Bilder från schackåret 2020

Nu när det är dags att avsluta höstsäsongen 2020 kan det vara läge att se tillbaks på klubbens schackår, och minnas att allt inte bara var sjukdom, nedstängning och elände.

Året började som vilket schackår som helst med blixtturneringar, Linköpingsmästerskapet och allsvenska matcher.

Redan den 12 januari var det dags för bortamatch i Allsvenskan. LASS förstalag slog Uppsala ASS II med 5-3
LM drog igång den 14/1 med nästan fullsatt i spellokalen.
…och framför livesändningen på köksväggen.
Udda ställningar utforskades i Fischerandom-LM

Klubbens medlemmar åkte på turneringar utanför Linköping. I februari var det dags för Elite Hotels Open i Växjö.

Den pampiga spellokalen på Stora Hotellet i Växjö

Första helgen i mars arrangerade vi vårens stora evenemang i Linköping: distriktsfinalerna i Schack-4:an, med hundratals barn och nästan lika många föräldrar och ledare.

Matsalen på Ljunkan fylldes av tioåringar.

Sedan började det dyka upp mer och mer oroande rapporter om coronavirus och smittspridning, och den 15/3 beslöt vi att avbryta LM efter sju ronder och lägga ner seniorverksamheten tills vidare (juniorträneingen fortsatte med försiktighetsåtgärder).

I stället blev det en stor satsning på nätschack, men där finns det av naturliga skäl inte så bra bilder.

I augusti åkte några LASS-medlemmar på Sveriges kanske enda coronasäkra turnering: det traditionella uteschacket i Kalmar. Det var en lite annorlunda upplevelse att spela på bräden så stora att en stor del av betänketiden gick åt till att springa runt med pjäserna.

Rond 1 av uteschacket: Max spelade remi mot stormästaren Ferdinand Hellers

I september hade smittspridningen avtagit så pass mycket att vi kunde ordna spel över brädet igen, fast med ett antal säkerhetsåtgärder. Höstturneringen startade den 15/9 med kortare betänkteid, munskydd, handsprit, och spel på bara vartannat bräde.

Det var glest mellan spelarna i höstturneringen, men vi kunde i alla fall spela!

Och sedan lade sig coronamörkret över landet igen. Den 29 oktober skärptes restriktionerna, och vi beslöt att skjuta upp de två sista ronderna i höstturneringen till början av 2021.

Vi avslutar med vad som kanske är årets drag. I följande ställning från ett nätparti är Max Wahlund vid draget som svart:

Det finns flera sätt att vinna med svart, men Max hittade det mest originella: han gick ned med bonden till b1 och förvandlade den till en löpare med b1L+!!?

Inte nog med att det är oerhört ovanligt att förvandla till löpare, efter draget fick Max två vitfältslöpare! Och många taktiska motiv dyker upp: magnetoffer följt av en gaffel (om kungen slår på b1) och dolkstöt (om den går åt sidan). Vän av ordning invänder att det går precis lika bra att förvandla till dam, men man måste ju medge att det inte är lika originellt!