Under våren 2020 kommer vi att försöka ordna online-turneringar för klubbens medlemmar på två servrar: lichess.org och chess.com. Den här artikeln beskriver hur man spelar i klubbens turneringar på chess.com. Det finns en annan sida med information om hur man spelar på lichess.

För att spela på chess.com behövs till att börja med ett konto. Om du inte redan har ett, gå till chess.com och registrera dig. Kontona är gratis men du kommer att få en del uppmaningar om att betala för att få tillgång till mer funktioner. Det kan du ignorera om du bara vill spela.

För att kunna spela i våra turneringar på chess.com måste du vara med i vår klubb där som, föga överraskande, heter LASS. Du kan antingen kontakta klubbadministratören Magnus Olsson (Lost_Knight_42) på chess.com) eller söka efter klubben på webbsidan och ansöka om medlemskap. För att gå med skall du ha betalt medlemsavgiften i “vanliga” LASS och helst ha angivit ditt riktiga namn i din profil.

Så här söker man efter klubbar om man spelar i en webbläsare:

Längst till vänster på sidan finns en meny med ikoner som ser ut så här (den näst översta ikonen kommer att vara ditt spelarporträtt eller avatar om du har laddat upp någon, så den kommer att se annorlunda ut på ditt konto):

Klickar du på den tredje ikonen underifrån, som ser ut som två pratbubblor, sår får du upp en meny där du kan välja “klubbar”. Då ser du dels vilka klubbar du redan är med i, men du kan också söka efter andra klubbar. Söker du efter “LASS” så skall det finnas en knapp att trycka på för att ansöka om medlemsskap. När ansökan är godkänd kommer LASS att finnas med bland dina klubbar. Om du inte hittar klubben, kontakta Magnus.

Om du redan är medlem och klickar på “LASS” i listan av dina klubbar så får du upp en meny där du bl a kan se vem som är medlem. Där finns också ett alternativ “live-turneringar”. Observera att det valet bara visar turneringar som redan är färdigspelade, så du kan inte använda det för att anmäla dig till nya turneringar!

För att anmäla dig till en ny klubbturnering skall du i stället gå till sidan med live-partier. Klicka på den tredje ikonen uppifrån i den vänstra menyn, den som ser ut som en hand som flyttar en bonde. I menyn som kommer upp väljer du “liveschack”. Då får du upp ett schackbräde på skärmen:

Om det finns några planerade turneringar för någon av dina klubbar så kommer de nu att listas till höger om brädet. Eventuellt måste du klicka på “turneringar” längst upp till höger. På bilden ovan ser man turneringen “LASS-snabb 1” som startar om 45 timmar.

När det är mindre än en timme kvar till spelstart så finns det en knapp för att anmäla sig till turneringen. Tryck på knappen och vänta på spelstart! När första ronden börjar visas din motståndare på brädet och det är bara att börja spela!

OBS! Viktigt! Du kan inte gå till klubben och titta under “live-turneringar” där, för där listas bara redan avslutade turneringar.

Det finns två sorters turneringar: schweizerturneringar och arenaturneringar. Schweizerturneringar har ett fast antal ronder och lottas (förmodligen) med någon form av schweizerlottning. Om det blir för få deltagare så kan rondantalet komma att minskas automatiskt. En rond är slut när alla partier i ronden är färdigspelade och turneringen är slut när alla ronder är färdigspelade.

I en arenaturnering har turneringen en fast tidslängd och man spelar så många partier man hinner under den tiden. Så fort ett parti är slut och en ny motståndare blir ledig startar nästa parti.

Välkomna!