Allsvenskan

Vad är det?

Klubbspel i lag. Precis som i fotboll, ishockey eller bowling. Man tävlar för klubben. Hur kul som helst, det ger en dimension till.

Hur funkar det?

Man spelar åtta spelare i ett lag varje match. Ungefär var tredje söndag oktober till mars. Antingen har man hemmamatch eller bortamatch hos laget man ska möta. På det sättet får man se och lära känna spelare på andra orter. Spelare sätts i rankingordning (man får flytta runt lite enligt speciella regler), så alla möter en spelare i motståndarlaget. Betänketiden är: 40 drag på 1 timma och 30 minuter, därefter 30 minuter till och dessutom 30 sekunders inkrement hela partiet.

LASS lag under slutspelet i Elitserien 2005. Tre av spelarna är fortfarande grundpelare i vårt förstalag.

Så alla spelar var sitt parti och så summerar man poängen. Är det verkligen lagspel?

Om alla bara spelade sitt parti så skulle det inte vara så mycket lagspel. Men. Som spelare försöker man hålla lite koll på de andra partierna för att se åt vilket håll matchen lutar. Om flera spelare står på vinst och några ser jämna ut, så kan man själva spela ganska lugnt. Då är det motståndarlagets spelare som måste pressa några av dom jämna ställningarna. Troligtvis mer än vad som är vettigt, för att försöka rädda matchen. Då kan man, om man spelar säkert få möjligheter att håva in hela poängen.

Åt andra hållet, om matcher ser ut att väga över till motståndarna kan det vara dags att fundera på att vara kreativ vid brädet och försöka vinna partiet även det kan vara på gränsen till dumdristigt.

Hela poängen är att lagresultatet är det som är det viktiga, egentligen inte det individuella.

Spelarna som spelat klart sitt parti blir snabbt åskådare och spekulerar vilt kring utkomsten av matchen där det ofta kan bli oerhört spännande innan allt är avgjort.

I våras satte publiken i köket i halsen under vår hemmamatch när Mats bjöd på denna karamell:

Mats som svart drog Ld4 och alla i publiken tänkte: “Men Le4 och Mats förlorar damen!?”. Men Mats hinner inte förlora damen…

Hur tar man sig till bortamatcher?

Med bil. Typiskt två bilar med fyra spelare i varje. Två i laget för köra men får milersättning från klubben. Under resan blir det ofta diskussioner om öppningar, vad andra jobbar med eller andra fritidsintressen. Man lär känna varandra helt enkelt. Och så lite förberedelser och preppning för kommande matchen så klart!

Förr var det ibland ett äventyr att hitta till spellokalen, idag hjälper GPSer oss som tur är.

Vad kul. Hur går laguttagningen till?

Ungefär två veckor innan en rond börjar lagledarna för varje lag samla spelare till sitt lag. Lagledaren för förstalaget börjar i toppen av rankinglistan och frågar spelare uppifrån och ner tills hen har åtta spelare. Lagledaren för andra laget tar vid och fortsätter neråt. Ända tills alla lagen är fyllda. Till kommande säsong kommer LASS att öka antalet lag till fyra. Så 32 spelare kommer få chansen varje rond. Men lagen är inte fasta, så ibland kan man flyttas upp till ett högre lag, eller ner. Klubben försöker få så starka lag det går.

Måste man spela alla ronder om man vill vara med?

Nej, lagledarna frågar alla varje rond om de kan vara med. Kan man inte en rond är det inga problem.

Räknas det ranking i allsvenskan?

Japp. Det räknas långpartiranking på alla partier.

Vilka divisioner ligger vi i?

I schacket finns det: Elitserien, superettan, division 1, division 2 och division 3. LASS har just nu 2 lag i division 1 grupp 2, ett lag i division 2 grupp 3 och ett lag i division 4 grupp 3. Kommande gruppindelning finns här.

Kommer jag att få spela?

LASS har till kommande säsong anmält ett lag mer än året innan, just för att vi får fler och fler spelare i klubben. Allsvenskan är väldigt roligt och vi vill kunna ge fler möjligheten att få spela! Så tveka inte nästa gång du får frågan, schack i lag är kul!

Robert Ericsson har dessutom samlat en enorm mängd statistik kring alla som spelat allsvenskan genom alla år här. Ingvar leder maratonligan överlägset med 341 spelade matcher men det är aldrig för sent att börja jaga honom!

Har du frågor om allsvenskan, så fråga på. Vi är många som hjälpa dig in lagspelets värld.

Och du är varmt välkommen!