Påskfirande i Norrköping

För Östergötlands schackvänner är påsken en av årets höjdpunkter. Då spelas nämligen den traditionella Påskturneringen i Norrköping, i år för 24:e gången. Turneringen är en deltävling i GP-serien, men har ett lite annat upplägg: eftersom det finns en “extra” speldag jämfört med en vanlig weekendturnering så är inslaget av snabbschack nertonat, med bara två ronder av åtta med kort betänketid. Samtidigt spelas Lilla Påskturneringen med samma spelform, men för spelare med max ELO 1600.

I år deltog fem LASS-medlemmar. Två av dessa (Love Janse och Simon Olsson) representerade sina hemmaklubbar, så det blev bara två LASS-representanter i huvudturneringen (Max Wahlund och Alex Sahlström) och en i lilla turneringen (Oskar Sandvall). Å andra sidan hjälpte hela fyra LASSare (Mårten Garner, Stefan Andersson, Björn Werstén och undertecknad) till som funktionärer, och några LASSare syntes bland åskådarna.

Love gjorde en imponerande insats mot starkt motstånd. Han mötte tre IM och tappade bara en halv poäng på de tre partierna (vinst mot Bengt Lindberg och Patrik Lyrberg och remi mot Jonas Barkhagen)! Till det kan man lägga vinst mot Milton Pantzar och remi mot Joar Ölund. Enda förlusten kom mot GM Jonny Hector. Totalt tog Love 6 poäng av 8 möjliga, vann ett delat femtepris och ett rankingpris, och gick upp 54 ELO-poäng!

Simon mötte också Jonny, fast i ett av snabbpartierna, och tvingade stormästaren till dragupprepning! Simon slutade tolva och tog också hem ett rankingpris.

Bäst av LASS-representanterna var Max, som, trots att han inte var nöjd med sitt spel, blev bäste östgötaspelare på 5 poäng och därmed distriktsmästare och intervjuad i lokalpressen.

Alex hörde till de lägst rankade i huvudturneringen och fick tufft motstånd. Han slutade på 2.5 poäng vilket är lite bättre än förväntat (ratingprestation 1800), tog 1.5 poäng mot två 2000-spelare, och blev bäste junior från distriktet.

I lilla turneringen var Oskar Sandvall enda LASSaren. Det var hans första öppna turnering och det märktes ibland att han var lite ovan vid betänketiden, men han slutade på en meriterande tjugondeplats (av 44 deltagare) efter att bland annat ha slagit två 1400-spelare.

Fullständiga resultat

Max vann DM-titeln i Påsktureringen. Foto: Lars OA Hedlund.
Oskar Sandvall spelade svart mot Simon Ingelman-Sundberg i Lilla Påskturneringen.