Juniorallsvenskan division I ( 23-25 / 11 - 2007)


Hej
 
Här kommer en liten  "kort" rapport från juniorallsvenskan i Stockholm.
 
Vi har i skrivandets stund avverkat 3 av 5 ronder.
 
I första ronden skulle vi möta svaga Rockaden 1.
Förberedelserna var helt idealiska med avresa från Linköping kl 08.00 nåja 08.20 sedan Jonas Hådén kommit försent. Himla jobbigt att behöva vänta på folk som inte kommer i tid. Jag behövde ju vänta en hel minut eh jag menar 20... Skäms Jonas!!
 
Den tidiga avresan var en tidig julklapp från Kent Vänman som inte ansåg att vi behövde eller förtjänade något boende kvällen innan. Kent bad därför arrangörerna att boka av våra torsdagsrum och eftersom han är LASS:are förde han ju vår talan mot SSF! Jag håller med Kent om att barnen måste härdas men jag då? Jag hade ju förberett mig för 3 nätter på Grand Hotell. Otroligt orätvist och jag kräver därför att Kent utesluts ur klubben omedelbart.
 
Nåja när vi kommer till spellokalen får vi oss en glad överraskning då Rockaden har ställt över sina 2 bästa spelare. deras reserver är visserligen sisådär 300 poäng över oss på varje bord men det är ju bara stockholmsranking. Den måste ju rankas ner med 300 poäng för att vara jämförbar med LASS ranking. Vi gav oss iväg till en närliggande restaurang för att kolla vad de nyinsatta spelarna spelade och ta en andra frukost innan spelet. Tyvärr hade ägaren vaknat på fel sida och slängde ut oss för att vi tog med en dator in i hans toma restaurang. Det visade sig iallafall att Tim skulle kunna få in en prepp som vi hade tittat på under torsdagskvällens träning.
 
När sedan matchen startade fick Tim in allting och stod väldigt bra. Förtio minuter senare hade han förlorat. Jag förstod först inte hur men det visade sig att  Tim hade utfört alla drag utom det sista men ack så viktiga. Tim råkade istället sätta bort en kvalité och förlorade snabbt. Även jonas fick in en förberedd variant i favoritöppningen italienskt. Han fick snabbt minst lika spel och spelade sedan ut Krzymovski. Tyvärr gick även han på en billig 2-dragare och förlorade. Fina 2-0 hade vänts till 0-2. Hoppet om en matchpoäng kändes kört då Martin visserligen hade spelat utmärkt och stod klart bättre men Annika hade gått på en billig 2-dragare och var helt förlorad. I tidsnöden vände sedan allt och Annika vann samtidigt som Martin förlorade.

Linköping         - Rockaden 1                   1-3
Tim          1930 - Christopher Lissäng     2180 0-1
Jonas        1846 - Alfred Krzymovski       2142 0-1
Annika       1700 - Sigge "Sickan" Reichard 1858 1-0
Martin       1580 - Marcus Anderljung       1794 0-1

 
I rond 2 väntade Sollentuna med förrädaren Simon Rosberg. Simon blev givetvis utbuad under spelarpresentatione

n men slapp få grishuvuden och andra trevliga saker inkastade på sig av fansen. Tim spelade bra men blev långsamt nermald av en starkt spelande Simon. Jonas försökte skapa spel i en symetrisk ställning i Italienskt och rockerade därför långt till lagledarens förfäran. Draget var intressant i sig men eftersom jag vet att det inte är Jonas stil anade jag det värsta. Mycket riktigt slog svarts angrepp igenom med full kraft och jonas var helt förlorad när motståndaren plötsligt hittar en dragupprepning som han nog var själv om i hela lokalen att se. En skön halva för Jonas som försvarade sig bra och aldrig gav upp. Annika kom bra i öppningen men valde sedan fel plan gjorde ett taktiskt misstag och förlorade. Martin spelade bra i öppningen men höll sedan som resten av laget på att somna. Jag är visserligen van vid att min lagkamrat på bordet brevid somnar (GM Ernst) men inte att hela laget gör det!
Martin satte sedan bort en pjäs men lyckades genom bra spel komma tillbaka och erhålla kompensation för pjäsen. tyvärr satte han sig återigen i vanvettig tidsnöd och förlorade på tid i drag 40 i en ställning som var något sämre för honom. Jag har full förståelse för martins vånda att ta beslut (Det vet alla som har sett mig spela...) men jag kände ändå att det var min plikt som lagledare att uppmana honom att spela lite snabare. När jag gjorde det började samtliga närvarande att skratta och huvuddomaren Jonas Sandbom sa något om grävskopor i glashus o.s.v

Linköping          - Sollentuna SK               ½-3½
Tim 1930 - Förrädaren Rosberg 2335 0-1
Jonas 1846 - Torbern Sonnek 1935 ½-½
Annika 1700 - Dmitrij Lioubartsev 1847 0-1
Martin 1580 - Jakob Aperia 1828 0-1

Eftersom spelarna var utsvultna gick vi och åt en natte pizza innan vi gick och la oss. Jag hade sagt till ungdomarna att vi skulle ta ett löppass kl.03.30 för att rensa hjärnan. Riktigt så illa blev det inte utan 08.00 ringde min klocka och väckte samtliga. De var dock otroligt trötta sen gårdagen och somnade omedelbart om innan jag tvångsväckte dem kl 09.00.
I rond 3 mötte vi SSManhem som hade ett ganska bra lag med FMViktor Nithander på toppbordet. Tim hade hoppats få in en annan prepp från torsdagsträningen men Viktor annade ugglor i mossen och spelade Sveshnikov. Vi har ju gått igenom Sveshnikov en del på fredagsträningarna men Tim har antingen inte varit där eller fokuserat mest på rubiks kub.... så han hittade ett nytt pjäsoffer i drag 11. Som ni säkert förstår är det svårt att hitta nya våldsamma starka nyheter så tidigt som drag 11 i Sveshnikov varför Tim förlorade snabbt. Jonas kom lite fel i ett skotskt parti men kämpade bra och fick upp ett intressant slutspel. Han gick dock bort sig i den ömsesidiga tidsnöden och förlorade men största besvikelsen var att han inte fick chansen att spela italienskt! Annika spelade upp en bra ställning som vit i draken men hade lite för mycket respekt för motståndaren och valde därför att forcera remin. Martin gick på en prepp 1.e4 c5 a3!? och kom snabbt dåligt men kämpade på ända till drag 55. Lagledaren får ta på sig att han inte lyckades läsa Johan Hansons prepp. Dåligt...
 

LASS                  - SS Manhem                ½-3½            
Tim 1930 - Victor Nithander 2433 0-1
Jonas 1846 - Peter Vas 2227 0-1
Annika 1700 - Johannes Aira 1960 ½-½
Martin Brengdahl 1580 - Johan Hansson 1901 0-1

I rond 4 ser det ut att bli poängrekord men det är lite oklart hur många poäng det blir...
Vi i laget har kommit fram till att beskylla Kent Vänman för samtliga förlustmatcher hitills, för det kan ju inte ha varit vårt fel.
 
Vid Pennan GM Carlsson som inte är rädd för att få sparken tack vare det feta avgångsvederlag han har lyckats förhandla fram med ordförande Halvarsson...


Här kommer den avslutande delen av rapporten från helgens juniorallsvenska i Stockholm.
 
I rond 4 blev det mycket riktigt poängrekord men vi var ändå besvikna efteråt då vi borde ha fått med oss ett oavgjort resultat. Tim fick återigen in preppen och hade alla möjligheter att få en stor, på gränsen till avgörande fördel direkt ur öppningen. Lagledaren hade också påtalat ett antal gånger både på torsdagsträningen och innan partiet hur viktigt det var med dragföljden. Tim hade uppenbarligen inte hört detta utan spelade givetvis dragen i fel ordning och förlorade en bonde. lyckligtvis hann lagledaren aldrig se detta utan de båda spelarna höll ett högt speltempo och när lagledaren nästa gång tittade till partiet hade Tim snyggt kombinerat till sig materialöverläge och en klar vinstställning. Några drag senare kastade motståndaren in handduken 1-0 till oss. Jonas frågade innan partiet lagledaren vad man skulle spela mot skotskt. Jag föreslog en aggresiv variant som Johhny Hector har spelat med stor framgång. Min tanke var att varianten torde vara okänd för motståndaren. Jonas fick också in varianten och motståndaren försjönk i djupa tankar. Medan han satt där och tänkte började lagledarens puls stiga då jag kom på att jag hade glömt att visa Jonas ett kritiskt drag. Mycket riktigt så spelade hans motståndare det här kritiska draget och nu var det Jonas tur att försjunka i djupa tankar. Jonas ställning var mycket bra. Hemligheten var att utnyttja utvecklingsförsprånget och angripa vits kung. Istället valde Jonas att återställa den materiella balansen vilket kostade alltför mycket tid och efter ett 30-tal drag fick han ge sig.

Martin kom tidigt helt snett i avbytesvarianten i damgambit. Han drog tidigt h6 som nästan alltid är dåligt i avbytesvarianten i damgambit.Inte för att tjata men jag vill minnas att jag och en viss ölänning har predikat i två år om att man inte skall göra h6 i den varianten... Till Martins försvar skall dock sägas att han brukar slå på d5 med hästen istället för bonden men Vladan lurade honom lite med dragföljden 1.d4 d5 2.c4 e6 3.cxd5 istället för 3.Sc3 Sf6 4. cxd5 Sxd5 som Martin spelade i första ronden. Martin fick sig sedan en ordentlig positionell lektion av Vladan som gjorde ett väldigt fint parti. Annika fick också in det vi hade tittat på innan. Hon kom bra ut ur öppningen men hade sedan lite för mycket respekt för motståndaren och  bytte av ett par pjäser för mycket med en minimalt sämre ställning som resultat.Ur den ställningen började Annika att spela väldigt starkt och kom bara bättre och bättre för varje drag. Tillslut hade hon utjämnat helt och stod i det närmast lite bättre när Blomqvist beslöt sig för att begå hierarkiri med ett utsiktslöst pjäsoffer. Annika tog materialet höll huvudet kallt och dansade undan med kungen. Lagledaren började vädra matchpoäng då den uppkomna ställningen efter tidsnöden var lätt vunnen. Annika fortsatte att spela både starkt och rutinerat när hon tog ut två dragupprepningar och sedan gick ur. Det är en välkänd gammal rysk teknik för att tortera motståndaren och pressa fram misstag.(Tekniken skall endast användas när man har en stabil fördel). Tekniken fungerade och ett par drag senare var Annika torn över. Då drabbas hon av något slags hybris och istället för att byta dam och bara vinna försöker hon att sätta matt. Mattsättningen misslyckas och Blomqvist får in remischackar. Ett tråkigt slut på ett fint parti men även detta väljer vi att skylla på Kent (vem annars?)

Lass                   - Rockaden 2             1½-2½
Tim               1930 - Gustav Hedén       2103 1-0

Jonas             1846 - Dan Eriksson       2076 0-1
Annika            1700 - Adam blomqvist     1985 ½-½
Martin            1580 - Vladan Nikolic     1970 0-1

 
Vi tröstade oss med en pizza på en fin italiensk restaurang utanför vandrarhemmet. Jag funderade på om jag skulle bestraffa Annika genom att dra in hennes enkelrum och tvinga henne att dela rum med Ole Eleby eller Jonas Sandbom. Efter en extremt snabb överläggning med mig själv kom jag fram till att det nog inte var så smart att bestraffa en spelare som hade tagit över 50% av våra totala poäng. Hon fick därför ha kvar sitt enkelrum. Min andra tanke var att bestraffa de andra istället och ta in på grand hotell och betala en storsnarkare som Olle Eleby eller Lennart Brorson från Sollentuna för att ta min plats i fyrbäddsrummet.
Även denna tanke avslogs snabbt då jag dels inte trodde att det skulle öka våra chanser att vinna den sista matchen mot Rockaden 3, samt inte trodde att vår käre kassör (Magnus Olsson) skulle vara så dum och tro att fem måltider hade kostat mig 2500kr! .Efter en analys av läget kom jag fram till att det måste vara Kents fel. Jag var inte säker på hur men på något sätt måste det vara hans fel..
Dagen var inte slut efter natt pizzan utan halv 1 bankade Annika på dörren och ville preppa. Jag menade på att det var försent och att det nog var bättre med sömn. Annika insisterade på att preppa då hon hade insett att hon skulle möta Magdalena Bator och en tjej kunde man ju inte förlora mot. Jag funderade på om jag skulle upplysa Annika om att hon också är en tjej men insåg att det inte var någon ide att tjafsa emot och plockade fram laptoppen. Det visade sig att Magdalena var svårpreppad då hon inte hade så många partier i basen. Dessutom är Annika den i laget som kan sina öppningar bäst varför jag tillslut fick henne att lämna rummet så att stackars Tim fick sova. För att undvika att Tim skulle glömma bort dragföljden igen väckte jag honom varje kvart fram till kl 01.30 och frågade vad han skulle spela först löpare b3 eller f3. han svarade rätt varje gång så nu hoppas jag att dragen sitter till nästa parti.
 
I den sista ronden skulle vi möta Rockaden 3.
På pappret var det här vår bästa chans att ta poäng. Tim spelade lite krokigt i öppningen men det ställde den teorisprängde Alarik och Tim fick upp en vinsställning. Tyvärr gick något fel i vinstföringen och Tim fick nöja sig med remi. Annika fick inte möta Magdalena Bator utan Joakim Isheden. Annika har haft svårt mot honom tidigare och det satt tyvärr i under det här partiet. Hon fick en utmärkt ställning efter öppningen vilket hon till sin förfäran upptäckte att även fritz tyckte. Med en lite offensivare inställning hade hon haft goda chanser att ta hem partiet varför lagledaren funderade på om han skulle springa iväg och köpa en peruk åt Isheden för "en tjej kan man ju inte förlora emot"... Strax innan tidskontrollen fick Annika sträcka vapen. Teoriguden Martin hittade en tidig teoretisk nyhet i sicilianskt. Draget var faktiskt inte alls så dåligt som man kunde tro och spelet mynnade ut i en jämn ställning. Martin gick sedan fel i slutspelet och förlorade. Jonas spelade ett bra parti mot Magdalena Bator. Han förstorade hela tiden sin fördel. Det här var dock inte vår turnering och i drag 40! satte Jonas bort en pjäs och partiet. Synd på ett fint parti.

Lass                   - Rockaden 3               ½-3½
Tim               1930 - Martin alarik       1939 ½-½
Jonas             1846 - Magdalena Bator     1919 0-1
Annika            1700 - Joakim isheden      1846 0-1
Martin            1580 - Daniel Gullberg     1744 0-1
 

Det föga smickrande resultatet 3,5 -0,5 gjorde att vi slutade på sjätte plats med 4 poäng.
Som alla vet är det ju små marginaler och vi kände att vi hade häng på topplagen där Rockaden 1 vann på 12,5 före rockaden 2 och Sollentuna som fick ihop 12. Lite mindre kuber och vaxproppar på torsdagsträningen så....  Upplösningen av turneringen blev spännande då Sollentunas Jakop Aperia i turneringens sista parti tvingades gå med på remi i en vinstställning mot Jonathan Berggren vilket gjorde att Rockaden 1 kunde vinna. Aperia hade missat att samma ställning hade uppkommit tre gånger varför motståndaren korrekt krävde remi. Än mer oturligt för Aperia som för övrigt gjorde en utmärkt turnering var att Mr Sollentuna, Lennart Brorson var närvarande.Lennart är väldigt generös vid framgång och väldigt "vältalig" vid motgång.... Aperia är ung och oerfaren och hade därför inte förstått att det gäller att fly hals över huvud ifall Brorson är närvarande och man inte uppnår önskat resultat (Ett år i allsvenskan bytte han ut hela laget efter en dålig match). Rapporterna säger dock att Brorson tog det lugnt och Aperia kunde lämna lokalen utan hörselproblem.
 
I bilen hem disskuterade barnen fredagsläxan (att hitta på en lämplig hämd mot Kent)
En inbjudan på ryska till en rysk juniorturnering i Sibirien med boende på ett Sibiriskt vandrarhem var det hetaste förslaget. De fick även lära sig lite allmänbildning som Ralf Edströms halvvolley mot Västtyskland 1974, lite fakta om Malmös gamla skyttekung Bosse Larsson och andra saker som hör till allmänbildningen.
De fick också 1,5 timmes minnesträning när P4 repeterade Sveriges VM-kvallottning 2014 ggr. De hade också sammankallat en intressant expert panel där Annete Börjesson imponerade med att börja varje utlåtande med frasen " ja jag vet inte, jag kan inte säga att jag kan något om det laget". Så fortsatte det tills hon tillslut fick en träff på italien där hon faktiskt lyckades upprepa vad en tidigare expert hade sagt precis före henne. Jag har förstått att kvotering är på tapeten i Sverige men inte att alla kompetenta kvinnliga sporttyckare plötsligt hade emigrerat.... Nåja Annette sa iallafall inget dumt för hon sa, just det ingenting!
 
Trots Annette gick bilfärden bra och alla lagmedlemmar kom hem välbehållna.
Nästa år tar vi nya tag i division 2 och med lite bättre självförtroende och Lucas i laget kan vi nog ta oss upp i finrummet igen. I laget så bör Annikas insats framhållas då hon gjorde en bra turnering och med lite bättre tro på det egna spelet kunde ha tagit minst en poäng till.Tim, Jonas och Martin kämpade bra men hade ingen lyckad turnering. När det gäller min framtid så är den lite osäker då jag har en klausul i kontraktet som säger att jag kan bryta det vid spel en division lägre än Olle Johansson.. (vars Skara SS gick upp från div 2) men det lutar åt att jag stannar då vi inte kan låta Olle sitta i division 1 och le två år i rad!
 
Coach Pontus
 
 





Webmaster skicka synpunkter! Peter Halvarsson.