Lilla Skaraspelen 2022

Här kommer ett sammandrag från mitt deltagande under Lilla Skaraspelen 2022:

Turneringen var öppen för spelare under 1600 i rating och hade den annorlunda dragserien 60 min + 0! sekunders inkrement per drag. Fördelen var att de kunde klämma in hela 7 lång-elo-partier på 2 dagar men nackdelen var att det fanns inget inkrement som räddade dig när du hade tidsnöd.

Jag hade tätkänning inför sjätte och näst sista partiet då jag mötte ledaren (och slutgiltiga vinnaren av tävlingen). Jag stod i vinnande ställning (bonde upp och +4.0) men i tidsbristen hittade jag inte de vinnande dragen utan förlorade det partiet och även det avslutande partiet. För resultat se: https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=10027.

Slutade på 4/7 poäng med några stolpe ut. Överlag nöjd med spelet men mindre nöjd med min hantering av tidsformatet.

Tycker ändå att det är ett intressant format med många långpartier på kort tid. Ett mer förlåtande format skulle kunna vara 60min + 3 sekunder per drag. Får fördelen med många partier men slipper kaosartade avslut på partierna.

En anekdot från tävlingen: Inför rond 5 skulle jag möta Jarl Edgren från Tanum SS. När han fick reda på att jag kom från Linköping så berättade han att han minsann hade mött GM Pontus Carlsson i SM 1994 (Klass 2) i sista ronden och slagit honom. I och med vinsten så vann han gruppen. Se https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=2160.

Peter Nyberg