Max svensk mästare i 50+-klassen

I årets SM hade LASS för första gången en deltagare i veteran-SM för spelare 50 år och äldre. Klassen har inte funnits så länge (första gången den spelades var i Stockholm 2017) och är av någon anledning inte så populär, men i år bestämde sig Max Wahlund för att spela den i stället för mästarklassen. Enligt vad han själv sade var det för att slippa förlora mot underrankade barn, men chansen att bli svensk mästare lockade säkert också. Max var rankad sexa av de 22 deltagarna, men rankingavståndet upp till den högst rankade, CM Kjell Petersson, LASK, var bara 59 ELO-poäng.

Max gick hårt ut från start med skarpt och kompromisslöst spel och fick utdelning: efter 6 ronder hade han 5½ poäng, 1½ poäng före tvåan. En förlust i sjunde ronden reducerade ledningen till en halv poäng men Max kom tillbaks med ytterligare en vinst och ledde inför sista ronden med en poäng. Det hela kändes ganska lugnt – en remi mot den 136 poäng lägre rankande Ronny Kirpo, Limhamn, och SM-guldet skulle vara i hamn.

Men ödet – och Max – ville annorlunda. Max valde nämligen att som svart spela den minst sagt tvivelaktiga öppningen Gamen (en variant av Benoni där svart lägger två tempon på att flytta f6-springaren till d6) och blev snabbt totalt utspelad. Var det en grekisk tragedi som utspelade sig i livesändning, där gudarna känner sig hotade av den segrande hjälten och slår honom med blindhet?

Max gam höll hur som helst inte måttet utan föll offer för en framrusande fribonde. Nu hade två spelare chans att komma ikapp Max: Patrik Nilsson och Ulf Karlsson, båda från Limhamn. Som tur var stod ingen av dem speciellt bra, så det hela skulle nog gå vägen. Ulf fick också ge sig, och Patrik stod trångt i slutspelet. Då hände det: Patriks motståndare offrade pjäs för att forcera fram en fribonde men hade räknat fel och förlorade i stället! Nu hade Patrik och Max samma poäng och det blev särskiljning om segern.

Och nu visade sig schackets gudinna Caïssa vara betydligt mer välvillig än sina antika kolleger: Max hade en halv kvalitetspoäng mer än Patrik och fick sin välförtjänta SM-titel, gamäventyret till trots.

Vi gratulerar till segern och hoppas att Max försvarar titeln i Växjö nästa år!

Resultat

Samtliga partier finns för genomspelning på Lichess.

Max med sina troféer från veteran-SM 50+