Messina Open

Under hösten pratade jag och Fredrik om att det nog vore nåt att åka nånstans varmare och spela lite schack under vinterhalvåret. Jag googlade rätt på “Festival Internazionale di Scacchi 15º Kodokan “Città di Messina Porta della Sicilia”. Den gick 2-8 januari.

De var lite anmälda, en koll av temperaturen gav att det brukar vara 12-14 grader vid den årstiden för turneringen. Inte jättevarmt, men gillar man sol som vi gör så kan det vara fullt tillräckligt. Vi velade fram och tillbaka under hösten, men när vintertiden kom och det blev becksvart hemma så var valet enkelt. Vi måste till värme och sol!

Det var lite pyssligt att ta sig dit. Flyg Linköping-Amsterdam-Rom-Sicillien för ditresan. Avresa 06.03 från Linköping nyårsdagen. Tidigt satan.

När vi närmade oss resan så fick vi mail från KLM att flyget Rom till Sicilien var inställt, men vi var ombokade till flyget innan. Som gick… 15 minuter efter att vi landat i Rom!?!?!

Vi kom iaf iväg, jag var lite nervös om taxin skulle komma på nyårsdagen klockan 05.00 men det gjorde den och resan började bra. På planet till Rom var vi tre som skulle med planet till Catania, Sicilien. Jag och Qwarre samt en Norsk-Italienska som vi kom i samspråk med. Vi kom fram en halvtimme tidigt, MEN. Nu inträffade något oväntat. Det var en passagerare som fått hjärtproblem, så alla ner på sina platser och vänta på att den medicinska personalen fick göra sitt. Tralalalalalaa.

Till slut släpptes vi iväg, kom ut i terminalen och såg att vårt plan gick bara några meter bort och kom på planet. Väl i Catania fortsatte tidslyckan då vi klev av planet (vi reste bara med handbagage iom alla byten) och klev på bussen till centrala Messina där vi skulle på första natten på ett B&B. Det var två timmar resande till. Väl framme orienterade vi oss till stället och blev hänvisade till ett rum med… en dubbelsäng… Alltså, det skulle väl gå, men har ni inget annat? Jodå, vi fick ett rum för tre personer istället.

På morgonen så åt vi frukost med färskpressad apelsinjuice och annars ganska typisk italiensk frukost med en himla trevlig allt-i-allo på B&B. Bredvid var ett flerspråkigt gäng med en mamma och några ungdomar. De skulle senare visa sig att ungdomarna skulle till samma schackturnering i utkanterna av Messina (nära 300 000 invånare) och att en av dom vann turneringen.

Vi tog en stadsbuss till turneringshotellet där vi skulle bo och spela, som tog en halvtimma. Äntligen framme! Hotellet i en liten förort “Torre Faro”. Schackturneringar är ju helt off-season av en anledning, det blir billigt att hyra ett helt hotell, vilket också ger att mycket är stängt.

Fiskleveransstället

Vi gick runt lite granna och hamnade vid vattnet. Där satt det två äldre män på muren i solen. Vi satte oss ner lite längre bort. Nu kommer det en båt och den ena mannen går långsamt ut i vattnet med frigolittråg. Jodå, fina fiskar får han. Sen går han till sin cykel på gatan, som har en gammal våg. Lastar på fisken, cyklar in i båtkvarteren vrålandes (jag kan inte italienska, men jag tror inte det behövs): “FÄRSK FISK, KÖP FÄRSK FISK”. Småskaligt värre.

Fredrik spelade i B-gruppens 50 deltagare och jag i A-gruppens 50 deltagare. En ganska liten men väldigt seriöst organiserad turnering.

Messinas borgmästare invigde turneringen med det typiska startdraget och man skymtar mig i bakgrunden där jag får möta en yngre Siciliansk FM i rond 1. Partiet var jämnt och efter många timmar (betänketiden är 90 min + 30 sek/drag + 15 minuter efter 40 drag) så trodde jag att jag fått upp ett fort:

Efter 30 drags manövrerande så nötte han ut mig och jag missade en idé som fanns i ställningen. Lite tröttsamt, då det är remi vid rätt spel.

De långa partierna skulle fortsätta för min del, de tre första var 65,65,85! drag. Och med början på rond 2 så var det metalldetektor som gällde innan man gick in i spellokalen. När man var klar med sitt parti så var det bara att gå därifrån, inte stanna kvar och hänga kvar. Det var nästan lite tysk ordnung mitt den väldigt avslappnade sicilianska miljön. Men det var absolut inte dåligt, det bra med lite ordning!

A-gruppens deltagare bestod av några semestrande icke-italienare men sen väldigt många yngre italienare i ålder 15-25 år.

Då var det tur att vi hittade det bästa matstället i närheten av spellokalen: Lido Puntafaro, Ristorante Bar Mashalai a Mare.

De bytte meny varje dag och kocken var fantastisk. Det slutade med att vi åt lunch där tre dagar. Vi hade halvpension på hotellet dessutom, så någon brist på mat rådde det inte.

Fredrik som spelade i b-gruppen var rankad femma i ett startfält brett på både ålder och spelstyrka. Men det skulle visa sig finnas en viss pandemi-effekt hos de yngre italienska spelarna som knaprade friskt på Fredriks ranking med idel tuffa remier.

De första dagarna var vädret fantastiskt med 15-17 grader och stekande sol. Solbrännan började fästa bra på de bleka nordborna. Jag hann med lite löprundor, det togs en del promenader där vi blev kloka på att det odlas mycket musslor i de två sjöar som finns i området.

Jag hade inte tänkt spela blixtturneringen (som började 22.00 en dag), men jag fick ett tacksamt snabbremi parti den dagen så jag slog till. Här var det lite mindre ordning och liknade mer en klubbblixt, men jag upplevde det som bara positivt. Det var lite mer glädje, skratt och upprymdhet som hör blixten till! Det var många bra spelare med och jag spelade bra, men fick inte riktigt alla resultat med mig. Jag slutade på 4/8 och +18 i ELO. Resultat

En en av huvudturneringens ronder mötte jag en ung tjej, där jag valde b3 för att gå ur alla preppar hon antagligen gjort. Jag har väldigt mycket partier online och jo, efter 1.b3 såg det ut som hon sjönk ihop lite. Ett antal drag senare uppkom denna ställning:

Här var planen att få ut löparen: Le5 och sedan Ld4. Sagt och gjort: Le5 Dd7 och Ld4. Jag får ut pjäserna med tempo.

Här visade sig att min motståndaren både var en jäkel på att räkna och dessutom var fullständigt orädd. cxb3. Eh.. Aaaaah. Räkna. Ser obehagligt ut. Jag kör säkert. cxb3. Varpå Txc1 Dxc1 Tc8 Db2 kommer. Nu är det väl dags att flytta på hästen?

Då spelar hon dxe4. Här tappade jag hakan och kontrollen på ställningen, det ska medges. Jag slog hästen, det var fel.Jag hade räknat på en kombination som uppkommer, men när man tappar fattningen är man inte alltid den bästa av spelare. exd3 Sd4. Jag såg kombinationen, men jag täckte ju c6 rutan med hästen. Men, ur fattningen så missade jag en detalj, när man byter pjäser så blir rutan pjäserna stod på ledig.

Lxg2 Kg2 Db7 och hon får tillbaka pjäsen och har tagit två bönder. Här fortsätter jag med den riskabla vägen Tf3 som faktiskt fungerar. Jag förbättrar min position ytterligare och genom någon lång datorvariant har jag remi i ett läge, men jag fick även tidsproblem och hon besegrade mig välförtjänt.

Turneringen rullade på med ömsom någon vinst, någon remi och en del förluster. Jag var trots allt nära bottenrankad i A-gruppen som var för spelare över 1800. Sista ronden fick jag på 3 poäng av 8 möta en FM, som jag lurade till mig en bonde av i öppningen men fruktansvärt trött och utan att se hur jag skulle förvalta den, så jag kastade in ett remierbjudande som han glatt tog. 44:e plats, 3½ poäng av 9, -13 i ELO.

Fredrik hade en mer frustrerad turnering med idel välspelande motståndare av oftast yngre modell. Han slutade på 14:nde plats med 5 poäng av 9 och en hiskelig massa ELO back.

Efter turneringen gav vi oss av till Catania för en dags semester då flyget gick först på tisdagen. Väl där var vi båda riktigt trötta men vi hann lite sightseeing ändå. Bodde gjorde vi i Bellinis uppväxthem, mitt i centrum.

Resultat

Totalt sett en schackturnering att rekommendera. Proffsigt arrangerad, kan inte anmärka på något. Massa sol och vi konstaterade att vi inte åt kött på en vecka. Det vara bara fisk för hela slanten!