Blandad kompott i Allsvenskans rond 2

I helgens allsvenska spel var det andralaget som briljerade. Solnas andralag slogs tillbaka med hela 6,5-1,5. Det var andra raka segern för LASS 2 som nu toppar division 2:4.

Tredjelaget åkte till Värnamo som dock mönstrade ett väldigt starkt lag, så där blev det förlust.

Jämnast var det i förstalagets match i Stockholm mot Kristallen 2, högst upp i Katarina skola på söder. LASS var högre rankade över hela linjen och vi hade räknat med matchvinst, men i schack kan som bekant allt hända.

Först att stanna klockan var Martin Klashed och hans motståndare på tredjebordet. Martin stod lite obekvämt och tiden började rinna ut, så en remi kändes som ett rimligt resultat.

Ungefär samtidigt slutade mitt (Max) parti, men inte som jag önskat. Jag har knycklat ihop motståndaren ganska ordentligt och frågan är bara hur stöten ska sättas in:

Svart vid draget.

Det finns många bra drag. Bäst är kanske 30. -h5, eller 30. -Kg7. Man vill ju öppna h-linjen, men jag valde inte den bästa metoden: 30. -Th8???

För första gången i partiet fick min motståndare chansen, och han tog den: 31. Dxe4+! Txe4 32. Txf6+ Kg7 33. Tf7+ Kg8 34. Tf8+ remi.

1-1, och det såg väldigt oklart ut på övriga bräden. Detta kunde gå hur som helst.

Tidskontrollen närmade sig, och nu kom katastroferna slag i slag. På bord 2 hade Rizo missuppfattat tidskontrollen och i en något bättre ställning efter 38 drag löpte tiden ut. Inget att göra, 2-1 till Kristallen! Snart därefter fick vårt tysk-schweiziska stjärnskott Sarah sträcka vapen sedan motståndaren fått till ordentlig press i ett italienskt parti. 3-1.

Ingvar hade rullat ut en siciliansk drake och med rockad åt olika håll stod båda kungarna rejält i skottlinjen. Vit tripplerade på den öppna h-linjen och bara genom att kasta allt tillgängligt material i gapet på kristallaren kunde LASS lagkapten med nöd och näppe få till evig schack. 3,5-1,5 nu till våra motståndare. Inte mycket marginaler kvar.

Men på de sista brädena såg det bättre ut. Jörgen hade spelat ett riktigt spännande parti mot Felix Ytterberg och till slut hamnat i ett slutspel med dam och c-bonde mot dam. Det är teoretiskt vunnet, men praktiskt inte så enkelt mot bästa försvar. (Jag höll remi på den försvarande sidan i mitt första allsvenska parti 2016). Men Jörgen lotsade bonden hela vägen ner med säker hand.

Tom hade också en merbonde på bord 8 i ett obalanserat springarslutspel. När han gafflade kung och pålle gav motståndaren snabbt upp.

3,5-3,5 alltså, skulle vi rentav kunna vinna? Mats var kvar på förstabordet. Öppningen i partiet var milt uttryckt besynnerlig, det såg ut som om Mats spelade Fischer Random. Mittspelet var inte mindre mystiskt – ett tag ledde Mats med tre (!) pjäser. En farlig svart fribonde gjorde dock att materialet måste offras tillbaka. Om jag såg rätt var ställningen denna:

Vit vid draget.

Vit har alltså hela tre pjäser mer! Ändå säger Stockfish att ställningen är lika. Svart hotar bland annat Txg4+ och remischackar på g2/h2. Mats spelade Sxe3 med sekunder kvar på klockan och till slut hamnade partiet i ännu ett damslutspel där det trots allt var omöjligt att undvika remischackar.

4-4 till slut alltså. Lite av en missräkning sett till ratingen men rättvist när allt kommer omkring.

Nästa rond har alla tre LASS-lag hemmamatch. Då hoppas vi på många poäng!