Schack-OS Open A (21-30/5 - 2006)


Tim i Turin(foto Tapio Tikkanen)



Tim har länge pratat om att spela en turnering utomlands, och tillfället dök upp så upp! Schackolympiaden har flera kringturneringar, och i och med helger så behövdes ”bara” tas ut fem lediga dagar från skolan. Jag kunde kombinera med lite arbete i Italien, och flygbiljetterna var billiga. Vi kom iväg!

 

Avreser från Skavsta lördag kväll, anländer Milano vid 22-tiden kvällen den 20/5 – och utan större missöden hittade vi fram till vårt hotell, fick i oss en italiensk pizza (utan ananas). Inget Internet på Milanohotellet, jag tog min bok & Tim sitt Nintendo – natten och sömnen inföll småningom.

 

Söndagen var vikt åt Milano-sightseeing. En lång dag, en lång promenad. Vi hann med flera ”måsten”; Milans stora domkyrka, il Duomo – både invändigt (söndagsmässa) & ovanpå (man kan åka/gå upp på taket). Vi tog trapporna, 141 smala kringliga trappsteg…i värmen…pust. Nerför gick lättare. En underbar utsikt över Milano från toppen. Besök i Galleria Vittorio Emanuele II, tittade till operan, La Scala (men skippade kvällens föreställning – 3,5 timmar fransk opera med start kl 21). Glass på uteservering, fortsatt promenad mot Castello Forzesco & den stora utflyktsparken. Tunnelbanan tillbaka, vilopaus, italiensk middag & sängen.

 

Måndag. Tåget till Turin avgick i tid, kom fram i tid. Sällskap i kupén av mor och två barn; en tjurig liten tjej som inget passade och en son som flög omkring och lekte superhjälte. Så skönt att barnen har växt upp! Utan problem hittade vi även här fram till vårt hotell – bokat efter tre kriterier; tillgång till Internet (så jag kan jobba?), pris och kommunikationer till spellokalen. Vi lyckades verkligen. Ett perfekt litet hotell, väldigt centralt, rent & snyggt, stort rum, verkligen prisvärt. Kvarteren kring centralstationer är väl aldrig de bästa, detta påverkar givetvis prisnivån. Vid stationen finns tiggare, knarkare, prostituerade, transvestiter och folk som säljer allehanda varor. Även damer i pensionsåldern hittar sitt klientel. Dock måste sägas att i jämförelse med kvarteren runt stationen i Milano så känns detta tryggt! Detta är mitt första besök i Turin, och det överträffar verkligen mina förväntningar. Jag hade tänkt mig en grå industristad, FIAT, och all stress som en storstad innebär. Intrycket är dock ett helt annat. En vacker stad, mycket kultur & museer, gamla byggnader – och en fantastisk turistservice och broschyrer med mycket information.

 

Nåväl. Måndag, en lunchpizza och så buss till spellokalen. Vi kom fram, hittade spelplatsen –trots mycket knapphändiga vägbeskrivningar, lite omvägar & flera frågor om vägen. Tur att vi var ute i god tid.

 

Kringturneringarna spelas i samma lokal som olympiaden, lite avskilt bakom läktarna. Tim har valt att spela i Open A där han är rankad 102 av 114. Betänketid 120 min + 30 sekunder/drag. Olympiaden startar kl 15, och kringturneringarna kl 19. Rond 1 startar dock en halvtimme försenat. Tim möter som vit Francesco Sorcinelli ELO 2115. Hamnar i tidsnöd (med den betänketiden!), och sätter bort en bra ställning. Första kvällen, och jag hade inte kollat upp busstider (hotellet ca 4km bort). Vi letar efter hållplatsen – borde ju vara ungefär mittemot där vi klev av – men gatan är enkelriktad. Hmm. Vi vandrar vidare och kommer halvvägs till hotellet innan vi äntligen hittar en hållplats. Åter vid 00:30. Lite Internet, dubbad italiensk TV och sängen.

 

Tisdag. Upp för att hinna innan frukostmatsalen stänger (10:30). Regnet hänger i luften så vi bestämmer oss för att ta det lite lugnt (och jag mig för att låta träningsvärken i benen värka bort).

Vårt största (och hittills enda) problem är mattiderna. Frukost vid 10. Partierna börjar 19. Restaurangerna serverar lunch ca 12-14:30, sedan stänger de för att åter öppna vid 19-tiden. Vi lyckas dock vid 16-tiden att hitta en bar som kan fixa till lite pasta, det var dock inte den godaste Carbonara vi ätit (min är bättre!). Vi blev dock mätta. Handlade lite nödproviant; vatten, äpplen och chokladcroissanter. Rond 2. Svart mot Francesco Malano ELO 2032. Det blev remi efter ett långt slutspel – rondens längsta parti. Brandkåren körde ut oss så snart partiet var slut, de skulle släcka ner. Nu visste vi som var tur var var bussen år ifrån. Vi hann med nattens sista tur och var på hotellet strax efter 1.

 

Onsdag. Frukost. Jag går iväg för att hyra en bil inför morgondagen – skulle finnas biluthyrning vid centralstationen. Väl där får jag beskedet att bilarna är slut, men får vägbeskrivning till andra biluthyrare. Lät som om det var i närheten – följ gatan rakt fram, och där mittemot sjukhuset finns Hertz & Avis. OK, jag ger mig i väg. Sol och minst 25 grader varmt. Det blev en lång svettig promenad, men jag kom fram. Minst 2 km utan skugga och utan vatten. Kl 12:05 var jag där, och de stängde för lunch kl 12. Promenerade i missmod tillbaka till hotellet. Kopplade upp mig, gjorde lite jobb. Kollade biluthyrare i Turin på nätet. Bokade bil där de tidigare sagt att de var slut. Allt väl till slut. Vi lunchade innan restaurangerna stängde, införskaffade italienska SIM-kort till mobilerna (för att slippa astronomiska efterräkningar), letade efter ordbok Engelska – Esperanto. Dödfött. Lyckades dock hitta en Italienska – Esperanto. Snart är jag fullärd! (PS har ni tittat i en ordbok för Esperanto – det är jättekul, man sitter och småskrattar åt orden!!)

Rond 3. Svart mot Sergio Degrassi ELO 1919. Vinst. 1,5 av 3 så långt. Återigen ett av de längsta partierna. Innan vi lämnar spellokalen försöker vi oss på ett toalettbesök som höll på att misslyckas. En nitisk polis försökta stoppa Tim från att gå in på herrtoan – missförståndet löste sig dock.

 

Torsdag. En orolig mor lämnar sin sovande son kl 9:30 för att besöka en leverantör. Hur ska han hitta rätt (han som knappt tittat ut ur bussfönstret hittills), hur ska han få sig någon mat? Tänk om han inte vaknar? Tänk om… Det kunde ha varit så, men jag vet att han klarar mer än han visar när jag är i närheten. Hämtade ut bilen och avreste mot Brescia. Beräknade ca två timmars bilresa (20 mil motorväg). HAHA. Vägarbeten, olyckor och köer. 3 timmar och femton minuter senare rullar jag av motorvägen och blir mött. Ringde Tim strax efter 18 för att kolla att han var på väg till spellokalen:

-Jag är på en buss men jag vet inte om det är rätt för jag fick springa och hann inte se numret.

Ett tiotal bussar stannar vid ”vår” hållplats. Hörde dock inget mer så jag antog att allt var under kontroll. Startar återresan mot Turin vid 19,30-tiden – hittills har Tim spelat tiden ut – så jag bör hinna till slutspelet. Vägen låg öppen (så öppen den nu kan ligga i vältrafikerade Italien). Hyrbilen skulle tankas full innan återlämnandet. Enkelt. Kör in på en bensinstation. På vilken sida sitter tanklocket? Vad skall bilen tankas med? Hur öppnar man tanklocket? (hur öppnar man fönstret? – fick öppna dörren vid första vägtullen). Tur att man är i Italien där man fortfarande kör med manuell service vid mackarna. Nu ringer Tim – svarar diskret i telefonen – kostar 70 € att prata om man kör – färdigspelad efter 14 drag – kl 21:30! Vinst som vit mot Marcello Astegno ELO 2096.

 

När jag småningom återvänder till Turin – efter att ha tagit fel avfart och snurrat säkert två mil extra – så får jag assistans med att parkera vid centralstationen. En man pekar och flyttar stolpar för att jag ska få plats. Jag kliver ur, tackar för hjälpen och han ber om en gentjänst. Han är tyvärr helt pank (och påverkad) ikväll och i stort behov av pengar. En euro var allt hjälpen värd, annars hade jag fått snurra Turin runt för att hitta parkering. Väl på hotellet hade Tim redan hittat dit. Han är dock hungrig (jag hade rätt – han hade inte ätit – endast äpplena och chokladcroissanterna vi köpte häromdagen). Baren bredvid hotellet var öppen så det blev en toast.

 

Fredag. Dubbelrond. Sovmorgon alltför länge. Vi gick upp halv 12, gick till baren och tog var sin toast, köpte äpplen & vatten och så till spellokalen. Rond 5. Svart mot Alan Minnican ELO 2150. Förlust (tidsnöd igen!!!). Lunch, glass. Mötte Agrest i ett köpcentra och samtalade lite. Rond 6. Vit mot Chris Jones ELO 2110. Relativt snabb remi, vi hann ut ur spellokalen innan det var kolsvart ute.

 

Mina dagar är lugna och avslappnande – tysta. Jag för fler konversationer på italienska än på svenska med min pratglade son. Tur att det finns böcker & dator!

Ännu en lat förmiddag. Missade frukosten.
Shoppade äpplen, vatten och chokladcroissanter (historien upprepar sig).
Bestämde oss för att se svenskarna spela mot Bulgarien, så redan vid 16-tiden var vi på fötter.
Åkte mot spellokalen, åt lite på ett shoppingcentra i närheten.
Agrest hade redan remiserat när vi kom fram, men vi lyckades heja fram Sverige till en seger.
Måste nog vara där tidigt imorgon också för att stötta de våra.
 
Tim fick spela svart mot Danieli Enrico ELO 2143.
"Jag ställde upp sig som en GM och inväntade motståndarens misstag"
Vinst.
 
Medan Tim spelar fraterniserar jag med de övriga spelarna & medföljande - de är sig lika världen över.....
 
I morgondagens parti väntar vit mot Christian Puzzoni ELO 2073.

Kan nästan skicka om gårdagens rapport.
Ett par små ändringar;
Shoppade INTE äpplen, vatten och chokladcroissanter (vi har kvar).
Bestämde oss för att se svenskarna spela mot USA, så redan vid 16-tiden var vi på fötter.
Åkte mot spellokalen, åt lite på ett shoppingcentra i närheten.
Pontus hade redan remiserat när vi kom fram, men vi lyckades heja fram Sverige till oavgjort.
Måste nog vara där tidigt imorgon också för att stötta de våra.
 
Tim fick spela vit mot Christian Puzzoni ELO 2073.
"Jag hamnade i en öppningsfälla och förlorade"
Så långt 4/8p mot hårt motstånd. Nionde och sista ronden i morgon kl 18.

Gårdagen blev sen, segern var tvungen att firas.
Tim vann det 9 partiet som svart mot Davide Spatola ELO 2116.
5p/9, prating 2126! Kan lugnt säga att Tim är nöjd med sitt resultat, och har även så äntligen fått sig ett ELO-tal.
Fick 1.a ratingpris för spelare >1950, och inte att förglömma - pris för bästa flicka...
 
Under natten knöts internationella kontakter, och i dag bär det hemåt igen!

//Susanne






Webmaster skicka synpunkter! Peter Halvarsson.