter serverades ett läckert julbord tillagat av Simon Ivarsson. Innan desserten bjöds det också på prisutdelning för allsvenskan och KM.

  Max tar emot en plakett från Ingvar för sin insats i förstalaget.

  Kvällen avslutades med en parblixtturnering med betänketiden 5 min + 2 sekunder/drag. Parblixt spelas mellan lag om två personer, där spelarna i laget gör vartannat drag men, till skillnad från i konsultationspartier, inte får lov att diskutera ställningen eller dragen. Återigen visade Simon Ivarsson framfötterna genom att tillsammans med Ofelia Eriksson vinna parblixten.

  Simon och Ofelia vann parblixten. Här möter de Simon Olsson och Mattias Burmansson (utanför bild)

  Resultat parblixt

  Max’ tipspromenad

  Facit till tipspromenaden

   

  Alla spelare önskas varmt välkomna tillbaks till klubben i januari!

   

   

  Simon Olsson ny klubbmästare

  Årets klubbmästerskap är nu avgjort!

  I A-KM lyckades visserligen Max Wahlund genom att besegra Gabriel Nguyen gå upp på lika många poäng som ledaren Simon Olsson (som spelade remi mot Ingvar Carlsson), men eftersom Simon hade vunnit deras inbördes möte tog han hem förstaplatsen. Trea blev fjolårsvinnaren Love Janse.

  1. Simon Olsson, 6 p
  2. Max Wahlund, 6 p
  3. Love Janse, 5 p

  Korstabell A-KM

  B-KM vanns av Fredrik Qwarfort före hela fem spelare (halva gruppen!) på lika poäng. Efter särskiljning blev resultatet

  1. Fredrik Qwarfort, 6½ p
  2. Mårten Garner, 5½ p
  3. Viktor Eriksson, 5½ p

  Korstabell B-KM

  I C-KM tävlades det, förutom om de ordinare tre priserna, även om ett ratingpris där gränsen för ratinggruppen låg vid ELO 1600. Gruppen vanns med hela två poängs marginal av Hugo Roginski som bara tappade en remi på hela turneringen! Rartingpriset vanns av Marcus Sylvan tack vare seger mot Archie Tonkin i sista ronden.

  1. Hugo Roginski, 8½ p
  2. Björn Ingemansson, 6½ p
  3. Mats Ahlstrand, 6 p

  Ratingpris: Marcus Sylvan, 5 p

  Korstabell C-KM

   

  Spännande inför sista ronden i KM

  Förra veckan var det mycket aktivitet på klubben, och lokalen hölls öppen på både vanliga och ovanliga tider. Förutom den ordinarie juniorverksamheten, blixt-KM och två allsvenska matcher så spelades alla uppskjutna partier från KM färdigt, och ett antal partier från rond 9 spelades i förväg.

  Inför sista ronden i morgon 4/12 så finns det därför inga hål i tabellerna!

  I A-KM leder Simon Olsson på 5½ före Max på 5 och Gabriel på 4½. Partierna Simon-Ingvar och Max-Gabriel blir därför direkt avgörande! Regerande mästaren Love har tappat segervittringen efter förlust mot Ingvar men både Love och Ingvar har 4 poäng och därför chans att ta sig upp på prispallen.

  I B-KM har  Fredrik Qwarfort en ointaglig ledning på 6½ poäng. Både Viktor och Mattias Nörager har 5½ medan Mårten och Adam har 5, men Mårten och Adam möts medan både Viktor och Mattias redan har spelat alla nio ronderna, så det blir spännande även här!

  I C-KM, slutligen, har vi också en klar segrare, Hugo på 7½ poäng och en rond kvar, men det är hård kamp mellan inte mindre än fem spelare om andra- och tredjepriset. I C-KM spelas det också om ett ratingpris, och även där har fem spelare chans att ta hem det!

  Missa inte den spännande upplösningen i morgon klockan 18! Åtta partier kommer att livesändas.

   

  Allsvenskan rond 3

  Rond 3 i allsvenskan spelades idag. För egen del fick jag spela med andralaget borta mot Karlstad efter förra rondens bortfall i Malta. Stefan Andersson agerade ena super-föraren som plockade upp mig, Mårten och Hugo längs med vägen (ja, jag bor lite åt fel håll. Hugo bor åt fel håll). cred till Stefan.

  Efter 2½ timma ensamma på söndagsmorgonvägar så nådde vi Karlstads spellokal. Påminner en smula om vår om vi inte renoverat upp vår i ett par omgångar. Innan rondinledning så hjälptes jag och Fredrik åt att sätta upp liven. Ja. Alltså i Linköping, lite fjärrstyrning av klubbdatorn så var den saken fix.

  Karlstad såg på papperet lite starkare ut än oss, men ändå inte så mycket. Vi skulle nog ha chanser att skrälla igen.  Andralaget har haft maximal utdelning med två skrällvinster i början av säsongen, så varför inte en till?

  Stefan han knappt sätta sig så vann han. Motståndaren tog en förgiftad bonde på a2 med damen och valde att stå kvar med den istället för att säkra den. Ta1 kom och sen kom handen.

  Själv fick jag en klart fördelaktig ställning som svart i den hyperaccelererade draken. 

  Under tiden hade Leif ett väldigt svängigt parti där han till slut fick kämpa med torn och någon bonde mot löpare och springare samt någon bonde mer. Simon Ivarsson hade bitvis komp men låg bitvis sämre till. Klas hade en liten fördel och eventuellt något avgörande, men valde en säkrare väg och bjöd remi som avslutade partiet.

  Mårten var lite trött efter bilfärden och berättade att han nickat till i början av partiet. Vid ett tillfälle drömde han att han gjort a5, piggnare till lite och såg att oj, det hade han visst inte gjort. Bäst att göra det!

  Mårten och Fredrik spelade stabila remier samtidigt som Simon Ivarsson tyvärr till slut tappade greppet om sin ställning.

  Under tiden stekte jag mycket tid för att försöka få ut en bondevinst i min ställning. Jag stod ju så bra. Det blev tyvärr helt utjämnat efter nerbyten och remin var ett faktum. Men då lyckades Leif hålla remi.

  Kvar satt Hugo mot ex-LASSaren Jonas Söderberg. Ställningen 3½-3½.Hugo var bonde under, men det var ju en dubbelbonde och antalet vägar in i ställningen är inte många.

  Försök till fort sattes upp, dragupprepning kom två gånger, men då skiftade Jonas idé. Efter mycket malande lyckades tyvärr kvarnarna mala ner ställningen och Jonas slog igenom i centrum. Tungt för Hugo att sitta kvar sist, men ingen skugga ska falla över honom. Det var andra (tex undertecknad) som kanske skulle kunnat få ut den där halvan extra. Men laginsatsen var trots allt godkänd ändå.

  Julavslutning den 7 december!

  Den 7 december klockan 19.00 är det dags för den traditionella julavslutningen.

  Sedvanliga nöjen och aktiviteter utlovas, inkl prisutdelning för KM!
  Kostnad 60:‐ där mat ingår. Medtag önskad dryck.
  Anmälan senast den 5 december till Mårten Garner så vi kan planera matinköp.

  Välkomna!

  Max blev klubbmästare i blixt

  Öppna blixt-KM samlade tio deltagare med Love Janse, titelförsvararen Max Wahlund, Simon Olsson och Adam Ståhlberg som främsta konkurrenter om titeln. Turneringen spelades i sju ronder med betänketiden 3 minuter + 2 sekunder per drag.

  Love tog full pott i blixt-DM i Skänninge i söndags, men lyckades inte upprepa den bravaden i kväll, utan slutade på 5/7. I stället blev det Max som segrade på 5½ / 7, Trea blev Simon Olsson på 4½ poäng, medan Adam också hade 4½ poäng men sämre kvalitetspoäng.

  Fullständiga resultat

  Närmast kameran: Simon Ivarsson – Love Janse. Vid väggen: Fredrik Qwarfort – Max Wahlund

  VM-matchens avgörande på onsdag 16:00

  Kom till klubben på onsdag. Från 16.00 kan man följa VM-matchens avgörande mellan Magnus Carlsen och Fabiano Caruana som då avgörs.

  Först blir det 4 snabbschackspartier (25 min + 10 sek per drag).

  Om fortfarande lika blir det fem blixtpartier (5 min + 3 sek per drag).

  Om… Fortfarande like blir det armageddon parti som avgör.

  Dvs: blixt där vit spelaren får: 5 min + 3 sek per drag. Svartspelaren får: 4 min + 3 sek per drag. Men om det blir remi så vinnder svart. Lottning sker inför detta armageddonparti och den som vinner lotten får välja färg.