Monthly Archives: september 2024

Månad: september 2024 Dags att anmäla sig till LM, och att betala startavgiften!

Årets LM börjar nästa tisdag den 24/9, men observera att sista anmälningsdatum är nu på onsdag 18/9 och att startavgiften skall vara betald senast den 19/9! Anmäler man sig för sent så riskerar man att inte bli inlottad i rond 1. Vi lottar redan den 19 så att alla skall veta i god tid om de skall spela på tisdag eller på torsdag. Inbjudan och länk till anmälan finns här.

View Article...

Månad: september 2024 Septemberblixt fredag 20/9

Nästa fredag, den 20/9, spelar vi en orankad blixtturnering på klubben. Vi spelar 7 ronder schweizer med betänketiden 3 min + 2 s/drag. Startavgiften är facila 20:-. Kontantpriser (beloppen beror på antal deltagare). Inbjudan finns här. Länk för anmälan. Lista på anmälda spelare. Välkomna!

View Article...

Månad: september 2024 Priser i snabbschacks-LM

Vi har nu bestämt prissummorna i årets snabb-LM. Det blir priser till de fyra första spelarna: samt tre ratingpriser om 150:-. Spelare utan ELO-tal tävlar inte om ratingpriserna. Priserna delas inte och samma spelare kan inte vinna både ratingpris och ordinarie pris. För att se ställningen i de tre ratinggrupperna, gå till resultatlistan och klicka på R1, R2 eller R3 längst ner.

View Article...

Månad: september 2024 Västerås Opens återuppståndelse 2024

Västerås Open har saknats i tävlingskalendern under några år, men i helgen (30/8-1/9) återuppstod den igen och uppslutningen från LASS visade sig vara god. Tävlingen ingår inte i Svenskt GP men den följer samma spelformat (noga räknat är det dock GP-tävlingarna som följer Västeråsformatet och inte tvärtom) med 4 snabbschackspartier på fredagen och två långpartier vardera på lördagen och söndagen. I första snabbschacksronden höll Mårten Garner på att ställa till med en stor sensation då han spelade upp en klar vinstställning mot en av favoriterna i tävlingen, IM Kaan Küçüksari. Klockan blev dock Mårtens Nemesis och efter en tabbe i svår tidsnöd tvingades han ge upp. Partiet spelades på live-bräde och kan beskådas här: https://schack.se/tavlingar/live/vasteras-open/ Bäste LASS-are blev Peter Halvarsson på 5 poäng av 8 möjliga vilket räckte till 19:e plats bland 66 deltagare. Övriga LASS-are:s resultat: Ofelia Thörnqvist 4 p (efter bl a idel remier mot spelare med en snittrating på långt över 2000 i långpartierna). Fredrik Qwarfort, Mårten Garner och jag själv (Fredrik Andersson) stannade på 3 p. I Lilla Västerås Open för spelare med ett ratingtal under 1750 ändrade man lite på formatet p g a få deltagare. De två sista snabbschackspartierna på fredagen ersattes med ett ‘kort långparti’ med 45 minuters betänketid och ett inkrement på 15 sekunder/drag. I den turneringen spelades alltså bara 7 ronder. Bäste LASS-are i Lilla Västerås Open blev Christos Zoupounidis med 3.5 poäng av 7 möjliga och en 9:e plats av 20 deltagare. Kristina Flynner tog 3 p. Fullständiga resultat: https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=14237 Till sist vill jag dela med mig av en godbit (tycker jag själv i alla fall, partisk som jag är) från mitt parti i rond 6. Jag spelade vit mot Per Harila från Borås med ett ratingtal på 1947 och följande ställning uppkom efter svarts 23. … Df8. Som synes står svart lite passivt och har ännu inte hittat något tillfälle att utveckla sin damflygel. Sådant straffade sig redan på Paul Morphys tid. Jag bestämde mig för att strunta i svarts försök att skapa motspel genom hot mot min f2-bonde och spelade 24. Sh4. Efter bara några sekunder kom svarts glupska svar 24. … Txf2 och jag var inte sen att låta täckelset falla och avslöja min idé. Jag spelade 25. Sg6. I ärlighetens namn måste jag erkänna att datoranalys har gett vid handen att 25. h6 är ännu starkare än det flashiga 25. Sg6. Nåja, båda dragen vinner och jag gillar flashiga drag. Min motståndare ville inte ge mig en öppen h-linje att leka med och avböjde springaroffret med 25. … Df7. Det följde 26. Se7+ Kh8 (om 26. … Kf8 hade följande lustiga variant kunnat bli verklighet: 27. g6 Dxe7 och här ignorerar vit att svarts torn på f2 hänger med schack och spelar istället 28. gxh7 och svart kan inte förhindra att vit får ny dam) 27. g6 Df6 28. h6. När man får upp såna här ställningar är det kul att spela schack. Slutet lät inte vänta på sig: 28. … gxh6 29. g7+ uppgivet. Fredrik Andersson

View Article...