Alex och Axel vann vårturneringarna

Några dagar innan spelstart i vårturneringarna såg anmälningsläget väldigt bra ut. Visserligen hade vi fått in för få anmälningar till klass II, men det gjorde att den öppna turneringen förstärktes av ett gäng klass II-spelare. I klass III hade vi betydligt fler anmälda än vanligt, och det fanns hopp om att för första gången kunna ordna en klass IV-grupp.

Tyvärr tappade vi ett antal spelare dagarna innan start: några blev sjuka, en var tvungen att ta hand om sina hästar, någon var bara speltrött, och vi fick inte in så många klass IV-anmälningar som vi hade hoppats. Efter det att en av klass III-spelarna inte kommit till start slutade vi med en klass III-grupp som var lite större än vanligt (9 personer) och en öppen turnering som var något mindre än vanligt (10 personer).

Oturligt nog ställdes klass III-gruppen inför ett svårt problem efter det att Mattias Nörager blivit akut sjuk och tvingats bryta: det var omöjligt att få ihop lottningen! Efter diskussion inom tävlingsledningen och godkännande från SSF löste vi problemet genom att två spelare (som inte var inblandade i tätstriden) fick mötas två gånger.

Nu var det dock slut på motgångarna, och de kvarvarande spelarna bjöd på två intressanta turneringar.

Den öppna turneringen dominerades av de två ratingfavoriterna, Axel Tiger-Norqvist och Simon Olsson. Axel byggde staket och tog hem turneringssegern med sju poäng av sju möjliga! Simon förlorade partiet mot Axel men vann de övriga. Trea kom Gabriel Nguyen på 4½ poäng. Ratingpriset togs hem av fyran Håkan Knutsson på 4 poäng. I hela turneringen spelades bara två remier!

Resultat öppna turneringen

Axel Tiger-Norqvist spelade vit mot Simon Olsson.

Den sanktionerade turneringen hade stor geografisk spridning, från Östersund i norr till Lund i söder. Här dominerade två juniorer, Alex Sahlström och lundaminioren Ludvig Morell, nästan lika mycket som Axel och Simon gjorde i öppna turneringen. Alex släppte bara en remi (mot Mattias Burmansson, som lyckades kombinera fram evig schack i en besvärlig ställning), medan Ludvig förlorade det inbördes mötet men vann sina andra partier. Eftersom gränsen för uppflyttning är 80% så går båda två upp till klass II!

Det var ett långt hopp ned till trean, den extremt underrankade Mattias Burmansson, som tog 4 poäng och gick upp inte mindre än 95 ELO-poäng! Det nyinstiftade fjärdepriset togs hem av Mats Ahlstrand på 3½ poäng. Femma kom Fredrik Andersson, som spelade i klass III i SM 1984 men sedan gjort ett långt uppehåll – en lyckad comeback som bevisade att han fortfarande platsar i klass III!

Resultat sanktionerad turnering

Alex Sahlström vann med svart det inbördes mötet mot Ludvig Morell och tog hem slutsegern.

Vi riktar ett stort tack till alla spelare från hela Sverige som kom och spelade. Grattis till pristagarna och de två nya klass II-spelarna!

Fler bilder från turneringarna finns här.