SM i Växjö 2024

Sommarsäsongen betyder SM. I LASS innebär det numera och en rejäl delegation till SM-staden. 26 starter undanräknat schackfyranmästaren! SM spelade i en innebandyarena Fortnox Arena med mycket bra förhållanden. Svalt, bra ljus, bra bord och stolar. Inget att klaga på alls.

De flesta av oss var utspridda på Växjös hotell och resan skedde ömsom med bilar och tåg. Peter Nyberg, Simon Malm, Leo Odell-Johansson, Mattias Sjögren och Anton Silvfer hyrde dock ett radhus tillsammans.

Första helgen med början på fredagen spelade just Peter, Leo, Anton, Mattias tillsammans med Emma och Elin den första weekend turneringen. Där grupperas spelarna efter ranking i berger-grupper och spelar fem ronder 90 30. Resultaten därifrån var inga spektakulära, men helt ok insatser.

På lördagen började även Simon Malm sitt äventyr i mästarklassen. En tuff uppgift för Simon, det var många som trodde han skulle få det jobbigt. Men Simon hade den tråkiga turen med frirond i första ronden, men på söndagen inledde han på riktigt med en stark remi mot Emanuel Sundin, 2165.

På måndagen började de “vanliga” klasserna där de flesta spelade, men även minior-SM med Albin Andersson och kadett-SM med Mate Nagy samt Veteran-SM 50+ med Max Wahlund. Max vann ju ifjol, men både han och övriga insåg nog det orimliga att han skulle kunna upprepa det. I motsats till ifjol var ett par riktigt starka spelare med i år, som IM Bengt Lindberg och Per Vernersson.

De första ronderna avlöpte ganska planenligt, Leo inledde starkt i klass 1 med idel vinster. Vädret var omväxlande. Strålande sol varvat med 4-5 REJÄLA åskskurar om dan som gjorde att taket på arenan dånade och ingen vågade sig ut ens med paraply.

Onsdagen bjöd på ett par välkomna avbrott i SM-vardagen. Först ut fick undertecknad motta Colljnplaketten i guld av SSFs ordförande Håkan Jalling för arbetet med SSFs medlemssystem.

Sedan bjöd radhushyrarna in till en väldigt uppskattad grill och fest hos sig. Inbjudna var LASSare och schack 08:as deltagare Johan Wiklund, Christoffer Stenman, Carina Wickström och hennes pojkvän. Det bjöds på mat, bastu, blixtspel och vilda analyser och ett rejält antal människor.

En höjdpunkt var en genomgång av Antons parti från tisdagen. Själv gick jag förbi partiet flera gånger och undrade om jag såg i syne. Notera den svarta kungens vandring och initiativförmåga trots allt annat som händer på brädet!

En efter en beroende på grad av överlevnadsinstinkt gav sig hemåt där jag, Sussi, Stenman och Wiklund tog en promenad hem mellan 1-2 och på morgonen.

Dagen efter, rond igen för alla. Vissa tröttare än andra. Tröttast var nog Wiklund som gått mycket längre än vi andra på vägen hem. Och efter ronden, en höjdpunkt och man hade krafterna: SM-blixten!

197 deltagare blev det, en maffig turnering med en mycket god stämning. Domare skötte arrangemanget exemplariskt och de 11 ronderna rullade på utan minsta incident och i högt tempo.

Vinnare blev Platon Galperin som endast släppte en remi! Undertecknad blev bäste LASSare på en 33:e plats, på samma poäng var även Leo.

Ronderna rullade sedan på, i nästa sista ronden när kanske spelkvalitén började sjunka lite så spelade jag skandinaviskt som krävde precision, men jag kom betydligt bättre som svart och vann bönder. Dock hade vi båda ganska lite tid och när jag ska göra mitt förtionde drag… Ja.. Kortslutning

Jag valde… Ta1. Eh.. Ja… Slaget för pannan kom. Men, det är inte hur enkelt som helst för vit att spela hem det, jag såg ganska snart att jag hade en fälla som jag satt och drömde om… Och chansen kom!

f4 spelas av svart och vit kan inte hålla hästen. Men.. Vad händer sen? (det enda jag hade förberett inför SM var slutspel och det kom till nytta nu). Det är remi om vit spelar rätt… Men.. Schack är svårt!

Tc2 Kf1 Tc1 Kd2 booom! Nu blev det vinst för svart! f3 Ke2 f2. Bättre än så spelar man inte med knappa 2000 i ranking.

Bäste LASSare i SM blev utan tvekan Leo som vann sin klass 1 grupp i stor stil.

En mycket stark insats och ett stort grattis även till Albin som kom trea i Minior-SM. En kille för framtiden!

Simon Malm höll sig bragdartat kvar i mästarklassen efter imponerande spel.

Att notera i övrigt är att Fredrik Qwarfort lyckades med sin lite skämtsamma målsättning, att gå ner i klass 2. Men det var nära att han höll sig kvar ändå. Även Magnus Olsson fick det tufft i klass 2 och fick returbiljett till klass 3.

Erik Gustaf Liljebjörn kom ner och spelade weekend 2 oxå med ett helt godkänt resultat.

Tråkigast hade onekligen Peter Nyberg. I sin klass 1 grupp fick han 2 W.O bara för att motståndaren inte dök upp. Otroligt tråkigt.

Vinnare av SM blev Vitaly Sivuk som vann de första partierna och sedan säkert remiserade sig i mål. I en klass för sig!

Alla resultat finns här.

Till slut. En massa LASSare spelade, hade kul, njöt av restauranger analyser och bra trivsel. Själva SM’et var ett mycket bra arrangemang som det inte fanns mycket att anmärka på. Tack SSF och Växjö, vi ses i Uppsala nästa år.

(de flesta bilderna är Lars OA Hedlunds)