Monthly Archives: juni 2024

Månad: juni 2024 Prova på-schack på Agora i Skäggetorp

Lördagen den 15 juni besökte LASS kulturhuset Agora i Skäggetorp och bjöd in barn 7-12 år samt medföljande föräldrar och syskon att prova på schack, lära sig pjäsernas gång, spela med klocka, testa att lösa schackproblem med mera. Detta som en del i LASS satsning på schack i Skäggetorp under 2024 där vi tack vare GM Pontus Carlssons kontakter har fått stöd med projektpengar från Länsförsäkringar. Ett 15-tal schackintresserade barn dök upp, och många hade med sina föräldrar som också provade på att spela. Koncentrationen var stor, några provade att spela schack för allra första gången men flera hade redan ett stort schackintresse. En av besökarna berättade om hur det blivit mycket lättare att koncentrera sig i skolan efter att ha börjat spela och träna schack på nätet. Barnen som besökte Agora erbjuds gratis medlemskap och schackträning till hösten, och det lät som att fler av deltagarna kommer att nappa på det erbjudandet! De barn som stannade tiden ut och spelade schack i hela tre timmar fick varsin välförtjänt LASS t-shirt som souvenir. Uppslutning av ledare från klubben var god, och utöver Noah, Sam och Peter som syns på bild ovan hjälpte Anna, Adam, Fredrik Q samt undertecknad till, stort tack till er alla! Samarbetet med Agora fungerade utmärkt och vi planerar att ha ett liknande event på Agora i början av hösten.

View Article...

Månad: juni 2024 LASS I tvåa i Damallsvenskan!

Under helgen 8-9 juni 2024 spelades Damallsvenskan i Skärholmen i Stockholm. LASS har deltagit i Damallsvenskan med ett lag varje år sedan återstarten av tävlingen 2022, och tidigare placerat sig i mitten av tabellen. I år slöt spelarna upp damgrannt och mycket tack vare att 8-åriga Alva Nede (dotter till Helena) ställde upp och gjorde tävlingsdebut lyckades LASS få ihop borde ett förstalag och ett andralag. En stor framgång redan där! LASS I började starkt med tre raka vinster under lördagens tre ronder och låg i ledning efter första dagen. Det innebar att vi ställdes mot storfavoriterna och regerande mästarna Wasa SK. I förhoppning om att få ett möte med Pia Cramling bytte undertecknad och Emma plats på bord 1 och 2, eftersom jag haft chansen att möta Pia förut men inte Emma. Det visade sig att Pia ännu inte hade hunnit tillbaka från Norway Chess (hon dök upp och spelade i sista ronden senare under dagen), men det var ändå helt rätt att ändra laguppställningen då Emma mycket starkt lyckades hålla remi på förstabordet mot WIM Irina Tetenkina, vilket det också skrevs om i artikeln på schack.se där Emmas parti finns med. Vi andra förlorade partierna mot Wasa, som fortsatte med att vinna alla sina matcher och därmed tog hem guldet. Efter en vinst mot SS Manhem med 3-1 i rond 5 blev det ett mycket spännande möte för oss i den sista ronden. Vi ställdes i en helt avgörande match om andraplatsen mot Kristallens SK I, som var det mest jämnrankade laget med oss med en snittranking på 1606 mot våra 1645. Vi behövde spela 2-2 för att försäkra oss om andraplatsen. Efter att Anna och Emma förlorat sina partier medan jag vann mitt hängde allt på Elin. Det var skönt för mig att jag var upptagen med mitt eget parti och bara såg de sista minuterna, då Elin länge spelade med ca 20 sek på klockan. Men med rutin och starka nerver spelade Elin säkert hem slutspelet och vi slutade därmed tvåa i tabellen. Som Emma sa “Det gick så bra som det kunde för oss”! Även LASS andralag med Cristina Svensson som lagledare gjorde en bra turnering och kom med 6 matchpoäng och 12 partipoäng på sjunde plats av 11 lag. Helena Nede lyckades med den imponerande bedriften att vinna alla sina partier! Till allas vår lättnad slapp de båda LASS-lagen också att möta varandra, vilket kändes bra eftersom vi nog alla kände oss som ETT lag. Fullständiga resultat finns här.

View Article...

Månad: juni 2024 Vårsäsongen traditionsenligt avslutad

Den 5/6, kvällen innan nationaldagen, hölls en traditionsenlig säsongsavslutning för seniorerna. Efter allmänt mingel och tipspromenad bjöds det på en god middag, skickligt tillagad av Simon Ivarsson. Därefter var det prisutdelning i KM och snabb-KM. Kvällen avslutades med parblixt med totalt 11 lag där Peter Halvarsson och Mattias Sjögren som tog fyra poäng på de fem ronderna. Resultaten i parblixten (Ingvar var tvungen att gå efter tre ronder så Mårten tog över): I tipspromenaden var frågorna lite lättare än vanligt där många hade bra resultat, men Ingvar var ensam om att ha 13 rätt. Totalt deltog 20 personer: Frågorna finns här för dem som vill försöka hemifrån. Nu är vårsäsongen alltså slut. Vi tillönskar alla en skön sommar!

View Article...