| Huvudsida | Ord från redaktören,ordförande och kassör | Medelmåtta vann LM |
| Pontus Carlsson och Mårten Aronsson | Hemmasegrar i sanktionerade | Karlstad- och SIAB-open |
| Elitserien nästa! | Fin avslutning på medioker säsong | Historisk nesa | Övriga lagmatcher |
| Smått och gott! | Det möjligas konst | eMatrikel | Ratinglista|


Redaktörens ruta:

LASSmeddelandets dvala över!

av Kristian Friebe


Jaha, då var det dags som nybliven redaktör för klubbtidningen att skriva ett par rader. Till skillnaden mot den förre redaktören besitter jag inte samma "tyngd" vad gäller litterärt kunnande, men jag skall ändock göra så gott jag kan.
Lassmeddelandet kommer nu äntligen ut med ett nytt nummer, och det är på tiden enligt de flesta. Det är, som ni nog redan förstått, en ny redaktion som skall ta nya tag och kontinuerligt försöka få ut nummer av denna eminenta klubbtidning. Vi skall om möjligt hålla samma höga standard som tidigare. Förutom undertecknad består redaktionen numera av lite fler personer. Vi har en layoutansvarig; Christer Larsson. De som inte känner honom så bra, kan jag berätta att det är Connys gode vän från Öland. Vi har också en externtävlingsansvarig; Anders Nordenfelt. Har ni spelat externa tävlingar kan ni räkna med att Anders kommer ta kontakt med er för att få partianalyser etc. Sist, men inte minst, har vi på den viktiga påtryckar- och insamlarposten; Conny Olsson. Har ni inte redan blivit utsatta för Conny, kommer det inte dröja länge innan ni blir det.
Hur ofta skall Lassmeddelandet komma ut, undrar ni säkert! Bra fråga, det står, som det mesta, skrivet i stjärnorna. I redaktionen planerar vi i alla fall tre nummer om året. Optimistiskt, tja kanske det, men man skall sätta målen högt. Numren planeras komma ut i följande ordning. Det första nu. I det här numret tar vi med vårsäsongen m.m. Nästa nummer som kommer ut under hösten blir ett sommarnummer och det sista för året kommer ut i början på februari. Tanken är att det i fortsättningen skall komma ut ett nytt nummer samtidigt som ratingen räknas om, d.v.s. 1/1, 1/5 och 1/9.
Ratinglista är en av de stående saker som kommer vara med i varje Lassmeddelande. En annan nyhet som förhoppningsvis kommer att vara ett stående inslag är Görans problemsida. Läs mer om den längre fram. Det har även givits plats för ordföranden och kassören i klubben att redogöra lite om styrelsens arbete. I övrigt kommer numren vara fullsmockade med partier, kåserier m.m. Vi kan dock inte göra ett Lassmeddelande utan er hjälp!!! Vi är tacksamma för alla förslag. Sitter ni och grunnar på något eller om ni hört en riktigt rolig historia, skicka in den till oss så publicerar vi det. I övrigt i detta nummer finns att läsa två djuplodande intervjuer med Pontus Carlsson och Mårten Aronsson, Conny Olsson bortförklarar sin LM-vinst, alla lagmatchresultat, partier och analyser från seriespelet m.m. Ha en trevlig sommarläsning, lycka till med allt schackande och njut. Väl mött till en ny säsong i höst och glöm inte att skriva till oss annars skriver inte vi för er!

Ordförandebetraktelse:

LASS, universum och allting...

av Bo Sjögren


Det är ganska precis tjugo år sedan nu -- en blekfet student som just flyttat till Linköping letade sig för första gången ned till LASS' spellokal. Han hade turen (?) att komma just som första ronden av KM skulle starta, och blev i hast inlottad i A-gruppen trots att rankingtalet, 1789, var någonstans mitt emellan A- och B-grupp. I första ronden blev det snabbförlust mot en annan nykomling, Mikael Näsberg. även i fortsättningen blev det mest förluster, även om några välvilliga LASSare beviljade honom remi innan han hann sätta bort något. Dessutom lyckades han till allmän förvåning spela remi mot klubbens förstabordsspelare, Erik Diderholm. I stort sett smög han sig emellertid obemärkt in i LASS-ledet.
Det har hänt en del sedan dess. Det senaste året har varit nästan förtrollat; jag -- det var väl ingen som tog fel på vem den blekfete studenten var? -- vann en mästarklass i Stockholm förra sommaren, vann sedan KM, var lagledare för det lag som mycket överraskande gick upp i elitserien, och som grädde på moset vann jag också vår egen snabbschacksturnering, numera kallad Pingstschacket. Det har varit ett fantastiskt år, ett år som jag kommer att minnas med stor glädje när jag nu flyttar från Linköping.
Jag ska försöka undvika att bli alltför nostalgisk, men i en sådan här stund är det naturligtvis lätt att titta tillbaka, att jämföra LASS då och nu. Det är svårt av många anledningar, kanske främst därför att man själv förändrats -- Bo S modell -98 har, frånsett matchvikten, ganska få likheter med Bo S modell -78 -- men också därför att man själv levt med i och varit en del av förändringarna. Det kanske är som Ove Nilsson skrev i ett LASSmeddelande för några år sedan, nämligen att LASS inte förändrat sig särskilt mycket.
Något som slog mig 1987 då jag tillbringade ett par månader i Tyskland var skillnaden mellan den lilla klubben jag besökte där och LASS. Den hade 33 medlemmar, varav 29 deltog i klubbmästerskapet och, förmodar jag, alla andra turneringar som klubben arrangerade. Så var det i min förra klubb NASK, och lite grann åt det hållet var det i LASS-78. De flesta av klubbens starkaste medlemmar var med i KMet, och så fortsatte det en bit in på åttiotalet. Men sedan hände någonting, och vi har bara undantagsvis kunnat samla ett rakt igenom starkt KM. Men det kanske är så att de spelare som satsar på att bli bra avstår från kvällsspel eftersom man kanske inte kan spela på topp efter en hård dags arbete? Hur som helst tycker jag att LASS från sjuttiotalets mitt till våra dagar förvandlats från en stor småklubb till en liten storklubb, om ni förstår vad jag menar.

Ungdomsverksamheten har säkerligen utvecklats en del sedan 1978, men jag den stora förvandlingen ägde rum i början av sjuttiotalet, om jag förstått det rätt; innan dess var ungdomar sällsynta fenomen inte bara i LASS utan i de flesta klubbar. ändå tycker jag mig kunna märka att verksamheten med åren gått längre och längre ned i åldrarna, och att lovande juniorer slutar redan i femton årsåldern; förr höll de i allmänhet på tills de gjort lumpen. Kanske är det så att tröskeln mellan juniorschack ("barnschack", som Ingvar brukar kalla det) och seniorschack är för hög, att en junior som vant sig vid att "alltid" vinna inte mentalt klarar av att plötsligt tillhöra dem som får stryk större delen av tiden? Om det är så, kan vi göra något åt det?
Sedan känns det naturligtvis som om LASS-78 hade fler profiler, personligheter, än LASS-98, men förmodligen är det bara ett utslag av den nostalgi jag skulle undvika.
Jag antar att jag egentligen skulle skriva något om framtiden; moraliskt stöd, uppmuntrande ord, peppning inför elitseriesäsongen och så vidare ad finitum. För att ta till en sliten klyscha -- framtiden ser så ljus ut att jag måste sätta på mig solglasögon...
Jag förutspår att LASS under de närmaste åren kommer att vara ett topplag i div 1 varannat år och ett bottenlag i elitserien varannat år tills AK viftar med trollspöet nästa gång. Pontus Carlsson är ett jättelöfte, om nu någon missat det, och bara det att ha en sådan i klubben brukar öka den allmänna spelstyrkan. Så var det när Pavel gjorde sin satsning, så var det när Per Vernersson gjorde sin; kom igen, Pontus, vi väntar på vår första "riktiga" sverigemästare!
Hur LASS' öde ser ut de närmaste åren är naturligtvis också en fråga om ekonomi. Just nu ser det bra ut, men om LASS vill ta steget upp till att bli en "stor storklubb", dvs bli mer eller mindre bofast i elitserien, krävs ett nytänkande och, naturligtvis, pengar. Personligen tror jag mer på sponsorer, personliga kontakter och tävlingsarrangemang än lotteriverksamheter av tvivelaktigt slag. Bingolotto ger visserligen klubben pengar, men kräver dock en arbetsinsats av icke föraktlig storlek; och dessutom, vem vet om programmet överhuvud taget är kvar till våren? Sådant bör man inte bygga en ekonomi på. Att arrangera en schacktävling kräver också en stor arbetsinsats, förmodligen större per intjänad krona, men jag tror de flesta tycker som jag att det är en mer meningsfylld sysselsättning.
En annan ljusglimt är att en ny generation ledare håller på att växa fram: Kristian Friebe har ju varit med några år nu, och Björn Alling, Martin Kylinger, Anders Nordenfelt med flera är på gång. Men man ska för den skull inte glömma det fantastiska arbete som Janne Lindström och Conny Olsson utför i det tysta; skötsel av lokalen, fikafixning och tusen andra "småsaker". Att båda dessutom hinner med att spela schack är i det närmaste obegripligt.
Låt mig åter koppla in minnets strålkastarsken, och låta det svepa över de tjugo gångna åren. De två personer som betytt mest för LASS under de här åren är utan tvekan Robert Ericsson och Ingvar Carlsson. Robert har alltsedan juniortiden ägnat stor del av sin tid åt LASS; under några år i början av nittiotalet skötte han det mesta i klubben, allt från att vara tävlingskommitté till att vara (del)redaktör för LASSmeddelande. Under
det senaste året har varit kassör, och skött sin syssla med sådan bravur att vi med stor sannolikhet kommer att gå plus i år. Läs hans ekonomiska rapport, och ni förstår hur mycket energi han har lagt ned på sitt jobb.
Ingvar trädde ju officiellt tillbaka från "rampljuset" för några år sedan (det är klart, han sitter ju fortfarande i CS...), men som eldsjäl i ungdomsverksamheten är han förmodligen fortfarande den viktigaste personen i LASS. Ingvars betydelse för LASS utveckling går inte att mäta med instrument; spelare, ordförande, ungdomsledare -- i allt han företar sig är han ett föredöme för LASSare (utom när han spelar g4/g5 framför egen kung).
För att en schackklubb ska kunna existera krävs det två saker: Dels ett intresse för att spela schack -- och där är alla lika viktiga, mästare som nybörjare -- och dels goda ledare. Finns bara de sakerna fixar sig också ekonomi och andra bagateller. I LASS finns just nu både schackintresse och ledare; visst ser det ljust ut...
Tja, det blev ju ganska nostalgiskt det här, trots den goda föresatsen. Men det hoppas jag ni förlåter en gammal man...
Kassörens rapport:

Bättre tider?

av Robert Ericsson


Med knappt tre månader kvar av innevarande räkenskapsår konstaterar jag att styrelsen ser ut att klara sitt uppsatta mål att nå ett nollresultat detta år. För att vara exakt ser det ut som om årets resultat kommer att stanna kring + 3000 kr.
Har då klubbens ekonomi vänt undrar vän av ordning? Långt ifrån skulle jag vilja påstå. Att årets resultat kommer att bli positivt beror uteslutande på en engångsinkomst av 4 500 kr som vi fick i form av ledararvode för att vi arrangerade Skollag-NM-finalen i höstas. Utan denna inkomst hade vi således inte lyckats med att uppnå vårt mål.
Att arrangera ungdomstävlingar såsom Skollag-NM/-SM, Talangjaktsfinaler, Skol-SM för flickor etc är relativt sett lättförtjänade pengar för klubben. Det behövs få ledare, lämpliga lokaler finns, arrangemangen kräver oftast ringa förberedelser och tävlingarna är mestadels undanstökade på en helg. Dock, vi kan inte räkna med att varje år få arrangera sådana tävlingar.
Jag konstaterar att kostnadsposterna är givna för varje år. Omfattningen av dem varierar i viss mån - främst för seriespelet. För att visa strukturen på klubbens kostnader och intäkter har jag gjort följande grova sammanställning där nettoposterna anges. Inkomsten för Skollag-NM (+ 4,5 kkr) är exkluderad då den inte på något sätt kan ses som en återkommande inkomstkälla:

STORA UTGIFTSPOSTER:
Seriespelet - 26 000 kr
Hyra - 36 500 kr
El, telefon, försäkring - 6 500 kr
Juniorverksamheten - 17 000 kr
SUMMA - 86 000 kr

STORA INKOMSTPOSTER:
Kommunala bidrag + 42 500 kr
Statliga bidrag + 14 000 kr
Lotterier + 11 500 kr
Medlemsavgifter + 18 000 kr
SUMMA + 86 000 kr

Notera att posterna är väldigt tillyxade, men att de inte ligger alltför långt ifrån sanningen. Vi kan snabbt konstatera att de statliga och kommunala bidragen inte ens täcker kostnaderna för lokalen och juniorverksamheten (- 3 kkr). Eller för att uttrycka det drastiskt. De kommunala och statliga bidragen samt medlemsavgifterna täcker kostnaderna för lokalen, juniorverksamheten och startavgifterna till seriespelet. Dvs utan lotterierna - där Bingolotto genererar + 10 kkr - skulle vi inte kunna betala reseersättning eller logikostnader för våra lag i seriesystemet. En ganska skrämmade tanke!
Under verksamhetsåret har inte heller LASSmeddelande utkommit vilken normalt brukar utgöra en kostnadspost på ca 2 kkr. Dessutom har vi vunnit en hyrestvist (gällande uttaxerande av fastighetsskatt) med vår hyresvärd där vi kunde ha fått en merkostnad på drygt 1 300 kr innevarande räkenskapsår (190 kr/månad). Pengarna kan rulla iväg ganska lätt och inkomstkällorna är trots allt tämligen begränsade.

Kommande år

Inför kommande säsong har förstalaget gått upp i Elitserien. Startavgiften för LASS I blir därmed 1 000 kr dyrare. Detta jämnar dock ut sig i och med tredjelagets respass till division IV där startavgiften för LASS III sjunker med 1 000 kr gentemot säsongen 1997/98. Elitserien har dock utökats till tolv lag och serien spelas nu med två helgsammandrag istället för som tidigare med ett sammandrag.
Med anledning av detta har styrelsen ansökt om att få arrangera endera av de två sammandragen i Elitserien samt dessutom sammandraget i division I Mellersta. Vi har nu fått besked om att vi kommer att få arrangera slutspelet i division I Mellersta. Sammandragningarna i Elitserien spelas däremot i Norrköping respektive Göteborg.
Den preliminära lottningen i Elitserien ger oss en gynnsam lottning. Vi slipper bortamatch mot Luleå och har - om lottningen står sig - två bortamatcher i Stockholm samt mot Eksjö (förutom slutspelet i Göteborg).
Logikostnaden för LASS I och II kommer därmed bli drygt 2 kkr lägre kommande säsong jämfört med säsongen 1997/98. Detta äts dock upp av minskade resebidrag från förbundet eftersom LASS II inte lär vara berättigade till resebidrag (>100 mil). Totalt sett torde kostnaderna för seriespelet ligga på ungefär samma nivå som för säsongen 1997/98, möjligen lite lägre beroende av att tredjelagets resor minskar.

Ekonomiska framtiden

Vid ingången av verksamhetsåret 1997/98 var klubbens tillgångar knappt 79 kkr. När detta räkenskapsår är tillända har tillgångarna troligen ökat till 82 kkr. Historiebilden av klubbens ekonomi har dock varit att årets resultat har visat ett minus på 5-10 kkr under de senaste 10 åren (Skol-SM-vinsten 1992 oräknad).
Sett ur det perspektivet är våra tillgångar alltför för små.
år 2001 firar LASS 100 år. Styrelsen har pratat om att ansöka om arrangemangen för endera stora SM eller Skol-SM. Denna fråga kommer att dryftas på årsmötet i höst då ett formellt beslut om ansökan bör tas. Vill vi ha något av arrangemangen kommer vi sannolikt att få det.
Förra gången vi arrangerade Skol-SM (1992) gjorde klubben en vinst kring 40 kkr. Förutsättningarna för en lika stor vinst nu beror av kommunens välvillighet i lokalfrågan. För stora SM är även SM-gruppen en stor kostnadspost. Det råder idag oklarhet över om det är arrangören eller SSF som ska betala SM-gruppens kostnader framöver. Om SSF står för dessa kostnader torde den ekonomiska vinsten kunna bli lika stor för stora SM som för Skol-SM. Valet av arrangemang är då avhängigt av vilket arrangemang som tilltalar medlemmarna i LASS. Som kassör konstaterar jag emellertid att vi bör söka något av arrangemangen för att säkerställa klubbens ekonomiska framtid.

Lotterier

Som tidigare redogjorts för, utgör Bingolotto-försäljningen en netto-inkomst för klubben på omkring 10 kkr årligen. Till detta skall läggas inkomster för lexikonlotteriet och försäljning av stadskuponger som i år har inbringat cirka 2 kkr. Bingolotto må vara något som alla hatar, men faktum är att utan inkomsterna från Bingolotto skulle LASS vara ett minne blott som förening inom 7-8 år.
Det gångna året har klubbens Bingolotter nästintill uteslutande sålts av styrelsen. Så kan det inte fortgå. Klubbens ekonomi är en angelägenhet för alla klubbens medlemmar. Därför borde det vara en självklarhet att alla försöker hjälpa till med att sälja Bingolotter på något sätt. Det behöver inte nödvändigtvis innebära att du går ut och ställer dig på stan och säljer. Om du kan få någon (dig själv, släkting, granne e.d.) att bli en fast köpare av endast 1 lott per vecka från LASS är mycket vunnet. Eller köp en strölott från klubben åtminstone en gång per säsong. Allt är välkommet.
Under året har vårt åtagande varit att sälja 25 lotter per vecka. Det innebär totalt cirka 1000 lotter på ett år. Vinsten per lott för klubben är cirka 12 kr. Under större delen av året har hälften av dessa lotter gått till fasta köpare. Resterande Bingolotter har sålts nere på stan på lördagarna. Det har visat sig att vi i snitt har sålt en lott var 5-6:e minut, dvs resterande lotter har sålts inom en timmes tid. Men då endast ett fåtal har velat hjälpa till med att sälja lotterna har vi vissa veckor stått utan någon säljare. I dessa fall har klubben varit tvungen att köpa lotterna.
I egenskap av kassör för LASS vädjar jag till alla klubbens medlemmar att hjälpa till med Bingolotto-försäljningen. även det minsta bidrag är välkommet. För de av er som inte vill befatta er med Bingolotter har klubben ett postgirokonto. Där kan små som stora bidrag sättas in för den som så vill. Pg-kontot är 49 61 30-6, märk talongen Linköpings ASS.
Tack för er uppmärksamhet.


© 1998 Webversion av email Christer Larsson