Tredubbel hemmamatch i Allsvenskan

Söndagen den 1/12 spelades den tredje ronden i Allsvenskan. I sin outgrundliga visdom hade förbundet gett alla våra tre lag hemmamatcher, vilket ställde till lite problem: efter ommöbleringen i spellokalen skulle vi få svårt att få plats med 24 bord. Att hyra en extra lokal (vilket vi gjort någon gång tidigare) skulle vara både dyrt och jobbigt. Ett förslag att spela någon av matcherna på lördagen i stället fick inget bifall.

Som tur var gick tredjelagets motståndare, alliansen mellan SS Allians och SS Motala, med på att spela matchen i Skänninge i stället, så vi inledde dagen med en halvtimmes bilresa över slätten. På pappret såg matchen lite tuff ut: motståndarna hade 100-150 poängs högre ranking på de fyra första borden, och på sistabordet hade vi ett oprövat kort i form av kadetten Karl Johansen, som gjorde sin första allsvenska match.

Men det gick klart över förväntan! Karl spelade ut sin motståndare fullständigt och vann, och på de fyra första borden tog vi två vinster och två remier trots ratingskillnaden. Slutresultatet blev en klar seger med 5½-2½.

Lars Jönsson slog Tom Nordgren på förstabordet.

Under tiden i Linköping spelade våra andra lag mot något högre rankade motståndare från Stockholm. Andralaget råkade illa ut mot SK Rockadens fjärdelag: efter mindre än tre timmars spel stod det redan 1-4, och sedan vann bortalaget ett parti till. Thomas Lager kämpade för revansch i ett långt slutspel där han till slut hade springare och två bönder mot ett ensamt torn, men han kom inte undan motståndarens tornschackar och matchen slutade 2-6 utan vinster för LASS.

Förstalagets match, mot Kungstornet II, blev jämnare, men tyvärr drog stockholmarna det längsta strået även här. Matchen avgjordes kanske i följande ställning:

Niklas Hedlund (Kungstornet II) – Börje Pettersson (LASS)

Vit har just gått på bonderov med 25. Ta4? och nu kunde svart ha avgjort med det inte helt lättfunna draget 25. – Txf2!! Tyvärr spelade Börje ett annat drag och förlorade så småningom, och matchen slutade 3-5.

Till sist ytterligare en ställning från förstalagets match:

Jörgen Fransson (LASS) – Anders Jansson Owen (Kungstornet II)

Svart har haft det jobbigt med två bönder under, men har just tagit tillbaks en av dem med Txe3. Det straffade sig gruvligt! Jörgen avgjorde med Kf4! Om tornet går undan så följer g4+ och Th6 matt.