Max vann ett stort och jämnt KM

Årets KM var inte bara det största på länge (41 anmälda, varav 39 fullföljde!), utan också mycket jämnt.

Inför sista ronden var det bara B-gruppen som redan hade en segrare. Där hade Muamer Alic skaffat sig en ointaglig ledning redan efter sju ronder, och Tomas Lager var också redan klar tvåa, trots att han fick frirond i sista ronden (Adam Ståhlberg utgick efter fyra ronder och fick alla sina resultat strukna). Å andra sidan var det desto hårdare kamp om tredjeplatsen. Till slut fick blev det särskiljning mellan fyra spelare på 4 poäng, där Pelle Carlbom kom bäst på inbördes möten.

 1. Muamer Alic, 7/8
 2. Thomas Lager, 5½
 3. Pelle Carlbom, 4
Muamer Alic vann överlägset B-KM efter segern mot Peter Åström i sista ronden. Närmast väggen Klas Skytt mot Björn Modéer.

I A-KM ledde Max Wahlund på 6 poäng efter åtta ronder, följd av Love Janse på 5½ och Simon Olsson och Erik Arvidsson på 5. Love slog Erik i ett finalparti och gick därmed om Max. Nu var frågan om Max skulle kunna slå Gabriel Nguyen, och det gjorde han! När sedan Simon något överraskande förlorade mot den nästan 300 ELO-poäng lägre rankade Fredrik Qwarfort så var Max vår nye klubbmästare, medan det blev särskiljning mellan tre personer om tredjeplatsen.

 1. Max Wahlund, 7/9
 2. Love Janse, 6½
 3. Simon Olsson, 5
Max Wahlund vann som svart mot Gabriel och tog hem KM-titeln, medan Love Janse slog Erik Arvidsson och kom tvåa.

C-gruppen var kanske den jämnaste av alla. När vi under första ronden försökte tippa slutsegraren kom vi fram till att alla deltagarna hade en sporstlig chans att vinna! Efter många spännande partier så blev det till slut två spelare på 6½ poäng och två på 5½. Särskiljningen ledde till följande resultat:

 1. Alex Sahlström, 6½/9
 2. Henrik Karlsson, 6½
 3. Björn Ingemansson, 5½
Alex Sahlstöm (närmast kameran) vann C-KM, medan Mattias Nörager kom sexa.

Särskiljning blev något av ett tema i årets KM, och det gällde också i D-KM, där tre spelare hade 6 poäng inför sista ronden. Även här var det spännande in i det sista. Håkan Lundh fick en w.o.-vinst på grund av sjukdom, och Jona Kastö fick snabbt ett förkrossande övertag mot Archie Tonkin, men Samuel Enbloms angrepp mot Lars-Göran Lantz, som först såg väldigt starkt ut, slog inte riktigt igenom, och Samuel hamnade bonde under i ett springarslutspel. Nu såg Lars-Göran ut att gå mot vinst, men han gick åt fel håll med springaren och förlorade i stället. Så ledartrion slutade på 7 poäng, och återigen var det de inbördes mötena som fällde avgörandet.

 1. Samuel Enblom, 7/9
 2. Håkan Lundh, 7
 3. Jona Kastö, 7
Samuel Enblom (till höger) vann D-KM på 7 poäng, medan Jona Kastö (till vänster) kom trea på samma poäng.

En glädjande sak med KM, förutom att det hade det största deltagarantalet sedan 2006 (då det sattes rekord med 50 spelare!), var att det fanns nya spelare i alla fyra grupperna. Det enda som hade kunnat vara lite bättre hade varit om fler juniorer hade deltagit: nu var det bara två juniorer med, Garbiel Nguyen och Alex Sahlström, och de är ju rutinerade turneringsspelare även i öppen klass. Vi får hoppas att juniorerna kommer med i LM stället!

Fullständiga resultat

Spellokalen var fullsatt under sista ronden.