GP-säsongen inledd i Lund

GP-säsongen inledd i Lund

Årets Grand Prix-säsong inleddes helgen 3-5 augusti med Cellavision Chess Cup i Lund. Som i de flesta GP-turneringar spelades fyra snabbschackspartier under fredagskvällen, följt av två långpartier på lördagen och två på söndagen. Huvudturneringen samlade 185 deltagare, däribland 17 stormästare och 8 IM.

Rankingfavoriter var Nils Grandelius (2658) och Alexej Shirov (2631) men Jonny Hector blandade sig också i tätstriden och petade ner Grandelius till en tredjeplats genom att besegra honom i sista ronden. Till slut blev det dock Shirov som tog hem turneringen. Både han och Hector tog 7/8 men Shirov hade en halv kvalitetspoäng mer!

Åtta LASS-medlemmar deltog i huvudturneringen, varav inte mindre än fem slutade på 3½ poäng, nämligen i placeringsordning Mårten Garner, Alex Sahlström,  Peter Halvarsson, Per Ahlström och Börje Pettersson. Därefter följde Hugo Roginski på 3 poäng, Magnus Olsson på 2 och Istvan Orci på 1½.

Mårten inledde starkt med 2½ poäng i snabbschacket (som han normalt inte räknar som sin starkaste sida). Det krävdes en GM  (Thomas Ernst) för att slå honom! Tyvärr innebar det starkt motstånd i långpartierna men Mårten fick i alla fall två remier mot 2100-spelare och slutade på 111:e plats.

Alex Sahlström gjorde ett imponerande resultat i sin första “stora” GP-turnering (han har tidigare spelat i lilla GP) med en ratingprestation på 1880, tog hem ett ratingpris och ett skrällpris (för vinsten mot Idris Amin i sista ronden) samt tjänade 39.6 ELO-poäng och 33.6 snabb-ELO!

I lilla turneringen (för spelare under 1600 i rating) deltog totalt 56 spelare vilket var deltagarrekord. Här var Mille Larsson ensam LASS-representant. Han kom på 39:e plats på 3 poäng.

Tävlingen var som vanligt välarrangerade i tysta, svala och rymliga spellokaler. Hotellet serverade en speciell schackbuffé till deltagarna, det fanns gratis kaffe, och det var skönt att ha luftkonditionerade hotellrum i värmeböljan. För dem som hade spelat klart bjöds det på livekommentarer av Stellan Brynell i hotellets (semesterstängda) italienska kafeteria/pizzeria, och stormästarna gjorde skäl för sina prispengar genom att spela många spännande kamppartier. Det enda som kunde varit bättre är kanske hotellets läge, i en “science park” ett par kilometer från det charmiga centrala Lund, vilket inte direkt inbjöd till sightseeingpromenader i värmen. Men utsikten från hotellskrapan var å andra sidan magnifik.

Fullständiga resultat finns här.

Hotellskrapan ur grodperspektiv. Spellokalen låg bakom panoramafönstren längst ner.
Stellan Brynell kommenterade i italiensk kafémiljö.