Temakväll med Fischerandom

Nu på fredag den 21/9 kl 19.00 är det dags för säsongens första temakväll. Temat denna gång är Fischerandom eller Chess 960 som det också heter.

Det är en variant av schack där man inför varje parti lottar ut hur pjäserna skall stå på första raden. I övrigt spelar man efter vanliga schackregler (men rockadreglerna modifieras eftersom kungen och tornen inte står där de brukar).

Startställningen i ett av partierna Topalov-Kasparov, St. Louis 2018.

Fischerandomreglerna uppfanns i början av 90-talet av förre världsmästaren Bobby Fischer. Idén är att man skall komma ifrån beroendet av öppningsförberedelser — eftersom man inte vet hur utgångsställningen ser ut förrän strax innan partiet kan man inte förbereda några öppningar.

För den som vill veta mer om spelet har Wikipedia en bra artikel. Vill man ha lite inspiration kan man t ex se på Daniel Kings videokommentarer från matchturneringen i St Louis förra veckan, där bl a Kasparov deltog. På den här sidan kan man generera den slumpvisa startställningen.

Vi spelar en liten turnering (antal ronder beror på deltagarantal) med betänketiden 10 minuter med 5 sekunders tillägg per drag. Bortsett från utgångsställningen och rockadreglerna gäller FIDEs vanliga snabbschacksregler.

Spellokal: LASS klubblokal, Götgatan 48.
Ingen startavgift och ingen föranmälan — alla som är på klubben kl 19.00 lottas in.

Alla, även icke medlemmar, är välkomna!