Rapport från Kvibergspelen

Leo Odell Johansson rapporterar från Göteborg:

I Kvibergspelen i år åkte jag klassisk schweizer-hiss där jag i mångt och mycket förlorade mot klart högre rankade för att sedan vinna mot lägre rankade varannan rond. Det som dessutom spädde på effekten var att jag lyckades få svart i alla tuffa partier och vit i övriga. 3 av 4 lägre rankade var mycket yngre juniorer, vilket är psykologiskt lite intressant. Man vet rationellt att de kan vara underrankade och mycket farliga (vilket alla dessa visade sig vara), men ändå så tycker man alltid att man nog borde ta hem det med sin större erfarenhet. Detta trots att man regelbundet inte gjort det historiskt. Det är extra trist att åka på däng mot dessa “små monster” som Max Wahlund ofta kan höras kalla dem. Jag förlorade inget av dessa partier, men de var mycket nära i alla tre, och med stor gnutta flyt klarade jag mig med nöd och näppe och släppte bara en remi. Så på temat “svindla lovande juniorer”:

Svetten började rinna redan i första ronden (snabbschack) där jag mötte Lucas Sandberg (1676s, 1439e(!)) född 09. Detta är nog det sämsta partiet jag spelade i turneringen och i slutet har Lucas mig definitivt på kroken i tidsnöden:

Vit på draget och jag tänker att jag väl blir tvungen att slå på a7 hur jag än gör, men datorn påpekar att det går att hålla genom att bara stå kvar (Kb5 t.ex.). Men jag spelade Kxa7?? och nu kunde svart ha spelat b5! och så hade bönderna övermannat tornet när kungen hamnar på efterkälken. Istället drog svart Ld4 och jag hann tillbaka med kungen och kunde blockera med kung på b3 och torn på c2 och partiet slutade remi. En gammal räv hade kanske inte missat detta klassiska motiv, så det är möjligen inte bara av ondo att möta halvgröna ynglingar?

Rond 6 vit mot Theodor Stedman (1597) född 09. Jag har gjort det lite dumt för mig på damflygeln och svart har precis vunnit en bonde. Även om datorn säger att det är lika tyckte jag att jag kämpade för remi i nedan ställning.

25. … Dxb5 

Partiet fortsatte: 26. Dc2 Se7 (Kanske borde gått Dd7 för att säkra. Nu kommer motspelet.) 27. Dc7 Sxd5 28. Dxd6 Sxe3 29. fxe3 Lf8 30. Df6 De8 31. Lxb7

Den kritiska ställningen:

Svart kan till exempel spela De7 för att utmana vits aktiva dam (och fortsatt lika enligt datorn). Istället kom 31. … Ta3? 32. Ld5 Ta7 (Nu har vit full kontroll eftersom svart är låst till att försvara den svaga f7 punkten.) 33. Dxg6+ Lg7 34. e4 Df8 35. Df5 Tc7 36. Rf2 De7 37. Kg2 Da7 (Vit har inte bråttom) 38. g4 Dc7 39. Kg3 Ta7 40. Tb2 Lf6 (Jag skred till verket, men tillät faktiskt Dg5 vilket kanske lett till ett slutspel, visserligen mycket bättre för vit men inte självklart. Att gå fram med h och g-bönderna var nog en enklare plan för att addera ytterligare en attackerare på f7.)

41. Dg6+ Kf8 (samma fortsättningen efter Lg7) 42. Tb8+ Dd8 43. Dxh6+ Kg8 44. Txd8+ Lxd8 45. Dg6+ Kf8 46. Dd6+ Ke8 47. Lc6+ 1-0.

I sista ronden mötte jag ytterligare en yngre förmåga, Dawen Wang (1706) född 08. Han hade tidigare slagit två 1900-spelare, men nog tänkte jag att jag skulle lyckas knyckla till honom. Så blev det väl knappast. Jag gick på för hårt och hade många bönder som gått fram lite för glatt. Jag blev väl sunt utspelad kan man säga. I nedan diagram står nog svart på vinst. Jag har precis dragit 32.Ta3 och tänkte väl att han definitivt skulle ana ugglor i mossen… Värt att nämna är att han har här lite över 40 min (!) kvar på klockan medan jag tänkt ner mig till ett par minuter. Ändå dröjer det bara en knapp minut innan han drar 32. …Txb2?

Och med en lättnadens suck får jag dra 33. Txb3 och tornet är immunt eftersom löparschacken på c4 skulle få tillbaka tornet med en enkelt vunnet slutspel. Min motståndare spelade ändå på och till slut fick vi upp denna ställning där jag fick avsluta på vad i alla fall jag tyckte rätt elegant sätt (även om förstås alla drag vinner i ställningen):

Lc8! uppgivet. Det absolut snabbast vinnande draget. Kxc8 ger två skilda fribönder kungen inte kan hindra. Men poängen visas särskilt med fortsättningen 40. … Kxd6 41.a6 Kc7 42.a7. Det mer naturliga 40.Lb7 skulle i den ställningen hänga på b7, men kontrollerar här istället b7-rutan och ger upp sig själv för att låta a-bonden gå ner i dam. Ett trevligt avslut på en trevlig turnering.

Alla resultat hittar man här.