Svenska Cupen
Linköping, 8-10 september 2017

Nyheter
Inbjudan
Priser
Anmälan
Anmälda
Spelschema
Hotell
Live
Regler
Resultat
Kontakt


Team Viking vann Svenska Cupen 2017! (2017-09-10)


26 lag spelade årets Svenska Cupen i Linköping. Team Viking kopplade tidigt ett grepp om tävlingen, men med ett antal lag hack i häl. Gusums SK som spelade turneringen för första gången startade med en förlust mot Kristallen,, men sen fick man upp farten. Rejält! Östgötska Gusum tillhör en de mindre klubbarna i landet, varvid flera ännu inte har ELO. För snittranking fick spelarnas LASK-tal istället användas, så det var inga problem.
Det var först i sista rondens toppmatch som de två kombatanterna fick mötas, Gusum var tvingade att vinna för att vinna turneringen, för SK Team Viking räckte det med oavgjort. Men iom handikappet som efter SK Team Vikings lag var högre rankade med långt över 300 poäng så räckte det att man tappade två remier eller en förlust för att det skulle ske.
Nu visade SK Team Viking snabbt var skåpet skulle stå. Betänketiden i sista ronden var 90 30, men efter knappt två timmar så var hela matchen över. All Vikings spelare vann och därmed vinnare med klar marginal. Schack 08, Norrköpings andralag gled om Gusum med minsta marginal efter att ha vunnit mot Schack 08 I och knep andraplatsen med Gusums SK blev trea.

I Svenska Cupen finns ett pris för bästa lag under 1800 i ranking oxå, där Gusum även var inblandade. Med i matchen var även Linköpings ASS III (hattlaget, som spelar alla matcher i hatt sen första året cupen spelades i Linköping). För att gå om Gusum krävdes en partipoäng i sista matchen mot SK Rockaden Stockholm. Det blev tyvärr bara en remi och arrangklubbens främsta lag fick bara oavgjort mot Rockaden och därmed vann Gusum priset för bästa lag under 1800 i snittranking.

Skrällar fanns det gott om i matcherna. Gusums Mikael Socjusz över 600 poäng högre rankade Kaj Engström. Arrangörsklubbens juniorer visade även de framfötterna, Alex Sahlström 1350 slog 700 poäng högre rankade Stafan Persson samt Hugo Roginski 1673 slog IM Dan Cramling 2381.

Tack alla för en välspelad helg med underhållande spel och en värdig vinnare.


Vinnande SK Team Viking 
Foto: Lars OA Hedlund


Tvåan Schack 08, Norrköping II 
Foto: Lars OA Hedlund


Trean och även vinnare av priset för bästa lag under 1800 i ranking: Gusums SK (på bilden saknas Ingemar Eriksson) Foto: Lars OA HedlundMVH Linköpings Allmänna SchacksällskapVarmt välkomna alla deltagare i Svenska Cupen 2017! (2017-09-08)

Inför turneringen vill jag informera om ett par saker:
Det är bra om ni kommer till spellokalen till 18.10, så hinner vi få ut information till er om tävlingen, gå igenom regler etc.
Ni behöver inte göra personlig anmälan, är ni anmälda så är allt klart.

För de lag som har fler än fyra spelare, och således kan skifta spelare i laget måste vi innan ronden före startar, få in en laguppställning från er. Annars blir det de fyra högst rankade som spelar. (alltså laguppställningen för tex rond 3 måste lämnas in innan rond 2 startar). En del har redan anmält vilka som spelar vilka ronder för hela turneringen, det tackar vi för. Det gör det enklare för oss att få alla handikapp rätt.

Men, har ni ännu inte lämnat in laguppställningar för rond 1-3, gör det innan fredag lunch.

Och här till en mycket väsentlig del. Jag (Peter Halvarsson) kommer inte att leda tävlingen i år, jag är tyvärr bortrest. Men för att ta hand om er väl kommer Stefan Andersson att leda tävlingen. Det betyder att det är
Stefan ( stean981@gmail.com eller 0720-092290 ) ni kontaktar framledes.

Det är just nu 26 lag anmälda för att kämpa om titeln, lycka till allihop!

All information om tävlingen, livesändning, resultat etc finns löpande på http://svenskacupen.schack.se

MVH Linköpings Allmänna SchacksällskapInbjudan till Svenska Cupen middagen (2017-08-30)

Lördag den 9 September med start kl 20.15 

Svenska Cupen är kul och social
Svenska Cupen är inte bara en kamp om titeln Svensk Cupmästare nej det är en tävling som är väldigt social och ger lagen möjlighet att åka iväg på en kul helg tillsammans med både med och motspelare. För att ytterligare förstärka det sociala inslaget anordnar vi en trivselmiddag på lördagskvällen den 9 September.

Var är den
I restaurangen på spelarhotellet Quality Hotel Ekoxen

Vad bjuds det på
Det kommer att bjudas på en buffé bestående av:
fläskytterfile med potatisgratäng ,sallad,bröd,smör,bordsvatten/lättöl samt kaffe, kaka och dessertbuffé.

Vad kostar det
Kostnaden är 150kr per person

Om jag är allergisk
Om det finns allergier så erbjuds ni ett annat alternativ efter era önskemål.
Dock är det jätteviktigt att ni anmäler detta senast tisdag den 5:e September kl 12.00

Dryck
Finns i valfri styrka i den nyrenoverade baren med öltap!

Hur anmäler man sig
Genom att lagledaren i varje lag mailar in namnen på spelarna i laget som vill komma till p.carlssonchess@gmail.com senast Tisdag den 5 September kl 12.00!

Varmt Välkomna till Linköping!
Med bästa hälsningar Linköpings ASS

 Match-making (2017-08-02)

  Genom åren har vi förstått att många klubbar nääästan får ihop ett lag. Det är tråkigt att få ihop 3 man och sedan inte kunna åka och spela Svenska Cupen. Därför vill vi hjälpa er. Om ni vill spela Svenska Cupen men inte får ihop ett lag. Hör av er! Vi samlar ihop de som är för få och försöker matcha ihop er givet era önskemål. Tex om ni är ett gäng som vill ligga under 1800 och därför efterfrågar en spelare som passar in i laget.

Hör av er så försöker vi matcha ihop er med bra spelare. Erbjudande om att spela i lag publiceras här allt eftersom.

Och ni som redan är fyra... Anmäl er och boka boende. Hotellrummen släpps 18 augusti och det är bra tryck på dom!

 Svenska Cupen 2017! (2017-05-16)

8-10 september går årets lagschackshelg av stapeln. Svenska Cupen spelas i år i Anders Ljungstedts gymnasium med gott om plats och luftiga lokaler. Vi har kvar schackhotellet med spelarmiddag på lördag kväll, stort tack till Quality Hotell Ekoxen. De har i år även både trebädds och fyrbäddsrum till bra priser. Först till kvarn!

Sex lag är redan anmälda och vi har rabatterat pris för de lag som anmäler sig innan 16 juli. Ta chansen och prata ihop ett lag under SM!

Är ni bara två laget? Maila peter@halvarsson.no-ip.com så matchar vi ihop er med två andra till ett lag. Vi vill få riktigt många lag i år, så vi öppnar upp för allianser.

Varmt välkomna till Svenska Cupen 2017

SK Team Viking vinnare (2016-09-11)

Team Viking började lite trevande i årets Svenska Cup med några oavgjorda matcher, men sakta men säkert tog man sig uppåt och i sista ronden var spänningen olidlig bitvis. Ledarna Kungstornet pressades sakta samman, men i den andra matchen kunde ändå SK Rockaden Umeå säkra vinsten genom att slå Stocksholms SS. Två matcher där blev kvar tills nästan sist, men till slut gick Stockholms SS segrande ur den matchen. Därigenom säkrade SK Team Viking sin tredje seger i Svenska Cupen!

Till priset för lag under 1800 i snittranking växlade länge LASS III, Schack 08, Norrköping och Kålltorp om ledningen rond efter rond. I sista ronden kunde dock Schack 08 Norrköping säkra segern genom att slå LASS IV.

Bästa poängplockare blev:
1:a bord: Peter Laveryd, Schack 08 Norrköping
2:a bord: Rauan Sagit, SK Team Viking
3:e bord: Bo Lindberg, SK Team Viking
4:e bord: Dan Cramling, SK Team Viking

Med tackar tävlingsledning för denna gång!

Foto: Lars OA Hedlund

Vinnarna Team Viking
Vinnare: Team Viking

Glada tvåor Kungstornet
Glada tvåor Kungstornet

Coolaste treorna SK Rockaden Stockholm
Coolaste(?) treorna SK Rockaden Stockholm

Kungstornet leder (2016-09-10)

Inför sista lördagsronden leder Kungstornet ensamt på 7 poäng efter att endast ha släppt oavgjort mot Manhem. Många långa partier har spelats i ronderna så den lite tidigare kvällen med restuarang samkväm på Ekoxen välkmnas säkert efter kvällens rond.

Lottning rond 1 tillgänglig (2016-09-09)

Lottningen för rond 1 finns nu tillgänglig under länken resultat. Tyvärr är vi ojämnt antal lag i år och Kålltorp får frirond i rond 1.

Lagen som tävlar om under 1800 i snittranking priset (2016-09-09)

De lag som har under 1800 i snittranking tävlar om ett extrapris om 4000 kr. De lag kvalificerar sig är: LASS III, LASS IV, Schack 08-II, SS Manhem II, Ervalla SS II och Kålltorps SS.

Vägbeskrivning o ingång på baksidan (2016-09-08)

För de som kör bil direkt till spellokalen så tar man enklast av E4 avfarten, kör in mot stan ända tills Abisorondellen där man tar vänster ner på Götgatan. Kör ett kvarter och ta till höger (runt LASS klubblokal) in på Norgegatan och sedan direkt till vänster på Linggatan. Nu kommer ni till baksidan av Berzeliusskolan där ni kan gå in. Parkering sker enklast på omkringliggande gator (avgift fredag, gratis lördag och söndag).

Anledningen till baksidan är att skolan omrenoveras kraftigt och framsidan är helt avstängd.

Lottning sker vid lunch fredag.

De lag som har fler än fyra spelare och inte tidigare anmält laguppställning behöver anmäla dessa för rond 1 och 2 vid personlig anmälan. Övriga lag kan komma till 18.15 då genomgång sker.

Behöver ni få kontakt med tävlingsledningen, använd 0722 20 86 86, Peter Halvarsson. Eller facebook. Eller peter@halvarsson.no-ip.com

Middag för svenska Cupen deltagare (2016-09-03)

Svenska Cupen står ju inte bara för kampen om en titel utan är tänkt att vara en social turnering där spelarna ges tid och möjlighet att umgås med med och motspelare.
Därför kommer vi förutom att som vanligt ha bräden och klockor i Quality Hotel Ekoxens Lounge/bar del för blixt/analys också att anordna en social middag på lördagskvällen efter avslutat spel.

Restaurangen kommer därför att erbjuda en schackbuffé på Lördagskvällen den 10 September

Det som erbjuds är
  •  Helgrillad fläskfilé med timjan- & vitlöksbakad potatis samt bearnaisesås
  •  Fisk och skaldjursgryta smaksatt med tomat, anis och saffran
  • samt smör, bröd bordsvatten 
  •  Dessertbuffé och kaffe.

 Kostnad 

150:- per person

 

För att hotellet skall kunna förbereda middagen behöver vi ha er anmälan senast kl 10.00 Onsdagen den 7 September.

Så lagkaptener och ni som får det här mailet, vänligen kolla med era spelare och återkom med er anmälan till p.carlssonchess@gmail.com

Vid eventuella allergier så kommer specialkost att fixas så vänligen uppge det.


Socialt

Varmt Välkomna till en kul turnering och en kul kväll!


Anmälningarna ramlar in (2016-08-16)

Vi närmar oss turneringsstart och det är hög tid att anmäla sig. 15 lag har hittils anmält sig, många fler är på gång. Väldigt bråttom är det att boka hotellrum, de rum vi har reserverat för er släpps i dagarna till allmänheten.

För att se listan över anmälda, klicka på Anmälda ovanför.

Svenska Cupen 2016 (2016-05-11)

Efter att inventerat andra arrangemang i Linköping så har vi flyttat tävlingen till 9-11 september. Vi hade inte kunnat erbjuda er deltagare prisvärda boenden annars. Så, varmt välkomna till Svenska Cupen 9-11 september.

Vi kan även tillkännage en ny hotellsponsor Quality Hotel Ekoxen, som kan erbjuda er deltagare riktigt bra boende till ett bra pris.

Enkelrumspris: 790kr/ natt

Dubbelrumspris: 395kr/per person och natt (790kr per rum och natt)           

Flerbäddsrum: 350kr per person och natt.

För mer information, se Hotell ovan i menyn.

Örgryte segrare 2015 (2015-09-06)

Manhem hade allt i egna händer inför sista ronden med två matchpoängs ledning. Dock så mötte de Team Viking som var ett av fyra lag som hade chansen att jaga ikapp. Halvvägs in i ronden såg det ut som om Manhem skulle säkra vinsten med minst oavgjort mot Team Viking, men nu kom nerverna in i spelet och Team Viking mirakelvände och vann matchen med 3-1 efter handikapppoängens inverkan. Nu började alla lag räkna partipoäng och chansen till framskjutna platser. När Mikael Arnelind säkrade en remi i sista partiet mot Linköpings ASS så vann de den matchen och kom ½ partipoäng före både Team Viking och Stockholms SS som även de vann sin sista match. Mellan första till fjärdeplats skiljde en partipoäng! Stort grattis till Örgryte!

Örgryte SK: Från vänster: Robert Anderzén, Mikael Arnelind, Rahul Kumar och Patrick Fransson.

Bästa lag med under 1800 i snittranking blev Linköpings ASS II, även kända som hattlaget. Man spelar alla matcher med hatt på och har så gjort sedan Svenska Cupen startade.

Linköpings ASS II: Från vänster. Fredrik Qwarfort, Ofelia Eriksson, Simon Ivarsson och Jan Lindström.

Bordspriser vanns av: Första bordet: Jonathan Westerberg 6/7 poäng, Andra bordet: Michael Mackman 6½/7, Tredje bordet: Rauan Sagit 7/7 och fjärde bordet: Fredrik Lindgren 7/7.

Turneringen fortlöpte med många långa partier, kämpanda och sportmanskap. Inga domaringripanden ger stort beröm till spelarna. Vi arrangörer tackar för oss för i år.

Två ronder spelade (2015-09-05)

Efter två ronder leder Manhem tätt följt av Gambit, Viking, Västerås och Stockholms SS. Två spelare gladde sig åt att ha vunnit gratis boende i hotellutlottningen: Emil Jonsson Gnarp och Lennart Gunnarsson, SS Gambit. Skrällpris i rond 1 vanns av Viktor Nevelius Wernholm, Ervalla och i rond 2 av Emanuel Sundin, Gnarp.

Ingen personlig anmälan (2015-09-02)

Vi kommer inte att ha någon avprickning av lag innan rond 1. Kom till 18.00 så vi inte kommer igång för sent. Ni som har fem spelare i lagen måste SENAST 18.00 anmäla vilka fyra spelare som ska spela rond 1 och 2.

Inför (2015-09-01)

Spellokalen i år tillbaka på Anders Ljungsteds matsal efter fjolårets lilla utflyckt. Det är alltså adressen Anders Ljungstedts gata 1. Alla lagledare ansvarar för att så fort som möjligt se till att rankingtal för 1/9 finns för samtliga spelare i laget på klubbens rankinglista från Sveriges Schackförbunds medlemssystem. Vid problem, kontakta SSFs kansli.Schackhandeln (2015-09-01)

Även i år kommer Erik Geijer från Schackhandeln att gästa oss lördag och söndag för försäljning av böcker och schackmaterial!31 lag anmälda (2015-08-24)

Nu har 31 lag anmält sig och vi tar fortfarande emot anmälningar. En fråga som förekommit är om medelranking kommer att baseras på LASK eller ELO? Vi fortsätter med LASK även detta år!


27 lag anmälda! (2015-08-17)

Sista dagarna för anmälan och för att vara med i utlottningen av gratis hotell om ni bokar in er på spelarhotellet!
Vi har nu 27 lag anmälda och närmar oss rekordet... Förutom regerande allsvenska mästarna så ställer nyblivna vinnarna av kadettallsvenskan Täby SK upp. Fler juniorlag kommer att finnas på plats och ta chansen att spela på jämna villkor mot lag av olika spelstyrka. Tag chansen ni med!


Rekordmånga lag anmälda till Svenska Cupen! (2015-08-02)

Med en dryg månad kvar har vi rekordmånga lag anmälda till Svenska Cupen, idag är det 19 lag. Vi hoppas så klart att fler hakar på denna schackfest! Ring till klubbkompisarna nu och anmäl er, ni hinner än!Regerande mästarna klara för Svenska Cupen 2015 (2015-05-07)
De regerande mästarna i Svenska Cupen SK Team Viking är nu klara för spel även i år. Efter en tolfte plats första året har Viking vunnit de två senaste åren. Frågan är om ni med ert lag med hjälp av cupens handikappregler kan stoppa en tredje rak seger?

Vi har nu nio lag anmälda...

Det är dags att samla ihop fantomlaget och anmäla sig!


Svenska Cupen 2015 (2015-03-15)
Vi kan varmt välkomna deltagare till Svenska Cupen 2015 som kommer att spelas 4-6 september. Efter fjolårets utflyckt till en alternativ spellokal återgår vi nu till inarbetade Anders Ljungstedts gymnasium.

Som tidigare år har vi samarbete med First Hotel för att skapa schacklig fest och sammanhållning på ett utpekat spelarhotell. Det kommer att finnas schackspel, erbjudanden och en god atmosfär på hotellet efter ronderna.

Till sist hoppas vi att fler klubbar ser möjligheten att få spänna bågen mot rena elitlag. Nerverna i varje match måste upplevas på plats. Vi är mycket nöjda med hur poänghandikappen i varje match skapar en spänning och nerv som både högrankat och lågrankat lag uppskattar.

Vi ses väl i september?


Tack!  (2014-10-01)

Till alla er som fyllde i vår marknadsundersökning och hjälper oss att bli bättre!

Vi ses till Svenska Cupen 2015


SK Team Viking vann! (2014-09-07)

Det var spännande långt in i sista matchen, men när Schack-08 endast fick oavgjort mot SK Rockaden Sthlm så var SK Team Vikings seger klar. Med endast 1 tappad matchpoäng och endast 3 individuella släppta partipoäng under hela turnering så visade Vikings spelare att man hade sin spelstyrka och rankingtal av en anledning. Förstabordsspelaren Victor Nithander tog 7/7 på förstaborder med en prestationsranking på 3024!Stort grattis!Tvåa blev Schack-08 Norrköping före Ervalla SS och Upsala ASS knep fjärdeplatsen med en halv partipoängs marginal.

Bästa lag med en snittranking under 1800 blev Västerås som skrällde även i sista ronden tack vare starkt spelande Santiago Grueso Cordoba
visade att han är en spelare för framtiden.

Bordspriserna vanns av Victor Nithander, SK Team Viking 7/7, Jonathan Westerberg, SK Team Viking 6.5/7, Jörgen Eriksson SK Rockaden Umeå 6.5/7 och Anders Pettersson, SK Team Viking 6.5/7.

Arrangörerna vill tacka alla som gjort tävlingen möjlig: First Hotel, Restaurang Olympia, SchackAkademin och Sveriges Schackförbund.

Sist vill vi tacka alla deltagare för en väl genomförd turnering med bra stämning utan några incidenter och sportsligt högsta betyg. Vi ses väl nästa år, när ni kommer med ett lag till?


Bilder och resultat dag 2 (2014-09-06)

Tre ronder har avverkats idag och de första ronderna innehåll flera "skrällar". Västerås lågrankade lag inledde dagen med att vinna mot Ervalla, mycket tack vare fin slutspelskänsla av Santiago. Örgryte III vann sina två första matcher idag och satt i kvällronden på förstabordet mot Team Viking. Det blev dock väl tufft och Viking visade klass och vann alla fyra partierna.
Fjolårsvinnarna Viking fick dock släppa oavgjort imorse mot Schack-08 Norrköping, dessa två lag är i delad ledning inför söndagen med 9 poäng av 10 möjliga.

Imorgon bitti möter Viking SK Rockaden Stockholms förstalag och Schack-08 Norrköping möter Örgrytes tredjelag. Det är upplagt för spänning!

I kampen om bästa lag under 1800 finns tre lag: Örgryte II, Västerås SK och LASS III där Örgryte just nu har greppet!

Bilder från dagens rond finns här.


Resultatlänk för IPhone (2014-09-06)

De som använder IPhone verkar ha problem med resultatsidan, här är en länk som öppnar upp den i ett nytt fönster som bör fungera.


Fyra fullpoängare efter första dagen (2014-09-05)

Västerås SK, SK Team Viking, Ervalla SS och Schack 08, Norrköping har vunnit alla sina matcher hittils. Som vanligt duggar skrällarna tätt när betänketiden är lite kortare och poänghandikappet gör sig gällande. SK Rockaden Umeå med nära 2300 i snittranking har nog haft det tuffast med endast en pinne i bagaget inför lördagens, trots motstånd med 1600 i snittranking under fredagen.
Av de rankingmässigt sett svagare lagen visare hemmalaget LASS III framfötterna med 3 poäng av 4 efter starka insatser mot starkare lag.


Spellokalen (2014-09-05)

Missa inte att spellokalen är Berzeliusskolan imorrn. Alltså inte samma spellokal som tidigare år.
Se spelschema-sidan för vägbeskrivning.Hotellvinnare!  (2014-09-04)

Det lönar sig att boka hotell i tid. Vinnare av gratis boende under helgen är Jan-Olov Lind och Rolf Göransson från Ervalla SS. Trevlig vistelse på First Hotel.

Stort grattis!Hotellrummen snart slut!  (2014-08-29)

Tävlingshotellet First Hotell meddelar att rummen under Svenska Cupen snart är slut. Så vill du ta del av den fantastiska stämningen med bara schackspelare på ett hotell med uppställda bräden, mat&dryck och speciella erbjudanden till er spelare. Snabba er på med anmälan och bokning! Svenska Cupen har nu 28 anmälda lag med drygt en vecka kvar.

Slår vi fjolårets deltagarantal?


Svenska Cupen - för rolig för att missa  (2014-08-24)

Med två veckor kvar till den bästa säsongsupptakten klubben kan få är det hög tid att fundera över vilka som ska spelar från er klubb. Och hur många lag klubben ska skicka.
Svenska Cupen har från start varit oerhört uppskattad av deltagarna. Lagschack är helt enkelt väldigt, väldigt roligt. Med poänghandikapp baserat på lagens snittranking spelar det ingen roll om ett lag har lägre ranking än ett annat. Det gäller att prestera utifrån förutsättningarna. Och presterar man kan man vinna 20 000 kr i första pris.
Så vänta inte, anmäl er.


Sista chansen att boka hotellet med chans på gratis logi! (2014-08-17)

Vi har en hotellkampanj för Svenska Cupen (5-7 September i Linköping) där lagen anmält och bokat in sig på spelarhotellet First Hotel senast nu på måndag 18 augusti. First hotel har ju ett schacktema under turneringen med speciella schackerbjudanden i baren och restaurangen samt schackbräden och klockor för analys eller blixtspel i den mysiga lounchdelen, så deltagarna blir väl omhändertagna utanför brädet med.

Just nu har vi 26 lag anmälda och fler är på ingång.
Svenska Cupen - helt enkelt för roligt för att missa…Örgryte anmäler FEM lag! (2014-08-03)

Örgryte är en klubb som spelat Svenska Cupen ända från början. Första året ett lag. Andra året tre lag. Nu anmäler man FEM lag.
De har helt klart förstått konceptet, en bra säsongsupptakt där alla lag har chans med handikappreglerna. Det lag som placerades bäst av Örgrytes tre lag ifjol var deras andralag. Förstalaget kom faktiskt sist av de tre lagen. Alla lag har chansen, det gäller att prestera utifrån sina förutsättningar.

Så anmäl inte bara era första lag, Svenska Cupen är uppskattad av alla!Information för lag med fler än 4 spelare (2014-08-03)

En liten regeländring som sker i år jämfört med tidigare år är snittrankingen för handikappberäkningen för ett lag med fler än 4 spelare beräknas på de spelare som spelar varje rond.
Det ger också att lag med fler än 4 spelare ska lämna in laguppställningen för nästkommande rond senast när ronden startar. Dvs när spelarna börjar rond 4, så ska laguppställningen för rond 5 vara inlämnad. Detta gäller dock endast lag med fler än 4 spelare.


10 lag redan anmälda 2014 (2014-06-23)

10 lag är redan anmälda och vi har ni tecknat ett förmånligt avtal för er deltagare med First Hotel.
Nytt för i år blir en ny spellokal i form av Berzeliusskolan som vi hoppas mycket på!

Tveka inte, utan hoppa på tåget av anmälningar ni med, vi har plats för alla!Svenska Cupen 2014 (2014-03-22)

Nu är det klart att Svenska Cupen kommer att arrangeras den 5-7 september 2014. Så börja fundera hur många lag din klubb ska skicka denna gång?
Regler och spelschema kommer att vara samma som ifjol, då deltagarna verkar vara väldigt nöjda med dessa.

lkomna!


SK Team Viking vinnare! (2013-09-08)

Medans de jagande lagen remiserade inbördes så höll SK Team Viking ångan uppe. De vann till slut överlägset på 13 av 14 matchpoäng. Och det trots oerhörda handikapp som att man måste vinna med 4-0 för att vinna flera av sina matcher. Oerhört imponerande och ett stort grattis till SK Team Viking.
Tvåa kom SS Manhem på 10 matchpoäng och 17 partipoäng.
Om tredjeplatsen var det jämnt. Oerhört jämnt. Både Linköping ASS I och SK Rockaden, Stockholm II hade 10 matchpoäng och 16.5 partipoäng. De hade inte mötts inbördes. Det visade sig dock att SK Rockaden Stockholm II tagit 7½ poäng på de två första borden medans LASS tagit 7. Det fällde avgörandet till Rockadens fördel.
Det nya priset för bästa lag under 1800 i snittranking plockades hem av Örgryte III på åtta matchpoäng.
Bäste poängplockare på varje bord blev:
1:a bord: Jan-Olov Lind (6/7, 2611 prestationsranking), 2:a: Robert Bator (7/7), 3:e Rauan Sagit, (6.5/7). 4:e Malte Burwick (6.5/7, 2199 prestationsranking).

Arrangören vill passa på att tacka våra sponsorer: First Hotel, Resturang Olympia samt Sveriges Schackakadmi. Ett varmt tack även till Mats Johansson, landstingsråd i Linköping som både invigde tävlingen och agerade prisutdelare.

Ses nästa år!


Team Viking har tagit över ledningen (2013-09-08)

När krutröken skingrats efter gårdagens ronder så visade sig att topprankade Team Viking hållit för handikapppressen. Trots att många matcher behövts vinnas med 4-0 för att vinna matchen så har Viking levererat. Bakom dom ligger mer modesta Schack-08 Norrköping, SS Manhem samt Örgryte SK II som utnyttjat handikappen och slagit flera topplag. Kvällsronden igår bjöd på en imponerande skräll av hemmaklubben Linköpings ASS Jan Lindström som slog 750 poäng högre rankade Rasmus Janse. Gammal är uppenbarligen äldst. Nu pågår toppmötet mellan SK Team Viking och Schack-08 Norrköping, se livesändningssidan!


Örgryte II leder! (2013-09-07)

Första tre snabbschacksronderna är nu spelade och handikappen har helt klart gjort sig gällande. Örgryte II leder före Örgryte III, SK Rockaden Umeå, SK Team Viking samt Västerviks ASK. Fjolårets vinnare SK Rockaden Stockholm har hittils haft en tuff helg och har 3 matchpoäng och ligger i mitten av startfältet. Bland skrällprisvinnarna utmärker sig främst Alexander Pettersson från arrangörsklubben som vann mot GM Lars Karlsson i rond 2. Nu är fjärde ronden igång och de längre partierna med 60 minuters starttid och 30 sekunders inkrement per drag kanske ger de rankingmässigt starkare lagen en fördel?
Lottning rond 1 (2013-09-06)

Lottningen för första ronden är nu publicerad. Klicka på resultat för att se den.Hotellvinnare (2013-09-05)

Utlottningen av gratis hotellboende har gjorts och vinnare blev hela Harplinges lag samt Mikael Carlsson från Örgryte. Grattis!Sista chansen (2013-09-01)

På fredag startar vi äntligen första ronden. Så nu är det sista chansen att anmäla sig! 34 lag är nu anmälda.
För er som anmält er kommer här lite information:

Anmälan
De lag som inte har anmält spelare (alla anmälda lag och spelare finns under fliken anmälda) bör göra det senaste onsdag. Det sker genom epost eller telefon till mig.

Ranking
För att anmälan ska vara komplett måste spelarna även ha inrapporterad ranking i Sveriges Schackförbunds medlemssystem. Så det är hög tid att ligga på er rankingförare i klubben. Även onsdag gäller för rankingen då vi producerar lagskyltar med spelarnas namn för tävlingen.

Vägbeskrivning
Om ni kommer med bil på E4'an så är det enklast att svänga av avfarten Linköping östra (avfart 113). Följ skyltning mot centrum. Passera Linköpings fotbollsarena på höger sida och när ishallen syns på höger sida så svänger ni av till vänser. Där finns parkering och spellokalen. Det är dock tyvärr betalparkering. Adressen är Anders Ljungstedts gata 1. (det finns ett annex uppe vid Universitetsområdet, det är inte spellokalen).

Personlig anmälan
Laget (lagledaren) anmäler laget senast 18.00 på plats i spellokalen och har inte startavgiften betalats så betalar man den (1800 kr) samt 200 kr i förseningsavgift direkt när man kommer. Vid eventuella förseningar, ring 0722-208686 och meddela mig, Peter Halvarsson.

Start
Invigningen kommer att starta 18.15 och första ronden börjar 18.30.
Det är protokolltvång, så glöm inte favoritpennan!

Försäljning
I spellokalen kommer kaffe, läsk, matiga mackor m.m att finnas för försäljning. Vi kan även meddela att Schackhandeln kommer att finnas på plats och sälja böcker och schackmaterial.

Resultat
De två toppmatcherna kommer att livesändas och partiresultat matas kontinuerligt in och kan följas på nätet. Länkar kommer på tävlingens hemsida.

Har ni några frågor, tveka inte utan hör av er.

Varmt välkomna till Svenska Cupen i Linköping
31 lag anmälda (2013-08-23)

Nu är det 31 lag anmälda och fler lag är på gång. Med två veckor kvar till spelstart är det hög tid att anmälda sig. Regerande mästarna SK Rockaden har anmält både ett topplag men kommer även med ett juniorlag. Då vi nu har två rena juniorlag så går vi ut med att det endast kostar 1000 kr för juniorlag att vara med i Svenska Cupen. Så ta med ett juniorlag från din klubb, det blir garanterat en härlig schackhelg för klubben!LASS juniorlag anmält (2013-08-13)

Nu är LASS juniorlag klart för spel i Svenska cupen med fyra kommande talanger. Fyra spelare med knappa 1500 och neråt som säkerligen kommer att kunna skrälla i någon match!Första klubben med tre lag (2013-08-05)

Örgryte är första klubb att verkligen satsa på bredden. Idag anmäldes lag I, II och III till svenska cupen. Det är glädjande för oss som arrangörer att bredden nu kommer. För det är det vi vill se i september. Lag som oavsett snittranking pressar varandra iom våra handikappregler.

Nu inväntar vi en kontring från någon av sveriges storklubbar. Hörde jag 4 lag? 4 lag bjudet? Första, andra....Augusti är här (2013-08-03)

Under sommaren har flera lag anmält sig och flera är på gång. Vi har nu 14 anmälda lag. Vill man säkra plats i vår utlottning av gratis hotellrum är det dags att börja samla ihop sin anmälan. Boka hotell innan 16 augusti är det som gäller för att få vara med i detta erbjudande.
Vi vill även passa på att påminna om att vi i år har ett förstapris på 4000 kr för bästa lag med under 1800 i snittranking. Då det redan är handikapp i matcherna är detta ett utmärkt tillfälle att spela om fina priser även för de spelare som inte tillhör eliten.

Så passa på och anmäl er till en skön schackhelg i Linköping!
Jubilerande Eksjö SK anmälda! (2013-05-25)

Eksjö SK tar i år steget in bland 100-års föreningarna i landet. Därför känns det extra roligt att årets Svenska Cupen kommer att gästas av jubilaren.Vi gratulerar Eksjö SK och hälsar dem välkomna i september!


Redan 10 lag anmälda! (2013-04-27)

Att Svenska Cupen är populär efter fjolårets nypremiär i Linköping råder det ingen tvekan om. 10 lag har redan anmält sig. Roligt att se att flera klubbar sett möjligheten att anmäla flera lag. Svenska Cupen har som bekant poänghandikapp i matcherna, så även andra och tredjelag har goda chanser att få en framskjuten placering i september. Så prata med några i din klubb och anmäl er.

Varmt välkomna i september!
Inbjudan 2013 klar! (2013-04-01)

Nu är vi klara med inbjudan för Svenska Cupen 2013. Med ett halvår kvar till tävlingsstart känns det skönt att kunna ge er spelare möjlighet att redan nu ta del av vårt erbjudande till er.
Vi har några nyheter för i år.

Först och främst så har vi träffat avtal med First Hotel som kommer att ge er tävlande ett bra boende i nyrenoverade lokaler. First Hotel kommer även att ha schacktema under turneringen och bräden kommer att finnas i loungen för er att använda för blixt och analys.

Svenska Cupen har som ni redan känner till poänghandikapp beroende på snittranking i laget för att jämna ut styrkeförhållanderna mellan lagen. För att ytterligare attrahera er spelare att komma med flera lag så har vi nu infört ett ranking pris på 4 000 kr till bästa lag med en snittranking under 1800. Precis som tidigare så kan varje klubb komma med obegränsat antal lag.

Vi har ändrat lite i spelschemat vilket innebär ytterligare en snabbare rond under lördagen istället för en längre. Det ger ett lättsammare spelschema eftersom spelet är slut vid kl 20.00 på lördagen, vilket i sin tur ger er deltagare mer tid att koppla av med First Hotels schacktema eller ett trevligt besök på restaurang Olympia


Vi hoppas att ni tar chansen att uppleva lagschack under en helg med bra spelförhållanden och spänning i varje match. Ses i september!
 SK Rockaden Stockholm vann! (2012-09-09)Vinnande laget:

Erik Hedman
Lars Karlsson
Erik Blomqvist
Martin Lokander


Efter sju ronder och ett imponerande facit med endast två oavgjorda matcher och fem vinster så vann SK Rockaden Stockholm Svenska Cupen 2012. Tvåa kom Schack 08 Norrköping tätt följt av Örgryte SK.
Bäste poängplockare blev:
1:a bord: Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm
2:a bord: Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm
3:e bord: Ingemar Schütz, Schack 08 Norrköping
4:e bord: Martin Lokander, SK Rockaden Stockholm.

Alla resultat finns här. Alla foton finns här.

Den här turneringen hade inte kunnat genomföras utan hjälp från SchackAkademin, Scandic, Resturang Ming och Restuarang Olympia. Tack för ert stöd till Svenska Cupen!

Linköpings ASS tackar alla deltagare för att ha genomfört en mycket trevlig turnering med bra stämning, intressanta matcher och bra spelförhållanden. Vi hoppas ni kommer tillbaka. Och till er som missade Svenska Cupen i år: Kom med nästa år och spela lagschack. Det är oerhört roligt!

//Arrangörerna, genom Peter HalvarssonFem ronder spelade (2012-09-08)

Med den längre betänketiden börjar de starkare lagen ta sig uppåt i tabellen på allvar. Rockaden Stockholm I leder med en poäng före Schack-08 Norrköping. De möter varandra i morgondagens förmiddagsrond. Efter dessa två topplagen skuggar fyra lag på sju poäng. Dagens kvällsronds sluggermatch svarade Jan-Olov Lind och Nedeljko Malesevic för. Ett två torn mot torn och löparslutspel blev ett damslutspel, men efter 100 drag fick Neno till slut sträcka fram näven.

Ett litet bildgalleri från dagens spel finns härResultatrapporteringen (2012-09-08)

Det är många som undrar om resultaten. De inviduella resultaten är alltid korrekta, medans matchresultaten är inklusive handikapp. Snittrankingen som visas är tyvärr snittrankingen på de som har spelat just den ronden och inte den korrekta Svenska Cupen snittrankingen som baseras på de fyra högst rankade spelade i laget.Sammanfattning dag 1 (2012-09-08)

Landshövdingen inledde de schackliga tankarna med en historisk återblick i schacket under invigningen och spelet startade planenligt strax efter 18.30. Handikappsystemet ställde de normala styrkeförhållanderna ur spel när både Västervik och Burgsvik Alva plockade partipoäng mot topprankade SK Rockaden Stockholm och SK Team Viking. Rockaden klarade sig med oavgjort medans Team Viking dukade under efter bl.a Adam Scheids skrällvinst. Schack-08'as andralag stod också för en stark insats mot Eksjö.
I andra ronden visade dock Örgryte att man är värda sin ranking och alla spelare vann sina partier mot Katrineholm. Därmed delar de också ledningen med SK Rockaden Stockholms andralag.
All teknik har fungerat 100% och stämningen är god. Vi hoppas det fortsätter de kommande två dagarna!
Resultaten finns här.Skrällvinsten i rond 1 (2012-09-07)

Stod Burgviks Alvas Adam Scheid för när han slog Team Vikings Anders Pettersson. En gratis lunch till morgondagen kunde inkammas för att slå en 276 poäng högre rankad spelare. I övrigt gav handikappsystemet ett par rejäla skrällar redan i rond 1.Resultat (2012-09-07)

resultatsidan för svenska cupen
så kan man följa samtliga resultat, även bordsresultaten allt eftersom de kommer in. Missa inte att trycka på rond 1 för att få alla individuella resultat i en rond. Den uppdateras automatiskt var femte minut.Klart för start (2012-09-06)

Då är 25 lag anmälda, all utrustning är packad och förberedelserna nästan klara. Vi hoppas att alla kommer att njuta av en bra turnering med spännande matcher i helgen. Laget (lagledaren) anmäler laget senast 18.00 på plats i spellokalen och har inte startavgiften betalats så betalar man den (1800 kr) samt 200 kr i förseningsavgift direkt när man kommer. Vid eventuella förseningar, ring 0722-208686 och meddela mig, Peter Halvarsson.

Invigningen kommer att starta 18.15.

Det är protokolltvång, så glöm inte favoritpennan!

Varmt välkomna till Svenska Cupen i LinköpingUtlottningar hotellrum (2012-09-06)

Utlottningen hotellrum har genomförts där SK Kamraterna vann de fyra enkelrummen samt Robin Johansson, Kungstornets SK vann dubbelrummet. Stort grattis! Det lönar sig att vara ute i tid.Landshövdingen inviger (2012-08-29)

Invigningen av Svenska Cupen kommer att hållas av Östergötlands landshövdning Elisabeth Nilsson klockan 18.15. Senaste anmälan för lag är 18.00.Frågor och svar (2012-08-23)

Vad är svenska cupen?
Det är en 4-manna lagtävling för klubblag med ett handikappsystem baserat på lagens snittranki
ng för att jämna ut spelstyrkeskillnaderna.
 
Fungerar handikapp systemet eller blir det som vanligt att de starkaste spelarna vinner?
Ja handikapp systemet fungerar och alla lag har samma chans. Handikappen kan vara rätt så tuffa.
Ett lag med 2000 i snitt måste slå ett lag med 1900 i snitt med 3-1 för att vinna matchen så alla matcher kommer att vara intressanta.
 
Kan man vara 5 spelare i laget?
Ja det kan man lagets rankingsnitt räknas dock alltid på de 4 första spelarna
 
Är det inte en dyr startavgift?
Nej det tycker vi inte då 1800kr/4 blir 450kr per person vilket är samma startavgift som t.e.x Västerås Open har.
Att spela svenska cupen för den individuella spelaren blir därför inte dyrare än en vanlig svensk week-end tävling snarare lite billigare då man ju nästan garanterat kan sammåka med andra.
 
Vad kan man vinna?
Förutom titeln svensk cupmästare så spelar lagen om en prispott på över 50 000kr med ett förstapris på 20 000kr.
Utöver detta så kommer det att finnas skrällpriser och priser till bästa poängplockare per bord
 
Är turneringen elorankad eller rankingberättigad?
Nej båda betänketiderna som används under turneringen 30 minuter + 30 sekunder increement och 60 minuter med 30 sekunder increement kategoriseras som snabbschack och är därför varken elo-registrerat eller rankinggrundande.
 
Jag är intresserad av att vara med men vet inte om fler i min klubb vill det vad ska jag göra?
Ring runt eller maila till dina klubbkamrater och fråga om de vill vara med. Ifall de ej vill så kanske du kan lösa ett medlemskap i en annnan klubb och sedan spela med dem. Ett tips för klubbarna är att ha ett anmälningsförfarande precis som vid en individuell turnering att alla intresserade kontaktar en person som tar emot anmälningarna och sedan parar ihop folk i lag.Utlottning fri start (2012-08-23)

Utlottningen av den fria starten till ett av de 15 först anmälda lagen har genonförts. För att se utlottningen, klicka här.  Vinnare blev Åstorps SS! Vi gratulerar Åstorp och hoppas självklart att de nu anmäler ett andralag! Varje klubb kan ju spela med flera lag i Svenska Cupen!Hög tid att anmäla sig till Svenska Cupen! (2012-08-22)

Nu är det hög tid att anmäla sig till Svenska Cupen.
Har du eller din klubb missat uppståndelsen av årets häftigaste turnering så är det läge att läsa igenom hemsidan.
Här står allt ni behöver veta om denna lagtävling för 4-manna lag. Prissumman uppgår till över 50 000kr med ett första pris om 20 000kr och utöver detta kommer det att finnas skrällpriser och pris till bäste poängplockare per bord. Handikapsystemet jämnar ut spelstyrkeskillnaderna så att alla matcher är intressanta och alla lag har chansen att vinna titeln svensk cupmästare.
Rena juniorlag har en rabatterad startavgift i 250kr per spelare (1000kr per lag) då vi vill stimulera juniorschacket extra senioravgiften 450kr per spelare (1800kr per lag ) är motsvarande som en vanlig week-end turnering t.ex. Västerås Open. Så skynda er att göra lag inom klubben och tänk på att handikapsystemet baserat på snittranking, gör att det bästa laget ni kan få ihop inte nödvändigtvis är det rankingmässigt starkaste
Skynda er att anmäla er och att boka hotell om ni inte redan gjort det för efter den 24 Augusti släpper hotellen rummen så att allmänheten också kan boka dem.Rabatt för Juniorlag (2012-08-18)

För att uppmuntra juniorer att ta chansen att vara med och vinna Svenska Cupen så har vi nu juniorlagsrabbat. Rena juniorlag betalar endast 1000 kr per lag (250 kr per person). Då handikappreglerna kommer att spela en avgörande roll i de flesta matcher så uppmanar vi verkligen juniorlag att ta chansen att tävla om Svenska Cup-titeln och prispotten på över 50 000 kr.Femmannalag! (2012-07-24)

Flera undrar om man kan anmäla femmannalag, för att kunna vara lite mer flexibla med laguppställningen pga jobb etc. Självklart går det bra, laget kommer dock att rankas som att de fyra starkaste spelarna i laget spelar alla ronder oavsett vilka av de fem spelarna som spelar varje rond.Några platser kvar till utlottningen av fri start! (2012-07-19)

Vi påminner om vår SM-kampanj där vi lottar ut en fri start (värde1800kr) bland de 15 först anmälda lagen.
Just nu är det 10 lag anmälda så det är hög tid att anmäla sig för att inte missa möjligheten att vinna den fria starten.
Anmälan är bindande men ni behöver inte betala eller anmäla spelarna förrän senast den 24:e augusti.
Spelarna går sedan att ändra fram tills första ronden då det ju kan uppstå sjukdom eller akut förhinder.
Så skynda er att anmäla er och hjärtligt välkommna till Linköping för en schackfest!SM-kampanj! (2012-06-20)

Anmäl ert lag innan SM tar slut och ni är med i utlottningen av en fri start!
Utan förbehåll så lottar vi ut en fri start för ett av de lag som anmäler sig till Svenska Cupen innan SM tar slut. Prata ihop er i klubben och anmäl ett eller flera lag direkt. Det lönar sig!

Har mindre än 15 lag anmält sig innan SM är slut inväntar vi att 15 lag anmält sig innan vi lottar ut den fria starten!Välkomna till Svenska Cupen! (2012-06-18)

Den 7-9 september startar Svenska Cupen upp igen. Tävlingen äger rum över en weekend i Linköping och riktar sig till alla er som älskar lagschacket! Vi tror att ni liksom vi gillar sammanhållningen och den extra dimensionen spänning som lagschacket ger.
Vi har dessutom kryddat turneringen med bra hotellpriser från Scandic, ett spelschema som öppnar upp för en god bit mat och uteliv i Linköping samt ett handikappsystem som ger alla deltagande lag chansen att titulera sig svenska cupmästare och vinna förstapriset: 20 000 kr. Utöver det erbjuder vi skrällpriser, bordspriser, utlottningar av gratis hotelboende m.m. Observera att varje klubb har möjlighet att ställa upp med obegränsat antal lag!

Svenska Cupen är turneringen där bredd och elit möts på lika villkor!

Missa inte att läsa hela inbjudan och boka in helgen 7-9 september i era kalendrar. 

Vi hälsar er välkomna till en schackfest!

Peter Halvarsson
peter.halvarsson@schack.se
0722-208686

Pontus Carlsson
nr10asprilla@hotmail.com
0702-017146