Mate bästa poängplockare i Malmö Open!

December månad betyder för många schackspelare Malmö Open. I år var det nära deltagarrekord i Rådhushallen, 229 i Malmö Open och 85 i MSF Open, totalt 314 spelare.

En charm med Malmö Open är att alla spelar i samma lokal. Även om det i december, med stengolv i lokalen, är ett enda långt ekande av nysningar och harklingar. Annars var det trots antalet spelare ganska rymligt i lokalen, man har tagit bort projektor för livepartier och bänkrader för det.

Första fredagskvällen är det snabbschack, 15 minuter + 2 sekunder per drag. I rond två mötte jag FM Paulius Meskenas och vann pjäs. Dock så fick han tillbaka material men jag fick till turneringens mattställning till slut!

Mate vann starkt sista snabbschacksronden mot en 1900-spelare. Han fick high-five av mig och nånstans i glädjen så glömde han av att rapportera.

Daniel gjorde även han stark insats i sista snabbschacksronden och slog Peter Petkovic.

Jogstad hade det tuffare i samma rond och fick sträffa fram näven mot FM Arne Matthiesen. Ronden innan spelade han dock en stark remi mot IM Bengt Lindberg!

Fredrik hade en tuff snabbschackskväll och fick finna sig i att Kristina (i MSF Open förvisso) hade fler poäng efter första kvällen.

Mårten var nöjd med 50% på snabbschacket.

Fredagskvällen bjöd sedan på mat, dryck och analyser på Bishops Arms. På bishops såg vi dock att det stod 0-0 w.o i Mates parti, jag meddelade om korrigering till tävlingsledningen, men nästa rond var redan lottad. Och.. Mate skulle möta samma spelare igen! Många protesterar säkert här, man kan väl inte möta samma spelare två gånger, men jo. Det kan man faktiskt. Ett parti med w.o räknas ur lottningshänseende som ospelat. Så dom fick, om än lite konfunderade, spela igen nästa morgon, med samma färger fast då långparti. Mates motståndare fick tyvärr revansch.

Lördagsmorgonen bjöd för mig på en riktig långkörare mot en 1580 spelare, ett sånt där parti man ska vinna. Jag kom i vinstställning med valde fel variant och det gick ner till ett olikfärgat bondeslutspel med merbonde för mig. Vad hjälper det, man vinner inte ändå.

Jogstad hade delite trögt under långpartierna och som extra krydda på turneringen så fick han i sista ronden möta FM Ramsdal på 2420 i ELO och slutade på 4½ poäng. Jag mötte två 2050-2100 spelare sista två ronderna och hade i båda partierna bud på mer, men båda slutade ganska rättvist med remi. Daniel, som siktade på att ta tåget 03.00 måndag morgon till Kastrup för flyg hem till Spanien över julen, fick ockå ihop 4½ poäng, vilket jag tror han är rätt nöjd med efter en period av lite sämre resultat. Mårten gjorde ett ok resultat med 3 poäng, även Fredrik med två poäng och Kristina Flynner fick tre remier som hon var nöjd med.

Efter förlusten på lördagsmorgnen så visade Mate var skåpet ska stå. Första offret kom undan med remi, schackboxaren Stephan Kring 2046 i ELO (till höger i bild, inte Mate till vänster)

Mate följde upp det med vinst mot Filip Dingertz 1883 och till sist en vinst mot Ghayth Tabaa 2026. Totalt 5/8 och bäste LASSare! 66 långparti-ELO plus och 56 snabbschack. Prestationsranking 2106.

LASS gratulerar!

Turneringen vanns av den högst rankade spelaren GM Li Min Peng på imponerande 7½/8 poäng.

Resultatlista.