Många priser till LASS i Växjöspelen
En av schacksveriges äldsta traditioner är Växjöspelen, som har spelats helgen före midsommar varje år sedan 1962. Spelformen är ovanlig: tre långpartier som spelas i bergergrupper med fyra deltagare, indelade efter rating. Det gör att tävligen blir extremt jämn och att grupperna ofta inte avgörs förrän i sista ronden. Eftersom ettan och tvåan i varje grupp får pris blir det många priser att dela på!
På lördagsförmiddagen spelas en juniorturnering i snabbschack indelad i åldersklasser. Här deltog i år två LASS-juniorer, som båda vann sina åldersklasser: Mate Nagy och Fridolf Walter (åldersklasserna hade slagits ihop till större grupper kom de tvåa efter särskiljning i sina respektive grupper).
Efter framgången bland juniorerna fortsatte Mate Nagy i huvudturneringen, där han fick sällskap av tre till LASSare: Max Wahlund, Mårten Garner och Magnus Olsson. Tyvärr gick det inte så bra för Mate. Det var hans första turnering med långpartier och han lyckades inte plocka några poäng. Men han kan vara väldigt nöjd med juniorpriset!
Max som var högst rankad av LASSarna spelade i grupp 3 och hade inför sista ronden vinstchans om allt gick hans väg – och det gjorde det! Max kom bättre redan i öppningen mot Sten Bernhardsson och kunde förvalta fördelen, och det andra partiet slutade remi, vilket gav Max gruppsegern efter särskiljning och hans första Växjöspelstrofé.
I den sjätte gruppen mötte Mårten Johan Wiklund, Schack 08, i ett rent finalparti. Spelöppningen ledde till en oerhört komplicerad ställning med ett myller av pjäser över hela brädet. När det hela hade klarnat upp lite stod Mårten klart bättre. Ett desperat offer från Johan hjälpte inte, utan Mårten vann partiet och gruppen.
För min egen del gällde det att vinna eller försvinna i sista ronden i grupp 15. Efter en tornbortsättning i första ronden låg jag sist på ½ poäng. Till slut lyckades jag spela hem ett damslutspel och kom efter särskiljning tvåa.
Ett till resultat med LASS-anknytning: Ofelias syster Helena Gustafsson (som spelar för Växjö SK) vann grupp 17 efter att bara ha släppt en halv poäng.
Huvudturneringen samlade i år hela 82 deltagare (37% fler än i fjol!). Det stora antalet deltagare gjorde att de lägre grupperna fick spela med lite äldre materiel – pjäser av svensk tävlingsstandard på masonitbräden, och i de fem lägsta grupperna tornur (man spelar med samma betänketid som 1962, utan inkrement) men i en traditionsrik turnering som denna tillför det lite charm och nostalgifaktor. Det är något visst när spellokalen fylls av tornurens trivsamma tickande…
Sammantaget blev det hela en stor framgång för LASS med fyra gruppsegrar och priser åt alla deltagarna! Tyvärr hade flera spelare förhinder – annars hade det nog blivit ännu fler priser!