Allsvenskan rond 5 för förstalaget

Det var dags för drabbning mot SK Rockaden Stockholms tredjelag denna söndagsmorgon. Uppstigning 06.45 för tvagning och en grötfrukost. På vägen mot bussen från Lambohov till klubben bjöds jag på denna fantastiska soluppgång.

Läget i gruppen var jämnt. Vi, Schack 08 Norrköping och SK Passanten Stockholm hade lika många matchpoäng och endast en halv partipoäng skiljde oss åt. Så det var viktigt med varje parti!

Förstalaget mönstrade ett starkt lag denna dag. I princip alla spelade och vi hade dessutom förberett en joker i laget. Jokern åkte kvällen innan från Bryssel… Med tåg! Vi andra tog bil på en välsaltad motorväg med ett kortare stopp i Sille krog. Standardstället var dock inte öppet än, så det fick bli bensinmacksfika. När man gick genom entrén på macken så var… Schack 08 Norrköpings förstalag redan där. Sverige är ganska litet för schackspelare på söndagar.

Spellokal var Hägerstensåsens Medborgarhus, en stor lokal där en massa av Rockadens lag huserar på söndagar. Om LASS är en ganska stor klubb, så är det inget mot Rockaden. Idag var vi dock endast tre lag i den nedre salen. Vår motståndarlag var som förväntat, ungefär 100 poäng lägre snittranking, och skillnaden var att vi hade högre ranking på de högre borden.

Ronden körde igång, själv fick jag möta Rockadens ordförande sen flera decennier, Lennart Örnmarker. Jag hade svart och det blev en ganska typisk hyperaccelererad drake. Den första utvecklingen i matchen var Jörgens parti, där han för ovanlighetens skull, hamnade helt galet i öppningen och tappade bonde helt utan kompensation. Strax därefter spelade Rizo remi efter flera avbyten.

Klashed, Jogstad och Mats hade bra ställningar och det kändes ändå ganska tryggt. Ingvars motståndare gjorde ett vad jag tyckte osunt offer av pjäs med målet att få igång alla pjäserna, men jag såg inte riktigt hur han skulle kunna få ihop det. Jag och Örnmarker hade under tiden bytt pjäser till ett väldigt remiartat slutspel så jag kastade in ett remianbud efter 20 drag när jag hade 40 minuter kvar på klockan, Örnmarker 30. Min motståndare sonderade då läget och gick runt och kollade hur matchen stod. Max som stått ganska lugnt kastade här in ett kvalitéoffer för att få en bonde och vad som såg ut som bra spel, men motståndaren nekade offret och plockade två bönder istället. Nu började Max stå lite pyrt till. Örnmarker satte sig och började fundera vid brädet. Sen gick han upp igen och tittade runt. Nu var det Jogstads tur att förvandla en fördelaktig ställning till något som såg väääldigt osäkert ut. Örnmarker satte sig igen. Hans klocka var nu nere på 15 minuter.

Nu tog Mats remi efter lite nerbyten till en lite sämre ställning. Örnmarker vandrade runt en vända till och sedan bedömde han att det var vettigt att ta remi med 9 minuter kvar på klockan. Frågan var nu om det var rätt att bjuda och/eller ta remi.

Klashed vann iaf sitt parti och Ingvar detsamma. Jogstad fick släppa remi till slut. 4-2 till oss, men då var det två partier kvar som inte såg så optimistiska ut:

David Narva-Jörgen Fransson och Zoran Todorovic mot Max Wahlund

Jörgen försökte förgäves ruffla ihop något, faktum var att han var ett helt torn under i slutet, men till slut tog möjligheterna att skapa något slut och han fick ge upp.

Kvar var Max med två bönder under. Det enda hoppet som fanns kvar var att det var varsitt torn och olikfärgade löpare. Skulle Max kunna trolla ihop ett remifort?

Svaret blev nej. Det blev 4-4 i matchen och vi åkte lite besvikna därifrån i halv snöstorm. Schack 08 vann sin match planenligt, men SK Passanten gick på en 4-4 mina mot SS Stockholm II vilket var en liten skräll. Vi möter varandra lite huller om buller i de två sista ronderna, så hoppet och gruppvinst lever än!