Rapport från NM

Nordiska mästerskapen är nu färdigspelade. Det var en trevlig och välorganiserad turnering i pampiga lokaler på stadshotellet i Växjö. Hela 38 partier livesändes vilket gjorde att man hela tiden hade bra koll på konkurrenter och klubbkamrater, även om man lämnade spellokalen. Vädret passade bra för schack dessutom med regn och blåst!

Vi spelade med Sofiaregler (inga remianbud före drag 40) vilket kändes lite ovant men bra, både för åskådarna som fick mer schack att titta på, och för oss spelare som fick spela ut partierna utan frestelsen att bjuda remi bara för att ställningen kändes tråkig.

NM kändes som en stor utmaning för oss LASSare eftersom vi ställdes mot starkt motstånd. Även den högst rankade av oss, Max Wahlund, hamnade en bit ner på undre halvan i huvudturneringen. Men man lär sig ju som bekant mer av att spela mot starka spelare, så vi såg fram emot en lärorik upplevelse!

I den öppna huvudturneringen blev Max Wahlund bäste LASSare på 43:e plats med 4.5 poäng av nio möjliga. Eftersom turneringen är zonturnering kvalificerar det resultatet till FIDEs CM-titel! Peter Halvarsson kom 54:a på 3.5 poäng.

I damklassen spelade Ofelia Eriksson flera jämna och hårda kamppartier mot starka motståndare, men hade tyvärr inte marginalerna på sin sida och slutade på 3 poäng av 7 möjliga.

Själv spelade jag i den nya 50+-klassen där jag fick en oväntad present i form av en bortsatt springare mot en isländsk FM. Partiet slutade remi. Jag återställde karman genom att själva sätta bort mig mot Conny Holst i sista ronden och slutade på 11:e plats av 15 deltagare.

I 65+-gruppen började Istvan Orci starkt med remi mot en 2000-spelare och skulle ha fått remi mot gruppsegraren Weine Nilsson om han inte gått rakt in i en tvådragsmatt. Tyvärr blev Istvan därefter tvungen att bryta turneringen och hamnade sist i gruppen. Tråkigt!

Precis som vid SM blir man väldigt koncentrerad när man bara sysslar med schack i en hel vecka. Trots ett par dubbelronder kändes spelschemat ändå inte stressande; till skillnad mot på weekendturneringar har man tid att koppla av mellan partierna.

Fullständiga resultat

Den magnifika spellokalen på Stadshotellet i Växjö.
Max i djupa tankar.
Peter Halvarsson mot Ulf Karlsson, rond 8.
Ofelia Eriksson mot WIM Cristine Rose Mariano-Wågman i dam-NM.