Tips för nya spelare
Många spelare som kommer till klubben har spelat på nätet men aldrig tidigare spelat tävlingsschack över brädet. Det är en lite annan känsla, men man vänjer sig fort!
Reglerna för hur pjäserna flyttar och vem som vinner är desamma över brädet som på nätet, men när man spelar tävlingsschack över brädet så finns det en del skillnader. Här är några av de viktigaste:
Man får inte prata med motståndaren under partiet, mer än för att bjuda remi, ge upp eller påpeka feldrag. Man får inte lov att diskutera sitt eget parti med åskådare eller andra spelare medan man spelar.
Har man rört en pjäs så måste man flytta den om det går (går det inte att göra några tillåtna drag med pjäsen så kan man ju inte flytta den utan får göra ett annat drag). Rör man vid en av motståndarens pjäser så måste man slå den om man kan. Detta gäller bara om man avsiktligt vidrör pjäsen – råkar man nudda en pjäs av misstag så behöver man inte flytta eller slå den. Vill man rätta till en pjäs som står fel på brädet så måste man först säga till motspelaren att man vill göra det. Man brukar ofta säga det på franska: “J’adoube” (eller, på svensk-franska, “schadåb”).
Har man flyttat en pjäs och släppt den så får man inte ångra sig och ställa den någon annanstans (om det var tillåtet att ställa pjäsen där man släppte den, förstås).
När man rockerar så måste man flytta kungen innan man flyttar tornet.
Man får bara använda en hand till att göra sitt drag med, och man måste sedan trycka på klockan med samma hand.
Det finns ingen dator som märker om du gör otillåtna drag (t ex ställer kungen i schack), så det måste du och din motspelare själva vara uppmärksamma på. I så fall: pausa klockan och hämta domaren. Första gången en spelare gör ett otillåtet drag så får motståndaren två minuters extra betänketid. Gör hen det en gång till i samma parti så dömer domaren vinst till motståndaren.
Är ni osäkra på reglerna eller behöver hjälp med något så är det tillåtet att pausa klockan och fråga domaren.
I partier med lång betänketid så måste man föra protokoll, dvs skriva ner varje drag på en speciell blankett. Man får inte skriva draget innan man har gjort det, och man måste skriva ner det innan man gör nästa drag. Man skriver dragen med samma notation som schackprogrammen använder.
De officiella spelreglerna finns här om du vill läsa på eller slå upp något. Där förklaras också hur man skall skriva ner dragen om du är osäker. Men, som sagt, det är alltid tillåtet att fråga!