Öppna LM i schack 960 (fischerandom) den 22/2

Fredagen den 22/2 klockan 19 spelar vi öppna LM i schack 960, eller fischerandom, eller Fischer random, eller fischerschack – kärt barn har många namn!

Det är en variant av schack där man lottar ut pjäsernas placering på första raden efter speciella regler (se t ex Wikipedias artikel om spelet). Bönderna börjar som i vanligt schack. Eftersom det inte är säkert att kungen och tornen startar på sina vanliga rutor finns det speciella regler för rockad. I övrigt spelar man efter vanliga schackregler.

Poängen är att minska betydelsen av öppningsförberedelser och teori. De ovanliga startställningarna kan leder ofta över till helt “normala” mittspel men kan ibland leda till exotiska ställningstyper med ovanliga strategiska idéer.

Vi spelar fem ronder blixt med lite längre betänketid än vanligt (8 minuter + 2 sekunder / drag) eftersom man behöver tänka lite mer i öppningen. Alla (även icke medlemmar) kan spela. Bästa linköpingsbo/LASS-medlem erhåller titeln Linköpingsmästare i schack 960.

Startavgift: 20:-. Personlig anmälan på klubben 18.30-19.00.

Välkomna!

Inbjudan finns här