Dramatisk avslutning i Linköpingsmästerskapet

Torsdagen den 16/12 var sista speldagen i årets LM. Inför rond 9 ledde Muamer Alic ensam på 7 poäng, men skuggades av Peter Halvarsson och Simon Olsson, båda på 6 poäng.

Tyvärr var det många spelare som tvingades lämna w.o. i sista ronden (bara 10 partier av 18 spelades), och både Peter och Simon hörde till de som fick poäng utan spel. Muamer, som hittills gått från klarhet till klarhet i turneringen och bara tappat två remier mot just Simon och Peter, fick däremot en svår motståndare: han ställdes mot Daniel Jogstad som har 200 ELO-poäng mer. Nu blev det spännande: om Daniel vann skulle vi få tre spelare på 7 poäng och det skilde inte mycket i kvalitetspoäng mellan dem.

Ett tag såg det ut som om just det skulle hända, för efter ett tvivelaktigt bondeoffer av Muamer fick Daniel starkt tryck med terrängfördel, en garderad fribonde i centrum och tunga pjäser på väg in i Muamers ställning – när han råkade gå rakt in i en gaffel och förlorade ett helt torn. Nu blev i stället Muamer ensam segrare på 8/9, följd av Simon och Peter på 7 och Adam Ståhlberg på 6.

Daniel Jogstad - Muamer Alic
Muamer Alic (svart) besegrade Daniel Jogstad i sista ronden av LM och erövrade därmed titeln.

Vid bordet bredvid spelade en annan Simon, nämligen Simon Malm, mot Gabriel Nguyen. Gabriel vann ganska tidigt en bonde och hade komfortabelt spel i ett dubbelt tornslutspel. För att hjälpa fram sin fribonde på c-linjen gick Gabriel ut på a-linjen med sin kung, men gjorde ett oförsiktigt torndrag och hamnade i ett mattnät. För att komma loss tvingades Gabriel även han ge ett helt torn, och förlorade så småningom partiet.

Nu gick Simon upp på femteplats med 6 poäng (men sämre kvalitet än Adam) och blev bäste spelare i ratinggrupp 1. Eftersom femteplatsen gav honom ett ordinarie pris kunde han inte vinna rankingpris, utan det gick till sexan David Namvar, också på 6 poäng.

I ratinggrupp 2 vann Fredrik Andersson på 5½ poäng.

I år deltog ovanligt många nya spelare. Hela 11 spelare av 38 hade inget ELO-tal. Bäst av de orankade var Adam Åsbrink, som länge hade kontakt med täten men fick starkt motstånd mot slutet (och fick dessutom tyvärr lämna wo i sista ronden) och slutade nia på 5½ poäng.

Pristagare:

1. Muamer Alic, 8 poäng av 9 möjliga
2. Simon Olsson, 7 (46½ KP)
3. Peter Halvarsson, 7 (46)
4. Adam Ståhlberg, 6 (44)
5. Simon Malm, 6 (41)

Ratingpris 1: Daniel Namvar, 6 (40½)
Ratingpris 2: Fredrik Andersson, 5½

Som synes var det en mycket jämn turnering! Fullständiga resultat finns här.

Här finns lite fler bilder från LM.