SM Uppsala 2022

Äntligen!

Efter pandemi som stängt ner samhället så såg många LASSare fram emot SM. För vissa var det ett av många SM, för vissa det första. En del valde att bo på spelarhotellet, Academia precis vid tågstationen, en del pendlade från Stockholm.

Jag och Qwarre åkte samma tåg på morgonen men möttes av besked om elfel och ersättingsbuss. Men tåget stod på perrongen? Jag gick och pratade med tågvärdarna som inte visste mer heller. Till slut gick dock tåget, fast bara till Norrköping, därifrån skulle det bli buss. Väl framme i Norrköping så gick vi mot ersättningsbussarna (som gick enligt tidtabell, förlåt är det ersättningsbuss eller planerad buss?). De runt 50 personer (inklusive Dragan som anslutit) som skulle vidare ställde sig för att vänta. Efter ett tag kom en buss. Som väl rymde 15 personer varvid det kändes ganska uppgivet. Dragan prånglade sig in i bussen medans jag och Qwarre insåg att det skulle nog bli nästa Stockholmståg istället.

Väl framme så öppnade sig skyarna med ett rejält åskväder och vattnet rann ner i järnvägstunneln i allt större mängd. Vi klarade oss dock ganska torrskodda, Anna från SSF upplyste mig senare om att det för något år sedan blivit meterhögt och folk badade med badringar till kvällspressfotografernas glädje.

Efter mycket förseningar och regnande tog jag och Qwarre taxi till spellokalen.

Elitgruppernas rum där Ingvar och Daniel satt.

Som alltid så blev det mycket hälsande i SM-lokalen, skratt och lite nerver inför att börja spela. Bara att hälsa på alla LASSare var en övning. 24 starter totalt!

Rond 1 gick igång och spelades igenom lugnt och fint. Eller, hur var det? Dagen efter hade några sjukdomsfall ramlat för rond 2. Något konstaterat fall covid, bl.a Ofelias motståndare från rond 1. Jaha, skulle hela Linköpingsgänget nu insjukna?

Handsprit fanns redan från rond 1 i spellokalen, men nu började handspriten användas mer flitigt från alla deltagare. Själv hade jag remiserat i rond 1 och mötte nu den högst rankade i klass 1 som vit.

Jag spenderade en del tid på att hitta rätt drag i detta franska parti, jag höll inne rockaden för att vinna lite tempo med springarmanövern Sb1-Sd2-Sf1-Se3. Ställningen är helt jämn, men vit har det enklare spelet. Det fortsatte med svart rockad, Ld2, f6, Tc1 Dd8 och Sc2.
Farbror stockfish tycker fortfarande att det 0.0, men personligen tycker jag fortfarande att ställningen är mer svårnavigerad för svart. Ett par drag till och:
Vits springare på d4 dominerar brädet! Resterande delen av partiet gjorde vit så lite som möjligt och lät kombinationen av svarts dåliga tid och ställning svart implodera av sig själv. Det slutade inte bättre än svart gick in i en gaffel som kostade damen.

Efter det var det trevligt att sätta sig på en uteservering!

Några ronder senare hade Ingvar en riktig holmgång med den spanska trollgubben GM Juan Bellon. Juan är en oerhört kreativ spelare och Ingvar en kämpe.

Efter att Juan stått på kraftig vinst tidigare i partiet hade fördelen gått han ur fingrarna i detta skede:

Ingvar är inte heller rädd för att komplicera saker: Sxb3!

Här följer axb3 Tc6! Txb5 Ka7 Sd5:

Här finns bara ett drag som håller ihop det för svart och det är långt från uppenbart: c6! Ingvar drog det intuitiva Txa5 varefter denna ställning uppkommer:

Vid första anblicken kan ställningen se ut som att svart minst kämpar för remi. Men det är faktiskt helt slut. Båda spelarna hade passerat 40 drag och fått en halvtimma till som Ingvar nu fick begrunda denna tråkiga ställning i. Det ebbade ut i ett tornslutspel där Juan hade 4 mot 2 bönder och Ingvar fick sträcka fram näven.

Efter smittspridningen så ställdes tyvärr blixt-SM in som skulle ha gått på torsdagen. Några av oss valde då restaurangen på våning 11 i spelarhotellet, Miss Voon. En asiatisk crossover med bl.a avsmakningsmeny som några av oss valde. Utsökt.

Efter middagen kunde man gå ut på balkongen och njuta av utsikten.

Dagarna gick och ingen av oss blev smittade. Med två ronder kvar kunde man konstatera att Simon Malm (SM-debut!) spelade oerhört bra i klass 2 och skulle på lördagen spela ren final om gruppsegern. Den vann han och kan numera titulera sig klass 1-spelare. Stort grattis!

Ofelia ledde inte sin klass 2 grupp, men vann hon sista två skulle även hon vinna sin grupp, varvid hon fick rekommendationen att leta fram ett björnvrål inom sig. Det räckte nästan, lördagens parti vanns och efter tufft spel stod hon även på vinst ett tag under söndagen, men den slank ur fingrarna med ett räknefel. Starkt satsat Ofelia!

Qwarre hade en oerhört tuff turnering med idel nollor. Endast sista rondens snabbremi räddade det runda staketet från att bli komplett.

Mate blandade resultaten i minior-SM, något som inte är så ovanligt i junioråldern när man går framåt kraftigt.

Daniel spelade starkt i första halvan av sin start i mästarklassen. Mot Jan-Olov Lindh (ej bilden) hade han en prepp som innehåll damoffer och efter att fortfarande ha kvar starttiden på klockan uppkom följande ställning:
Jan-Olov spelade precis Tc1 och Daniel slog därefter bonden som stod på c4, en aning konfunderad. Partiet fortsatte Txc3 Lxc3 Dc1 Lxf1 Dxc3 Le2 och vits matthot med dam och löpare blir väldigt avgörande.
Jan-Olov visade att han varit med ett tag och spelade oerhört starkt och kreativt och vann till slut partiet. Daniel föll tillbaka lite mot slutet men behöll sin mästarklassplats.

Anton Silver gjorde SM-debut i klass 2 och spelade riktigt bra. Vinst i sista ronden hade gett vinst i klass 2, men där föll Anton tyvärr. Men jag tror Anton var rätt nöjd ändå trots allt!

Björn Wersten var nere med hela familjen som stöttning (eller ja… Med två barn blev nog preppandet lidande i kompensation mot stöttningen ;-). Han inledde urstarkt i klass 3 men tappade tyvärr vinsten i gruppen i rond 5 mot den slutgiltiga segraren.
Mattias Sjögren även han SM-debutant hade många långa och jämna partier, här mot Pia Fransson. Efter en lite trög start så blev spelet bättre och Mattias slutade trea i sin grupp med en hel del ny erfarenhet i bagaget.
Mårten spelade jämnt i sin klass 2 grupp och var aldrig i fara att gå ner eller kunde spela om gruppseger. Henrik Karlsson hade mer motgång och spelade i sista ronden för att hänga kvar i klass 2. Tyvärr lyckades inte det och det blir klass 3 nästa år.

Magnus Olsson lyckades för andra gången i klass 3. Med vad? Att spela sju raka remier! Några lite snabbare, några efter komplicerade mittspel.

Asker spelade weekend 2 och var högst rankad i den sista 12-manna gruppen. Även han debutant i SM. Asker slutade strax ovan mitten.

I weekend 1 spelade Fredrik Andersson och Kristina Flynner, där Fredrik hade det tufft, även han högst rankad i sin 12-manna grupp och slutade strax under mitten. Kristina förlorade tyvärr alla sin partier, men spelet och kunskaperna går framåt. Efter SM när kunskaperna i en öppning lästs på, så blev det vinst på nätet i öppningen!

Undertecknad slutade i mitten i sin klass.

Till slut insjuknade ingen i LASS i covid, vi fick många skratt, goda middagar, sena sommarkväll och… En hel del schack!

SM vanns i stor stil av Johnny Hector!

Samtliga resultat finns här men en sammanställning av Magnus finns nedan:

Weekend 1 grupp 6: 9. Fredrik Andersson 2 poäng av 5 möjliga

Weekend 1 grupp 7: 1. Peter Nyberg 5/5

Weekend 1 grupp 8: 10. Kristina Flynner 1/5

Weekend 2 grupp 5: 4. Asker Davidsson 3/5

Minior-SM: 5. Mate Nagy 5/9

Veteran-SM 65+: 15. Ingvar Carlsson 4.5/9

Veteran Allmän: 27. Dragan Stefanovic 3/7

Mästarklassen: 19. Daniel Jogstad 4/9

Klass I grupp 1: 4. Peter Halvarsson 3.5/7

Klass I grupp 2: 8. Fredrik Qwarfort 0.5/7 (går ner till klass II)

Klass II grupp 1: 4. Ofelia Thörnqvist 3.5/6 (en spelare utgick)

Klass II grupp 2: 4. Mårten Garner 3.5/7 7. Henrik Karlsson 2/7 (går ner till klass III)

Klass II grupp 3: 1. Simon Malm 5.5/7 (går upp till klass I)

Klass II grupp 4: 3. Anton Silfver 4.5/7

Klass III grupp 2: 4. Magnus Olsson 3.5/7

Klass III grupp 3: 2. Björn Werstén 5/7

Klass III grupp 6: 3. Mattias Sjögren 4.5/7

Genom Peter Halvarsson