Seger i dansk turnering
För vissa är desperationen efter “riktiga” turneringar större än för andra nu när coronaviruset behåller sitt grepp om schackvärlden. Undertecknad hör definitivt till dem som känner abstinensen värre än de flesta. Därför var det med stor tillfredsställelse jag upptäckte att Danmark faktiskt lite försiktigt återupptagit sitt schackliv.
En turnering i Køge söder om Köpenhamn såg intressant ut. Inresebestämmelserna gjorde det svårt att komma dit men som det heter; “when there’s a will, there’s a way”. Alltså slog jag mig till slut ner i en gymnastiksal tillsammans med två andra svenskar, samt 47 danskar, för en riktig hederlig sjuronders långpartiturnering. Och det började bra:
Jag spelar vit och har just offrat en bonde för att komma ner med damen på sjunde raden. Min 1600-rankade danske motståndare valde att stanna klockan inför ogarderbar matt. Dock är matten inte fullt så ogarderbar, Stockfish avkunnar domen: ställningsvärdering 0,0. Man får lov att tacka.
Ytterligare ett jämnt parti vanns i rond 2, och i rond 3 var det sedan dags för nästa gåva från hemmalaget:
Svart står egentligen rätt bra, e6-bonden har sprungit vilse. Se5 funkar. Men nu såg min danske motståndare i syne: 13. – Db6? 14. fxg4 Dxb2 Dubbelhot på c3 och a1, problemet är bara att det är extremt lätt avvärjt: 15. Kd2 och vit är pjäs över. Partiet varade bara tre drag till.
I rond fyra blev det svenskmöte på toppbordet. Anders Nilsson från Helsingborg spelade vit och jag hamnade snabbt i rejäl brygga. Här har vit flera bra möjligheter, allra bäst är faktiskt 21. Lxf5 som klär av min kung alldeles. Men istället gav han bort ett helt torn med 21. Txe6!?? – det draget är väldigt mycket sämre. Det säger dock en del om vits fördel i diagramställningen att ställningen är jämn (!) trots svarts materiella övervikt. I praktiskt spel är det dessutom ruskigt svårt att spela svart, man vandrar på en mycket smal spång med bråddjup på båda sidor. Fortsättningen blev Sxe6 22. Lxf5 Sf4 23. Le6+ Ke8 24. Sg7+ och här hade jag behövt hitta det ganska märkliga men starka Kf8! – vem gör ett sånt drag? Gå tillbaka in i angreppet och ställa sig i en självbindning på f-linjen? Jag drog istället Kd8 och förlorade så småningom efter ytterligare ett antal förvecklingar.
Om detta var en allvarlig knäck mot mina planer på en topplacering så blev det ytterligare mycket värre i rond fem. Jag gick bort mig ordentligt i öppningen och fick försöka kämpa så gott jag kunde med torn mot två lätta pjäser. Tornet blir visserligen starkare ju djupare in i slutspelet man kommer, men här har svart en relativt enkel väg mot segern:
Den enkla metoden är helt enkelt Kc7. Efter Ta6 b4 Ta1 Ld3 så börjar man känna den brända doften från den kokta fläsket, då hade jag snart fått ge upp. Min motståndare var dock hungrigare än så, han ville ha ett helt torn till middag och drog därför 40. – b4?? Nu kommer inte tornet ut via a6. Dock finns ett litet problem med den planen: 41. h5! Kc7 42. h6! “For helvede mand” gissar jag att han tänkte i det här läget. Han fortsatte Ld3 varpå jag drog det retliga 43. Tb5! “Kom och ta mig bara”. Slutet blev Kd6 44. Kf6 Lxb5 (okej då!) 45. h7 b3 46. h8D b2 47. Df8+ och svart gav upp, damen plockar de svarta bönderna. Dam och bonde mot löpare och springare hade kanske kunnat vara ett intressant slutspel men Herr Mølvig såg ut att ha spelat tillräckligt med schack för dagen.
Nu hade jag fyra poäng av fem medan Anders Nilsson ledde på full pott med två ronder kvar på söndagen.
Nilsson mötte stormästaren Carsten Høi och fick remi i rond sex medan jag vann mot en dansk junior, och avståndet var nere på en halv poäng.
I sista ronden vann jag ganska lätt mot ännu en junior medan Anders satt och svettades efter en misslyckad öppning. Hemmasonen Henrik Dahl Pedersen plockade lugnt av Anders pjäs efter pjäs och när svensken slutligen stannade klockan en bit in på söndagkvällen hade det osannolika blivit verklighet – jag stod som segrare i turneringen.
En mycket trevlig tävling på alla sätt och vis och en finfin seger för Linköping 🙂
Slutställningen återfinns här och det gör även samtliga partier i sin helhet.