Många LASSare på SM

Många LASSare på SM

Årets SM spelades i klassisk brunnsmiljö i Ronnebybrunn, med spelarboende på spahotellet och de flesta spellokalerna i ett konferenscentrum några hundra meter därifrån, allt omgivet av den vackra brunnsparken. En semesterbetonad miljö, alltså, till skillnad från förra årets mer hektiska miljö i centrala Stockholm.

Spellokalerna var utmärkta: rymliga, bekväma och luftkonditionerade (vilket var skönt i sommarhettan), det ordnades en massa kringaktiviteter, spelet flöt på, och totalt var det ett mycket lyckat arrangemang – många talade om det bästa SM:et någonsin!

LASS framgångar började redan innan första draget hade gjorts – vi var nämligen största klubb räknat i antal anmälda! – och fortsatte med dubbelseger redan i första deltävlingen, Weekend 1, där Björn Werstén byggde staket och vann grupp 4 på 5 poäng av 5 möjliga medan Erik Broomé kom tvåa på 3½ och Mats Ahlstrand kom på nionde plats. I grupp 5 kom Karl Johansen sjua och Olov Giertz på 14:e plats.

Trots att vi var största klubb deltog bara tre juniorer, om vi inte räknar med Schackfyranmästaren (som har fått en egen artikel nedan), nämligen Gabriel Nguyen, ALex Sahlström och Mille Larsson som alla tre spelade i Kadett-SM (för ungdomar födda 2002 och senare). Här bevisade Gabriel sin styrka genom att komma på andra plats efter Jacob Jönsson, SK Sandlöparen, på samma poäng (7½/9) men med en halv kvalitetspoäng mindre. Alex och Mille presterade långt över sina ratingtal och kom på delad 6-9-plats på 5 poäng. Alex gick upp hela 108 och Mille 69 ELO-poäng men fortsätter de att spela i samma stil så lär uppgången inte sluta där.

I andra änden av åldersskalan spelade Börje Pettersson i veteran-SM 65+ och kom där på 6-10 plats på 5½/9, efter bl a en remi i sista ronden mot tvåan, den kände schackskribenten Lars Grahn. Vann gjorde GM Juan Bellon.

Åtta LASSare var med och tävlade om SM-titeln i blixt och här blev Rizo Pepic bäst med en 25:e plats medan Ofelia Eriksson tog hem priset för bästa dam.

I klassgrupperna hade LASS inte så stora framgångar. Här spelade Peter Halvarsson (I:1), Sam Grundel (I:2), Mårten Garner (II:1), Ofelia Eriksson (II:2), Fredrik Qwarfort (II:3), Simon Ivarsson (II:5), Magnus Olsson (III:1) och Olov Giertz (IV:2). Tyvärr lyckades ingen gå upp en klass, och Simon blir tyvärr nedflyttad, medan de övriga hängde kvar, dock inte alltid med så stor marginal.

Slutligen deltog Max Wahlund i den andra weekendturneringen och kom tvåa i grupp 1.

Vår “meste” deltagare var Olov Giertz, som inte bara spelade i Weekend 1, Klass IV och Blixt-SM, utan även deltog i problemlösnings-SM.

Sammanfattningsvis ett mycket lyckat och trevligt SM, både för LASS som klubb och oss enskilda deltagare!

Alla resultat finns här.

Fotogalleri från SM 2018 (Foto Magnus Olsson)

Börje Pettersson spelade i Veteran-SM +65
Gabriel Nguyen (närmast kameran till höger) kom tvåa i kadett-SM, en halv KP efter Jacob Jönsson (två bräden till höger om Gabriel)