Uteschack i Kalmar

Sista lördagen i augusti (27/8) var det dags för Kalmar schackklubbs traditionella uteschackturnering, och för tredje året i rad åkte jag (Magnus) dit, i år tyvärr som ende LASSare sedan Christos fått förhinder.

Turneringen spelas på stora bräden med halvmeterhöga pjäser, i trevliga omgivningar i ett friluftsområde i utkanten av Kalmar, vid en 4H-gård med grisar och andra djur. Kommunen har anlagt nio bräden granne med grisarnas inhägnad och klubben håller med pjäser.

Totalt kom det 14 deltagare som spelade 6 ronder med betänketiden 20 minuter. Växjöspelaren Patrick Fransson vann efter att bara ha släppt en halv poäng För min del gick det ungefär som väntat utifrån rankingen. Resultaten finns här.

När man spelar med så stora pjäser så är 20 minuter utan inkrement helt klart blixt, för mer än halva tiden går åt till att springa runt och flytta pjäserna. En taktik är att snabbt byta av alla pjäser på den sidan där klockan inte står, så får man kortare att springa i tidsnöden. Det är inte heller helt lätt att få överblick över brädet, speciellt inte med solen i ögonen…

Apropos sol, ja: medan Linköping och stora delar av Götaland drabbades av skyfall så stekte solen ner över Kalmar från en klarblå himmel, och det blev uppåt 30 grader varmt på eftermiddagen. Spelkvalitén blev det kanske lite si och så med i hettan, men vädret var i alla fall helt klart att föredra framför ösregn. Uteschacket är en rolig form av schack med en del unika utmaningar, och det är trevligt att kombinera en dags vistelse i det gröna med en schackturnering.

Enda nackdelen är att det är ganska långt att åka till Kalmar för att spela 6 partier, men Kalmar är en fin turiststad med mycket att se. Den här gången passade jag på att se insidan av slottet med fina utställningar. Det fanns till och med ett schackbräde uppställt i drottningens rum (fast den som gjort utställningen verkar tyvärr inte vara någon schackspelare).