Max guidade i kungsgambitens värld

Den 16/11 var det återigen schacklördag på klubben! Den här gången var det Max Wahlund som stod för programmet. Som vanligt bjöds det på föredrag varvat med praktiskt spel, och den här gången var temat kungsgambit, en öppning som har gett upphov till mängder av glanspartier genom århundradena och fortfarande har ett formidabelt rykte som skarp och svårspelad.

Kvällen inleddes med filmvisning, närmare bestämt James Bond: i en scen i From Russia with Love visas slutet av ett schackparti som är nästan identiskt med partiet Spasskij-Bronstein från 1960. Max fortsatte med att visa hela det riktiga partiet, som inleddes med en kungsgambit. Det blev fler kungsgambitpartier av mer eller mindre kända mästare, däribland Håkan Winfridssons vinstparti mot Jonny Hector och ett glansparti av LASS-medlemmen Per Ahlström (som själv var med bland deltagarna).

Max visar partiet Spasskij-Bronstein från 1960. I ställningen på brädet spelade vit 15. Sd6!!

Efter varje parti visade Max huvudidéerna i öppningsvarianten, och sedan fick publiken pröva på samma variant i ett blixtparti. Efter en underhållande och informativ eftermiddag fortsatte huvuddelen av deltagarna till restaurang De Klomp för att avsluta lördagen med middag.

Totalt deltog 12 personer som fick en intressant översikt över ett spännande spelöppningskomplex.

Ofelia Thörnqvist tränar på att försvara sig mot kungsgambit mot Per Ahlström.

Bland de varianter som spelades av deltagarna fanns Allgaiergambit, Steinitzgambit, Långa piskan, Bologans rekommendation mot Kieseritzkygambit samt dubbel Muziogambit.

Utgångsställning för den dubbla Muziogambiten – vit vid draget ligger två pjäser under.

Inofficiell kungsgambitmästare blev Adam Ståhlberg som vann det avgörande partiet på tid mot Daniel Wettervik med en sekund till godo på klockan.