Malmö Open 2021

Vi var nog många som dagarna innan Malmö Open funderade över….. Var det här egentligen vettigt?

Tiden innan Malmö Open var nämligen en ny variant på uppgående. “Va, en ny variant, vilken öppning? Damindiskt, Spanskt, Katalanskt?” Nej, omikron-varianten av covid-19.

Malmö Open gick tidigt ut med att covid-pass var det som gällde för att komma in i spellokalen. En viss trygghet. Jag hade samtal med arrangören under turneringen och det var allt några som försökte med diverse papper, hänvisande till olika studier och ren vilja, att slippa covidpass och ändå spela turneringen. Men det var stopp för det.

Efter uppvisade av covidpass så fick man åkband för turneringen att visa upp när man skulle gå in i spellokalen i Malmö rådhus, där Malmö Open spelats alla år iaf jag spelat, och det är väl iaf 25+ år.

Från LASS var Daniel Jogstad, Peter Halvarsson (undertecknad), Adam Ståhlberg, Mårten Garner, Mate Nagy, Theo Ekman, Asker Davidsson anmälda. Sen kom Max Wahlund med som en bonus också, han bestämde sig i sista stund och kastade sig på ett tåg och hann ner till rond 2.

Första kvällen är det fyra ronder snabbschack och själv hamnade jag på den s.k undre halvan i startfältet och fick därmed möta en dansk IM i första ronden. Jag såg ingen anledning att inte köra beprövade ruffelvarianter. Min motståndare sprang med huvudet före rakt in i väggen och fick efter 15 drag ge upp! Schysst skalp!

15 drag. 1-0

Även Adam skrällde i första ronden mot Helsingborgs 2200-spelare Anders Nilsson och Theo Ekman med sina 1437 slog Bengt Wihlborn (1800).

I andra ronden anslöt Max som i stressen tyvärr förlorade mot en lågrankad junior. I fortsättningen radade dock Max upp vinster och remier mot starkt motstånd och slutade på 5 poäng och en 52:a plats.

Adam fick under turneringen väldigt bra motstånd, alla hans motståndare i hela turneringen hade högre ranking än han själv. Spelet flöt rätt bra också och 3½ poäng, rankingpris och några rankingpoäng fick följa med hem till Linköping. Adam bodde hos sin bror som började riktigt bra i turneringen, men kände sig krasslig på söndagsmorgonen och gjorde det ansvariga och stannade hemma. Det bröt inte ut till något men bättre att vara säker i dessa tider.

LASS nye medlem från Skåne, Daniel Jogstad spelade stabilt under turneringen, i näst sista ronden fick han möta sin rankingmässigt lite starkare bror, Martin.

Jogstad-Jogstad

Daniel fick en bonde, men stod väldigt tillbakapressad. Han missade tyvärr möjligheterna att slingra sig loss och förlorade till slut. Men en snabb vinst i sista ronden gjorde att han slutade på fem poäng och bästa LASSare på 45:e plats.

Theo fortsatte rada upp resultat hela turneringen, i näst sista ronden när Theo hade 3½/6 poäng fick han möta en FM som haft det en smula motigt i turneringen. Theo med sina 1437 fann sig ha svart mot en motståndare på 2324, en diff på 900 rankingpoäng. Theo spelade dock att bra parti även här, även om det inte räckte hela vägen.

I sista ronden spelade Theo för rankingpris i sin grupp, men fick svårt mot danske Henrik Mortensen, slutspelet var omöjligt. Men.. Han rakade in 47 långparti-ELO och 30 snabbschacks-ELO under turneringen. Stort grattis!

Theo i sista ronden.

Orankade Asker som även var med mig till Uppsala i augusti anmälde sig tufft till den öppna turneringen och fick kämpa hårt i alla sina partier. Men han vann starkt två partier och det fanns helt klart bud på mer. Jag måste säga att jag är imponerad av hur snabbt hans spel utvecklats!

Här i sista ronden stod Asker med liten fördel, men i tidsnöden försvann den och han fick ge poängen till sin motståndare.

Mårten hade för omväxlings skull lite mer flyt i snabbschacket och lite motflyt i långpartierna. Här spelade han starkt remi med Västerviks Jörgen Karlsson.

Mårten valde att spela turneringen med munskydd.

Mårten slutade på 3/8 poäng och en godkänd insats.

En underhållning är alltid Mikael Helin, Stockholm. I sista ronden mötte han Niclas Ottenklev, Schack 08. Niclas stod bra hela partiet och till slut vann han damen av Helin. Vad gjorde Helin? Riggade ett kungsangrepp så klart!

Helin som vit satte matt i denna ställning!

Men, jag har hittils inte nämnt den bästa LASSaren i turneringen: Mate Nagy. Mate var rankad rund 10:nde i lilla turneringen, men jag hade på känn att han med lite bra spel skulle kunna blanda sig i toppstriden. Han förlorade ett parti i sjätteronden, men avslutade starkt med två vinster och slutade tvåa! Ett litet genombrott för Mate som glädjande får återväxten även mötte tre tjejer i lilla turneringen.

Grattis Mate!

Undertecknad spelade stabilt under turneringen och vann faktiskt rankingpris på 4½ poäng.

Vinnare av Malmö Open blev Ralf Åkesson ensam på 7 poäng på de 8 partierna.

Ännu ett Malmö Open, med lördagslunch på Piccolo Mondo, kvällsprat över mat och dryck och nu, en förhoppning om att alla deltagare varit ansvarstagande och att man inte åker på en förkylning (eller värre) inför julfirandet.

Samtliga resultat.