Fredagsschack med fischerandom

På höstens första temakväll spelade vi en turnering med fischerandom (Chess 960)-reglerna. Vi spelade fem ronder med betänketiden 10 minuter + 5 sekunder / drag, och startställningen lottades inför varje parti. För den intresserade finns startställningarna dokumenterade här.

Totalt kom 12 spelare, men en bröt tyvärr turneringen efter första ronden. Glädjande var att vår tidigare medlem Johan Wästlund (numera SK Solrosen, Göteborg) gästspelade, och att vi också fick en ny medlem, Valentin Orfeuvre från Frankrike.

Turneringen präglades av skarpt och komplicerat spel. Om det berodde på de exotiska startställningarna, på de kampvilliga spelarna eller på att det var fredagskväll är osäkert. Efter mycket tänkande och experimenterande i öppningen gick partierna ofta över i ganska normala mittspel men i många fall fick man upp ovanliga strukturer som levde kvar ända fram till slutspelet.

Turneringen vanns av Max Wahlund med minsta möjliga marginal före Michael Carlsson. Båda hade 4 poäng men Max hade en halv kvalitetspoäng mer. Fullständiga resultat.

Toppduon möttes i rond 3. Max (i gult) förlorade mot Micke. I förgrunden spelar Johan Wästlund vit mot Börje Pettersson.

 

De exotiska startställningarna ledde till mycket funderande i öppningen.

…men spelet ledde ofta över till ganska normala mittspel.

 

Skarpt spel i partiet Adam – Valentin. Svarts “förfianchetterade” vitfältare står på utgångsfältet.