Skollag-SM 2007 (12-13/5 - 2007)

Jag tillreste som SKOL-representant medhavandes ett gymnasielag från Linköping (Katedralskolan), tyvärr enda representer från Östergötland. Vi samlade omsider ihop oss (jag skyller på Tims instruktioner till lagkamraterna) och avreste med samtliga deltagare (Tim Johansson, Martin Brengdahl, Armand Moulis, Karl ). 
Efter lite snurrande i den stora staden Eskilstuna så infann vi oss i spellokalen i tid.
 
I gymnasieklassen deltar 6 lag, de flesta mycket starka. Vad sägs om förstabordsspelare som Simon Rosberg 2333, Drazen Dragievic 2309, Peter Vas 2239, Anton Fritz 2137, Tim Johansson 1930 & Viktor Johansson 1548. Det kan bli en hård kamp om topplaceringarna. Skall Metapontum schackgymnasium göra skäl för sitt namn och vinna? De har efter tre ronder endast tappat en halv poäng.
Bilden visar första ronden, Metapontum med Simon mot Linköpingslaget med Tim i spetsen. Simon vek sig inte (och inte heller övriga Metapontumspelare) vilket resulterade i 0-4 för våra Linköpingsspelare.
 
I rond 2 mötte Katedral Eskilstunas hopp och vann betryggande med 3,5 poäng efter en dramatisk tidsnöd där Martin Brengdahl lyckades få till en remi.
 
Tredje & sista ronden för kvällen var mötet mot Västervik, bröderna Fritz & co (vilka vi även skulle logera ihop med - vi & vi - jag har lagt mina "sova-på-golvet-nätter" bakom mig och ligger i en riktig säng. Vi förlorade denna match med 3-1, endast Tim tog poäng mot stackars Anton Fritz som fått en tuff start på tävlingen med tre förluster. De har en tung natt att vänta, tur att de redan mött varandra!!!
 
Kvällen avslutas i delade grupper; Eurovisionschalgertvtittare eller fotbollsspelare - nu kommer frågan till LASS:are - vad valde Tim?
 
I morgon väntar Katedral motstånd i form av Hvitfeldska Göteborg & St Petri Malmö.
Rapport följer småningom.
 
Spellokalen, en gymnastiksal, känns rymlig & luftig. Alla spelar i en hall vilket möjligtvis kan störa de äldre grupperna eftersom de har olika betänketid. Jag har dock inte hört någon beklaga sig, gymnasie/hög & mellan/låg sitter i var sin ände av hallen. Odlarskolan har mycket natur runt sig så man kan göra av med spring i benen (hoppas det inte regnar i morgon heller!).
 
Maten har fått mycket beröm efter de två första måltiderna. Några kommentarer hörda i matsalen:
Vilken god mat, sådan har vi inte i vår skola - äter de sådant jämt här?
Är det den vanlig skolmatsalspersonalen? De ser ju inte så sura ut.
De är otäckt trevliga, frågade till och med hur det går med schacket! 
(och faktiskt - jag kollade - det är skolans vanliga "mattanter" som även tog sig tid att titta på schacket efter arbetstid!)
 
Nå, nu återstår bara att se hur utvilade alla spelare är i morgon när upplösningen av årets Skollag-SM går av stapeln och platserna till Skollag-NM delas ut!
 
------------------------------------------------------------
I gymnasiegruppen ledde Metapontum med 1 1/2 p före St Petri så de kände sig nog ganska trygga - MEN de hade nog inte räknat med att Västervik skulle plocka av dem två poäng och att St Petri skulle vinna över Katedralskolan med 4-0. Gissa om det var många nervösa schackspelare med motsatta önskningar kring det sista partiet i Metapontum-Västervik matchen. St Petri försvarade sin titel från förra året och blir de som får arrangera Skollag-NM för gymnasiet i september 2007 (Sveriges tur).

vänliga hälsningar

Susanne Nilsson

Metapontum - Katedral
Metapontus - Katedral


Gymnasiet slutställning

Plats Skola Stad Poäng Matchpoäng
1 S:t Petri Gymnasium Malmö 15.5 9
2 Metapontum Stockholm 15 7
3 Västerviks Gymnasium Västervik 13 7
4 Hvitfeldska gymnasium Göteborg 11.5 5
5 Katedralskolan Linköping 4.5 2
6 Rinmansskolan Eskilstuna 0.5 0