Många LASSare i Växjöspelen – Mårten gruppsegrare

Många LASSare i Växjöspelen – Mårten gruppsegrare

Helgen före midsommar spelas traditionsenligt Växjöspelen på Pro Civitas gymnasium. Man har spelat varje år sedan 1962, med samma spelform och betänketid! Spelformen är ovanlig: tre långpartier i bergergrupper indelade efter rating.

Till traditionen hör också att ett antal LASS-medlemmar spelar där. I år blev vi sex stycken: i rankingordning Max Wahlund, Fredrik Qwarfort, Mårten Garner, Ofelia Eriksson, artikelförfattaren (Magnus Olsson) och Istvan Orci. Istvan representerade dock sin hemmaklubb Motala men med fem deltagare blev LASS ändå, tillsammans med Ljungby SK, näst största klubb efter arrangörsklubben Växjö SK.

En av de positiva sakerna med Växjöspelen är att det finns många priser, två i varje grupp. Tyvärr blev det dock lite klen utdelning för LASS i år. Det var bara Mårten som lyckades ta hem ett pris genom att vinna grupp 7. Inför sista ronden låg han i delad ledning på 1½ poäng och var garanterad att komma minst tvåa. Motståndaren bjöd tidigt remi men Mårten avvaktade hur det gick i konkurrentens parti i över 40 minuter innan han accepterade remianbudet. Sedan blev det en lång väntan på resultatet som dock slutligen gick rätt väg och Mårten blev ensam segrare på 2/3.

Inför sista ronden hade även Ofelia segervittring i sin grupp men tyvärr blev det fel resultat i både hennes och konkurrenternas parti och hon slutade på tredje plats på 1½ poäng. Själv lyckades jag genom vinst i sista ronden också komma upp på 1½ poäng men det fanns en spelare till på samma poäng, remi i inbördes möte och exakt samma särskiljning, så enligt SSFs regler fick lotten avgöra och fru Fortuna gav mig tredjeplatsen. Max, Fredrik och Istvan var tyvärr avhängda redan efter andra ronden och blev också utan priser.

Som vanligt var det en trevlig och lagom lättsam tävling som förhoppningsvis skall fungera som bra uppvärmning för SM.

Fullständiga resultat

Max skriver om turneringen och ett av sina partier på Inte Bara Schack.

Mårten gick upp i delad ledning i grupp 7 genom att slå Lennart B. Johansson, Wasa. I bakgrunden spelar Fredrik mot Firas Alsaied Ali.

Ljusa, luftiga spellokaler med gott om plats mellan brädena. Framför kartan spelar Max svart mot hemmaspelaren Nedzad Neretljak.
Den lägsta gruppen spelade med tornur. Det är inte ofta man ser sådana, eller hör deras trivsamma tickande, nuförtiden!
Ofelia gick med remi i rond 2 mot Bengt Svensson upp i delad ledning men blev tyvärr omkörd i sista ronden.