Malmö Open 2018

Ännu ett år, ännu ett Malmö Open. Så är det verkligen för Mårten, som i år spelade för 16:nde gången.

Tävlingsformen har varierat lite sista åren, tidigare var Malmö känd för “mördarlördan” med tre entimmas partier för att sedan avsluta med en tvåtimmars. Schack 10-23 kunde det bli. Nu är det betydligt beskedligare, två ronder 20min + 10sek per drag på fredagkvällen. Sedan tre ronder med samma betänketid på lördagen följt av det första långpartiet 1 timma 50 min + 10 sekunder per drag. Söndagen avslutat med två till långpartier.

160 deltagare i Malmö Open och 75 i MSF Open (under 1600) ställde upp i år och vi var totalt åtta LASSare. I MSF Open vårt ena franska nytillskott Valentin Orfeuvre, som där var rankad i toppen. I Malmö Open fanns Max Wahlund, Peter Halvarsson (undertecknad), Mårten Garner, Hugo Roginski, Björn Wersten, Alex Sahlström och Mille Larsson.

Många hade så klart ambitioner inför resan, men kaxigast var nog Mille som valde att spela i Malmö Open med höga 1300 i ELO!

Både jag och Mårten hamnade precis i mitten av gruppen, vilket betydde att vi båda fick möta orankade spelare i rond 1. Själv mötte jag Jonatan Tops, en av initiativtagarna till Bistro Stella Chess Event, snabbschacksturneringen med den svenska eliten på en Michelinkrog i Malmö. Han visade sig ha betydligt mer än 0 i ranking. Jag var på väg att tappa kontrollen över centrum som vit i min a3-sicilianska variant, men jag insåg att hans idé inte fungerar. Ett par drag senare så vann jag pjäs. Senare i turneringen vann han mot Hugo i ett rörigt parti (se nedan) och Jonatan slutade på fyra poäng av åtta. Inte dåligt av en 0-rankad.

Mårtens nollrankade spelare var Christian Carlsson som var två år äldre än Pontus tydligen och från Norrköping från början. Nån kanske har koll på honom? Han hade inte spelat på 25 år men ville ta upp schacket nu. Han började tyvärr med att slå Mårten i första ronden. Se bild nedan.

Bilden kan innehålla: 2 personer, personer som sitter, schack och tabell

Juniorerna fick möta tufft motstånd och förlorade första ronden medans Max hamnade på övre halvan och vann ganska komfortabelt. I rond två blev det LASS-möten de lux. Max mot mig och Mårten mot Björn. Mitt och Max parti blev rörigt som det ofta blir, han hade lite extra motivation efter som jag i Växjö slog honom efter en tankevurpa från Max i ett klart vunnet tornslutspel. Jag hade mina chanser, men Max drog det längsta strået. Björn visade ingen pardon mot Mårten och vann!

Under lördagen intogs sedvanlig pizza och pasta på Piccolo Mondo, som alltid gjorts under Malmö Open. Bordsbokning hade dom inte längre, men Mårten fick ändå boka bord. Är man stammis en gång om året så är man!

Snabbschack passar mig ganska bra som många vet och jag plockade 3.5/5 på snabbschacksronderna. Som första långparti fick jag Jung Min Seo som jag mött flera gånger förut. Han stod på vinst nästan hela partiet men när min tid var nästan slut började han spela på min tid när han själv hade en timma kvar. Vinnaren på det blev jag och jag lyckades komma tillbaka till ett remislutspel, men tyvärr slarvade jag bort det under 10 sekunders inkrementet. Blah!

Många var ganska trötta efter den, förhållandesvis korta, lördagen och efteranalyserna uteblev. Själv träffade jag gamla kompisar som ska ha barn vilken dag som helst…

Söndagsmorgonen fick jag en ganska snabb remi mot en dansk på 2100 och kunde då ta nedan bilder på LASSarna. Mille missades som redan förlorat tyvärr.

Valentin som ofta står upp och tänker när han spelar, tappade nåt parti för mycket på slarv enligt han själv och slutade till sist på en 18:nde plats.

Efter mitt snabba parti på söndagsmorgonen fick jag lite annat att tänka på, svärfar in på sjukhus för inflammation i bukspottskörteln. Ett besök där och lite mat så var jag tillbaka för avslutningen. Tyvärr blev det inte något av mina bästa partier och jag slutade till slut på 4 poäng, men ändå en mer än godkänd turnering.

Max spelade remi sista partiet och fick därmed också en helt godkänd insats. I övrigt var det lite knackigt här och var. Men Mille fick i sista partiet en remi (förutom en frirond). All heder!

MSF Open (75 deltagare)

18 Valentin Orfeuvre Linköpings ASS 1588 8 5 0 3 5.0 34.50

Malmö Open (160 deltagare)

41 CM Max Wahlund Linköpings ASS 2128 8 4 2 2 5.0 31.50
65 Peter Halvarsson Linköpings ASS 1900 8 3 2 3 4.0 33.50
96 Mårten Garner Linköpings ASS 1898 8 3 2 3 4.0 21.00
107 Björn Werstén Linköpings ASS 1696 8 3 1 4 3.5 27.00
130 Hugo Roginski Linköpings ASS 1704 8 3 0 5 3.0 23.50
136 Alex Sahlström Linköpings ASS 1659 8 2 1 5 2.5 27.00
157 Mille Larsson Linköpings ASS 1382 8 1 1 6 1.5 21.50

För samtliga resultat, klicka här