Grand Prix i pampig miljö

Under helgen 8-10/2 spelades årets första Grand Prix-turnering, Elite Hotels Open, på Stora Hotellet i Växjö. I år deltog sex LASS-medlemmar: Mårten Garner, Peter Halvarsson, Ofelia Eriksson, Hugo Roginski, Alex Sahlström och undertecknad (Magnus Olsson).

Stora spellokalen under rond 5. Peter kan skymtas längst till höger på tredje bordet från kameran. Foto: Lars O.A. Hedlund.

Som vanligt i GP-sammanhang spelades samtidigt en “liten” turnering för spelare under ELO 1600 (där ingen LASSare deltog i år). Det gjorde att det var få spelare under 1600 i huvudturneringen, så Alex och jag hörde som 1600-spelare till de lägst rankade medan Mårten och Peter hamnade strax under mitten på startlistan. I toppen återfanns sju stormästare och sex IM. Totalt deltog 138 spelare i huvudturneringen och 46 i den lilla turneringen.

Stora öppna turneringar som den här är en av de få chanserna vanliga klubbspelare har att få möta en GM eller IM. Den här gången blev Mårten lottad mot IM Petro Golubka medan Peter mötte Pia Cramling i första ronden. Det gick som väntat, även om Peter höll emot ganska länge i sitt parti.

Under fredagskvällen spelades fyra ronder snabbschack med den korta betänktetiden 15 m + 5 s/drag (eller, som Mårten kallar det, “långblixt”), en betänketid som kräver energi och koncentration. Det hade Peter, för han plockade trots förlusten mot Pia hem 2½ poäng på de fyra ronderna. För oss andra gick det inte fullt så bra utan vi fick efter diverse bortsättningar, tidsförluster och (förstås!) starkt motstånd nöja oss med en poäng var.

Under lördag och söndag spelades två långpartier per dag. Nu drog Ofelia igång på allvar och vann tre raka partier, varav två mot betydligt högre rankade spelare. Först i sista ronden blev det stopp mot en av Sveriges bästa kadetter, Gustav Törngren (ELO 2057). Fyra poäng och en 77:e plats totalt är inte bara till ett nytt personligt GP-rekord för Ofelia, utan gav henne också ett ratingpris!

Mårten tog också tre poäng i långpartierna, i några fall med viss hjälp av motståndarna. I femte ronden vann Mårten pjäs mot tre bönder, men motståndaren hade fyra (!) förbundna fribönder. Efter diverse förvecklingar kom Mårten bonde över i Philidorställning (teoretisk remi) men motståndaren gick frivilligt ur remiställningen och förlorade. På grund av sämre särskiljning slutade Mårten ett snäpp efter Ofelia, på 78:e plats. Både Mårten och Ofelia plockade med sig många färska ELO-poäng hem och sätter personliga rekord i flytande rating, i Ofelias fall för första gången över 1800.

Peters flyt från snabbschacket höll tyvärr inte hela vägen, utan han slutade på 3½ poäng och en 82:a plats, något sämre än förväntat (han var rankad 76:a). Hugo och jag kom också något sämre än förväntat på 3 respektive 2 poäng. Tyvärr var det inte Alex’ turnering den här gången och han slutade näst sist. Det går bättre nästa gång!

Som vanligt i Växjö var turnerigen mycket välorganiserad. Alla ronder började på utsatt tid, det var inga problem med resultatrapportering eller lottning, och alla spelare fullföljde turneringen (vilket nog är någon sorts rekord för en så här stor turnering).

Spellokalerna var utmärkta. Vi spelade som vanligt i festsalarna på Stora Hotellet, med kristallkronor, mattor, guldfärg och konst på väggarna. Man kan diskutera vilka lokaler som är pampigast, de här eller de på Hasselbacken, men Växjös lokaler är i alla fall rymligare och det fanns gott om plats för åskådare och analys. Det enda man möjligtvis kunde klaga på var knarriga golv (svårt att göra något åt i en gammal byggnad) och lite svag belysning i de mindre spelsalarna. Hotellrestaurangen serverade en god lunch för spelarna, så de som bodde på hotellet slapp ge sig ut i det idealiska schackvädret (kallt, grått och regnigt).

Till sist måste vi återge Mårtens partislut mot Apichai Sukhayanudit i sista ronden. Mårten spelade vit och svart har just spelat Sxg2 med farliga avdragshot. Men Mårtens hot var starkare: Texg6+! och svart gav upp, för det går inte att undvika matt.

Garner – Sukhayanudit, Elite Hotels Open 2019 (8). Vit vid draget.

Turneringen vanns av GM Orest Gritsak från Ukraina, följd av GM Tiger Hillarp Persson och IM Christian Jepson, alla på 6½ poäng.

Fullständiga resultat.