• Säsongen avslutad med middag och parblixt

    Fredagen den 2/6 avslutade seniorerna vårsäsongen med en traditionell avslutningsfest med strax över 20 deltagare. Som vanligt inledde vi med mingel och tipspromenad och grillade ute på gården. Vi tog med maten ner i klubblokalen där Simon Ivarsson hade dukat upp potatissallad, såser och andra tillbehör.

    Innan desserten (även den tillagad av Simon) avslöjades de rätta svaren och resultatet i tipspromenaden. Frågorna och facit finns i vårt frågesportsarkiv. Två deltagare hade flest rätt (9 av 13): Fredrik Andersson och Mårten Garner. Eftersom Fredrik kom betydligt närmare på utslagsfrågan så fick han den odödliga äran av seger i tipspromenaden.

    Nu hölls även prisutdelning i KM och snabb-KM. Ofelia delade ut glaspjäser och plaketter till de tre första i varje grupp – totalt 18 priser. Tyvärr var många av pristagarna inte närvarande och deras priser finns kvar för upphämtning på klubben.

    Simon Olsson tar emot sin plakett för andrapriset i A-KM

    Efter middagen spelades parblixt i fem ronder med betänketiden 5 min + 3 s/drag. I parblixten turas man om att göra drag. “Trashtalk” är tillåtet men man får inte diskutera vad medspelaren skall göra för drag. Ingvar Carlsson och Fredrik Andersson vann på 4 poäng av 5 möjliga.

    Slutställningen i parblixten
    Vinnarna i parblixten, Ingvar och Fredrik, med de vita pjäserna mot Henrik och Vladyslav

    Efter blixten dröjde sig de flesta kvar och umgicks en bit in på småtimmarna.

    Vi hälsar alla medlemmar välkomna tillbaks till nästa säsong (preliminär start i början av september). Vill man spela schack under sommaren finns det turneringar på andra orter, t ex Växjöspelen 17-18/6 och SM i Helsingborg i början av juli.

    Tack för en trevlig säsong!

    LASS blev 9a i Damallsvenskan

    För andra året i rad spelades den återuppståndna tävlingen Damallsvenskan i Göteborg förra helgen. I egenskap av damansvarig för SSF och ordförande i LASS skulle det vara närmast tjänstefel om jag inte också tog på mig rollen som lagledare för ett LASS-lag. Vi blev ett gäng på fyra damer som begav oss till Göteborg, och laget bestod av mig själv, Anna Krantz, Cristina Svensson och Kristina Flynner. Systrarna Larsson och Helena Nede hade förhinder, men det kan nog finnas hopp om att nästa år få ihop två LASS-lag!

    Kristina, Cristina, Anna och Ofelia spelade i laget

    På resan till tävlingen sa jag att vår målsättning var att komma någonstans i mitten. I första ronden ställdes vi mot storfavoriterna Wasa SK, upp till slakt mot Pia Cramling för mig direkt alltså. Efter det blev motståndet mer mänskligt, vi spelade oavgjort mot Hindås/Nolered och fick sedan glädja oss med en 4-0 seger mot SS Manhem VI. Mycket imponerande av arrangörsklubben SS Manhem att skrapa ihop hela sex lag! Tjejen jag mötte hade börjat spela i januari, och det är riktigt kul med Damallsvenskan att alla typer av spelare är där, såväl nybörjaren som Pia Cramling och damer/tjejer i alla åldrar, den yngsta deltagaren hade ännu inte fyllt sju.

    Efter tre ronder låg vi 8a av 15 lag och kände oss ganska nöjda. Vi avnjöt en god middag på hotellets restaurang tillsammans med Smålands A-lag och sedan blev det tidigt i säng för att vara redo för söndagens ronder.

    I rond 4 mötte vi jämnstarka Manhem III i en match som slutade 3-3. Därefter vann vi mot Västmanland/Dalarna med 3-1 varpå vi i sista ronden återigen ställdes mot tufft motstånd mot Team Pelaro-Alingsås SS där vi blev utan poäng.

    Mittfältet var ovanligt stort och jämnt där alla lag från 4e till 13e plats hamnade på 6 matchpoäng. Med lite sämre särskiljning slutade vi på 9e plats, men lyckades ändå med vår målsättning att hamna runt mitten av tabellen.

    Resultatlistan från Damallsvenskan finns här

    Adam blev klubbmästare i blixt

    Säsongens sista turnering, öppna blixt-KM, spelades tisdagen den 30 maj med 28 deltagare. Betänketiden var 3 min + 2 s/drag och det blev nio ronder med kompromisslöst spel – totalt spelades bara fyra remier i hela turneringen!

    Slutsegrare blev Adam Ståhlberg på 8 poäng. Vi gratulerar till KM-titeln!

    Pristagare:

    • 1. Adam Ståhlberg, 8 poäng av 9 möjliga
    • 2. Muamer Alic, 7 p
    • 3. Fredrik Lindgren, SK Rockaden Umeå, 6½ p
    • Ratingpris 1: Peter Nyberg, 6 p
    • Ratingpris 2: Elin Larsson, 5 p

    Fullständiga resultat

    De tio högsta borden spelades i högra spellokalen.
    Vår nyaste medlem, Charlie Anljot, här vit mot Emma Larsson, gick med i klubben direkt innan tävlingen. Han har tidigare bara spelat på nätet och slutade på 2½ poäng.

    Våravslutning för seniorerna och prisutdelning KM fredagen den 2 juni!

    I år grillar vi utanför så tag med egen grillmat själv! Sallad, tzatsiki, potatissallad och efterrätt fixar klubbens kockar gemensamt till en kostnad av 30:-. Lämplig dryck medtages själv. Det blir prisutdelning för våra KM samt någon form av tipspromenad/frågesport. Sedan avrundar vi programmet med den sedvanliga parblixten. Kvällen fortsätter sedan tills siste man går hem oavsett hur sent (eller tidigt) det blir.

    Obs. 18-årsgräns. Vi startar kl 18.30.

    Anmäl er på Facebook eller till Fredrik Qwarfort senast på torsdag!

    Välkomna!

    Daniel Jogstad vann Vårturneringen – Simon Malm distriktsmästare

    Årets Vårturnering vanns överlägset av CM Daniel Jogstad (Eslövs SK) på 7 poäng av 7 möjliga, före Simon Malm (Linköpings ASS) på 5 poäng.

    Lennart Evertsson (Kungstornet) och Stefan Lindh (Stockholms SS) tog också 5 poäng men slutade efter särskiljning på tredje respektive fjärde plats.

    Tävlingen var också DM för Östergötland och som bäste östgötaspelare tog Simon Malm hem distriktsmästartiteln. Tvåa i DM blev Christoffer Stenman (Schack 08) på 4 poäng. Bäste junior i DM blev Mate Nagy (Linköpings ASS), 4 poäng.

    Det blev något av ett hat trick för Simon eftersom han dessutom vann ratingpris i ratinggrupp 1. I ratinggrupp 2 vann Mate Nagy och i ratinggrupp 3 Fredrik Andersson (Linköpings ASS) på 3½ poäng.

    Fullständiga resultat

    Turneringen spelades som sju ronder schweizer med betänketiden 90 minuter + 30 min efter 40 drag + 30 s / drag och samlade totalt 29 deltagare.

    Partiet Daniel Jogstad – Vidar Hagevi i sista ronden var inte avgörande för förstaplatsen, men vid seger för Vidar hade han kommit tvåa. Efter fem timmars kamp vann Daniel till slut ett komplicerat slutspel med 2L mot L+S och Vidar slutade femma.
    Ettan och tvåan i DM: Simon Malm till vänster och Christoffer Stenman till höger.

    Inbjudan till öppna blixt-KM

    Tisdagen den 30 maj är det dags för säsongens sista turnering på klubben: öppna KM i blixt.

    Vi spelar nio ronder med betänketid 3 minuter + 2 sekunder per drag.

    Turneringen är öppen för alla medlemmar i svenska schackklubbar. Bästa LASS-medlem blir klubbmästare i blixt.

    Startavgift: 50:-. Kontantpriser beroende på antal deltagare.

    Inbjudan finns här.

    Du anmäler dig enklast via denna länk.

    Hittills anmälda.

    Välkomna!

    Två ronder spelade i Vårturneringen

    De två första ronderna i Vårturneringen spelades under Kristi Himmelsfärdsdag den 18/5. Efter några sena avhopp blev det till slut 29 startande, varav 17 är huvudmedlemmar i ÖSF-klubbar och därmed tävlar om distriktsmästartiteln.

    När det gäller distriktsmästerskapet så har ÖSF höjt DM-priset till 999:- samt infört ett andrapris och ett juniorpris i DM, båda på 500:-. Dessa priser kan alltså bara vinnas av huvudmedlemmar i ÖSF-anslutna klubbar och är oberoende av de ordinarie priserna i turneringen.

    Efter två ronder har 6 spelare full pott:

    • Stefan Lindh, Stockholms SS
    • Lennart Evertsson, Kungstornet
    • David Ståhlberg, Malmö AS
    • Simon Malm, Linköpings ASS
    • Vidar Hagevi, Sundsvalls SS
    • CM Daniel Jogstad, Eslövs SK

    Lottning och resultat (de tre rankinggrupperna kan nås med länkarna R1, R2 och R3 längst ner på resultatsidan).

    Nästa rond spelas i morgon klockan 10.00. De åtta högsta borden livesänds här.

    Till vänster en av de sex fullpoängarna efter två ronder: Stefan Lindh, Stockholms SS. Bredvid honom sitter Christoffer Stenman, Schack 08 Norrköping
    Efteranalys i sofffan. Medsols från vänster Elin Larsson, Kristina Flynner, Mårten Garner, Daniel Namvar, Görgen Andersson och Jonatan Åkeborg

    Fem dagar kvar att anmäla sig till Vårturneringen – begränsat med platser kvar

    Med fem dagar kvar av anmälningstiden (sista anmälningsdatum är 16/5) så är det ovanligt många anmälda till Vårturneringen 2023. Vi brukar har runt 20-25 deltagare men i skrivande stund är vi uppe i 31 anmälda!

    Eftersom vi inte har begränsat med plats i klubblokalen så måste vi begränsa antalet deltagare till max 37 spelare (då får en spelare frirond, så det blir 18 partier i varje rond). Blir det fler anmälda så gäller “först till kvarn”.

    Inbjudan finns här.

    Man anmäler sig enklast på denna länk.

    Lista på hittills anmälda.

    LASS + Ölstugan = Sant

    Den näst sista onsdagen varje månad kommer LASS i samarbete med Ölstugan bjuda in till träff.

    Det hela är väldigt enkelt, från 16.30 finns det bord med schackbräden där några från schackklubben finns. Vi spelar på kul, lär ut tips och tricks, pratar om klubben, schack i Sverige, Magnus Carlsen, m.m och tar något gott att dricka.

    Nybörjare eller nyfikna är varmt välkomna att lära känna oss.

    Vi börjar den 24:e maj. Ni hittar oss bland schackbrädorna.

    Ölstugan finns på Klostergatan 19 (gamla Gula Huset).

    Öppna snabb-KM avgjort

    De två sista ronderna i årets öppna snabbschacks-KM spelades tisdagen den 9/5. Efter sex ronder stod Simon Olsson som segrare med full pott och blev därmed klubbmästare i snabbschack. Tvåa blev Vladyslav Rogoz på 5 poäng och Sergei Slavskii på 4½.

    Ratinggrupp 1 vanns av Daniel Namvar 4 poäng. I ratinggrupp 2 var Sergei Slavskii bäst med sina 4½ poäng, men eftersom man inte kunde vinna både ratingpris och ordinarie pris så gick ratingpriset i stället efter särskiljning till Emma Larsson som dessutom gick upp hela 131 snabb-ELO-poäng på turneringen.

    Fullständiga resultat

    De två ratingpristagarna Daniel Namvar och Emma Larsson med de svarta pjäserna mot E. G. Lilljebjörn och Mårten Garner. Emma har just offrat löpare på g3. Vit har inget bra försvar och Emma vann partiet.

    Prispengar i snabb-KM

    Vi har nu bestämt prispengarna i snabb-KM.

    • 1: 500:-
    • 2: 300:-
    • 3: 150:-

    samt två rankingpriser (i grupper om 8 spelare) om 150:-.

    De tre bästa spelarna vinner även minnespriser (plakett eller liknande).

    Priserna delas ej. Vid lika poäng sker särskiljning enlig SSF:s regler.

    Orankade spelare tävlar inte om rankingpriserna. Samma spelare kan inte vinna både rankingpris och ordinarie pris.

    Snabb-KM med många nya spelare

    Tisdagen den 25/4 spelades de två första ronderna i årets öppna snabbschacks-KM. Efter några sena avhopp blev det totalt 31 deltagare, med många ny ansikten: hela fem helt nya medlemmar, en junior (Kornelis) som spelar sin första seniorturnering, och en gästspelare från Ungern.

    Nästa tisdag spelas rond 3-4 och tävlingen avslutas med rond 5-6 tisdagen den 7/5. Det åtta högsta borden livesänds (under “Övriga tävlingar” på livesändnings-menyn) och det går att se resultaten här.

    Efter två ronder leder Simon Olsson (närmast väggen). Här spelar han mot Fredrik Andersson, ett parti som Simon vann. Vid brädet bredvid spelar Asker Davidsson mot Vladyslav Rogoz.

    Daniel Jogstad blev klubbmästare

    Årets KM samlade rekordmånga deltagare: hela 55 stycken, fördelade på fem grupper.

    I A-gruppen vann Daniel Jogstad före Simon Olsson och Muamer Alic och blev därigenom klubbmästare år 2023.

    • 1. Daniel Jogstad, 7 poäng av 9 möjliga
    • 2. Simon Olsson, 6½
    • 3. Muamer Alic, 6 p
    Daniel Jogstad blev klubbmästare 2023

    B-gruppen vanns överlägset av Peter Nyberg, två poäng före en trio av spelare. Av dessa drog Mate Nagy det kortaste strået i särskiljningen och hamnade utanför prislistan (observera att eftersom KM spelades som Bergergrupper så går inbördes möte före kvalitetspoäng i särskiljningen).

    • 1. Peter Nyberg, 7½ / 9
    • 2. André Thyberg, 5½
    • 3. Mårten Garner, 5½

    Det var jämnt i toppen i C- och D-KM också. Även där blev särskiljning om andra- och tredjeplatsen. Theo Ekman vann C-gruppen:

    • 1. Theo Ekman, 7 / 9
    • 2. Klas Skytt, 6½
    • 3. Asker Davidsson, 6½

    Samuel Enblom tog hem D-gruppen. Här kunde man bara ta 8 poäng eftersom en spelare hoppade av tidigt och alla hans partier ströks enligt SSF:s regler:

    • 1. Samuel Enblom, 7 / 8
    • 2. Archie Tonkin, 6
    • 3. Gustav Martin, 6

    E-KM blev större med 15 deltagare och det blev därför också fler pristagare. Vi kunde inte ha några ratingpriser eftersom 12 av deltagarna var orankade, så i stället blev det pris till fjärde- och femteplatserna. Här blev det jämnt i toppen med två spelare på 8 poäng och två på 6, och eftersom den här gruppen spelades med schweizerlottning så var det kvalitetspoängen som avgjorde.

    • 1. Andreas Ståhlberg, 8 / 9
    • 2. Sergei Slavskii, 8
    • 3. Sasan Behkalam, 6½
    • 4. Erik Gustaf Lilljebjörn, 6
    • 5. Kaj Lundgren, 6

    Fullständiga resultat (man väljer vilken grupp som skall visas längst ner på sidan)

    Långväga gäster i Aprilblixten

    Torsdagen den 13 april spelades månadens blixtturnering, och det fanns två riktigt långväga gäster bland deltagarna. Ofelias syster Ingela och svåger IM Igor Bjelobrk, som bor i Australien, var på besök hos släkten och passade på att spela blixt. Bland de 20 deltagarna fanns också några besökare från lite närmare håll, nämligen Solna och Motala.

    Igor var med sina 2335 i blixtrating klar favorit till segern men han rådde inte på Rizo Pepic, som tog hem slutsegern med 6 poäng av 7 möjliga, en halv poäng före den internationelle mästaren. Trea blev Adam Ståhlberg och fjärdepriset togs hem av Dragan Stefanonic, båda på 5 poäng.

    Resultattabellen med australiensiska flaggor i marginalen
    IM Igor Bjelobrk fick se sig besegrad av Rizo Pepic
    Trean Adam bredvid Sydneybon Ingela

    Inbjudan till LASS Vårturnering 2023

    Vi kommer som vanligt att arrangera en öppen turnering under Kristi himmelsfärdshelgen, den 18-21 maj.

    Turneringen spelas som sju ronder långpartier (samma betänketid som i Allsvenskan, dvs 90 minuter per parti och 30 minuter extra efter 40 drag, med 30 sekunders tillägg per drag). Nytt för i år är att turneringen även är DM för Östergötland. Bästa östgötaspelare blir distriktsmästare och får ett pris från Östergötlands Schackförbund.

    I fjol kom 28 spelare från hela Sverige och vi hoppas på ännu fler deltagare i år!

    Den fullständiga inbjudan med alla detaljer finns här.

    Anmälan sker via nätet senast den 16/5.

    Lista på anmälda spelare.

    Välkomna!

    LASS-are i Compo Cup

    Ett alternativ till att delta i LASS Workshop förra helgen var att bege sig till Stockholms Schacksalonger och spela i Compo Cup. Fyra LASS-are valde detta alternativ: Max Wahlund, jag själv (Fredrik Andersson), Cristina Svensson och Kristina Flynner.

    Compo Cup liknar Grand Prix-turneringarna till sitt upplägg men är lite kortare. Tre snabbschackspartier (20 min+5 s per drag) på fredagen och tre långpartier lördag-söndag (90 min för första 40 dragen, därefter 15 min för resten av partiet+30 s per drag).

    Jag tänkte länge inte ställa upp i turneringen då jag ville vara utvilad och hungrig inför Påskturneringen, men efter en snudd på katastrofal insats i KM kände jag att jag behövde ta alla chanser att återvinna lite självförtroende. Jag bestämde mig därför för att ställa upp.

    I första snabbschackspartiet ställdes jag mot f d LASS-aren Tim Nordenfur och ratingskillnaden på 500 poäng hade inga problem att göra sig gällande. Jag hade inte en chans. De följande två partierna följde båda samma mönster: Jag spelade tidigt upp en vinstställning och satte sedan bort mig och förlorade. Efter första dagen stod jag alltså på 0 poäng. Ingen drömstart direkt.

    Det gick lite bättre för några av de övriga LASS-arna. Max inledde starkt och vann sina två första partier. Det gjorde att han fick spela på förstabordet i rond 3 mot GM Vitalii Sivuk, och denne visade sig tyvärr bli alltför svår.

    Orankade Kristina Flynner (1084 i långparti) höll på att skrälla rejält i rond 3 mot 1350-rankade Christer Carmegren. Hon hade ett hejdundrande angrepp och stod på klar vinst när hon tyvärr gjorde ett misstag och motståndaren kunde komma undan med remischackar och blotta förskräckelsen. För Kristina var detta ett viktigt steg mot att erövra en snabbschacksrating. Hon behöver nu bara spela några fler partier mot rankat motstånd innan hon får ratingtal även i snabbschack.

    Cristina Svensson hade en tuff lottning i snabbschackspartierna och stod, liksom jag, på 0 poäng efter fredagen.

    I första långpartiet i rond 4 väntade för min del samme Christer Carmegren som remiserat Kristina dagen innan. Jag var extremt revanschsugen efter fredagsdebacklet och frågan var om han var villig att donera fler rankingpoäng till familjen.

    Jag spelade svart och detta parti kom att illustrera vikten av att inte slarva med taktikträningen. Följande ställning uppkom efter 9. 0-0?:

    Denna taktik dyker upp titt som tätt i problemen på chess.com eller lichess och efter 9. … Sxe5! 10. Lxd7+ Sxd7 var jag bonde upp och hade en bra ställning i övrigt.

    Nu är jag inte alltid själv ett föredöme vad gäller taktikträning, vilket visade sig några drag senare.

    Denna ställning uppkom efter att jag spelat 14. … Sd7-e5?. Min tanke var att jag efter 15. Sxe5 Lxe5 hotar att vinna en bonde till både med 16. … Lxh2+ och med 16. … Lxc3 17. bxc3 Dxc3. När jag protokollfört draget och tittade på brädet igen insåg jag till min stora fasa att vit efter bytet på e5 kan spela 16. Sxd5! och vinna tillbaka en bonde och tvinga min dam att flytta alternativt blir jag av med min starka springare på f5. Efter det står jag kanske fortfarande lite bättre, men fördelen är inte stor.

    Det blev en nervös väntan. Det tog min motståndare drygt 5 minuter att bestämma sig för 15. Sxe5 och jag svarade förstås med 15. … Lxe5, varefter följde 20 minuters mediterande innan min motståndare spelade 16. Dh3?. Puh, faran över. Jag behövde inte tänka länge innan jag satte stopp för Sxd5-idén en gång för alla med 16. … Lxc3 och kunde sedan vinna partiet utan alltför stora besvär.

    Cristina Svensson hade också firat en triumf i rond 4 och lottningsprogrammet förkunnade att det var dags för ett LASS-derby i rond 5, med mig som vit. Jag spelade (som vanligt?) tveksamt i öppningen men kom i alla fall ur den med lika spel. Partiet var jämnt tills Cristina gjorde en förhastad bondeframstöt i centrum.

    Denna lät mig byta bort min svaga d-bonde mot hennes e-bonde och bytet gav henne också en isolani på d5. Då en del av hennes pjäser också stod lite passivt kunde jag tvinga fram fler försvagningar och till sist gick hennes ställning inte att hålla ihop.

    Cristina valde då att spänna bågen och försöka komplicera spelet med ett bondeoffer. Jag lyckades dock navigera mellan taktiska grynnor och fallgropar, och vann så småningom partiet.

    I sista ronden skulle jag spela vit mot blott 12-årige Rishi Vishwanath. Hans rankingtal var inte så högt (1128) men i turneringen hade han bara tappat poäng mot spelare rankade över 1700 och han hade dessutom besegrat CM Mikael Helin. Jag var därför riktigt nervös innan partiet.

    Det blev ett väldigt roligt parti. I en Jobava-London kunde jag tidigt installera en “Pillsbury Knight”, d v s en springare på e5 understödd av bönder på d4 och f4. Jag rockerade sedan långt och min motståndare rockerade kort. Strax därefter kunde jag offra min springare på e5 i utbyte mot att komma in med min dam på h7 och jaga ut den svarta kungen på brädet. Min motståndare vågade (klokt nog!) inte anta offret och vi övergick båda till att försöka bondestorma motståndarkungen.

    Min attack slog igenom först och min motståndare tvingades sträcka vapen efter att ha förlorat en pjäs utan att för den skull ha kunnat stoppa angreppet.

    Detta var, hans låga rankingtal till trots och enligt min subjektiva bedömning, den starkaste motståndaren jag mötte i långpartierna. Med tanke på hans ringa ålder var det nog tur att jag mötte honom nu. Hade vi mötts om ett år eller två hade han nog spelat skjortan av mig.

    Övriga LASS-are då? Max hade ju inlett starkt i snabbschacket men i långpartierna fick han det tungt mot tre unga spelare. Han vann visserligen mot Vidar Seiger men förlorade mot Melvin Ral Lustig och Sebastian Gerdes. Max blev i alla fall bäste LASS-are på 3p då han hade mycket högre kvalitetspoäng än jag. Det räckte till en 23:e plats av 58 deltagare.

    Kristina Flynner tog en seger i långpartierna och stannade därmed på 1.5 poäng, en halvpoäng före Cristina Svensson på 1 poäng.

    Tävlingen vanns av GM Vitalii Sivuk 5.5 poäng, före CM Joar Östlund och FM Axel Falkevall på 5 poäng. Värt att nämna är också att 12-årige Melvin Ral Lustig slutade fyra, också på 5 poäng och med en prestationsranking på 2482. Jag nämner inte hans rankingtal. Det kommer ändå att vara inaktuellt väldigt snart.

    Själv har jag glömt snabbschackspartierna och känner mig nöjd med att ha spelat tre bra långpartier, även om motståndarna var ganska mycket lägre rankade än jag. Nu ser jag i alla fall fram emot Påskturneringen med lite tillförsikt.

    Stort tack till Stockholms schackförbund för en trevlig turnering!

    Fredrik Andersson

    Öppna KM i snabbschack 25/4-9/5

    Den 20 april spelas sista ronden i KM, men schacksäsongen är inte slut för det! De tre följande tisdagarna spelar (den 25/4, 2/5 och 9/5) spelas nämligen öppna KM i snabbschack.

    Vi spelar två ronder per kväll med betänketiden 30 minuter per parti och 10 sekunders tillägg per drag. Som vanligt livesänder vi de åtta högsta borden.

    Turneringen är öppen för alla medlemmar i svenska schackklubbar. Den bäst placerade LASS-medlemmen får titeln klubbmästare i snabbschack.

    Inbjudan finns här.

    Anmäl dig på denna länk.

    Hittills anmälda spelare.

    Välkomna!

    Adam vann marsblixten

    Efter att ha spelat två blixtturneringar på torsdagskvällar i februari återgick vi till vår gamla tradition med blixt på fredagar och spelade den ELO-rankade marsblixten fredagen den 17/3.

    Frågan var om det skulle vara mer eller mindre populärt än att spela på torsdagar, och den besvarades med ett “kanske” eftersom det blev precis lika många spelare som förra gången, dvs 14 stycken.

    Det var väldigt jämnt i toppen med tre spelare på 5 poäng. Adam Ståhlberg hade bäst kvalitetspoäng och vann därför, medan kampen om andrapriset avgjordes på att André hade fler vinstpartier än Simon.

    • 1. Adam Ståhlberg 5 p av 7 möjliga
    • 2. André Thyberg 5 p
    • 3. Simon Malm 5 p

    Fullständiga resultat finns i medlemssystemet.

    Adam tog efter särskiljning hem förstapriset i marsblixten

    Dyrare fikabröd

    Som ni har märkt har matpriserna gått upp kraftigt på sistone. Det gäller även för fikabröd, och nu kostar wienerbröd och bullar omkring 10:- styck.

    För att inte gå back på fikaförsäljningen så måste vi därför från och med idag höja priserna på wienerbröd, bullar och donuts på klubben till 15:- styck. Priserna på kaffe, te, läsk och godis är oförändrade.

    Fikalistan där man kan skriva upp eventuella inköp på kredit har uppdaterats så att den numera har tre kolumner. Alla skulder från den gamla listan har förts över till den nya.

    Vi hoppas ni har förståelse för prishöjningen.

    LASS WORKSHOP

    Lördagen 1 april kl 14-17 i LASS klubblokal. Vi bjuder på fika! Dessutom spännande VM-föreläsning

    Hur kan vi göra en redan bra klubb ännu bättre? Vi bjuder in till en workshop för alla som vill engagera sig i LASS!

    Kl 14.00

    Styrelsen presenterar sig och sitt arbete samt de olika kommittéerna

    Kl 14.30

    Hur engagerar vi fler?

    Att engagera sig i klubben behöver inte handla om ett stort åtagande som att sitta i styrelsen. Kanske är du en hejare på att baka och kan fixa fika en KM-kväll? Eller har du kanske bil och kan tänka dig att köra material vid en tävling? Har du en idé för en klubbkväll eller vill hålla ett föredrag? Vi brainstormar! 😊

    Kl. 15.15

    Inför VM-matchen: Daniel Jogstad presenterar Ian Nepomniachtchi och Ding Liren som gör upp om VM-titel i april

    Kl 16-17

    Fritt spel/ Öppet hus

    ELO-rankad blixt fredag den 17/3

    Nästa fredag är det dags igen för en ELO-rankad blixtturnering. Vi kör samma spelform som på de två senaste blixtturneringarna, dvs sju ronder med betänketiden 3 min + 2 s per drag.

    Observera att vi spelar på en fredag och inte på en torsdag som tidigare. Fredagar var ju den traditionella veckodagen för månadsblixtarna före pandemin, och vi vill testa och se om det passar bättre eller sämre än torsdagar.

    Inbjudan

    Du kan anmäla dig här.

    Lista på anmälda spelare.

    Ungdoms och knattecup.

    4/3 hölls 1:a delen av ungdoms och knattecupen i LASS klubblokal.

    Det var en välbesökt tillställning med 28 deltagare uppdelat på tre klasser.

    Resultat följer:

    Ungdom A (Högstadiet)

    1Mate Nagy512.55
    2Gustav Martin413.04
    3Agust Starck314.53

    Ungdom B (Mellanstadiet)

    1Felix Peña Mälinen513.50.05
    2Elin Larsson413.50.04
    3Oliver Hessington413.00.04

    Knatte

    Edvin Hageström1

    Sasan vann ELO-blixten

    Den ELO-rankade blixtturneringen den 23/2 vanns av vår nye medlem Sasan Behkalam på 5½ poäng av 7 möjliga. Tvåa respektive trea blev Christoffer Stenman (Schack 08) och Hugo Wilhelmsson, båda på 5 poäng. Totalt spelade 14 deltagare med betänketiden 3+2.

    Fullständiga resultat

    Turneringssegraren närmast kameran med de svarta pjäserna mot Christos Zoupounidis. I bakgrunden partiet Tomasz Mazurek – Martin Kuta.

    Peter lämnar ordförandeposten efter 17 år – Ofelia ny ordförande

    På årsmötet den 22 februari meddelade Peter Halvarsson att han efter 17 år som ordförande lämnar över klubban till Ofelia Thörnqvist, som tidigare var vice ordförande. Peter avtackades av klubben med ost och en fin ordförandeklubba.

    Peter kvarstår i styrelsen som vice ordförande så klubben kan fortsätta att dra nytta av hans erfarenhet och stora kontaktnät.

    Övriga styrelseledamöter omvaldes och sitter kvar på sina tidigare poster. Årsmötet beslutade även om medlemsavgifter för 2004 enligt styrelsens förslag samt antog förslaget till nya stadgar som fanns i kallelsen.

    Peter lämnar över klubbens ordförandeklubba till Ofelia.

    Många LASSare spelade i Växjö

    I helgen 10-12 februari spelades årets första deltävling i GP-serien, Elite Hotels Open, på Stadshotellet i Växjö.

    Det brukar vara många LASS-medlemmar som åker till Växjö för att spela, och så även i år. I huvudturneringen spelade 12 LASSare (varav en dock representerade en annan klubb) och i sidoturneringen Lilla Elite Hotels Open (för spelare under ELO 1600) hade vi också en representant. Det gjorde oss till tredje största klubb efter hemmaklubben Växjö SK med 20 deltagare och LASK med 17.

    Totalt deltog 145 spelare i huvudturneringen, med 8 stormästare och 6 IM i toppen. Tävlingen vanns av GM Platon Galperin på 7 poäng av 8 möjliga.

    Bäste LASS-medlem i huvudturneringen blev Leo Odell-Johansson som gjorde en mycket bra turnering, kom på 31:a plats på 5 poäng och vann ratingpris.

    LASSarnas resultat i huvudturneringen:

    • 31. Leo Odell-Johansson 5 p
    • 38. Peter Halvarsson 5 p
    • 76. Mattias Sjögren 4 p
    • 90. Simon Malm 3½ p
    • 94. Theo Ekman 3½ p
    • 95. Peter Nyberg 3½ p
    • 102. Mårten Garner 3½ p
    • 105. Daniel Díaz-Roncero 3 p
    • 111. Magnus Olsson 3 p
    • 125. Fredrik Andersson 2½ p
    • 128. Fredrik Qwarfort 2½ p

    Istvan Orci, som representerade SS Allians, tvingades tyvärr bryta turneringen efter att ha spelat fem partier (det står 6 spelade i resultatlistan med han hade frirond i sjätte ronden).

    I lilla turneringen spelade 60 deltagare varav bara en var LASSare, nämligen Cristina Svensson. Här vann Tommy Mendes, Växjö på 7 poäng medan Cristina kom på 40:e plats på 3½ poäng.

    Fullständiga resultat

    Allsvenskan rond 5 för förstalaget

    Det var dags för drabbning mot SK Rockaden Stockholms tredjelag denna söndagsmorgon. Uppstigning 06.45 för tvagning och en grötfrukost. På vägen mot bussen från Lambohov till klubben bjöds jag på denna fantastiska soluppgång.

    Läget i gruppen var jämnt. Vi, Schack 08 Norrköping och SK Passanten Stockholm hade lika många matchpoäng och endast en halv partipoäng skiljde oss åt. Så det var viktigt med varje parti!

    Förstalaget mönstrade ett starkt lag denna dag. I princip alla spelade och vi hade dessutom förberett en joker i laget. Jokern åkte kvällen innan från Bryssel… Med tåg! Vi andra tog bil på en välsaltad motorväg med ett kortare stopp i Sille krog. Standardstället var dock inte öppet än, så det fick bli bensinmacksfika. När man gick genom entrén på macken så var… Schack 08 Norrköpings förstalag redan där. Sverige är ganska litet för schackspelare på söndagar.

    Spellokal var Hägerstensåsens Medborgarhus, en stor lokal där en massa av Rockadens lag huserar på söndagar. Om LASS är en ganska stor klubb, så är det inget mot Rockaden. Idag var vi dock endast tre lag i den nedre salen. Vår motståndarlag var som förväntat, ungefär 100 poäng lägre snittranking, och skillnaden var att vi hade högre ranking på de högre borden.

    Ronden körde igång, själv fick jag möta Rockadens ordförande sen flera decennier, Lennart Örnmarker. Jag hade svart och det blev en ganska typisk hyperaccelererad drake. Den första utvecklingen i matchen var Jörgens parti, där han för ovanlighetens skull, hamnade helt galet i öppningen och tappade bonde helt utan kompensation. Strax därefter spelade Rizo remi efter flera avbyten.

    Klashed, Jogstad och Mats hade bra ställningar och det kändes ändå ganska tryggt. Ingvars motståndare gjorde ett vad jag tyckte osunt offer av pjäs med målet att få igång alla pjäserna, men jag såg inte riktigt hur han skulle kunna få ihop det. Jag och Örnmarker hade under tiden bytt pjäser till ett väldigt remiartat slutspel så jag kastade in ett remianbud efter 20 drag när jag hade 40 minuter kvar på klockan, Örnmarker 30. Min motståndare sonderade då läget och gick runt och kollade hur matchen stod. Max som stått ganska lugnt kastade här in ett kvalitéoffer för att få en bonde och vad som såg ut som bra spel, men motståndaren nekade offret och plockade två bönder istället. Nu började Max stå lite pyrt till. Örnmarker satte sig och började fundera vid brädet. Sen gick han upp igen och tittade runt. Nu var det Jogstads tur att förvandla en fördelaktig ställning till något som såg väääldigt osäkert ut. Örnmarker satte sig igen. Hans klocka var nu nere på 15 minuter.

    Nu tog Mats remi efter lite nerbyten till en lite sämre ställning. Örnmarker vandrade runt en vända till och sedan bedömde han att det var vettigt att ta remi med 9 minuter kvar på klockan. Frågan var nu om det var rätt att bjuda och/eller ta remi.

    Klashed vann iaf sitt parti och Ingvar detsamma. Jogstad fick släppa remi till slut. 4-2 till oss, men då var det två partier kvar som inte såg så optimistiska ut:

    David Narva-Jörgen Fransson och Zoran Todorovic mot Max Wahlund

    Jörgen försökte förgäves ruffla ihop något, faktum var att han var ett helt torn under i slutet, men till slut tog möjligheterna att skapa något slut och han fick ge upp.

    Kvar var Max med två bönder under. Det enda hoppet som fanns kvar var att det var varsitt torn och olikfärgade löpare. Skulle Max kunna trolla ihop ett remifort?

    Svaret blev nej. Det blev 4-4 i matchen och vi åkte lite besvikna därifrån i halv snöstorm. Schack 08 vann sin match planenligt, men SK Passanten gick på en 4-4 mina mot SS Stockholm II vilket var en liten skräll. Vi möter varandra lite huller om buller i de två sista ronderna, så hoppet och gruppvinst lever än!

    André vann februariblixten

    Månadsblixten för februari samlade hela 21 deltagare, varav tre nya medlemmar.

    André Thyberg vann på 6½ and 7 möjliga. Han släppte bara poäng mot tvåan Daniel Jogstad som tog 5½ poäng.

    Leo Odell-Johansson blev trea efter särskiljning mot Christoffer Stenman, som tog den fjärde och sista prisplatsen, båda på 5 poäng.

    Fullständiga resultat.

    Fler priser i E-KM

    Eftersom E-gruppen i årets KM är betydligt större (15 spelare) än de övriga grupperna har vi beslutat att lägga till ytterligare två penningpriser i E-gruppen. Priserna där blir:

    • 1: 700:-
    • 2: 500:-
    • 3: 300:-
    • 4: 300:-
    • 5: 300:-

    I de övriga grupperna gäller det som står i inbjudan, dvs

    • 1: 700:-
    • 2: 500:-
    • 3: 300:-

    De tre bäst placerade i alla grupperna får dessutom minnespriser.

    Tips för nya spelare

    Många spelare som kommer till klubben har spelat på nätet men aldrig tidigare spelat tävlingsschack över brädet. Det är en lite annan känsla, men man vänjer sig fort!

    Reglerna för hur pjäserna flyttar och vem som vinner är desamma över brädet som på nätet, men när man spelar tävlingsschack över brädet så finns det en del skillnader. Här är några av de viktigaste:

    Man får inte prata med motståndaren under partiet, mer än för att bjuda remi, ge upp eller påpeka feldrag. Man får inte lov att diskutera sitt eget parti med åskådare eller andra spelare medan man spelar.

    Har man rört en pjäs så måste man flytta den om det går (går det inte att göra några tillåtna drag med pjäsen så kan man ju inte flytta den utan får göra ett annat drag). Rör man vid en av motståndarens pjäser så måste man slå den om man kan. Detta gäller bara om man avsiktligt vidrör pjäsen – råkar man nudda en pjäs av misstag så behöver man inte flytta eller slå den. Vill man rätta till en pjäs som står fel på brädet så måste man först säga till motspelaren att man vill göra det. Man brukar ofta säga det på franska: “J’adoube” (eller, på svensk-franska, “schadåb”).

    Har man flyttat en pjäs och släppt den så får man inte ångra sig och ställa den någon annanstans (om det var tillåtet att ställa pjäsen där man släppte den, förstås).

    När man rockerar så måste man flytta kungen innan man flyttar tornet.

    Man får bara använda en hand till att göra sitt drag med, och man måste sedan trycka på klockan med samma hand.

    Det finns ingen dator som märker om du gör otillåtna drag (t ex ställer kungen i schack), så det måste du och din motspelare själva vara uppmärksamma på. I så fall: pausa klockan och hämta domaren. Första gången en spelare gör ett otillåtet drag så får motståndaren två minuters extra betänketid. Gör hen det en gång till i samma parti så dömer domaren vinst till motståndaren.

    Är ni osäkra på reglerna eller behöver hjälp med något så är det tillåtet att pausa klockan och fråga domaren.

    I partier med lång betänketid så måste man föra protokoll, dvs skriva ner varje drag på en speciell blankett. Man får inte skriva draget innan man har gjort det, och man måste skriva ner det innan man gör nästa drag. Man skriver dragen med samma notation som schackprogrammen använder.

    De officiella spelreglerna finns här om du vill läsa på eller slå upp något. Där förklaras också hur man skall skriva ner dragen om du är osäker. Men, som sagt, det är alltid tillåtet att fråga!

    Lottningen klar i rekordstort KM

    Nu är lottningen gjord för årets KM. Vi har rekordmånga deltagare, hela 55 stycken, och det blir därför fem grupper.

    Lottningen finns här.

    Grupp A, B, C och D spelar enligt Bergers system (alla möter alla, “round robin” på engelska). Det betyder att man redan nu kan se sina motståndare i alla nio ronderna.

    Grupp E har 15 deltagare så den kommer att lottas som nordisk schweizer, dvs samma system som i LM. Det betyder att varje rond lottas när föregående rond är färdigspelad. Eftersom det är udda antal deltagare kommer en spelare i varje rond inte att få någon motståndare. Den som får frironden får en “gratispoäng” som plåster på såren.

    Grupp A, C och E spelar på tisdagskvällar klockan 18. Grupp B och D spelar på torsdagskvällar klockan 18. Det är tillåtet att byta spelkväll mellan tisdag och torsdag om båda spelarna går med på det. Kontakta i så fall tävlingsledningen så att vi vet om att ni har bytt. Som vanligt är det tillåtet att spela partier i förväg eller skjuta upp partier. Vill ena spelaren skjuta upp partiet så måste han eller hon först kontakta motståndaren och bestämma en ny speltid, och därefter meddela tävlingsledningen.

    Startavgiften (200:- för seniorer, 100:- för juniorer) skall betalas innan första ronden startar. Det går att betala till plusgiro 49 61 30-6, Swish 123 521 9738 eller kontant i spellokalen. Skicka helst in betalningen i god tid så vi slipper hantera alla betalningar alldeles innan spelstart – det brukar bli stressigt nog ändå!

    Skulle du inte kunna betala innan spelstart så kontakta turneringsledningen så vi kan ge anstånd.

    Väl mött på tisdag resp. torsdag!

    ”ASPACUPEN 2023” eller ”Att återvända till sitt ursprung”

    Som många LASS-are säkert vet spelade jag (Fredrik Andersson) schack för Västerviks ASK när jag var barn och ända sedan jag började i LASS 2019 har ett av mina mål varit att besöka min moderklubb och spela en turnering där. 

    Aspacupen är en snabbschacksturnering med tidshandikapp (och således inte Elo-rankad) som spelas på schackklubben i Västervik varje trettondag jul. Betänketiden är 30 minuter för båda spelarna tillsammans och inget inkrement. Spelarna delas in i rating-grupper A, B, C, D, E efter deras snabb-Elo och när två spelare möts fördelas betänketiden som 15-15, 17-13, 20-10, 23-7 eller 27-3 beroende på hur många rating-grupper som skiljer spelarna åt.

    Efter två inställda turneringar p g a Covid var det äntligen dags för mig att uppnå mitt mål och jag fick med mig en av klubbens nyare medlemmar och tillika min partner sedan många år, Kristina Flynner. Vi placerades i ratinggrupp D respektive E så handikappreglerna borde i alla fall gynna oss.

    Jag var förväntansfull när vi anlände till schackklubben i Västervik på speldagen eftersom jag inte besökt lokalen sedan våren 1985. Utifrån såg allt ut som jag mindes det. Jag kände med viss bävan igen stentrappan ner till ingången till lokalen, där jag för mer än 40 år sedan halkade på en isfläck och slog i ryggen så hårt mot en trappstegskant att jag svimmade av smärta och låg medvetslös i ett par minuter. Västerviks numera legendariske ungdomstränare, Hugo Karlsson (pappa till Jörgen Karlsson för er som känner honom), såg helt skräckslagen ut när jag vaknade till.

    Inne i lokalen hängde fortfarande samma tavlor på väggen men i övrigt var mycket ombyggt och förändrat. En välkommen förändring var att det yttre rummet, som är bridgeklubbens lokal och som man måste passera genom för att komma till schackklubben, INTE var så inpyrt med tobaksrök att man måste hålla andan för att inte storkna. Rökförbud inomhus i lokaler där barn vistas var ingen självklarhet på 70- och 80-talet.

    Så var det dags för första ronden där jag mötte Ronald Heidenfors från Växjö. Under min tid i LASS har jag visserligen varit en ganska regelbunden leverantör av öppningskatastrofer, men det som hände i detta parti var den värsta av dem alla. När jag gav upp efter 8 drag och mindre än en minuts spel hade jag hunnit med att sätta bort en pjäs och dessutom få min dam bunden till kungen av en löpare. Och detta som vit.

    Jag var helt klart tagen av stundens allvar och i nästa rond väntade ett LASS- och familjederby eftersom jag lottats mot Kristina. Hon har gjort stora framsteg de senaste månaderna och behöver bara spela några fler rankade partier för att få sitt första ratingtal, i alla fall om jag förstått FIDE:s regler rätt. Nu behövde jag helt klart skärpa mig och börja spela bättre.

    Jag spelade vit i en damgambit och partiet var länge jämnt. I mittspelet påbörjade jag en ganska tveksam attack i centrum i hopp om att sätta min motståndare under press. Chansspelandet lönade sig då Kristina gjorde ett misstag och jag kunde vinna en pjäs. Det kostade mig dock nästan all min tid att tänka ut den kombinationen och i tidsnöd gjorde jag ett misstag som kunde blivit ödesdigert. Plötsligt insåg jag att Kristina kunde vinna tillbaka pjäsen med ett desperado-offer. Hon hittade dock inte det kritiska draget och jag kunde vinna partiet och kom därmed undan med blotta förskräckelsen.

    Nu hade min nervositet lagt sig och jag började spela bättre. I tredje ronden samarbetade ett torn, en springare och en bonde och satte min motståndare Josip Vrabec matt i slutspelet och trots förlust mot Juha Koivuniemi i rond 4 kände jag mig nästan nöjd när jag och Kristina promenerade till Åhmans (Västervikssenapens ursprung) för att äta lunch. Kristina hade haft en svår lottning i början och var inte helt nöjd med sitt spel, men hon stod i alla fall på 1 poäng så långt.

    När vi satte oss för att äta spelades passande nog en låt om schack skriven av en lokal låtskrivare vid namn Björn Ulvaeus i restaurangens högtalare. Jag talar naturligtvis om “One night in Bangkok”, framförd av Murray Head.

    Under eftermiddagen lyckades jag ganska bra och tog 2.5 av 4 och mina 4.5 av 8 räckte till 10:e plats av 24 deltagare. Kristina tog ytterligare 1 poäng och slutade 22:a med totalt 2 poäng. En imponerande och klart godkänd insats av någon som inte visste mer än hur pjäserna gick för 2 år sedan.

    Segrade i turneringen gjorde 19-årige Lukas Spång från Oskarshamn. Trots ett snabb-Elo på bara 1662 radade han upp segrar mot spelare rankade över 2000 i de första ronderna. Han förlorade visserligen mot Viktor Nilsson (2132) i rond 7 men en taktisk remi i sista ronden säkrade segern på 6.5 poäng, en hel poäng före 2:an Niklas Alexandersson, Västervik.

    Hela resultatlistan finns här: https://vasterviksask.se/?page_id=644

    Till sist vill jag tacka Västerviks ASK och speciellt Jörgen Karlsson för ett strålande arrangemang och för en trevlig turnering. Jag kan också varmt rekommendera Aspacupen till den som vill spela lite schack under trettonhelgen och speciellt vill jag rekommendera den till spelare som ännu inte har så hög rating. Tidshandikappet ger bra chanser även mot högt rankat motstånd. Alla deltagare är också garanterade ett pris i form av handtillverkad keramik från Aspagården

    Fredrik Andersson

    Messina Open

    Under hösten pratade jag och Fredrik om att det nog vore nåt att åka nånstans varmare och spela lite schack under vinterhalvåret. Jag googlade rätt på “Festival Internazionale di Scacchi 15º Kodokan “Città di Messina Porta della Sicilia”. Den gick 2-8 januari.

    De var lite anmälda, en koll av temperaturen gav att det brukar vara 12-14 grader vid den årstiden för turneringen. Inte jättevarmt, men gillar man sol som vi gör så kan det vara fullt tillräckligt. Vi velade fram och tillbaka under hösten, men när vintertiden kom och det blev becksvart hemma så var valet enkelt. Vi måste till värme och sol!

    Det var lite pyssligt att ta sig dit. Flyg Linköping-Amsterdam-Rom-Sicillien för ditresan. Avresa 06.03 från Linköping nyårsdagen. Tidigt satan.

    När vi närmade oss resan så fick vi mail från KLM att flyget Rom till Sicilien var inställt, men vi var ombokade till flyget innan. Som gick… 15 minuter efter att vi landat i Rom!?!?!

    Vi kom iaf iväg, jag var lite nervös om taxin skulle komma på nyårsdagen klockan 05.00 men det gjorde den och resan började bra. På planet till Rom var vi tre som skulle med planet till Catania, Sicilien. Jag och Qwarre samt en Norsk-Italienska som vi kom i samspråk med. Vi kom fram en halvtimme tidigt, MEN. Nu inträffade något oväntat. Det var en passagerare som fått hjärtproblem, så alla ner på sina platser och vänta på att den medicinska personalen fick göra sitt. Tralalalalalaa.

    Till slut släpptes vi iväg, kom ut i terminalen och såg att vårt plan gick bara några meter bort och kom på planet. Väl i Catania fortsatte tidslyckan då vi klev av planet (vi reste bara med handbagage iom alla byten) och klev på bussen till centrala Messina där vi skulle på första natten på ett B&B. Det var två timmar resande till. Väl framme orienterade vi oss till stället och blev hänvisade till ett rum med… en dubbelsäng… Alltså, det skulle väl gå, men har ni inget annat? Jodå, vi fick ett rum för tre personer istället.

    På morgonen så åt vi frukost med färskpressad apelsinjuice och annars ganska typisk italiensk frukost med en himla trevlig allt-i-allo på B&B. Bredvid var ett flerspråkigt gäng med en mamma och några ungdomar. De skulle senare visa sig att ungdomarna skulle till samma schackturnering i utkanterna av Messina (nära 300 000 invånare) och att en av dom vann turneringen.

    Vi tog en stadsbuss till turneringshotellet där vi skulle bo och spela, som tog en halvtimma. Äntligen framme! Hotellet i en liten förort “Torre Faro”. Schackturneringar är ju helt off-season av en anledning, det blir billigt att hyra ett helt hotell, vilket också ger att mycket är stängt.

    Fiskleveransstället

    Vi gick runt lite granna och hamnade vid vattnet. Där satt det två äldre män på muren i solen. Vi satte oss ner lite längre bort. Nu kommer det en båt och den ena mannen går långsamt ut i vattnet med frigolittråg. Jodå, fina fiskar får han. Sen går han till sin cykel på gatan, som har en gammal våg. Lastar på fisken, cyklar in i båtkvarteren vrålandes (jag kan inte italienska, men jag tror inte det behövs): “FÄRSK FISK, KÖP FÄRSK FISK”. Småskaligt värre.

    Fredrik spelade i B-gruppens 50 deltagare och jag i A-gruppens 50 deltagare. En ganska liten men väldigt seriöst organiserad turnering.

    Messinas borgmästare invigde turneringen med det typiska startdraget och man skymtar mig i bakgrunden där jag får möta en yngre Siciliansk FM i rond 1. Partiet var jämnt och efter många timmar (betänketiden är 90 min + 30 sek/drag + 15 minuter efter 40 drag) så trodde jag att jag fått upp ett fort:

    Efter 30 drags manövrerande så nötte han ut mig och jag missade en idé som fanns i ställningen. Lite tröttsamt, då det är remi vid rätt spel.

    De långa partierna skulle fortsätta för min del, de tre första var 65,65,85! drag. Och med början på rond 2 så var det metalldetektor som gällde innan man gick in i spellokalen. När man var klar med sitt parti så var det bara att gå därifrån, inte stanna kvar och hänga kvar. Det var nästan lite tysk ordnung mitt den väldigt avslappnade sicilianska miljön. Men det var absolut inte dåligt, det bra med lite ordning!

    A-gruppens deltagare bestod av några semestrande icke-italienare men sen väldigt många yngre italienare i ålder 15-25 år.

    Då var det tur att vi hittade det bästa matstället i närheten av spellokalen: Lido Puntafaro, Ristorante Bar Mashalai a Mare.

    De bytte meny varje dag och kocken var fantastisk. Det slutade med att vi åt lunch där tre dagar. Vi hade halvpension på hotellet dessutom, så någon brist på mat rådde det inte.

    Fredrik som spelade i b-gruppen var rankad femma i ett startfält brett på både ålder och spelstyrka. Men det skulle visa sig finnas en viss pandemi-effekt hos de yngre italienska spelarna som knaprade friskt på Fredriks ranking med idel tuffa remier.

    De första dagarna var vädret fantastiskt med 15-17 grader och stekande sol. Solbrännan började fästa bra på de bleka nordborna. Jag hann med lite löprundor, det togs en del promenader där vi blev kloka på att det odlas mycket musslor i de två sjöar som finns i området.

    Jag hade inte tänkt spela blixtturneringen (som började 22.00 en dag), men jag fick ett tacksamt snabbremi parti den dagen så jag slog till. Här var det lite mindre ordning och liknade mer en klubbblixt, men jag upplevde det som bara positivt. Det var lite mer glädje, skratt och upprymdhet som hör blixten till! Det var många bra spelare med och jag spelade bra, men fick inte riktigt alla resultat med mig. Jag slutade på 4/8 och +18 i ELO. Resultat

    En en av huvudturneringens ronder mötte jag en ung tjej, där jag valde b3 för att gå ur alla preppar hon antagligen gjort. Jag har väldigt mycket partier online och jo, efter 1.b3 såg det ut som hon sjönk ihop lite. Ett antal drag senare uppkom denna ställning:

    Här var planen att få ut löparen: Le5 och sedan Ld4. Sagt och gjort: Le5 Dd7 och Ld4. Jag får ut pjäserna med tempo.

    Här visade sig att min motståndaren både var en jäkel på att räkna och dessutom var fullständigt orädd. cxb3. Eh.. Aaaaah. Räkna. Ser obehagligt ut. Jag kör säkert. cxb3. Varpå Txc1 Dxc1 Tc8 Db2 kommer. Nu är det väl dags att flytta på hästen?

    Då spelar hon dxe4. Här tappade jag hakan och kontrollen på ställningen, det ska medges. Jag slog hästen, det var fel.Jag hade räknat på en kombination som uppkommer, men när man tappar fattningen är man inte alltid den bästa av spelare. exd3 Sd4. Jag såg kombinationen, men jag täckte ju c6 rutan med hästen. Men, ur fattningen så missade jag en detalj, när man byter pjäser så blir rutan pjäserna stod på ledig.

    Lxg2 Kg2 Db7 och hon får tillbaka pjäsen och har tagit två bönder. Här fortsätter jag med den riskabla vägen Tf3 som faktiskt fungerar. Jag förbättrar min position ytterligare och genom någon lång datorvariant har jag remi i ett läge, men jag fick även tidsproblem och hon besegrade mig välförtjänt.

    Turneringen rullade på med ömsom någon vinst, någon remi och en del förluster. Jag var trots allt nära bottenrankad i A-gruppen som var för spelare över 1800. Sista ronden fick jag på 3 poäng av 8 möta en FM, som jag lurade till mig en bonde av i öppningen men fruktansvärt trött och utan att se hur jag skulle förvalta den, så jag kastade in ett remierbjudande som han glatt tog. 44:e plats, 3½ poäng av 9, -13 i ELO.

    Fredrik hade en mer frustrerad turnering med idel välspelande motståndare av oftast yngre modell. Han slutade på 14:nde plats med 5 poäng av 9 och en hiskelig massa ELO back.

    Efter turneringen gav vi oss av till Catania för en dags semester då flyget gick först på tisdagen. Väl där var vi båda riktigt trötta men vi hann lite sightseeing ändå. Bodde gjorde vi i Bellinis uppväxthem, mitt i centrum.

    Resultat

    Totalt sett en schackturnering att rekommendera. Proffsigt arrangerad, kan inte anmärka på något. Massa sol och vi konstaterade att vi inte åt kött på en vecka. Det vara bara fisk för hela slanten!

    Introduktion för nya medlemmar

    Torsdagen den 12 januari har vi en kort intro för de som funderar på att bli medlemmar eller är nyfikna på vår verksamhet. Kom ner till vår spellokal kl 19 så berättar vi lite om kommande aktivitetet och hur det fungerar på klubben! Nåt blixtparti kanske det också blir.

    LASSare i Malmö

    Under helgen före jul, den 16-18 december, spelades traditionsenligt Malmö Open med sidoturneringen MSF Mobile Labs Open (för spelare under ELO 1600). Turneringen ingår i Svenskt GP och spelades som fyra ronder snabbschack på fredagskvällen följt av två långpartier på lördagen och två på söndagen.

    Totalt deltog 201 spelare, varav 5 GM och 17 IM, i huvudturneringen, medan den “lilla” turneringen samlade 66 spelare.

    Fem LASS-medlemmar ställde upp, alla i huvudturneringen. Bäst av dem blev Peter Halvarsson och Daniel Jogstad som båda fick 5 poäng av 8 möjliga och samma kvalitetspoäng. Efter särskiljning kom Peter på 52:a plats och Daniel blev 53:a.

    Peter Nyberg tog 4 poäng, Sam Grundel 3½ och Mårten Garner 2½. André Thyberg, som inte är LASS-medlem men bekant från LM tog 4½ poäng.

    Turneringen vanns av IM Platon Galperin på 7 poäng, följd av inte mindre än sju spelare på 6½. Ovanligt nog blev det bara en stormästare på prispallen, nämligen hemmaspelaren Stellan Brynell som kom trea.

    Fullständiga resultat.

    Inbjudan till KM 2023

    Vårsäsongen 2023 kommer att inledas med klubbmästerskapet. Som vanligt spelar vi nio ronder långpartier i Bergergrupper om 10 personer. Tävlingen är öppen för alla LASS-medlemmar.

    Vi spelar som under LM två kvällar i veckan, på tisdagar och torsdagar. Första ronden startar den 17/1. Övriga speldatum finns inlagda i kalendern på hemsidan.

    Alla detaljer finns i inbjudan.

    Enklaste sättet att anmäla sig är direkt här på webben.

    Lista på anmälda spelare.

    Välkomna!

    Höstsäsongen officiellt avslutad

    Fredagen den 9/12 var det dags för säsongsavslutning för seniorerna med traditionell middag, tipspromenad, prisutdelning och parblixt. Spellokalen hade julpyntats och till och med schackkungarna hade fått små tomteluvor (Ofelias idé för att sätta temat för juniorernas tomteschackturnering på måndag).

    Kvällen inleddes med mingel och en klurig tipspromenad med östgötatema konstruerad av Simon Olsson. Där lyckades Mårten Garner bäst med 10 rätt av 12 möjliga.

    Middagen blev i år inte julmat utan en läcker boeuf bourgignon, tillagad av Simon Ivarsson. Till kaffet presenterades resultaten av tipspromenaden och därefter blev det prisutdelning i LM.

    Kvällen avslutades med fem ronder parblixt där laget Vladyslav Rogoz och Daniel Namvar segrade.

    Slutställningen i parblixten.
    Mikael Broberg & Simon Ivarsson mot Fredrik Qwarfort och Henrik Karlsson. Observera tomteluvorna på kungarna!

    Nu håller seniorverksamheten en månads juluppehåll. Vi hälsar alla medlemmar välkomna tillbaks i januari och till KM som börjar den 17/1.

    God Jul!

    Ingvar Carlsson blev Linköpingsmästare

    Årets rekordstora LM, med hela 50 deltagare, spelades färdigt i torsdags den 8/12. I sista ronden säkrade Ingvar Carlsson segern genom en snabb remi mot Sam Grundel.

    Turneringen spelades som åtta ronder schweizer med betänketiden 90 minuter + 30 s / drag. Glädjande nog deltog många nya medlemmar i turneringen och det var hela 10 orankade spelare, som fick göra upp om ett specialpris (orankade spelare tävlar ju inte om ratingpriserna). Det var hård kamp om tredje- och fjärdepriset eftersom Muamer Alic och Peter Halvarsson hade samma poäng och samma kvalitetspoäng, och inte hade mött varandra. Tills slut to Muamer fjärdeplatsen eftersom han hade fler vinstpartier än Peter.

    Resultat:

    • 1. Ingvar Carlsson 7 p av 8 möjliga
    • 2. Daniel Jogstad 6.5 p
    • 3. Muamer Alic 6 p (35 kp)
    • 4. Peter Halvarsson 6 p (35 kp)
    • 5. Daniel Díaz-Roncero 6 p (33 kp)

    Ratingpriser:

    • R1: Vladyslav Rogoz, 5½ p
    • R2: Theo Ekman, 5 p
    • R3: André Thyberg, 5 p
    • Bästa orankade: Kalle Elfvin, 4½p

    Fullständiga resultat.

    Årest Linköpingsmästare Ingvar Carlsson vid prisutdelningen.

    Matchen innan matchen – LASS mot Schack 08

    Det var laddat för derby idag. I LASS klubblokal skulle LASS och Schack 08 mötas. Två gånger om!

    LASS förstalag och Schack 08’as andralag i ena matchen och LASS andralag och Schack 08’as förstalag i andra matchen. Vad det slutade med veti katten. LASS lagledare Ingvar och Fredrik hade diskuterat olika upplägg inför matchen. Man får flytta runt spelare inom vissa regler mellan lagen. Kursen blev att Mattias Sjögren flyttade upp till förstalaget och jag ner till andralaget.

    När Schack 08 kom till klubblokalen noterades snabbt att quislingen Simon Rosberg för ovanlighetens skull spelade i 08’as lag (born and raised i LASS). Sen kom laglistorna upp. De roterade runt tämligen mellan lagen. Schack 08as andralag var faktiskt rankat bara 7 rankingpoäng lägre i snitt än förstalaget. En ganska rejäl gambling måste man säga.

    Själv hade jag ganska lite fritid under matchen och kunde mest följa vår egen match. Det man kan säga är väl att LASS förstalag vann ganska komfortabelt med 5½ – 2½ mot Schack 08’as toppade andralag.

    Men den andra matchen då?

    Leo hamnade långt efter i utveckling och fick betala priset mot Ingemar Schütz. Qwarre fick vinna en centrumboende mot Anders Dahlstedt och trummade på mot slagverkaren i Norrköpings symfoniorkester. Simon Rosberg pressade Adam länge och väl och vann kvalité men behöll samtidigt trycket i ställningen. Hopplöst tyckte Adam och gav upp. Jobbigt läge.

    Men här började LASSarna plocka poäng på längden och bredden. Vladyslav vann kvalité och spelade mycket säkert mot Vide Löfgren. Lite bonderace senare och Vladuslav hade en dam mer och vann snabbt. Simon Malm hade en ganska jämn ställning när Hanna Youssef hjälpte Simon på traven genom att istället för att rädda damen, hotade Simons torn. Det naturliga draget för tornet var att hota den instängda damen som föll och därmed partiet.

    Daniel pressade Joakim Nyander hårt och i tidsnöden så såg Daniel kombinationen som vann Nyanders dam ungefär samtidigt som Börje, föga förvånande trots allt, fick ge upp mot nästan 400 poäng högre rankade Peter Laveryd. Qwarre vann även säkert mot Anders och då var ställningen var helt plötsligt 4-3 till LASS.

    Själv satt jag kvar och försökte skapa motspel mot Tomas Karlsson som pressat mig i en marozyställning länge och väl. Jag valde att försöka spela på mot Tomas kung och i detta läget tänkte jag att löparen borde vara starkare än ett instängt torn.

    Tf4 spelade jag som svart. Jag bedömde att jag stog lite sämre men att jag hade chanser till motspel. Vits pjäser står trots allt lite klumpigt. Tc2 spelade vit och jag valde att tro att svartfältslöparen var stark nog. Taf8. Lxf4 Txf4. De3 Df8. g3 Tf6. Tf1 Df8. b4 Dg7 (man måste hoppas!)

    Tomas gav mig inget hopp Kh1 Tf8. f4 Ld4. Df3 Sf6 e5 Sg5 och vi har nu båda gjort 40 drag.

    Fanns det hopp för svart var frågan. Det gör det. Men vit avvärjde de värsta snubbeltrådarna genom dambyte: exd6 exd6. Te2 e5. h3 Sf6. fxg5 Dxg5. Df5 Dg7. Dg6
    Dxg6. Lxg6 Kg7. Lf5 d5. Le6 dxc4. Lxc4 Tx8. Lb3 Tc3. Tc2 och efter det var Tomas precis i slutförande och jag fick räcka fram handen efter fem timmars spel. 4-4 i matchen och den taktiska speluttagningen vanns av LASS med 3 poäng av 4 i de två matcherna. Starkt jobbat alla!

    https://resultat.schack.se/ShowTournamentGroupMatchesServlet?id=10423&round=3

    Julavslutning den 9 december!

    Den 9 december klockan 19.00 är det dags för den traditionella julavslutningen (även om det var ett tag sen sist)!

    Sedvanliga nöjen och aktiviteter utlovas, inkl prisutdelning för LM!
    Kostnad ca 80:‐ där mat ingår. Medtag önskad dryck.
    Anmälan senast den 6 december till fredrik.qwarfort (at) gmail.com så vi kan planera matinköp/beställning.

    Välkomna!

    Daniel på äventyr i Gävle

    Under den gångna helgen spelades Gefle Elite Chess Open, GECO, i Gävle. En trevlig turnering i vackra lokaler som spelades för första gången 2021. Vi var då ett par stycken från LASS som deltog. 2022 representerades LASS av 2 spelare, jag och Istvan Orci. Dessvärre tvingades Istvan bryta turneringen och jag blev ensam LASSare.

    Jag åkte upp redan på torsdagen och slapp stress med tågresor i sista minuten som annars har blivit något av en vana för mig i svenska weekend-turneringar. Skönt tyckte jag och det gav mig också tid att besöka lokala släktingar innan tävlingsstart. Formatet på tävlingen var 4 snabbschackspartier under fredagen, följt av 4 långpartier lördag och söndag. Startfältet på 64 personer toppades av två starka Ukrainare, GM Vitalii Sivuk 2568 samt IM Platon Galperin 2511. De inledde stabilt med segrar i de två första ronderna. I rond 3 var det dags för nästa byte (läs gris).

    Jogstad, Daniel – Galperin, Platon

    1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4 Sf6 4.d3 h6

    Svart spelar ett tidigt h6. Redan här kan man ana syftet. Jag brukar själv spela h3 som vit mot italienskt tvåspringarförsvar men här kanske det bara bjuder in till svarts aggressiva planer.

    5.0–0 d6 6.a4 g5

    Mycket riktigt, där kom den! Att spela h3 här hade känts som att vara en konservburk och ge en öppnare åt motståndaren.

    7.a5 a6 8.Sc3 Lg7

    De naturliga dragen är nu klara och man kan börja ta mer svåra beslut. På klassiskt manér skall man spränga upp centrum om motståndaren angriper på flanken, alltså är draget d4 intressant. Men det är en räkneövning som måste göras först. Vad händer om svart svarar med g4? Då måste man ge sig in i följande komplikationer, annars hänger det på d4.

    9.d4 g4 10.dxe5 gxf3 11.exf6 fxg2

    12.fxg7 Man ger upp tornet på f1 med schack. Men eftersom svart måste flytta tornet på h8 i nästa drag finns det en stark uppföljning.

    12…gxf1D+ 13.Kxf1 Lh3+ 14.Ke1 Tg8

    15.Lxf7+ Kxf7

    15…Kd7 Överlever längre, men är hopplöst. Man kan ta på g8 eller spela det starkare 16.Dh5

    16.Dh5+ Kxg7 17.Lxh6+ Kf6 18.Sd5+ Ke6 19.Dxh3+ Kf7 20.Df5+ Ke8 21.De6+ De7 22.Sf6+ Svart står på matt.

    1–0

    Efter denna chockerande seger svävade jag som på små moln. Vem skulle jag nu få möta? Jo, ukrainare nummer två! Den här gången hade jag inte samma flyt och blev nermald av en ilsken stormästare som ville hämnas sin landsman. Men 3 av 4 efter första dagen var ett bra resultat. Och jag hade redan betat av toppmotståndarna! Mellan ronderna passade jag på att äta gott, sova bra, hinna med mina öppningsförberedelser och dessutom lite yogaövningar. Jag har upptäckt att Gävle har flera trevliga restauranger. Likt föregående år blev det besök på Basta, en charmig italiensk restaurang i centrum med mycket goda pizzor.

    Pizza Margherita med handgjord burrata

    Kanske var det på grund av avsaknaden av stress som det gick så otroligt bra för mig i år. Jag kunde slappna av och hann förbereda mig väl inför varje parti. Det kan nog vara första tävlingen jag inte gjort en blunder i. Analyserar man med dator förstår man ju att jag gör misstag, men under partierna fick jag aldrig infallet att svära högt över något enskilt drag. I långpartierna tog jag 3 av 4 poäng genom att släppa två remier. Resultatet 6/8 poäng tog mig hela vägen till en tredjeplats, efter de båda ukrainarna som annars var helt överlägsna.

    Jag kommer nog tillbaka nästa år!

    Näringslivet möter förorten

    Fredagseftermiddagen blev en fartfylld övning i Skäggetorps centrum med företagsrepresentanter, politiker, flera LASSare som hjälpte till med arrangemanget, men framförallt: BARN!

    Sam Grundel har varit ute i Skäggetorp och lärt barn spela schack inför eventet och han höll även i teknik och lottning denna dag.

    Sedvanligt parschack spelades, där en näringslivsrepresentant och ett barn parades ihop för fem ronder parschack. 20 lag deltog med betänketiden 3 min +3 sek.

    Därefter gick de fyra främsta lagen vidare till semifinal och final.

    Finalen spelades mellan Björn Alling&Amina mot Gabriel Nguyen&Raouf där Björn Alling och Amina vann en rafflande final som följdes av alla. Resultat.

    Det var skratt, nervositet, leenden, misstag och framförallt glädje denna eftermiddag. Många ovana schackspelare, men även några som glänste. Min medspelare kommer nog till måndagsgruppen rätt snart!

    Arrangemanget är ett samarrangemang mellan Pontus Carlsson, Linköpings kommun och LASS med flera företag som står bakom eventet.

    Allsvenskan rond 2 – 2022/2023

    LASS förstalag fick en motståndare i Schack 08 som ställde upp med det starkaste laget de haft på över ett år. Själv gjorde jag dragomkastning i öppningen och kämpade i uppförsbacke hela partiet mot Magnus Fäldt som ej visade någon pardon.

    Bäst lyckades Daniel Jogstad med remi mot Peter Laveryd i ett tufft parti. I löpare och tornspelspel stod Daniel strået vassare, men Laveryd hade alltid remischackar att ta till.

    Andralaget åkte i en minibuss för att möta Stockholms SS II. Kvällen innan resonerade Fredrik Qwarfort att det var som att som gris åka till Farmek. Nu verkar slakteriet ha glömt att plocka fram knivarna alls för Stockholms SS II mönstrade en oerhört svag slaktare mot grisen. Stockholms SS har alltså 40 spelare rankade över 1900.

    Grisen slaktade slaktaren och Fredrik kommer härefter att få mothugg när han drar fram detta citat i framtiden.

    LASS III mötte Eksjö II och matchen var jämnare än vad siffrorna redovisar berättade lagledare Simon Ivarsson när jag mötte honom på klubben.

    Nästa rond blir det LASS mot Schack 08 i kvadrat. LASS I mot Schack 08 II och LASS II mot Schack 08 I.

    ELO-rankad Novemberblixt den 16/11

    På onsdagen den 16:e november klockan 18:30 spelas en ELO-rankad blixtturnering på klubben. Vi kör 7 ronder med betänketid 3 minuter + 2 sekunder per drag.

    Startavgiften är 20:- och betalas på plats kontant eller med Swish.

    Inbjudan kan du se här.

    Anmäl er gärna i förväg på webben. Lista med anmälda spelare finns här.

    Varmt välkomna!

    Västgöta Open 2022

    Två LASSare var med i Västgöta Open i år. André Thyberg och Istvan Orci.

    Denna gång var inte gammal äldst, utan André Thyberg visade var skåpet ska stå. Vi är flera som fått känna på att hans rankingtal kanske inte riktigt hängt med hans utveckling. Tex Daniel i deras spännande parti i LM.

    Daniel: “Den här killen kan ju spela…”

    63 deltagare var det i Västgöta Open i år med Erik Blomqvist som ensam segrare. Andre, med sina 1600 i ranking kom.. FYRA!

    Här kan man se när han efter en frustrerad Daniel Johnson försöker krama vatten ur en sten för att få hem en vinst mot den här 1600-rankade spelaren som väl måste göra misstag till slut. Visst kom det misstag i Västgöra Opens 30 minuter +10 sekunder per drag-partier, men sista misstaget förlorar i schack. Och Daniel dukade under.

    André tog hem fjärdeplatsen med 113 rankingpoäng i fickan och en prestationsranking på 2240. Stort grattis från LASS!

    Även Istvan gjorde en bra turnering med 3 poäng en 12 rankingpoäng i fickan på vägen hem.

    Slutställning efter 9 ronder

    Plac.SNr NamnTypRatingKlubbPoäng TB1  TB2  TB3  TB4 
    11GMBlomqvist Erik2490SK Rockaden8,549085
    24GMGolubka Petro2335Växjö SK847,5074
    32GMCramling Pia2421Wasa SK6,551,5054
    442Thyberg Andre1632Borås-Fristad SK6,547,5055
    5648Orci IstvanS601458SS Allians332,5034

    Allsvensk start för LASS-lagen

    Söndagen 23/10 inleddes allsvenskan för de lägre serierna, division I-III. Elitserien och Superettan spelade sina första ronder redan förra helgen, och några matcher i de lägre divisionerna spelades på lördagen, men för alla tre LASS-lagen var söndagen första speltillfället i säsongen 2022/23.

    Alla tre lagen hade hemmamatch. Eftersom vi inte kan få in 24 bräden i spellokalen utan att möblera om, och dessutom få det väldigt trångt, hade vi hyrt en annan lokal för andralagets match.

    Förstalaget, som spelar i division I grupp 2, mötte Stockholms SS andralag, som på pappret är något svagare (2068 mot 1982 i medelranking). Det blev en spännande och jämn match där LASS vann med minsta möjliga marginal, 4½-3½.

    Andralaget, som spelar i samma grupp som förstalaget men fick det betydligt tuffare. Man mötte SK Passanten som hade 270 ELO-poäng högre snittranking (2077 mot 1807). Lite hjälp på traven fick man av att Passanten lämnade wo på sistabordet, men slutsiffrorna blev ändå seger för bortalaget med 3-5.

    Tredjelaget spelar i år i divison II grupp 6 och fick möta SA Mark, som hade spelat bortamatch i Eksjö (som de vann) på lördagen och övernattat i Linköping för att slippa köra så långt. Även här hade bortalaget mycket högre medelranking och även här blev det bortaseger med 3-5.

    Resultat i div I:2 och div II:6

    Adam Ståhlberg (LASS I) slog offerspecialisten CM Mikael Helin (SSS II)
    En bild till från förstalagets match mot SSS II: Närmast kameran Muamer Alic-Peter Carlsten (remi) och där bakom Tom Braathen-Ingvar Carlsson (1-0)

    Två LASSare i Kristallens höstblixt

    Mattias Nörager och Asker Davidsson deltog i Kristallens höstblixt i veckan. Kristallen är en Stockholmsklubb, så Mattias körde upp medans Asker redan var på plats.

    13 ronder avverkades på torsdagskvällen där Mattias lyckades bäst med en åttonde plats av 53 deltagare. Under resan besegrades bl.a IM Axel Ornstein.

    Asker fick däremot stryk av den gamle sjufaldige SM-vinnaren Ornstein, men jag har en känsla av att han mest tyckte det var kul att få möta så meriterat motstånd. Asker kom 42a.

    Foto från spellokalen av Mattias Nörager

    Samtliga resultat

    LASS-juniorer i skol-SM

    Under helgen 7-9 oktober spelades individuella skol-SM på Fyrsihov i Uppsala. Tävlingen var som vanligt indelad i åldersgrupper och samlade totalt 249 deltagare. De äldre grupperna (A-E) spelade 8 ronder med betänketiden 45 minuter + 5 s / drag, medan grupp F-I spelade 11 ronder med 15 min + 5 s / drag.

    LASS representerades av 6 spelare i tre av grupperna:

    Grupp C (14 år)
    1 : Marek Religa, SS 4 Springare: 6½ p av 8 möjliga
    9: Emma Larsson, LASS: 4½ p
    16: Noah Leijon, LASS: 3 p

    D (13 år)
    1: Lavinia Valcu, Solna SS: 6½/8
    6: Mate Nagy, LASS: 5 p

    F (11 år)
    1: Guanbo Cong, SK Sandlöparen: 32 / 33
    6: Albin Andersson, LASS: 24 p
    8: Elin Larsson, LASS: 23 p
    11: Jyotisman Nag: 23 p

    Dessutom skulle Fridolf Walter ha spelat i B-gruppen (15-16 år) men fick tyvärr lämna återbud på grund av sjukdom.

    De höga poängsiffrorna i grupp F beror dels på att de yngre grupperna spelade fler partier med kortare betänktetid och dels på att de fick 3 poäng för vinst, 2 för remi och 1 poäng för förlust.

    Fullständiga resultat.

    Leo vann oktoberblixten

    Fredagen den 7/10 spelades den första månadsblixten på länge, och drog ovanligt många spelare för att vara på en fredagskväll: hela 16 personer spelade sju ronder med betänketiden 3 minuter + 2 sekunder per drag.

    Turneringen vanns av Leo Odell-Johansson som bara tappade en remi, tätt följd av Vladyslav Rogoz och Simon Malm.

    Fullständiga resultat

    Närmast kameran spelar slutsegraren Leo Odell-Johansson svart mot Björn Werstén.

    Oktoberblixt fredag 7/10

    Traditionen med månadsblixtar har legat nere under pandemin, men nu vill vi återuppliva den.

    Så nu på fredag 7/10 blir det oktoberblixt!

    Tid: 7/10 klockan 18.30

    Plats: Klubblokalen

    Spelform: 7 ronder 3 min + 2 s/drag (antal ronder kan ändras beroende på antal deltagare).

    Inga priser, ingen startavgift. Alla som kommer till klubben innan spelstart lottas in, men anmäl dig gärna i förväg på nätet!

    Webanmälan

    Lista på hittills anmälda

    Välkomna!

    Dubbla lagmästerskap i helgen

    Under helgen 24-25/9 avgjordes två svenska lagmästerskap: damallsvenskan och kadettallsvenskan (för ungdomar upp till 16 år). LASS var representerat i båda tävlingarna!

    Damallsvenskan spelades på Folkets Hus i Alingsås och var ett ambitiöst arrangemang med livesändning och direktsända kommentarer av vår tidigare medlem FM Deniz Arman, och samlade totalt 13 lag. Det spelades sex ronder med betänketiden 45 minuter + 10 sekunder per drag och fyra partier per match.

    Vårt lag bestod av Ofelia Thörnqvist, Helena Nede, Cristina Svensson, Anna Krantz och Kristina Flynner. Tyvärr fick LASS frirond i första ronden och hamnade därefter i schweizerhissen med omväxlande starkt och svagt motstånd. Totalt blev det 6 matchpoäng av 12 möjliga och 11 partipoäng, vilket räckte till en niondeplats.

    Hemmalaget Team Pelaro Alingsås SS, med WIM Svetlana Agrest och WIM Inna Agrest i spetsen, vann alla sina matcher och därmed hela tävlingen.

    Fullständiga resultat finns här. Chess.com har arkiverade livepartier här, och det går att se på Deniz’ kommentarer på SSF:s Twitchkanal.

    LASS’ lag i damallsvenskan. Från vänster: Anna, Cristina, Kristina, Ofelia och Helena. Foto: Lars OA Hedlund.

    Kadettallsvenskan för juniorer upp till 16 år spelades i Hägerstensåsen i sydvästra Stockholm. Här spelades det sju ronder med samma betänketid som i damallsvenskan, men med sex partier i varje match.

    Sex LASS-juniorer (Fridolf Walter, Mate Nagy, Emma Larsson, Elin Larsson, Albin Andersson och Gustav Martin) och två ledare (Mårten Garner och Sam Grundel) satte sig på stockholmsbussen klockan 0630 på lördagen och kom fram lagom till spelstart.

    Tyvärr livesändes inte partierna från kadettallsvenskan, men resultaten uppdaterades kontinuerligt så man kunde se hur det gick. Mot slutsegrarna, Trojanska Hästen, som kom med ett rent elitlag med en FM och en CM i topp, hade vi inte så mycket att säga till om, men annars höll sig LASS framme och låg inför sista ronden fyra. Tyvärr förlorade vi den matchen, mot Kristallens SK, och föll tillbaks till sjätte plats på 8 matchpoäng av 14 möjliga. Bästa poängplockare blev Elin och Gustav som tog 5½ poäng på de sju ronderna.

    Fullständiga resultat.

    Tangerat deltagarrekord i Linköpingsmästerskapet

    Tisdagen den 20/9 inleddes årets Linköpingsmästerskap med hela 49 deltagare. Det är, tillsammans med 2004 års upplaga, det största LM någonsin. Speciellt glädjande är att hela 12 av deltagarna är nya medlemmar i LASS. Det blev ändå inte trångt i spellokalen eftersom vi har dubbla speldagar: hälften av partierna spelas på tisdagar och hälften på torsdagar.

    Tävlingen kan följas från hemsidan och åtta partier per spelkväll livesänds. Se menyerna “LM 2022” och “Livesändning”.

    Lottningen i LM klar

    A summary in English is at the bottom of the article.

    Nu är årets LM lottat. Vi blev hela 49 deltagare, vilket kanske är rekord!

    Lottningen finns här.

    Siffran framför varje parti är bordsnumret. Bord nummer 1-12 spelar på tisdag 20/9 och bord 13-24 på torsdag 22/9. Bord 25 finns inte utan den som står där får frirond och en gratispoäng. Om du skall spela på torsdagen behöver du inte komma till spellokalen på tisdag, och omvänt.

    Uppdatering 221017: Nu har det tillkommit en femtionde spelare så det blir ingen frirond från och med rond 4. Bord 25 spelar på torsdagar tillsammans med bord 13-24.

    Om du inte kan spela på utsatt datum, kontakta din motspelare och kom överens om en ny speldag. Meddela därefter turneringsledningen om att partiet är flyttat!

    Det går bra att byta mellan tisdag och torsdag eller spela på någon annan dag (var tredje tisdag håller vi öppet speciellt för uppskjutna partier, så länge alla partier från rond 1-7 är färdigspelade innan rond 8 startar.

    För att kontakta motspelaren kan man använda adresslistan som finns på menyn “medlemmar” högst upp på sidan. Det behövs ett lösenord för att se den – kontakta tävlingsledningen för att få lösenordet. Om du inte kan få tag på motspelaren, kontakta tävlingsledningen.

    Startavgiften skall betalas innan spelstart 20/9 (undantag: om du vill betala kontant eller har särskilda skäl kan du betala senare). Spelare som är markerade som betalda kan komma direkt till spelstart.

    Summary in English

    The parings for the first round of the Linköping Championship (LM) can be found here. Boards 1-12 play on Tuesday, 20th September, and boards 13-24 on Thursday, 22th September. Players who are playing on Thursday don’t have to come to the club on Tuesday or vice versa.

    If you can’t play on that date, please contact your opponent to agree on a new date, and then contact the tournament directors. There is an address list avaliable as “adresslista” on the “medlemmar” menu at the top of the page. It is password protected – please contact the tournament directors to get the password. If you can’t reach your opponent, please tell the tournament directors.

    Viktig information inför LM

    Nästa vecka börjar LM! Hälften av partierna spelas på tisdag 20/9 och hälften på torsdag 22/9.

    Det går bra att anmäla sig fram till klockan 19.00 på söndag 18/9. Då stängs anmälan och vi lottar rond 1.

    Lottningen kommer att läggas upp här på hemsidan så fort den är klar. Då framgår det också vem som spelar på tisdag respektive torsdag.

    Kan du inte spela på utsatt dag så kontakta motspelaren och kom överens om ett nytt speldatum. Meddela sedan detta till turneringsledningen.

    Det går bra att spela uppskjutna partier ända fram till rondstart i sista ronden, men observera att FIDE ställer krav på när ronderna skall rapporteras för ratingberäkning, så väntar man för länge med att spela riskerar man att inte få några ratingpoäng för partiet.

    Anmälan gör man enklast på denna länk.

    Ibjudan och lista på hittills anmälda finns under menyn “LM 2022” högst upp på hemsidan.

    Väl mött!

    Daniel klubbmästare i snabbschack

    I kväll 13/9 avgjordes öppna KM i snabbschack. Turneringen samlade hela 36 spelare, varav många nya medlemmar (och inte mindre än fyra Simon!). Det blev två av de nya medlemmarna som knep topplatserna, nämligen Daniel Diaz Roncero och André Thyberg, som tidigare har spelat i Spanien respektive i Borås-Fristad SK. Daniel tog hem segern genom en kampremi mot Simon Olsson, där Simon först stod på vinst men Daniel lyckades byta ner till ett slutspel med olikfärgade löpare där alla Simons vinstförsök var förgäves.

    Resultat:

    • 1. Daniel Diaz Roncero, 5½ p av 6 möjliga
    • 2. André Thyberg, 5 p (22½ kp)
    • 3. Adam Ståhlberg, 5p (19 kp)

    Ratingpriserna vanns av

    • R1: Mattias Sjögren, 3½ p
    • R2: Peter Nyberg, 3½ p
    • R3: Mate Nagy, 3½p

    och priset till bäste orankade spelare gick till Erik Gustaf Lilljebjörn, 3½ p

    Fullständiga resultat finns här.

    Nyblivne klubbmästaren Daniel (vit) inför partiet mot Muamer i rond 3. Simon Malm fotobombade i bakgrunden.

    34 deltagare i öppna snabb-KM

    I tisdags 6/9 spelades de tre första ronderna i öppna snabb-KM. Hela 34 spelare kom till start, varav glädjande nog hela nio nya medlemmar! Det kändes ovant med så mycket folk i klubblokalen eftersom vi under de senaste turneringarna har kört med dubbla spelkvällar för att undvika trängsel, men allt flöt på fint och livsändningen fungerade utan problem.

    Efter tre ronder har fyra spelare full pott, nämligen Adam Ståhlberg, André Thyberg (Borås-Fristad SK), Fredrik Qwarfort och Daniel Diaz Roncero. Fullständiga resultat finns här.

    Prissummorna, som var beroende av antalet deltagare, har bestämts och finns här.

    De avslutande tre ronderna spelas nästa tisdag, den 13/9, klockan 18.00.

    Cristina ensam LASSare i snabb-dam-SM

    Som redan nämnts var Ofelia ensam LASS-spelare i dam-SM i blixt som spelades igår. Efter blixtturneringen spelades dam-SM i snabbschack, och där avlöstes Ofelia som LASS-representant av Cristina Svensson, som bor i Uppland men är medlem i LASS. Cristina var näst lägst rankad (bortsett från två orankade juniorer) men kämpade på mot hårt motstånd och tog 2½ poäng vilket gav henne en prestationsranking 58 poäng högre än hennes snabb-ELO-tal.

    Turneringen samlade totalt 18 deltagare. Pia Cramling var som väntat helt överlägsen och tog 9 poäng av 9 möjliga.

    • 1. GM Pia Cramling 9 p
    • 2. WIM Viktoria Johansson 7 p
    • 3. WIM Cristine Rose Mariano-Wågman 6½ p
    • 16. Cristina Svensson 2½ p

    Fullständiga resultat

    Ofelia fyra i dam-SM i blixt

    Årets dam-SM i blixt och snabbschack spelas i helgen 3-4/9 i Stockholm. Blixtturneringen, som spelades under lördagsförmiddagen vanns, inte helt överraskande, av GM Pia Cramling, före WIM Crisitine Rose Mariano-Wågman och WFM Pia Cramling. På fjärde plats kom enda LASS-spelaren Ofelia Thörnqvist. Ofelia remiserade mot både tvåan och trean och kom före två WIM i tabellen.

    • 1. GM Pia Cramling 8.5 p av 9 möjliga
    • 2. WIM Cristine Rose Mariano-Wågman 7 p
    • 3. WFM Anna Cramling 6.5 p
    • 4. Ofelia Thörnqvist 6 p (40 kp)
    • 5. WIM Viktoria Johansson 6 p (37 kp)

    Fullständiga resultat

    Snabbschacksturneringen spelas under lördag eftermiddag och söndag. Vågar vi gissa på att Pia vinner där också?

    Fullt drag i Säsongsstartblixt

    26 spelare deltog i en ELO-rankad säsongsstart med 3 min + 2 sek blixt. Väldigt många nya ansikten. En god stämning och fullt ös med nio ronder blev det.

    Halvvägs i turneringen var det delad ledning mellan fem spelare; Daniel Diaz, Adam Ståhlberg, Mattias Nörager, Vladyslav Rogoz och Rizo Pepic. Men efter det visade Daniel ingen pardon och radade upp vinsterna. Redan efter åtta ronder var han klar segrare och det gjorde ingen skillnad att Dragan lyckades vinna över Daniel i sista ronden.

    Stort grattis till Daniel!

    Tre spelare fick 6½ poäng; Adam, Mattias och undertecknad. Sedan Vladyslav och Dragan på 6 poäng. Nämnas bör också Gustav Martin som gjorde en stark insats med 5 poäng.

    Jag har en känsla av att flera av spelarna kommer anmäla sig till snabbschacket som börjar på tisdag.

    Resultat

    Peter Halvarsson.

    Lilla Skaraspelen 2022

    Här kommer ett sammandrag från mitt deltagande under Lilla Skaraspelen 2022:

    Turneringen var öppen för spelare under 1600 i rating och hade den annorlunda dragserien 60 min + 0! sekunders inkrement per drag. Fördelen var att de kunde klämma in hela 7 lång-elo-partier på 2 dagar men nackdelen var att det fanns inget inkrement som räddade dig när du hade tidsnöd.

    Jag hade tätkänning inför sjätte och näst sista partiet då jag mötte ledaren (och slutgiltiga vinnaren av tävlingen). Jag stod i vinnande ställning (bonde upp och +4.0) men i tidsbristen hittade jag inte de vinnande dragen utan förlorade det partiet och även det avslutande partiet. För resultat se: https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=10027.

    Slutade på 4/7 poäng med några stolpe ut. Överlag nöjd med spelet men mindre nöjd med min hantering av tidsformatet.

    Tycker ändå att det är ett intressant format med många långpartier på kort tid. Ett mer förlåtande format skulle kunna vara 60min + 3 sekunder per drag. Får fördelen med många partier men slipper kaosartade avslut på partierna.

    En anekdot från tävlingen: Inför rond 5 skulle jag möta Jarl Edgren från Tanum SS. När han fick reda på att jag kom från Linköping så berättade han att han minsann hade mött GM Pontus Carlsson i SM 1994 (Klass 2) i sista ronden och slagit honom. I och med vinsten så vann han gruppen. Se https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=2160.

    Peter Nyberg

    Uteschack i Kalmar

    Sista lördagen i augusti (27/8) var det dags för Kalmar schackklubbs traditionella uteschackturnering, och för tredje året i rad åkte jag (Magnus) dit, i år tyvärr som ende LASSare sedan Christos fått förhinder.

    Turneringen spelas på stora bräden med halvmeterhöga pjäser, i trevliga omgivningar i ett friluftsområde i utkanten av Kalmar, vid en 4H-gård med grisar och andra djur. Kommunen har anlagt nio bräden granne med grisarnas inhägnad och klubben håller med pjäser.

    Totalt kom det 14 deltagare som spelade 6 ronder med betänketiden 20 minuter. Växjöspelaren Patrick Fransson vann efter att bara ha släppt en halv poäng För min del gick det ungefär som väntat utifrån rankingen. Resultaten finns här.

    När man spelar med så stora pjäser så är 20 minuter utan inkrement helt klart blixt, för mer än halva tiden går åt till att springa runt och flytta pjäserna. En taktik är att snabbt byta av alla pjäser på den sidan där klockan inte står, så får man kortare att springa i tidsnöden. Det är inte heller helt lätt att få överblick över brädet, speciellt inte med solen i ögonen…

    Apropos sol, ja: medan Linköping och stora delar av Götaland drabbades av skyfall så stekte solen ner över Kalmar från en klarblå himmel, och det blev uppåt 30 grader varmt på eftermiddagen. Spelkvalitén blev det kanske lite si och så med i hettan, men vädret var i alla fall helt klart att föredra framför ösregn. Uteschacket är en rolig form av schack med en del unika utmaningar, och det är trevligt att kombinera en dags vistelse i det gröna med en schackturnering.

    Enda nackdelen är att det är ganska långt att åka till Kalmar för att spela 6 partier, men Kalmar är en fin turiststad med mycket att se. Den här gången passade jag på att se insidan av slottet med fina utställningar. Det fanns till och med ett schackbräde uppställt i drottningens rum (fast den som gjort utställningen verkar tyvärr inte vara någon schackspelare).

    Daniel vann uteschacket!

    Det såg ut att bli en ruggig kväll på Skeppets uteservering först, men sen sprack det upp. Första två ronderna satt jag i gassande sol rätt i ansiktet.

    Vi blev 14 deltagare i denna sjuronders 5+2 blixt. En ny bekantskap i form av utbytesstudenten Daniel från Spanien. Och som han spelade. Tuffast fick han nog mot Adam där Daniel fick torn och bonde mot häst. Vi kan väl säga att det blev några drag. Daniel behövde undvika gafflar och få fram bonden. Adam undvika att hästen blev bortkopplad. Till slut rök bonden och sedan fick Adam in i en gaffel och det blev remi.

    Sedan radade Daniel upp vinster resten av partierna. Ska bli kul att se vad han gör resten tiden. Han kör Erasmus-programmet och kommer vara här i två år, studerandes statistik och machine-learning.

    Det blev, som alltid, en trevlig övning. Tack Skeppet för att vi fick nyttja deras uteservering i finvädret!

    Resultat

    Favorit i repris: Uteschack på Skeppet tisdag 23/8

    Tisdagen den 23/8 tänker vi upprepa det populära evenemanget från i förra sommaren, med en blixtturnering på restaurang Skeppets uteservering.

    Vi har bokat uteserveringen från och med klockan 18.30, och tänker inta lite mat och dryck och ta dit bräden och klockor.

    Tid: 23/8 klockan 18.30

    Plats: Skeppets uteservering vid Abiskorondellen, ca 200 m från klubben.

    Betänketid: 5 minuter + 2 sekunder / drag.

    Spelform: 5-7 ronder, beroende på antal spelare och intresse.

    Max antal deltagare: 18 (vid fler anmälda gäller först till kvarn).

    Turneringen är öppen för LASS medlemmar. Partierna rankas ej. Ingen anmälningsavgift, inga priser. Mat och dryck bekostas av deltagarna själva.

    OBS! Vid dåligt väder kan vi tvingas ställa in.

    Anmälan sker senast måndag 22/8 på denna länk.

    Listan på anmälda finns här.

    Vid frågor: kontakta turneringsledaren Mårten Garner, 0707-74 12 54.

    Välkomna!

    Så här såg det ut förra sommaren. Vi får hoppas på fint väder nu också!

    ELO-rankad säsongsstartblixt den 2 september

    Fredagen den 2/9 klockan 19 spelar vi höstens första rankade tävling. Det blir en blixtturnering i 9 ronder med betänktetid 3 minuter + 2 sekunder per drag.

    Vi tar ingen startavgift så vi tävlar bara om äran och ELO-poängen. Har du inte redan en blixtranking kan det vara ett bra tillfälle att skaffa en!

    Inbjudan finns här.

    Man kan anmäla sig redan nu på webben. Listan på anmälda spelare finns här.

    Välkomna till en spännande höstsäsong!

    Öppna KM i snabbschack 6-13/9

    De två tisdagarna innan LM, dvs den 6 och 13 september, spelar vi öppna KM i snabbschack. Vi spelar tre ronder per kväll med betänketiden 15 minuter + 10 sekunder per drag.

    Tävlingen är ELO-registrerad och bästa LASS-medlem får titeln klubbmästare i snabbschack.

    Startavgift: 50:-. Alla startavgifter delas ut som priser.

    Inbjudan finns här

    Webanmälan

    Lista på hittills anmälda

    Välkomna!

    SM Uppsala 2022

    Äntligen!

    Efter pandemi som stängt ner samhället så såg många LASSare fram emot SM. För vissa var det ett av många SM, för vissa det första. En del valde att bo på spelarhotellet, Academia precis vid tågstationen, en del pendlade från Stockholm.

    Jag och Qwarre åkte samma tåg på morgonen men möttes av besked om elfel och ersättingsbuss. Men tåget stod på perrongen? Jag gick och pratade med tågvärdarna som inte visste mer heller. Till slut gick dock tåget, fast bara till Norrköping, därifrån skulle det bli buss. Väl framme i Norrköping så gick vi mot ersättningsbussarna (som gick enligt tidtabell, förlåt är det ersättningsbuss eller planerad buss?). De runt 50 personer (inklusive Dragan som anslutit) som skulle vidare ställde sig för att vänta. Efter ett tag kom en buss. Som väl rymde 15 personer varvid det kändes ganska uppgivet. Dragan prånglade sig in i bussen medans jag och Qwarre insåg att det skulle nog bli nästa Stockholmståg istället.

    Väl framme så öppnade sig skyarna med ett rejält åskväder och vattnet rann ner i järnvägstunneln i allt större mängd. Vi klarade oss dock ganska torrskodda, Anna från SSF upplyste mig senare om att det för något år sedan blivit meterhögt och folk badade med badringar till kvällspressfotografernas glädje.

    Efter mycket förseningar och regnande tog jag och Qwarre taxi till spellokalen.

    Elitgruppernas rum där Ingvar och Daniel satt.

    Som alltid så blev det mycket hälsande i SM-lokalen, skratt och lite nerver inför att börja spela. Bara att hälsa på alla LASSare var en övning. 24 starter totalt!

    Rond 1 gick igång och spelades igenom lugnt och fint. Eller, hur var det? Dagen efter hade några sjukdomsfall ramlat för rond 2. Något konstaterat fall covid, bl.a Ofelias motståndare från rond 1. Jaha, skulle hela Linköpingsgänget nu insjukna?

    Handsprit fanns redan från rond 1 i spellokalen, men nu började handspriten användas mer flitigt från alla deltagare. Själv hade jag remiserat i rond 1 och mötte nu den högst rankade i klass 1 som vit.

    Jag spenderade en del tid på att hitta rätt drag i detta franska parti, jag höll inne rockaden för att vinna lite tempo med springarmanövern Sb1-Sd2-Sf1-Se3. Ställningen är helt jämn, men vit har det enklare spelet. Det fortsatte med svart rockad, Ld2, f6, Tc1 Dd8 och Sc2.
    Farbror stockfish tycker fortfarande att det 0.0, men personligen tycker jag fortfarande att ställningen är mer svårnavigerad för svart. Ett par drag till och:
    Vits springare på d4 dominerar brädet! Resterande delen av partiet gjorde vit så lite som möjligt och lät kombinationen av svarts dåliga tid och ställning svart implodera av sig själv. Det slutade inte bättre än svart gick in i en gaffel som kostade damen.

    Efter det var det trevligt att sätta sig på en uteservering!

    Några ronder senare hade Ingvar en riktig holmgång med den spanska trollgubben GM Juan Bellon. Juan är en oerhört kreativ spelare och Ingvar en kämpe.

    Efter att Juan stått på kraftig vinst tidigare i partiet hade fördelen gått han ur fingrarna i detta skede:

    Ingvar är inte heller rädd för att komplicera saker: Sxb3!

    Här följer axb3 Tc6! Txb5 Ka7 Sd5:

    Här finns bara ett drag som håller ihop det för svart och det är långt från uppenbart: c6! Ingvar drog det intuitiva Txa5 varefter denna ställning uppkommer:

    Vid första anblicken kan ställningen se ut som att svart minst kämpar för remi. Men det är faktiskt helt slut. Båda spelarna hade passerat 40 drag och fått en halvtimma till som Ingvar nu fick begrunda denna tråkiga ställning i. Det ebbade ut i ett tornslutspel där Juan hade 4 mot 2 bönder och Ingvar fick sträcka fram näven.

    Efter smittspridningen så ställdes tyvärr blixt-SM in som skulle ha gått på torsdagen. Några av oss valde då restaurangen på våning 11 i spelarhotellet, Miss Voon. En asiatisk crossover med bl.a avsmakningsmeny som några av oss valde. Utsökt.

    Efter middagen kunde man gå ut på balkongen och njuta av utsikten.

    Dagarna gick och ingen av oss blev smittade. Med två ronder kvar kunde man konstatera att Simon Malm (SM-debut!) spelade oerhört bra i klass 2 och skulle på lördagen spela ren final om gruppsegern. Den vann han och kan numera titulera sig klass 1-spelare. Stort grattis!

    Ofelia ledde inte sin klass 2 grupp, men vann hon sista två skulle även hon vinna sin grupp, varvid hon fick rekommendationen att leta fram ett björnvrål inom sig. Det räckte nästan, lördagens parti vanns och efter tufft spel stod hon även på vinst ett tag under söndagen, men den slank ur fingrarna med ett räknefel. Starkt satsat Ofelia!

    Qwarre hade en oerhört tuff turnering med idel nollor. Endast sista rondens snabbremi räddade det runda staketet från att bli komplett.

    Mate blandade resultaten i minior-SM, något som inte är så ovanligt i junioråldern när man går framåt kraftigt.

    Daniel spelade starkt i första halvan av sin start i mästarklassen. Mot Jan-Olov Lindh (ej bilden) hade han en prepp som innehåll damoffer och efter att fortfarande ha kvar starttiden på klockan uppkom följande ställning:
    Jan-Olov spelade precis Tc1 och Daniel slog därefter bonden som stod på c4, en aning konfunderad. Partiet fortsatte Txc3 Lxc3 Dc1 Lxf1 Dxc3 Le2 och vits matthot med dam och löpare blir väldigt avgörande.
    Jan-Olov visade att han varit med ett tag och spelade oerhört starkt och kreativt och vann till slut partiet. Daniel föll tillbaka lite mot slutet men behöll sin mästarklassplats.

    Anton Silver gjorde SM-debut i klass 2 och spelade riktigt bra. Vinst i sista ronden hade gett vinst i klass 2, men där föll Anton tyvärr. Men jag tror Anton var rätt nöjd ändå trots allt!

    Björn Wersten var nere med hela familjen som stöttning (eller ja… Med två barn blev nog preppandet lidande i kompensation mot stöttningen ;-). Han inledde urstarkt i klass 3 men tappade tyvärr vinsten i gruppen i rond 5 mot den slutgiltiga segraren.
    Mattias Sjögren även han SM-debutant hade många långa och jämna partier, här mot Pia Fransson. Efter en lite trög start så blev spelet bättre och Mattias slutade trea i sin grupp med en hel del ny erfarenhet i bagaget.
    Mårten spelade jämnt i sin klass 2 grupp och var aldrig i fara att gå ner eller kunde spela om gruppseger. Henrik Karlsson hade mer motgång och spelade i sista ronden för att hänga kvar i klass 2. Tyvärr lyckades inte det och det blir klass 3 nästa år.

    Magnus Olsson lyckades för andra gången i klass 3. Med vad? Att spela sju raka remier! Några lite snabbare, några efter komplicerade mittspel.

    Asker spelade weekend 2 och var högst rankad i den sista 12-manna gruppen. Även han debutant i SM. Asker slutade strax ovan mitten.

    I weekend 1 spelade Fredrik Andersson och Kristina Flynner, där Fredrik hade det tufft, även han högst rankad i sin 12-manna grupp och slutade strax under mitten. Kristina förlorade tyvärr alla sin partier, men spelet och kunskaperna går framåt. Efter SM när kunskaperna i en öppning lästs på, så blev det vinst på nätet i öppningen!

    Undertecknad slutade i mitten i sin klass.

    Till slut insjuknade ingen i LASS i covid, vi fick många skratt, goda middagar, sena sommarkväll och… En hel del schack!

    SM vanns i stor stil av Johnny Hector!

    Samtliga resultat finns här men en sammanställning av Magnus finns nedan:

    Weekend 1 grupp 6: 9. Fredrik Andersson 2 poäng av 5 möjliga

    Weekend 1 grupp 7: 1. Peter Nyberg 5/5

    Weekend 1 grupp 8: 10. Kristina Flynner 1/5

    Weekend 2 grupp 5: 4. Asker Davidsson 3/5

    Minior-SM: 5. Mate Nagy 5/9

    Veteran-SM 65+: 15. Ingvar Carlsson 4.5/9

    Veteran Allmän: 27. Dragan Stefanovic 3/7

    Mästarklassen: 19. Daniel Jogstad 4/9

    Klass I grupp 1: 4. Peter Halvarsson 3.5/7

    Klass I grupp 2: 8. Fredrik Qwarfort 0.5/7 (går ner till klass II)

    Klass II grupp 1: 4. Ofelia Thörnqvist 3.5/6 (en spelare utgick)

    Klass II grupp 2: 4. Mårten Garner 3.5/7 7. Henrik Karlsson 2/7 (går ner till klass III)

    Klass II grupp 3: 1. Simon Malm 5.5/7 (går upp till klass I)

    Klass II grupp 4: 3. Anton Silfver 4.5/7

    Klass III grupp 2: 4. Magnus Olsson 3.5/7

    Klass III grupp 3: 2. Björn Werstén 5/7

    Klass III grupp 6: 3. Mattias Sjögren 4.5/7

    Genom Peter Halvarsson

    Topplaceringar i SM!

    I Schackfyranmästaren under första lördagen i SM var det nio LASSare med. Två fick riktiga topplaceringar: Tvåa: Elin Larsson och Fyra: Jyotisman Nag.

    Riktigt starka insatser av båda. Schackfyranmästaren spelar över åtta ronder med 10 minuters betänketid och det var hela 116 deltagare i år.

    LASS gratulerar Elin och Jyotisman!

    Hela resultatlistan.

    Frågor och svar från vårfrågesporten

    För dem av er som inte kunde komma till våravslutningen så finns frågorna och svaren (med kommenterar) till vårfrågesporten på frågesportsidan. Där finns också några andra frågesporter från de senaste åren.

    Man kan också navigera till sidan från “Aktuella tävlingar”-menyn.

    Ingen av de 20 tävlande hade 13 eller 12 rätt. Två deltagare, Mårten Garner och Peter Halvarsson hade 11 rätt, och av dem kom Mårten närmast på utslagsfrågan.

    Den lättaste frågan var tydligen vad “Petroff’s defence” heter på svenska, med 17 korrekta svar, och de svåraste var frågan om reglerna i Shogi, där bara 3 personer hittade rätt svar.

    Vårsäsongen avslutad med grillning och blixt

    Fredagen den 3/6 blev det äntligen en traditionell avslutningsfest, efter två år med pandemin-inställda avslutningar.

    Vi inledde med mingel och tipspromenad på klubben. Därefter grillade vi medhavd mat ute på gården och tog ner den till de dukade borden i spellokalen. Simon Ivarsson hade ordnat läckra såser och sallader som tillbehör. Under middagen hölls prisutdelning i höstturneringen 2020, LM 2021 och KM 2022. Därefter spelades en parblixtturnering med nio deltagande lag, varefter folk dröjde sig kvar och umgicks in på småtimmarna.

    Tipspromenaden vanns av Mårten Garner på 11 rätt av 13 möjliga, följd av Peter Halvarsson, också 11 rätt (men sämre svar på utslagsfrågan) och Mattias Sjögren och Fredrik Andersson med 10 rätt.

    I parblixten delade två lag på segern:

    Kan vara en bild av text där det står ”Klubb 3 4 Plac Namn 1 Fredrik & Ofelia Peter H— & Magnus Adam S & Klas Adam & Fredrik A Ingvar & eter N Per & Michael Simon M & Mattias Stefan & Simon I Daniel & Anna Rating Poang 4 4 31/2 3 3 2 2 2 11/2”

    Vi önskar alla medlemmar en trevlig sommar, lycka till i eventuella turneringar under sommaren, och välkomna tillbaks till hösten!

    Adam Ståhlberg vann vårturneringen

    I Kristi Himmelsfärdshelgen den 26-29 maj spelades den traditionella vårturneringen i Linköping. I år samlade den 27 deltagare från Malmö i söder till Östersund i norr. Spelformen var sju ronder schweizer med betänktetiden 90 minuter för 40 drag, därefter 30 minuter till, och 30 s tillägg per drag.

    Ratingfavoriten David Ståhlberg, Malmö AS, ledde genom hela turneringen men föll i sista ronden offer för Ludvig Morells kungsangrepp och passerades av sin bror Adam Ståhlberg och Simon Malm.

    Topplaceringarna:

    1. Adam Ståhlberg, Linköpings ASS, 6 poäng av 7 möjliga
    2. Simon Malm, Linköpings ASS, 5½ p
    3. David Ståhlberg, Malmö AS, 5 p
    4. Ludvig Morell, Lunds ASK, 5 p
    5. Oscar Morell, Lunds ASK, 4½ p

    Ytterligare tre spelare tog 4½ poäng men hade sämre särskiljning än Oscar.

    Ratingpriserna vanns av Tomas Jakobsson, Gävle SA (4½ p) och Axel Lorenzo Johansson, Motala SS (4 p).

    Fullständiga resultat.

    Bröderna Ståhlberg (Adam till vänster) abonnerade på toppborden genom nästan hela turneringen.
    Görgen Andersson, Hallsbergs SS, hade klätt sig passande. Här spelar han svart mot Oscar Morell, LASK.
    Fredrik Andersson analyserar sitt vitparti mot Ala Tarighati. Bredvid Fredrik i soffan: Simon Ivarsson.

    Vårturneringen har startat

    Efter två års pandemi-uppehåll så har det äntligen blivit dags för den traditionella vårturneringen, med 27 deltagare från hela Sverige, från Malmö till Östersund.

    Andra ronden pågår just nu och hittills har det inte blivit några stora överraskningar. Resultaten publiceras här.

    Rond 3 spelas i morgon fredag klockan 10.00. De åtta högsta borden livesänds på hemsidan.

    Våravslutning för seniorerna och prisutdelning KM fredagen den 3 juni!

    Från våravslutningen 2006 med ordförande Susanne i mitten.

    I år grillar vi utanför så tag med egen grillmat själv! Sallad, tzatsiki, potatissallad, pickles och efterrätt fixar klubbens kockar gemensamt till en kostnad av 30:-. Lämplig dryck medtages själv. Det blir prisutdelning i KM samt någon form av tipspromenad/frågesport. Sedan avrundar vi programmet med den sedvanliga parblixten. Kvällen fortsätter sedan tills siste man går hem oavsett hur sent (eller tidigt) det blir.

    Obs. 18-årsgräns.

    Anmäl er på Facebook eller till Fredrik Qwarfort!

    Välkomna!

    Elin Larsson vann schackfyranmästaren

    Idag spelades schackfyranmästaren där de bästa från schackfyrans distriktsfinal var inbjudna! Elin Larsson vann alla fem partierna och tog 15 poäng. Tvåa kom Jyotisman Nag och trea Elliot Schöllin, båda 13 poäng.

    https://osf.no-ip.com/resultat/2022/schackfyramnastaren_stallning.htm

    De som tog 11 poäng eller mer är kvalificerade för schackfyranmästarens riksfinal i Uppsala i sommar, se information här: https://schack.se/schackfyran/schackfyranmastaren/.

    Adam Åsbrink blev klubbmästare

    Torsdagen den 19/5 spelades sista ronden i årets KM, som på flera sätt blev lite annorlunda. Till att börja med fick starten flyttas fram två gånger på grund av pandemin, men vi kunde till slut äntligen börja spela den 22 februari. Några sena avhopp gjorde att spelformen med fyra bergergrupper med 10 spelare var blev hotad, men i stället för att slå ihop de två lägsta grupperna till en stor schweizergrupp (vilket vi gjort tidigare) valde vi att banta grupperna till tre niospelargrupper och en grupp med åtta spelare, men fortfarande spela alla-möter-alla, något som spelarna inte hade något emot. I rond 5 kunde vi inte spela i klubblokalen eftersom det pågick arbete med avloppet, men det löste sig genom att vi med kort varsel kunde hyra en skolmatsal.

    A-KM blev dessutom lite rumphugget när en av favoriterna, Max Wahlund, tvingades bryta turneringen på grund av flytt till Stockholm. Eftersom han hade spelat mindre än halva turneringen ströks hans resultat enligt tävlingsreglerna, men han hann med att spela två remier (mot Stefan Andersson och Daniel Jogstad) och ett förlustparti (mot Ingvar Carlsson).

    Av de kvarvarande spelarna lyckades till slut Adam Åsbrink, som spelade sitt första KM i LASS, ta hem segern med 5 poäng av 7 möjliga. Adam Ståhlberg blev tvåa på 4 poäng följd av Muamer Alic, också på 4 poäng men med förlust i det inbördes mötet mot Adam S.

    Slutsegraren i A-KM, Adam Åsbrink, spelade remi med svart mot tvåan Adam Ståhlberg i rond 5 (som spelades på Tornhagsskolan eftersom klubblokalen var stängd).

    B-KM blev jämnt i toppen med Fredrik Qwarfort och Mårten Garner på 6 poäng av 8 möjliga. Här vann Fredrik gruppen tack vare seger i deras inbördes möte. Trea kom Anton Silfver på 5 poäng.

    I C-KM var nyblivne distriktsmästaren Mate Nagy suverän segrare på 7½/8, före Theo Ekman på 5 poäng och Fredrik Adolfsson på 4½. Precis som i Påskturneringen spelade Mate mycket säkert med en spelstyrka långt över hans ELO-tal.

    D-KM avgjordes i ett direkt finalparti Peter Nyberg-Emma Larsson i sista ronden. Peter körde över Emma med sina centrumbönder och tog hem segern på 6½/7, medan Tomasz Mazurek kom tvåa på 6 poäng och Emma trea på 5.

    Fullständiga resultat för alla grupper finns här.

    Andralaget går upp i allsvenska div 1

    Idag lyckades andralaget hålla för pressen att klara minst oavgjort mot Östra Skaraborgsalliansen II, och det med råge. Efter att motståndarna lämnat tre WO skrevs slutresultatet till 7½-½ och går därmed upp i div 1. Nästa säsong har vi två lag i ettan.

    Förstalaget spelar redan i div 1, började lite trevande men avslutade sedan starkt och slutade på en fjärde plats.

    Tredjelaget kunde varken vinna eller åka ur när de mötte Örebros andralag, men slutade med flaggan i topp och vann med hela 8-0 och knep en andraplats i div 3.

    Blixtexpedition till Tyskland

    Av Max Wahlund

    Ett par veckor efter Kennerudsblixten i Skänninge började det klia allvarligt i schackfingrarna igen. Eftersom jag pga jobbyte hade en del ledigt slog jag återigen upp den fantastiska resursen World’s Biggest Chess Tournament Calendar på internet och zoomade in på Tyskland: 21 ronder blixt i Krefeld nära Ruhrområdet kunde kanske smaka fågel?

    Så fick det bli. Tågbiljett bokades och blixtöppningarna slipades. Jag var rankad 20e man av cirka 100 deltagare. Ridande på en framgångsvåg från Skänninge hade jag höga förhoppningar.

    Till skillnad från i Sverige betraktas corona fortfarande som en stor sak i Tyskland. Det innebar i princip mask under sju timmars tågresa. Inte helt bekvämt. Jag parkerade mig därför i restaurangvagnen vilket var både gott och skönt att slippa masken. (Nyttigt kan däremot diskuteras – öl och mikrovärmd currywurst ska man nog egentligen ta det lugnt med.)

    Ingången till schackklubben i Krefeld. ”Den som här inträder, låt allt hopp fara…”

    Även framkommen i Krefeld i spellokalen slapp man masken. Däremot slapp man förstås inte räliga juniorer. Jag blev väldigt orolig när första rondens motståndare var en 1400-rankad 10-åring. Han spelade dock i snabbaste laget dessbättre.

    En ständig fråga i blixt är hur pass viktigt det är att spela bra? Det borde vara viktigt, men minst lika angeläget är att ta vara på de chanser som uppstår. Inledningen av turneringen gick helt min väg. Jag var totalt utspelad av en 1800-spelare när jag plötsligt kunde spela Db7xg2 schack matt! Det långa draget hade han inte sett. Han blev hörbart missnöjd.

    I nästa parti mötte jag nummer 4 rankingmässigt och hängde åter mot repen i ett slutspel med dam och torn på varje sida. Men min dam stod på f6 och när jag drog Ta6-a8 blev matten på h8 omöjlig att gardera. Motståndaren grymtade ilsket, vräkte in alla pjäser på brädet i raseri och började svära på tyska. ”Alla mina drag är löjliga, hur kunde jag spela sådär?!” sade han och tittade mig ilsket i ögonen. Vad svarar man på det? ”Ja jag är tacksam” fick jag ur mig. Han ropade ”Det förstår jag!”, hoppade upp och rusade ut i en liten trädgård intill spellokalen för att finna frid kanske.

    Mot mitten av turneringen vände vinden och jag fick en del stolpe ut. Skulle det bli en fiaskoturnering? Nej! Styrkt av en pizza från kafeterian spurtade jag med 4/4 på slutet, slutade på 13/21 och en 14:e plats av 100, med plus i blixtelon. Ingen dundersuccé kanske, men får ses som godkänt.

    Nu blir det lite andra aktiviteter ett tag, men kanske är det snart dags för en ny turnering. Jag brukar inte kunna hålla mig så länge…

    Resultat:
    1. IM Ilja Schneider, 17.5/21
    2. Simon Knudsen, 16
    3. IM Tobias Jugelt, 15

    14. CM Max Wahlund, 13
    Fullständiga resultat

    Daniel vann aprilblixten

    Den 29/4 spelades den första månadsblixten på länge. 6 spelare ställde upp och spelade en dubbelronding Bergergrupp med betänktetiden 3+2.

    Daniel Jogstad byggde nästan staket men tappade en poäng till trean Henrik Karlsson i första ronden. Nio poäng räckte till en ohotad seger. Adam Ståhlberg kom tvåa på 7 poäng.

    Daniel rusade på med h-bonden i alla partierna. Här spelar han vit mot Asker.
    Trean Henrik mot tvåan Adam.

    Mate skrällde i Påskturneringen — blev distriktsmästare

    Efter två års pandemiuppehåll blev det i år åter dags för den traditionella Påskturneringen i Norrköping, som är en deltävling i Svenskt Grand prix. Under fyra dagar spelades två snabbschackspartier och sex långpartier på Grand Hotel och i deras konferenslokal Bankiren på andra sidan gatan.

    Gatuvy mot entrén till stora spellokalen. Foto: Lars OA Hedlund.

    Huvudturneringen samlade i år lite färre deltagare än vanligt, men var ovanligt stark i toppen med fyra stormästare och inte mindre än åtta IM. Här deltog fem LASSare: Muamer Alic, Mårten Garner, Theo Ekman, Fredrik Andersson och Mate Nagy. Sidoturneringen Lilla Påskturneringen, för spelare under ELO 1600, blev tyvärr ovanligt liten med bara 14 deltagare. Här representerades LASS av Kristina Flynner.

    I första snabbschacksronden höll Mårten på att åstadkomma en riktig skräll: efter 13 drag stod han enligt datorn på vinst mot IM Erik Hedman. Tyvärr kom Mårten i tidsnöd, gjorde ett misstag som tappade hela fördelen och lite till, och förlorade partiet.

    Det blev i stället den lägst rankade LASSaren som stod för skrällarna. Mate Nagy med 1482 i ELO slog i rond 2 Gert Lyngsjö (snabb-ELO 1742), och i långpartierna vann han först mot arrangörsklubbens Christoffer Stenman (1929) och därefter mot den högst rankade LASSaren Muamer Alic (2054), vilket gav honom den rondens skrällpris. Därefter fick han en svår lottning mot högt rankade motståndare men tog ytterligare en poäng mot Johan Samuelsson (1885) och slutade på 55:e plats, vilket inte bara gav honom ett ratingpris utan också gjorde honom till distriktsmästare som bäst placerade ÖSF-medlem.

    Mate förde de vita styrkorna till seger mot Gert Lyngsjö i rond 2. Foto: Lars OA Hedlund.

    Samtliga LASS-resultat:

    55. Mate Nagy (4/8)
    67. Muamer Alic (3½)
    83. Mårten Garner (3)
    91. Theo Ekman (3)
    93. Fredrik Andersson (2½)
    14 i Lilla Påskturneringen: Kristina Flynner (1/8)

    Turneringen vanns av GM Vitalii Sivuk på 7 poäng.

    Fullständig resultatlista.

    Fredrik Anderson i djupa funderingar. Foto: Lars OA Hedlund.

    Max vann Kenneruds minnesblixt!

    Under påsken kan man äta ägg, spela Påskturneringen i Norrköping eller Kenneruds minnesblixt i Skänninge om man tillhör den lite latare skalan.

    I år blev vi 17 deltagare från Motala, Skänninge och Linköping i femminutersblixt utan inkrement. 12 ronder med en fikapaus i mitten.

    Förr spelades ju femminutersblixt på längden och bredden, men numera får man erkänna att det är lite ovant att inte ha inkrement. Men efter några ronder fick man tillbaka känslan. Adam och Max ledde genom hela tävlingen och slutade även på samma poäng, men Max fick sin andra inteckning i vandringspriset till slut på 9½ av 12. Samma som tvåan Adam. Trea kom undertecknad och fyra och vinnare av rankingpriset Ofelia. Total LASS dominans med andra ord!

    Alla resultat: https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=10068

    KM-spelschemat runt påsk

    Skärtorsdagen den 14/4 är det ingen KM-spel och klubblokalen är stängd.

    Tisdagen efter påsk den 19/4 håller vi öppet för spel av uppskjutna partier.

    Torsdagen den 21/4 spelas rond 6 i B-KM. D-KM har ingen rond denna kväll men spelarna är välkomna om de vill spela uppskjutna partier.

    Klubblokalen öppen igen

    Nu har vatten och avlopp slagits på igen i klubblokalen, så vi kommer att ha öppet som vanligt från och med i morgon.

    Den allsvenska hemmamatchen söndag 10/4 spelas alltså i klubblokalen och inte som tidigare sagts på Tornhagsskolan.

    På tisdag den 12/4 klockan 18.00 spelas rond 6 i A- och C-KM. B- och D-KM får påsklov denna vecka och spelar därför sina ronder först efter påsk. Spelschemat finns här.

    Avloppsarbetena i huset kommer att fortsätta men vi hoppas att det inte kommer att beröra oss.

    Välkomna tillbaks!

    KM-spel på Tornhagsskolan

    I kväll (7/4) blev det en lite ovanlig KM-rond, eftersom vi på grund av avloppsarbeten i klubblokalen fick ombasera till Tornhagsskolan. Matsalen var ljus och luftig och inte så dum som spellokal, även om det fortfarande doftade av dagens lunch. En annan ovanlig sak var att det spelades på masonitbräden med tillhörande pjäser (de var lättare att komma åt och transportera än våra vanliga bräden).

    För dem som inte var med följer här några bilder.

    Henrik Karlsson begrundar stående den skarpa ställningen i sitt parti mot Jona Kastö. Vid fönstret Ingvar Carlsson-Daniel Jogstad.
    Lars-Göran och Archie spelade ett vänskapsparti eftersom båda deras motståndare lämnade wo.
    Muamer Alic-Stefan Andersson. I bakgrunden Simon Olsson-Peter Halvarsson.

    Tillfällig spellokal torsdag 7/4 och söndag 10/4

    Eftersom klubblokalen är stängd på grund av avloppsarbete så har vi hyrt Tornhagsskolans matsal vid två tillfällen denna vecka.

    Torsdag den 7/4 klockan 17.00 (OBS! Ändrad starttid!) spelas veckans rond i alla KM-grupperna. A- och C-grupperna är alltså flyttade från tisdag till torsdag.

    Anledningen till att vi börjar en timme tidigare är att vi bara får disponera lokalen fram till klockan 22.00 och vi vill ge alla en vettig möjlighet att spela färdigt sina partier. Kan ni inte spela på denna tid gäller det vanliga: kontakta motståndaren och bestäm ny speltid, och meddela därefter tävlingsledningen.

    Söndagen den 10/4 klockan 10.00 spelas den allsvenska matchen LASS II – Östra SKaraborgsalliansen i samma lokal.

    Tornhagsskolan ligger på Stenbrötsgatan 5 i Linköping och vi spelar som sagt i matsalen.

    Tornhagsskolan – Google Maps

    Tyvärr kommer vi inte att kunna livesända från den tillfälliga lokalen.

    Välkomna!

    Spellokalen stängd tills vidare

    På grund av avloppsarbetena i huset måste vi tyvärr hålla spellokalen stängd från och med idag 4/4 och tills vidare. Arbetena skall ta några veckor men vi vet inte hur länge just vår lokal är berörd.

    Juniorträningen ikväll 4/4 och KM-ronden tisdagen 5/4 är inställda. Partierna i rond 5 för A- och C-KM skjuts upp tills vi kan ordna en möjlighet att spela dem.

    Vi arbetar på att ordna en ersättningslokal och återkommer med mer information så fort vi vet hur det blir och hur KM kommer att påverkas. Uppdatering: Vi har hyrt en ersättningslokal torsdag 7/4 och söndag 10/4. Se separat inlägg.

    För mer information, kontakta styrelsen eller tävlingskommittén.

    Inbjudan till LASS Vårturnering 2022

    Nu har inbjudan till vår traditionella vårturnering under Kristi himmelsfärdshelgen den 26-29 maj publicerats.

    Eftersom anmälningsläget fortfarande är lite osäkert, och turneringen kommer ovanligt sent i år och dessutom direkt efter vårt KM, så har vi valt att bara inbjuda till en öppen turnering i år och inte bjuda in till en sanktionerad grupp (det brukar vara lite svårt att fylla den, även normala spelår). Detta är speciellt för i år och vi hoppas kunna återkomma med en sanktionerad grupp 2023.

    Turneringen är ELO-rankad och är öppen för alla medlemmar i svenska schackklubbar eller utländska spelare med ELO-registrering. Den spelas som som sju ronder schweizer med betänketiden 90 minuter för de första 40 dragen med ytterligare 30 minuter efter 40 drag, samt 30 sekunders inkrement per drag genom hela partiet.

    Inbjudan finns här.

    Anmälan görs på den här länken.

    Lista på anmälda spelare.

    Välkomna!

    Första ronden i KM spelad

    Efter att ha blivit uppskjuten två gånger kunde vi till sist spela första ronden i KM under veckan. A- och C-KM spelade tisdagen 23/2 och B- och D-KM torsdagen den 25.

    Det blev tyvärr lite glest med spelare eftersom flera partier blev uppskjutna, men de partier som spelades blev spännande! Nästa rond spelas tisdag och torsdag nästa vecka.

    Resultat och lottning finns här.

    Ingvar Carlsson mötte Adam Ståhlberg i första ronden av A-KM

    KM lottat – viktig information om D-gruppen

    Vi har nu lottat årets KM. På grund av några sena avhopp så var vi tvungna att göra en lite okonventionell gruppindelning.

    Lottningen finns här: A-KM B-KM C-KM D-KM

    Grupp A, B och C spelas som nio ronder Berger men med bara nio deltagare var. Det blir alltså en frirond för alla i dessa grupper. Att vi gör så här beror på att vi ville se till att alla skulle få spela i Bergergrupper i år – en stor schweizergrupp med dubbla speldagar hade fått ett ganska rörigt spelschema.

    Grupp D spelar bara sju ronder Berger, men utan frirond. Eftersom den gruppen spelar två ronder mindre så lägger vi den lite i otakt med de övriga: spelkvällarna 24/3 och 21/4 blir extra hängronder för grupp D och de sista tre ronderna spelas sedan samtidigt med de sista tre ronderna i de övriga grupperna.

    Som vi tidigare sagt så spelar A- och C-KM konsekvent på tisdagar och B- och D-KM konsekvent på torsdagar. Spelschemat ser alltså ut så här:

    Obs! Det står fel på sista raden – B- och D-KM spelar sista ronden den 19/5.

    Som vanligt går det bra att byta speldag mellan tisdagar och torsdagar. Kontakta bara spelledningen först!

    Säsongen inledd med snabbschack

    Kvällen den 17/2 var det äntligen dags för spel över brädet igen. 18 personer spelade fyra ronder snabbschack.

    Klubben fick en besökare, Kent Olsson från Vetlanda, som var på besök i Linköping och frågade om han kunde få hoppa in i turneringen trots att han inte hade spelat tävlingsschack på 30 år, och det var han ju välkommen att göra.

    Det visade sig att Kent kom, såg och segrade – han tog full pott och vann ensam på 4 poäng av 4 möjliga. Tvåa kom Simon Malm på 3½ och trea Daniel Jogstad, även han på 3½ men med sämre särskiljning. Vår nye medlem Peter Nyberg, som gjorde tävlingsdebut på klubben, delade fjärdeplatsen med Mattias Sjögren.

    Fullständiga resultat.

    Nu på söndag är det årsmöte. Därefter börjar KM och sedan kommer det förhoppningsvis att vara full verksamhet på klubben hela våren. Alla medlemmar och andra intresserade hälsas välkomna tillbaks!

    Rond 2 har just börjat. Till vänster turneringssegraren Kent Olsson (med blå mössa).

    Försenad säsongsstart med snabbschack

    Nu på torsdag den 17 februari inleder vi vårsäsongen med en liten snabbschacksturnering som uppvärmning inför KM.

    När? Torsdag 17/2 klockan 18.30-21 (ca)

    Var? Klubblokalen, Götgatan 48A

    Hur? Vi spelar fyra ronder schweizer med betänketiden 10 minuter + 5 s / drag.

    Startavgift 20:-. Alla startavgifter delas ut som priser. Hur många och hur stora priserna blir beror på deltagarantal. Turneringen rankas ej.

    Personlig anmälan i klubblokalen klockan 18-18.30 den 17/2.

    Anmäl er här på nätet eller vid personlig anmälan.

    Lista på anmälda spelare.

    Välkomna!

    Daniel Jogstad vann nät-snabbschacket

    I tisdags den 1/2 spelade vi en liten snabbschacksturnering på Lichess (5 ronder schweizer med betänktetiden 10 minuter + 2 s / drag).

    Turneringen samlade 15 deltagare och vanns av Daniel Jogstad (med Lichess-namnet industrispionage) som bara tappade en halv poäng (mot Adam Ståhlberg). Tvåa blev Adam Åsbring (adaas_e4) på 4 poäng och trea Simon Malm (timonalf) på samma poäng men sämre särskiljning.

    Fullständiga resultat finns på turneringssidan.

    Kallelse årsmöte

    Schackvänner,

    Härmed kallas ni till Linköpings Allmänna Schacksällskaps årsmöte.

    DATUM: Söndagen den 20 februari kl. 11:00

    PLATS: LASS klubblokal, Götgötan 48A

    Årsmötet hålls i klubblokalen om det är möjligt enligt FHM regler. Annars annonseras förändring på LASS hemsida.

    Väl mött till en nytt verksamhetsår!

    Peter Halvarsson Ordförande

    telefon: 0722 – 20 86 86

    e-postadress: peter@halvarsson.no-ip.com


    FÖREDRAGNINGSLISTA

    §1. Mötets öppnande

    §2. Föredragningslistans godkännande

    §3. Val av årsmötesfunktionärer

    a) val av ordförande

    b) val av sekreterare

    c) val av två justeringsmän

    §4. Mötets behöriga utlysande

    §5. Styrelsens verksamhetsberättelse

    §6. Kassarapport

    §7. Revisorernas berättelse

    §8. Ansvarsfrihet för styrelsen

    §9. Val av ordförande

    §10. Val av övriga styrelseledamöter

    §11. Val av två styrelsesuppleanter

    §12. Val av två revisorer

    §13. Val av revisorssuppleant

    §14. Val av matrikelförare

    §15. Val av tävlingskommitté

    §16. Val av ungdomskommitté

    §17. Val av lagledarkommitté

    §18. Val av valberedningskommitté

    §19. Fastställande av medlemsavgifter

    Styrelsen föreslår årsmötet följande medlemsavgifter för 2023 gällande huvudmedlemmar:

    Seniorer 750 kr, Pensionärer 500 kr, Barn och ungdomar (upp till 20 år) 10 kr,

    Passiva medlemmar 300 kr.

    Vuxna sekundärmedlemmar (medlemmar som är huvudmedlemmar i annan klubb) betalar 500 kr.

    §20. Fastställande av milersättning

    Styrelsen föreslår att kontinuerligt följa Skatteverkets skattefria milersättning.

    §21. Lotteriverksamheten

    Styrelsen föreslår årsmötet att ansöka om sex lotterier för juniorverksamheten samt fyra för seniorverksamheten, samt så stort tillstånd som möjligt vid fördelningen av bingotillstånd. Årsmötet ska även välja en lotteriansvarig.

    §22. Motioner

    Inga motioner har inkommit.

    §23. Övriga frågor

    §24. Mötets avslutande

    I väntan på KM: nätschack den 1/2

    Nästa tisdag, den 1/2, var det tänkt att KM skulle börja, men på grund av pandemin har vi som bekant skjutit upp spelstarten tre veckor.

    För att ni inte skall drabbas av alltför mycket schackabstinens innan dess så ordnar vi en snabbschacksturnering på Lichess den 1/2 klockan 19.00.

    Spelform: 5 ronder schweizer med betänketid 10 minuter + 2 s / drag

    Anmälan: på turneringssidan

    OBS 1: För att delta måste du vara med i LASS’ lag på Lichess (som bara är öppet för LASS-medlemmar). Om du inte är med i laget kan du anmäla dig här.

    OBS 2: Eftersom det är en schweizerturnering och inte en arena så gäller det att logga in i tid. Spelare som inte har gått med i turneringen vid utsatt spelstart riskerar att inte komma med.

    OBS 3: Ronderna startar inte förrän alla partier i föregående rond är färdigspelade, så blir man klar snabbt kan man få vänta på nästa parti. Vid udda deltagarantal kommer någon att få frirond i varje rond och därför inte lottas in. Får du ingen motståndare så beror det förmodligen på det. I så fall får du vara åskådare tills nästa rond börjar.

    Elin och Emma spelade i Flickmästerskapet

    Som så många tävlingar de senaste åren blev årets Flick-SM, som skulle ha spelats i helgen, inställt. I stället organiserade SSF en onlinetävling, Flickmästerskapet, på Lichess.

    Från LASS deltog Elin och Emma Larsson. Elin kom trea i klass B (spelare födda 2009-11) medan storasyster Emma kom sexa i klass A (födda 2002-2008).

    Resultat finns på SSF hemsida.