Uppdatering av ratingsystemet den 1/3

Det pratas rätt mycket om att det är inflation i rankingsystemet – de starkaste spelarna i världseliten har fått högre och högre ratingtal de senaste decennierna – men enligt FIDE är det faktiskt ett större problem att det just nu är deflation i ELO-talen, där spelare som inte ligger i absoluta toppen får lägre och lägre rating trots att de inte spelar sämre än förut. Åtminstone i vår klubb tror jag en hel del spelare har märkt av det.

För att göra något åt det här problemet så har FIDE beslutat att göra några mindre ändringar i hur ELO-talen beräknas från och med mars i år, och dessutom att alla spelare under ELO 2000 kommer att få högre rating den 1/3. Man får en större “bonus” ju lägre ranking man har. Effekten blir att man komprimerar ratingskalan under 2000, så att det blir större skillnad i spelstyrka mellan t ex ELO 1500 och ELO 1600 (tidigare var det ju så att det var stor skillnad i spelstyrka mellan ELO 2500 och 2600, men ganska liten skillnad mellan 1500 och 1600).

SSF skriver mer om ändringarna här. Bland annat finns en tabell på hur ELO-talen förändras.

Observera att detta är något som FIDE har beslutat och det gäller över hela världen. Oavsett vad man tycker om ändringarna så kan varken klubben eller SSF göra något åt dem. Men om du ser att du har mycket högre rating än tidigare på marslistan så är det inget fel, utan helt avsiktligt.