Belgisk mellandags-öl-föreläsnings-blixt

Globetrottern Max Wahlund var på genomresa genom vårt avlånga land och passade på att tacksamt dra i att ha en mellandagsaktivitet på klubben. Som boende i Bryssel sedan ett par år så fick Belgien bli ett tema.

Hur det funkar i Belgiskt klubbschack hanns med, men framför allt visades några partier.

Först ut var Belgiens starkaste spelare genom tiderna: Edgard Colle och ett parti mot Gösta Stoltz, en av Sveriges starkaste spelare:

Sedan blev det en liten tävling att lista ut vilka som spelade ett annat Colle-parti av i mer modern tappning där svart använde sig av den udda varianten att först spela Ld7 och sedan spela Lg4. Det var taget från Ding Liren mot Nepo i det avgörande VM-partiet, något som undertecknad kom på efter litet tag. Schweizisk (Max hann inte hitta Belgisk) choklad blev priset!

Sedan gick vi vidare i att visa ett av Max egna partier från Belgiens allsvenska, där han mötte en man som spelade för en liten ort där det i princip bara finns ett kärnkraftsverk. Max motspelare började med att tänka i 20 minuter efter Max chockerande 1.e4 innan e6 kom. Därefter spelade Max 2. Sf3 varpå Sc6 kom efter ytterligare 10 minuters betänketid. Sen följde fler knepiga drag från svarts sida, varför följande ställning uppkom som Max valde att kalla för den “Belgiska kärnkraftsgambiten”.

Efter detta följde en blixtturnering där alla 8 deltagarna mötte varande. Dock fick den lägre rankade spelaren välja mellan att spela antingen Colle som utgångsställning (1. d4 d5 2.Sf3 Sf6 3. e3) eller kärnkraftsgambiten (se ovan) eller vanligt schack.

Det skulle visa sig att kärnkraftsgambiten var fruktansvärt svår att försvara som svart. Det prövades både lång och kort rockad, eller tom att gå med kungen via f8 till g7. Inget av alternativen hade några som helst överlevnadsgrader.

Efter sju ronder så vann Max, men så kan vi ju inte ha det. Asker och Adam delade andraplatsen varvid ett armageddon-parti följde där Adam med svart fick spela kärnkraftsgambiten men vit behövde vinna. För Adam räckte remi. Adam lyckades här faktiskt få ihop något spelbart och vann till slut det åtråvärda första priset i form av en rejäl “boll” med Schweizisk choklad!

Resultat i blixten: (här finns fullständiga)

Till slut, ett stort tack till Max för underhållningen. Alltid lika trevligt!