Rapport från Juniorallsvenskan

Årets upplaga av juniorallsvenskan spelades under helgen i Limhamns Folket Hus i Malmö. Juniorallsvenskan är ganska annorlunda än seniorernas motsvarighet: det rör sig i båda fallen om en divisionsindelad lagturnering för klubblag, men juniorturneringen spelas på en spelplats under en helg och inte utspritt i tid och rum. Lagen är mindre (fyra spelare) och betänketiden kortare (90 min + 30 s i division I, och snabbschacksbetänketiden 45 + 10 i division II).

I år deltog LASS med ett lag i division II. Den här gången fanns det lite mer att tävla om en vanligt. Från och med nästa år tillkommer nämligen en tredje division, så det gällde inte bara att försöka gå upp till division I utan också att hålla sig kvar i division II.

Foto: Lars OA Hedlund

Vi överlåter ordet till lagledaren, Hugo Roginski, för att få höra hur det gick:

 

Årets lag i Juniorallsvenskan bestod av Gabriel Nguyen, Alex Sahlström, Mille Larsson och Anton Berglund. Lagledare var Hugo Roginski (undertecknad).

Turneringen inleddes med att möta Eslövs SK, med topprankade Martin Jogstad på första bord. Det blev en tuff match, och satte därmed LASS på en tråkig start på 1-3. Laget lyckades dock återhämta sig väldigt väl med 2 matchvinster och var därmed tillbaks i toppstriden.

Inför andra dagens spel stod det klart att vi behövde prestera mot Västerås SKs andralag för att ha chans att kvalificera för division 1, men även för att ha goda förutsättningar för att hänga kvar i division 2 med introduktionen av division 3 nästa år. Det såg länge bra ut på flera bräden men tyvärr slutade det med förlust med minsta möjliga marginal. Sedan följdes det upp med match mot Lunds ASK 2 som också hade haft svårt motstånd.

Matchen mot Lund slutade 2-2. Därmed låg LASS 7:a och behövde vinna sista ronden mot En Passant Svedala med stora siffror för att säkra topp 6 och stanna i division 2.

Efter några resultat kommit in från andra matcher räckte det med 2½-1½ för att säkra 6:e plats, och från ställningarna såg det lovande ut. Tyvärr råkade Antons kung illa ut, och där kom 1-0 till En Passant. Alex satt under press men Gabriel var bonde upp och Mille hade lika ställning. Alex lyckades få in en otrolig vändning efter lite oförsiktigt spel av sin motståndare. 1-1.

Gabriel var fortfarande bonde över och hade gått ner i springarslutspel, men det var inte helt lättvunnet. Mille tappade kvalitet och lite mer och Gabriel var tvungen att ta remi när motståndaren offrade springare på hans sista bonde. 1½-1½ med sista bordet kvar och det blev tyvärr ingen mirakulös vändning. Matchen slutade 2½-1½ i En Passants fördel.

Slutligen kom Linköping på 12:e plats med bäst partipoäng bland lagen på 5 matchpoäng, med en hel del partier som kunde vänt matcher till lika eller till och med vinst. Lite besviken kan man vara, men det finns ett år nästa år också!

Fullständiga resultat