Information ungdomsschack

LASS ungdomsschack står på många ben.

Dels har vi flera olika ungdomsgrupper. En på måndagar i Linköpings bibliotek för rena nybörjare. Hit kan man komma och få lära sig schack från grunden av våra duktiga ungdomsledare. Ett färdigt utbildningsprogram tar barnen med på en resa i schackets värld. Den är lämplig för de mindre barnen från 6-12 år.

För de som lärt sig hur pjäserna går och grunderna i spelet finns flera olika ungdomsgrupper i LASS klubblokal. Den är på samma tider som biblioteksgruppen för nybörjare och här går man igenom de olika momenten i spelet steg för steg med pedagogiska häften och våra vana ledare. Denna verksamheten är lämplig för barn från 7-15 år.

För de som har kommit igång och spela tävlingar på allvar och behöver djupare förståelse för spelet har vi en egen grupp på klubben på torsdagskvällar. Här guidar klubbens bättre spelare i olika moment och färdigheter för att få spelare att ta viktiga steg mot att bli en riktigt duktig spelare.

Utöver ungdomsgrupperna så genomförs i hela Sverige en skoltävling för fjärdeklassare. Ledare från schackklubbar kommer under hösten ut till er skola och delar ut schackspel och introduktionshäften samtidigt som man går igenom grunderna i spelet. Alla i klassen lär sig spela för att sedan tillsammans tävla mot andra klasser där det gäller att samla poäng tillsammans. Ju fler som är med i klassen desto fler poäng får man. Spelar alla bra så samlar man ännu fler poäng. Det är en viktig social aspekt förutom att barnen lär sig strategiskt och logiskt tänkande. Schackets påverkan på barns utveckling är väldigt god i många aspekter enligt flertal svenska och internationella studier.

 

Under hösten spelas först ett kommunkval där klassen får möta några närliggande skolor. Med den erfarenheten så kommer klassen sedan att få spela distriktsfinal med alla andra schackfyranklasser i Östergötland. Finalen arrangeras av Linköpings Allmänna Schacksällskap och går en lördag i början av året.

Det är en stor tävling med totalt närmare 1000 fjärdeklassare som deltar.

 

De skolor som lyckas bäst där kvalificerar sig för schackfyranfinalen i Västerås.

Hit kommer de bästa skolorna i hela landet och tävlar. Ca 2500 fjärdeklassare i Västerås största idrotthall. En upplevelse för både barn, föräldrar och ledare.

För mer information om schackfyran: http://www.schack.se/schack-i-skolan/schackfyran/