Malmö Open 2019

Lucia betyder för en del vita linnen, falsettsång och bedårande barn och ungdomar. För en del betyder det ett kallt Malmö och schackspel i rådhushallen. I år var vi förvånansvärt få, fyra deltagare: Peter Halvarsson(undertecknad), Mårten Garner, Björn Werstén och Mate Nagy.

Malmö Open har senaste åren förändrats, från att tidigare ha ett mördarprogram på lördagen med tre entimmas partier följt av ett långparti till att totalt ha fem snabbschacksronder och tre långpartier. Det gör lördagen till rena rama hälsostunden jämfört med tidigare, men en del knorrar också över att det är så få långpartier. Det märktes i årets deltagarantal, 141 i öppna och 56 i lilla ger knappa 200 deltagare totalt. Jag pratade med turneringsledaren Johan Berntsén om situationen och vi kan nog förvänta oss förändringar till nästa år.

Första ronden bjöd på stormästarmöten för två LASSare, själv fick jag möta Johnny Hector och Mårten fick Stellan Brynell. Mårten blev bryskt avföst från brädet, själv försvagade jag mig långsamt och Hector visade mig hur man spelar bra pjässpel (välj rond 1 nedan).

I rond två fick Björn Wersten visa form genom att slå en 1900-spelare och kvällen avslutades med småsnack i en hotellobby. Mitt hotellrum var för övrigt stort, men spartanskt. Påminde väldigt mycket om ett slitet Malta-hotell fast utan värmen. Det var riktigt kallt på rummet. Utsikten var över en liten innergård, men den (fina) utsikten blockerades även av ventilationsrör. Jag drog ner rullgardinen, det var mindre deprimerande så. Mårten hade bättre utsikt från sitt rum:

Lördagens ronder rullade på, jag spelade ganska bra men Daniel Jogstad (2236 i lång-ELO) gled ur händerna på mig. Två ronder efter fick jag dock chansen att vinna i ett kungsangrepp som svart mot Erik Tegler (2125 lång-ELO). Min utdelning i snabb-ELO mot dessa två blev dock negativ då de båda hade 200-300 poäng längre snabb-ELO än lång-ELO. Jag följde sedan upp med att slå Jacob Jönsson 2062 efter följande misstag:

Vit drar och vinner

Snabbschacket gick trögt för Mårten men han vann lördagens sista långparti och inför söndagen var han tillbaka där han borde vara i schweizerhissen. Björn spelade bra i snabbschacket och kammade hem 20 elo-poäng där och följde upp med en remi mot en 1950-spelare. Han fortsätter stabilt sin klättring i listorna.

Kvällen avslutades med dryck och småsnack, men det blev en tidig kväll. Två långpartier väntade. Själv fick jag ladda lite för att möta Schack 08’as Niclas Ottenklev (2196). Han gillade att spela 1. e4 c5 2. b3 kunde jag se när jag tittade på hans nätpartier. Jag vände lite på dragordningen och fick en hyperaccelererad drake som jag brukar trivas bra i. Han tryckte dock på bra och jag fick börja leta lite ruffligare sätt att komma ur hans grepp.

Här tänkte jag ett bra tag, men jag kunde inte få d5 att fungera riktigt. fxe5 fxe5 och Lg4 kändes lite obehagligt. Jag klurade lite och tyckte väl att Sd7 borde ge mig motspel för bonden. Datorn är inte lika positiv, men Niclas spelade Lxg4 varpå inte heller jag spelar det datorn vill. Jag borde slagit på f4 och sen spela Sc5, jag spelade Sc5 direkt. Då bör vit slå springaren med Lxc4, men vi är ju simpla människor så Niclas drog Dc4. Enligt datorn så väljer jag inte bästa draget nu heller, utan ett 2.5 bönder sämre med Tb8. Sen följer f5 Sxe4 Sxe4 d5 Db3.

+3 för vit enligt maskinen. Men… Så var det det där med att vi är människor. Jag spelar d4 och nu är det +6 för vit. Det här ska väl vara slut? Nej, nej. Niclas gör (helt mänskligt naturliga) Lg5, det var det jag trodde han skulle göra också. Maskinen tycker nu att det är helt jämnt. Ett antal avbyten senare så uppkommer följande ställning:

Det är så långt jag kan återge partiet korrekt, mitt stora problem nu är att jag bara spelar på 10 sekunders inkrementet och Niclas har 20 minuter kvar. I ett läge lämnar jag tornet ogarderat på d-linjen och vit kan slå Txe3. Utan den missen har jag koll på ställningen, men men… Man måste ha tid också. Svängigt parti som kunnat sluta bättre för min del.

Både Mårten och Björn förlorade också på lördagsmorgonen och det blev dags för lunch. Vi fick lite till olika håll och det blåste upp till full storm och regn i Malmö. Blomkrukor och juldekorationer flög åt alla håll på gatorna och människor sprang i panik inomhus. Det var skönt då att redan sitta inne på en italiensk krog och ta en öl till maten. Till sällskap fick jag Lennart Friberg, Skara som precis slagit Mårten. När vi väl var klara hade det lugnat ner sig temporärt och vi spatserade tillbaka till spellokalen. Där fick jag SMS om att mitt tåg var inställt pga vädret. Inga tåg kom från Köpenhamn då bron var avstängd. Snabbt fram med mobilen och boka om. Valde 20.30 tåget, såg verkligen inte fram emot att komma hem 23.30. Suck!

Sista ronden mötte jag en Skänninge-spelare och inför att ronden ska börja nämner jag att ett tåg var inställt. Han börjar då försöka boka om med mobilen och ber om tillstånd att få göra det även om ronden börjar. Inga problem svarade jag, drog e4 och tryckte över klockan. Han skrev koder och tryckte runt på telefonen. Han gick från brädet och pratade med domaren som godkände hans plirande med mobilen. Efter ett tag kom han tillbaka, meddelade att han inte lyckats boka om biljetten, men verkligen ville säkra biljett hem. Han ville gå till stationen och sträckte fram näven och sa att han lämnade w.o. Jag stod bara och gapade.

Vid sekretariatet var det lite oklart om det verkligen skulle räknas som w.o. Han var ju ändå på plats. Tapio Tikkanen kontaktades som gav klara besked: W.O. Man måste göra ett drag för att det ska räknas som ett spelat parti. Jag bokade om min biljett igen och kom nu med 16.04 tåget istället och följer resultaten som ramlar in…

Mårten hade även han en lite konstig sista rond. Hans motståndare drog a tempo hela partiet och förlorade fort. Han sa efter partiet att han ville hem(?).

Jag följde ett par av Mate Nagys partier, såg ganska bra ut, men han spelar fortfarande lite för fort. I sista ronden var tydligen hans motståndare sjuk och han fick w.o. Men en vinst och två stabila remier mot högre rankade spelare bådar gott för framtiden!

Det är fortfarande några partier kvar, men det ser ut som att jag vinner rankingpris på hela spektaklet och som knorr på det hela meddelar just Björn Werstén att han pratat med SJ och 19.10-tåget kommer att gå som beräknat till slut ändå.

Tiger Hillarp Persson vann i stor stil på 7½/8 poäng. En poängs marginal till tvåan. Samtliga resultat