Dubbla lagmästerskap i helgen

Under helgen 24-25/9 avgjordes två svenska lagmästerskap: damallsvenskan och kadettallsvenskan (för ungdomar upp till 16 år). LASS var representerat i båda tävlingarna!

Damallsvenskan spelades på Folkets Hus i Alingsås och var ett ambitiöst arrangemang med livesändning och direktsända kommentarer av vår tidigare medlem FM Deniz Arman, och samlade totalt 13 lag. Det spelades sex ronder med betänketiden 45 minuter + 10 sekunder per drag och fyra partier per match.

Vårt lag bestod av Ofelia Thörnqvist, Helena Nede, Cristina Svensson, Anna Krantz och Kristina Flynner. Tyvärr fick LASS frirond i första ronden och hamnade därefter i schweizerhissen med omväxlande starkt och svagt motstånd. Totalt blev det 6 matchpoäng av 12 möjliga och 11 partipoäng, vilket räckte till en niondeplats.

Hemmalaget Team Pelaro Alingsås SS, med WIM Svetlana Agrest och WIM Inna Agrest i spetsen, vann alla sina matcher och därmed hela tävlingen.

Fullständiga resultat finns här. Chess.com har arkiverade livepartier här, och det går att se på Deniz’ kommentarer på SSF:s Twitchkanal.

LASS’ lag i damallsvenskan. Från vänster: Anna, Cristina, Kristina, Ofelia och Helena. Foto: Lars OA Hedlund.

Kadettallsvenskan för juniorer upp till 16 år spelades i Hägerstensåsen i sydvästra Stockholm. Här spelades det sju ronder med samma betänketid som i damallsvenskan, men med sex partier i varje match.

Sex LASS-juniorer (Fridolf Walter, Mate Nagy, Emma Larsson, Elin Larsson, Albin Andersson och Gustav Martin) och två ledare (Mårten Garner och Sam Grundel) satte sig på stockholmsbussen klockan 0630 på lördagen och kom fram lagom till spelstart.

Tyvärr livesändes inte partierna från kadettallsvenskan, men resultaten uppdaterades kontinuerligt så man kunde se hur det gick. Mot slutsegrarna, Trojanska Hästen, som kom med ett rent elitlag med en FM och en CM i topp, hade vi inte så mycket att säga till om, men annars höll sig LASS framme och låg inför sista ronden fyra. Tyvärr förlorade vi den matchen, mot Kristallens SK, och föll tillbaks till sjätte plats på 8 matchpoäng av 14 möjliga. Bästa poängplockare blev Elin och Gustav som tog 5½ poäng på de sju ronderna.

Fullständiga resultat.