Allsvenska säsongen slut – väl godkänt för LASS

Från förstalagets segermatch mot Eksjö 2: LASS Martin Klashed och Mats Andersson spelar mot Nedeljko Malesevic och Håkan Åkvist. Foto: Magnus Olsson

Den allsvenska säsongen 2018/19 är slut och det kan konstateras att samtliga tre LASS-lag i Allsvenskan gjorde bra ifrån sig. Inget lag åkte ur sin serie. Inget gick heller upp – men det var inte så långt ifrån på sina håll!

Förstalaget var nykomling i division 1 och hamnade i en nykomponerad serie med “allt som blev över” sedan Norrland, Stockholm, Göteborg och Skåne placerats in. I teorin var vi faktiskt högst rankade och borde kunna utmana om seriesegern – förutsatt att vi hade fullt lag. Det var precis där skon klämde när vi rullade genom ett oktoberruskigt Småland ner mot första bortamatchen i Rödeby. Flera av lagets viktigaste spelare var borta och vi fick tacka bristande geografikunskaper för att det blev några ersättare för dem. “Hade jag vetat var Rödeby ligger hade jag aldrig sagt ja” suckade Erik Arvidsson i bilen hem. Kraftigt underrankade fick vi vara glada över 4-4.

Även i rond två saknades flera ordnarie spelare (Rizo, Ingvar, Sam, Gabriel) och det blev för svårt borta mot ett ordinarie Skara. Jörgen fällde deras högst rankade spelare Daniel Ronneland i ett slutspel men med tre förluster i andra partier slutade matchen 3-5.

Tredje ronden spelades på hemmaplan, nu var vi så gott som ordinarie och körde över Jönköping med 6,5-1,5. Efter nyår var det ny hemmamatch mot Hultsfred, men åter saknades många toppspelare och det blev en ny förlust, nu med knappast möjliga marginal. Tre poäng på fyra matcher och närheten till nedflyttningsstrecket var besvärande.

Men inför de tre sista ronderna presenterade ordförande Peter årets stora nygamla förvärv. Språkgeniet Mats Andersson lämnade universitetets avlånga korridorer till förmån för mer kvadratiska utmaningar. Med Mats i spetsen avslutade LASS med tre tunga matchsegrar mot Västervik, Eksjö 2 och Örebro. Slutsumman blev 9 matchpoäng och en fjärdeplats! Med bara ett par extra partipoäng mot exempelvis Hultsfred (eller Skara) hade vi vunnit hela serien!

Ambitionen nästa år måste vara så ordinarie lag som möjligt, då hägrar seriesegern!

Andralaget klarade sig precis kvar i fjol i division 2 och inget tydde på att det skulle bli lättare denna säsong. Men redan i första ronden visade Lassarna riktigt klös i lejonklon. Topptippade (eller tipptoppade?) Ervalla fick stryk på hemmaplan. Bland annat höll Mårten remi mot J-O Lind medan både Qwarre, Adam och franska gäststudenten Valentin Orfeuvre slog klart högre rankade motståndare.

Styrkeuppvisningen fortsatte i nästa rond hemma mot Säffle med en ny seger. Säffle lämnade visserligen 3 wo, men ändå.

Nu började det dofta gott på riktigt. Tyvärr blev det två hårfina bortaförluster (3,5-4,5) mot Karlstad och Norrköping 2 i rond tre och fyra – det hade precis lika gärna kunnat bli omvända siffror i båda fallen. Avslutningen blev hur som helst stark med 5 poäng av 6 möjliga i östgötauppgörelserna mot Skänningex2 samt Motala.

Resultat: 9 matchpoäng och en tredjeplats i serien. Bravo! LASS 2 lyfte sig i håret och imponerade. Vi hoppas på något lika bra eller ännu bättre med start i höst!

Tredjelaget spelade i en sexlagsgrupp i division 3. Man blandade och gav och slutade på en fjärdeplats på fem poäng. Men även här var det så jämnt att man mycket väl kunnat vinna och gå upp. Ett par partipoäng till i matchen mot Hultsfred 2 så hade det blivit division 2 nästa!

På det hela taget en spännande och välspelad säsong! Redan i maj kommer serieindelningen för hösten och man kan börja gotta sig inför vad som komma skall…