• Fler priser i E-KM

  Eftersom E-gruppen i årets KM är betydligt större (15 spelare) än de övriga grupperna har vi beslutat att lägga till ytterligare två penningpriser i E-gruppen. Priserna där blir:

  • 1: 700:-
  • 2: 500:-
  • 3: 300:-
  • 4: 300:-
  • 5: 300:-

  I de övriga grupperna gäller det som står i inbjudan, dvs

  • 1: 700:-
  • 2: 500:-
  • 3: 300:-

  De tre bäst placerade i alla grupperna får dessutom minnespriser.

  Tips för nya spelare

  Många spelare som kommer till klubben har spelat på nätet men aldrig tidigare spelat tävlingsschack över brädet. Det är en lite annan känsla, men man vänjer sig fort!

  Reglerna för hur pjäserna flyttar och vem som vinner är desamma över brädet som på nätet, men när man spelar tävlingsschack över brädet så finns det en del skillnader. Här är några av de viktigaste:

  Man får inte prata med motståndaren under partiet, mer än för att bjuda remi, ge upp eller påpeka feldrag. Man får inte lov att diskutera sitt eget parti med åskådare eller andra spelare medan man spelar.

  Har man rört en pjäs så måste man flytta den om det går (går det inte att göra några tillåtna drag med pjäsen så kan man ju inte flytta den utan får göra ett annat drag). Rör man vid en av motståndarens pjäser så måste man slå den om man kan. Detta gäller bara om man avsiktligt vidrör pjäsen – råkar man nudda en pjäs av misstag så behöver man inte flytta eller slå den. Vill man rätta till en pjäs som står fel på brädet så måste man först säga till motspelaren att man vill göra det. Man brukar ofta säga det på franska: “J’adoube” (eller, på svensk-franska, “schadåb”).

  Har man flyttat en pjäs och släppt den så får man inte ångra sig och ställa den någon annanstans (om det var tillåtet att ställa pjäsen där man släppte den, förstås).

  När man rockerar så måste man flytta kungen innan man flyttar tornet.

  Man får bara använda en hand till att göra sitt drag med, och man måste sedan trycka på klockan med samma hand.

  Det finns ingen dator som märker om du gör otillåtna drag (t ex ställer kungen i schack), så det måste du och din motspelare själva vara uppmärksamma på. I så fall: pausa klockan och hämta domaren. Första gången en spelare gör ett otillåtet drag så får motståndaren två minuters extra betänketid. Gör hen det en gång till i samma parti så dömer domaren vinst till motståndaren.

  Är ni osäkra på reglerna eller behöver hjälp med något så är det tillåtet att pausa klockan och fråga domaren.

  I partier med lång betänketid så måste man föra protokoll, dvs skriva ner varje drag på en speciell blankett. Man får inte skriva draget innan man har gjort det, och man måste skriva ner det innan man gör nästa drag. Man skriver dragen med samma notation som schackprogrammen använder.

  De officiella spelreglerna finns här om du vill läsa på eller slå upp något. Där förklaras också hur man skall skriva ner dragen om du är osäker. Men, som sagt, det är alltid tillåtet att fråga!

  Lottningen klar i rekordstort KM

  Nu är lottningen gjord för årets KM. Vi har rekordmånga deltagare, hela 55 stycken, och det blir därför fem grupper.

  Lottningen finns här.

  Grupp A, B, C och D spelar enligt Bergers system (alla möter alla, “round robin” på engelska). Det betyder att man redan nu kan se sina motståndare i alla nio ronderna.

  Grupp E har 15 deltagare så den kommer att lottas som nordisk schweizer, dvs samma system som i LM. Det betyder att varje rond lottas när föregående rond är färdigspelad. Eftersom det är udda antal deltagare kommer en spelare i varje rond inte att få någon motståndare. Den som får frironden får en “gratispoäng” som plåster på såren.

  Grupp A, C och E spelar på tisdagskvällar klockan 18. Grupp B och D spelar på torsdagskvällar klockan 18. Det är tillåtet att byta spelkväll mellan tisdag och torsdag om båda spelarna går med på det. Kontakta i så fall tävlingsledningen så att vi vet om att ni har bytt. Som vanligt är det tillåtet att spela partier i förväg eller skjuta upp partier. Vill ena spelaren skjuta upp partiet så måste han eller hon först kontakta motståndaren och bestämma en ny speltid, och därefter meddela tävlingsledningen.

  Startavgiften (200:- för seniorer, 100:- för juniorer) skall betalas innan första ronden startar. Det går att betala till plusgiro 49 61 30-6, Swish 123 521 9738 eller kontant i spellokalen. Skicka helst in betalningen i god tid så vi slipper hantera alla betalningar alldeles innan spelstart – det brukar bli stressigt nog ändå!

  Skulle du inte kunna betala innan spelstart så kontakta turneringsledningen så vi kan ge anstånd.

  Väl mött på tisdag resp. torsdag!

  ”ASPACUPEN 2023” eller ”Att återvända till sitt ursprung”

  Som många LASS-are säkert vet spelade jag (Fredrik Andersson) schack för Västerviks ASK när jag var barn och ända sedan jag började i LASS 2019 har ett av mina mål varit att besöka min moderklubb och spela en turnering där. 

  Aspacupen är en snabbschacksturnering med tidshandikapp (och således inte Elo-rankad) som spelas på schackklubben i Västervik varje trettondag jul. Betänketiden är 30 minuter för båda spelarna tillsammans och inget inkrement. Spelarna delas in i rating-grupper A, B, C, D, E efter deras snabb-Elo och när två spelare möts fördelas betänketiden som 15-15, 17-13, 20-10, 23-7 eller 27-3 beroende på hur många rating-grupper som skiljer spelarna åt.

  Efter två inställda turneringar p g a Covid var det äntligen dags för mig att uppnå mitt mål och jag fick med mig en av klubbens nyare medlemmar och tillika min partner sedan många år, Kristina Flynner. Vi placerades i ratinggrupp D respektive E så handikappreglerna borde i alla fall gynna oss.

  Jag var förväntansfull när vi anlände till schackklubben i Västervik på speldagen eftersom jag inte besökt lokalen sedan våren 1985. Utifrån såg allt ut som jag mindes det. Jag kände med viss bävan igen stentrappan ner till ingången till lokalen, där jag för mer än 40 år sedan halkade på en isfläck och slog i ryggen så hårt mot en trappstegskant att jag svimmade av smärta och låg medvetslös i ett par minuter. Västerviks numera legendariske ungdomstränare, Hugo Karlsson (pappa till Jörgen Karlsson för er som känner honom), såg helt skräckslagen ut när jag vaknade till.

  Inne i lokalen hängde fortfarande samma tavlor på väggen men i övrigt var mycket ombyggt och förändrat. En välkommen förändring var att det yttre rummet, som är bridgeklubbens lokal och som man måste passera genom för att komma till schackklubben, INTE var så inpyrt med tobaksrök att man måste hålla andan för att inte storkna. Rökförbud inomhus i lokaler där barn vistas var ingen självklarhet på 70- och 80-talet.

  Så var det dags för första ronden där jag mötte Ronald Heidenfors från Växjö. Under min tid i LASS har jag visserligen varit en ganska regelbunden leverantör av öppningskatastrofer, men det som hände i detta parti var den värsta av dem alla. När jag gav upp efter 8 drag och mindre än en minuts spel hade jag hunnit med att sätta bort en pjäs och dessutom få min dam bunden till kungen av en löpare. Och detta som vit.

  Jag var helt klart tagen av stundens allvar och i nästa rond väntade ett LASS- och familjederby eftersom jag lottats mot Kristina. Hon har gjort stora framsteg de senaste månaderna och behöver bara spela några fler rankade partier för att få sitt första ratingtal, i alla fall om jag förstått FIDE:s regler rätt. Nu behövde jag helt klart skärpa mig och börja spela bättre.

  Jag spelade vit i en damgambit och partiet var länge jämnt. I mittspelet påbörjade jag en ganska tveksam attack i centrum i hopp om att sätta min motståndare under press. Chansspelandet lönade sig då Kristina gjorde ett misstag och jag kunde vinna en pjäs. Det kostade mig dock nästan all min tid att tänka ut den kombinationen och i tidsnöd gjorde jag ett misstag som kunde blivit ödesdigert. Plötsligt insåg jag att Kristina kunde vinna tillbaka pjäsen med ett desperado-offer. Hon hittade dock inte det kritiska draget och jag kunde vinna partiet och kom därmed undan med blotta förskräckelsen.

  Nu hade min nervositet lagt sig och jag började spela bättre. I tredje ronden samarbetade ett torn, en springare och en bonde och satte min motståndare Josip Vrabec matt i slutspelet och trots förlust mot Juha Koivuniemi i rond 4 kände jag mig nästan nöjd när jag och Kristina promenerade till Åhmans (Västervikssenapens ursprung) för att äta lunch. Kristina hade haft en svår lottning i början och var inte helt nöjd med sitt spel, men hon stod i alla fall på 1 poäng så långt.

  När vi satte oss för att äta spelades passande nog en låt om schack skriven av en lokal låtskrivare vid namn Björn Ulvaeus i restaurangens högtalare. Jag talar naturligtvis om “One night in Bangkok”, framförd av Murray Head.

  Under eftermiddagen lyckades jag ganska bra och tog 2.5 av 4 och mina 4.5 av 8 räckte till 10:e plats av 24 deltagare. Kristina tog ytterligare 1 poäng och slutade 22:a med totalt 2 poäng. En imponerande och klart godkänd insats av någon som inte visste mer än hur pjäserna gick för 2 år sedan.

  Segrade i turneringen gjorde 19-årige Lukas Spång från Oskarshamn. Trots ett snabb-Elo på bara 1662 radade han upp segrar mot spelare rankade över 2000 i de första ronderna. Han förlorade visserligen mot Viktor Nilsson (2132) i rond 7 men en taktisk remi i sista ronden säkrade segern på 6.5 poäng, en hel poäng före 2:an Niklas Alexandersson, Västervik.

  Hela resultatlistan finns här: https://vasterviksask.se/?page_id=644

  Till sist vill jag tacka Västerviks ASK och speciellt Jörgen Karlsson för ett strålande arrangemang och för en trevlig turnering. Jag kan också varmt rekommendera Aspacupen till den som vill spela lite schack under trettonhelgen och speciellt vill jag rekommendera den till spelare som ännu inte har så hög rating. Tidshandikappet ger bra chanser även mot högt rankat motstånd. Alla deltagare är också garanterade ett pris i form av handtillverkad keramik från Aspagården

  Fredrik Andersson

  Messina Open

  Under hösten pratade jag och Fredrik om att det nog vore nåt att åka nånstans varmare och spela lite schack under vinterhalvåret. Jag googlade rätt på “Festival Internazionale di Scacchi 15º Kodokan “Città di Messina Porta della Sicilia”. Den gick 2-8 januari.

  De var lite anmälda, en koll av temperaturen gav att det brukar vara 12-14 grader vid den årstiden för turneringen. Inte jättevarmt, men gillar man sol som vi gör så kan det vara fullt tillräckligt. Vi velade fram och tillbaka under hösten, men när vintertiden kom och det blev becksvart hemma så var valet enkelt. Vi måste till värme och sol!

  Det var lite pyssligt att ta sig dit. Flyg Linköping-Amsterdam-Rom-Sicillien för ditresan. Avresa 06.03 från Linköping nyårsdagen. Tidigt satan.

  När vi närmade oss resan så fick vi mail från KLM att flyget Rom till Sicilien var inställt, men vi var ombokade till flyget innan. Som gick… 15 minuter efter att vi landat i Rom!?!?!

  Vi kom iaf iväg, jag var lite nervös om taxin skulle komma på nyårsdagen klockan 05.00 men det gjorde den och resan började bra. På planet till Rom var vi tre som skulle med planet till Catania, Sicilien. Jag och Qwarre samt en Norsk-Italienska som vi kom i samspråk med. Vi kom fram en halvtimme tidigt, MEN. Nu inträffade något oväntat. Det var en passagerare som fått hjärtproblem, så alla ner på sina platser och vänta på att den medicinska personalen fick göra sitt. Tralalalalalaa.

  Till slut släpptes vi iväg, kom ut i terminalen och såg att vårt plan gick bara några meter bort och kom på planet. Väl i Catania fortsatte tidslyckan då vi klev av planet (vi reste bara med handbagage iom alla byten) och klev på bussen till centrala Messina där vi skulle på första natten på ett B&B. Det var två timmar resande till. Väl framme orienterade vi oss till stället och blev hänvisade till ett rum med… en dubbelsäng… Alltså, det skulle väl gå, men har ni inget annat? Jodå, vi fick ett rum för tre personer istället.

  På morgonen så åt vi frukost med färskpressad apelsinjuice och annars ganska typisk italiensk frukost med en himla trevlig allt-i-allo på B&B. Bredvid var ett flerspråkigt gäng med en mamma och några ungdomar. De skulle senare visa sig att ungdomarna skulle till samma schackturnering i utkanterna av Messina (nära 300 000 invånare) och att en av dom vann turneringen.

  Vi tog en stadsbuss till turneringshotellet där vi skulle bo och spela, som tog en halvtimma. Äntligen framme! Hotellet i en liten förort “Torre Faro”. Schackturneringar är ju helt off-season av en anledning, det blir billigt att hyra ett helt hotell, vilket också ger att mycket är stängt.

  Fiskleveransstället

  Vi gick runt lite granna och hamnade vid vattnet. Där satt det två äldre män på muren i solen. Vi satte oss ner lite längre bort. Nu kommer det en båt och den ena mannen går långsamt ut i vattnet med frigolittråg. Jodå, fina fiskar får han. Sen går han till sin cykel på gatan, som har en gammal våg. Lastar på fisken, cyklar in i båtkvarteren vrålandes (jag kan inte italienska, men jag tror inte det behövs): “FÄRSK FISK, KÖP FÄRSK FISK”. Småskaligt värre.

  Fredrik spelade i B-gruppens 50 deltagare och jag i A-gruppens 50 deltagare. En ganska liten men väldigt seriöst organiserad turnering.

  Messinas borgmästare invigde turneringen med det typiska startdraget och man skymtar mig i bakgrunden där jag får möta en yngre Siciliansk FM i rond 1. Partiet var jämnt och efter många timmar (betänketiden är 90 min + 30 sek/drag + 15 minuter efter 40 drag) så trodde jag att jag fått upp ett fort:

  Efter 30 drags manövrerande så nötte han ut mig och jag missade en idé som fanns i ställningen. Lite tröttsamt, då det är remi vid rätt spel.

  De långa partierna skulle fortsätta för min del, de tre första var 65,65,85! drag. Och med början på rond 2 så var det metalldetektor som gällde innan man gick in i spellokalen. När man var klar med sitt parti så var det bara att gå därifrån, inte stanna kvar och hänga kvar. Det var nästan lite tysk ordnung mitt den väldigt avslappnade sicilianska miljön. Men det var absolut inte dåligt, det bra med lite ordning!

  A-gruppens deltagare bestod av några semestrande icke-italienare men sen väldigt många yngre italienare i ålder 15-25 år.

  Då var det tur att vi hittade det bästa matstället i närheten av spellokalen: Lido Puntafaro, Ristorante Bar Mashalai a Mare.

  De bytte meny varje dag och kocken var fantastisk. Det slutade med att vi åt lunch där tre dagar. Vi hade halvpension på hotellet dessutom, så någon brist på mat rådde det inte.

  Fredrik som spelade i b-gruppen var rankad femma i ett startfält brett på både ålder och spelstyrka. Men det skulle visa sig finnas en viss pandemi-effekt hos de yngre italienska spelarna som knaprade friskt på Fredriks ranking med idel tuffa remier.

  De första dagarna var vädret fantastiskt med 15-17 grader och stekande sol. Solbrännan började fästa bra på de bleka nordborna. Jag hann med lite löprundor, det togs en del promenader där vi blev kloka på att det odlas mycket musslor i de två sjöar som finns i området.

  Jag hade inte tänkt spela blixtturneringen (som började 22.00 en dag), men jag fick ett tacksamt snabbremi parti den dagen så jag slog till. Här var det lite mindre ordning och liknade mer en klubbblixt, men jag upplevde det som bara positivt. Det var lite mer glädje, skratt och upprymdhet som hör blixten till! Det var många bra spelare med och jag spelade bra, men fick inte riktigt alla resultat med mig. Jag slutade på 4/8 och +18 i ELO. Resultat

  En en av huvudturneringens ronder mötte jag en ung tjej, där jag valde b3 för att gå ur alla preppar hon antagligen gjort. Jag har väldigt mycket partier online och jo, efter 1.b3 såg det ut som hon sjönk ihop lite. Ett antal drag senare uppkom denna ställning:

  Här var planen att få ut löparen: Le5 och sedan Ld4. Sagt och gjort: Le5 Dd7 och Ld4. Jag får ut pjäserna med tempo.

  Här visade sig att min motståndaren både var en jäkel på att räkna och dessutom var fullständigt orädd. cxb3. Eh.. Aaaaah. Räkna. Ser obehagligt ut. Jag kör säkert. cxb3. Varpå Txc1 Dxc1 Tc8 Db2 kommer. Nu är det väl dags att flytta på hästen?

  Då spelar hon dxe4. Här tappade jag hakan och kontrollen på ställningen, det ska medges. Jag slog hästen, det var fel.Jag hade räknat på en kombination som uppkommer, men när man tappar fattningen är man inte alltid den bästa av spelare. exd3 Sd4. Jag såg kombinationen, men jag täckte ju c6 rutan med hästen. Men, ur fattningen så missade jag en detalj, när man byter pjäser så blir rutan pjäserna stod på ledig.

  Lxg2 Kg2 Db7 och hon får tillbaka pjäsen och har tagit två bönder. Här fortsätter jag med den riskabla vägen Tf3 som faktiskt fungerar. Jag förbättrar min position ytterligare och genom någon lång datorvariant har jag remi i ett läge, men jag fick även tidsproblem och hon besegrade mig välförtjänt.

  Turneringen rullade på med ömsom någon vinst, någon remi och en del förluster. Jag var trots allt nära bottenrankad i A-gruppen som var för spelare över 1800. Sista ronden fick jag på 3 poäng av 8 möta en FM, som jag lurade till mig en bonde av i öppningen men fruktansvärt trött och utan att se hur jag skulle förvalta den, så jag kastade in ett remierbjudande som han glatt tog. 44:e plats, 3½ poäng av 9, -13 i ELO.

  Fredrik hade en mer frustrerad turnering med idel välspelande motståndare av oftast yngre modell. Han slutade på 14:nde plats med 5 poäng av 9 och en hiskelig massa ELO back.

  Efter turneringen gav vi oss av till Catania för en dags semester då flyget gick först på tisdagen. Väl där var vi båda riktigt trötta men vi hann lite sightseeing ändå. Bodde gjorde vi i Bellinis uppväxthem, mitt i centrum.

  Resultat

  Totalt sett en schackturnering att rekommendera. Proffsigt arrangerad, kan inte anmärka på något. Massa sol och vi konstaterade att vi inte åt kött på en vecka. Det vara bara fisk för hela slanten!

  Introduktion för nya medlemmar

  Torsdagen den 12 januari har vi en kort intro för de som funderar på att bli medlemmar eller är nyfikna på vår verksamhet. Kom ner till vår spellokal kl 19 så berättar vi lite om kommande aktivitetet och hur det fungerar på klubben! Nåt blixtparti kanske det också blir.

  LASSare i Malmö

  Under helgen före jul, den 16-18 december, spelades traditionsenligt Malmö Open med sidoturneringen MSF Mobile Labs Open (för spelare under ELO 1600). Turneringen ingår i Svenskt GP och spelades som fyra ronder snabbschack på fredagskvällen följt av två långpartier på lördagen och två på söndagen.

  Totalt deltog 201 spelare, varav 5 GM och 17 IM, i huvudturneringen, medan den “lilla” turneringen samlade 66 spelare.

  Fem LASS-medlemmar ställde upp, alla i huvudturneringen. Bäst av dem blev Peter Halvarsson och Daniel Jogstad som båda fick 5 poäng av 8 möjliga och samma kvalitetspoäng. Efter särskiljning kom Peter på 52:a plats och Daniel blev 53:a.

  Peter Nyberg tog 4 poäng, Sam Grundel 3½ och Mårten Garner 2½. André Thyberg, som inte är LASS-medlem men bekant från LM tog 4½ poäng.

  Turneringen vanns av IM Platon Galperin på 7 poäng, följd av inte mindre än sju spelare på 6½. Ovanligt nog blev det bara en stormästare på prispallen, nämligen hemmaspelaren Stellan Brynell som kom trea.

  Fullständiga resultat.

  Inbjudan till KM 2023

  Vårsäsongen 2023 kommer att inledas med klubbmästerskapet. Som vanligt spelar vi nio ronder långpartier i Bergergrupper om 10 personer. Tävlingen är öppen för alla LASS-medlemmar.

  Vi spelar som under LM två kvällar i veckan, på tisdagar och torsdagar. Första ronden startar den 17/1. Övriga speldatum finns inlagda i kalendern på hemsidan.

  Alla detaljer finns i inbjudan.

  Enklaste sättet att anmäla sig är direkt här på webben.

  Lista på anmälda spelare.

  Välkomna!

  Höstsäsongen officiellt avslutad

  Fredagen den 9/12 var det dags för säsongsavslutning för seniorerna med traditionell middag, tipspromenad, prisutdelning och parblixt. Spellokalen hade julpyntats och till och med schackkungarna hade fått små tomteluvor (Ofelias idé för att sätta temat för juniorernas tomteschackturnering på måndag).

  Kvällen inleddes med mingel och en klurig tipspromenad med östgötatema konstruerad av Simon Olsson. Där lyckades Mårten Garner bäst med 10 rätt av 12 möjliga.

  Middagen blev i år inte julmat utan en läcker boeuf bourgignon, tillagad av Simon Ivarsson. Till kaffet presenterades resultaten av tipspromenaden och därefter blev det prisutdelning i LM.

  Kvällen avslutades med fem ronder parblixt där laget Vladyslav Rogoz och Daniel Namvar segrade.

  Slutställningen i parblixten.
  Mikael Broberg & Simon Ivarsson mot Fredrik Qwarfort och Henrik Karlsson. Observera tomteluvorna på kungarna!

  Nu håller seniorverksamheten en månads juluppehåll. Vi hälsar alla medlemmar välkomna tillbaks i januari och till KM som börjar den 17/1.

  God Jul!

  Ingvar Carlsson blev Linköpingsmästare

  Årets rekordstora LM, med hela 50 deltagare, spelades färdigt i torsdags den 8/12. I sista ronden säkrade Ingvar Carlsson segern genom en snabb remi mot Sam Grundel.

  Turneringen spelades som åtta ronder schweizer med betänketiden 90 minuter + 30 s / drag. Glädjande nog deltog många nya medlemmar i turneringen och det var hela 10 orankade spelare, som fick göra upp om ett specialpris (orankade spelare tävlar ju inte om ratingpriserna). Det var hård kamp om tredje- och fjärdepriset eftersom Muamer Alic och Peter Halvarsson hade samma poäng och samma kvalitetspoäng, och inte hade mött varandra. Tills slut to Muamer fjärdeplatsen eftersom han hade fler vinstpartier än Peter.

  Resultat:

  • 1. Ingvar Carlsson 7 p av 8 möjliga
  • 2. Daniel Jogstad 6.5 p
  • 3. Muamer Alic 6 p (35 kp)
  • 4. Peter Halvarsson 6 p (35 kp)
  • 5. Daniel Díaz-Roncero 6 p (33 kp)

  Ratingpriser:

  • R1: Vladyslav Rogoz, 5½ p
  • R2: Theo Ekman, 5 p
  • R3: André Thyberg, 5 p
  • Bästa orankade: Kalle Elfvin, 4½p

  Fullständiga resultat.

  Årest Linköpingsmästare Ingvar Carlsson vid prisutdelningen.

  Matchen innan matchen – LASS mot Schack 08

  Det var laddat för derby idag. I LASS klubblokal skulle LASS och Schack 08 mötas. Två gånger om!

  LASS förstalag och Schack 08’as andralag i ena matchen och LASS andralag och Schack 08’as förstalag i andra matchen. Vad det slutade med veti katten. LASS lagledare Ingvar och Fredrik hade diskuterat olika upplägg inför matchen. Man får flytta runt spelare inom vissa regler mellan lagen. Kursen blev att Mattias Sjögren flyttade upp till förstalaget och jag ner till andralaget.

  När Schack 08 kom till klubblokalen noterades snabbt att quislingen Simon Rosberg för ovanlighetens skull spelade i 08’as lag (born and raised i LASS). Sen kom laglistorna upp. De roterade runt tämligen mellan lagen. Schack 08as andralag var faktiskt rankat bara 7 rankingpoäng lägre i snitt än förstalaget. En ganska rejäl gambling måste man säga.

  Själv hade jag ganska lite fritid under matchen och kunde mest följa vår egen match. Det man kan säga är väl att LASS förstalag vann ganska komfortabelt med 5½ – 2½ mot Schack 08’as toppade andralag.

  Men den andra matchen då?

  Leo hamnade långt efter i utveckling och fick betala priset mot Ingemar Schütz. Qwarre fick vinna en centrumboende mot Anders Dahlstedt och trummade på mot slagverkaren i Norrköpings symfoniorkester. Simon Rosberg pressade Adam länge och väl och vann kvalité men behöll samtidigt trycket i ställningen. Hopplöst tyckte Adam och gav upp. Jobbigt läge.

  Men här började LASSarna plocka poäng på längden och bredden. Vladyslav vann kvalité och spelade mycket säkert mot Vide Löfgren. Lite bonderace senare och Vladuslav hade en dam mer och vann snabbt. Simon Malm hade en ganska jämn ställning när Hanna Youssef hjälpte Simon på traven genom att istället för att rädda damen, hotade Simons torn. Det naturliga draget för tornet var att hota den instängda damen som föll och därmed partiet.

  Daniel pressade Joakim Nyander hårt och i tidsnöden så såg Daniel kombinationen som vann Nyanders dam ungefär samtidigt som Börje, föga förvånande trots allt, fick ge upp mot nästan 400 poäng högre rankade Peter Laveryd. Qwarre vann även säkert mot Anders och då var ställningen var helt plötsligt 4-3 till LASS.

  Själv satt jag kvar och försökte skapa motspel mot Tomas Karlsson som pressat mig i en marozyställning länge och väl. Jag valde att försöka spela på mot Tomas kung och i detta läget tänkte jag att löparen borde vara starkare än ett instängt torn.

  Tf4 spelade jag som svart. Jag bedömde att jag stog lite sämre men att jag hade chanser till motspel. Vits pjäser står trots allt lite klumpigt. Tc2 spelade vit och jag valde att tro att svartfältslöparen var stark nog. Taf8. Lxf4 Txf4. De3 Df8. g3 Tf6. Tf1 Df8. b4 Dg7 (man måste hoppas!)

  Tomas gav mig inget hopp Kh1 Tf8. f4 Ld4. Df3 Sf6 e5 Sg5 och vi har nu båda gjort 40 drag.

  Fanns det hopp för svart var frågan. Det gör det. Men vit avvärjde de värsta snubbeltrådarna genom dambyte: exd6 exd6. Te2 e5. h3 Sf6. fxg5 Dxg5. Df5 Dg7. Dg6
  Dxg6. Lxg6 Kg7. Lf5 d5. Le6 dxc4. Lxc4 Tx8. Lb3 Tc3. Tc2 och efter det var Tomas precis i slutförande och jag fick räcka fram handen efter fem timmars spel. 4-4 i matchen och den taktiska speluttagningen vanns av LASS med 3 poäng av 4 i de två matcherna. Starkt jobbat alla!

  https://resultat.schack.se/ShowTournamentGroupMatchesServlet?id=10423&round=3

  Julavslutning den 9 december!

  Den 9 december klockan 19.00 är det dags för den traditionella julavslutningen (även om det var ett tag sen sist)!

  Sedvanliga nöjen och aktiviteter utlovas, inkl prisutdelning för LM!
  Kostnad ca 80:‐ där mat ingår. Medtag önskad dryck.
  Anmälan senast den 6 december till fredrik.qwarfort (at) gmail.com så vi kan planera matinköp/beställning.

  Välkomna!

  Daniel på äventyr i Gävle

  Under den gångna helgen spelades Gefle Elite Chess Open, GECO, i Gävle. En trevlig turnering i vackra lokaler som spelades för första gången 2021. Vi var då ett par stycken från LASS som deltog. 2022 representerades LASS av 2 spelare, jag och Istvan Orci. Dessvärre tvingades Istvan bryta turneringen och jag blev ensam LASSare.

  Jag åkte upp redan på torsdagen och slapp stress med tågresor i sista minuten som annars har blivit något av en vana för mig i svenska weekend-turneringar. Skönt tyckte jag och det gav mig också tid att besöka lokala släktingar innan tävlingsstart. Formatet på tävlingen var 4 snabbschackspartier under fredagen, följt av 4 långpartier lördag och söndag. Startfältet på 64 personer toppades av två starka Ukrainare, GM Vitalii Sivuk 2568 samt IM Platon Galperin 2511. De inledde stabilt med segrar i de två första ronderna. I rond 3 var det dags för nästa byte (läs gris).

  Jogstad, Daniel – Galperin, Platon

  1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4 Sf6 4.d3 h6

  Svart spelar ett tidigt h6. Redan här kan man ana syftet. Jag brukar själv spela h3 som vit mot italienskt tvåspringarförsvar men här kanske det bara bjuder in till svarts aggressiva planer.

  5.0–0 d6 6.a4 g5

  Mycket riktigt, där kom den! Att spela h3 här hade känts som att vara en konservburk och ge en öppnare åt motståndaren.

  7.a5 a6 8.Sc3 Lg7

  De naturliga dragen är nu klara och man kan börja ta mer svåra beslut. På klassiskt manér skall man spränga upp centrum om motståndaren angriper på flanken, alltså är draget d4 intressant. Men det är en räkneövning som måste göras först. Vad händer om svart svarar med g4? Då måste man ge sig in i följande komplikationer, annars hänger det på d4.

  9.d4 g4 10.dxe5 gxf3 11.exf6 fxg2

  12.fxg7 Man ger upp tornet på f1 med schack. Men eftersom svart måste flytta tornet på h8 i nästa drag finns det en stark uppföljning.

  12…gxf1D+ 13.Kxf1 Lh3+ 14.Ke1 Tg8

  15.Lxf7+ Kxf7

  15…Kd7 Överlever längre, men är hopplöst. Man kan ta på g8 eller spela det starkare 16.Dh5

  16.Dh5+ Kxg7 17.Lxh6+ Kf6 18.Sd5+ Ke6 19.Dxh3+ Kf7 20.Df5+ Ke8 21.De6+ De7 22.Sf6+ Svart står på matt.

  1–0

  Efter denna chockerande seger svävade jag som på små moln. Vem skulle jag nu få möta? Jo, ukrainare nummer två! Den här gången hade jag inte samma flyt och blev nermald av en ilsken stormästare som ville hämnas sin landsman. Men 3 av 4 efter första dagen var ett bra resultat. Och jag hade redan betat av toppmotståndarna! Mellan ronderna passade jag på att äta gott, sova bra, hinna med mina öppningsförberedelser och dessutom lite yogaövningar. Jag har upptäckt att Gävle har flera trevliga restauranger. Likt föregående år blev det besök på Basta, en charmig italiensk restaurang i centrum med mycket goda pizzor.

  Pizza Margherita med handgjord burrata

  Kanske var det på grund av avsaknaden av stress som det gick så otroligt bra för mig i år. Jag kunde slappna av och hann förbereda mig väl inför varje parti. Det kan nog vara första tävlingen jag inte gjort en blunder i. Analyserar man med dator förstår man ju att jag gör misstag, men under partierna fick jag aldrig infallet att svära högt över något enskilt drag. I långpartierna tog jag 3 av 4 poäng genom att släppa två remier. Resultatet 6/8 poäng tog mig hela vägen till en tredjeplats, efter de båda ukrainarna som annars var helt överlägsna.

  Jag kommer nog tillbaka nästa år!

  Näringslivet möter förorten

  Fredagseftermiddagen blev en fartfylld övning i Skäggetorps centrum med företagsrepresentanter, politiker, flera LASSare som hjälpte till med arrangemanget, men framförallt: BARN!

  Sam Grundel har varit ute i Skäggetorp och lärt barn spela schack inför eventet och han höll även i teknik och lottning denna dag.

  Sedvanligt parschack spelades, där en näringslivsrepresentant och ett barn parades ihop för fem ronder parschack. 20 lag deltog med betänketiden 3 min +3 sek.

  Därefter gick de fyra främsta lagen vidare till semifinal och final.

  Finalen spelades mellan Björn Alling&Amina mot Gabriel Nguyen&Raouf där Björn Alling och Amina vann en rafflande final som följdes av alla. Resultat.

  Det var skratt, nervositet, leenden, misstag och framförallt glädje denna eftermiddag. Många ovana schackspelare, men även några som glänste. Min medspelare kommer nog till måndagsgruppen rätt snart!

  Arrangemanget är ett samarrangemang mellan Pontus Carlsson, Linköpings kommun och LASS med flera företag som står bakom eventet.

  Allsvenskan rond 2 – 2022/2023

  LASS förstalag fick en motståndare i Schack 08 som ställde upp med det starkaste laget de haft på över ett år. Själv gjorde jag dragomkastning i öppningen och kämpade i uppförsbacke hela partiet mot Magnus Fäldt som ej visade någon pardon.

  Bäst lyckades Daniel Jogstad med remi mot Peter Laveryd i ett tufft parti. I löpare och tornspelspel stod Daniel strået vassare, men Laveryd hade alltid remischackar att ta till.

  Andralaget åkte i en minibuss för att möta Stockholms SS II. Kvällen innan resonerade Fredrik Qwarfort att det var som att som gris åka till Farmek. Nu verkar slakteriet ha glömt att plocka fram knivarna alls för Stockholms SS II mönstrade en oerhört svag slaktare mot grisen. Stockholms SS har alltså 40 spelare rankade över 1900.

  Grisen slaktade slaktaren och Fredrik kommer härefter att få mothugg när han drar fram detta citat i framtiden.

  LASS III mötte Eksjö II och matchen var jämnare än vad siffrorna redovisar berättade lagledare Simon Ivarsson när jag mötte honom på klubben.

  Nästa rond blir det LASS mot Schack 08 i kvadrat. LASS I mot Schack 08 II och LASS II mot Schack 08 I.

  ELO-rankad Novemberblixt den 16/11

  På onsdagen den 16:e november klockan 18:30 spelas en ELO-rankad blixtturnering på klubben. Vi kör 7 ronder med betänketid 3 minuter + 2 sekunder per drag.

  Startavgiften är 20:- och betalas på plats kontant eller med Swish.

  Inbjudan kan du se här.

  Anmäl er gärna i förväg på webben. Lista med anmälda spelare finns här.

  Varmt välkomna!

  Västgöta Open 2022

  Två LASSare var med i Västgöta Open i år. André Thyberg och Istvan Orci.

  Denna gång var inte gammal äldst, utan André Thyberg visade var skåpet ska stå. Vi är flera som fått känna på att hans rankingtal kanske inte riktigt hängt med hans utveckling. Tex Daniel i deras spännande parti i LM.

  Daniel: “Den här killen kan ju spela…”

  63 deltagare var det i Västgöta Open i år med Erik Blomqvist som ensam segrare. Andre, med sina 1600 i ranking kom.. FYRA!

  Här kan man se när han efter en frustrerad Daniel Johnson försöker krama vatten ur en sten för att få hem en vinst mot den här 1600-rankade spelaren som väl måste göra misstag till slut. Visst kom det misstag i Västgöra Opens 30 minuter +10 sekunder per drag-partier, men sista misstaget förlorar i schack. Och Daniel dukade under.

  André tog hem fjärdeplatsen med 113 rankingpoäng i fickan och en prestationsranking på 2240. Stort grattis från LASS!

  Även Istvan gjorde en bra turnering med 3 poäng en 12 rankingpoäng i fickan på vägen hem.

  Slutställning efter 9 ronder

  Plac.SNr NamnTypRatingKlubbPoäng TB1  TB2  TB3  TB4 
  11GMBlomqvist Erik2490SK Rockaden8,549085
  24GMGolubka Petro2335Växjö SK847,5074
  32GMCramling Pia2421Wasa SK6,551,5054
  442Thyberg Andre1632Borås-Fristad SK6,547,5055
  5648Orci IstvanS601458SS Allians332,5034

  Allsvensk start för LASS-lagen

  Söndagen 23/10 inleddes allsvenskan för de lägre serierna, division I-III. Elitserien och Superettan spelade sina första ronder redan förra helgen, och några matcher i de lägre divisionerna spelades på lördagen, men för alla tre LASS-lagen var söndagen första speltillfället i säsongen 2022/23.

  Alla tre lagen hade hemmamatch. Eftersom vi inte kan få in 24 bräden i spellokalen utan att möblera om, och dessutom få det väldigt trångt, hade vi hyrt en annan lokal för andralagets match.

  Förstalaget, som spelar i division I grupp 2, mötte Stockholms SS andralag, som på pappret är något svagare (2068 mot 1982 i medelranking). Det blev en spännande och jämn match där LASS vann med minsta möjliga marginal, 4½-3½.

  Andralaget, som spelar i samma grupp som förstalaget men fick det betydligt tuffare. Man mötte SK Passanten som hade 270 ELO-poäng högre snittranking (2077 mot 1807). Lite hjälp på traven fick man av att Passanten lämnade wo på sistabordet, men slutsiffrorna blev ändå seger för bortalaget med 3-5.

  Tredjelaget spelar i år i divison II grupp 6 och fick möta SA Mark, som hade spelat bortamatch i Eksjö (som de vann) på lördagen och övernattat i Linköping för att slippa köra så långt. Även här hade bortalaget mycket högre medelranking och även här blev det bortaseger med 3-5.

  Resultat i div I:2 och div II:6

  Adam Ståhlberg (LASS I) slog offerspecialisten CM Mikael Helin (SSS II)
  En bild till från förstalagets match mot SSS II: Närmast kameran Muamer Alic-Peter Carlsten (remi) och där bakom Tom Braathen-Ingvar Carlsson (1-0)

  Två LASSare i Kristallens höstblixt

  Mattias Nörager och Asker Davidsson deltog i Kristallens höstblixt i veckan. Kristallen är en Stockholmsklubb, så Mattias körde upp medans Asker redan var på plats.

  13 ronder avverkades på torsdagskvällen där Mattias lyckades bäst med en åttonde plats av 53 deltagare. Under resan besegrades bl.a IM Axel Ornstein.

  Asker fick däremot stryk av den gamle sjufaldige SM-vinnaren Ornstein, men jag har en känsla av att han mest tyckte det var kul att få möta så meriterat motstånd. Asker kom 42a.

  Foto från spellokalen av Mattias Nörager

  Samtliga resultat

  LASS-juniorer i skol-SM

  Under helgen 7-9 oktober spelades individuella skol-SM på Fyrsihov i Uppsala. Tävlingen var som vanligt indelad i åldersgrupper och samlade totalt 249 deltagare. De äldre grupperna (A-E) spelade 8 ronder med betänketiden 45 minuter + 5 s / drag, medan grupp F-I spelade 11 ronder med 15 min + 5 s / drag.

  LASS representerades av 6 spelare i tre av grupperna:

  Grupp C (14 år)
  1 : Marek Religa, SS 4 Springare: 6½ p av 8 möjliga
  9: Emma Larsson, LASS: 4½ p
  16: Noah Leijon, LASS: 3 p

  D (13 år)
  1: Lavinia Valcu, Solna SS: 6½/8
  6: Mate Nagy, LASS: 5 p

  F (11 år)
  1: Guanbo Cong, SK Sandlöparen: 32 / 33
  6: Albin Andersson, LASS: 24 p
  8: Elin Larsson, LASS: 23 p
  11: Jyotisman Nag: 23 p

  Dessutom skulle Fridolf Walter ha spelat i B-gruppen (15-16 år) men fick tyvärr lämna återbud på grund av sjukdom.

  De höga poängsiffrorna i grupp F beror dels på att de yngre grupperna spelade fler partier med kortare betänktetid och dels på att de fick 3 poäng för vinst, 2 för remi och 1 poäng för förlust.

  Fullständiga resultat.

  Leo vann oktoberblixten

  Fredagen den 7/10 spelades den första månadsblixten på länge, och drog ovanligt många spelare för att vara på en fredagskväll: hela 16 personer spelade sju ronder med betänketiden 3 minuter + 2 sekunder per drag.

  Turneringen vanns av Leo Odell-Johansson som bara tappade en remi, tätt följd av Vladyslav Rogoz och Simon Malm.

  Fullständiga resultat

  Närmast kameran spelar slutsegraren Leo Odell-Johansson svart mot Björn Werstén.

  Oktoberblixt fredag 7/10

  Traditionen med månadsblixtar har legat nere under pandemin, men nu vill vi återuppliva den.

  Så nu på fredag 7/10 blir det oktoberblixt!

  Tid: 7/10 klockan 18.30

  Plats: Klubblokalen

  Spelform: 7 ronder 3 min + 2 s/drag (antal ronder kan ändras beroende på antal deltagare).

  Inga priser, ingen startavgift. Alla som kommer till klubben innan spelstart lottas in, men anmäl dig gärna i förväg på nätet!

  Webanmälan

  Lista på hittills anmälda

  Välkomna!

  Dubbla lagmästerskap i helgen

  Under helgen 24-25/9 avgjordes två svenska lagmästerskap: damallsvenskan och kadettallsvenskan (för ungdomar upp till 16 år). LASS var representerat i båda tävlingarna!

  Damallsvenskan spelades på Folkets Hus i Alingsås och var ett ambitiöst arrangemang med livesändning och direktsända kommentarer av vår tidigare medlem FM Deniz Arman, och samlade totalt 13 lag. Det spelades sex ronder med betänketiden 45 minuter + 10 sekunder per drag och fyra partier per match.

  Vårt lag bestod av Ofelia Thörnqvist, Helena Nede, Cristina Svensson, Anna Krantz och Kristina Flynner. Tyvärr fick LASS frirond i första ronden och hamnade därefter i schweizerhissen med omväxlande starkt och svagt motstånd. Totalt blev det 6 matchpoäng av 12 möjliga och 11 partipoäng, vilket räckte till en niondeplats.

  Hemmalaget Team Pelaro Alingsås SS, med WIM Svetlana Agrest och WIM Inna Agrest i spetsen, vann alla sina matcher och därmed hela tävlingen.

  Fullständiga resultat finns här. Chess.com har arkiverade livepartier här, och det går att se på Deniz’ kommentarer på SSF:s Twitchkanal.

  LASS’ lag i damallsvenskan. Från vänster: Anna, Cristina, Kristina, Ofelia och Helena. Foto: Lars OA Hedlund.

  Kadettallsvenskan för juniorer upp till 16 år spelades i Hägerstensåsen i sydvästra Stockholm. Här spelades det sju ronder med samma betänketid som i damallsvenskan, men med sex partier i varje match.

  Sex LASS-juniorer (Fridolf Walter, Mate Nagy, Emma Larsson, Elin Larsson, Albin Andersson och Gustav Martin) och två ledare (Mårten Garner och Sam Grundel) satte sig på stockholmsbussen klockan 0630 på lördagen och kom fram lagom till spelstart.

  Tyvärr livesändes inte partierna från kadettallsvenskan, men resultaten uppdaterades kontinuerligt så man kunde se hur det gick. Mot slutsegrarna, Trojanska Hästen, som kom med ett rent elitlag med en FM och en CM i topp, hade vi inte så mycket att säga till om, men annars höll sig LASS framme och låg inför sista ronden fyra. Tyvärr förlorade vi den matchen, mot Kristallens SK, och föll tillbaks till sjätte plats på 8 matchpoäng av 14 möjliga. Bästa poängplockare blev Elin och Gustav som tog 5½ poäng på de sju ronderna.

  Fullständiga resultat.

  Tangerat deltagarrekord i Linköpingsmästerskapet

  Tisdagen den 20/9 inleddes årets Linköpingsmästerskap med hela 49 deltagare. Det är, tillsammans med 2004 års upplaga, det största LM någonsin. Speciellt glädjande är att hela 12 av deltagarna är nya medlemmar i LASS. Det blev ändå inte trångt i spellokalen eftersom vi har dubbla speldagar: hälften av partierna spelas på tisdagar och hälften på torsdagar.

  Tävlingen kan följas från hemsidan och åtta partier per spelkväll livesänds. Se menyerna “LM 2022” och “Livesändning”.

  Lottningen i LM klar

  A summary in English is at the bottom of the article.

  Nu är årets LM lottat. Vi blev hela 49 deltagare, vilket kanske är rekord!

  Lottningen finns här.

  Siffran framför varje parti är bordsnumret. Bord nummer 1-12 spelar på tisdag 20/9 och bord 13-24 på torsdag 22/9. Bord 25 finns inte utan den som står där får frirond och en gratispoäng. Om du skall spela på torsdagen behöver du inte komma till spellokalen på tisdag, och omvänt.

  Uppdatering 221017: Nu har det tillkommit en femtionde spelare så det blir ingen frirond från och med rond 4. Bord 25 spelar på torsdagar tillsammans med bord 13-24.

  Om du inte kan spela på utsatt datum, kontakta din motspelare och kom överens om en ny speldag. Meddela därefter turneringsledningen om att partiet är flyttat!

  Det går bra att byta mellan tisdag och torsdag eller spela på någon annan dag (var tredje tisdag håller vi öppet speciellt för uppskjutna partier, så länge alla partier från rond 1-7 är färdigspelade innan rond 8 startar.

  För att kontakta motspelaren kan man använda adresslistan som finns på menyn “medlemmar” högst upp på sidan. Det behövs ett lösenord för att se den – kontakta tävlingsledningen för att få lösenordet. Om du inte kan få tag på motspelaren, kontakta tävlingsledningen.

  Startavgiften skall betalas innan spelstart 20/9 (undantag: om du vill betala kontant eller har särskilda skäl kan du betala senare). Spelare som är markerade som betalda kan komma direkt till spelstart.

  Summary in English

  The parings for the first round of the Linköping Championship (LM) can be found here. Boards 1-12 play on Tuesday, 20th September, and boards 13-24 on Thursday, 22th September. Players who are playing on Thursday don’t have to come to the club on Tuesday or vice versa.

  If you can’t play on that date, please contact your opponent to agree on a new date, and then contact the tournament directors. There is an address list avaliable as “adresslista” on the “medlemmar” menu at the top of the page. It is password protected – please contact the tournament directors to get the password. If you can’t reach your opponent, please tell the tournament directors.

  Viktig information inför LM

  Nästa vecka börjar LM! Hälften av partierna spelas på tisdag 20/9 och hälften på torsdag 22/9.

  Det går bra att anmäla sig fram till klockan 19.00 på söndag 18/9. Då stängs anmälan och vi lottar rond 1.

  Lottningen kommer att läggas upp här på hemsidan så fort den är klar. Då framgår det också vem som spelar på tisdag respektive torsdag.

  Kan du inte spela på utsatt dag så kontakta motspelaren och kom överens om ett nytt speldatum. Meddela sedan detta till turneringsledningen.

  Det går bra att spela uppskjutna partier ända fram till rondstart i sista ronden, men observera att FIDE ställer krav på när ronderna skall rapporteras för ratingberäkning, så väntar man för länge med att spela riskerar man att inte få några ratingpoäng för partiet.

  Anmälan gör man enklast på denna länk.

  Ibjudan och lista på hittills anmälda finns under menyn “LM 2022” högst upp på hemsidan.

  Väl mött!

  Daniel klubbmästare i snabbschack

  I kväll 13/9 avgjordes öppna KM i snabbschack. Turneringen samlade hela 36 spelare, varav många nya medlemmar (och inte mindre än fyra Simon!). Det blev två av de nya medlemmarna som knep topplatserna, nämligen Daniel Diaz Roncero och André Thyberg, som tidigare har spelat i Spanien respektive i Borås-Fristad SK. Daniel tog hem segern genom en kampremi mot Simon Olsson, där Simon först stod på vinst men Daniel lyckades byta ner till ett slutspel med olikfärgade löpare där alla Simons vinstförsök var förgäves.

  Resultat:

  • 1. Daniel Diaz Roncero, 5½ p av 6 möjliga
  • 2. André Thyberg, 5 p (22½ kp)
  • 3. Adam Ståhlberg, 5p (19 kp)

  Ratingpriserna vanns av

  • R1: Mattias Sjögren, 3½ p
  • R2: Peter Nyberg, 3½ p
  • R3: Mate Nagy, 3½p

  och priset till bäste orankade spelare gick till Erik Gustaf Lilljebjörn, 3½ p

  Fullständiga resultat finns här.

  Nyblivne klubbmästaren Daniel (vit) inför partiet mot Muamer i rond 3. Simon Malm fotobombade i bakgrunden.

  34 deltagare i öppna snabb-KM

  I tisdags 6/9 spelades de tre första ronderna i öppna snabb-KM. Hela 34 spelare kom till start, varav glädjande nog hela nio nya medlemmar! Det kändes ovant med så mycket folk i klubblokalen eftersom vi under de senaste turneringarna har kört med dubbla spelkvällar för att undvika trängsel, men allt flöt på fint och livsändningen fungerade utan problem.

  Efter tre ronder har fyra spelare full pott, nämligen Adam Ståhlberg, André Thyberg (Borås-Fristad SK), Fredrik Qwarfort och Daniel Diaz Roncero. Fullständiga resultat finns här.

  Prissummorna, som var beroende av antalet deltagare, har bestämts och finns här.

  De avslutande tre ronderna spelas nästa tisdag, den 13/9, klockan 18.00.

  Cristina ensam LASSare i snabb-dam-SM

  Som redan nämnts var Ofelia ensam LASS-spelare i dam-SM i blixt som spelades igår. Efter blixtturneringen spelades dam-SM i snabbschack, och där avlöstes Ofelia som LASS-representant av Cristina Svensson, som bor i Uppland men är medlem i LASS. Cristina var näst lägst rankad (bortsett från två orankade juniorer) men kämpade på mot hårt motstånd och tog 2½ poäng vilket gav henne en prestationsranking 58 poäng högre än hennes snabb-ELO-tal.

  Turneringen samlade totalt 18 deltagare. Pia Cramling var som väntat helt överlägsen och tog 9 poäng av 9 möjliga.

  • 1. GM Pia Cramling 9 p
  • 2. WIM Viktoria Johansson 7 p
  • 3. WIM Cristine Rose Mariano-Wågman 6½ p
  • 16. Cristina Svensson 2½ p

  Fullständiga resultat

  Ofelia fyra i dam-SM i blixt

  Årets dam-SM i blixt och snabbschack spelas i helgen 3-4/9 i Stockholm. Blixtturneringen, som spelades under lördagsförmiddagen vanns, inte helt överraskande, av GM Pia Cramling, före WIM Crisitine Rose Mariano-Wågman och WFM Pia Cramling. På fjärde plats kom enda LASS-spelaren Ofelia Thörnqvist. Ofelia remiserade mot både tvåan och trean och kom före två WIM i tabellen.

  • 1. GM Pia Cramling 8.5 p av 9 möjliga
  • 2. WIM Cristine Rose Mariano-Wågman 7 p
  • 3. WFM Anna Cramling 6.5 p
  • 4. Ofelia Thörnqvist 6 p (40 kp)
  • 5. WIM Viktoria Johansson 6 p (37 kp)

  Fullständiga resultat

  Snabbschacksturneringen spelas under lördag eftermiddag och söndag. Vågar vi gissa på att Pia vinner där också?

  Fullt drag i Säsongsstartblixt

  26 spelare deltog i en ELO-rankad säsongsstart med 3 min + 2 sek blixt. Väldigt många nya ansikten. En god stämning och fullt ös med nio ronder blev det.

  Halvvägs i turneringen var det delad ledning mellan fem spelare; Daniel Diaz, Adam Ståhlberg, Mattias Nörager, Vladyslav Rogoz och Rizo Pepic. Men efter det visade Daniel ingen pardon och radade upp vinsterna. Redan efter åtta ronder var han klar segrare och det gjorde ingen skillnad att Dragan lyckades vinna över Daniel i sista ronden.

  Stort grattis till Daniel!

  Tre spelare fick 6½ poäng; Adam, Mattias och undertecknad. Sedan Vladyslav och Dragan på 6 poäng. Nämnas bör också Gustav Martin som gjorde en stark insats med 5 poäng.

  Jag har en känsla av att flera av spelarna kommer anmäla sig till snabbschacket som börjar på tisdag.

  Resultat

  Peter Halvarsson.

  Lilla Skaraspelen 2022

  Här kommer ett sammandrag från mitt deltagande under Lilla Skaraspelen 2022:

  Turneringen var öppen för spelare under 1600 i rating och hade den annorlunda dragserien 60 min + 0! sekunders inkrement per drag. Fördelen var att de kunde klämma in hela 7 lång-elo-partier på 2 dagar men nackdelen var att det fanns inget inkrement som räddade dig när du hade tidsnöd.

  Jag hade tätkänning inför sjätte och näst sista partiet då jag mötte ledaren (och slutgiltiga vinnaren av tävlingen). Jag stod i vinnande ställning (bonde upp och +4.0) men i tidsbristen hittade jag inte de vinnande dragen utan förlorade det partiet och även det avslutande partiet. För resultat se: https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=10027.

  Slutade på 4/7 poäng med några stolpe ut. Överlag nöjd med spelet men mindre nöjd med min hantering av tidsformatet.

  Tycker ändå att det är ett intressant format med många långpartier på kort tid. Ett mer förlåtande format skulle kunna vara 60min + 3 sekunder per drag. Får fördelen med många partier men slipper kaosartade avslut på partierna.

  En anekdot från tävlingen: Inför rond 5 skulle jag möta Jarl Edgren från Tanum SS. När han fick reda på att jag kom från Linköping så berättade han att han minsann hade mött GM Pontus Carlsson i SM 1994 (Klass 2) i sista ronden och slagit honom. I och med vinsten så vann han gruppen. Se https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=2160.

  Peter Nyberg

  Uteschack i Kalmar

  Sista lördagen i augusti (27/8) var det dags för Kalmar schackklubbs traditionella uteschackturnering, och för tredje året i rad åkte jag (Magnus) dit, i år tyvärr som ende LASSare sedan Christos fått förhinder.

  Turneringen spelas på stora bräden med halvmeterhöga pjäser, i trevliga omgivningar i ett friluftsområde i utkanten av Kalmar, vid en 4H-gård med grisar och andra djur. Kommunen har anlagt nio bräden granne med grisarnas inhägnad och klubben håller med pjäser.

  Totalt kom det 14 deltagare som spelade 6 ronder med betänketiden 20 minuter. Växjöspelaren Patrick Fransson vann efter att bara ha släppt en halv poäng För min del gick det ungefär som väntat utifrån rankingen. Resultaten finns här.

  När man spelar med så stora pjäser så är 20 minuter utan inkrement helt klart blixt, för mer än halva tiden går åt till att springa runt och flytta pjäserna. En taktik är att snabbt byta av alla pjäser på den sidan där klockan inte står, så får man kortare att springa i tidsnöden. Det är inte heller helt lätt att få överblick över brädet, speciellt inte med solen i ögonen…

  Apropos sol, ja: medan Linköping och stora delar av Götaland drabbades av skyfall så stekte solen ner över Kalmar från en klarblå himmel, och det blev uppåt 30 grader varmt på eftermiddagen. Spelkvalitén blev det kanske lite si och så med i hettan, men vädret var i alla fall helt klart att föredra framför ösregn. Uteschacket är en rolig form av schack med en del unika utmaningar, och det är trevligt att kombinera en dags vistelse i det gröna med en schackturnering.

  Enda nackdelen är att det är ganska långt att åka till Kalmar för att spela 6 partier, men Kalmar är en fin turiststad med mycket att se. Den här gången passade jag på att se insidan av slottet med fina utställningar. Det fanns till och med ett schackbräde uppställt i drottningens rum (fast den som gjort utställningen verkar tyvärr inte vara någon schackspelare).

  Daniel vann uteschacket!

  Det såg ut att bli en ruggig kväll på Skeppets uteservering först, men sen sprack det upp. Första två ronderna satt jag i gassande sol rätt i ansiktet.

  Vi blev 14 deltagare i denna sjuronders 5+2 blixt. En ny bekantskap i form av utbytesstudenten Daniel från Spanien. Och som han spelade. Tuffast fick han nog mot Adam där Daniel fick torn och bonde mot häst. Vi kan väl säga att det blev några drag. Daniel behövde undvika gafflar och få fram bonden. Adam undvika att hästen blev bortkopplad. Till slut rök bonden och sedan fick Adam in i en gaffel och det blev remi.

  Sedan radade Daniel upp vinster resten av partierna. Ska bli kul att se vad han gör resten tiden. Han kör Erasmus-programmet och kommer vara här i två år, studerandes statistik och machine-learning.

  Det blev, som alltid, en trevlig övning. Tack Skeppet för att vi fick nyttja deras uteservering i finvädret!

  Resultat

  Favorit i repris: Uteschack på Skeppet tisdag 23/8

  Tisdagen den 23/8 tänker vi upprepa det populära evenemanget från i förra sommaren, med en blixtturnering på restaurang Skeppets uteservering.

  Vi har bokat uteserveringen från och med klockan 18.30, och tänker inta lite mat och dryck och ta dit bräden och klockor.

  Tid: 23/8 klockan 18.30

  Plats: Skeppets uteservering vid Abiskorondellen, ca 200 m från klubben.

  Betänketid: 5 minuter + 2 sekunder / drag.

  Spelform: 5-7 ronder, beroende på antal spelare och intresse.

  Max antal deltagare: 18 (vid fler anmälda gäller först till kvarn).

  Turneringen är öppen för LASS medlemmar. Partierna rankas ej. Ingen anmälningsavgift, inga priser. Mat och dryck bekostas av deltagarna själva.

  OBS! Vid dåligt väder kan vi tvingas ställa in.

  Anmälan sker senast måndag 22/8 på denna länk.

  Listan på anmälda finns här.

  Vid frågor: kontakta turneringsledaren Mårten Garner, 0707-74 12 54.

  Välkomna!

  Så här såg det ut förra sommaren. Vi får hoppas på fint väder nu också!

  ELO-rankad säsongsstartblixt den 2 september

  Fredagen den 2/9 klockan 19 spelar vi höstens första rankade tävling. Det blir en blixtturnering i 9 ronder med betänktetid 3 minuter + 2 sekunder per drag.

  Vi tar ingen startavgift så vi tävlar bara om äran och ELO-poängen. Har du inte redan en blixtranking kan det vara ett bra tillfälle att skaffa en!

  Inbjudan finns här.

  Man kan anmäla sig redan nu på webben. Listan på anmälda spelare finns här.

  Välkomna till en spännande höstsäsong!

  Öppna KM i snabbschack 6-13/9

  De två tisdagarna innan LM, dvs den 6 och 13 september, spelar vi öppna KM i snabbschack. Vi spelar tre ronder per kväll med betänketiden 15 minuter + 10 sekunder per drag.

  Tävlingen är ELO-registrerad och bästa LASS-medlem får titeln klubbmästare i snabbschack.

  Startavgift: 50:-. Alla startavgifter delas ut som priser.

  Inbjudan finns här

  Webanmälan

  Lista på hittills anmälda

  Välkomna!

  SM Uppsala 2022

  Äntligen!

  Efter pandemi som stängt ner samhället så såg många LASSare fram emot SM. För vissa var det ett av många SM, för vissa det första. En del valde att bo på spelarhotellet, Academia precis vid tågstationen, en del pendlade från Stockholm.

  Jag och Qwarre åkte samma tåg på morgonen men möttes av besked om elfel och ersättingsbuss. Men tåget stod på perrongen? Jag gick och pratade med tågvärdarna som inte visste mer heller. Till slut gick dock tåget, fast bara till Norrköping, därifrån skulle det bli buss. Väl framme i Norrköping så gick vi mot ersättningsbussarna (som gick enligt tidtabell, förlåt är det ersättningsbuss eller planerad buss?). De runt 50 personer (inklusive Dragan som anslutit) som skulle vidare ställde sig för att vänta. Efter ett tag kom en buss. Som väl rymde 15 personer varvid det kändes ganska uppgivet. Dragan prånglade sig in i bussen medans jag och Qwarre insåg att det skulle nog bli nästa Stockholmståg istället.

  Väl framme så öppnade sig skyarna med ett rejält åskväder och vattnet rann ner i järnvägstunneln i allt större mängd. Vi klarade oss dock ganska torrskodda, Anna från SSF upplyste mig senare om att det för något år sedan blivit meterhögt och folk badade med badringar till kvällspressfotografernas glädje.

  Efter mycket förseningar och regnande tog jag och Qwarre taxi till spellokalen.

  Elitgruppernas rum där Ingvar och Daniel satt.

  Som alltid så blev det mycket hälsande i SM-lokalen, skratt och lite nerver inför att börja spela. Bara att hälsa på alla LASSare var en övning. 24 starter totalt!

  Rond 1 gick igång och spelades igenom lugnt och fint. Eller, hur var det? Dagen efter hade några sjukdomsfall ramlat för rond 2. Något konstaterat fall covid, bl.a Ofelias motståndare från rond 1. Jaha, skulle hela Linköpingsgänget nu insjukna?

  Handsprit fanns redan från rond 1 i spellokalen, men nu började handspriten användas mer flitigt från alla deltagare. Själv hade jag remiserat i rond 1 och mötte nu den högst rankade i klass 1 som vit.

  Jag spenderade en del tid på att hitta rätt drag i detta franska parti, jag höll inne rockaden för att vinna lite tempo med springarmanövern Sb1-Sd2-Sf1-Se3. Ställningen är helt jämn, men vit har det enklare spelet. Det fortsatte med svart rockad, Ld2, f6, Tc1 Dd8 och Sc2.
  Farbror stockfish tycker fortfarande att det 0.0, men personligen tycker jag fortfarande att ställningen är mer svårnavigerad för svart. Ett par drag till och:
  Vits springare på d4 dominerar brädet! Resterande delen av partiet gjorde vit så lite som möjligt och lät kombinationen av svarts dåliga tid och ställning svart implodera av sig själv. Det slutade inte bättre än svart gick in i en gaffel som kostade damen.

  Efter det var det trevligt att sätta sig på en uteservering!

  Några ronder senare hade Ingvar en riktig holmgång med den spanska trollgubben GM Juan Bellon. Juan är en oerhört kreativ spelare och Ingvar en kämpe.

  Efter att Juan stått på kraftig vinst tidigare i partiet hade fördelen gått han ur fingrarna i detta skede:

  Ingvar är inte heller rädd för att komplicera saker: Sxb3!

  Här följer axb3 Tc6! Txb5 Ka7 Sd5:

  Här finns bara ett drag som håller ihop det för svart och det är långt från uppenbart: c6! Ingvar drog det intuitiva Txa5 varefter denna ställning uppkommer:

  Vid första anblicken kan ställningen se ut som att svart minst kämpar för remi. Men det är faktiskt helt slut. Båda spelarna hade passerat 40 drag och fått en halvtimma till som Ingvar nu fick begrunda denna tråkiga ställning i. Det ebbade ut i ett tornslutspel där Juan hade 4 mot 2 bönder och Ingvar fick sträcka fram näven.

  Efter smittspridningen så ställdes tyvärr blixt-SM in som skulle ha gått på torsdagen. Några av oss valde då restaurangen på våning 11 i spelarhotellet, Miss Voon. En asiatisk crossover med bl.a avsmakningsmeny som några av oss valde. Utsökt.

  Efter middagen kunde man gå ut på balkongen och njuta av utsikten.

  Dagarna gick och ingen av oss blev smittade. Med två ronder kvar kunde man konstatera att Simon Malm (SM-debut!) spelade oerhört bra i klass 2 och skulle på lördagen spela ren final om gruppsegern. Den vann han och kan numera titulera sig klass 1-spelare. Stort grattis!

  Ofelia ledde inte sin klass 2 grupp, men vann hon sista två skulle även hon vinna sin grupp, varvid hon fick rekommendationen att leta fram ett björnvrål inom sig. Det räckte nästan, lördagens parti vanns och efter tufft spel stod hon även på vinst ett tag under söndagen, men den slank ur fingrarna med ett räknefel. Starkt satsat Ofelia!

  Qwarre hade en oerhört tuff turnering med idel nollor. Endast sista rondens snabbremi räddade det runda staketet från att bli komplett.

  Mate blandade resultaten i minior-SM, något som inte är så ovanligt i junioråldern när man går framåt kraftigt.

  Daniel spelade starkt i första halvan av sin start i mästarklassen. Mot Jan-Olov Lindh (ej bilden) hade han en prepp som innehåll damoffer och efter att fortfarande ha kvar starttiden på klockan uppkom följande ställning:
  Jan-Olov spelade precis Tc1 och Daniel slog därefter bonden som stod på c4, en aning konfunderad. Partiet fortsatte Txc3 Lxc3 Dc1 Lxf1 Dxc3 Le2 och vits matthot med dam och löpare blir väldigt avgörande.
  Jan-Olov visade att han varit med ett tag och spelade oerhört starkt och kreativt och vann till slut partiet. Daniel föll tillbaka lite mot slutet men behöll sin mästarklassplats.

  Anton Silver gjorde SM-debut i klass 2 och spelade riktigt bra. Vinst i sista ronden hade gett vinst i klass 2, men där föll Anton tyvärr. Men jag tror Anton var rätt nöjd ändå trots allt!

  Björn Wersten var nere med hela familjen som stöttning (eller ja… Med två barn blev nog preppandet lidande i kompensation mot stöttningen ;-). Han inledde urstarkt i klass 3 men tappade tyvärr vinsten i gruppen i rond 5 mot den slutgiltiga segraren.
  Mattias Sjögren även han SM-debutant hade många långa och jämna partier, här mot Pia Fransson. Efter en lite trög start så blev spelet bättre och Mattias slutade trea i sin grupp med en hel del ny erfarenhet i bagaget.
  Mårten spelade jämnt i sin klass 2 grupp och var aldrig i fara att gå ner eller kunde spela om gruppseger. Henrik Karlsson hade mer motgång och spelade i sista ronden för att hänga kvar i klass 2. Tyvärr lyckades inte det och det blir klass 3 nästa år.

  Magnus Olsson lyckades för andra gången i klass 3. Med vad? Att spela sju raka remier! Några lite snabbare, några efter komplicerade mittspel.

  Asker spelade weekend 2 och var högst rankad i den sista 12-manna gruppen. Även han debutant i SM. Asker slutade strax ovan mitten.

  I weekend 1 spelade Fredrik Andersson och Kristina Flynner, där Fredrik hade det tufft, även han högst rankad i sin 12-manna grupp och slutade strax under mitten. Kristina förlorade tyvärr alla sin partier, men spelet och kunskaperna går framåt. Efter SM när kunskaperna i en öppning lästs på, så blev det vinst på nätet i öppningen!

  Undertecknad slutade i mitten i sin klass.

  Till slut insjuknade ingen i LASS i covid, vi fick många skratt, goda middagar, sena sommarkväll och… En hel del schack!

  SM vanns i stor stil av Johnny Hector!

  Samtliga resultat finns här men en sammanställning av Magnus finns nedan:

  Weekend 1 grupp 6: 9. Fredrik Andersson 2 poäng av 5 möjliga

  Weekend 1 grupp 7: 1. Peter Nyberg 5/5

  Weekend 1 grupp 8: 10. Kristina Flynner 1/5

  Weekend 2 grupp 5: 4. Asker Davidsson 3/5

  Minior-SM: 5. Mate Nagy 5/9

  Veteran-SM 65+: 15. Ingvar Carlsson 4.5/9

  Veteran Allmän: 27. Dragan Stefanovic 3/7

  Mästarklassen: 19. Daniel Jogstad 4/9

  Klass I grupp 1: 4. Peter Halvarsson 3.5/7

  Klass I grupp 2: 8. Fredrik Qwarfort 0.5/7 (går ner till klass II)

  Klass II grupp 1: 4. Ofelia Thörnqvist 3.5/6 (en spelare utgick)

  Klass II grupp 2: 4. Mårten Garner 3.5/7 7. Henrik Karlsson 2/7 (går ner till klass III)

  Klass II grupp 3: 1. Simon Malm 5.5/7 (går upp till klass I)

  Klass II grupp 4: 3. Anton Silfver 4.5/7

  Klass III grupp 2: 4. Magnus Olsson 3.5/7

  Klass III grupp 3: 2. Björn Werstén 5/7

  Klass III grupp 6: 3. Mattias Sjögren 4.5/7

  Genom Peter Halvarsson

  Topplaceringar i SM!

  I Schackfyranmästaren under första lördagen i SM var det nio LASSare med. Två fick riktiga topplaceringar: Tvåa: Elin Larsson och Fyra: Jyotisman Nag.

  Riktigt starka insatser av båda. Schackfyranmästaren spelar över åtta ronder med 10 minuters betänketid och det var hela 116 deltagare i år.

  LASS gratulerar Elin och Jyotisman!

  Hela resultatlistan.

  Frågor och svar från vårfrågesporten

  För dem av er som inte kunde komma till våravslutningen så finns frågorna och svaren (med kommenterar) till vårfrågesporten på frågesportsidan. Där finns också några andra frågesporter från de senaste åren.

  Man kan också navigera till sidan från “Aktuella tävlingar”-menyn.

  Ingen av de 20 tävlande hade 13 eller 12 rätt. Två deltagare, Mårten Garner och Peter Halvarsson hade 11 rätt, och av dem kom Mårten närmast på utslagsfrågan.

  Den lättaste frågan var tydligen vad “Petroff’s defence” heter på svenska, med 17 korrekta svar, och de svåraste var frågan om reglerna i Shogi, där bara 3 personer hittade rätt svar.

  Vårsäsongen avslutad med grillning och blixt

  Fredagen den 3/6 blev det äntligen en traditionell avslutningsfest, efter två år med pandemin-inställda avslutningar.

  Vi inledde med mingel och tipspromenad på klubben. Därefter grillade vi medhavd mat ute på gården och tog ner den till de dukade borden i spellokalen. Simon Ivarsson hade ordnat läckra såser och sallader som tillbehör. Under middagen hölls prisutdelning i höstturneringen 2020, LM 2021 och KM 2022. Därefter spelades en parblixtturnering med nio deltagande lag, varefter folk dröjde sig kvar och umgicks in på småtimmarna.

  Tipspromenaden vanns av Mårten Garner på 11 rätt av 13 möjliga, följd av Peter Halvarsson, också 11 rätt (men sämre svar på utslagsfrågan) och Mattias Sjögren och Fredrik Andersson med 10 rätt.

  I parblixten delade två lag på segern:

  Kan vara en bild av text där det står ”Klubb 3 4 Plac Namn 1 Fredrik & Ofelia Peter H— & Magnus Adam S & Klas Adam & Fredrik A Ingvar & eter N Per & Michael Simon M & Mattias Stefan & Simon I Daniel & Anna Rating Poang 4 4 31/2 3 3 2 2 2 11/2”

  Vi önskar alla medlemmar en trevlig sommar, lycka till i eventuella turneringar under sommaren, och välkomna tillbaks till hösten!

  Adam Ståhlberg vann vårturneringen

  I Kristi Himmelsfärdshelgen den 26-29 maj spelades den traditionella vårturneringen i Linköping. I år samlade den 27 deltagare från Malmö i söder till Östersund i norr. Spelformen var sju ronder schweizer med betänktetiden 90 minuter för 40 drag, därefter 30 minuter till, och 30 s tillägg per drag.

  Ratingfavoriten David Ståhlberg, Malmö AS, ledde genom hela turneringen men föll i sista ronden offer för Ludvig Morells kungsangrepp och passerades av sin bror Adam Ståhlberg och Simon Malm.

  Topplaceringarna:

  1. Adam Ståhlberg, Linköpings ASS, 6 poäng av 7 möjliga
  2. Simon Malm, Linköpings ASS, 5½ p
  3. David Ståhlberg, Malmö AS, 5 p
  4. Ludvig Morell, Lunds ASK, 5 p
  5. Oscar Morell, Lunds ASK, 4½ p

  Ytterligare tre spelare tog 4½ poäng men hade sämre särskiljning än Oscar.

  Ratingpriserna vanns av Tomas Jakobsson, Gävle SA (4½ p) och Axel Lorenzo Johansson, Motala SS (4 p).

  Fullständiga resultat.

  Bröderna Ståhlberg (Adam till vänster) abonnerade på toppborden genom nästan hela turneringen.
  Görgen Andersson, Hallsbergs SS, hade klätt sig passande. Här spelar han svart mot Oscar Morell, LASK.
  Fredrik Andersson analyserar sitt vitparti mot Ala Tarighati. Bredvid Fredrik i soffan: Simon Ivarsson.

  Vårturneringen har startat

  Efter två års pandemi-uppehåll så har det äntligen blivit dags för den traditionella vårturneringen, med 27 deltagare från hela Sverige, från Malmö till Östersund.

  Andra ronden pågår just nu och hittills har det inte blivit några stora överraskningar. Resultaten publiceras här.

  Rond 3 spelas i morgon fredag klockan 10.00. De åtta högsta borden livesänds på hemsidan.

  Våravslutning för seniorerna och prisutdelning KM fredagen den 3 juni!

  Från våravslutningen 2006 med ordförande Susanne i mitten.

  I år grillar vi utanför så tag med egen grillmat själv! Sallad, tzatsiki, potatissallad, pickles och efterrätt fixar klubbens kockar gemensamt till en kostnad av 30:-. Lämplig dryck medtages själv. Det blir prisutdelning i KM samt någon form av tipspromenad/frågesport. Sedan avrundar vi programmet med den sedvanliga parblixten. Kvällen fortsätter sedan tills siste man går hem oavsett hur sent (eller tidigt) det blir.

  Obs. 18-årsgräns.

  Anmäl er på Facebook eller till Fredrik Qwarfort!

  Välkomna!

  Elin Larsson vann schackfyranmästaren

  Idag spelades schackfyranmästaren där de bästa från schackfyrans distriktsfinal var inbjudna! Elin Larsson vann alla fem partierna och tog 15 poäng. Tvåa kom Jyotisman Nag och trea Elliot Schöllin, båda 13 poäng.

  https://osf.no-ip.com/resultat/2022/schackfyramnastaren_stallning.htm

  De som tog 11 poäng eller mer är kvalificerade för schackfyranmästarens riksfinal i Uppsala i sommar, se information här: https://schack.se/schackfyran/schackfyranmastaren/.

  Adam Åsbrink blev klubbmästare

  Torsdagen den 19/5 spelades sista ronden i årets KM, som på flera sätt blev lite annorlunda. Till att börja med fick starten flyttas fram två gånger på grund av pandemin, men vi kunde till slut äntligen börja spela den 22 februari. Några sena avhopp gjorde att spelformen med fyra bergergrupper med 10 spelare var blev hotad, men i stället för att slå ihop de två lägsta grupperna till en stor schweizergrupp (vilket vi gjort tidigare) valde vi att banta grupperna till tre niospelargrupper och en grupp med åtta spelare, men fortfarande spela alla-möter-alla, något som spelarna inte hade något emot. I rond 5 kunde vi inte spela i klubblokalen eftersom det pågick arbete med avloppet, men det löste sig genom att vi med kort varsel kunde hyra en skolmatsal.

  A-KM blev dessutom lite rumphugget när en av favoriterna, Max Wahlund, tvingades bryta turneringen på grund av flytt till Stockholm. Eftersom han hade spelat mindre än halva turneringen ströks hans resultat enligt tävlingsreglerna, men han hann med att spela två remier (mot Stefan Andersson och Daniel Jogstad) och ett förlustparti (mot Ingvar Carlsson).

  Av de kvarvarande spelarna lyckades till slut Adam Åsbrink, som spelade sitt första KM i LASS, ta hem segern med 5 poäng av 7 möjliga. Adam Ståhlberg blev tvåa på 4 poäng följd av Muamer Alic, också på 4 poäng men med förlust i det inbördes mötet mot Adam S.

  Slutsegraren i A-KM, Adam Åsbrink, spelade remi med svart mot tvåan Adam Ståhlberg i rond 5 (som spelades på Tornhagsskolan eftersom klubblokalen var stängd).

  B-KM blev jämnt i toppen med Fredrik Qwarfort och Mårten Garner på 6 poäng av 8 möjliga. Här vann Fredrik gruppen tack vare seger i deras inbördes möte. Trea kom Anton Silfver på 5 poäng.

  I C-KM var nyblivne distriktsmästaren Mate Nagy suverän segrare på 7½/8, före Theo Ekman på 5 poäng och Fredrik Adolfsson på 4½. Precis som i Påskturneringen spelade Mate mycket säkert med en spelstyrka långt över hans ELO-tal.

  D-KM avgjordes i ett direkt finalparti Peter Nyberg-Emma Larsson i sista ronden. Peter körde över Emma med sina centrumbönder och tog hem segern på 6½/7, medan Tomasz Mazurek kom tvåa på 6 poäng och Emma trea på 5.

  Fullständiga resultat för alla grupper finns här.

  Andralaget går upp i allsvenska div 1

  Idag lyckades andralaget hålla för pressen att klara minst oavgjort mot Östra Skaraborgsalliansen II, och det med råge. Efter att motståndarna lämnat tre WO skrevs slutresultatet till 7½-½ och går därmed upp i div 1. Nästa säsong har vi två lag i ettan.

  Förstalaget spelar redan i div 1, började lite trevande men avslutade sedan starkt och slutade på en fjärde plats.

  Tredjelaget kunde varken vinna eller åka ur när de mötte Örebros andralag, men slutade med flaggan i topp och vann med hela 8-0 och knep en andraplats i div 3.

  Blixtexpedition till Tyskland

  Av Max Wahlund

  Ett par veckor efter Kennerudsblixten i Skänninge började det klia allvarligt i schackfingrarna igen. Eftersom jag pga jobbyte hade en del ledigt slog jag återigen upp den fantastiska resursen World’s Biggest Chess Tournament Calendar på internet och zoomade in på Tyskland: 21 ronder blixt i Krefeld nära Ruhrområdet kunde kanske smaka fågel?

  Så fick det bli. Tågbiljett bokades och blixtöppningarna slipades. Jag var rankad 20e man av cirka 100 deltagare. Ridande på en framgångsvåg från Skänninge hade jag höga förhoppningar.

  Till skillnad från i Sverige betraktas corona fortfarande som en stor sak i Tyskland. Det innebar i princip mask under sju timmars tågresa. Inte helt bekvämt. Jag parkerade mig därför i restaurangvagnen vilket var både gott och skönt att slippa masken. (Nyttigt kan däremot diskuteras – öl och mikrovärmd currywurst ska man nog egentligen ta det lugnt med.)

  Ingången till schackklubben i Krefeld. ”Den som här inträder, låt allt hopp fara…”

  Även framkommen i Krefeld i spellokalen slapp man masken. Däremot slapp man förstås inte räliga juniorer. Jag blev väldigt orolig när första rondens motståndare var en 1400-rankad 10-åring. Han spelade dock i snabbaste laget dessbättre.

  En ständig fråga i blixt är hur pass viktigt det är att spela bra? Det borde vara viktigt, men minst lika angeläget är att ta vara på de chanser som uppstår. Inledningen av turneringen gick helt min väg. Jag var totalt utspelad av en 1800-spelare när jag plötsligt kunde spela Db7xg2 schack matt! Det långa draget hade han inte sett. Han blev hörbart missnöjd.

  I nästa parti mötte jag nummer 4 rankingmässigt och hängde åter mot repen i ett slutspel med dam och torn på varje sida. Men min dam stod på f6 och när jag drog Ta6-a8 blev matten på h8 omöjlig att gardera. Motståndaren grymtade ilsket, vräkte in alla pjäser på brädet i raseri och började svära på tyska. ”Alla mina drag är löjliga, hur kunde jag spela sådär?!” sade han och tittade mig ilsket i ögonen. Vad svarar man på det? ”Ja jag är tacksam” fick jag ur mig. Han ropade ”Det förstår jag!”, hoppade upp och rusade ut i en liten trädgård intill spellokalen för att finna frid kanske.

  Mot mitten av turneringen vände vinden och jag fick en del stolpe ut. Skulle det bli en fiaskoturnering? Nej! Styrkt av en pizza från kafeterian spurtade jag med 4/4 på slutet, slutade på 13/21 och en 14:e plats av 100, med plus i blixtelon. Ingen dundersuccé kanske, men får ses som godkänt.

  Nu blir det lite andra aktiviteter ett tag, men kanske är det snart dags för en ny turnering. Jag brukar inte kunna hålla mig så länge…

  Resultat:
  1. IM Ilja Schneider, 17.5/21
  2. Simon Knudsen, 16
  3. IM Tobias Jugelt, 15

  14. CM Max Wahlund, 13
  Fullständiga resultat

  Daniel vann aprilblixten

  Den 29/4 spelades den första månadsblixten på länge. 6 spelare ställde upp och spelade en dubbelronding Bergergrupp med betänktetiden 3+2.

  Daniel Jogstad byggde nästan staket men tappade en poäng till trean Henrik Karlsson i första ronden. Nio poäng räckte till en ohotad seger. Adam Ståhlberg kom tvåa på 7 poäng.

  Daniel rusade på med h-bonden i alla partierna. Här spelar han vit mot Asker.
  Trean Henrik mot tvåan Adam.

  Mate skrällde i Påskturneringen — blev distriktsmästare

  Efter två års pandemiuppehåll blev det i år åter dags för den traditionella Påskturneringen i Norrköping, som är en deltävling i Svenskt Grand prix. Under fyra dagar spelades två snabbschackspartier och sex långpartier på Grand Hotel och i deras konferenslokal Bankiren på andra sidan gatan.

  Gatuvy mot entrén till stora spellokalen. Foto: Lars OA Hedlund.

  Huvudturneringen samlade i år lite färre deltagare än vanligt, men var ovanligt stark i toppen med fyra stormästare och inte mindre än åtta IM. Här deltog fem LASSare: Muamer Alic, Mårten Garner, Theo Ekman, Fredrik Andersson och Mate Nagy. Sidoturneringen Lilla Påskturneringen, för spelare under ELO 1600, blev tyvärr ovanligt liten med bara 14 deltagare. Här representerades LASS av Kristina Flynner.

  I första snabbschacksronden höll Mårten på att åstadkomma en riktig skräll: efter 13 drag stod han enligt datorn på vinst mot IM Erik Hedman. Tyvärr kom Mårten i tidsnöd, gjorde ett misstag som tappade hela fördelen och lite till, och förlorade partiet.

  Det blev i stället den lägst rankade LASSaren som stod för skrällarna. Mate Nagy med 1482 i ELO slog i rond 2 Gert Lyngsjö (snabb-ELO 1742), och i långpartierna vann han först mot arrangörsklubbens Christoffer Stenman (1929) och därefter mot den högst rankade LASSaren Muamer Alic (2054), vilket gav honom den rondens skrällpris. Därefter fick han en svår lottning mot högt rankade motståndare men tog ytterligare en poäng mot Johan Samuelsson (1885) och slutade på 55:e plats, vilket inte bara gav honom ett ratingpris utan också gjorde honom till distriktsmästare som bäst placerade ÖSF-medlem.

  Mate förde de vita styrkorna till seger mot Gert Lyngsjö i rond 2. Foto: Lars OA Hedlund.

  Samtliga LASS-resultat:

  55. Mate Nagy (4/8)
  67. Muamer Alic (3½)
  83. Mårten Garner (3)
  91. Theo Ekman (3)
  93. Fredrik Andersson (2½)
  14 i Lilla Påskturneringen: Kristina Flynner (1/8)

  Turneringen vanns av GM Vitalii Sivuk på 7 poäng.

  Fullständig resultatlista.

  Fredrik Anderson i djupa funderingar. Foto: Lars OA Hedlund.

  Max vann Kenneruds minnesblixt!

  Under påsken kan man äta ägg, spela Påskturneringen i Norrköping eller Kenneruds minnesblixt i Skänninge om man tillhör den lite latare skalan.

  I år blev vi 17 deltagare från Motala, Skänninge och Linköping i femminutersblixt utan inkrement. 12 ronder med en fikapaus i mitten.

  Förr spelades ju femminutersblixt på längden och bredden, men numera får man erkänna att det är lite ovant att inte ha inkrement. Men efter några ronder fick man tillbaka känslan. Adam och Max ledde genom hela tävlingen och slutade även på samma poäng, men Max fick sin andra inteckning i vandringspriset till slut på 9½ av 12. Samma som tvåan Adam. Trea kom undertecknad och fyra och vinnare av rankingpriset Ofelia. Total LASS dominans med andra ord!

  Alla resultat: https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=10068

  KM-spelschemat runt påsk

  Skärtorsdagen den 14/4 är det ingen KM-spel och klubblokalen är stängd.

  Tisdagen efter påsk den 19/4 håller vi öppet för spel av uppskjutna partier.

  Torsdagen den 21/4 spelas rond 6 i B-KM. D-KM har ingen rond denna kväll men spelarna är välkomna om de vill spela uppskjutna partier.

  Klubblokalen öppen igen

  Nu har vatten och avlopp slagits på igen i klubblokalen, så vi kommer att ha öppet som vanligt från och med i morgon.

  Den allsvenska hemmamatchen söndag 10/4 spelas alltså i klubblokalen och inte som tidigare sagts på Tornhagsskolan.

  På tisdag den 12/4 klockan 18.00 spelas rond 6 i A- och C-KM. B- och D-KM får påsklov denna vecka och spelar därför sina ronder först efter påsk. Spelschemat finns här.

  Avloppsarbetena i huset kommer att fortsätta men vi hoppas att det inte kommer att beröra oss.

  Välkomna tillbaks!

  KM-spel på Tornhagsskolan

  I kväll (7/4) blev det en lite ovanlig KM-rond, eftersom vi på grund av avloppsarbeten i klubblokalen fick ombasera till Tornhagsskolan. Matsalen var ljus och luftig och inte så dum som spellokal, även om det fortfarande doftade av dagens lunch. En annan ovanlig sak var att det spelades på masonitbräden med tillhörande pjäser (de var lättare att komma åt och transportera än våra vanliga bräden).

  För dem som inte var med följer här några bilder.

  Henrik Karlsson begrundar stående den skarpa ställningen i sitt parti mot Jona Kastö. Vid fönstret Ingvar Carlsson-Daniel Jogstad.
  Lars-Göran och Archie spelade ett vänskapsparti eftersom båda deras motståndare lämnade wo.
  Muamer Alic-Stefan Andersson. I bakgrunden Simon Olsson-Peter Halvarsson.

  Tillfällig spellokal torsdag 7/4 och söndag 10/4

  Eftersom klubblokalen är stängd på grund av avloppsarbete så har vi hyrt Tornhagsskolans matsal vid två tillfällen denna vecka.

  Torsdag den 7/4 klockan 17.00 (OBS! Ändrad starttid!) spelas veckans rond i alla KM-grupperna. A- och C-grupperna är alltså flyttade från tisdag till torsdag.

  Anledningen till att vi börjar en timme tidigare är att vi bara får disponera lokalen fram till klockan 22.00 och vi vill ge alla en vettig möjlighet att spela färdigt sina partier. Kan ni inte spela på denna tid gäller det vanliga: kontakta motståndaren och bestäm ny speltid, och meddela därefter tävlingsledningen.

  Söndagen den 10/4 klockan 10.00 spelas den allsvenska matchen LASS II – Östra SKaraborgsalliansen i samma lokal.

  Tornhagsskolan ligger på Stenbrötsgatan 5 i Linköping och vi spelar som sagt i matsalen.

  Tornhagsskolan – Google Maps

  Tyvärr kommer vi inte att kunna livesända från den tillfälliga lokalen.

  Välkomna!

  Spellokalen stängd tills vidare

  På grund av avloppsarbetena i huset måste vi tyvärr hålla spellokalen stängd från och med idag 4/4 och tills vidare. Arbetena skall ta några veckor men vi vet inte hur länge just vår lokal är berörd.

  Juniorträningen ikväll 4/4 och KM-ronden tisdagen 5/4 är inställda. Partierna i rond 5 för A- och C-KM skjuts upp tills vi kan ordna en möjlighet att spela dem.

  Vi arbetar på att ordna en ersättningslokal och återkommer med mer information så fort vi vet hur det blir och hur KM kommer att påverkas. Uppdatering: Vi har hyrt en ersättningslokal torsdag 7/4 och söndag 10/4. Se separat inlägg.

  För mer information, kontakta styrelsen eller tävlingskommittén.

  Inbjudan till LASS Vårturnering 2022

  Nu har inbjudan till vår traditionella vårturnering under Kristi himmelsfärdshelgen den 26-29 maj publicerats.

  Eftersom anmälningsläget fortfarande är lite osäkert, och turneringen kommer ovanligt sent i år och dessutom direkt efter vårt KM, så har vi valt att bara inbjuda till en öppen turnering i år och inte bjuda in till en sanktionerad grupp (det brukar vara lite svårt att fylla den, även normala spelår). Detta är speciellt för i år och vi hoppas kunna återkomma med en sanktionerad grupp 2023.

  Turneringen är ELO-rankad och är öppen för alla medlemmar i svenska schackklubbar eller utländska spelare med ELO-registrering. Den spelas som som sju ronder schweizer med betänketiden 90 minuter för de första 40 dragen med ytterligare 30 minuter efter 40 drag, samt 30 sekunders inkrement per drag genom hela partiet.

  Inbjudan finns här.

  Anmälan görs på den här länken.

  Lista på anmälda spelare.

  Välkomna!

  Första ronden i KM spelad

  Efter att ha blivit uppskjuten två gånger kunde vi till sist spela första ronden i KM under veckan. A- och C-KM spelade tisdagen 23/2 och B- och D-KM torsdagen den 25.

  Det blev tyvärr lite glest med spelare eftersom flera partier blev uppskjutna, men de partier som spelades blev spännande! Nästa rond spelas tisdag och torsdag nästa vecka.

  Resultat och lottning finns här.

  Ingvar Carlsson mötte Adam Ståhlberg i första ronden av A-KM

  KM lottat – viktig information om D-gruppen

  Vi har nu lottat årets KM. På grund av några sena avhopp så var vi tvungna att göra en lite okonventionell gruppindelning.

  Lottningen finns här: A-KM B-KM C-KM D-KM

  Grupp A, B och C spelas som nio ronder Berger men med bara nio deltagare var. Det blir alltså en frirond för alla i dessa grupper. Att vi gör så här beror på att vi ville se till att alla skulle få spela i Bergergrupper i år – en stor schweizergrupp med dubbla speldagar hade fått ett ganska rörigt spelschema.

  Grupp D spelar bara sju ronder Berger, men utan frirond. Eftersom den gruppen spelar två ronder mindre så lägger vi den lite i otakt med de övriga: spelkvällarna 24/3 och 21/4 blir extra hängronder för grupp D och de sista tre ronderna spelas sedan samtidigt med de sista tre ronderna i de övriga grupperna.

  Som vi tidigare sagt så spelar A- och C-KM konsekvent på tisdagar och B- och D-KM konsekvent på torsdagar. Spelschemat ser alltså ut så här:

  Obs! Det står fel på sista raden – B- och D-KM spelar sista ronden den 19/5.

  Som vanligt går det bra att byta speldag mellan tisdagar och torsdagar. Kontakta bara spelledningen först!

  Säsongen inledd med snabbschack

  Kvällen den 17/2 var det äntligen dags för spel över brädet igen. 18 personer spelade fyra ronder snabbschack.

  Klubben fick en besökare, Kent Olsson från Vetlanda, som var på besök i Linköping och frågade om han kunde få hoppa in i turneringen trots att han inte hade spelat tävlingsschack på 30 år, och det var han ju välkommen att göra.

  Det visade sig att Kent kom, såg och segrade – han tog full pott och vann ensam på 4 poäng av 4 möjliga. Tvåa kom Simon Malm på 3½ och trea Daniel Jogstad, även han på 3½ men med sämre särskiljning. Vår nye medlem Peter Nyberg, som gjorde tävlingsdebut på klubben, delade fjärdeplatsen med Mattias Sjögren.

  Fullständiga resultat.

  Nu på söndag är det årsmöte. Därefter börjar KM och sedan kommer det förhoppningsvis att vara full verksamhet på klubben hela våren. Alla medlemmar och andra intresserade hälsas välkomna tillbaks!

  Rond 2 har just börjat. Till vänster turneringssegraren Kent Olsson (med blå mössa).

  Försenad säsongsstart med snabbschack

  Nu på torsdag den 17 februari inleder vi vårsäsongen med en liten snabbschacksturnering som uppvärmning inför KM.

  När? Torsdag 17/2 klockan 18.30-21 (ca)

  Var? Klubblokalen, Götgatan 48A

  Hur? Vi spelar fyra ronder schweizer med betänketiden 10 minuter + 5 s / drag.

  Startavgift 20:-. Alla startavgifter delas ut som priser. Hur många och hur stora priserna blir beror på deltagarantal. Turneringen rankas ej.

  Personlig anmälan i klubblokalen klockan 18-18.30 den 17/2.

  Anmäl er här på nätet eller vid personlig anmälan.

  Lista på anmälda spelare.

  Välkomna!

  Daniel Jogstad vann nät-snabbschacket

  I tisdags den 1/2 spelade vi en liten snabbschacksturnering på Lichess (5 ronder schweizer med betänktetiden 10 minuter + 2 s / drag).

  Turneringen samlade 15 deltagare och vanns av Daniel Jogstad (med Lichess-namnet industrispionage) som bara tappade en halv poäng (mot Adam Ståhlberg). Tvåa blev Adam Åsbring (adaas_e4) på 4 poäng och trea Simon Malm (timonalf) på samma poäng men sämre särskiljning.

  Fullständiga resultat finns på turneringssidan.

  Kallelse årsmöte

  Schackvänner,

  Härmed kallas ni till Linköpings Allmänna Schacksällskaps årsmöte.

  DATUM: Söndagen den 20 februari kl. 11:00

  PLATS: LASS klubblokal, Götgötan 48A

  Årsmötet hålls i klubblokalen om det är möjligt enligt FHM regler. Annars annonseras förändring på LASS hemsida.

  Väl mött till en nytt verksamhetsår!

  Peter Halvarsson Ordförande

  telefon: 0722 – 20 86 86

  e-postadress: peter@halvarsson.no-ip.com


  FÖREDRAGNINGSLISTA

  §1. Mötets öppnande

  §2. Föredragningslistans godkännande

  §3. Val av årsmötesfunktionärer

  a) val av ordförande

  b) val av sekreterare

  c) val av två justeringsmän

  §4. Mötets behöriga utlysande

  §5. Styrelsens verksamhetsberättelse

  §6. Kassarapport

  §7. Revisorernas berättelse

  §8. Ansvarsfrihet för styrelsen

  §9. Val av ordförande

  §10. Val av övriga styrelseledamöter

  §11. Val av två styrelsesuppleanter

  §12. Val av två revisorer

  §13. Val av revisorssuppleant

  §14. Val av matrikelförare

  §15. Val av tävlingskommitté

  §16. Val av ungdomskommitté

  §17. Val av lagledarkommitté

  §18. Val av valberedningskommitté

  §19. Fastställande av medlemsavgifter

  Styrelsen föreslår årsmötet följande medlemsavgifter för 2023 gällande huvudmedlemmar:

  Seniorer 750 kr, Pensionärer 500 kr, Barn och ungdomar (upp till 20 år) 10 kr,

  Passiva medlemmar 300 kr.

  Vuxna sekundärmedlemmar (medlemmar som är huvudmedlemmar i annan klubb) betalar 500 kr.

  §20. Fastställande av milersättning

  Styrelsen föreslår att kontinuerligt följa Skatteverkets skattefria milersättning.

  §21. Lotteriverksamheten

  Styrelsen föreslår årsmötet att ansöka om sex lotterier för juniorverksamheten samt fyra för seniorverksamheten, samt så stort tillstånd som möjligt vid fördelningen av bingotillstånd. Årsmötet ska även välja en lotteriansvarig.

  §22. Motioner

  Inga motioner har inkommit.

  §23. Övriga frågor

  §24. Mötets avslutande

  I väntan på KM: nätschack den 1/2

  Nästa tisdag, den 1/2, var det tänkt att KM skulle börja, men på grund av pandemin har vi som bekant skjutit upp spelstarten tre veckor.

  För att ni inte skall drabbas av alltför mycket schackabstinens innan dess så ordnar vi en snabbschacksturnering på Lichess den 1/2 klockan 19.00.

  Spelform: 5 ronder schweizer med betänketid 10 minuter + 2 s / drag

  Anmälan: på turneringssidan

  OBS 1: För att delta måste du vara med i LASS’ lag på Lichess (som bara är öppet för LASS-medlemmar). Om du inte är med i laget kan du anmäla dig här.

  OBS 2: Eftersom det är en schweizerturnering och inte en arena så gäller det att logga in i tid. Spelare som inte har gått med i turneringen vid utsatt spelstart riskerar att inte komma med.

  OBS 3: Ronderna startar inte förrän alla partier i föregående rond är färdigspelade, så blir man klar snabbt kan man få vänta på nästa parti. Vid udda deltagarantal kommer någon att få frirond i varje rond och därför inte lottas in. Får du ingen motståndare så beror det förmodligen på det. I så fall får du vara åskådare tills nästa rond börjar.

  Elin och Emma spelade i Flickmästerskapet

  Som så många tävlingar de senaste åren blev årets Flick-SM, som skulle ha spelats i helgen, inställt. I stället organiserade SSF en onlinetävling, Flickmästerskapet, på Lichess.

  Från LASS deltog Elin och Emma Larsson. Elin kom trea i klass B (spelare födda 2009-11) medan storasyster Emma kom sexa i klass A (födda 2002-2008).

  Resultat finns på SSF hemsida.

  KM flyttat till 22 februari

  På grund av smittläget har vi beslutat att flytta fram starten av KM tre veckor, till den 22/2. Det betyder att sista ronden spelas färdigt den 19/5.

  Vi hoppas att alla har förståelse för detta!

  Nya speldatum finns i kalendern här på hemsidan.

  Tävlingskommittén

  KM flyttat till februari

  Som ni säkert har hört så härjar omikronvarianten av coronaviruset och smittspridningen är hög. Vi har därför beslutat att flytta fram starten av KM, som skulle ha ägt rum den 11/1.

  Nytt startdatum är 1/2, och slutdatum 28/4. För datum för de individuella ronderna, se kalendern!

  Nytt sista anmälningsdatum är den 30/1.

  Inbjudan är uppdaterad (du kan behöva ladda om den för att få den senaste versionen).

  För att kunna hålla avstånd i spellokalen måste vi begränsa antalet deltagare till 38. Vid fler än 38 anmälda får spelare med betald startavgift företräde. I övrigt gäller först till kvarn. Överskjutande anmälda sätts på reservplats om det blir återbud.

  Vi har också bestämt speldag för de olika grupperna.

  Om det blir tre grupper spelas A-KM på tisdagar, B-KM på torsdagar och C-KM på onsdagar (nyhet!)

  Om det blir fyra grupper spelas A- och C-KM på tisdagar och B- och D-KM på torsdagar.

  Vi hoppas alla har förståelse för att vi måste ändra datumen.

  Väl mött i februari!

  Avslutningsfesten inställd

  Den kombinerade julavslutningen och våruppstartsfesten som skulle ha hållits den 7 januari är tyvärr inställd på grund av det rådande coronasmittläget och gällande rekommendationer.

  Vi hoppas för förståelse för detta, och satsar på att komma igen och organisera en vårfest när smittskyddsläget tillåter.

  Malmö Open 2021

  Vi var nog många som dagarna innan Malmö Open funderade över….. Var det här egentligen vettigt?

  Tiden innan Malmö Open var nämligen en ny variant på uppgående. “Va, en ny variant, vilken öppning? Damindiskt, Spanskt, Katalanskt?” Nej, omikron-varianten av covid-19.

  Malmö Open gick tidigt ut med att covid-pass var det som gällde för att komma in i spellokalen. En viss trygghet. Jag hade samtal med arrangören under turneringen och det var allt några som försökte med diverse papper, hänvisande till olika studier och ren vilja, att slippa covidpass och ändå spela turneringen. Men det var stopp för det.

  Efter uppvisade av covidpass så fick man åkband för turneringen att visa upp när man skulle gå in i spellokalen i Malmö rådhus, där Malmö Open spelats alla år iaf jag spelat, och det är väl iaf 25+ år.

  Från LASS var Daniel Jogstad, Peter Halvarsson (undertecknad), Adam Ståhlberg, Mårten Garner, Mate Nagy, Theo Ekman, Asker Davidsson anmälda. Sen kom Max Wahlund med som en bonus också, han bestämde sig i sista stund och kastade sig på ett tåg och hann ner till rond 2.

  Första kvällen är det fyra ronder snabbschack och själv hamnade jag på den s.k undre halvan i startfältet och fick därmed möta en dansk IM i första ronden. Jag såg ingen anledning att inte köra beprövade ruffelvarianter. Min motståndare sprang med huvudet före rakt in i väggen och fick efter 15 drag ge upp! Schysst skalp!

  15 drag. 1-0

  Även Adam skrällde i första ronden mot Helsingborgs 2200-spelare Anders Nilsson och Theo Ekman med sina 1437 slog Bengt Wihlborn (1800).

  I andra ronden anslöt Max som i stressen tyvärr förlorade mot en lågrankad junior. I fortsättningen radade dock Max upp vinster och remier mot starkt motstånd och slutade på 5 poäng och en 52:a plats.

  Adam fick under turneringen väldigt bra motstånd, alla hans motståndare i hela turneringen hade högre ranking än han själv. Spelet flöt rätt bra också och 3½ poäng, rankingpris och några rankingpoäng fick följa med hem till Linköping. Adam bodde hos sin bror som började riktigt bra i turneringen, men kände sig krasslig på söndagsmorgonen och gjorde det ansvariga och stannade hemma. Det bröt inte ut till något men bättre att vara säker i dessa tider.

  LASS nye medlem från Skåne, Daniel Jogstad spelade stabilt under turneringen, i näst sista ronden fick han möta sin rankingmässigt lite starkare bror, Martin.

  Jogstad-Jogstad

  Daniel fick en bonde, men stod väldigt tillbakapressad. Han missade tyvärr möjligheterna att slingra sig loss och förlorade till slut. Men en snabb vinst i sista ronden gjorde att han slutade på fem poäng och bästa LASSare på 45:e plats.

  Theo fortsatte rada upp resultat hela turneringen, i näst sista ronden när Theo hade 3½/6 poäng fick han möta en FM som haft det en smula motigt i turneringen. Theo med sina 1437 fann sig ha svart mot en motståndare på 2324, en diff på 900 rankingpoäng. Theo spelade dock att bra parti även här, även om det inte räckte hela vägen.

  I sista ronden spelade Theo för rankingpris i sin grupp, men fick svårt mot danske Henrik Mortensen, slutspelet var omöjligt. Men.. Han rakade in 47 långparti-ELO och 30 snabbschacks-ELO under turneringen. Stort grattis!

  Theo i sista ronden.

  Orankade Asker som även var med mig till Uppsala i augusti anmälde sig tufft till den öppna turneringen och fick kämpa hårt i alla sina partier. Men han vann starkt två partier och det fanns helt klart bud på mer. Jag måste säga att jag är imponerad av hur snabbt hans spel utvecklats!

  Här i sista ronden stod Asker med liten fördel, men i tidsnöden försvann den och han fick ge poängen till sin motståndare.

  Mårten hade för omväxlings skull lite mer flyt i snabbschacket och lite motflyt i långpartierna. Här spelade han starkt remi med Västerviks Jörgen Karlsson.

  Mårten valde att spela turneringen med munskydd.

  Mårten slutade på 3/8 poäng och en godkänd insats.

  En underhållning är alltid Mikael Helin, Stockholm. I sista ronden mötte han Niclas Ottenklev, Schack 08. Niclas stod bra hela partiet och till slut vann han damen av Helin. Vad gjorde Helin? Riggade ett kungsangrepp så klart!

  Helin som vit satte matt i denna ställning!

  Men, jag har hittils inte nämnt den bästa LASSaren i turneringen: Mate Nagy. Mate var rankad rund 10:nde i lilla turneringen, men jag hade på känn att han med lite bra spel skulle kunna blanda sig i toppstriden. Han förlorade ett parti i sjätteronden, men avslutade starkt med två vinster och slutade tvåa! Ett litet genombrott för Mate som glädjande får återväxten även mötte tre tjejer i lilla turneringen.

  Grattis Mate!

  Undertecknad spelade stabilt under turneringen och vann faktiskt rankingpris på 4½ poäng.

  Vinnare av Malmö Open blev Ralf Åkesson ensam på 7 poäng på de 8 partierna.

  Ännu ett Malmö Open, med lördagslunch på Piccolo Mondo, kvällsprat över mat och dryck och nu, en förhoppning om att alla deltagare varit ansvarstagande och att man inte åker på en förkylning (eller värre) inför julfirandet.

  Samtliga resultat.

  Dramatisk avslutning i Linköpingsmästerskapet

  Torsdagen den 16/12 var sista speldagen i årets LM. Inför rond 9 ledde Muamer Alic ensam på 7 poäng, men skuggades av Peter Halvarsson och Simon Olsson, båda på 6 poäng.

  Tyvärr var det många spelare som tvingades lämna w.o. i sista ronden (bara 10 partier av 18 spelades), och både Peter och Simon hörde till de som fick poäng utan spel. Muamer, som hittills gått från klarhet till klarhet i turneringen och bara tappat två remier mot just Simon och Peter, fick däremot en svår motståndare: han ställdes mot Daniel Jogstad som har 200 ELO-poäng mer. Nu blev det spännande: om Daniel vann skulle vi få tre spelare på 7 poäng och det skilde inte mycket i kvalitetspoäng mellan dem.

  Ett tag såg det ut som om just det skulle hända, för efter ett tvivelaktigt bondeoffer av Muamer fick Daniel starkt tryck med terrängfördel, en garderad fribonde i centrum och tunga pjäser på väg in i Muamers ställning – när han råkade gå rakt in i en gaffel och förlorade ett helt torn. Nu blev i stället Muamer ensam segrare på 8/9, följd av Simon och Peter på 7 och Adam Ståhlberg på 6.

  Daniel Jogstad - Muamer Alic
  Muamer Alic (svart) besegrade Daniel Jogstad i sista ronden av LM och erövrade därmed titeln.

  Vid bordet bredvid spelade en annan Simon, nämligen Simon Malm, mot Gabriel Nguyen. Gabriel vann ganska tidigt en bonde och hade komfortabelt spel i ett dubbelt tornslutspel. För att hjälpa fram sin fribonde på c-linjen gick Gabriel ut på a-linjen med sin kung, men gjorde ett oförsiktigt torndrag och hamnade i ett mattnät. För att komma loss tvingades Gabriel även han ge ett helt torn, och förlorade så småningom partiet.

  Nu gick Simon upp på femteplats med 6 poäng (men sämre kvalitet än Adam) och blev bäste spelare i ratinggrupp 1. Eftersom femteplatsen gav honom ett ordinarie pris kunde han inte vinna rankingpris, utan det gick till sexan David Namvar, också på 6 poäng.

  I ratinggrupp 2 vann Fredrik Andersson på 5½ poäng.

  I år deltog ovanligt många nya spelare. Hela 11 spelare av 38 hade inget ELO-tal. Bäst av de orankade var Adam Åsbrink, som länge hade kontakt med täten men fick starkt motstånd mot slutet (och fick dessutom tyvärr lämna wo i sista ronden) och slutade nia på 5½ poäng.

  Pristagare:

  1. Muamer Alic, 8 poäng av 9 möjliga
  2. Simon Olsson, 7 (46½ KP)
  3. Peter Halvarsson, 7 (46)
  4. Adam Ståhlberg, 6 (44)
  5. Simon Malm, 6 (41)

  Ratingpris 1: Daniel Namvar, 6 (40½)
  Ratingpris 2: Fredrik Andersson, 5½

  Som synes var det en mycket jämn turnering! Fullständiga resultat finns här.

  Här finns lite fler bilder från LM.

  Julavslutning/Vårstart den 7 januari!

  Den 7 januari klockan 19.00 är det dags för den traditionella julavslutningen, fast lite senarelagd. Sedvanliga nöjen och aktiviteter utlovas, inkl prisutdelning för LM och höstsnabbschacket!
  Kostnad 60-80:‐ där mat ingår. Medtag önskad dryck.
  Anmälan senast den 5 januari till fredrik.qwarfort (at) gmail.com eller via LASS facebooksida, event julavslutning) så vi kan planera matinköp/beställning.Välkomna!

  Lite bilder från LM

  Inför sista ronden i LM, som spelas nästa vecka, kan det kanske vara läge att se tillbaks på höstsäsongen och de tidigare åtta ronderna med några bilder? Det har gnuggats många geniknölar och gjorts många drag, både bra och dåliga, sedan spelstart den 21 september.

  Nästa turnering blir KM som startar den 11/1. Vi hoppas få se lika många spelsugna då som i LM!

  Inbjudan till KM 2022

  På grund av pandemin blev det inget KM vare sig 2020 eller 2021, men nu är det dags igen! Den 11 januari drar vi igång 2022 års upplaga av KM. Som vanligt spelar vi nio ronder Berger (alla möter alla) i tiopersonsgrupper (om vi inte får ihop antalet spelare i sista gruppen kommer den att spelas som schweizer).

  Tidigare har ju KM spelats på hösten, men från och med nu byter vi plats på LM och KM, så att KM går på våren och LM på hösten. Vi hoppas att detta inte upplevs som alltför traditionsvidrigt!

  Inbjudan till KM 2022 finns här.

  Anmäl er på denna länk eller genom att kontakta tävlingsledningen.

  Hittills anmälda.

  Välkomna!

  KM 2019
  Max Wahlund (närmast kameran) vann KM sist det begav sig. Vem blir klubbmästare 2022?

  Inför sista ronden i LM

  Nästa tisdag och torsdag, den 14 och 16/12, spelas sista ronden i LM.

  Till skillnad från i tidigare ronder spelas partierna på bord 10-18 på tisdag och bord 1-9 på torsdag. Det är som vanligt tillåtet att byta speldag mellan tisdag och torsdag i mån av plats. Kontakta spelledningen om ni vill byta!

  Partierna i rond 9 måste ha påbörjats (vit klocka startad och minst en spelare på plats) senast klockan 18.30 torsdag 16/12. Alla partier från rond 1-8 måste vara färdigspelade och resultatrapporterade innan spelstart klockan 18.00 tisdag 14/12. Annars kommer partierna att avdömas av turneringsledningen.

  I morgon kväll den 9/12 är sista ordinarie tillfället att spela hängpartier med livesändning och domare på plats. Det är tillåtet att spela vid annan tidpunkt så länge resultatet rapporteras in i tid. Det är också tillåtet att spela partierna i rond 9 i förväg (ett parti spelades igår).

  Lycka till med hängpartierna och rond 9!

  Allsvenskan har börjat

  Årets allsvenska har äntligen börjat, med försening på grund av pandemin förra helgen.

  Förstalaget spelade en dubbel hemmamatch mot SK Kamraterna, som har två lag i samma division I-grupp. På lördagen mötte vi deras förstalag och förlorade med 2½-5½ medan deras andralag mötte alliansen SS Allians/Motala SS. På söndagen bytte Kamraternas lag plats och den här gången blev det oavgjort mot LASS I.

  Resultat från div I:3

  Andralaget hade två bortamatcher ända bort i Karlstad och kombinerade dem med en övernattning på hotell Gustaf Fröding i Karlstad. På lördagen slog vi SSK Hammarö med 1½-6½ och på söndagen spelade vi oavgjort mot Karlstad AS.

  Resultat div II:4

  Tredjelaget behövde som tur var inte resa längre än till Katrineholm. Tyvärr blev det förlust med 5-3 mot Katrineholms SK.

  Resultat div III:4

  Vi hoppas säsongen får flyta på utan störningar av nya smittvågor. Nästa rond blir i januari (den 16/1 för andralaget och den 30/1 för första- och tredjelagen).

  Höstsnabbschacket avslutat

  Sista ronden i Höstsnabbschacket är nu spelad och i denna fullbordade Theo Ekman sitt staket och vann därmed turneringen på maximala 7 poäng.


  Mate Nagy slutade på andra plats med 6 poäng efter att ha besegrat samtliga motståndare utom just Theo. Efter Mate följde ett helt koppel på fyra spelare med 4 poäng och av dessa hade Emma Larsson bäst kvalitetspoäng och hon knep därför tredjeplatsen. En stark insats av ungdomarna i turneringen alltså.


  Värt att notera är också att under hela turneringen slutade endast ett parti med remi, något för VM-kombattanterna Carlsen och Nepomniachtchi att lära sig av alltså!


  Hela resultatlistan kan beskådas här: https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=9199

  Några mattställningar från LM

  Under den gångna veckan har vi haft hängrond i LM, det vill säga det har inte spelats någon ordinarie rond utan de två spelkvällarna (16 och 18/11) har ägnats åt att spela uppskjutna partier från tidigare ronder. Det blev kompromisslöst spel med bara två remier och många kungsangrepp och flera partier som gick till matt. Några av mattställningarna kan vara värda att bevara till eftervärlden:

  I partiet Mate Nagy-Ofelia Thörnqvist gick Ofelia till kungsangrepp i slutspelet och fick till en elegant och ekonomisk mattställning:

  Mate Nagy – Ofelia Thörnqvist efter 39. – Te2#

  I ett skarpt parti fick Muamer Alic kraftigt tryck mot Mattias Sjögrens kungsställning. Det slutade med att svarts kung jagades ända ner till g4 och blev mattsatt av en bonde:

  Muamer Alic – Mattias Sjögren efter 39. f3#

  I partiet Olov Giertz – Christos Zoupounidis gick vits kung redan i spelöppningen ut på f2 för att komma ur en bindning på e-linjen, men det var att gå ur askan i elden – svarts pjäser stod redo att kasta sig över den ensamma kungen och den gick samma öde till mötes som Mattias kung:

  Olov Giertz – Christos Zoupounidis efter 19. – h6#

  Det klagas ibland på att spelare ger upp för tidigt så att publiken inte förstår varför partiet tog slut, men mycket tydligare än så här kan det inte bli!

  Fyra LASSare åkte norrut

  Efter det långa pandemiuppehållet har nu turneringsverksamheten i Sverige kommit igång på allvar. Helgen den 12-14 november spelades en helt ny weekendturnering på Grand Hotel i Gävle, Gefle Elite Chess Open, och torsdagen den 11 spelades dessutom en blixtturnering på samma plats.

  Huvudturneringen spelades med samma spelform som i Svenskt Grand Prix, dvs med fyra snabbschackspartier på fredagskvällen, två långpartier på lördagen och två långpartier på söndagen. Eftersom det var första gången hade man begränsat sig till relativt få deltagare. I inbjudan stod det max 50 deltagare, men det kom faktiskt 63 spelare till start. Bland dem fanns det fyra LASS-medlemmar: Daniel Jogstad (som representerade Eslövs SK), Fredrik Qwarfort, Ofelia Thörnqvist och Istvan Orci.

  LASSarna placerade sig i inbördes rankingordning:

  15. Daniel Jogstad, 5 p / 8
  18. Fredrik Qwarfort, 5 p
  32. Ofelia Thörnqvist, 4 p
  54. Istvan Orci, 3 p

  Vann gjorde CM Edvin Trost (född 2007) på 7 poäng.

  Fullständiga resultat finns här.

  Många LASSare i Hasselbacken Open

  En mycket trevlig spellokal, med en tjusig entré! Foto: Simon Malm

  Det blev några fina schackdagar på Djurgården i Stockholm när Hasselbacken Chess Open 2021 spelades i helgen. Hela 8 LASS-medlemmar var på plats! (Asker Davidsson, Christos Zoupounidis, CM Daniel Jogstad, Fredrik Andersson, Kristina Flynner, Mattias Sjögren, CM Max Wahlund och Simon Malm)

  Turneringen är den första för säsongen i Svenskt Grand Prix och totalt spelade ca 150 personer. Inte minst den lokala grillkioskägaren verkade uppskatta engagemanget och fick oss som åt där (mest i brist på billiga alternativ) att känna oss som riktiga stammisar redan dag två. Han ville också hemskt gärna att vi rekommenderade kiosken åt samtliga spelare, men riktigt så god var nog inte den uppvärmda frys-kebaben.

  Startfältet i tävlingen var dock starkt och i schweitzerformatet visade det sig speciellt under de fyra första snabbschackspartierna som spelades på fredagskvällen. Max var ensam LASSare med ett positivt resultat inför långpartierna.

  I långpartierna plockade vi hem desto fler poäng men en riktig dundersuccé blev nog tyvärr inte resultatet för någon av spelarna. Bäste LASSare blev just Max på 5,5 poäng, och med det kammade han åtminstånde hem segern i sin ratinggrupp! Samtliga resultat kan hittas på turneringens resultatsida:

  Fullständiga resultat

  Vi tackar arrangörerna i Stockholm så mycket för denna gång och ser fram emot en fortsatt spännande GP-säsong!

  Som vanligt var kanske inte precis alla poäng införskaffade helt utan flyt. I följande position gav Askers motståndare upp trots att vit kan hålla remi i ställningen:
  Till höger: Asker från LASS. Foto: Lars OA Hedlund
  Till höger: CM Daniel Jogstad som spelar i LASS. Foto: OA Hedlund

  Slutspurt på de öppna schackkurserna

  Under 2021 har LASS bjudit alla medlemmar på gratis virtuella schackkurser två onsdagkvällar i månaden. Nu är det snart dags för de sista sessionerna och alla är välkomna att delta kostnadsfritt.

  Onsdag 3 november klockan 18-19, svårare nivå
  Kursledare: Max Wahlund
  länk: https://meet.google.com/kfu-ptoz-fsk

  Onsdag 10 november klockan 18-19, lättare nivå
  Kursledare: Peter Halvarsson
  länk: https://meet.google.com/ntm-goxz-veo

  Onsdag 1 december klockan 18-19, svårare nivå
  Kursledare: Daniel Jogstad
  länk: https://meet.google.com/oxw-yoyt-ehg

  Onsdag 8 december klockan 18-19, lättare nivå
  Kursledare: Peter Halvarsson
  länk: https://meet.google.com/vhj-whdh-vfh

  Fem LASSare i skol-SM

  Helgen den 8-10 oktober spelades årets skol-SM i Helsingborg. Tävlingen spelades i 10 åldersgrupper från 5 till 20 år. Från LASS reste två ledare (Mårten och Sam) och fem spelare söderut:

  Grupp B (15-16 år):
  Fridolf Walter

  Grupp D (13 år):
  Emma Larsson

  Grupp E (12 år):
  Mate Nagy

  Grupp G (10 år):
  Albin Andersson och Elin Larsson

  Som vanligt i skol-SM var det många deltagare, hårt motstånd och många partier att spela. Alla LASS-spelarna gjorde bra insatser. Bäst placerade i sina grupper var Mate som kom fyra och Elin med en sjätteplats.

  Fullständiga resultat finns här.

  Full fart på seniorverksamheten

  Efter en förlorad vårsäsong så har nu seniorverksamheten kommit igång på allvar, med inte mindre än tre spelkvällar i veckan och två turneringar på gång samtidigt: LM med 38 deltagare på tisdagar och torsdagar, och Höstsnabbschacket med 14 deltagare på onsdagar. Så mycket seniorverksamhet har det inte varit på mycket länge, om någonsin!

  För att hålla nere smittrisken spelar vi fortfarande bara på vartannat bräde, men det kompenserar vi som sagt med dubbla speltillfällen i LM. En fördel med det upplägget är att nästan alla LM-partier kan livesändas (se livesändningsmenyerna på hemsidan).

  Nu väntar vi bara på att Allsvenskan skall sätta igång så att vi kan spela på helgerna också!

  Ställningen i LM och i Höstsnabbschacket

  Rond 2 i LM den 28/9

  Schackträning oktober

  Även i oktober blir det gratis virtuell schackträning för alla LASSare. Efter fina tränarinsatser från Daniel Wettervik och Luis Rodi på sistone är det nu åter undertecknad (Max Wahlund) som sätter sig vid skärmen onsdag 6 oktober kl 18-19. Möteslänken är meet.google.com/nzj-tikt-adt
  En vecka senare onsdag 13 oktober kl 18-19 ger Peter Halvarsson en lite enklare kurs på nybörjarnivå och länken till den lektionen är meet.google.com/qps-kmyg-crg
  Ingen föranmälan krävs. Varmt välkomna!!

  Lars Jönsson i LASK weekend

  Samtidigt som fem LASSare kämpade i Småland; “Asker och Fredrik tog pris i Växjö“, vågade sig en LASS-medlem sig ut på de skånska slagfälten.

  Lars Jönsson deltog i Lunds Akademiska Schackklubbs LASK Weekend 4. Det är samma upplägg som Växjöspelen 90 min + 30 sek /drag, fyramannagrupper efter rating, ett parti på lördagen och två på söndagen.

  Sedan i somras spelas LASK Weekend återkommande, detta var fjärde gången och femman kommer i oktober.

  Välorganiserat, trevliga lokaler och givetvis coronaanpassat.

  Lars resultat är inte mycket att orda om. Eftersom det var nästan två år sedan Lars var i närheten av ett schackbräde lyste ovanan igenom, lägst rankad i gruppen -130 i snitt blev det ½/3 men nöjd ändå, inget katastrofspel. Mer spelsugen nu!

  Resultat

  — Lars Jönsson

  Linköpingsmästerskapet har startat

  Efter en förlorad vårsäsong vad gäller närschack så blev det äntligen dags att spela långpartier igen den 21/9, när rond 1 i årets Linköpingsmästerskap inleddes (för att undvika trängsel i spellokalen så här i pandemitider har varje rond delats upp på två speltillfällen).

  Turneringen spelas som nio ronder schweizer och lockade 38 startande, varav ovanligt många är orankade – klubben har fått många nya medlemmar under året, och många av dem har aldrig spelat långpartier över brädet förut.

  “First blood” drogs av vår nye medlem Christos Zoupounidis, som besegrade Dragan Stefanovic i ett vilt parti.

  Christos kungsangrepp med de vita pjäserna slog genom innan Dragans fribonde hann fram.

  Kvällens skräll leverades av Fredrik Andersson, som vann ett övertygande angreppsparti mot rankingfavoriten, CM Daniel Jogstad (som har 659 ELO-poäng högre ranking). Partiet kan spelas genom här.

  Partiet Fredrik Andersson – Daniel Jogstad. Fredrik har slagit sönder svarts kungsställning med ett pjäsoffer och lyckade så småningom få ner bönder till både g7 och h8.

  Rond 1 spelas färdigt torsdag 23/9 och sedan kommer turneringen att fortsätta ända in i december, om inte det införs nya smittskyddsrestriktionerna. Partierna livesänds på LASS hemsida.

  Lottning och resultat

  Asker och Fredrik tog pris i Växjö

  En av Sveriges äldsta turneringar är Växjöspelen, som ända sedan 1961 har spelats helgen före midsommar – ända fram till 2020, då den ställdes in på grund av pandemin. I år blev den också inställd, men när smittan började avta så beslöt man att i stället ordna Växjöspelen Special den 18-19 september. Precis som i vanliga Växjöspelen så delas spelarna in efter rating i grupper om fyra spelare där alla möter alla. Det blir alltså en ovanligt kort turnering med bara 3 långpartier, men det finns också ovanligt många priser: ettan och tvåan i varje grupp får pris, så det är 50% chans att vinna något!

  Växjöspelen brukar alltid locka LASS-medlemmar, och i år åkte fem spelare söderut. Max spelade i högsta gruppen mot starkt motstånd (högst rankad var IM Bengt Lindberg på ELO 2375), Fredrik Qwarfort i grupp 5, Fredrik Andersson och Istvan Orci i grupp 7 och vår nye medlem Asker Davidsson i den lägsta gruppen, grupp 10 med bara orankade spelare.

  Bäste poängplockare blev Asker som vann sin grupp på full pott, 3 av 3 möjliga. Fredrik Q kom tvåa i sin grupp på 2 poäng och kunde sätta upp ytterligare en glastrofé på sin prishylla (det har blivit en del sådana genom åren).

  Fredrik A kom trea i sin grupp på 1½ poäng och Istvan och Max kom tyvärr fyra i sina grupper.

  Fullständiga resultat (Länken visar grupp 1. Klicka på gruppnumren längst ner på sidan för att se de andra grupperna).

  Rond 1 i LM lottas i kväll 19/9

  Rond 1 i årets LM kommer att lottas klockan 22.00 i kväll, söndag den 19/9.

  Det går att anmäla sig fram tills dess. Vi har visserligen passerat garantigränsen på 36 spelare, men kan ta emot ett litet antal till. Det är dock bara de 36 först anmälda som är garanterade plats.

  Ny turnering i höst – snabbschack parallellt med LM

  Är du ny medlem och lite ovan vid att spela över brädet? Eller är du bara lite ringrostig? Tycker du att det känns jobbigt att spela LM med nio ronder långpartier?

  I så fall kanske vår nya turnering, Höstsnabbschacket, kan vara något för dig? Det blir färre ronder (sju i stället för nio), kortare betänketid, lite lättsammare former och kanske också lite lättare motstånd.

  Turneringen spelas under sju onsdagskvällar under hösten och är öppen för alla medlemmar med ELO-tal mindre än 1600 eller inget ELO-tal alls.

  Inbjudan finns här.

  Anmäl dig genom att klicka här eller genom att kontakta Fredrik Qwarfort.

  Lista på anmälda spelare.

  Väl mött!

  Många besökte introduktionskvällen!

  Introduktionskvällen blev en lyckad tillställning med många fler deltagare än väntat. Vi avslutade med en blixtturnering där Mattias vann trots att han inte kunde vara med sista ronden. Han började spela schack i mars förra året… Han har fått sparringshjälp av Simon Malm som tycks ha gjort susen! Här är resultatlistan.

  Höstturneringen färdigspelad – Gabriel mästare

  Efter tio månaders pandemiuppehåll kunde vi äntligen spela färdigt de två sista ronderna i Höstturneringen. För att kunna hålla avstånd mellan brädena har varje rond varit uppdelad på två speltillfällen, och i kväll den 9/9 var det dags för den övre halvan av sista ronden.

  Ställningen inför sista ronden var mycket jämn, med två spelare (Gabriel Nguyen och Max Wahlund) på 5 poäng och fyra (Rizo Pepic, Peter Halvarsson, Simon Olsson och Adam Åsbrink) på 4½. Och sista spelkvällen möttes just dessa spelare i tre finalpartier: Gabriel-Max, Adam-Rizo och Simon-Peter. Dessutom spelade Ingvar Carlsson mot Muamer Alic och Simon Ivarsson mot Fredrik Adolfsson. Övriga partier i sjunde ronden hade spelats i tisdags, men ingen av de spelarna kunde lägga sig i toppstriden.

  Kvällen började lite snöpligt med att Fredrik lämnade wo mot Simon I, men de övriga partierna blev desto mer spännande. Rizo vann ett bondeslutspel med 6 bönder var, Muamer gick till kungsangrepp i Ingvars tidsnöd och satte matt, och Gabriel tryckte ner en fribonde i mittspelet och fick avgörande materialfördel. Det var bara Simon Olssons parti mot Peter som fick ett fredligt slut.

  Tack vare segern mot Max blev Gabriel ensam segrare och kan titulera sig klubbmästare i snabbschack.

  Efter särskiljning gick de fyra huvudpriserna till:

  1. Gabriel Nguyen, 6 p
  2. Rizo Pepic, 5½ p
  3. Peter Halvarsson, 5 p
  4. Simon Olsson, 5 p

  I ratinggrupp 1 var Muamer Alic bäst på 5 p, och i ratinggrupp 2 gick priset till Simon Malm på 4½ p

  Fullständiga resultat

  Genom att slå Max (till vänster) blev Gabriel ensam segrare och därmed också klubbmästare i snabbschack.

  Sista ronden i Höstturneringen är lottad

  Vi har nu lottat rond 7 i Höstturneringen, och eftersom det är sista ronden så har vi fördelat partierna lite annorlunda än vanligt mellan tisdag och torsdag. För att ingen i toppstriden skall få någon fördel av att veta hur det gick för konkurrenterna spelar undre halvan på tisdag och övre halvan på torsdag.

  På tisdag 7/9 spelas följande partier:

  • Theo – Rolf
  • Emma – Fredrik Andersson
  • Tomas – Magnus
  • Alexander – Istvan
  • Mikaela – Archie
  • Jyotisman – Viktor
  • Olov – Mattias

  På torsdag 9/9 spelas:

  • Gabriel – Max
  • Adam – Rizo
  • Simon O – Peter
  • Samuel – Dragan
  • Ingvar – Muamer
  • Simon M – Mårten
  • Simon I – Fredrik Adolfsson

  Eftersom Florian har dragit sig ur turneringen får Andreas frirond.

  Partierna i rond 7 måste påbörjas (dvs vits klocka skall ha startats) senast 18.00 den 9/9. Om särskilda skäl finns kan tävlingsledningen medge att partistart skjuts fram till senast klockan 19, men i så fall måste tävlingsledningen kontaktas om detta senast klockan 18 samma dag.

  Ställning och lottning finns här.

  Inbjudan till höstens LM!

  Äntligen är det dags för riktiga långpartier igen över brädet! LM startar den 21 september. Då det fortfarande är coronatider kommer vi att dela upp LM varje rond på två speldagar. Helst vill vi hålla det till två speldagar, så anmäl dig fort så vi ser hur många som vill vara med! “Först till kvarn blir först mald” som den gamle LASSaren Chris brukade säga…

  Inbjudan finns här.

  Anmäl dig nu! Här kan man se anmälda.

  Inbjudan till en introduktionskväll i LASS

  den 14 september kl 18:00!

  Hejsan! Nu börjar det bli dags att starta upp schacket igen efter coronans framfart. Vi har fått många nya medlemmar och ni är hjärtligt välkomna på en kväll där vi träffas och ni får se vår klubblokal. Vi kommer att spela några partier schack också! Och fika såklart.

  Det blir information om höstens planerade aktiviteter, tex höstens LM (LinköpingsMästerskap) och en turnering för nybörjare som vi ska försöka genomföra i höst! Inbjudan till nybörjarturneringen kommer på denna uppstartskväll. Vi går också igenom lite hur en schackturnering går till med lottning, protokollskrivande, klockor och annat praktiskt, och vad som skiljer spel över brädet från nätspel. För att ha lite koll på hur många det blir skulle vi vilja att ni anmäler er i förväg! Skicka ett mail till fredrik.qwarfort@gmail.com så vet vi vilka som kommer.

  Hela inbjudan finns här. Väl mött!

  IM Luis Rodi ger gratislektion till alla LASSare!

  Hösten är på ingång, och schacklektionerna fortsätter! Vi bjuder ju på två gratislektioner varje månad som är öppna för alla medlemmar. Under sommaren har Daniel Wettervik hoppat in och hållit i de avancerade lektionerna. Peter Halvarsson har som vanligt hållit i lektionerna på nybörjarnivå.
  I september kommer en av klubbens utländska stjärnor att stå för den avancerade lektionen. Det är ingen mindre än den uruguayanske internationelle mästaren Luis Rodi som kommer att ge en genomgång på engelska. Titeln är ”Defense: Using your resources”. Missa inte chansen att lyssna på Luis!
  Kursen äger rum onsdag 1 september klockan 18-19 och som vanligt är det Google Meet som är plattformen. Länk: https://meet.google.com/bnj-wmci-pkz
  Veckan efter håller Peter Halvarsson som vanligt i nybörjarkursen. Tid är onsdag 8 september klockan 18-19, länk: https://meet.google.com/ffs-xixf-uyd
  Välkomna!

  Uppsala Schackfestival post-corona(?)

  Länge har man längtat efter att få åka iväg och spela en schacktävling. Så när Carla hade frågor kring medlemssystemet och en turnering han skulle arrangera, så slängde han rutinerad som han är, iväg en fråga om inte jag skulle vara med.

  “En schackturnering, i mitten av augusti. Kommer det att gå verkligen” , var min första tanke. Men jag sög på karamellen och tänkte att jag kan väl alltid anmäla mig. Det kan ju faktiskt gå. Och ju längre tiden gick, desto mer möjligt kändes det.

  Jag valde att spela Open-gruppen. En rond 90 min + 30 sek/drag om dagen, rondstart 10.00 varje dag. Det blev inte så mycket förberedelser inför, jag tränade lite problem på Lichess bara och körde något parti snabbschack med livesändningsbrädet jag har. Strax innan turneringen hörde två av sig, dels ville dom bli medlemmar, dels så tänkte dom spela i Uppsala. Anton Silver i weekend-turneringen med fem ronder 90 30 och Asker Davidsson i Amatör som spelade sju ronder 15 min + 5 sek / drag. Även Istvan Orci var anmäld till weekend.

  Inför första ronden var jag riktigt nervös får jag medge. Startfältet bestod av en oerhörd mängd juniorer, som troligtvis hade rankingtal som låg långt efter deras utveckling. I vanliga fall brukar vuxna vara lite rädda för underrankade juniorer, men med 1½ års stillastående rankingtal för dessa juniorer torde de vara livsfarliga för de av oss som mest försöker undvika att sjunka i ranking.

  I Uppsala gick jag även förbi denna passande byggnad, Qwarre i klubben brukar ju prata om schackspelare som grisar på Farmek ibland 😉

  Min nervositet försvann när jag väl hamnade vid brädet. Trots att jag fick möta en 12 årig liten knatte på 1400 i ranking. I efterhand fick jag reda på att han vunnit Skol-SM ett par gånger och han visade varför när han mötte mig. Jag försökte spela säkert men ändå ställa honom för ställningsbedömningar. Som han klarade galant. Det hela gick ner i ett torn+häst slutspel, där jag trodde att jag skulle få initiativet. Så fel jag hade. Han fick initiativet och när jag trodde jag lurat honom lite genom att han slog en h-bonde med tornet som torde ge att jag skulle återta initiativet, så fick jag se att.. Jaha.. Han hotar matt nu också. Så var det med det initiativet och sen avslutade han kliniskt. Inte den bästa starten.

  Turneringen fortsatte lite bättre, jag spelade överlag ganska ok, mitt motstånd var dock väldigt ungt. Efter fem ronder hade jag mött EN! spelare över 16 år och fem mellan 12 och 16 år. Sen fick jag möta vuxna spelare, som i båda fallen gjorde lite enkla taktiska misstag och lät mig vinna pjäs i mittspelet.

  Under lördagens parti hade jag fullt upp att nyfiket bevaka Amatör-klassen. Den fick 51! deltagare som inte hade en ranking. Ett fantastiskt initiativ av Carla. När de kom in i spellokalen blev de varmt välkomnade och informerade var de skulle spela.

  Amatörgruppen
  Asker till vänster

  Asker kom 11:a av 51 deltagare och var nöjd efteråt och taggad på mer spel. Jättekul!

  Anton Silver började på fredagen, men hade kommit upp på torsdagen och käkat middag med Carla och Tiger. Jag fick nu veta att Anton är en riktigt duktig Go-spelare, vilket förklarar kopplingen till Tiger som även spelar Go.

  Anton till höger i första ronden.

  Målet för Anton var att få en ranking, vilket den sista weekend-gruppen inte kunde ge, då många, som han, var orankade. Det behövs som bekant fem partier mot rankade spelare med minst en halv poäng i resultat för att få en ranking. Han radade dock upp resultaten och i sista ronden så blev det ren final om gruppsegern. Partiet var långt och slutade till slut remi. Med samma särskiljning och lika många svarta så vann Anton på lotten. Stort grattis!

  Istvan hamnade i den femte weekendgruppen med sex spelare berger (alla möter alla).

  Han fick ömsom vinster, ömsom förluster i jämna längre partier som är Istvans signum. Han tog till slut 1½ på 5.

  Min insats räckte faktiskt till delat rankingpris och en åttondeplats av 62 deltagare. En skön semestervecka, fina spelförhålanden och jag hann både med bra löprundor längs med Fyrisån, middagar i varma sommarkvällar med min gamle vapendragare Anil Surender samt en spelning med Stefan Sundström. Men bästa intrycket var nog amatörklassen. Det vi andra höll på med var väl som att kolla på färg som torkar i jämförelse.

  Alla resultat

  Rizo överlägsen på Skeppet

  Sommarens andra uteschackturnering på restaurang Skeppet samlade 10 deltagare, däribland två nya medlemmar som spelade sin första turnering i LASS: Björn Gylemo och Andreas Karlsson. Turneringen spelades som sju ronder schweizer med betänketiden 5 minuter + 2 s per drag.

  Rizo Pepic var rankingfavorit och tog full pott. Tvåa blev Simon Ivarsson på 6/7, och trea Fredrik Andersson på 4½ poäng. Andreas gjorde en lyckad debutinsats och kom fyra på 4 poäng!

  Efter en snabb seger i rond 5 studerar Rizo (stående) partiet Simon-Fredrik. Närmast kameran spelar Daniel mot Dragan.

  Fullständiga resultat.