• Mitt SM i Uppsala 2025

    Jag (Fredrik Andersson) följer trenden startad av Leo och Christoffer och bidrar med min egen rapport från SM i Uppsala. Förvänta er inte att läsa om välspelade partier här. Om ni vill göra det hänvisar jag er till Leos berättelse. Vill ni däremot uppleva en hisnande åktur och avnjuta (eller äcklas av) den blunderfest som SM:s lägre klasser utgör, läs vidare!

    Alltsedan jag började spela för LASS våren 2019 har jag varit (tycker jag själv i alla fall, alltid svårt att skatta sin egen spelstyrka) en ganska typisk klass III-spelare. Den senaste tiden, framför allt i kraft av ett bra resultat i Påskturneringen i Norrköping, har jag dock gått upp en del i rating. Så mycket att jag klarade dispensgränsen 1750 för klass II, låt vara med visst darr på ribban. Naturligtvis tog jag chansen till uppflyttning. Man vet ju aldrig om chansen återkommer.

    Mitt uttalade mål var förstås att undvika nedflyttning till klass III igen och för det krävdes det att jag tog 3 poäng av 7 (hälften minus en halvpoäng). Jag insåg dock att det skulle bli mycket svårt, trots allt var jag nästan lägst rankad i hela klass II. Jag kände därför att jag kunde vara nöjd även om jag bara skulle ta 2-2.5 poäng och bli nedflyttad, om jag bara spelat nära toppen av min förmåga. Det finns ingen anledning att vara missnöjd med förluster mot klart bättre spelare om man själv spelat bra.

    Jag lottades in i den femte och sista klass II gruppen. Eftersom denna grupp innehöll hela 14 deltagare skulle den spelas som en FIDE-schweizer och dessutom fick gruppen en extra uppflyttningsplats, så de två bästa i gruppen var garanterade plats i klass I nästa år.

    I första ronden väntade svart mot Christian Andersson från Alingsås. Jag intalade mig att jag måste spela solitt och säkert i öppningen. Jag ville definitivt inte hamna i någon av mina patenterade öppningskatastrofer. Detta parti väljer jag att återge i sin helhet, inte för att det var välspelat och instruktivt (det var snarare raka motsatsen) utan för att fyrverkerierna börjar mer eller mindre omedelbart. Håll i hatten och spänn fast säkerhetsbältena, för nu åker vi.

    Partiet började 1. c4 e5 2. Sc3 Sf6 3. Sf3 Sc6 4. e4 Lc5?! 5. Sxe5

    Spela solitt och säkert var det, ja. Det tog mig bara 4 drag att gå rakt in i en centrumgaffel. Så går det när man spelar på autopilot. Konstigt nog är detta spelbart för svart, men då ska man se fortsättningen 5. … Sxe5 6. d4 Lb4 7. dxe5 Sxe4. Det gjorde inte jag. Däremot såg jag att 5. … Sxe5 6. d4 Ld6 inte funkar p g a 7. c5 och eftersom jag inte ville vara bonde under så spelade jag 5. … Lxf2+?. Detta är inget bra drag, vilket snabbt visade sig i partiet som fortsatte 6. Kxf2 Sxe5 7. d4.

    Nu var goda råd dyra. Jag såg framför mig hur den vita bondehorden i centrum väller fram och mosar allt i sin väg om jag retirerar med springaren. Seg4+ såg jag inte någon vettig uppföljning till. Det enda trumfkortet jag hade var vits lite försvagade kungsställning. Jag bestämde mig för att det fick bära eller brista, jag måste gå till angrepp om jag ens ska ha en liten chans att rädda poäng i partiet. Det följde 7. … Sfg4+?! 8. Kg3. Bästa draget enligt min gamla trotjänare Stockfish 12 som säger +4.5. Lichess analysmotor säger dock +1.1 och tycker att både Ke1 och Kg1 är bättre. Jag vet inte vilken av dem som ligger närmast sanningen, men jag vet att min motståndare måste ha nerver av pansarplåt om han spelar ett sånt drag, för nu blir det åka av. 8. … Df6 9. De2.

    Här missade jag en chans att rädda en halvpoäng med 9. … Sf2 ty på 10. Dxf2 har jag evig schack efter 10. … Dg6+ 11. Kf4 Df6+ och vita kungen måste tillbaka till g-linjen och 10. Tg1 h5 är farligt för vit. Istället försökte jag med 9. … Sd3 med poängen att ingen av springarna går att slå. På 10. Dxd3 följer 10. … Df2+ Kxg4 h5+ 11. Kh3 (11. Kg5 Df6#) d5+ 12. g4 hxg4#. Om istället 10. Dxg4 så ryker den vita damen efter 10. … Df2+ 11. Kh3 d6 och om 10. Kxg4 hamnar vita kungen i ett mattnät efter 10. … h5+.

    Problemet med Sd3 är att jag inte har något konkret hot, så vit kan bara spela på, vilket också skedde. 10. Df3 Dxd4 (för att kunna möta Lxd3 med Se5) 11. Sb5 (Be mig inte att redogöra för allt som hänger i den här ställningen, det gör mig yr i huvudet att bara tänka på det.) De5+ 12. Lf4 Dxb2?. 12. … Sxf4 leder till lika spel efter en sanslös datorvariant men efter textdraget står vit på vinst igen. 13. Lxd3. Så där rök pjäsen till sist. Jag hade egentligen bestämt mig för att ge upp när jag tittade en extra gång och såg att det fortfarande fanns en möjlighet att skapa hot mot vits kung. Jag spelade 13. … h5 (med det dödliga hotet h4+) 14. Lxc7??.

    Ger visserligen kungen ett flyktfält och hotar matt i två genom Sd6+ följt av Dxf7# men draget är för långsamt. Mitt angrepp är snabbare. Annars vinner nästan vad som helst för vit, t ex 14. De2 (för att byta dam), 14. Sxc7+ (självförklarande) eller 14. h4 (för att stoppa min attackplan). 14. … h4+ 15. Kxg4 d5+?? 16. Kf4.

    Här hade jag börjat få ont om tid och jag trodde inte att det spelade så stor roll om jag spelade d5+ eller d6+ i mitt 15:e drag och la därför inte ner någon längre betänketid på draget. Nu ångrade jag mig dock bittert då jag såg att om min bonde stått på d6 istället så hade jag vunnit vits dam efter 16. … Dd2+ 17. De3 (enda draget) g5+ 18. Kf3 Lg4+ och kungen kan inte fortsätta skydda sin gemål. Jag försökte ändå med 16. … Dd2+ men min motståndare gick inte i fällan. 17. Ke5 Db2+. Jag ville inte låta vita kungen retirera till d4 och gömma sig bland sina övriga pjäser.

    Här håller vit remi med 18. Kf4 och jag har inget bättre än att upprepa med 18. … Dd2+. Även 18. Sb4 ger lika spel enligt datorn, men min attack fortsätter efter 0-0 och Te8+. Min motståndare ville dock varken tillåta dragupprepning eller ge upp sitt matthot och spelade 18. Kd6?? Härifrån är det forcerad matt. Det följde 18. … Th6+ (titta på hela brädet!) 19. Kxd5 Le6+ 20. Kc5 b6+ 21. Kc6.

    Min ursprungliga plan var att vinna vits dam med 21. … Lg4+, men efter 22. Sd6+ Txd6+ 23. Kxd6 Lxf3 24 gxf3 har vit ett torn och två pjäser för damen vilket jag tyckte var onödigt mycket, även om jag fortfarande står på vinst p g a vits något originella kungsställning. Det fanns dock en mycket starkare fortsättning. 21. … Ld7++. Det roliga partislutet är 22. Kb7 Lc6+ 23. Ka6 Db4 och vit kan i längden inte förhindra Da5#. Min motståndare gjorde dock pinan kort. 22. Kd5 Lc6# avslutade det vildaste parti jag någonsin spelat.

    Jag kan avslöja att puben Bishop’s Arms på spelarhotellet hade minst en glad besökare denna kväll!

    Dagen efter skulle jag spela vit mot Rickard Myrberg från Uppsala och efter svarts 12:e drag uppkom följande ställning.

    Jag fullföljer här en plan jag har haft under några drag. Jag ville bilda ett batteri med dam och löpare riktat mot springaren på c7 och samtidigt hota den oförsvarade bonden på g7 och spelade därför 13. Dg3?? och missade helt att min löpare på f4 saknar fält. Efter 13. … g5 vinner svart pjäs utan att jag får någon som helst kompensation utöver en bonde (observera att Tg8 vinner min g2-bonde ifall jag slår 2 gånger på g5), så här var det tack och godnatt!

    Eller inte. Trots allt hade jag varit pjäs under mot en lika stark spelare dagen innan och ändå vunnit. Har jag någon gång berättat att mitt mellannamn är Hybris? Jag bestämde mig för att spela vidare. I drag 21 kan jag generera mitt första hot genom att i nedanstående ställning spela 21. Lc4.

    Svart kan inte slå på c3 eller e3 eftersom Lxf7+ följt av Sg6+ vinner svarts dam. f7 måste alltså garderas och här gör min motståndare sitt första misstag med 21. … Tf8? vilket strandar den svarta kungen i centrum. Riktigt var förstås 21. … 0-0. 22. Sg6 är visserligen en gaffel som vinner svarts torn, men den kostar mig båda mina springare vilket är alldeles för dyrt.

    Här tror jag att min motståndare började bli lite nervös, för de närmaste dragen duggar misstagen tätt. 22. Sfd5 b5?

    Varför inte bara ta springaren? Troligen var min motståndare rädd för schackar längs diagonalen a4-e8 i kombination med Sxf6+, men i det här läget är detta ofarligt. Enligt datorn står jag bättre här (för första gången sedan öppningen) ifall jag spelar 23. exd4. Det gjorde jag tyvärr inte men jag vann i alla fall en bonde med 23. Sxf6+ Dxf6 24. Sxe4 De7? (damen måste till c6 eller f5 för att förhindra mitt nästa drag) 25. Ld5.

    Här är spelet utjämnat enligt datorn. Jag är visserligen fortfarande pjäs under, men jag har två bönder och många farliga hot som kompensation. Inom några drag såg svart sig tvungen att prisge tornet på a8 för att lätta på trycket. Det hjälpte föga då hans kung fortfarande var fast i centrum, där mina centraliserade torn regerade oinskränkt. Efter att ha vunnit en pjäs hittade jag en förenklingsmanöver som byter ner till ett vunnet slutspel i mitt 38:e drag.

    Det följde 38. Sc5 Dc7 39. Dxb6+ Dxb6 40. Sd7+ Kb7 41. Sxb6 Txc2+ 42. Kb1 Kxb6 43. a3 och här hade svart fått nog.

    Efter denna totalt osannolika inledning av SM stod jag alltså på full pott efter två ronder efter att ha tappat pjäs i båda partierna. I rond 3 skulle jag spela vit mot den andra fullpoängaren i gruppen, Klas Widebeck från Uppsala. Detta parti gick lite mer som jag förväntat mig att det skulle gå att spela i klass II. Jag blev fullständigt överkörd och hade inte en chans. Första förlusten var därmed inkasserad.

    Tidigare samma dag hade jag, i sällskap med Mårten Garner, passat på att gå Steg 2-kursen för Elo-domare given av Johanna Lundström. Det var en mycket givande och lärorik förmiddag. Johanna meddelade också att hon gärna (mot betalning förstås) reser ut till klubbar för att ge kursen. Kanske något för styrelsen att tänka på, nu när vi ska arrangera ett SM i snabbschack för damer senare i år. Att ha välutbildade domare i klubben är säkert ingen nackdel.

    I rond 4 väntade svart mot Ronny Heijdenberg, Fagerviks SK. Vi spelade avbytesvarianten i franskt och jag rockerade långt för att få angreppschanser. Det såg lovande ut till en början, men mina pjäser var lite olyckligt placerade vilket gjorde alla anfallsideer lite för långsamma. Jag missade också en chans att byta ner till ett fördelaktigt slutspel. Några drag senare tvingades jag istället att byta ner till ett slutspel där jag står klart sämre. En bättre spelare än jag hade nog kunnat rädda en halvpoäng i det slutspelet, men jag klarade inte det, och min motståndare vann välförtjänt.

    Efter två raka förluster skulle jag nu spela vit mot Per-Olof Jönbrink, SK Kamraterna. Detta ser jag som mitt bästa parti i turneringen. Mitt öppningsspel var dock inte perfekt och svart står lite bättre när min motståndare spelar 11. … Ld6-b4.

    Svarts 11:e drag är inte dåligt i sig men det tyder på att svart har en felaktig spelplan. Det kan vara farligt att ge sig ut på bondejakt innan utvecklingen är fullbordad och kungen fortfarande står i centrum. Jag såg här att jag vinner tillbaka bonden och får en mycket fördelaktig ställning ifall svart slår två gånger på c3. Jag spelade 12. 0-0 och hörde samtidigt en djup suck från andra sidan brädet. Vilken otur tänkte jag, min motståndare måste ha sett samma taktiska finess som jag. Nu kommer han aldrig att gå i fällan och slå på c3.

    Det följde 12. … Lxc3 13. bxc3. Nåja, att ta en gång är ofarligt. Han kommer ju aldrig att ta bonden. 13. … Dxc3? Hoppsan! Jag har väl inte missat något? Nej, det är klart till drabbning. Jag spelade 14. Sxf7! (ja, jag är så förmäten att jag ger mig själv ett utropstecken, stäm mig om ni vill!).

    Springaren går förstås inte att slå p g a avdragshotet Lg6+ och 14. … Dxd4+ faller på 15. Lf2. Svart svarade 14. … Tf8. När jag såg den här ställningen efter svarts 11:e drag var min tanke att följa upp med Sd6+ och Sxc8, men när jag nu hade ställningen framför mig ville jag inte byta bort min magnifika riddare i skinande rustning mot den halvt förlamade och dementa biskopen på c8. Bonden på e6 är svag och blockerar vägen till den svarta kungen. Den ska attackeras. 15. Sg5 Dc6 16. Tae1 e5 17. dxe5 Se4 18. Sxe4 dxe4 19. Lxe4.

    De senaste dragen har varit präglade av desperation från svarts sida. Två bönder upp så behöver jag inte ens förlita mig på mitt angrepp utan jag kan lugnt byta ner till ett vunnet slutspel. Svarts nästa drag får mig dock att överge alla tankar på slutspel. 19. … Dc7? Tar ett viktigt flyktfält från svarts kung. Partiet tog snabbt slut: 20. Dh5+ g6 21. Lxg6+ hxg6 22. Dxg6+.

    Här leder både 22. … Tf7 23. e6 och 22. … Kd8 23. Lh4+ Sf6 24. Lxf6+ till matt eller massiv materialförlust så svart gav upp.

    I och med detta parti var jag alltså uppe i 3 poäng och hade därmed säkrat fortsatt spel i klass II nästa SM redan efter 5 ronder.

    Mitt parti som svart mot Erik Westberg, Järfälla i rond 6 blev spännande. Efter dragomkastning kom vi till sist in i något slags slaviskt där min motståndare var alldeles för ivrig att låsa till damflygeln med ett tidigt c5. Traditionellt bemöts flankattacker bäst med ett motanfall i centrum och mitt lät inte vänta på sig. Detta motanfall gav mig möjlighet till ett kungsangrepp som vit blev tvungen att ge en kvalitet för att stoppa.

    Jag började dock få dåligt med tid och i tidsnöd fattade jag en rad dåliga beslut som till sist kostade mig en pjäs. Efter vits 45:e drag såg det mörkt ut för den svarta krigshären.

    I ett sista desperat försök att rädda partiet spelade jag 45. … Txd7 och efter 46. Dxf5+ Kg8 47. Dxd7 hotar vit visserligen matt på g7 men min dam har fått tillgång till e-linjen.

    Jag spelade 47. … De3+ med förhoppningen att få till evig schack eller gaffla till mig vits ogarderade löpare. Här vinner 48. Kh2 för vit då schackarna tar slut efter 48. … Dxf4+ 49. Kg1 De3+ 50. Kh1 De1+ 51. Kh2. Min motståndare missade vinsten och efter 48. Kh4 Dxf4+ 49. g4 Dg5+ 50. Kg3 De3+ delade vi på poängen.

    Ställningen i gruppen inför sista ronden utlovade en spännande uppgörelse. Visserligen var Klas Widebeck som krossade mig i rond 3, redan klar gruppsegrare på 5.5 poäng. Kom dock ihåg att gruppen innehöll 14 spelare och därför hade ännu en uppflyttningsplats, och andraplatsen delades av inte mindre än sex spelare på 3.5 poäng och en av dem var jag. Trots att jag nästan var lägst rankad i hela klass II hade jag alltså chans att gå upp i klass I med en rond kvar. Inte läge att ta en snabbremi alltså utan nu gällde det att uppbåda alla återstående krafter i sista ronden.

    Jag fick vit mot Jonas Wålinder (pappa till den mer kände Lars Wålinder) som hade bäst särskiljning av alla på 3.5 poäng och därför låg tvåa i gruppen.

    Partiet började lite knackigt efter några småmissar i öppningen. Jag tyckte ändå att jag hade ett skapligt angrepp på gång när jag missade en taktik och både förlorade en bonde och fick alla lätta pjäser avbytta. Med angreppschanserna borta tvingades jag till passivt försvar av min efterblivna bonde på e3. Efter svarts 34. … Dd6-e6 uppkom följande deprimerande ställning.

    Som synes håller svart också på att ladda upp för en inbrytning på c-linjen. Datorn rekommenderar 35. Df5+ för att byta dam och lätta lite på trycket. Jag fick dock syn på en taktisk möjlighet som jag hoppades att min motståndare, som var i begynnande tidsnöd, skulle missa. Jag spelade 35. Kd3 och min motståndare missade mitt hot och svarade med 35. … Dd7. Nu kom 36. Df5+ och om svart hållit huvudet kallt och svarat 36. … g6 hade han förmodligen vunnit lätt. Istället spelade han det förhastade 36. … Dxf5? och det följde 37. Txf5 Td7 38. Txd5 som tyvärr inte vinner tillbaka bonden då svart har desperadon 38. … Txe3+ vilket också spelades. Efter 39. Txe3 Txd5 40. Ke4 Td8 hade vi klarat tidskontrollen och nått ett tornslutspel som borde sluta remi vid korrekt spel.

    Vid det här laget var alla partier i gruppen slutspelade utom vårt. Varken jag eller min motståndare visste ställningen i gruppen, men i efterhand lyckades jag ta reda på att den av oss som vinner partiet blir grupptvåa och går upp i klass I. Om vi spelar remi går istället uppflyttningsplatsen till 13-årige Hugo Hardwick som är den ende av de sex som delade andraplatsen som vunnit i sista ronden. Resten av partiet spelades därför inför ganska många nyfikna åskådare som flockades runt brädet.

    Tornslutspel är tyvärr inte min starka sida. Jag valde fel plan och stod snart på förlust igen. I ren desperation bytte jag av tornen och gick ner i ett förlorat men lite klurigt bondeslutspel med kapplöpande bönder på varsin flygel. Efter 55. … h4-h3 uppkom följande ställning.

    Jag hade inget annat val än att spela 56. gxh3, men efter 56. … g3 57. a5 g2 58. axb6+ Kd7 59. b7 g1D+ 60. Ka6 Kc7 blir det ingen ny dam för min del. Min motståndare spelade dock 56. … gxh3?, kanske ett tecken på utmattning efter ett långt parti och framför allt en lång turnering. Det följde 57. a5 h2?. Svart hade vinstchanser kvar efter 57. … bxa5 58. b6+Kd7 (andra drag förlorar för svart) 59. b7 h2 60. b8D h1D med två merbönder i det resulterande damslutspelet. Nu är dock alla vinstchanser borta. Partiet slutade 58. axb6+ Kd7 59. b7 h1D 60. b8D Da1+ 61. Kb7 Dh1+ 62. Ka7 och här enades vi om remi utan att spela ut hela dragupprepningen.

    Jag hade därmed tagit totalt 4 poäng i min debut i klass II och jag slutade på fjärde plats i gruppen. Jag gjorde därmed mitt bästa turneringsresultat hittills. Jag missade visserligen uppflyttning till klass I då Hugo Hardwick tog andraplatsen i gruppen på 4.5 poäng, men jag är inte så ledsen för det. Jag är övertygad om att en ung spelare under stark utveckling kan hävda sig mycket bättre i klass I än vad jag hade klarat.

    Fullständiga resultat: https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=16547

    Längst ner på sidan finns dessutom länkar till övriga SM-grupper.

    Fredrik Andersson

    SM-rapport från Christoffer

    Av Christoffer Martinelle

    Inspirerad av Leos underhållande text tänkte jag skriva lite om mitt SM-äventyr också. Mitt deltagande bestod i SM-blixten och weekend 2 turneringen andra helgen. Jag kom på onsdagen för att titta och heja på andra Lassare samt hälsa på gamla kompisar från min uppväxtstad Uppsala. Upsala Allmänna Schacksällskap var också den klubb jag började spela i under ledning av nestorn Bosse Nyberg som tyvärr gick bort för dryg ett år sedan. Bosses insatser för schacket i Uppsala – och Sverige – har varit enormt betydelsefulla, och han är den som haft störst betydelse för mitt intresse för schacket!

    SM-blixten på torsdagen blev en blek insats från min sida. Den gamle tennisspelaren Ivan Lendl sa en gång inför Wimbledon att gräs är något för kossor att beta på, inte att spela tennis på. Jag kommer inte på någon analogi för hur jag känner för spelformen blixt, men jag känner väl för den som Lendl kände för att spela tennis på gräs…

    För att göra en lång historia kort så pendlade jag från Hållnäs cirka 4 mil utanför Tierp där jag bodde hos min mamma och tog hand om hus och katt när hon var bortrest. Till mitt förfogande hade jag en gammal Ford som jag planerade att ta från huset till Tierp och sedan tåg till Uppsala. Problemet var att Fordens tidigare ägare måste ha haft något i bilen som luktade blöt hund och som jag förmodligen var allergisk mot. Huvudet var tungt och näsan rann. Detta gjorde att en inplanerad tennismatch mot min gamla schackkompis Josef Styf på fredag förmiddag fick ställas in till förmån för Ipren och vila med en kudde över huvudet. Därefter tog jag mig till Uppsala för att spela mitt första långparti. Det var bara jag och Anders Dahlstedt från Schack 08 som inte tillhörde Stockholms SF vi fick mötas i första ronden. Jag kom bra ut ur öppningen och vann en bonde i mittspelet. Anders offrade ytterligare en bonde för aktivitet men i sin iver att angripa min kung fick jag in en klassisk plaskmatt.

    Lördagen inleddes med att jag försov mig! Nu var tåg att glömma och jag tvingades åka hundluktande Ford hela vägen till Uppsala där jag till råga på allt ställdes mot en extremt välpreppad motståndare. Mitt skandinaviska försvar möttes med en skarp sidovariant som jag fick tänka länge på för att få fram drag som inte direkt förlorade. Efter 13 drag hade jag tänkt en timme, min motståndare hade 1 timme och 32 minuter kvar på klockan… När jag väl trodde att jag kunde andas ut gjorde jag ett klassiskt misstag som ledde till både bondeförlust och sämre spel men min motståndare ville dessutom göra matt genom att offra pjäs. Jag hittade försvar och när krutröken lagt sig var det han som tvingades ta ut remischackar. Lördagens andra rond lyckades jag vinna efter 60 drag och över fyra timmar.

    Söndagens första rond hade den obarmhärtiga starttiden 9.00 vilket gjorde att jag med två ställda väckarklockor inställda på 05.45 var ganska trött. Fjärde ronden blev en relativt snabb remi, även denna gång tog min motståndare ut remischackar. Femte och sista ronden hade jag teoretisk chans att vinna gruppen men efter att ha velat i öppningen blev det ett utjämnat mittspel och ett slutspel som var helt jämt och således remi. En andraplats blev det dock vilket jag såklart är nöjd med, liksom att min huvudvärk har släppt!

    SM-rapport från Mästarklassen

    Varning för maratonläsning!

    Alla mina partier att spela igenom på egen hand: https://lichess.org/broadcast/schack-sm-2025-mastarklassen/round-1/X8CJsigN#players/1722727

    Och Simon Malms partier som jag går igenom klart mindre, inte för att de är mindre intressanta: https://lichess.org/broadcast/schack-sm-2025-mastarklassen/round-9/AezTjane#players/1759825

    Schack-SM har av någon anledning gått riktigt bra  de senaste åren 2023-24, dvs sedan jag gjorde comeback efter 7 års uppehåll (bättre än andra långpartiturneringar vs). Det kanske är något med formatet som passar mig extra bra, med sena rondstarter och bara ett parti per dag. Då borde man ju kunna plocka fram sitt bästa, utvilade spel. Detsamma gäller förvisso också motståndarna… 

    2023 lyckades jag inte ta mig upp från klass 1 trots att jag stundtals spelade riktigt bra (Simon Malm tog istället hem vår grupp!). 2024 däremot hade jag en rejäl urladdning och fick utdelning för spelet med övertygande 6.5/7 och gruppseger. Detta år blev det därmed anslutning till Simon i mästarklassen. Jag hade sett honom klara sig kvar med ett nödrop 2024 så jag hade på känn att det kunde bli hårt. Under mitt år i Frankrike där jag bodde i Toulouse och halvpluggade gick jag med i en lokal schackklubb och höll på så sätt igång. Jag spelade en ganska stor internationell >2000-turnering i Cap d’agde som hade exakt samma format som mästarklassen i SM: 9 ronder, en per dag, och motståndet höll samma ratingintervall, i alla fall i mitt fall då jag aldrig vann tillräckligt för att bli lottad mot starkare spelare. Vitaly Sivuk var den enda andra svensken i turneringen, och gick faktiskt och vann hela saken. Så vi höll på att komponera en Sverige-macka, med Sivuk i topp och jag sist i resultattabellen. Ett tag låg jag verkligen allra sist, men undvek till slut jumboplatsen med 2.5/9. Om detta dock var en indikation på hur SM kunde gå så var det ju inte lovande, 1.5 poäng kort från att hålla mig kvar…

    Så, tillbaka i Sverige med rimligare temperaturer och Uppsala, där jag inte spelat sen nån kadettallsvenska eller nåt på 00-talet som jag knappt minns (trots uppväxt i Stockholm). Men nu skulle nya minnas skapas! 

    Som lägst rankad fick jag tyvärr frirond i första pga ojämnt antal deltagare. Medan jag pendlade tillbaka till Stockholm för att “pröva igen” morgondagen kunde jag se Simon ganska enkelt vinna som svart mot Peyman Mashadi i en skarp Caro Kann-variant som han uppenbarligen kunde mycket bättre. Mitt SM började således på söndagen med svart mot Mikael Stanley. Det blev en smakstart med ett mycket stabilt parti:

    1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. c3 Nf6 4. e5 Nd5 5. d4 cxd4 6. cxd4 d6 7. Bc4 dxe5 8. dxe5 Ndb4 9. Qb3 e6 10. O-O Na5 11. Bb5+ Bd7 12. Qa4 Bxb5 13. Qxb5+ Nac6 14. Nc3 a6 15. Qc4 Qd3 16. Qg4 Qg6 

    Vits dam jagas och svarts dam säkrar kungsflygeln. Bytet tar bort all press på svart (annars kan man råka ut för jobbiga angrepp i alapinare). Mot en högre rankad spelare misstänker jag att vit hade återvänt till c4 eller möjligen bytt, nu kom istället 17. Qh3?! vilket måste vara för passiv placering. Redan här började jag tro att det kunde gå vägen.

    17…Be7 18. Bf4 O-O Redan i detta drag borde jag gjort Nd3, jag hade missat hans försvarsidé 19. Rae1 Nd3 20. Re4!? Faktiskt en ganska bra idé trots att det ser instabilt ut. Tornet kan ibland svingas till kungsflygeln med tempo på damen och bli en farlig pjäs. Nu började det gälla att se upp. Rad8 21. Bg3 h5 22. Nh4 Qh7 23. f4 Rd4 

    Datorn ville slå på b2 med springaren, men jag tyckte det började kännas jobbigt efter f5. Här måste vit faktiskt byta på d4 eller ännu bättre, gå in i komplikationerna efter f5. Istället hade han missat en taktisk detalj: 

    24. Re2? Bxh4! Nu ryker antingen f4 eller: 25. Qxh4 Ndxe5! 26. fxe5 Rxh4. Vit väljer oklarhet framför att lida med bonde under och fina fält för svarts pjäser. 27. Bxh4 Qd3 28. Rf3 Qd4+ 29. Bf2 Qb4 30. Rh3 Rd8 31. Rh4 Qa5 32. Rxh5 f5. Mycket nöjd med detta drag som helt stänger ner motspelet. 33. g4 g6 34. Rh3 Nxe5 35. gxf5 exf5 36. Bh4 Rd4 37. Bf6 Rg4+ 38. Kh1 Qc5 39. Rg3 Rxg3 40. hxg3 Qc6+ 0-1.

    Simon skåpade samtidigt ut Erik Dingertz som vit i en avböjd damgambit. I rond 3 mötte därför Simon efter två raka (riktiga) vinster Carl Cederstam på bord 1. Jag ställdes på bordet nedanför som vit mot Elias Kingsley. Inget vi förutspått på förhand kan man säga (:

    1. c4 Nf6 2. Nc3 e6 3. e4 d5 4. e5 d4 5. exf6 dxc3 6. bxc3 Qxf6 7. d4 h6 8. Nf3 Be7?!  9. Bd3 O-O Här har svart kommit fel i en Mikenas-attack. 10. Ne5!

    Damen hotas fångas efter Ng4 Qh4 g3 Qh3 Bf1. Därför spelar Elias det enda vettiga: 

    10…Qh4 11. h3?! Fortfarande med nån dröm om att stänga in damen, men bättre att bara utveckla. 11… Bd6 12. Nf3 Qf6 13. O-O c5 14. Qe2 Nc6 15. Rd1 Rd8 16. Rb1 b6 17. Nd2 cxd4 Här började jag känna att jag schabblat bort min fördel. Men jag står fortfarande lite bättre. 18. Ne4 Qe7 19. Nxd6 Qxd6 20. cxd4 Ba6 21. Bb2 Rac8 22. Qf3 Na5? Så kommer till slut ett avgörande misstag. 23. c5! 

    Svart kan inte samtidigt rädda löparen och försvara mot avdragaren på h7.

    23…bxc5 24. dxc5 Qc6 25. Qxc6 Rxc6 Tornet tvingas släppa försvaret av sin tvilling. 26. Bh7+ Kxh7 27. Rxd8 Rxc5 28. Rc1 Rxc1+ 29. Bxc1 Bc4 30. Rd7 Bxa2 31. Rxa7 Nb3 32. Bb2 Bb1 33. Rxf7 Kg8 34. Rxg7+ Kf8 35. Rg3 Nd2 36. Bg7+ Kf7 37. Bxh6 Ne4 38. Rb3 Bc2 39. Rb6 Kf6 40. Be3 Ke5 41. f3 Nd6 42. Bf4+ Kd5 1-0.

    Simon hade länge spelat jämnt (som svart!) mot Cederstam men till slut förlorat. Därför väntade förstås den sistnämnde i rond 4. På årets hittills varmaste dag spelade jag vit och tyckte jag kom bra ut ur öppningen:

    1. c4 Nf6 2. Nc3 g6 3. g3 Bg7 4. Bg2 O-O 5. e4 d6 6. Nge2 c5 7. d3 Nc6 8. O-O Rb8 9. Rb1 a6 10. a4 Bg4 11. f3 Bd7 Lite irriterande att behöva spela f3, men jag vill inte tillåte bytet på e2 varpå svart får igenom b5. 12. Be3 Qc8 13. b3 Bh3 Tror detta är fel plan för svart, min löpare är ju blockerad av min egen bonde för tillfället. 14. Qd2 Bxg2 15. Kxg2 Ne8 16. Bh6 Nc7 17. Bxg7 Kxg7 18. d4 cxd4 19. Nxd4 Ne6 20. Nc2 Inte byta när jag har terrängfördel. 20…Qd7 21. Ne3 Ned4 22. b4 e5 23. b5 Ne7 

    Här tyckte Carl att jag hade en stor fördel. Jag menade att han var lite väl pessimistisk om sin ställning, men onekligen står jag lite bättre. Drömde om en attack med Ng4 och Qh6, men fick det inte riktigt att fungera. Jag tänkte istället att det inte kan vara fel att byta bort hans mest aktiva pjäs:

    24. Nc2?! Nxc2 25. Qxc2 Rbc8 26. Ne2 Qc7 27. Rfc1 Qc5 28. Qd2 f5 29. exf5? Nxf5 Jag trodde slaget var forcerat, vilket tydligen inte alls stämmer. Nu börjar ställningen gå från lika till mycket knepig för vit. 30. Rb3 Rc7 31. Rd3 Rcf7 32. Nc3 Qxc4! Springaren stod för passivt på e2, men att få fram den kostar två bönder. 33. Ne4 Qxa4 34. Ng5 Re7 35. Rxd6 Enda rimliga chansen. Här famlar jag efter komplikationer i grov tidsnöd, men trodde i princip att jag var förlorad. Datorn visar däremot lugnt nollor… 35…Nd4 36. bxa6 bxa6 37. f4 Qe8 38. fxe5 Nb3 39. Qc3 Nxc1 40. e6+ Kg8 41. Nf7! Med ett subtilt matthot på h6… 41…Rexf7 Tvunget. 42. exf7+ Qxf7 43. Qxc1 a5 

    Otroligt nog har jag klarat mig fram till ett slutspel som visserligen måste försvaras i så många drag till som svart har lust med, men som definitivt är teoretisk remi. Vi har fått 30 min till vardera och i lugn och ro drar jag:

    44. Qd2?? Qf1# 0-1. Såg bara schackarna på f3 och f2, f1 håller ju damen… Jag tog faktiskt den bortsättningen förvånansvärt bra, jag var så inställd på att partiet var förlorat långt innan. Men synd förstås. Första poängtappet alltså och slut på sviten (om man kisar v.s.). Samtidigt hade Simon spelat ut Victor Muntean men sen gått fel i tidsnöden och förlorat. Tror ändå vi båda var rätt nöjda än så länge med 3 respektive 2 av 4.

    I rond 5 förlorade jag som svart mot Peyman Mashadi i katalanskt. Lite svagt spel från mig men inte så mycket intressant att hämta från partiet. Simon hämtade heller inga poäng mot Anton Darnell som svart. 

    Dag 6 spelade jag vit mot Toni Soppela:

    1. c4 Nf6 2. Nc3 c5 3. g3 g6 4. Bg2 Bg7 5. e4 Nc6 6. Nge2 d6 7. d3 O-O 8. O-O a6 9. h3 Rb8 10. a4 Ne8 11. Be3 Nc7 12. d4 cxd4 13. Nxd4 e5 

    Ställningen har transponerats till en slags kalashnikov-sicilianare, men där jag trodde vit måste ha en fördel. Den lyckades jag definitivt inte förvalta på bästa sätt. 14. Nde2 Ne6 15. Rb1 Ned4 16. b4 Be6 17. b5?! c4-bonden blir faktiskt för svag. Min motståndare räknade detta helt enkelt bättre än jag. 17…Nxe2+ 18. Nxe2 Na5 19. c5 Nc4 20. cxd6?! Nxe3! Jag tänkte lite för lättvindigt att svart inte kan ge d6-bonden, men vits bonde blir bara svag. Samtidigt har vits bästa löpare försvunnit och en ful dubbelbonde tagit dess plats. 21. fxe3 Qb6 22. Qd3 Bh6 

    Vad har hänt med min fina ställning? Jag tyckte inte jag passivt kunde försvara bonden. Datorn ger Kf2, och på f5 går den tillbaka till g1… 23. Nc3!? Qxe3+ 24. Qxe3 Bxe3+ 25. Kh2 Rbd8 26. Nd5! Söker ett olikfärgade löpare-slutspel. Ett beslut jag är nöjd med, och datorn ger rätt. 26…Bxd5 27. exd5 Rxd6 28. Rfe1 Bd4 29. Rec1 Rfd8 Nu kommer motspelet. Jag tycker jag försvarade bra när jag väl kom in i den dåliga ställningen några drag tidigare. 30. Rc7 axb5 31. axb5 b6 32. g4 Jag vill blockera f5 med löparen på e4 härnäst. R8d7 33. Rc6 f6 34. Be4 Bc5 35. Rc1

    Jag har slutligen fått upp en ställning jag trodde mig kunna hålla. Här bjöd jag remi. Svart tackade nej och drog 35…Ra7?? 36. R1xc5! Ra2+ 37. Rc2 Rxc2+ 38. Bxc2 1-0. Den satt inte helt fel kan man säga. Och därmed kontraktet för nästa års SM säkrat med mina fyra poäng. Samtidigt förlorade Simon mot Emanuel Sundin och nu började det brännas lite. Han behövde 2/3 på de sista ronderna.

    På kvällen var det SM-Blixten som jag alltid spelar. Även den brukar gå bra normalt sett. Så även denna gång, minst sagt. Jag tog lika många poäng som förra året, 7/11, men mot klart starkare motstånd. Jag vann de fyra första och fick äran att bli fullständigt överkörd av Jung-Min Seo på bord 5. Bland diverse riktiga rövarpartier lyckades jag slå Kaj Engström, Simon Rosberg, Hugo Wernberg och Melvin Ral Lustig och slutade på plats 29 med en ny rekordprestationsrating på 2239 och 60 inkasserade ratingpoäng. Jag vann tyvärr inte rankingpris, däremot skulle jag lustigt nog vunnit rankinggruppen över min… Simon Malm som också gjorde en mycket bra insats tog 6.5p och vann sin ratinggrupp. Även Fridolf Walter spelade långt över sin rating och vann övertygande sin ratinggrupp, också med 6.5p. Vann hela tävlingen gjorde Platon Galperin, i överlägsen stil precis som förra året. Får se om någon kommer kunna utmana så länge han är med.

    Alla Lassares resultat:

    Partierna jag spelade på live:en kan ögnas igenom här: https://lichess.org/broadcast/schack-sm-2025-sm-blixten/round-11/Agrd82my#players/1722727

    Tillbaka till huvudtävlingen och rond 7, svart mot Jörgen Eriksson. Möjligen mitt dåligaste parti i turneringen: 

    1. d4 d5 2. Nf3 Nf6 3. Bf4 c5 4. e3 e6 5. c3 Nc6 6. Nbd2 Nh5 7. Be5 f6 8. Bg3 g6 9. Be2 Bd7 10. O-O Nxg3 11. hxg3 cxd4 12. exd4 Bd6 13. c4 dxc4?! Jag var lite rädd för c5, men man kan ju inte öppna upp centrum med kungen kvar där! 14. Nxc4 Bc7

    15. d5 Na5? Jag kan inte förklara hur jag räknade här, Jörgen spelar den enklaste och starka varianten (dvs den jag borde räknat på mest) 16. Nxa5 Bxa5 17. dxe6 Bxe6 18. Qa4+ Kf7 på Bd7 hålls kungen också kvar i centrum efter Bb5. 19. Rfd1 Qb6 20. Bc4 Bxc4 21. Qxc4+ Ke7 Jag kan inte tillåta Rd7 med katastrof direkt.

    Inte den gladaste ställningen jag haft. Och det ska vara helt slut. Om vit spelar rätt…

    22. Qe4+ Kf8 23. Rd7 Re8 24. Qd5 Re7 25. Rxe7 Kxe7 26. Ng5! Rf8 27. Rd1 Qc6 28. Qxa5 fxg5 29. Qxg5+ Kf7 30. Rd4 Re8 I tidsnöden tar nu vit ett praktiskt beslut, men som objektivt är helt felaktigt. 31. Qd5+? Qxd5 32. Rxd5 Re1+ 33. Kh2 Ke6. Tillåter inte torninvasion på sjunde. 

    Vilken scenförändring! Här tyckte jag att jag knappast kunde stå sämre. 34. Rd2 h5 35. f3 b6 36. Rd3 Re2 37. Ra3 Rxb2 38. Rxa7 Kd5?! Hybrisen kickar in. Min kung är ju mer aktiv, så jag kan väl spela på vinst? Än så länge fortfarande objektivt okej för svart, men tror jag verkligen att jag ska valla ner min b-bonde i dam utan vidare? Inte sånt man ska räkna på i tidsnöden strax innan drag 40. 39. a4 Ra2 40. Kh3 Ra1. Här borde jag bara byta damflygelbönderna med b5 och baila ut istället. 41. g4

    Ke5? För sent. xg4 håller tydligen, men långt från självklart. Jag ville inte aktivera vits kung. 42. gxh5 gxh5 43. Re7+ Kf5 44. Re4 Rb1 45. Rh4 Kg5 46. Rd4 Rh1+ 47. Kg3 Rb1 48. Rd5+ Kg6 49. Rb5 Ra1. Fin teknik från min motståndare. 50. Rxb6+ Kf5 51. Rb5+ Kg6 52. Ra5 Kh6 53. Kf4 Ra2 54. Ra6+ Kg7 55. g3 Re2 56. Kg5 Re3 57. Ra7+ Kf8 58. Kf4 Ra3 59. Ra5 Kf7 60. Rxh5 Rxa4+ 61. Kf5 Ra3 62. Kg4 Kg6 63. Rb5 Ra6 64. f4 Kg7 65. Rb7+ Kf6 66. Kh4 Kf5 67. Rb5+ Kf6 68. g4 Ra1 69. Rb6+ Kf7 70. Kh5 1-0.

    Denna förlust sved rejält, med den fina upphämtningen bara för att kasta bort det helt i onödan i ett ganska enkelt remislutspel. Där bet verkligen min starka vilja att alltid spela på vinst mig i baken. Simon vann däremot som svart mot Mikael Stanley i en fantasi-Caro Kann där han lugnt försvarade en sämre ställning och lät vit trötta ut sig, offra en kvalitet och sedan gå bort sig. Ytterligare en viktig seger inkasserad alltså.

    Dag 8, svart mot Daniel Johnson. Daniel är två år yngre än mig och vi hade mötts en enda gång innan, i mitt sista SM innan uppehållet. Det var Kadett-SM 2014 i Borlänge, och redan då hade han som nu en 150 ratingpoäng mer. I det partiet hade jag ställt pjäs i drag 8 men på något sätt vänt och vunnit, vilket nog fortfarande är min sjukaste comeback i ett långparti någonsin. Jag glömde faktiskt fråga om han kom ihåg det, men med tanke på de mardrömmar han måste haft om det så var det kanske bäst så. Så till förevarande parti, 11 år senare:

    1. Nf3 Nf6 2. c4 e6 3. e3 d5 4. b3 c5 5. Bb2 Nc6 6. cxd5 exd5 7. d3. För mesigt. 7…Bd6 8. g3? Nämen nu får vit faktiskt ge sig. Så här långsamt kan man inte spela om motståndaren utvecklat sig normalt i en öppen ställning. Jag började fundera på hur jag kunde bestraffa detta. 8…Bf5 9. a3. Fler onödiga bondedrag framtvingade. 9…O-O 10. Bg2 Qa5+ 11. Bc3 Qa6 Datorn skriker efter d4 i flera drag här, men jag tycker min idé att pressa d3 fungerade rätt bra också.

    12. d4?! Nu blir löparen ledsen. Och förstås fler försvagningar på vita fälten. Måste säga att jag skulle gissat att jag spelade mot en lägre rankad motståndare här. 12…Ne4 13. Nh4 Nxc3 14. Nxc3 Be6 15. dxc5 Be5 16. Rc1 d4 17. Ne4 dxe3 18. fxe3 Bb2! Tar bonden med löparen istället för att hålla vits kung kvar i centrum 19. Rb1 Bxa3 20. Kf2. Inte ett glatt drag att spela, men kungen kan inte stå kvar heller. 20…Ne5

    Här kände jag mig mycket säker på vinst. Hål överallt i vits ställning. Men tidsnöden ville annat… 21. h3 Nd3+ 22. Kg1 Bxc5 23. Kh2 Rad8 24. Qh5 Be7. Lite fegt (kunde slagit e3), men kändes onödigt att tillåta Nf6-idéer i en så överlägsen ställning. 25. Rhd1 Qa2 26. Ra1 Qxb3 27. Rab1 Qc2 28. Rxb7 Bxh4 29. Rd2 Qc8 30. Qxh4 Ne1 31. Ng5 h6 32. Rxd8 Rxd8 33. Be4 Rd2+ 34. Kh1 Bd5? Många missade chanser här i tidsnöden, så inte värt att kommentera 35. Bxd5 Rxd5 36. Qb4 Qc6 37. Rb8+ Rd8+ 38. e4 Qd7? Qc7 behåller merbonden efter alla byten med goda vinstchanser. 39. Qb7 Qe8 40. Qxf7+ Qxf7 41. Rxd8+ Qf8 42. Rxf8+ Kxf8 43. Ne6+ Kf7 

    Puh. Jag förstod inte hur jag kunde låtit partiet mynna ut i detta, såsom jag spelat upp en kanonställning! Men okej, ute ur tidsnöden, kantbonde i ett springarslutspel, måste väl ändå va vinst va, va? 44. Nc5 Kf6 45. Kg1 Ke5 46. Kf2 Nc2 47. Ke2 a5 48. Kd3 Nd4 49. Ke3 Ne6 50. Na4 Kd6 51. Nb2 Kc5 52. h4 Kb4 53. e5 Kb3 54. Nd3

    54…a4? Kc4 var draget! Gå tillbaka och plocka e-bonden eller tvinga springarbyte med Nc5+ om vit håller den med Ke4. 55. Ke4 Kc3 56. Nc1 Kc4 57. Kf5 Nd4+ 58. Kg6 Kd5. Jag inser att jag inte kan valla ner bonden. Springaren ställer sig på a2 och kungen blockar då a-bonden när jag slår den, vilket ger vit tempon att gå ner med sin egen bonde i dam. Går att förlora också vill säga. 59. Kxg7 Nf5+ 60. Kf6 Nxg3 61. e6 Ne4+ 62. Kf7 Nd6+ 63. Kf6 Ne4+ 64. Kf7 Nd6+ 65. Kf6 Ne4+ ½-½. Så många missade vinstchanser att jag blir snurrig. Om jag inte ens kan ta hem ett sådant parti, hur ska jag då någonsin kunna mala ner nån som Magnus i lika-ställningar? 

    Simon hade däremot spelat ut Björn Jäderberg som vit och även han säkrat kontraktet med en rond till godo!

    Så turneringens sista rond. Många snabbremier, däribland Victor Muntean som vit(!) mot Cederstam, vilket innebar att han inte kom topp-2 (Leo Crevatin hade behövt förlora, men spelade remi och kom därmed tvåa). Cederstam tackade nog och tog emot, eftersom hans avancemang till Mästar-Elit därmed var säkrat. Även mitt parti blev remi ganska snabbt, men inte utan försök. Jag hade vit mot Ulf Hammarström:

    1. c4 Nf6 2. Nc3 e6 3. e4 c5 4. e5 Ng8 5. Nf3 Nc6 6. d4 cxd4 7. Nxd4 Nxe5 8. Ndb5 a6 9. Nd6+ Bxd6 10. Qxd6 f6

    Min motståndare har här blixtat än så länge, vilket inte kändes lovande när jag offrat en bonde. Min teorikunskap slutade här. 11. Be3 Ne7 12. Qa3?! Nf5 13. Nb5?! axb5! Ett mycket uppenbart kvalitéoffer som jag underskattat lite lätt. 14. Qxa8 Nxe3 15. fxe3 Qb6? Ser livsfarligt ut, men jag såg inte att han hade mer än remischackar. Hade han istället spelat lugnt med slag på c4 och rockad så hade svart haft en mycket lovande ställning 16. Qxc8+ Här tog jag mig i kragen och spelade äntligen lite objektivt. Jag fick vara tacksam att Ulf inte var så spelsugen. 16…Kf7 17. Qxh8 Qxe3+ 18. Kd1 Qd4+ 19. Kc2 Qe4+

    20. Kc1. Räknade ett tag på Kb3, men det hade lett till matt. Jag bjöd istället remi, vilken antogs. ½-½. 5/9 till slut alltså och en 12e plats (av 35). Kändes bra ändå att kunna räkna bort frironden som förlust och ändå ha klarat mig. Ett resultat jag är nöjd med, och som jag på förhand inte hade vågat tro på. Samtidigt kände jag att jag kanske haft bud på ännu mer…Vi får se nästa år.

    Simon spelade också ett ganska snabbt parti men med än mer utdelning som svart mot Toni Soppela:

    1. d4 d5 2. c4 c6 3. Nf3 Nf6 4. Nc3 e6 5. e3 Nbd7 6. Qc2 Bd6 7. b3 O-O 8. Be2 b6 9. O-O Bb7 10. Bb2 Rc8 11. Rad1 Qe7 12. e4 dxe4 13. Nxe4 Nxe4 14. Qxe4 f5 15. Qd3 Rcd8 16. Rfe1 c5 17. Bf1 Be4 18. Qe3 cxd4 19. Bxd4 e5 20. Bc3 Bxf3 21. Qxf3 e4 22. Qe3 Ne5 23. h3 Bc5 24. Bd4 

    24…Rxd4! Uppgivet 0-1. Om tornet slår tillbaka vinner bindningen material för svart. Tredje raka vinsten på slutet alltså och även han 5/9p (men “rena” poäng), samt 40 ratingpoäng. Vi skämde sannerligen inte ut LASS i mästarklassen i år!

    Leo Odell Johansson

    Lambohovsdraget

    Lördagen den 24 maj spelades Lambohovsdraget i Slestadsskolans matsal, en tävling för barn upp till 13 år utan Elo-tal. Tävlingen var en del i LASS projekt ”Bredda ungdomsschacket” som vi fått bidrag till via Fritidskortet-satsningen från Sveriges Schackförbund. Tanken med att hålla tävlingen i Lambohov var att nå ut till de delar av Linköping där flest skolschackklubbar finns; Lambohov, Malmslätt och Vallastaden. Detta föll väl ut och ett flertal av deltagarna i Lambohovsdraget har sedan dykt upp på vår ungdomsträning och blivit medlemmar i LASS. Vi hoppas att kunna hålla ytterligare en liknande tävling i början av höstterminen 2025.

    Lambohovsdraget vanns av Maximilian Klint som tog maximala 15 poäng av 15, följd av Oscar Ziyang Wang och Linus Hedlund på 12 poäng var. Fullständiga resultat finns här.

    Sommarcupen i Västervik 2025

    Medan stora delar av LASS vilade ut efter avslutningsfesten på förmiddagen den 6 juni hade två av klubbens medlemmar (Fredrik Andersson och Kristina Flynner) bestämt sig för att försvara LASS färger i Sommarcupen i Västervik. Detta då vi redan befann oss där efter att ha firat min mammas 80-årsdag på restaurang Guldkant kvällen innan. Grattis än en gång, mamma, ifall du läser det här!

    Sommarcupen är en snabbschacksturnering med betänketiden 15 minuter och 5 sekunders inkrement per drag, samma tidskontroll som i GP-turneringarna alltså. I år var det lite färre anmälda än vanligt, bara 13 deltagare och dessutom var det mest de lägre rankade spelarna som uteblivit. Förutom en orankad spelare var jag och Kristina de lägst rankade i turneringen med våra 1687 resp. 1528.

    I första ronden skulle jag spela vit mot Josip Vrabec från Oskarshamn, en spelare jag ansåg mig ha en gås oplockad med sedan jag på något sätt lyckats förlora mot honom i Aspacupen fem månader tidigare trots tidshandikapp till min fördel, pjäsövervikt och där jag dessutom hade ett mattangrepp mot hans kung som befann sig på vandring i centrum.

    Partiet började bra. Jag vann en kvalitet och en bonde efter att min motståndare missat en överlastningstaktik i mittspelet. Jag jobbade sedan som bäst med att byta ner till ett vunnet slutspel när jag går in i en gaffel och förlorar tillbaka kvaliteten. Jag lyckades dock sno åt mig en bonde till som kompensation och var därmed två bönder upp i slutspelet och jag kunde vinna utan ytterligare missöden.

    I andra ronden ställdes jag mot Lukas Spång, också från Oskarshamn och som det skulle visa sig, turneringens blivande slutsegrare. Jag tyckte själv att jag spelade bra och gjorde inte några större misstag, men det stod klart tidigt i partiet att jag mötte en mycket bättre motståndare. Lukas vann också partiet utan några större problem.

    Det följde en remi mot orankade Simon Danielsson. Jag tyckte jag spelade bra och etablerade bra tryck i mittspelet men hittade ingen väg igenom och efter avbyten till ett slutspel med lika bönder och olikfärgade löpare enades vi om remi.

    Som många av er vet spelade jag för Västervik som barn (1977-1985) och därför blev jag smått förvånad när jag tänkte tillbaka och insåg att när jag i rond 4 lottades mot Västerviks Jörgen Karlsson som spelat i klubben sedan tidigt 70-tal, så var det första gången han och jag skulle mötas i ett tävlingsparti.

    Tyvärr kunde det ha gått bättre. Jag förlorade pjäs i öppningen efter att min springare jagats ett varv runt brädet tills den hade slut på flyktrutor. Medan Jörgen var upptagen med att vinna springaren försökte jag öppna centrum och gå till attack mot hans kung. Jag lyckades också etablera bra tryck och skapa en hel del hot så Jörgen tvingades gömma sin kung och därmed låsa in sitt eget torn på h1. Tyvärr försvarade sig Jörgen exemplariskt och kunde så småningom slå tillbaka min attack i kraft av sin merpjäs. Det tog inte lång tid förrän det var min kung som var omringad av motståndarpjäser och jag fick kasta in handduken.

    Därefter var det dags för lunchpaus och jag kände mig trots förlusterna relativt nöjd. Spelet hade funkat skapligt med förhållandevis få stora misstag och att förlora mot klart bättre spelare har jag inga problem med. Kristina hade haft en tung förmiddag med tre förluster och en frirond. Detta krävde rejäl uppladdning i form av en tunnbrödrulle med korv och räksallad på Åhmans (Västervikssenapens ursprung). Själv tog jag en Snitzel (sic) med bröd och pommes frites.

    Stärkta av denna typiska Västervikslunch återvände vi till spellokalen för nya duster. Där skulle en brutal familjefejd komma att utspelas. Kom ihåg att jag just hade förlorat mot Jörgen Karlsson. I rond 5 skulle nu Kristina spela mot Jörgens lillasyster Anna Halvarsson. Själv hade jag frirond och kunde därför följa partiet.

    Där gick Anna på knock-out direkt. Efter Kristina rockerat kort offrade Anna en löpare för att öppna svarts kungsställning och laddade sedan upp med tungt artilleri på h-linjen. Det svarta majestätet tvingades evakuera och när vits pjäser bröt in i svarts ställning visade det sig inte finnas några svaga punkter kvar. Vit tvingades byta ner och nöja sig med med två bönders kompensation för den offrade löparen.

    Dessa bönder var dock farliga förbundna fribönder på g- och h-linjerna och partiet såg ut att kunna sluta hur som helst. Det visade sig vara Anna som gjorde det avgörande misstaget när hon tillät Kristina att forcera fram ett byte av sista tornparet och samtidigt vinna g-bonden med sin löpare och därmed också stoppa h-bonden. Efter att ha offrat löparen på h-bonden kunde sedan Kristinas a-bonde obehindrat springa mot förvandlingsfältet medan den vita kungen bara kunde se på från läktaren och Anna tvingades att sträcka vapen. Efter denna meriterande seger av Kristina hade vi alltså utjämnat i den inofficiella familjekampen.

    I rond 6 blev det en familjefejd av annan sort, nämligen en intern sådan då jag spelade vit mot Kristina. Partiet var jämnt till det tidiga mittspelet då Kristina tog beslutet att spela det försvagande f7-f5 för att mota bort min centralt placerade dam på e4. Hon förbisåg då min möjlighet att slå en passant med g-bonden och öppna upp hennes orockerade kung. Efter denna försvagning kunde mina pjäser välla in på den försvagade kungsflygeln och partiet slutade med matt efter bara ett fåtal drag. Det är inte för intet som man säger att f står för ’forget about it’ i spelöppingen.

    I sista ronden mötte jag ännu en Oskarshamnsspelare, Stefan Fransson. Han trasslade till det för sig redan i öppningen då han räknade fel och fick sin löpare instängd av min bondekedja. Efter denna sekvens, där jag visserligen vann en pjäs, såg dock min en gång stolta bondekedja ut som Dresden 1945 och det som var kvar av den blockerade dessutom båda mina löpare. Jag lyckades dock konsolidera och när min motståndare började avancera i centrum kunde jag byta bort en av mina dåliga bönder och öppna för min löpare, vilket ledde till en mer eller mindre forcerad sekvens där jag kunde byta av alla min motståndares återstående pjäser och därmed vinna partiet i kraft av min merpjäs.

    Jag slutade därmed på 4.5 poäng av 7 och slutade på fjärde plats, vilket får anses godkänt då jag nästan var bottenrankad. Jag gick också upp drygt 30 ratingpoäng klara att spridas till resten av klubben när vi spelar snabbschack nästa gång. Kristina tog 2 poäng av 7 och kom på 13:e plats. En trevlig detalj med turneringen är att vi båda blev pristagare då alla deltagare får pris.

    Tävlingen vanns av Lukas Spång, Oskarshamns SS på 5.5 poäng före Jörgen Karlsson, Västerviks ASK på 5 och Shauki Usef, Västerviks ASK på 4.5 poäng.

    Fullständiga resultat: https://vasterviksask.se/?page_id=778

    Till sist vill jag tacka Västerviks ASK för ett fint arrangemang. Jag återvänder gärna och spelar fler gånger.

    Fredrik Andersson

    Vårsäsongen officiellt avslutad

    Kvällen före nationaldagen, den 5/6, avslutades vårsäsongen för seniorer traditionsenligt med tipspromenad, middag och parblixt. Efter lite mingel gick alla ut på gården och grillade medhavd mat, som sedan intogs i en något ommöblerad spellokal tillsammans med tillbehör som hade ordnats av Simon Ivarsson och Fredrik Qwarfort.

    Tipspromenaden med schacktema, som denna gång hade skapats med mycket kort varsel av Daniel Rosenbecker, vanns av Peter Halvarsson.

    Tipspromenadskonstruktören Daniel går genom lösningarna. Ställningen på demobrädet, med det vackra draget Tf5!, ingick i en av uppgifterna. Foto: Peter Halvarsson
    En bild från parblixten: segrarna Mikael och Simon spelar svart mot Vladyslav och Beatrice.

    I parblixten deltog totalt 9 lag. Simon Malm och Mikael Domander vann på 4 poäng.

    Slutställningen efter fem ronder i parblixten

    Nu blir det inte någon seniorverksamhet på klubben på några månader. Vi önskar alla medlemmar en trevlig sommar och välkomna tillbaks i månadsskiftet augusti/september!

    Simon Olsson vann Vårturneringen

    Under Kristi Himmelsfärdshelgen 29/5-1/6 spelades den traditionella Vårturneringen i Linköping. 32 spelare från Sundsvall i norr till Eslöv i söder spelade sju partier med ”allsvensk” betänketid (40 drag på 90 minuter och därefter 30 minuter till, med 30 sekunders tillägg per drag från drag 1). I år var det ovanligt jämn könsfördelning, för en svensk schackturnering, med 6 kvinnliga deltagare.

    Inför sista ronden var det väldigt jämnt, med fyra spelare på 4½ poäng följda av tre på 4 poäng och hela sju spelare på 3½. Efter hård kamp tog till slut Simon Olsson, Skara SS, hem segern på 5½ poäng, efter särksiljning mot Daniel Rosenbecker, Eslövs SK. Tredjeplatsen togs av Ofelia Thörnqvist, LASS på 5 poäng.

    • 1. Simon Olsson, Skara SS, 5½ p / 7 (26.5 KP)
    • 2. Daniel Rosenbecker, Eslövs SK, 5½ p (26 KP)
    • 3. Ofelia Thörnqvist, Linköpings ASS, 5 p
    • Ratingpris 1: Theo Ekman, Linköpings ASS, 4½ p
    • R2: Per Ahlström, Linköpings ASS, 4 p
    • R3: Fredrik Andersson, Linköpings ASS, 3 p
    • R4: Noah Leijon, Linköpings ASS, 3½ p

    Fullständiga resultat

    Simon Olsson vann Vårturneringen efter hård kamp

    Vi avslutar med ett effektfullt drag från partiet Fredrik Andersson, LASS – Rune Evertsson, Stockholms SS i rond 1. Fredrik har offrat en springare för att slå sönder svarts kungsställning och har skickat alla sina pjäser mot svarts kung. I den här ställningen avgjorde vit med det vackra draget 23. Tg6!

    Våravslutning den 5 juni

    Det blir grillning på grillarna utanför där ni får grilla er medtagna mat. Klubben fixar lite tillbehör som tex cole slaw, potatis i nån form samt bjuder på efterrätt. Vi äter inne.
    Det blir prisutdelning i KM samt någon form av tipspromenad/frågesport. Sedan avrundar vi programmet med den sedvanliga parblixten.
    Kostnad 50:‐. Medtag önskad dryck och nåt att grilla.
    Anmälan senast den 4 juni så vi kan planera matinköp/beställning.
    Betala gärna i förväg till plusgiro 49 61 30-6 eller Swish 123 521 9738
    Obs. 18-årsgräns. Vi startar kl 18.30.
    Kvällen fortsätter sedan tills siste man går hem oavsett hur sent (eller tidigt) det blir.
    Välkomna!

    Damallsvenskan i Alingsås

    Ofelia Thörnqvist, Emma Larsson, Helena Nede Wersten och Kristina Flynner. Foto: Lars OA Hedlund

    Damallsvenskan spelades i helgen som gick, för fjärde gången, i år i Alingsås där tävlingen även spelades 2022. LASS ställde upp med ett lag bestående av Ofelia Thörnqvist, Emma Larsson, Helena Nede Werstén och Kristina Flynner. Planen var att även Anna Krantz skulle vara med i laget, men då Wasa SK II på fredagskvällen saknade en spelare ställde Anna upp och spelade med deras lag i stället. Detta är sådant som inte är så vanligt i andra sammanhang, men under Damallsvenskan finns en speciell gemenskap och önskan från alla deltagare att hjälpa varandra och se till att det spelas så mycket schack som möjligt.

    Arrangemanget var mycket bra och tävlingsledningen hade ordnat med personliga hälsningar från framstående personer som tex kulturminstern Parisa Liljestrand och Charlotte Kalla – men högst smällde ändå hälsningen från Judit Polgar som fick långa applåder. En kul grej som visar att arrangörsklubben Team Pelaro Alingsås SS tänkt på att göra det lilla extra.

    Spelmässigt gjorde vårt lag ”det vi skulle” – konsekvent vann vi mot lägre rankade lag och förlorade mot de högre rankade. Efter två inledande förluster kom vi igen starkt med tre raka vinster vilket ledde till att vi i slutronden ställdes mot överlägsna Wasa SK. Den matchen slutade som förväntat med 4-0, men vi hade mersmak i flera ställningar, jag själv och Kristina Flynner hade länge remiställningar innan Kristina fick problem med tiden och jag själv tyvärr gjorde en klantig bortsättning, och Helena Nede Werstén hade vinstställning mot Wasa SK:S fjärdebordsspelare WIM Cristine Mariano Wågman i ett fint parti som Pia Cramling senare valde ut att analysera i sin online-damträning, men även där ställde tiden till det på slutet. I slutändan hamnade vi på plats 6 av 12 (vi var rankade sjua), ett resultat som får ses som klart godkänt. Vinnare av Damallsvenskan 2025 blev Wasa SK. Wasa SK II, där Anna Krantz var med, hamnade på plats 10.

    Fullständiga resultat.

    Vladyslav vann snabb-KM

    Efter tre tisdagskvällar med många spännande partier är nu årets snabb-KM avgjort. Ny klubbmästare i snabbschack blev Vladyslav Rogoz på 7½ poäng av 9 möjliga. Tvåa blev Simon Olsson, 7 poäng, och trea Mats Andersson på 6½. De två ratingpriserna togs hem av Nils Gustavsson och Asker Davidsson.

    Totalt deltog 27 spelare. Betänketiden var 15 minuter + 5 sekunder per drag.

    Fullständiga resultat

    I åttonde ronden spelade Vladyslav vit mot Ofelia Thörnqvist. I bakgrunden spelar tvåan Mats svart mot Peter Nyberg.

    Inbjudan till Lambohovsdraget

    Slestadsskolans matsal är spellokal för Lambohovsdraget

    Lördagen den 24 maj bjuder LASS in till tävlingen Lambohovsdraget, som riktar sig till barn i åldern 6-13 år. Såväl rena nybörjare som de som tidigare spelat Schackfyran eller Yes2Chess är välkomna! Enda förkunskapskravet är att kunna schackreglerna. Tävlingen har blivit möjlig tack vare projektpengar från Fritidskortet via Sveriges Schackförbund. I Lambohov och närliggande Malmslätt och Vallastaden finns flertalet skolschackklubbar – vi vill nu ge chansen till medlemmarna i skolschackklubbarna att testa på schack även på fritiden, och att kanske hitta in till vår juniorträning på Stadbiblioteket och i klubblokalen på Götgatan.

    Inbjudan till Lambohovsdraget finns här, sprid den gärna! Sista anmälningsdag är den 21 maj, via mail till peter@halvarsson.no-ip.com.

    Priser i snabb-KM

    I inbjudan till snabb-KM står det att prisbelopp och antal priser beror på deltagarantalet. Vi har nu bestämt prissummorna:

    • Första pris: 500:-
    • Andra pris: 300:-
    • Tredje pris: 200:-
    • Två ratingpriser om 150:-

    Priser delas ej utan medlemssystemets särskiljning används. Samma spelare kan inte vinna både ratingpris och ordinarie pris. Orankade spelare tävlar ej om ratingpriserna.

    Veteran-SM i snabbschack 2025

    Förra oktober gick funderingarna hos Mårtens schackvänner vad han skulle få i 50-årspresent. Många alternativ kom fram, men till slut blev det start och boende i Veteran-SM i snabbschack i Malmö i maj. För att inte presenten skulle avnjutas alldeles allena så fick Qwarre och undertecknad (Halvarsson) följa med.

    Tävlingen spelades på klassisk schackmark, Folkets Hus i Limhamn 9 ronder 20+10 under lördag och söndag. Vi valde att bo inne i stan nära Möllan och ta bussen ut till Limhamn. Vi kom ner på fredagskvällen och en ukrainsk pub som Qwarre fått tips om som låg på andra sidan gatan blev målet. Mycket trevligt!

    Lördagsmorgonen kom och på plats mötte vi upp med Per Ahlström och Neno Malesovic (Linköpingsbo och ett ankare i LASS allsvenskanlag i många år). Veteran-SM spelas i två grupper, en 65+ och en 50+. Det var 23 spelare i den ”yngre gruppen” som domare Anders Sandström kallade den under hela tävlingen och ”de lite äldre” var 28 spelare.

    Ronderna avverkades, tyvärr fick vi ett LASS-möte mellan mig och Mårten där Mårten trasslade bort damen som blev instängd. Lördagskvällen spenderades till fantastisk mat på folkliga Restaurang Möllan.

    För egen del var turneringen en ganska typisk schweizerhiss, jag fick förmånen att möta både IM Christian Jepson och GM Stellan Brynell med hyggliga partier, men utan någon större chans. 4½ poäng var väl vad jag skulle ta, och det tog jag också.

    Fredrik Qwarfort spelade upp många fins ställningar, men i avgörande lägen med lite lite tid på klockan gick inte saker hans väg och han vill nog glömma denna turnering. Motståndet var dock rätt tufft. Snittrankingen i 50+ gruppen var 2017!

    Mårten spelade upp flera starka angreppsställningar och fick bra utdelning på sitt spel. Vinst mot CM Kjell Petersson 2035 i snabb-ELO och remi med mersmak på Kent Ängskog 2071 i snabb-ELO.

    I 65+ klassen spelade Per upp bra ställningar och fick utdelning ett par gånger. Tyvärr blev det något räknefel några gånger men till slut ett helt godkänt resultat. Neno satt på toppbordet hela turneringen tillsammans med arrangören Conny Holst som storspelade denna helg. Neno drog dock längsta strået och vann ensam på 7 poäng av 9.

    I 50+ klassen vann Stellan till slut, här i finalen mot Christian Jepson som slutade tvåa.

    Fullständiga resultat: https://resultat.schack.se/ShowTournamentServlet?id=14865

    Efter turneringen var det gott om tid och vi stannade till på ett litet fik. Där blev det lite drama när en duva först flög in, sedan lyckades krångla in sig mellan inner och ytterfönstret under fönsterbänken. Det tog tjejen i personalen, qwarre och mig ett par minuter innan jag lyckades nå den med ena handen och få ett stadigt grepp för att sedan lugnt kunna gå ut med den till gatan.

    Veteran-SM i snabbschack drogs igång igen tack vare Conny Holst och blev en liten, men väldigt trevlig turnering. Spelschemat var luftigt, kanske lite väl luftigt till och med. Men det gjorde också att atmosfären var väldigt avslappnat. Och några fler gamla-vänner-remier än vanligt var det nog bland gubbarna (tyvärr ingen kvinnlig deltagare), men också en hel del prestigemöten. Stellan tappade bland annat poäng mitt i turneringen och muttrade att han spelade så jävla dåligt när han vandrade ut för att ta och luft och hämta krafter….

    Vem vet, det kanske blir fler gånger det här med Veteran snabbschack.

    Berzeliusskolan svenska mästare!

    Berzeliusskolans lag: Felix Pena Mäkinen, Elin Larsson och Albin Andersson. Foto: Amit Dhut

    I helgen som gick spelades Skollags-SM i Västerås. Tre Linköpingslag deltog; Slestadsskolan och IES Linköping i mellanstadieklassen samt Berzeliusskolan i Högstadieklassen.

    Både Slestadsskolan och IES Linköping gjorde mycket bra ifrån sig och hamnade precis intill varandra i tabellen på en sjätte respektive sjunde plats av totalt 22 lag.

    Berzeliusskolans högstadielag lyckades med något som inte borde vara möjligt utan bara kan beskrivas som en helt otrolig fantastisk prestation! Med en spelare kort pga sent återbud fick de lämna walk over på fjärde bordet i varje rond, och dessutom bestod laget av spelare från årskurs 7. Att de var yngst i klassen och låg under med en poäng vid matchstart stoppade dem däremot inte från att landa högst i tabellen och med 10 matchpoäng och 15 partipoäng ta hem turneringssegern och bli svenska mästare!! Hatten av för våra duktiga juniorer, detta torde vara historiskt. Nu väntar Skollags-NM för laget senare i år, där Berzeliusskolan har äran att representera Sverige i det nordiska mästerskapet för skollag. Då förhoppningsvis med fyra spelare, vilket borde göra dem tämligen ostoppbara!

    Fullständiga resultat Skollags-SM

    Adam vann jämnt blixt-KM

    Årets öppna blixt-KM samlade totalt 26 deltagare och blev mycket jämnt. Inför den nionde och sista ronden låg fyra spelare i delad ledning på 6 poäng, nämligen Adam Ståhlberg, Vladyslav Rogoz, Mats Andersson och André Thyberg, medan Rizo Pepic låg en halvpoäng efter och ytterligare ett koppel spelare hade 5 poäng.

    I sista ronden vann Adam och Vladyslav sina partier och drog ifrån, och eftersom Adam hade bättre kvalitetspoäng tog han hem titeln.

    • 1. Adam Ståhlberg, 7 poäng av 9 möjliga, 46 kvalitetspoäng
    • 2. Vladyslav Rogoz, 7 p, 44½ kp
    • 3. Rizo Pepic, 6½ p

    Ratingpriset vanns av Emma Larsson som tog 5 poäng.

    Fullständiga resultat

    Adam Ståhlberg (vit, närmast kameran) vann det inbördes mötet mot Vladyslav Rogoz i rond 3. Bakom dem ses partiet Rizo Pepic – Daniel Rosenbecker.

    Här är lite blandade bilder från turneringen

    Sam överlägsen i KM

    Årets klubbmästerskap är nu avgjort. Turneringen samlade 50 deltagare, vilket inte är rekord, men bra eftersom det blev jämna 10-spelargrupper.

    I A-KM var Sam Grundel överlägsen och tog hem titeln på 8.5 poäng av 9 möjliga, 3 poäng före tvåan Daniel Rosenbecker. Trea kom Mats Andersson på 5 poäng.

    • 1. Sam Grundel 8½ / 9
    • 2. CM Daniel Rosenbecker 5½
    • 3. FM Mats Andersson 5

    B-KM var desto jämnare. Inför sista ronden ledde Börje Pettersson med en halv poäng före Vide Löfgren, och de två möttes i ett rent finalparti, som Börje vann övertygande. Resultatet innebar att Peter Halvarsson tog sig förbi Vide och tog andraplatsen. Mate Nagy slutade på samma poäng som Vide men förlorade det inbördes mötet och kom därför fyra. Tyvärr hade Stefan Andersson tvingats bryta turneringen tidigt, och enligt reglerna ströks hans resultat helt, vilket betyder att man kunde få max 8 poäng.

    • 1. Börje Pettersson 6½ / 8
    • 2. Peter Halvarsson 5½
    • 3. Vide Löfgren 5

    C-KM var också jämnt. Theo Ekman ledde inför slutronden med en halv poäng före Magnus Snällfot, och säkrade segern med vinst mot Noah Leijon. Efter särskiljning mot Per Ahlström kom Mårten Garner trea.

    • 1. Theo Ekman 7 / 9
    • 2. Magnus Snällfot 6½
    • 3. Mårten Garner 5

    D-KM blev en familjeuppgörelse mellan systrarna Emma och Elin Larsson, som möttes i sista ronden och spelade en kampremi. När alla resultat var räknade hade Emma en halv kvalitetspoäng mer. Inga marginaler där inte! Trea kom Christoffer Martinelle.

    • 1. Emma Larsson 7 / 9
    • 2. Elin Larsson 7
    • 3. Christoffer Martinelle 6

    Lägsta gruppen fick en rafflande upplösning. Inför sista ronden låg Beatrice Tiger-Norqvist och Torgil Svensson i delad ledning. När Beatrice hade vunnit sitt parti låg Torgil pjäs under, men vände partiet tack vare att motståndaren räknade fel i en avveckling och fick ge tillbaks pjäsen, varefter Torgil tog hem slutspelet och, efter särksiljning, gruppen.

    • 1. Torgil Svensson 7½ / 9
    • 2. Beatrice Tiger-Norqvist 7½
    • 3. Albin Seger 6½

    Fullständiga resultat

    Vi gratulerar den nye klubbmästaren Sam Grundel!

    Det spännande finalpartiet i B-KM. Börje Pettersson vann med vit mot Vide Löfgren.

    Öppna snabbschacks-KM 6-20 maj

    Årets snabb-KM spelas under tre tisdagskvällar i maj, nämligen den 6, 13 och 20/5.

    Vi kommer att ha samma spelform som i snabb-LM i höstas, det vill säga nio ronder med betänketiden 15 minuter + 5 sekunders tillägg per drag. Det är samma betänketid som används i snabbschackspartierna i GP-turneringarna.

    All information finns i inbjudan.

    Anmäl dig här!

    Anmälda spelare

    Inbjudan till Vårturneringen 29/5-1/6

    Under Kristi himmelsfärdshelgen, 29 maj – 1 juni, så spelar vi som vanligt vår traditionella Vårturnerning. Det blir sju ronder långpartier med samma betänketid som i Allsvenskan och SM (90 minuter + 30 minuter extra efter 40 drag, med 30 sekunders tillägg per drag genom hela partiet). Det brukar komma spelare både från när och fjärran, så det är en bra chans att få möta lite andra motståndare än de vanliga.

    Alla detaljer finns i inbjudan.

    Länk till anmälan.

    Lista på anmälda spelare.

    Välkomna!

    Jämn marsblixt med småländska gäster

    Månadsblixten den 13/3 samlade hela 21 deltagare. Ett glädjande inslag var fyra deltagare som hade kört upp från Jönköping.

    Det blev mycket jämnt i toppen. Per Persson och Adam Ståhlberg tog båda 5½ poäng av 7 möjliga, men Per hade en halv kvalitetspoäng mer och tog därmed hem segern. Jönköpingsjunioren David León höll sig länge långt framme men blev i sista ronden omkörd av Oliver Pavlic som vann tredjepriset.

    Fullständiga resultat

    Slutsegraren Per Persson som var orankad inför turneringen men nu lär få ett ganska högt blixt-ELO
    21 deltagare fyllde högra spelrummet

    Flera Linköpingslag vidare till SM-final efter skollag-DM

    Vide Löfgren från Ebersteinskas gymnasium spelar svart mot Mate Nagy från Berzeliusskolans högstadielag

    Östergötlands skollag-DM gjorde i lördags comeback efter att senast ha spelats 2019. Glädjande nog fanns lag från alla fyra klasser (lågstadium, mellanstadium, högstadium och gymnasium) representerade vid tävlingen, som spelades på Agora i Skäggetorp, Linköping.

    Mellanstadieklassen har alltid varit den största, mycket tack vare Schackfyran, och så även i år. Åtta mellanstadielag kom till spel, varav två från närliggande Ulleviskolan ett stenkast från Agora. Lagen representerar sin skola, men kunde också välja fantasifulla lagnamn. Slutställningen för mellanstadiet blev:

    Pawn Stars1017,5
    Chicken chess champions714,5
    Vi efterlyser katten611,5
    AEEL611
    Abbas FC510,5
    Grebo59,5
    Väderstad skola58
    Hsm24,5

    Segrarna Pawn Stars från Slestadsskolan, Linköping, samt tvåorna Chicken Chess Champions går vidare till Skollags-SM som spelas i Västerås 3-4 maj.

    I lågstadiet var Vreta Klosters skola enda deltagande lag, de spelade därför tillsammans med mellanstadielagen men blir direktkvalificerade till Skollag-SM.

    Även högstadiet och gymnasiet spelade i en sammanslagen grupp med dubbelrondigt där lagen mötte varandra två gånger. Ebersteinska gymnasiet från Norrköping med Schack08:as Vide Löfgren på första bordet var ensamt gymnasielag och går därmed vidare till Västerås. I högstadieklassen spelade ett lag från Berzeliusskolan med flera bekanta LASS-ansikten samt Stenbocksskolan från Boxholm med ett lag bestående av medlemmar i nystartade klubben Boxholms Bönder. Berzeliusskolan knep förstaplatsen och därmed platsen i SKollags-SM, men efter att Boxholmarna lämnat in en dispensansökan som snabbt beviljades står det klart att även de får åka och tävla i Västerås i maj.

    Stort grattis till alla lag som tagit sig vidare till Skollags-SM!

    Dubbelrond i Karlstad och Säffle

    LASS tredje och fjärdelag åkte den gångna helgen i fyra bilar till Karlstad och Säffle för två allsvenska ronder. LASS III började med att möta Karlstad på lördagen och sedan Säffle på söndagen och LASS IV gjorde det omvända.

    En massa dubbelrum gick åt för att lösa det hela, det blir faktiskt knappt någon merkostnad jämfört med att åka tur och retur en gång till.

    Själv var jag chockad för att åka med, jag har inte spelat i tredjelaget på 25 år. Men LASS får fler och fler spelare som klättrar uppåt i rankinglistan.

    Matcherna skulle bli tuffa och speciellt för fjärdelaget var varje partipoäng viktigt i kampen om vilket lag som kommer åka ur serien. LASS IV kämpar mot Katrineholm kring strecket.

    Lördagens matcher gick planenligt. Båda LASS-lagen fick rejält med stryk, men LASS IV fick faktiskt 1½ partipoäng mot Säffle, mycket tack vare det nygamla tillskottet Mikael Domander som är gammal klass I-spelare, men inte spelat aktivt på 30 år i LASS. (mitt i bilden nedan)

    Kvällen gick åt till mat och samkväm.

    Morgonen efteråt blev det frukost och sen fick vi i tredjelaget åka till Säffle, som är ännu en schackklubb i landet som flyttat in i en affärslokal:

    Klubblokalen delas med bridgeklubben och var luftig och trevligt inredd. Många bekanta ansikten som alltid och lite småprat innan matchstart. Efter någon kaffekopp så var vi flera som tyckte det började se ljust ut för tredjelaget. Klas kom in med tornen i motståndarens ställning efter en väldigt konstig öppning från vit. Mårten stod komfortabelt mot den på papperet starkare Michael Mattsson och vinsten såg ut att vara inom räckhåll. Själv stod även jag bra på förstabordet och hade bekvämt spel. Per Ahlström, P-O och Fredrik hade ganska stabila ställningar som även slutade med remi.

    Jag tappade lite kontrollen över mitt parti mot de 40 dragen och var lite rädd att svarts pjäser skulle komma igång. Dock spelade svart med en löpare mindre i praktiken:

    Vit är på drag efter svarts Db7. Här fick jag räkna lite. Min plan blev: Txa4 Dxd5 och sedan Te7. Svart vinner kvalité med Txc1 Dxc1 och Dxd3. Jag hade då planerat Txe7 Kxg7 följt av Dc7 med schack och vit kan sen slå hästen på a5 och svarts kung är fortsatt osäker och vits kung är säker.

    Det var nästan vad som hände också, fast när jag slagit Txg7 så insåg jag att det fanns bättre drag för vit:

    Td4 spelade jag, med visst darr på handen i tidsnöden. Och det fungerar utmärkt. Svart spelade Da6, varpå Dc7 Kf8 Txd6 följde och vit satte matt inom ett par drag.

    Men, jag missade en mycket enklare vinst som jag inte såg men min motståndare sett under partiet. Gå tillbaka till första diagrammet, vit spelare Txa4 svart spelar Dxd5. Och vit vinner direkt med nästa drag som jag lämnar till läsaren att hitta (jag såg det ju inte).

    Tyvärr missade Klas i sitt parti och ett torn flög av brädet. Mårten kämpade i ett parti som han förtjänade att vinna, men Michael försvarade sig envist i en väldigt öppen ställning med dam och två torn var och enorma träd att räkna på. Det fanns både vinster, remier och förluster om vartannat, tyvärr slutade det med förlust för Mårten och en rejäl förlust för tredjelaget. Fjärdelaget tog starka 2 poäng mot Karlstad (mer än tredjelaget!) och tog därmed viktiga poäng i streckstriden.

    Katrineholm har dock två matcher kvar att plocka poäng i och LASS IV bara en….

    Nämnas ska så klart förstalagets överkörning av Majorna på hemmaplan med 7½-½ i en på papperet ändå rätt jämn match. LASS förstalag är obesegrad och har ren final mot SS Manhem om två veckor.

    Och sist men kanske viktigaste rapporten är andralagets miniskräll mot rankingstarkare Örebro:

    Här är det partipoängsstrid även i division I för LASS II med Schack 08’as andralag med en match kvar.

    Peter Nyberg ny ordinarie styrelseledamot

    Peter Nyberg närmast kameran, i bakgrunden Daniel Rosenbecker från valberedningen

    Här kommer sent omsider en kort rapport från LASS årsmöte 2025 som avhölls lördagen den 22 februari. Vi är en aktiv klubb vilket vi kunde konstatera efter uppläsningen av den långa verksamhetsberättelsen med alla tävlingar och övrig verksamhet vi haft under 2024. Ekonomiskt gick vi back 2024, vilket till största delen förklaras av inköpet av åtta livebräden. Vår ekonomi är fortsatt god.

    Den enda förändringen på förtroendeposterna var att Sam Grundel och Peter Nyberg gjorde en rockad. Sam är numera styrelsesuppleant och Peter ordinarie ledamot istället för tvärtom. Vi välkomnar Peter N som ny ordinarie styrelseledamot!

    Januariblixt med fyra nya spelare

    Årets första månadsblixt spelades den 30/1. Av de åtta deltagarna var två stycken, Jan Westerling och Per Persson, nya medlemmar (eller nygamla, Jan hade spelat i LASS för länge sedan men gjort ett långt uppehåll), medan Mikael Domander och Per-Olov Svensson var nere på klubben för första gången men ville avvakta med att bli medlemmar.

    Per, som tidigare har spelat i Tidaholm, ledde länge turneringen, tätt skuggad av Adam, men förlorade mot Adam i näst sista ronden och blev därmed omsprungen inte bara av Adam utan också av Oliver.

    Slutresultatet blev att Adam vann efter särskiljning och Oliver kom tvåa, båda två med 6 poäng av 7 möjliga, medan Per kom en halvpoäng efter.

    Fullständiga resultat

    Segraren i Januariblixten, Adam Ståhlberg, spelar svart mot trean Per Persson

    Kallelse årsmöte

    Lördagen den 22 februari kl 13.00 är det dags för årsmöte. Ta chansen att vara med och påverka din förening! Vi bjuder på smörgåstårta.

    Hela kallelsen finns här

    Varmt välkomna!

    Lyckat besök på Agora i Skäggetorp

    Adam Ståhlberg lär ut schack till nyfikna besökare Foto: Åsa Gustin/Agora

    För tredje gången besökte LASS i lördags Agora – en kreativ mötesplats i Skäggetorp. Vi körde drop in under två timmar där såväl barn som vuxna besökare kunde kika in för att ta ett parti eller lära sig hur pjäserna går. Många var nyfikna och fick en första inblick i schackets magiska värld och tyckte det var kul och spännande – de som ville fick också ta med sig ett schackbräde och regelhäfte hem för att fortsätta spela med syskon och föräldrar därhemma.

    Vi har blivit regelbundna gäster på Agora och fått till ett bra samarbete, vilket märks bland annat genom att Agora blir spellokal för skollag-DM och Schackfyranmästaren senare i år.

    Yggdrasil vinner Tremannablixten 2025

    Åtta lag samlades denna söndag för att spela i den årliga Tremannablixten, och med alla-möter-alla formatet ’Berger’ innebar detta hela 21 partier (!) blixt. Turneringen spelas i lag om tre, och i varje parti får spelarna olika handikapp i form av extra tid beroende på blixtranking. I slutändan blev det Yggdrasil, bestående av Vladyslav Rogoz, André Thyberg och Simon Malm, som gick starkast och vann på 55,5 poäng av 63 möjliga. Kanslisterna – Robert Ericsson, Peter Halvarsson och Ofelia Thörnqvist – kom på andraplats med 44 poäng. Tredjeplatsen kneps av De tre vise männen, bestående av Daniel Rosenbecker, Adam Ståhlberg och Torgil Svensson, som samlade ihop 38,5 poäng. Samtliga lags resultat går att hitta i sluttabellen i inläggets sista bild.

    Som vanligt bjöd turneringen, som spelas helt utan tidsinkrement på klockan, på gott om underhållande (läs: brutala) flaggningar till höger och vänster. Lyckligtvis är det ingen riktig ELO som står på spel – eller kanske tur för vissa, men otur för dem som lyckades knipa en och annan skalp med hjälp av den extra tiden!

    Speciellt kul idag var att ett lag från en nybildad klubb i Boxholm, Boxholms Bönder, tog sig hit för att spela! Roligt med nya initiativ, och vi hoppas att vi får se mer av dessa spelare i framtiden även här i Linköping.

    Tack för den här gången, vi ses igen nästa år!

    Kanslisterna möter Yggdrasil i toppstriden.
    Kanslisterna möter Yggdrasil i toppstriden.
    Neandertalarna möter De tre vise männen.
    Neandertalarna möter De tre vise männen.
    Balkan boys möter Tjocka släkten.
    Sluttabellen efter alla 7 ronder.

    Förstalaget ångar på!

    Förstalaget fortsatte sitt segertåg idag mot SK Kamraterna från Göteborg. Lagen var jämnstarka enligt ELOs magiska formel, även kallat historia. Nu visade sig historien inte påverka dagens match utgång, utan LASS vann klart med 5½-2½. Vilket ger följande vackra tabell:

    Jobbigare var det för andralaget som åkte till Norrköping för möte mot Schack 08’as andralag. Det var också helt jämnt på papperet, men vi var aldrig ens nära. En rejäl smocka på 6-2 gick vi på.

    LASS tredjelag slog programenligt LASS fjärdelag med 5½-2½, Albin var den enda som skrällde från fjärdelaget!

    LASS förstalag har dock SS Manhem kvar, det kan bli en ren final i mars månad!

    KM är lottat!

    Det blev till slut 50 deltagare i årets KM. Det är nog det optimala antalet, eftersom det blir jämna Bergergrupper och ingen schweizergrupp. 60 deltagare hade vi inte vågat hoppas på, och 40 hade varit en besvikelse, så 50 var nog det bästa tänkbara deltagarantalet!

    Vi kommer alltså att spela i 5 Bergergrupper, där alla möte alla i varje grupp. Det betyder att hela lottningen är gjord i förväg, och man kan redan nu se vem man kommer att möta i alla nio ronderna och börja planera och preppa. Det är OK både att skjuta upp och spela partier i förväg, så länge alla partier från rond 1-8 är färdigspelade innan rond 9 startar.

    Lottningen finns här. Länken leder till A-KM. Klicka på gruppnamnen längst ner på sidan för att se de andra grupperna.

    Som vanligt spelar vi både på tisdagar och torsdagar. Grupp A, D och E spelar på tisdagar och grupp B och C på torsdagar (observera att det skiljer sig lite från det som stod i inbjudan). Spelstart är klockan 18.00. Som vanligt är det OK att byta speldag mellan tisdag och torsdag om båda spelarna är med på det, men meddela i så fall turneringsledningen så att vi vet hur vi skall sätta upp livesändningen!

    Första speldag är nu på tisdag den 14/1. Välkomna då!

    Trettondagsblixten Eskilstuna

    Idag deltog Adam StåhlbergDaniel Rosenbecker och jag i trettondagsblixten. Det som inte gick att undvika, var att Adam och jag tillslut fick mötas. jag bjöd remi i sedvanlig ordning och Adam till allas förvåning accepterade anbudet. Jag fick möta FM Harald som vit i holländskt och spelade remi. Vid analys så hade jag vinst. i slutspelet. Men jag räknade på varianten lite snabbt men trodde det var till hans fördel. Men det var ett parti jag blev stolt över.

    Daniel slutade på en stark 2aplats.

    Jag slutade på en 4e plats och Adam 5e plats.

    Fredrik Wester, Albin Wester. Stenman, dahlstedt deltog också.

    //Mattias Nörager

    PlatsNamnKlubbPoängKvalitét
    1(A)Harald Lögdahl FMEskilstuna SK1193.5
    2(B)Daniel RosenbeckerEslövs SK994
    3(B)Vide LöfgrenSchack 088.592
    4(B)Mattias NöragerLinköpings ASS8.587
    5(B)Adam StåhlbergLinköpings ASS894
    6(B)Christoffer StenmanSchack 08894
    7(B)Michael TolénEskilstuna SK887
    8(A)Matthias NilssonEskilstuna SK7.596.5
    9(B)Axel BergmanEskilstuna SK7.584
    10(A)Anders ErikssonVästerås SK7.582.5
    11(B)Anders DahlstedtSchack 087.565.5
    12(B)Fredrik WesterSchack 08792.5
    13(B)Stefan UllbergEskilstuna SK792.5
    14(B)Stefan VarjomaaVästerås SK782
    15(C)Mikael BlomVästerås SK781
    16(B)Tomas BragesjöEskilstuna SK779.5
    17(B)Tommy SvenssonEskilstuna SK6.587.5
    18(D)Albin WesterVästerås SK686.5
    19(C)Esa OjalainenNyköpings ASK682.5
    20(B)Daniel JohanssonEskilstuna SK678.5
    21(C)Fredrik ÅkerströmEskilstuna SK5.567
    22(C)Ece YigitEskilstuna SK561.5
    23(D)Olle SjölundVästerås SK461.5
    24(B)Ulf LögdahlEskilstuna SK371
    25(D)Milton KarlssonSträngnäs SS172
    26(D)Rickard NässelkvistEskilstuna SK020

    Tremannablixten 2025

    SÖNDAGEN DEN 19 JANUARI I LINKÖPING

    Spelform:    Lagtävling om 3 spelare. Varje rond består av 3 partier där varje spelare möter alla spelare av motståndarlagets spelare.

    Priser:          Beroende på antalet deltagande lag.

    Startavgift:  60 kr/lag.

    Betänketid:  Tidshandikapp:

    BlixtrankingGruppMötenBetänketid
    2100+AA-D2-8 min
    1900-2099BA-C, B-D3-7 min
    1650-1899CA-B, B-C och C-D4-6 min
    -1649DSamma grupp5-5 min

    Spellokal:    LASS klubblokal, Götgatan 48A, Linköping.

    Speltider:     Personlig anmälan i spellokalen SENAST kl. 09:45. Spelstart kl. 10:00

    Café:            Servering till förmånliga priser finns i spellokalen.

    Anmälan:    Anmälan görs senast den 17 januari till
    Fredrik Qwarfort, fredrik.qwarfort (at) gmail.com
    Vid anmälan ange klubb, spelare samt lagledare med telefonnummer.

    Info:             osf.schack.se Anmälda lag.
    Arrangör:   Linköpings ASS

    Välkomna!

    Max åtta i Rilton U2200

    Max rapporterar från Rilton: ”Åttondeplats bland 154 startande är ändå inte fy skam. På det hela taget en trevlig turnering på Scandic Continental.”. Även Christina Svensson spelade i Rilton U1800 och kom 73a av 87 deltagare.

    Rilton Cup vanns av Bassim Amin.

    Foto Lars OA Hedlund.

    Fullständiga resultat

    Vuxenträningen på fredagar fortsätter under 2025

    Träningen för vuxna på fredagar har varit lyckad, med många deltagare av olika spelstyrkor. Axel Lorenzo Johansson fortsätter att hålla i träningen, med gästföreläsare som hoppar in ibland. Har du själv ett favoritämne som du är extra bra på? Tveka inte att kontakta Axel och testa på att vara schacktränare för en kväll! Tiden som gäller våren 2025 är kl 17.15, varje helgfri fredag, med start den 10 januari. Platsen är givetvis vår klubblokal på Götgatan 48.

    Träningen passar alla från nybörjare upp till rating runt 1900. Varmt välkommen!

    Kontakt och mer information: Axel Lorenzo Johansson axelerik02@gmail.com 076-3207059

    Vladyslav vann LM

    Inför sista ronden av Linköpingsmästerskapet ledde Vladyslav Rogoz på 6½ poäng före en trio på 5½: Daniel Jogstad, Mate Nagy och Andreas Lindström. I sista ronden lottades Vladyslav mot förra årets Linköpingsmästare, Daniel Jogstad, medan Mate och Andreas lottades mot varandra, så det blev spännande värre med två direkta finalpartier.

    Mate och Andreas remiserade sitt parti och slutade på 6 poäng. Daniel vann däremot på ett övertygande sätt mot Vladyslav, och kom ikapp poängmässigt, men Vladyslav hade bättre kvalitetspoäng och erövrade därmed LM-titeln. Efter särskiljning blev resultatet på de fem prisplatserna som följer:

    • 1. Vladyslav Rogoz, 6½ p (38 KP)
    • 2. Daniel Jogstad, 6½ p (35 KP)
    • 3. Mate Nagy, 6 p (35 KP)
    • 4. Andreas Lindström, 6 p (34.5 KP)
    • 5. Peter Nyberg, 6 p (34 KP)

    Mate var också bäst i den högsta ratinggruppen, men eftersom man inte kan vinna både ordinarie pris och rankingpris så gick ratingpriset till tvåan Daniel Varro.

    De fyra ratingpriserna erövrades av

    • R1: Daniel Varro, 5½ p
    • R2: Noah Leijon, 5 p
    • R3: Emma Larsson, 5 p
    • R4: Torgil Svensson, 4 p

    Fullständiga resultat

    Vi gratulerar den nye Linköpingsmästaren och önskar alla deltagarna ett trevligt juluppehåll och välkomna tillbaks till KM den 14/1!

    Vladyslav Rogoz spelade vit mot Daniel Jogstad i sista ronden. Daniel vann partiet men Vladyslav vann turneringen.

    Nedan några blandade bilder från sista ronden

    Inbjudan till KM 2025

    Nu finns inbjudan till nästa års KM!

    Precis som i fjol spelar vi 9 ronder Berger (alla möter alla) i 10-spelargrupper. Gruppindelningen sker efter ranking. Vi spelar tisdags- och torsdagskvällar fram till den 10 april. Tävlingen är öppen för LASS-medlemmar.

    Inbjudan med alla detaljer finns här.

    Anmäl dig på den här länken senast den 7 januari!

    Anmälda spelare ser du här.

    Välkommen!

    Juniorallsvenskan 2024

    Under helgen 22-24 november spelades årets upplaga av Juniorallsvenskan i Helsingborg. LASS spelade i år i division I, efter att tack vare en fin insats ha gått upp från div II i fjol, vilket innebar starkt motstånd (bara som ett exempel så hade motståndarna i första ronden, SS Manhem, en medelranking på 2112).

    LASS-laget bestod av Noah Leijon, Mate Nagy, Elin Larsson, Emma Larsson och Leon Asplund. Stefan Andersson och Sam Grundel åkte med som ledare. Trots bra spel i många av matcherna kom LASS sist av de 6 lagen och får spela i division II igen nästa år. Kristallens SK, Stockholm vann.

    Vi får hoppas på uppflyttning igen nästa år!

    Fullständiga resultat

    Julavslutning den 20 december!

    Den 20 december klockan 18.30 är det dags för den traditionella julavslutningen!

    Det blir prisutdelning i LM samt någon form av tipspromenad/frågesport. Sedan avrundar vi programmet med den sedvanliga parblixten.
    Kostnad 100:‐ där mat ingår. Medtag önskad dryck.
    Anmälan senast den 18 december så vi kan planera matinköp/beställning.
    Betala gärna i förväg till plusgiro 49 61 30-6 eller Swish 123 521 9738

    Obs. 18-årsgräns. Vi startar kl 18.30. Anmäl dig senast onsdagen den 18 december på facebook eller till Fredrik Qwarfort!

    Kvällen fortsätter sedan tills siste man går hem oavsett hur sent (eller tidigt) det blir.

    Välkomna!

    Nörager vann Novemberblixten

    Klubbens störste blixtfanatiker (åtminstone den här veckan, när Adam Ståhlberg är i Japan), Mattias Nörager, vann novembers månadsblixt på 6½ poäng av 7 möjliga, tätt följd av Oliver Pavlic (6 p) och Anders Dahlstedt, Schack 08 (5½ p).

    Fullständiga resultat

    Blixtsegraren Mattias Nörager (svart närmast väggen) i djupa tankar mot Torgil Svensson. Närmast kameran spelar tvåan Oliver Pavlic mot Elin Larsson.

    Vuxenträningen fortsätter fredag 25 oktober 17.00

    Lördagen 12 oktober drog Axel Lorenzo Johansson igång vuxenträningen. Till första passet kom det spelare med ett ratingspann från 1500 till 1900 men träningen/diskussionerna var givande för samtliga.

    Nu på fredag 25:e oktober är det dags för andra gången. Vi drar igång vid 17.00 i schacklokalen och håller på till runt 18.30-19.00-tiden. Alla är välkomna oavsett rating och ålder!

    För mer information se inbjudan här.

    Näringslivet möter förorten

    Idag spelades näringslivet möter förorten på universitetet med två tävlingar.

    Företagseventets resultat finns här och den öppna tävlingen finns här.

    Tack alla som varit med och gjort detta till det fantastiska event det är!

    Mattias Nörager Linköpingsmästare i blixt

    Efter några sena avhopp, och några ännu senare inhopp (bokstavligt talat i sista minuten – vi hade lottat men inte publicerat lottningen när två spelare till anmälde sig), blev det 15 deltager i årets blixt-LM, torsdagen den 10/10.

    Det blev en hård och jämn kamp om topplaceringarna, där till sist Mattias Nörager drog det längsta strået tack vare bättre kvalitetspoäng än tvåan Daniel Jogstad. Båda tog 7 poäng av 9 möjliga, och följdes av en trio på 6 poäng, där Vladyslav Rogoz efter särskiljning tog den sista prisplatsen.

    Mattias är därmed Linköpingsmästare i blixt. Vi gratulerar!

    Fullständiga resultat

    Mattias Nörager, närmast kameran till vänster, slog vår nye medlem Magnus Snällfot i andra ronden och gick sedan vidare till att ta hem LM-titeln. I bakgrunden spelar Simon Olsson vit mot E-G Lilljebjörn.

    Inbjudan till vuxenträning lördag 12 oktober

    Kursledare Axel Lorenzo Johansson Foto: Lars OA Hedlund

    Schackträning för vuxna har länge varit på många LASS-medlemmars önskelista, och nu är det äntligen dags. Uppstart sker lördagen den 12 oktober kl 17.00-18.30, med tanken att det blir fler tillfällen längre fram. Träningen vänder sig kanske framför allt till dig som har börjat spela schack i vuxen ålder och börjat tävlingsspela de senaste åren, men är givande för alla spelare med rating upp till 1700.

    -Min tanke är att göra lite av en ”grunden upp” strategi där jag först beskriver hur jag försöker tänka i sin helhet, sen gå vidare till ”russian school” grejer och sedan till taktiker. Kanske ha med en öppning och ett slutspel varje gång med, säger Axel Lorenzo Johansson, som håller i träningen.

    Inbjudan finns här.

    Adam byggde staket i septemberblixten

    Fredagen den 20/9 spelades säsongens första månadsblixt, för en gångs skull utan ELO-ranking. Om det nu berodde på att den var orankad eller på det fina vädret, så blev det ovanligt få deltagare, bara 8 personer.

    Turneringen spelades som 7 ronder Berger med betänketiden 3 min + 2 s/drag och dominerades helt av Adam Ståhlberg som vann samtliga partier.

    Resultat:

    Kvällens skräll kom i partiet Fredrik Andersson-Daniel Jogstad, där Fredrik som vit gick till våldsamt angrepp och vann.

    Daniel Jogstad vann jämnt snabb-LM

    Årets Linköpingsmästerskap i snabbschack spelades under tre tisdagskvällar den 3, 10 och 17 september, och samlade 34 deltagare. 5 av deltagarna var nya medlemmar för säsongen, och en av dem (Magnus Snällfot) tog hem ett ratingpris.

    I år valde vi att spela med samma betänketid som i GP-serien, dvs 15 minuter med 5 sekunders inkrement, så det blev hela 9 ronder på de tre speltillfällena.

    Det blev en mycket jämn och spännande turnering där många spelare hade en chans att komma på de fyra prisplatserna. Och även slutställningen var mycket jämn: Daniel Jogstad och Ingvar Carlsson fick båda 7 poäng, medan André Thyberg och Simon Olsson tog 6½. Efter särskiljning blev Daniel Linköpingsmästare i snabbschack för 2024.

    Slutställning efter särskiljning:

    • 1: Daniel Jogstad 7 poäng (46.5 kvalitetspoäng)
    • 2: Ingvar Carlsson 7 p (42.5)
    • 3: André Thyberg 6½ p (45.5)
    • 4: Simon Olsson 6½ p (också 45.5, men André vann det inbördes mötet)
    • Ratingpris 1: Peter Nyberg, 5½ p
    • Ratingpris 2: Magnus Snällfot, 4½ p
    • Ratingpris 3: Elin Larsson, 5 p

    Fullständiga resultat

    Närmast kameran spelar årets Linköpingsmästare vit mot Börje Pettersson i rond 8, och bakom dem syns partiet Adam Ståhlberg-Peter Nyberg.

    Dags att anmäla sig till LM, och att betala startavgiften!

    Årets LM börjar nästa tisdag den 24/9, men observera att sista anmälningsdatum är nu på onsdag 18/9 och att startavgiften skall vara betald senast den 19/9!

    Anmäler man sig för sent så riskerar man att inte bli inlottad i rond 1.

    Vi lottar redan den 19 så att alla skall veta i god tid om de skall spela på tisdag eller på torsdag.

    Inbjudan och länk till anmälan finns här.

    Priser i snabbschacks-LM

    Vi har nu bestämt prissummorna i årets snabb-LM.

    Det blir priser till de fyra första spelarna:

    • 1. 500:-
    • 2. 300:-
    • 3. 200:-
    • 4. 150:-

    samt tre ratingpriser om 150:-. Spelare utan ELO-tal tävlar inte om ratingpriserna.

    Priserna delas inte och samma spelare kan inte vinna både ratingpris och ordinarie pris.

    För att se ställningen i de tre ratinggrupperna, gå till resultatlistan och klicka på R1, R2 eller R3 längst ner.

    Västerås Opens återuppståndelse 2024

    Västerås Open har saknats i tävlingskalendern under några år, men i helgen (30/8-1/9) återuppstod den igen och uppslutningen från LASS visade sig vara god.

    Tävlingen ingår inte i Svenskt GP men den följer samma spelformat (noga räknat är det dock GP-tävlingarna som följer Västeråsformatet och inte tvärtom) med 4 snabbschackspartier på fredagen och två långpartier vardera på lördagen och söndagen.

    I första snabbschacksronden höll Mårten Garner på att ställa till med en stor sensation då han spelade upp en klar vinstställning mot en av favoriterna i tävlingen, IM Kaan Küçüksari. Klockan blev dock Mårtens Nemesis och efter en tabbe i svår tidsnöd tvingades han ge upp.

    Partiet spelades på live-bräde och kan beskådas här: https://schack.se/tavlingar/live/vasteras-open/

    Bäste LASS-are blev Peter Halvarsson på 5 poäng av 8 möjliga vilket räckte till 19:e plats bland 66 deltagare.

    Övriga LASS-are:s resultat: Ofelia Thörnqvist 4 p (efter bl a idel remier mot spelare med en snittrating på långt över 2000 i långpartierna). Fredrik Qwarfort, Mårten Garner och jag själv (Fredrik Andersson) stannade på 3 p.

    I Lilla Västerås Open för spelare med ett ratingtal under 1750 ändrade man lite på formatet p g a få deltagare. De två sista snabbschackspartierna på fredagen ersattes med ett ’kort långparti’ med 45 minuters betänketid och ett inkrement på 15 sekunder/drag. I den turneringen spelades alltså bara 7 ronder.

    Bäste LASS-are i Lilla Västerås Open blev Christos Zoupounidis med 3.5 poäng av 7 möjliga och en 9:e plats av 20 deltagare. Kristina Flynner tog 3 p.

    Fullständiga resultat: https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=14237

    Till sist vill jag dela med mig av en godbit (tycker jag själv i alla fall, partisk som jag är) från mitt parti i rond 6. Jag spelade vit mot Per Harila från Borås med ett ratingtal på 1947 och följande ställning uppkom efter svarts 23. … Df8.

    Som synes står svart lite passivt och har ännu inte hittat något tillfälle att utveckla sin damflygel. Sådant straffade sig redan på Paul Morphys tid. Jag bestämde mig för att strunta i svarts försök att skapa motspel genom hot mot min f2-bonde och spelade 24. Sh4. Efter bara några sekunder kom svarts glupska svar 24. … Txf2 och jag var inte sen att låta täckelset falla och avslöja min idé. Jag spelade 25. Sg6.

    I ärlighetens namn måste jag erkänna att datoranalys har gett vid handen att 25. h6 är ännu starkare än det flashiga 25. Sg6. Nåja, båda dragen vinner och jag gillar flashiga drag.

    Min motståndare ville inte ge mig en öppen h-linje att leka med och avböjde springaroffret med 25. … Df7. Det följde 26. Se7+ Kh8 (om 26. … Kf8 hade följande lustiga variant kunnat bli verklighet: 27. g6 Dxe7 och här ignorerar vit att svarts torn på f2 hänger med schack och spelar istället 28. gxh7 och svart kan inte förhindra att vit får ny dam) 27. g6 Df6 28. h6.

    När man får upp såna här ställningar är det kul att spela schack. Slutet lät inte vänta på sig: 28. … gxh6 29. g7+ uppgivet.

    Fredrik Andersson

    André vann säsongsstartblixten

    Höstsäsongen 2024 inleddes med en blixtturnering tisdagen den 27/8. Hela 31 spelare kom till start, varav fyra stycken nya medlemmar: Cherno Barrie, Oscar Blomkvist, Magnus Snällfot och Hampus Westerberg.

    Efter sju ronder var André Thyberg ensam med full pott. Andraplatsen togs av Vladyslav Rogoz på 6 poäng och trea blev Daniel Jogstad på 5. Rizo Pepic tog också 5 poäng men hade sämre kvalitetspoäng. De två ratingpriserna togs hem av Arvid Rosén (4½ p) och Noah Leijon (4 p).

    Alla resultat

    Tvåan Vladyslav (närmast kameran) och segraren André i djup koncentration under sista ronden.

    Uppsala Chess Festival 2024

    För tredje året i rad tog jag (Peter Nyberg) tåget till Uppsala för deras Uppsala Chess Festival. Det har blivit lite av en tradition att avsluta semestern med deras weekendturnering. Extra roligt denna gång var att jag inte var ensam LASS:are; Nils Gustafsson namn dök upp bland namnen bland de anmälda. Jag blev inlottad i grupp 4 och Nils i grupp 6. Formatet är fem långpartier (90min + 30sek) från fredag eftermiddag till söndag kväll. Detta format är lite mindre ansträngande jämfört med de vanliga Gran-Prix-tävlingarna eftersom man byter ut 4 stycken snabbpartier mot ett långparti på fredagen.

    Peters partier

    Jag fick en bra start och vann mitt första parti på fredagen. Under rond 2 knep jag en bonde i öppningen och efter att min motståndare hade spelat lite passivt ett tag så offrade han sin andra bonde för aktivitet. Efter några drag hade vi nedanstående position:

    Ställningen är +4.1 till vit men i tidsnöden lyckades jag med helgens bedrift att förlora detta parti! Det vara bara att bryta ihop och komma igen.

    Jag vann båda partierna under rond 3 och 4 på grund av delar skicklighet och delar motståndarens tidsnöd och dambortsättning, men vinst som vinst!

    Inför sista ronden hade jag slagläge på grund av jag ledde med 0,5 poäng. Eftersom både 2:an och 3:an mötte varandra så var jag garanterad minst en andraplats oavsett resultatet i mitt parti. I sista ronden lyckades jag sno åt mig en bonde i mittspelet och sätta press på min motståndares klocka. I nedanstående ställning:

    så hade min motståndare spelat 26. Se5 och gav mig olika val. Skulle jag byta ner pjäserna med Te7? Skulle jag bara byta hästen med Sxe5? Skulle jag försöka behålla pjäserna med Td5? Jag brände 20 minuter av min tid och tyckte mig se att det likfärgade löparslutspelet var till min fördel så jag gick för 26… Te7 och vi bytte av tornen och hästarna. Min motståndare gjorde ganska lite motstånd efter bytet och han trodde nog att slutspelet skulle vara remi. Efter 30. Le1 överraskade jag honom med det enda vinnande draget i positionen:

    En av mina styrkor i positionen är bonden på d-linjen och efter 30…d3 blockeras vit kung effektivt från att nå bonden innan svart kommer stormande med sin kung och tuggar i sig bönderna på b3 och a4. Motståndaren gav upp efter bonden på b3 föll och därmed var vinsten klar i gruppen. Prispengar som (efter skatt) inte ens räcker för tåg ToR till Uppsala men skön känsla som gruppvinnare i en nationell tävling (första gången sedan weekend 1 i Schack-SM i Uppsala 2022).

    Nils partier

    (Nu är det Nils som skriver) I mitt första parti hade jag tur – min motståndare hade en vunnen ställning med dam och tre fribönder mot min dam och löpare, men vi var båda i tidsnöd och han missade när jag hotade matt i två drag. Andra ronden vann jag som vit i en siciliansk Rossolimo-variant där svart fick en isolerad dubbelbonde i öppningen och mer eller mindre förlorade på grund av den.

    I tredje ronden hade jag svart mot Jon från Island, som också hade 2 poäng. Det blev en Jobava London-öppning, och efter 11 drag där båda sidor hade gjort ett eller flera lite suspekta drag fick vi den här ställningen:

    Om vit nu gör kort rockad tänkte jag att jag kan slå på c3 (en eller två gånger), följt av c4 Le2 Se4 och vinna en bonde.
    En variant jag räknade på var 12.Lc7 Lxc3 13.Lxa5 Lxd2+ 14.Lxd2 cxd4. En kul och lite udda sekvens där den vita löparen är “hack i häl” på den svarta. Det är inte datorns favorit, men den tycker ändå att både den varianten och 12.Lc7 Dxc7 13.axb4 är i stort sett jämna ställningar, även om svart kanske vinner en bonde.
    Datorns drag här är det onaturliga 12.dxc5, vilket jag och min motståndare trodde var dåligt för vit pga 12…d4, men då offrar datorn en kvalitet med 13.axb4 Dxa1+ 14.Sd1 och säger att vit står klart bättre.
    I stället kom 12.Ld6 Lxc3 13.bxc3 c4 14.Lb4 Dc7 15.Le2 a5 16.Dg5. Ganska rörigt!

    Efter drag 22 såg det ut så här, där jag har vunnit två bönder men har stora problem med koordinationen och det kändes lite svettigt. Men han lyckades inte skapa något riktigt farligt, och till slut hade jag ett helt vunnet tornslutspel med två merbönder.

    Ett lätt sätt att vinna hade varit Kd4 i stället för Kf5, för att sen springa över till b3 och få fart på a-bonden. Men här trodde jag att det var lite dragtvång för vit som måste backa med antingen kungen eller tornet. Min motståndare spelade 73.Ta1 och gav sen, som jag minns det, ifrån sig en tung suck. Vet inte om det var ett medvetet psykologiskt trick, men jag tänkte att nu förstår han att det är helt kört, och gjorde nöjt 73…a2?? som ger bort vinsten – vit spelade genast 74.Txa2! och efter 74…Txa2 är det patt. Jag kunde ha provat lite till genom att flytta mitt torn istället för att slå, och tvinga honom att visa att han vet hur man håller remin, men det var inget jag var så sugen på efter drygt 4 timmar vid brädet. Och jag tyckte han hade förtjänat en remi efter att jag gick i hans fälla. Förhoppningsvis är det där ett sånt trick som man bara går på en gång, och sen aldrig mer. I alla fall inte i ett långparti får jag hoppas!
    Jag och Jon vann båda vårt fjärde parti, men som tur var för mig förlorade han sista medan jag lyckades vinna och kunde då vinna gruppen.

    Sammanfattning

    Det blev alltså både segrar för Peter (+28 i rating) i grupp 4 och för Nils (+71(!) i rating) i grupp 6. Resultatet kan ses här:

    Det skrevs även en artikeln på schack.se där LASS hade flest vinnare av alla klubbar som deltog.

    /Peter Nyberg och Nils Gustafsson

    Säsongen startar med blixt 27/8 och snabb-LM 3-17/9.

    Om lite mer än en månad, tisdagen den 27 augusti så inleder vi höstsäsongen med en ELO-rankad blixtturnering. Därefter spelar vi årets LM i snabbschack under tre tisdagskvällar: den 3, 10 och 17 september. Inbjudan till båda turneringarna finns på länkarna nedan. Där finns också länkar för att anmäla sig och se redan anmälda spelare.

    Säsongsstartblixt 27/8

    LM i snabbschack 3-17/9

    Välkomna!

    Paracin, schackresa

    Jag gjorde inte som många andra i LASS, utan jag valde bort Växjö  och tillsammans med min bror vi drog ner till Serbien i vecka 27, det spelas årligen en schack festival där nere mellan 4/7-11/7, med Långa betänketider uppdelat i en A turnering för spelare över 2100 och en  B turnering för resten…Samt då inklämd en snabbschack-tävling på vilodagen de har. Samt en blixt tävling en annan dag innan ordinarie rond. Detta var det tredje året (2015, 2019 och 2024) vi åkte ner för lite schack och öl och sol. Just detta året skippade vi ELO partierna som man spelar kvällstid, och fokuserade på att bara spela snabbschack 7/9 och blixt-tävlingen 9/7, Det finns 3 saker som är garanterade med serbiska inlandsbyn Paracin, det är varmt, god mat och inte jättemycket att se och göra.

    Så varför åker jag då dit? Jo, just det faktumet att det är en sjukt bra organisation med Mr Sasha Jevtic i spetsen, jag menar man vill inte käfta med honom…. Jag kommer till själva tävlingarna senare… Samt att den ligger ganska bra så jag och min bror har semester ungefär samtidigt v27, nackdelen är ju då att man inte kan spela SM det året man vill se solen…

    Men resan började 4/7 jag skulle åka bil ner till min bror i Rydsgård(finns knappt på kartan, men ni kan testa), för att dagen efter åka tåg till kastrup och flyget lyfte därifrån 5/7 15:45 Ganska jobbigt redan där, men alternativet att flyga från Skavsta var sådär. Flyget gick iaf som det skulle från Kastrup, vi flög till Belgrad första gången vi testade det, tidigare år har vi landat i Nis som ligger i södra delen av Serbien, (Belgrad ligger i Norra delen) Vi kom fram ganska sent runt 19 till Belgrads flygplats och därefter skulle vi ta en taxi, inte helt lätt det var ett par grabbar där som skulle leka svarttaxi(jag vet inte om det är ett politiskt korrekt uttryck, men ja icke organiserade privatpersoner som ville köra turister dvs) Vi tog en sådan… Han pratade inte superbra engelska, vilket är lite weird att försöka köra turister från en stor flygplats. Men vi kom hursomhelst fram till vårt första boende, det var en lägenhet i ett ganska nedgånget hus. Ca 1 Stjärna fick det av oss. bla toalettsitsen var trasig…Men vi hittade iaf en liten butik precis runt hörnet, så vi köpte mackor, godis och 2 flaskor öl vardera…och just ja det fanns inte heller någon kapsylöppnare, nå jag löste problemet med en kniv och bände upp dem. 

    Nå efter en natts sömn började vi våran första uppgift på listan att se som vi inte tidigare sett, nämligen att hitta till Nikola Tesla museum, jag kommer inte ge er en historielektion, jag förutsätter att alla vet vem han var, han är hursomhelst någon serberna är väldigt stolta över. Det var ett ganska litet museum, men guiden var väldigt påläst och verkade gilla sitt jobb. Lite minus att det var så många där inne samtidigt. Efter  timmens förnöjelse så skulle vi åka buss till Paracin, det tar ca 2.15 resan så det är en bra bit att åka. Vi kom till Byn Paracin beläget mitt i serbien 15:30 Paraćin (kyrilliska: Параћин) är en stad i Serbien med 25 292 invånare (kommunen har 58 301).

    Staden ligger 156 km sydöst om Belgrad och nämndes för första gången år 1375 av den serbiske fursten Lazar Hrebeljanović. Källa Wikipedia.

    ca vi hade tur så till vida att brorsan hittat ett kanonfint ställe, en lägenhet vi hyrde i 3 nätter 6-9 Juli, det låg snett mitt emot en bra mataffär och busstationen. Det som var mindre bra var själva trapphuset… ni vet vi har ringklockor på dörren eller någon knapp som är tydlig att det inte är knappen att tända lyset med….så ja det var lite spännande att se deras ringklockor hade precis samma knapp som till deras lyse i trapphuset… de som hade dörren precis vid hissen och trappan hade tejpat för sin dörrklocka… först förstod vi inte varför, men ja när man plingat på några stackare så lärde man sig hjälpligt…. den elektrikern kan inte inte tänkt helt rätt där…Nå vi hade öppnat den stora 2 liters pet flaska med öl(jo ni läser rätt det finns sånt där) och spelat lite schack, klockan var ca 21:00 då ringer det på vår dörr… och där står farbror blå… det är klart det blir lite puls där… Men det framkom rätt snart att det var två andra turister som letade efter var de skulle bo, så polisen ville bara ha information om vad huset vi bodde i hette så han antagligen kunde bedriva sin utredning vidare, vi hade hursomhelst kommit rätt, och han lämnade oss fredligt…. Dagen efter var det så dags att spela lite schack, detta gjordes med start klockan 10:00 betänketiden var 10 minuter +5 sekunder inkrement, dvs ganska snabbt tempo skulle jag säga. Jag var rankad på plats 59 av 120 startande eller liknande, målet var att bara försöka få en skaplig poäng och hamna över min startposition, detta då jag normalt sett inte spela mycket snabbschack. Startfältet bestod i huvudsak av barn från Indien, Turkiet och Mongoliet. En hel del av dem hade redan titlar, dock inte superhöga rankingtal.. Men ja efter 9 ronder och 5 poäng och minus 8 i ranking, så var jag ändå skapligt nöjd. Resultatlista.

    Jag hade så att säga inte hunnit bli allt för ödmjuk av min 53e plats eller vad det nu gav mig…. Värre skulle det bli för undertecknad.. Men hursomhelst dagen efter vad det en dag vi kunde tillbringa med shopping och sol, det var ca 35-40 grader beroende på om man stod i skuggan eller solen. Vi tog lite korta promenader i centrum och längs den fina ån Crnica, ån är väldigt smal sommartid men svämmar över på vinter våren då är det mycket kraftigare sägs det… men ja vi blev väldigt trötta av värmen så vi spenderade en stor del på rummet med AC.. Det fanns förresten två stora affärer med kläder, muggar, köksgrejer, ja lite som Åhlens kanske, Jag köpte med mig lite souvenirer, bla en kylskåpsmagnet med Tito(krigshistorisk referens),jag ville ha något udda. Hursomhelst i ett av de besöken så hörde jag minst 4 andra personer som pratade svenska, det är inte så märkligt egentligen då det är väldigt vanligt med svenska turister i f.d Jugoslavien.

    Nå dagen efter var det så äntligen på vad i förväg skulle bli den roligaste tävlingen blixt 11 ronder 3+2. Men nej så blev det inte gråten var mycket nära, jag har aldrig blivit så ödmjuk tidigare, jag mötte i åldersspannet 9-15 åringar varav 2-3 flickor jag kommer inte redogöra för vad i detalj de gjorde med en 2100 rankad solfirande svenne på 42 år…..Med en startposition 23 av 105 eller något liknande hade jag klart högre förväntningar än mina 6/11 och minus 69 i ranking… Resultatlista.

    Men ja  så kan det bli  när man möter junioreliten från 3-4 olika länder. Jag slutade förvisso på övre halvan, men nöjd nja. Jag tyckte inte att jag spelade så dåligt, men problemet var att de hade uppenbarligen tränat hårt då de spelade samma varianter om de låt säga kom från Mongoliet, så ja det var inte alltid lätt. Nå jag kommer förmodligen att resa tillbaka om 4-5 år, men nästa utlandsresa ska bli till ett annat land jag inte varit i sedan tidigare.  

    Well för att avrunda denna roman av en tämligen kort resa så åkte vi 9/7 direkt efter tävlingen med buss tillbaka till Belgrad, på busshållplatsen i Paracin jobbade 2 människor, ingen kunde engelska… och vår serbiska är låt säga lätt rostig….  de tog inte kort heller… lite jobbigt vilket vi förutsatt. När vi kom fram till Belgrad och hittade hotellet för natten så var det 4 trappor upp (vilket jag inte noterade när jag bokade) utan hiss, det var tur vi kunde gå obehindrat… Enmansbetjäning i repan, och han hade rast när vi skulle checka in… Nå efter 10 minuters väntan så fick vi rummet, det var helt ok, och de tillhandahöll smidig flygplatstransfer till dagen efter för 300 kr ca. Ja, jag stannar där.

    Nu sitter jag hemma i Sverige och längtar redan till solen igen….

    Adam

    SM i Växjö 2024

    Sommarsäsongen betyder SM. I LASS innebär det numera och en rejäl delegation till SM-staden. 26 starter undanräknat schackfyranmästaren! SM spelade i en innebandyarena Fortnox Arena med mycket bra förhållanden. Svalt, bra ljus, bra bord och stolar. Inget att klaga på alls.

    De flesta av oss var utspridda på Växjös hotell och resan skedde ömsom med bilar och tåg. Peter Nyberg, Simon Malm, Leo Odell-Johansson, Mattias Sjögren och Anton Silvfer hyrde dock ett radhus tillsammans.

    Första helgen med början på fredagen spelade just Peter, Leo, Anton, Mattias tillsammans med Emma och Elin den första weekend turneringen. Där grupperas spelarna efter ranking i berger-grupper och spelar fem ronder 90 30. Resultaten därifrån var inga spektakulära, men helt ok insatser.

    På lördagen började även Simon Malm sitt äventyr i mästarklassen. En tuff uppgift för Simon, det var många som trodde han skulle få det jobbigt. Men Simon hade den tråkiga turen med frirond i första ronden, men på söndagen inledde han på riktigt med en stark remi mot Emanuel Sundin, 2165.

    På måndagen började de ”vanliga” klasserna där de flesta spelade, men även minior-SM med Albin Andersson och kadett-SM med Mate Nagy samt Veteran-SM 50+ med Max Wahlund. Max vann ju ifjol, men både han och övriga insåg nog det orimliga att han skulle kunna upprepa det. I motsats till ifjol var ett par riktigt starka spelare med i år, som IM Bengt Lindberg och Per Vernersson.

    De första ronderna avlöpte ganska planenligt, Leo inledde starkt i klass 1 med idel vinster. Vädret var omväxlande. Strålande sol varvat med 4-5 REJÄLA åskskurar om dan som gjorde att taket på arenan dånade och ingen vågade sig ut ens med paraply.

    Onsdagen bjöd på ett par välkomna avbrott i SM-vardagen. Först ut fick undertecknad motta Colljnplaketten i guld av SSFs ordförande Håkan Jalling för arbetet med SSFs medlemssystem.

    Sedan bjöd radhushyrarna in till en väldigt uppskattad grill och fest hos sig. Inbjudna var LASSare och schack 08:as deltagare Johan Wiklund, Christoffer Stenman, Carina Wickström och hennes pojkvän. Det bjöds på mat, bastu, blixtspel och vilda analyser och ett rejält antal människor.

    En höjdpunkt var en genomgång av Antons parti från tisdagen. Själv gick jag förbi partiet flera gånger och undrade om jag såg i syne. Notera den svarta kungens vandring och initiativförmåga trots allt annat som händer på brädet!

    En efter en beroende på grad av överlevnadsinstinkt gav sig hemåt där jag, Sussi, Stenman och Wiklund tog en promenad hem mellan 1-2 och på morgonen.

    Dagen efter, rond igen för alla. Vissa tröttare än andra. Tröttast var nog Wiklund som gått mycket längre än vi andra på vägen hem. Och efter ronden, en höjdpunkt och man hade krafterna: SM-blixten!

    197 deltagare blev det, en maffig turnering med en mycket god stämning. Domare skötte arrangemanget exemplariskt och de 11 ronderna rullade på utan minsta incident och i högt tempo.

    Vinnare blev Platon Galperin som endast släppte en remi! Undertecknad blev bäste LASSare på en 33:e plats, på samma poäng var även Leo.

    Ronderna rullade sedan på, i nästa sista ronden när kanske spelkvalitén började sjunka lite så spelade jag skandinaviskt som krävde precision, men jag kom betydligt bättre som svart och vann bönder. Dock hade vi båda ganska lite tid och när jag ska göra mitt förtionde drag… Ja.. Kortslutning

    Jag valde… Ta1. Eh.. Ja… Slaget för pannan kom. Men, det är inte hur enkelt som helst för vit att spela hem det, jag såg ganska snart att jag hade en fälla som jag satt och drömde om… Och chansen kom!

    f4 spelas av svart och vit kan inte hålla hästen. Men.. Vad händer sen? (det enda jag hade förberett inför SM var slutspel och det kom till nytta nu). Det är remi om vit spelar rätt… Men.. Schack är svårt!

    Tc2 Kf1 Tc1 Kd2 booom! Nu blev det vinst för svart! f3 Ke2 f2. Bättre än så spelar man inte med knappa 2000 i ranking.

    Bäste LASSare i SM blev utan tvekan Leo som vann sin klass 1 grupp i stor stil.

    En mycket stark insats och ett stort grattis även till Albin som kom trea i Minior-SM. En kille för framtiden!

    Simon Malm höll sig bragdartat kvar i mästarklassen efter imponerande spel.

    Att notera i övrigt är att Fredrik Qwarfort lyckades med sin lite skämtsamma målsättning, att gå ner i klass 2. Men det var nära att han höll sig kvar ändå. Även Magnus Olsson fick det tufft i klass 2 och fick returbiljett till klass 3.

    Erik Gustaf Liljebjörn kom ner och spelade weekend 2 oxå med ett helt godkänt resultat.

    Tråkigast hade onekligen Peter Nyberg. I sin klass 1 grupp fick han 2 W.O bara för att motståndaren inte dök upp. Otroligt tråkigt.

    Vinnare av SM blev Vitaly Sivuk som vann de första partierna och sedan säkert remiserade sig i mål. I en klass för sig!

    Alla resultat finns här.

    Till slut. En massa LASSare spelade, hade kul, njöt av restauranger analyser och bra trivsel. Själva SM’et var ett mycket bra arrangemang som det inte fanns mycket att anmärka på. Tack SSF och Växjö, vi ses i Uppsala nästa år.

    (de flesta bilderna är Lars OA Hedlunds)

    Prova på-schack på Agora i Skäggetorp

    Lördagen den 15 juni besökte LASS kulturhuset Agora i Skäggetorp och bjöd in barn 7-12 år samt medföljande föräldrar och syskon att prova på schack, lära sig pjäsernas gång, spela med klocka, testa att lösa schackproblem med mera. Detta som en del i LASS satsning på schack i Skäggetorp under 2024 där vi tack vare GM Pontus Carlssons kontakter har fått stöd med projektpengar från Länsförsäkringar.

    Ett 15-tal schackintresserade barn dök upp, och många hade med sina föräldrar som också provade på att spela. Koncentrationen var stor, några provade att spela schack för allra första gången men flera hade redan ett stort schackintresse. En av besökarna berättade om hur det blivit mycket lättare att koncentrera sig i skolan efter att ha börjat spela och träna schack på nätet. Barnen som besökte Agora erbjuds gratis medlemskap och schackträning till hösten, och det lät som att fler av deltagarna kommer att nappa på det erbjudandet! De barn som stannade tiden ut och spelade schack i hela tre timmar fick varsin välförtjänt LASS t-shirt som souvenir.

    Noah Leijon, Sam Grundel och Peter Halvarsson klurar på schackproblem med en av besökarna

    Uppslutning av ledare från klubben var god, och utöver Noah, Sam och Peter som syns på bild ovan hjälpte Anna, Adam, Fredrik Q samt undertecknad till, stort tack till er alla! Samarbetet med Agora fungerade utmärkt och vi planerar att ha ett liknande event på Agora i början av hösten.

    LASS I tvåa i Damallsvenskan!

    Anna Krantz, Elin Larsson, Emma Larsson och Ofelia Thörnqvist i LASS förstalag. Foto: Lars OA Hedlund

    Under helgen 8-9 juni 2024 spelades Damallsvenskan i Skärholmen i Stockholm. LASS har deltagit i Damallsvenskan med ett lag varje år sedan återstarten av tävlingen 2022, och tidigare placerat sig i mitten av tabellen. I år slöt spelarna upp damgrannt och mycket tack vare att 8-åriga Alva Nede (dotter till Helena) ställde upp och gjorde tävlingsdebut lyckades LASS få ihop borde ett förstalag och ett andralag. En stor framgång redan där!

    LASS I började starkt med tre raka vinster under lördagens tre ronder och låg i ledning efter första dagen. Det innebar att vi ställdes mot storfavoriterna och regerande mästarna Wasa SK. I förhoppning om att få ett möte med Pia Cramling bytte undertecknad och Emma plats på bord 1 och 2, eftersom jag haft chansen att möta Pia förut men inte Emma. Det visade sig att Pia ännu inte hade hunnit tillbaka från Norway Chess (hon dök upp och spelade i sista ronden senare under dagen), men det var ändå helt rätt att ändra laguppställningen då Emma mycket starkt lyckades hålla remi på förstabordet mot WIM Irina Tetenkina, vilket det också skrevs om i artikeln på schack.se där Emmas parti finns med. Vi andra förlorade partierna mot Wasa, som fortsatte med att vinna alla sina matcher och därmed tog hem guldet. Efter en vinst mot SS Manhem med 3-1 i rond 5 blev det ett mycket spännande möte för oss i den sista ronden. Vi ställdes i en helt avgörande match om andraplatsen mot Kristallens SK I, som var det mest jämnrankade laget med oss med en snittranking på 1606 mot våra 1645. Vi behövde spela 2-2 för att försäkra oss om andraplatsen. Efter att Anna och Emma förlorat sina partier medan jag vann mitt hängde allt på Elin. Det var skönt för mig att jag var upptagen med mitt eget parti och bara såg de sista minuterna, då Elin länge spelade med ca 20 sek på klockan. Men med rutin och starka nerver spelade Elin säkert hem slutspelet och vi slutade därmed tvåa i tabellen. Som Emma sa ”Det gick så bra som det kunde för oss”!

    LASS II: Cristina Svensson, Alva Nede, Helena Nede och Kristina Flynner. Foto: Lars OA Hedlund

    Även LASS andralag med Cristina Svensson som lagledare gjorde en bra turnering och kom med 6 matchpoäng och 12 partipoäng på sjunde plats av 11 lag. Helena Nede lyckades med den imponerande bedriften att vinna alla sina partier! Till allas vår lättnad slapp de båda LASS-lagen också att möta varandra, vilket kändes bra eftersom vi nog alla kände oss som ETT lag.

    Fullständiga resultat finns här.

    Vårsäsongen traditionsenligt avslutad

    Den 5/6, kvällen innan nationaldagen, hölls en traditionsenlig säsongsavslutning för seniorerna. Efter allmänt mingel och tipspromenad bjöds det på en god middag, skickligt tillagad av Simon Ivarsson.

    Därefter var det prisutdelning i KM och snabb-KM.

    Klubbmästaren i snabbschack Vladyslav Rogoz tar emot sitt pris av Fredrik Qwarfort

    Kvällen avslutades med parblixt med totalt 11 lag där Peter Halvarsson och Mattias Sjögren som tog fyra poäng på de fem ronderna.

    Resultaten i parblixten (Ingvar var tvungen att gå efter tre ronder så Mårten tog över):

    I tipspromenaden var frågorna lite lättare än vanligt där många hade bra resultat, men Ingvar var ensam om att ha 13 rätt. Totalt deltog 20 personer:

    • 1 Ingvar Carlsson, 13 rätt (+40266 på utslagsfrågan)
    • 2. Ofelia Thörnqvist, 12 (+10539)
    • 3. Fredrik Andersson, 12 (-11449)
    • 4. Leo Odell Johansson, 12 (+13767)
    • 5. Mårten Garner, 12 (+59066)
    • 6. Peter Halvarsson, 11 (+6019)
    • 7. André Thyberg, 11 (+7986)
    • 8. Simon Malm, 11 (+15498)
    • 9. Asker Davidsson, 10 (-2734)
    • 10. Adam Ståhlberg, 10 (+7266)
    • 11. Fredrik Qwarfort, 10 (+52631)

    Frågorna finns här för dem som vill försöka hemifrån.

    Nu är vårsäsongen alltså slut. Vi tillönskar alla en skön sommar!

    Spännande finalmöten i snabb-KM

    Årets öppna snabbschacks-KM fick en spännande avslutning. Inför sista ronden låg Vladyslav Rogoz och André Thyberg i delad ledning på 4½ poäng, medan Simon Olsson och Peter Nyberg skuggade dem på 4 poäng, och turneringen kom att avgöras av två direkta finalpartier: Vladyslav mötte André på bord 1 och Simon mötte Peter på bord 2. Vladyslav vann sitt parti och blev därmed klubbmästare i snabbschack, medan Simon blev tvåa genom att slå Peter.

    Slutresultat:

    • 1. Vladyslav Rogoz, 5½ p av 6 möjliga
    • 2. Simon Olsson, 5 p
    • 3. André Thyberg, 4½ p
    • Ratingpris 1: Mate Nagy, 4½ p
    • Ratingpris 2: Nils Gustafsson, 3½ p
    • Ratingpris 3: Noah Leijon, 3 p

    Fullständiga resultat

    Totalt deltog 32 spelare. Turneringen spelades som 6 ronder FIDE-schweizer med betänketiden 30 min + 10 s / drag.

    De två finalpartierna: Närmast kameran Simon Olsson – Peter Nyberg, och vid väggen Vladyslav Rogoz – André Thyberg.

    Våravslutning och prisutdelning den 5 juni

    Det blir prisutdelning i KM samt någon form av tipspromenad/frågesport. Sedan avrundar vi programmet med den sedvanliga parblixten.
    Kostnad 100:‐ där mat ingår. Medtag önskad dryck.
    Anmälan senast den 2 juni så vi kan planera matinköp/beställning.
    Betala gärna i förväg till plusgiro 49 61 30-6 eller Swish 123 521 9738

    Obs. 18-årsgräns. Vi startar kl 18.30. Anmäl dig senast söndagen den 2 juni på facebook eller till Fredrik Qwarfort!

    Kvällen fortsätter sedan tills siste man går hem oavsett hur sent (eller tidigt) det blir.

    Välkomna!

    Prissummor i snabb-KM

    Vi har nu bestämt prissummorna i snabb-KM, och det blir enligt följande:

    • 1: 500:-
    • 2: 300:-
    • 3: 200:-
    • 3 ratingpriser om 200:-

    Dessutom kommer de tre bäst placerade att få minnespriser.

    Efter fyra spelade ronder ligger André Thyberg i ensam ledning på 4 poäng av 4 möjliga, tätt följd av Vladyslav Rogoz och Simon Olsson på 3½. Hela tabellen finns här.

    Efter fyra ronder ligger André Thyberg (här vit mot Mate Nagy på bord 2 i rond 3) på full pott.

    Öppna snabbschacks-KM inlett

    De två första ronderna i årets upplaga av öppna snabbschacks-KM spelades den 14 maj. Turneringen samlade totalt 32 deltagare, varav två stycken inte kunde komma första spelkvällen, och spelas i sex ronder med betänketiden 30 min + 10 s / drag. En förhoppningsvis stor publik kunde följa spelet på de högsta åtta borden i livesändningen.

    Efter två ronder har fyra spelare full pott, nämligen Peter Nyberg, Börje Pettersson, Mate Nagy och André Thyberg.

    Rond 3 och 4 spelas nästa tisdag, den 21/5, och de två sista ronderna den 28/5.

    Lottning och resultat.

    Stockholmsseger i Vårturneringen – Ofelia och Gustav distriktsmästare

    Årets Vårturnering spelades under Kristi Himmelsfärdshelgen 9-12 maj med 27 deltagare. Turneringen vanns av Lennart Evertsson, Kungstornet, på 6 poäng av 7 möjliga, före Simon Olsson på 5 poäng och Ofelia Törnqvist, också på 5 poäng men med sämre kvalitetspoäng.

    Turneringen var dessutom distriktsmästerskap för Östergötland, och eftersom Simon inte representerar LASS utan sin hemmaklubb Skara SS så gick DM-titeln till Ofelia. Distriktsmästare för juniorer blev Gustav Martin, som tog 4½ poäng.

    Bland LASS-medlemmarna var det inte bara Simon, Ofelia och Gustav som det gick bra för. Asker Davidsson låg efter tre ronder i delad ledning och hade vid vinst i sista ronden kunnat gå om Ofelia, men slutade på 4½ poäng och vann rankingpris. Nils Gustavsson, som spelade sin andra långpartiturnering någonsin, tog 4 poäng och gick upp hela 59 ELO-poäng.

    Priser och titlar:

    • 1. Lennart Eversson, Kungstornet, 6 p
    • 2. Simon Olsson, Skara SS, 5 p
    • 3. Ofelia Thörnqvist, LASS, 5 p (distriktsmästare)
    • 7. Gustav Martin, LASS, 4½ p (distriktsmästare för juniorer)
    • Rankingpris 1: Asker Davidsson, LASS, 4½ p
    • Rankingpris 2: Neo Malmquist, Trojanska hästen, 4½ p
    • Rankingpris 3: Elin Larsson, LASS, 3 p

    Ingemar Falk har skrivit två artiklar om turneringen på SSF:s hemsida. Båda artiklarna innehåller partier för genomspelning:

    Ledaren Lennart Evertsson lottades två gånger mot samma motståndare – Sveriges Schackförbund

    Vinnarna i Linköpings vårturnering – Sveriges Schackförbund

    Ofelia spelade hem DM-titeln genom att slå den lovande junioren Julina Savela, SS 4 Springare, i sista ronden. Bredvid Julina sitter Neo Malmquist, Trojanska Hästen, som blev bäste junior med 4½ poäng och en fjärdeplats.

    Fullständiga resultat

    Vårturneringen har startat

    Årets vårturnering har nu börjat, och kommer att pågå hela Kristi himmelsfärdshelgen. Efter några sena avhopp blev det till slut 27 deltagare.

    Totalt spelas det sju ronder med betänketiden 90 minuter + 30 minuter efter drag 40 + 30 sekunder per drag.

    Partierna på de åtta högsta borden livesänds här.

    Lottning och resultat.

    Toppborden i rond 1: Henrik Karlsson-Simon Olsson på bord 1 och Lennart Eversson-Emma Larsson på bord 2.

    Vladyslav vann blixt-KM

    Tisdagen efter ”stora” KM, dem 23 april, spelades årets blixt-KM, som samlade 23 deltagare.

    Vladyslav Rogoz tappade bara en poäng på de nio ronderna och tog därmed hem klubbmästartiteln.

    • 1. Vladyslav Rogoz, 8 p / 9
    • 2. Simon Olsson, 7 p
    • 3. André Thyberg, 6½ p
    • Ratingpris: Christoffer Martinelle, 5½ p

    Fullständiga resultat finns här.

    Övriga deltagare tittar intresserat på det sista partiet i turneringen, Daniel Jogstad mot Adam Ståhlberg. Partiet slutade remi. Foto: Simon Malm.

    André Thyberg blev klubbmästare 2024

    I torsdags, den 18/4, spelades sista omgången av årets KM, med hela 52 deltagare uppdelade på fem grupper. Alla grupperna hade

    I A-KM säkrade André Thyberg titeln genom att ta remi i finalpartiet mot Adam Ståhlberg (hade Adam vunnit hade han blivit klubbmästare).

    • 1. André Thyberg, 6 p / 9
    • 2. Adam Ståhlberg, 5½ p
    • 3. Vladyslav Rogoz, 5½ p

    I B-KM hade Daniel Diaz-Roncero en ointaglig ledning inför sista ronden, där han mötte Mate Nagy. Mate vann partiet och kom därmed tvåa.

    • 1. Daniel Diaz-Roncero, 7 p
    • 2. Mate Nagy, 6 p
    • 3. Anton Silfver, 5½ p

    Klas Skytt spelade sista rondens parti i C-KM i förväg och hade därmed skaffat sig en ointaglig ledning. Asker Davidsson hade visserligen kunnat komma upp på samma poäng men hade förlorat det inbördes mötet (som är första särskiljningskriteriet i Bergergrupper). Nu spelade Asker remi i sista ronden, men det räckte ändå till en andraplats.

    • 1. Klas Skytt, 6½ p
    • 2. Asker Davidsson, 6 p
    • 3. Tony Tolic, 6 p

    D-KM tappade tidigt en spelare när Andreas Ståhlberg tvingades bryta pga andra åtaganden. Enligt tävlingsbestämmelserna för Bergerturneringar ströks alla Andreas’ resultat eftersom han bara hade spelat färdigt två partier (vinst mot Istvan och förlust mot Emma), så max antal poäng i D-KM är 8. Gruppen vanns av Oscar Bylund före Gustav Martin och Emma Larsson.

    • 1. Oscar Bylund, 6½ p / 8
    • 2. Gustav Martin, 6½
    • 3. Emma Larsson, 6

    E-KM, slutligen, hade 12 deltagare och spelades därför som nordisk schweizer. Här vann Ludvig Viveland före Noah Leijon och Kaj Lundgren.

    • 1. Ludvig Viveland, 7½ p
    • 2. Noah Leijon, 7 p
    • 3. Kaj Lundgren, 6½ p

    Fullständiga resultat

    LASS spelade kval till Kadettallsvenskan

    Helgen 13-14/4 spelades kval till kadettallsvenskan (lag-SM för spelare upp till 16 år). Kvalet var uppdelat på två tävlingar, en i Helsingborg och en i Stockholm. LASS ställde upp med ett lag i den norra kvaltävlingen, där vi var det enda laget som inte kom från Stockholm. I laget ingick Mate Nagy, Emma Larsson, Elin Larsson, Noah Leijon, Jypotisman Nag och Hector Morrison.

    Tävlingen spelades i 6 ronder med betänketiden 45 min + 10 s / drag. LASS vann tre matcher och spelade en oavgjord, vilket räckte till en sjätteplats av de 13 lagen. Tyvärr räckte det inte för att kvala in till finalen (bara tre lag gick vidare från varje kvaltävling).

    Bästa poängplockare av LASSarna blev Mate med fyra vinster, en remi och en förlust.

    Resultat Stockholm och Helsingborg.

    Finalen spelas den 10-11 augusti med lag från SS Manhem, Lunds ASK, Kålltorps SS, Kristallens SK, Wasa SK och Trojanska hästen.

    Kristallen SK:s vårblixt 18/4

    För att vara en kvällsblixt i Stockholm mitt i veckan var LASS överraskande välrepresenterat i Kristallens vårblixt. Mattias Nörager, Anna Krantz, Kristina Flynner och jag själv (Fredrik Andersson) styrde kosan mot Katarina Södra skola på torsdagkvällen för att delta.

    Tidskontrollen var 3 minuter med 2 sekunders inkrement, och tävlingen startade med ett LASS-derby redan i första ronden när Mattias och Kristina lottades mot varandra och det visade sig att den rutinerade blixträven Mattias drog längsta strået.

    I andra ronden var det dags för nästa LASS-derby då jag skulle spela svart mot Anna. Partiet var jämnt ända tills Anna gjorde en överilad bondeframstöt i centrum och efter några avbyten kunde jag binda Annas löpare till hennes dam, och så småningom vinna den. Pjäs upp kunde jag sedan leda mina styrkor till seger.

    I båda mina senaste GP-turneringar (Växjö och Norrköping) har jag spelat mot Kristallens 15-årige löfte Filip Dingertz och förlorat båda partierna. När vi småpratade efter partiet i Norrköping nämnde jag att det kanske kunde bli ett tredje möte på kort tid eftersom jag anmält mig till vårblixten, och nu i rond 3 visade det sig vara dags. Partiet blev minnesvärt, i alla fall för mig, och därför kan jag återge vissa delar av det nu i efterhand.

    När jag satte mig vid brädet satt Filip redan där och jag hälsade med ett ”Vad var det jag sa!” varpå han replikerade ”Vi får väl se om det blir tredje gången gillt.”. Efter sedvanliga lyckönskningar började partiet. Jag spelade svart och följande ställning uppkom:

    Här har vit just spelat 10. b4 med hotet b5 följt av Sxe5 om jag flyttar min springare. Här var jag först orolig över att redan ha gjort bort mig men sedan såg jag en möjlighet att gillra en fälla. Jag spelade 10. … a5 varefter följde 11. b5 Sd4 12. Sxe5 och här hade jag sett möjligheten 12. … Lf6.

    Här kan vit inte spela 13. Sf3 på grund av 13. … Sxf3+ och 13. Lf4 faller på 13. … g5. Filip spelade 13. f4 och jag svarade 13. … Lxe5 14. fxe5 Sb3.

    Vits bästa fortsättning är att acceptera kvalitetsförlust och spela t ex Le3 då vit enligt datorn bara står lite sämre. Filip missade dock mitt andra hot i ställningen och spelade 15. Tb1 varefter jag vann pjäs med 15. … Dd4+. Trots hårdnackat motstånd kunde jag sedan hålla min fördel och byta ner till ett vunnet slutspel. Revanschen var min! Ack så skönt!

    Efter fyra ronder hade Mattias genomlevt en av de värre schweizerhissar jag sett. Han vann som sagt mot Kristina i rond 1, förlorade sedan mot vinnaren av SM-blixten Lars Wålinder, slog orankade Vincent Rojas i rond 3 och därefter följde en förlust mot förre svenske mästaren Jung Min Seo. Därefter började han möta mer jämbördigt motstånd och efter starkt spel genom hela turneringen blev han bäste LASS-are med 7 poäng av 13 möjliga.

    Jag själv stannade på 6 poäng vilket jag känner mig klart nöjd med. Anna tog 4 poäng efter att bland annat ha triumferat i ännu ett LASS- och tillika familjederby mot storasyster Kristina som stannade på 2 poäng.

    Efter turneringen var Mattias tvungen att påbörja sin långa bilresa hem, men vi andra som bara hade en kort promenad till Kristinas lägenhet, passade på att mellanlanda och fira våra framgångar på en av Söders många pubar. Två Duvel har sällan smakat så gott.

    Till sist vill jag tacka arrangörerna för ett fantastiskt arrangemang. Att genomföra en 13-ronders blixtturnering med tillhörande fikapaus (med gratis fika dessutom!) på under tre och en halv timme är en bedrift. Jag återvänder gärna och spelar denna turnering fler gånger.

    Fullständiga resultat finns här: https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=13847&round=1

    Fredrik Andersson

    LASS-framgångar i Norrköping

    Under påskhelgen 29 mars-1 april spelades Påskturneringen på Grand Hotel i Norrköping. Turneringen ingår i Svenskt Grand Prix-serien, men har lite annorlunda spelform än de andra GP-turneringarna, med längre betänketid och fler långpartier.

    Som vanligt ställde ett gäng LASSare upp både i huvudturneringen och lilla turneringen (för spelare under 1600 i rating den 1/2). Själv spelade jag inte, men var med som domare i lilla turneringen.

    I huvudturneringen utmärkte sig Vladyslav Rogoz genom att komma på 11:e plats av 118 deltagare på 5½ poäng av 8 möjliga, och en ELO-prestation på 2297. Vladyslav slog flera 2200- och 2100-spelare och spelade remi mot IM Bengt Lindberg. Den prestationen gav Vladyslav ett ratingpris och 55 ELO-poäng.

    Alla LASS-resultat i huvudturneringen:

    • 11. Vladyslav Rogoz, 5½ p / 8
    • 23. Simon Olsson (representerade Skara SS), 5 p
    • 32. André Thyberg, 5 p
    • 66. Rizo Pepic, 4 p
    • 67. Simon Malm, 4 p
    • 100. Asker Davidsson, 3 p
    • 103. Gustav Martin, 2½ p
    • 110. Fredrik Andersson, 2 p

    Fullständiga resultat i huvudturneringen.

    I Lilla Påskturneringen gjorde Emma och Elin Larsson bra ifrån sig och hamnade i sista ronden på bord 1 och 2. Emma slog mycket övertygande slutsegraren Alexander Kuzminov, som tidigare bara hade tappat en halv poäng, medan Elin spelade remi mot tvåan Chale Zheng, och blev därmed obesegrad. Emma tog hem tredjepriset och Elin kom efter särskiljning sexa och missade med en hårsmån att ta ratingpris.

    LASS-resultat i Lilla Påskturneringen:

    • 3. Emma Larsson, 6 p
    • 6. Elin Larsson, 5½ p
    • 43. Ludvig Viveland, 1½ p
    • 44. Kristina Flynner, 1½ p

    Fullständiga resultat i Lilla Påskturneringen.

    Bord 1 och 2 i sista ronden av Lilla Påskturneringen. Närmast kameran partiet Alexander Kuzminov – Emma Larsson, och bortom dem Chale Zheng – Elin Larsson.

    Schackfyran och LASS-cupen på Ljunkan

    LASS-cupens vinnare Charlie Bjurström i mitten flankeras av tvåan Kalle Granath och trean Tristan Carlqvist

    Igår lördagen den 13 april spelades såväl Östergötlands distriktsfinal av Schackfyran som nybörjartävlingen LASS-cupen, på Anders Ljungstedts gymnasium. Schackfyran spelades på förmiddagen och resultaten finns på Östergötlands Schackförbunds hemsida. Många lassare ställde upp som domare, kioskpersonal och andra funktionärer. Tack samtliga för en bra och viktig insats!

    På eftermiddagen spelades nybörjarturneringen LASS-cupen för barn upp till 15 år, med fyra ronder utan klocka och 3-2-1 system. Några av deltagarna går i LASS nybörjargrupp, men de de flesta var helt nya, och blev i samband med tävlingen medlemmar i LASS. Vi välkomnar våra nya medlemmar!

    Samtliga deltagare fick plaketter, och topptrion fick fina pokaler.

    Resultat från LASS-cupen finns här.

    LASS-framgångar i Snabbschacks-SM för knattar och miniorer

    Sent omsider kommer här en liten rapport om Snabbschacks-SM för knattar och miniorer, som spelades i Falköping lördagen den 23 mars. I den yngsta klassen, knattar, hade LASS två deltagare. Stina Ström kammade hem 14 poäng (tävlingen spelas med 3-2-1 system) och Abhaj Munjulury tog 13 poäng. Knatteklassen vanns av Sebastian Shi från SK Rockaden, Sthlm.

    I miniorklassen var LASS representerade av fem spelare som alla gjorde bra resultat, och varav tre slutade i topp 10 bland 59 deltagare. Vincent Björkert tog 14 poäng och Jyotisman Nag 16 poäng. På nionde plats kom Felix Pena Mälinen med 19 poäng, precis efter Elin Larsson som kom på åttonde plats med 20 poäng. Allra bäst av Lassarna lyckades Albin Andersson som med 20 poäng, men bättre kvalitetspoäng än Elin, tog hem femte platsen. Segrare i miniorklassen blev Leo Andreasson från Uddevalla SS.

    Fullständiga resultat

    Inbjudan till Vårturneringen 2024

    Den traditionella Vårturneringen spelas som vanligt under Kristi himmelsfärdshelgen, den 9-12 maj. Vi spelar en 7-ronders schweizerturnering med långpartier. Precis som i fjol är tävlingen också DM för Östergötland.

    Mer information finns i inbjudan.

    Anmäl dig här.

    Lista på anmälda.

    LASS-dominans i Kenneruds minnesblixt

    Adam Ståhlberg drog längsta stråt när den årliga Kenneruds minnesblixt spelades på långfredagen. Det var dock med minsta möjliga marginal, före Peter Halvarsson och Fredrik Gidmark. Sexa kom även Mattias Nörager.

    Samtliga resultat

    Inbjudan till öppna blixt-KM den 23/4

    Tisdagen den 23/4, veckan efter sista ronden i KM, är det dags för nästa KM! Den kvällen spelas nämligen årets öppna blixt-KM. Vi spelar 9 ronder med betänketiden 3 minuter + 2 s / drag.

    Tävlingen är öppen för alla medlemmar i svenska schackklubbar men man måste vara medlem i LASS för att kunna ta hem klubbmästartiteln.

    Mer information finns i inbjudan.

    Anmälan sker här.

    Lista på anmälda spelare.

    KM och påsken

    Nästa helg är det som bekant påsk. För att inte KM skall inkräkta på helgen så blir håller klubben inte öppet på skärtorsdagen 28/3 eller på tisdagen den 2/4.

    Rond 8 i KM är uppdelad på två veckor. B-, D- och E-grupperna spelar tisdagen den 26/3, medan A- och C-KM spelar torsdagen efter påsk, den 4/4.

    För den som gärna vill spela schack i påsk så finns det två öppna turneringar i Östergötland att välja på: på långfredagen spelas Kenneruds Minnesblixt i Skänninge, och under hela helgen så pågår Påskturneringen i Norrköping. Vi hoppas få se många LASS-medlemmar där!

    Glad Påsk!

    Andralaget bäst igen!

    Idag spelade sista ronden i allsvenskan. Man skulle kunna tro att vi passerat den jobbigaste perioden för bortamatcher i vinterns tecken, men nattens temperaturdropp samt blötsnö gjorde att redan när jag skulle gå till bussen imorse så var det total isgata i Lambohov. Att ta elsparkcykeln fanns inte på kartan.

    Jag skulle spela för förstalaget mot serieledande Örebro, vi hade gott om tidsmarginal och jag satte mig i Ingvars bil med Jörgen och Klashed. Adam körde med Jogstad, Vladyslav och Leo. Börjar av resan var lugnt, men när vi kommit en bit så var skuggpartierna ren is och Ingvar kör dubbfria vinterdäck. Det släppte ett antal gånger med kanske inte helt glada tillrop från passagerarna i alla lägen. Vi kom dock fram utan problem. Väl framme så kunde vi notera att serieledande Örebro hade ett lag där det skiljde ca 100 poäng per bord till deras favör. Spellokalen var riktigt bra, ett modernt gymnasium mitt i stan.

    Vladyslav var den som kopplade ett rejält grepp tidigt och vann snabbt. I övrigt såg det ganska stabilt ut. Jag spelade mitt vanliga svar på Sicilianskt mot Krister Jönsson och fick följande ställning:

    Här spelade jag d5, varvid exd5 följdes av Lc2. Här hade jag förväntat mig Lc8, men dxe5 kom och jag slog Lxf5. Jag tänkte att jag borde ha lite fördel med häst för två bönder och ändå lite svag kungsställning för svart. Men min dåliga utveckling kombinerat med en hög centrumbönder gjorde det svårnavigerat. Ett antal drag senare:

    Vit vid draget och nu började jag bränna lite tid för hur tusan man skulle ställa upp sig och ha för spelidé nu. Svart har ändå ganska enkla idéer med a5 och La6, kombinerat med centrumbönderna och allt känns allt annat än stabilt. Jag manövrerade på utan att hitta direkt fördel och efter dubbla tornbyten stod snarast Krister lite bättre. Farbror datorn berömmer faktiskt vårt spel över lag och till slut ebbade det ut i remi.

    Under tiden hade Leo och Adam båda tappat kontrollen och förlorat. Och resten av partierna slutade remi, de var rätt jämna där Jörgen kanske hade bäst chanser att vinna. Det gjorde att vi förlorade med 4½-3½. När mobilen var påslagen kunde man inte annat än skratta när vi ser att andralaget hade gjort det igen. De vann sin match starkt mot Västerås SK II (som gav två w.o hemma!!!) och passerade förstalaget i tabellen. Den som minns fjolårets allsvenskan kan notera att samma sak hände även då! Stark insats här av Mate och Daniel Diaz Roncero som slog starkare motstånd.

    Tredjelaget slog bottenlaget SK Hammarö med 4½-3½.

    Hemmamatch där det även noterades att klubben fyllde 123 år dagen till ära:

    Fjärdelaget spelade seriefinal borta mot Skärblacka/Gusum-alliansen och körde fullständigt över motståndet i en på papperet helt jämn match. En halvpartipoäng var det enda LASS’arna släppte! Stort grattis till fjärdelaget under Emmas lagledarskap som därmed vann sin division 3 grupp och tar laget till division 2 nästa år.

    Klubben har verkligen enorm bredd!

    Tack till alla som spelat under året och försvarat klubbens färger. Nästa år kanske förstalaget kan visa var skåpet ska stå och fjärdelaget får ta i från tårna för att hänga kvar i division 2. Ses då!

    Adam vann marsblixten

    Årets första månadsblixt spelades torsdagen den 14/3 och samlade totalt 21 deltagare.

    Inför sista ronden låg Adam Ståhlberg i ensam ledning på 5½ poäng, tätt följd av vår nye medlem Oliver Pavlic (som tidigare har spelat i Skövde) på 5 poäng och Leo Odell-Johansson på 4½. Det blev ett direkt finalparti mellan Adam och Oliver. Adam vann och tog därmed hem slutsegern, före Leo och Daniel Jogstad som tog sig förbi Oliver på bättre kvalitetspoäng. Ratingpriset (för spelare under ELO 1800) togs hem av Arvid Rosén.

    • 1. Adam Ståhlberg, 6½ p av 7 möjliga
    • 2. Leo Odell-Johansson, 5½ p
    • 3. Daniel Jogstad, 5 p
    • Ratingpris: Arvid Rosén,

    Fullständiga resultat

    Finalpartiet Oliver Pavlic – Adam Ståhlberg vanns av Adam som därmed tog hem turneringssegern.

    LASS-Cupen – Nybörjartävling för barn 6-15 år 13 april

    Linköpings Allmänna Schacksällskap vill ta tillvara på det stora schackintresse som finns just nu och bjuder därför in barn 7-15 år gamla till nybörjartävlingen LASS-Cupen lördagen den 13 april k 14-16 på Anders Ljungstedts gymnasium. Tävlingen spelas utan klocka och alla deltagare får pris! Anmälningsavgiften är 20 kr. För nya medlemmar ingår medlemskap i LASS för 2024.

    Läs inbjudan här

    Jörgens stormästarskalp från Växjö

    För två veckor sedan, den 9-11 februari, spelades GP-tävlingen Elite Hotels Open i Växjö, med sju LASSare i huvudturneringen och två i den ”lilla” sidoturneringen (för tävlare under 1600 ELO). Bäste LASSare blev Jörgen Fransson, som kom på 23e plats av 158 deltagare och blev bäste spelare över 65 år.

    Jörgen stod för en riktig skräll i sjätte ronden när han slog ingen mindre än GM Jonny Hector (ELO 2449 och svensk mästare 2022). För dem som inte följde med i livesändningen kan partiet spelas genom att klicka här.

    Totalt deltog sju LASSare i huvudturneringen:

    • 23. Jörgen Fransson (ELO 2134) 5½ p av 8 möjliga
    • 74. Peter Halvarsson (1919) 4 p
    • 88. Per Ahlström (1770) 4 p
    • 93. Fredrik Qwarfort (1783) 3½ p
    • 95. Mårten Garner (1797) 3½ p
    • 99. Peter Nyberg (1848) 3½ p
    • 115. Fredrik Andersson (1509) 3½ p

    I den ”lilla” sidoturneringen för spelare under ELO 1600 deltog två LASSare:

    • 33. Torgil Svensson (1180) 4 p
    • 47. Albin Andersson 3½ p

    För den som vill läsa mer om turneringen har Fredrik Andersson har skrivit en trevlig artikel.

    Uppdatering av ratingsystemet den 1/3

    Det pratas rätt mycket om att det är inflation i rankingsystemet – de starkaste spelarna i världseliten har fått högre och högre ratingtal de senaste decennierna – men enligt FIDE är det faktiskt ett större problem att det just nu är deflation i ELO-talen, där spelare som inte ligger i absoluta toppen får lägre och lägre rating trots att de inte spelar sämre än förut. Åtminstone i vår klubb tror jag en hel del spelare har märkt av det.

    För att göra något åt det här problemet så har FIDE beslutat att göra några mindre ändringar i hur ELO-talen beräknas från och med mars i år, och dessutom att alla spelare under ELO 2000 kommer att få högre rating den 1/3. Man får en större ”bonus” ju lägre ranking man har. Effekten blir att man komprimerar ratingskalan under 2000, så att det blir större skillnad i spelstyrka mellan t ex ELO 1500 och ELO 1600 (tidigare var det ju så att det var stor skillnad i spelstyrka mellan ELO 2500 och 2600, men ganska liten skillnad mellan 1500 och 1600).

    SSF skriver mer om ändringarna här. Bland annat finns en tabell på hur ELO-talen förändras.

    Observera att detta är något som FIDE har beslutat och det gäller över hela världen. Oavsett vad man tycker om ändringarna så kan varken klubben eller SSF göra något åt dem. Men om du ser att du har mycket högre rating än tidigare på marslistan så är det inget fel, utan helt avsiktligt.

    Valberedningens förslag inför årsmötet

    På torsdag 22/2 kl 18.00 är det dags för årsmöte. Här följer valberedningens förslag inför årsmötet:

    § 9 Ordförande

    Omval av Ofelia Thörnqvist.

    § 10 Övriga styrelseledamöter

    Omval av Peter Halvarsson, Stefan Andersson, Sam Grundel, Mårten Garner, Magnus Olsson och Fredrik Qwarfort. 

    § 11 Två styrelsesuppleanter

    Omval av Anna Krantz samt nyval av Peter Nyberg.

    § 12 Två revisorer

    Omval av Archie Tonkin och Klas Skytt.

    § 13 Revisorssuppleanter

    Omval av Henrik Karlsson.

    § 14 Tävlingskommitté

    Omval av Mårten Garner (sammankallande), Fredrik Qwarfort, Magnus Olsson, Sam Grundel och Simon Malm.

    § 15 Ungdomskommitté

    Omval av Stefan Andersson (sammankallande), Mårten Garner och Daniel Jogstad.

    § 16 Lagledarkommitté

    Omval av Fredrik Qwarfort (sammankallande), Ingvar Carlsson och Simon Ivarsson.

    § 17 Valberedning

    Valberedningen har bestått av Ingvar Carlsson och Simon Ivarsson. Ingvar önskar avgå.

    Elite Hotels Open 2024

    I helgen spelades Elite Hotels Open i Växjö, en deltävling i Svenskt Grand Prix och för mig (Fredrik Andersson) blev det en ovanligt omtumlande upplevelse.

    Tävlingen spelades enligt sedvanligt GP-format med fyra snabbschackspartier (15 min+5 s/drag) på fredagen och två långpartier (90 min+30 s/drag) vardera på lördagen och söndagen.

    Innan jag berättar om mina upplevelser vill jag nämna övriga LASS-ares resultat. Bäste LASS-are blev Jörgen Fransson på 5.5 poäng och en hedrande 23:e plats. Han tog dessutom en mycket meriterande seger som jag berättar mer om nedan. Bland LASS-arna följde sedan Peter Halvarsson på 4 poäng, Per Ahlström 4, Fredrik Qwarfort 3.5, Mårten Garner 3.5 och Peter Nyberg 3.5. I Lilla turneringen (för spelare rankade under 1600) tog Torgil Svensson 4 poäng och Albin Andersson 3.5. Hur gick det då för mig? Läs vidare så ska jag berätta.

    I första ronden lottades jag mot LASS egen Peter Halvarsson och det började inte bra. Redan efter Peters fjärde drag stod det klart att jag skulle förlora pjäs. En av mina patenterade öppningskatastrofer var under uppsegling med andra ord. Jag gjorde vad jag kunde för att hitta motspel och förvecklingar men Peter var säkerheten själv och vann lätt partiet.

    I de övriga snabbschackspartierna spelade jag visserligen bättre, men mina motståndare var starkare än jag och när jag lämnade spellokalen för att gå ner på Bishop’s Arms stod jag på noll poäng efter fyra snabbschacksronder. Det blev gravöl istället för firande för min del. Jag orkade inte ens känna mig besviken. Inombords skrattade jag mest åt eländet och undrade hur länge pinan skulle fortsätta och om jag över huvud taget skulle få med mig någon poäng hem.

    På lördagförmiddagen tvingade jag mig själv att sluta deppa. I första långpartiet skulle jag spela vit mot Emil Lilja från Vaggeryd, rankad 1619 att jämföra med mina 1509. Detta parti började betydligt bättre än första snabbschackspartiet dagen innan för redan i drag 6 är min motståndare ouppmärksam och spelar 6. … e5 i en ställning där jag bara kan ta två gånger och vinna bonden eftersom en av bondens försvarare är bunden. Draget därefter kunde jag dessutom ställa min löpare på d6 och förhindra hans rockad.

    Efter det blev spelet vilt och komplicerat och vi gör båda många misstag men jag har övertaget ända tills jag spelar mitt 16:e drag 16. h3 och följande ställning uppkommer:

    Här kan svart utjämna genom att spela 16. … Dxf2 och datorn säger lika spel. I realiteten blir ställningen då mycket svårspelad för vit på grund av de halvt om halvt hängande pjäserna på g5 och f7 och det är tveksamt om jag hade klarat av att reda upp dessa svårigheter utan materialförlust.

    Min motståndare spelade dock 16. … Dc7? för att hota den dödliga avdragaren Sd3+. Problemet för svart är att efter 17. Kb1 har avdragshotet förvandlats till en bindning.

    Svart svarade med en egen bindning i form av 17. … Tf8 men efter 18. hxg4 ser det mörkt ut för svart.

    Det hotar Txh7#. Svart försökte med 18. … h6 men det följde 19. Txh6 som förnyar matthotet och tornet kan inte slås på grund av Th1+ med matt i nästa drag. Partiet slutade 19. … Txf7 20. Th7+ Kg8 21. Txf7 uppgivet.

    Därmed hade jag i alla fall spräckt nollan och nu väntade vit mot 17-årige Gustav Dingertz, Kristallens SK (1764) i rond 6. Jag hade redan fått stryk av hans något högre rankade lillebror Filip i snabbschacket och mitt minne av mitt första långparti mot Gustav ett och ett halvt år tidigare var … smärtsamt. Hur skulle då detta gå?

    Hoppet återvände då Gustav inte verkade vara bekant med öppningsvarianten vi spelade och efter 10 drag hade han gjort av med 30 min medan jag fortfarande hade mer tid än jag startade med och datorn värderar ställningen till +1.5 i min favör.

    Min fördel växte stadigt i mittspelet tills Gustav valde att offra en pjäs för två bönder för att befria sina pjäser och skaffa sig en fribonde. Jag lyckades erövra fribonden i utbyte mot en av mina bönder och vi gick in i ett komplicerat slutspel där jag initialt står på vinst. Jag spelar dock slutspelet svagt och gör till sist en katastrofal felbedömning och byter av sista tornparet och partiet mynnar ut i remi.

    Trots det snöpliga slutet på partiet är jag betydligt gladare när jag sätter mig på Bishop’s Arms än dagen innan och när kvällens hjälte Jörgen Fransson dyker upp utbryter stort jubel vid LASS-bordet. Jörgen har nämligen lyckats med bedriften att besegra …, nej, förresten, ’pulvrisera’ heter det, självaste Jonny Hector. En fantastisk prestation!

    På söndagmorgonen väntade svart mot Zdenko Tencic, Vaggeryd (1737) och han bjöd på Grand Prix-attacken i Sicilianskt som jag inte var särskilt bekant med. Spelet är dock jämnt en bit in i mittspelet när min motståndare gör en taktisk miss och förlorar en bonde. Hans försök att reda upp situationen och vinna tillbaka bonden gör bara saken värre och efter ytterligare ett antal drag har jag en garderad fribonde på c3 och dubblerade torn på andra raden. Följande ställning uppkom efter vits 35. Se4:

    Här ska jag bara ro hem segern med 35. … f5 med hotet Tf2! ifall springaren flyttar men av någon anledning såg jag inte Tf2 och spelade 35. … Dc6 istället för 35. … f5. Min motståndare kunde då byta ett tornpar med 36. Te1 och efter fortsatt svagt spel i tidsnöd från min sida kunde han aktivera sin dam, skaffa sig en egen fribonde och dessutom säkra evig schack. Efter 49. Df5+ såg det ut så här:

    Här tänkte jag bjuda remi och gå på lunch men jag bestämde mig för att göra ett sista försök och spelade 49. … Dg5 med förhoppningen att han skulle glömma bort sitt torn när min fribonde blev ogarderad. Det följde dock 50. g4+ Kh6:

    och här chockar min motståndare mig fullständigt genom att spela 51. Dxg5+?? och efter 51. … Kxg5 52. Tc1 Txc1+ 53, Kg2 Tg1+ var det dags för vit att sträcka vapen.

    I sista ronden väntade svart mot Mikael Ohlsson, Kalmar (1682). Jag kände redan när partiet började att jag var rejält uttröttad av de tre tuffa partierna i rond 5, 6 och 7 och hade väldigt svårt att fokusera mina tankar, de verkade leva ett eget liv. Min motståndare verkade vara i samma sits, i alla fall om jag tolkade hans kroppsspråk rätt. Ingen av oss ville dock erbjuda remi utan vi spelade båda aggressivt och vårdslöst och hoppades på att det skulle bli motståndaren som satte bort sig först. Vi klarade oss i 20 drag då följande ställning uppkom:

    Vit har just slagit min bonde på f5 och jag svarade med 20. … gxf2. Om vit nu spelar 21. Txf2 säger datorn 0.00 och vi kunde ha enats om remi med gott samvete. Min trötte motståndare spelade istället 21. Dxd7+? och efter 21. … Sxd7 gav han omedelbart upp.

    Detta var min vådliga resa i Elite Hotels Open 2024. Efter den katastrofala starten med 0 poäng i snabbschacket lyckades jag ta 3.5 poäng av 4 i långpartierna mot motståndare med nästan 200 poäng högre genomsnittsrating än min egen. Den slutspurten gav mig också segern i ratinggrupp 13 och 50 nya fräscha poäng i långparti-Elo. Vad som hände med min snabb-Elo har jag tyvärr glömt … Detta blev därmed den hittills bästa GP-turnering jag spelat.

    Tack till alla som orkade läsa ända till slutet!

    Fredrik Andersson

    Los tres caballos vinnare!

    Tremannablixten som vilat något år, körde i år igång igen till flera deltagares förtjusning.

    Nio lag deltog, där den första frågan blev tävlingsformen. Ville man spela berger (alla möter alla) eller 6 ronder schweizer? Efter lite överläggning tyckte tillräckligt många att berger var för jobbigt. Det skulle innebära 3×8 partier, lunchpaus och färdig framåt 17. Nu tog vi det raskare alternativet.

    Första ronden körde igång, som alltid tar det lite extra tid att komma igång, eftersom tävlingsformen är ganska unik. Varje rond, består av 3 omgångar, där spelarna i varje omgång möter en av de övriga i laget. Efter de 3 omgångarna har varje spelare mött alla tre i motståndarlaget och totalt 9 partier har spelats i matchen. Och det med tidshandikapp dessutom!

    Traditionen med lagnamn fortsätter, i år spelade bland annat Stofilerna, Löparna med öron, Team tjocka släkten med flera. Ronderna gick i gemytlig atmosfär, med svordomar, suckar och schackglädje. Tremannablixten handlar mer om att ha kul än att vinna till varje pris.

    Vinnare till slut blev Los tres caballos som bestod av André Thyberg, Daniel Diaz Roncero och Simon Malm. De gjorde det ointagliga rycket i sista ronden, genom att få w.o, då tävlingen avgjordes i första hand på partipoäng. Två blev Nonsens schack med Peter Nyberg, Leo Odell-Johansson och Mattias Nörager och trea Team Ståhlberg med David, Adam och Andreas Ståhlberg.

    Vi ses igen om ett år!

    Resultat (observera att spelarna i varje rond inte stämmer alls)

    Bollen är rund!

    I dagens rond var det dags för derby mellan LASS 1 och LASS 2. På papperet ska LASS 1 vinna, men det är som alla vet en annan sak i verkligheten. Spelarna känner till varandra och i ärlighetens namn är spelarna i andralaget ofta mer aktiva än förstalagets ibland bänkvärmande spelare.

    Matchlistan angav att det fanns alla möjligheter att detta skulle bli en jämn match. Det var på bord 1-3 som det fanns rankingskillnad, sen var spelarna inom 100 rankingpoäng på följande bord.

    Ronden började planenligt, det var enda matchen i LASS klubblokalen idag och alla partierna såg jämna ut efter första timman. Daniel Diaz gjorde minsta möjliga som vit och spelade en säker remi mot Mats på bord 1, vilket i ärlighetens namn gjorde matchen ännu jämnare på papperet.

    Daniel Jogstad på tredjebordet spelade svart mot Stefan Andersson, där det blev en najdorf där Stefan hamnade på efterkälken i angreppet och fick sträcka fram handen efter att kungen bjudits på dans.

    Vladyslav mot Nyberg var ett jämnt parti där enda orosmomentet var Nybergs klocka som gick ner väldigt fort. Men trots lite tid spelade Peter helt korrekt och remin var klar.

    Ifrån Ingvars håll hörde jag ett remianbud, vilket jag, fullt upp med mitt eget parti, inte tog som ett gott tecken. Det var det inte heller. Simon visade varför han gått upp i Mästarklassen, han pressade tillbaka Ingvar och vann pjäs och därmed hela partiet. Nu började det se lite mörkt ut för förstalaget, för även Börje stod bra mot Leo. Och jag själv (Halvarsson), hade stått bra mot Mate i ett ganska svårspelat wienerparti, men klockan gick och när jag gjorde Ld2 här så såg jag problemet när jag skrev ner draget i protokollet. Problemet hade jag sett förut, men nu när klockan tickade så glömde jag bort idén igen….

    Ld2 spelade jag, varpå Sc4 finns. Jag spelade vidare Lg5 men det blir inte bättre än en merbonde för svart. Datorn ger att jag faktiskt har nära utjämnning ändå, men i praktiskt spel så lyckades jag inte mot Mate som spelade lugnt och helt korrekt resterande partiet och vann.

    Bredvid mig satt P-O Nordström som kommit tillbaka till LASS efter ett par decennier och spelade ett remiartat parti mot Ofelia. P-O och Ingvar stod innan partiet och diskuterade vem som börjat först i LASS nån gång på 70-talet. Men P-O underskattade springar mot löpare i detta skede i partiet:

    P-O spelade Se4 varför Ofelia bytte av och visade varför hästen kan vara jobbig. Efter att ha bytt h-bönderna fick Ofelia spela Sf7 och sen var det uppförsbacke:

    Adam och Klashed spelade jämnt hela partiet och på slutet inväntade dom att matchen skulle vara över så dom kunde ta remi, och över blev verkligen matchen.

    5½-2½… Till andralaget. Hej hopp!

    LASS III åket till Katrineholm som mönstrade ett lite starkare hemmalag. Siffrorna blev tyvärr stora, med endast Daniel Varro, Nils Lenti och Klas Skytt som fick remi, resten blev förluster.

    Fjärdelaget fick en muntrare resa till Västerås (jag vet inte för vilken gång i ordningen LASS och Västerås möts denna säsong, är det fjärde?).

    LASS I får slicka sina sår och iaf slicka sina sår i vetskapen att man ligger före LASS II i tabellen iaf.

    KM är lottat – spelstart på tisdag

    Nu är lottningen i årets KM klar. Det blev totalt 52 startande som fördelas på 5 grupper. Eftersom E-gruppen blev större än de övriga (12 spelare) så kommer den att spelas som en schweizerturnering med lottning efter varje rond. Grupp A-D spelas som bergergrupper (alla möter alla, ”round robin”) så där är alla nio ronderna redan lottade.

    Grupp A
    Grupp B
    Grupp C
    Grupp D
    Grupp E

    Som vanligt spelar vi både på tisdagar och torsdagar. Vilken dag man spelar beror på vilken grupp man spelar i, men det går bra att byta speldag mellan tisdag och torsdag om båda spelarna är överens.

    Tisdagar: Grupp B, D och E.
    Torsdagar: Grupp A och C.

    Om ni undrar varför grupperna inte är indelade helt efter ranking så beror det dels på att gruppvinnarna från 2023 (Peter Nyberg, Samuel Enblom och Andreas Ståhlberg) har friplats i närmast högre grupp. Dessutom har vi flyttat upp två av de orankade spelarna på grund av tidigare prestationer. Oscar Bylund i grupp D hade LASK-ranking på över 1500 som junior, och Bengt Nilsson i A-gruppen vann KM 1998, och hade då nästan 2300 i LASK-tal!

    Vi önskar Bengt välkommen tillbaks i klubben – det skall bli spännande att se om de gamla takterna sitter i! Här är en artikel som han skrev efter KM-segern 1998, där han kommenterar sitt parti mot Janne Lindström.

    Spelet börjar på tisdag den 16/1 respektive på torsdag 18/1. Välkomna och lycka till!

    KM: sista anmälningsdatum 9/1

    Vi skulle vilja påminna om att sista anmälningsdatum för KM är tisdagen den 9/1.

    Startavgiften skall vara betald när vi lottar den 11/1. Spelare som inte är markerade som betalda i startlistan den 11/1 riskerar att inte bli inlottade.

    Inbjudan med länk till anmälan finns här.

    Om du inte kan anmäla dig via nätet så kan det bero på att du inte har betalt medlemsavgiften för 2024 och därför inte blivit registrerad i medlemsregistret.

    Hör av dig till tävlingsledningen (adress i inbjudan) om du får problem eller behöver mer information.

    Missa inte Tremannablixten 21/1

    Under pandemin somnade tremannablixten in ett tag. Nu tar vi upp succétävlingen igen. Tremannalag, ni plockar ihop lag helt själva. I en match möter alla i det ena laget alla i motståndarlaget i tre ronder. Tidshandikapp utjämnar spelstyrkan. Alla lag har chansen att vinna. Alla som spelat minns många partier och roliga matcher!

    Inbjudan och mer information finns på ÖSF:s hemsida.

    Belgisk mellandags-öl-föreläsnings-blixt

    Globetrottern Max Wahlund var på genomresa genom vårt avlånga land och passade på att tacksamt dra i att ha en mellandagsaktivitet på klubben. Som boende i Bryssel sedan ett par år så fick Belgien bli ett tema.

    Hur det funkar i Belgiskt klubbschack hanns med, men framför allt visades några partier.

    Först ut var Belgiens starkaste spelare genom tiderna: Edgard Colle och ett parti mot Gösta Stoltz, en av Sveriges starkaste spelare:

    Sedan blev det en liten tävling att lista ut vilka som spelade ett annat Colle-parti av i mer modern tappning där svart använde sig av den udda varianten att först spela Ld7 och sedan spela Lg4. Det var taget från Ding Liren mot Nepo i det avgörande VM-partiet, något som undertecknad kom på efter litet tag. Schweizisk (Max hann inte hitta Belgisk) choklad blev priset!

    Sedan gick vi vidare i att visa ett av Max egna partier från Belgiens allsvenska, där han mötte en man som spelade för en liten ort där det i princip bara finns ett kärnkraftsverk. Max motspelare började med att tänka i 20 minuter efter Max chockerande 1.e4 innan e6 kom. Därefter spelade Max 2. Sf3 varpå Sc6 kom efter ytterligare 10 minuters betänketid. Sen följde fler knepiga drag från svarts sida, varför följande ställning uppkom som Max valde att kalla för den ”Belgiska kärnkraftsgambiten”.

    Efter detta följde en blixtturnering där alla 8 deltagarna mötte varande. Dock fick den lägre rankade spelaren välja mellan att spela antingen Colle som utgångsställning (1. d4 d5 2.Sf3 Sf6 3. e3) eller kärnkraftsgambiten (se ovan) eller vanligt schack.

    Det skulle visa sig att kärnkraftsgambiten var fruktansvärt svår att försvara som svart. Det prövades både lång och kort rockad, eller tom att gå med kungen via f8 till g7. Inget av alternativen hade några som helst överlevnadsgrader.

    Efter sju ronder så vann Max, men så kan vi ju inte ha det. Asker och Adam delade andraplatsen varvid ett armageddon-parti följde där Adam med svart fick spela kärnkraftsgambiten men vit behövde vinna. För Adam räckte remi. Adam lyckades här faktiskt få ihop något spelbart och vann till slut det åtråvärda första priset i form av en rejäl ”boll” med Schweizisk choklad!

    Resultat i blixten: (här finns fullständiga)

    Till slut, ett stort tack till Max för underhållningen. Alltid lika trevligt!

    Inbjudan till KM 2024

    Klubbmästerskapet 2024 startar den 16 januari och håller på till den 18 april.

    Som vanligt spelar vi 9 ronder i Bergergrupper (alla möter alla) om 10 personer, indelade efter ranking. Betänketiden är 90 minuter mer 30 sekunders tillägg per drag. Spel på tisdagar och torsdagar med uppehåll över påsk. Speldatum finns inlagda i kalendern.

    Observera att vi lottar redan den 9 januari för att alla skall veta i god tid om de spelar på tisdagar eller torsdagar. Både startavgift och medlemsavgift för 2024 skall vara betalda innan dess för att man skall bli inlottad (vi kan göra undantag om någon vill skjuta på betalningen – kontakta i så fall tävlingsledningen).

    Inbjudan med alla detaljer finns här.

    Anmäl dig här eller direkt till Fredrik Qwarfort.

    Lista på anmälda spelare.

    Välkomna!