Malta 2018

  1. Malta har lockat LASSare och övriga svenskar i många år med en schackturnering i november. Så även i år.
    En LASS delegation avreste denna gång med Ingvar Carlsson, Per Ahlström (med respektive), Fredrik Qwarfort samt Peter Halvarsson (undertecknad, med respektive).

När man kommer till ett varmare land brukar det vara en skön känsla att kliva av planet och känna värmen slå emot en, så inte denna gång. Regnet vräkte ner och bildade sjöar på flygbanan. Efter en taxi till Burgibba (som är staden där schackturneringen spelas sedan ett par år) och incheckning på det… Kanske inte så exklusiva, men helt godkända spelarhotellet Topaz, så var vi klara för att undersöka restauranglivet. Nu har vi varit här förut allihop, restauranglivet är ganska mediokert med några få undantag. Köket är bra på italienskt med vad havet kan erbjuda här, men med klara inslag av brittisk mat däremellan. Burgibba är en denna tid på året en halvsovande stad med brittiska och tyska pensionärer, men troligtvis ett sjujävla hålligång med britter och tyskar under säsong.

Dagen efter kunde en av resans höjdpunkter avnjutas, frukost utomhus i solen. Själva frukosten är godkänd, men inte en millimeter mer. Men två timmar sittande i solen i 18 grader klockan 9-11 på morgonen är precis vad en solsvältande svensk kan behöva. Lite promenad längs med strandpromenaden och det var dags för rond 1. Själv hamnade jag precis i mitten av det 180 deltagare stora startfältet och fick möta en ung orankad maltes. Jag hamnade riktigt fel i min a3-sicilienska uppställning och kunde rädda mig först efter att ha laverat runt ett angrepp som gav material när han hamnade i tidsnöd. Betänketiden på Malta är 40 drag på 90-minuter + 15 minuter efter 40, med 30 sekunder extra per drag. Fler var lite ringrostiga, Ingvar spelade remi med en svagare spelare. Fredrik, rankad några placeringar ovanför mig fick möte tredjerankade Sebastian Mihajlov och kämpade väl, men fick se sig besegrad. Pelle fick möta en orankad britt, som inte spelat utanför England. Okänd spelstyrka alltså. Det blev remi till slut.

Måndagen inleddes med en rejäl löptur på 14 km, lite längre än jag tänkt, men trånga ojämna gator och en del turister ivägen gjorde att tempot blev ganska lugnt och det fanns mycket ork kvar. Trevligt när man kan kombinera två fritidsintressen på samma resa.

SS Allians Mathias Kardell var även på plats, spelade ofta solida ställningar och väntade på att motståndarnas angrepp skulle ebba ut. I bakgrunden ses Fredrik möta en stark maltes som jag även dukade under för i sista ronden.

Vädret och ronderna puttrade på, både Ingvar och jag visade främst framfötterna denna gång. I rond fem fick jag I glänsa i tidsnöd: 

I det här läget hade min 2000-rankade holländske motståndare helt klart kommandot, men den där kungen på e8 alltså. Jag räknade en massa här, klockan gick ner på två minuter och min motståndaren hade en halvtimma. Jag ville få Txc4 att fungera så att jag kunde spelare Se4. Sen fanns så klart idén Df6 och Lg5 i huvudet. Men klockan gick ju, så jag började med att säkra min kung 0-0 Txb4 Df3 Sc6 Df6 Tg8 Lg5.

Det börjar arta sig, min motståndare väljer dock att fortsätta spela ganska snabbt: Tb8 Txc6. Djuuup suck från min motståndare. Han fortsätter snabbt med idén att få ner a-bonden snabbt. Sxb2 Tfc1 Sc4 T1xc4. Nu är röda mattan framlagd. dxc4 Se4. Plicktskyldigt drar han a3 Sd6 Kf8 Lh6. Näven kom fram. Allt jag hade drömt om i diagramställningen blev verklighet. Det är sällan allt flyter så lätt!

Efter fem ronder hade både Ingvar och jag 3.5/5 poäng. Själv fick jag möta en yngre engelsman på 2150, som körde över mig i ett typiskt angreppsparti i draken. Ingvar fick… den högst rankade i turneringen GM Ikonnikov 2546 i ranking.
Ikonnikov hade dock spelat lite rostigt fram tills dess och spelade klart tveksamt i öppningen. Till slut ebbade dock allt ut i ett lika tornslutspel.

Bilden är tagen när ryssen masserat Ingvar i 20 drag redan och han skulle fortsätta… Länge. Efter att försökt med alla trick han kunde så slutade partiet efter över 100 drag i en philidorställning.

Ingvar visade fortsatt form genom att vinna mot en 2300-rankad yngling från Ungern i nästa rond. Nu har Ingvar 5/7, riktigt riktigt bra. Själv hade jag knaprat ihop 4 poäng, Fredrik 3 och Per 2.5.

Per skulle dock helt plötsligt göra turneringens insats i rond 8. Jag var själv precis i entrén till spellokalen när ett rejält brak helt plötsligt hördes innifrån spellokalen. En dansk spelare som vi delat frukostsällskap med, hade ramlat framlänges och låg helt livlös på marmorgolvet! Vår klubbläkare Per var dock framme på några sekunder, konstaterade snabbt inga rörelsen från pupillerna, blått ansikte och ingen puls. Hjärtmassage nästa. På en minut fick han igång hjärtat igen och dansken kom till medvetande. Efter långa 15 minuter så kom ambulansen och han fick åka till sjukhus på bår. Enligt rapport dagen efter så verkar han ha överlevt. Vi får hoppas att komplikationerna efter var få, då troligtvis på grund av att syresättningen till hjärnan endast stannade i några tiotal sekunder.

Ibland blir schacket väldigt obetydligt. Per fick dock en adrenalinrush och vann sitt parti när spelet kom igång 30-40 minuter senare. Arrangören uttryckte oerhörd tacksamhet till Pers otroligt snabba och kunniga ingripande, dagen efter fick han en maltesisk riddarfigur som uppskattning.

Ingvar förlorade denna rond mot Lars Madebrink, en spelare som vållat Ingvar problem många gånger genom tiderna. Sista ronden blev det lite blandade resultat för LASSarna, men genom sin  vinst  så blev Ingvar bäste LASSare på 6 poäng på 9 ronder. Peter lyckades bäst i förhållande till ranking med 5 poäng, Fredrik fick 4.5 och Per 3.5.

Tabell

Även hemfärden gjordes i ihållande regn, men trots allt:

En solig upplevelse i ett 20 gradigt Malta i november med schack, mat och roligt umgänge.