Några mattställningar från LM

Under den gångna veckan har vi haft hängrond i LM, det vill säga det har inte spelats någon ordinarie rond utan de två spelkvällarna (16 och 18/11) har ägnats åt att spela uppskjutna partier från tidigare ronder. Det blev kompromisslöst spel med bara två remier och många kungsangrepp och flera partier som gick till matt. Några av mattställningarna kan vara värda att bevara till eftervärlden:

I partiet Mate Nagy-Ofelia Thörnqvist gick Ofelia till kungsangrepp i slutspelet och fick till en elegant och ekonomisk mattställning:

Mate Nagy – Ofelia Thörnqvist efter 39. – Te2#

I ett skarpt parti fick Muamer Alic kraftigt tryck mot Mattias Sjögrens kungsställning. Det slutade med att svarts kung jagades ända ner till g4 och blev mattsatt av en bonde:

Muamer Alic – Mattias Sjögren efter 39. f3#

I partiet Olov Giertz – Christos Zoupounidis gick vits kung redan i spelöppningen ut på f2 för att komma ur en bindning på e-linjen, men det var att gå ur askan i elden – svarts pjäser stod redo att kasta sig över den ensamma kungen och den gick samma öde till mötes som Mattias kung:

Olov Giertz – Christos Zoupounidis efter 19. – h6#

Det klagas ibland på att spelare ger upp för tidigt så att publiken inte förstår varför partiet tog slut, men mycket tydligare än så här kan det inte bli!